Illallisten riemuvoitto: osso buccoa ja gremolataa

Eilen tuli koettua todella erinomainen illallinen, joka oli hyvin pitkälti sattuma- ja inspiraatiovetoinen. Poikaystäväni oli tulossa viikonlopuksi käymään ja yhdessä kokkaaminen jasyöminen on kivaa. Minulla ei ollut mitään erityistä ruokaa mielessä, joten pyöriskelin loppuviikosta katselemassa lihatiskejä inspiraatiota hakien. Helsingin Sokoksen S-marketissa iskin sitten silmäni komeisiin osso bucco-kiekkoihin (naudan potka) ja lihavalinta olikin sillä selvä – ei muuta kuin lihat matkaan ja reseptejä googlailemaan. 😉

21ossobucco4Osso bucco oli minulle täysin uusi tuttavuus, enkä muutenkaan ole kovin tottunut luullisen lihan käsittelijä. Kiinnostus on kuitenkin suuri, etenkin supermehukas luulliseen lapaan tehty pulled pork sai minut innostumaan luullisen lihan käytöstä ruoanlaitosta. 😉 Selailin netissä osso bucco-reseptejä jä ymppäsin ne yhteen mieleisekseni. Lopputulos on myös maidoton ja paleo. Yleensä osso bucco-resepteissä lihakiekot leivitetään vehnäjauhoilla, mutta hyvin homma toimi ilmankin. Reseptin nestemäärä on sen verran maltillinen ettei jauhoja tarvita kastiketta suurustamaan. Todella hyödyllinen osso buccon nikseistä kertova teksti löytyi Siskot kokkaa-blogista. Se sai minut vakuuttumaan pitämään nestemäärän maltillisena, ja valitsemaan juuri valkoviinin ruoan hauduttamiseen punaviinin sijaan. 😉

Sain myös perjantaina pussillisen aarteita äidin kasvimaalta. Olin toivonut mitä tahansa yrttejä sieltä löytyisikin. Pussista löytyi ihanalta tuoksuvaa rosmariinia ja suuria salvian lehtiä, joten nekin pääsivät oitis arvoiseensa käyttöön. Äidin pussista löytyi myös rucolaa – poikaystävänikin totesi että oli vähän eri kaliiperia (huomattavasti aromikkaampaa) kuin se kaupoissa myytävä rucola. 😉 Aiemmin olen hyödyntänyt äidin kasvimaan anteja raparperipiirakkaan ja raparperiä ja leipäjuustoa kookosmaidossa-herkkuun.

Monissa osso bucco-resepteissä ruoan lisänä oli tarjottu myös gremolataa. Itse en ole mikään persiljafani ja ajattelin että tuskin me sitä kaipaamme. Äidin tuomassa yrttipussissa oli kuitenkin myös persiljaa, ja kun kerroin tästä gremolata-pohdinnasta poikaystäväleni sai hän minut vakuutettua että kokeillaan nyt vaan sitäkin – ja hyvä niin. 😉 Hän myös muisti kaupassa sen sitruunan, jonka minä olisin autuaasti unohtanut. Gremolata sopi osso buccon päälle erinomaisesti, suosittelen ehdottomasti tekemään myös sen.

21ossobucco1

OSSO BUCCO
Kahdelle

2 osso bucco-kiekkoa (n. 0,5 kg)
1 sipuli
1 iso porkkana
pala juuriselleriä
3 valkosipulinkynttä
200 g tomaattimurskaa
n. 2,5 dl nestettä (1,5 dl valkoviiniä + 1 dl vettä)
0,5 rkl kasvisfondia
1 oksa rosmariinia
5 suurta salvianlehteä
1 laakerinlehti
Mustapippuria
Suolaa
Oliiviöljyä paistamiseen

Tee useampia viiltoja lihakiekkoja ympäröiviin kalvoihin, jotteivät ne kipristy kypsentämisen aikana.  Mausta lihat suolalla ja pippurilla ja ruskista ne. Nosta lihat hetkeksi sivuun. Pilko sipuli ja murskaa valkosipulinkynnet ja kuullota ne pannulla. Pilko juurekset ja lisää ne ja tuoreet yrtit pannulle. Kuullottele niitä hetki, lisää sitten lihat takaisin pannulle. Sekoita tomaattimurska, nesteet ja fondi keskenään, kaada lihojen ja kasvisten päälle ja hauduta liedellä kannen alla pari tuntia. Liha on kypsää, kun se irtoaa luusta. Ripottele valmiin ruoan päälle gremolataa ja tarjoile haluamiesi lisukkeiden kanssa.

21gremolata

GREMOLATA

3 rkl persiljaa silputtuna
2 valkosipulinkynttä
1 sitruunankuori

Silppua persilja, kuori ja murskaa valkosipulin kynnet, pese ja raasta sitruunankuori ja sekoita ainekset keskenään. Ripottele valmiin osso buccon päälle.

Ruoan kanssa joimme Budapestistä 21ossobuccoviinituomaamme Anna Borház Hétvölgyi Táltos-luomupunaviiniä. Unkarilaiset punaviinit eivät yleisesti ottaen tehneet meihin kovin suurta vaikutusta (kts. Herkuttelua Budapestissä-postaus), mutta tämä oli kyllä oikein hyvää ja etenkin ruoan kanssa se pääsi oikeuksiinsa. Osso buccon ja/tai gremolata nostivat viinin pippurisen mausteisuuden ja lämmön mukavasti esiin, ja saivat suun kihelmöimään kivasti. 😉 Yleisesti viini oli lämmin, mausteinen, pippurinen mehukas, ja hivenen tummaa suklaata siitä saattoi aistia. Pullo tuli alunperin ostettua mukaan hienon orkideaetiketin takia. 😉

Maukas liha ja juurekset, pirteä gremolata, mausteinen ja lämmin viini – kaikki pelasivat yhteen niin erinomaisesti että sanoisin tämän olleen yksi viime aikojen parhaimmista illallisista. 🙂

21ossobucco3
Tästä se hauduttelu alkoi…
21ossobucco2
…ja tähän se päättyi.

Kommentit
  1. 6

    sanoo

    Tosi kiva että onnistuitte 🙂 Valkoviini ja nestemäärä ovat kyllä ihan avainasemassa minusta – ei enkkä koskaan sitkeää ja tunkkaista ossoa 😉

  2. 7

    sanoo

    Joo näin minäkin tämän perusteella päättelin. 🙂 Ja olin tosiaan iloinen että tuli sitten otettua sitä valkkaria vaikka meinasin ensiksi lähteä punakukka liikenteeseen.

  3. 9

    sanoo

    […] Siiri tutustuu raaka-aineisiin: Vasikan picanhapaisti yrteillä ja valkosipulilla Routapaisti, paleobéarnaise ja juuresmuussi Ankkaan tutustumista, portviiniä ja suklaata Kulta, ostin joulukinkun Helppo ja herkullinen pinaatti-parmesaanilohi Paahtopaistia ja hasselbackan piparipunajuuria Illallisten riemuvoitto: osso buccoa ja gremolataa […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *