Ihana karviaisfrangipanetorttu

No niin, nyt seuraa se lupaamani piirakkaresepti. 🙂
Inspiroin saatavilla olleista marjoista piirakan viime lauantain illallisvieraillemme (ks. Ystävät illallisvieraina ja granaattiomenavinkki). Mietin ensiksi jotain aprikoosi-kookosvanukaspiirakan tyyppistä, mutta uuden reseptin kokeilu poltteli. Pidän kovasti pähkinöistä ja karvasmantelista, joten päätin vihdoin kokeilla frangipanetäytteen tekemistä. Pohja on sama kuin chili-suklaatortussa, ja marjoiksi sen sekaan päätyi tuoreita karviaisia. Jännityksellä odotin mitenköhän homma toimii, ja kun lopulta pääsin maistamaan leivonnaistani, olin hetken melkein taivaassa. 😉 Viimeksi olen vastaavanlaisia ylisanoja käyttänyt irish coffee-juustokakun yhteydessä, ja se olikin herkkua se. Piirakka kiidätti minut suoraan lapsuuteni kultaisimpien muistojen ääreen. Yläkerran naapureiden ukki oli maineikas keittiömestari ja hän toi aina heillä vieraillessaan tuliaisiksi mazariinejä. Ne olivat uskomattoman hyviä, ja kaikki rakastivat niitä. Ukki myös tiesi herkkujensa suosion ja toi niitä onneksi aina niin monta laatikollista, että naapurin kakaroillekin riitti aina useampi (niitä oli aika mahdotonta syödä vain yksi). Liki 15 vuoden jälkeen sain taas kokea tämän makuelämyksen, ja nyt se on onneksi sitten oman itsenkin toteutettavissa. 🙂

Ja vieraillekin maistui peräti santsipalat. 😉

21karviaisfrangipane121karviaisfrangipane3

KARVIAISFRANGIPANETORTTU

Pohja:
75 g suolatonta voita (huoneenlämpöistä)
½ dl mantelijauhoa
1 dl kookosjauhoa
1 rkl psylliumia
½ dl erytritolia (tai muuta makeutusta)
1 kananmuna
½ tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
1 tl vaniljauutetta
Hyppysellinen suolaa

Frangipanetäyte:100 g suolatonta voita (huoneenlämpöistä)
Makeutusta maun mukaan (½ dl erytritolia + 20 tippaa English Toffee-steviaa)
2 kananmunaa
2 dl mantelijauhoa
½ tl vaniljauutetta
Muutama tippa-1/4 tl karvasmanteliaromia
Hyppysellinen suolaa
3 dl karviaisia

Valmista pohja. Sekoita raaka-aineet keskenään, nypi taikina tasaiseksi ja painele ne voideltuun piirakkavuokaan (halkaisija 24 cm). Esipaista pohjaa uunissa 175 ˚C asteessa 5-7 minuuttia. Vatkaa voi ja makeutus tasaiseksi, vaaleaksi seokseksi. Lisää munat yksitellen. Sekoita joukkoon mantelijauho ja mausteet. Lisää viimeiseksi karviaismarjat varovasti käännellen. Levitä täyte esipaistetulle pohjalle ja paista piirakkaa vielä noin 30 minuuttia, kunnes se on kauniin kullanruskea. Tarjoa piirakka sellaisenaan tai esimerkiksi (kookos-)kermavaahdon tai jäätelön kanssa.

Lisää kahvileipää pöytään Leivät ja leivonnaiset-reseptihakemistosta. 😉

(function(i,s,o,g,r,a,m){i[’GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(’create’, ’UA-66125539-1’, ’auto’);
ga(’send’, ’pageview’);

Kommentit
  1. 2

    sanoo

    Voi kiitos. 🙂 Täytyy kyllä sanoa että nyt olin ylpeä itsestäni, maku oli juuri sitä mitä sieluni kaipasi. 😉

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *