Huolella mietittyjä annoksia luomuravintola Deegissä

10deeg1Kirjoittelin viime viikolla oivallisesta illallisreissutani kollegoideni kanssa (ravintola Aal, kts. Hyvin piilotettu kellariravintola kanaalin varrella). Satuin mainitsemaan pitäväni paljon lampaasta, erityisesti karitsan paahtopaistista, mutten oikein tiennyt oikeaa termiä sille. Hain jotain lamb roast beefin tapaista, mutta se ei tuntunut selventävän tarkoittamaani lihan osaa brittikollegalleni. Hän oli kuitenkin sen verran kiinnostunut tästä minun kehujeni jälkeen, että lupasin tarkistaa asian. Puhuimme, että lammasta pitäisi kyllä päästä maistamaan, eikä kulunut edes viikkoa kun hän oli jo keksinyt ravintolan jossa tarjottiin ainakin lampaanpaistia! Ihailtavan ripeää. Ennen kuin huomasinkaan, meillä oli varattuna pöytä luomuravintola Deegistä (Lange Nieuwstraat 71, Utrecht), jota kehuttiin myös kovasti myös TripAdvisorisorissa. Ravintola sijaitsi rauhallisella kadulle Utrechtin museoalueen sydämessä. Kuten kuvasta näkyy, ravintolan edessäkin olisi saanut istua rauhassa ilta-aurinkoa ja katedraalin tornia ihaillen.

Menun ensivilkaisulla paljastui kuitenkin ettei listalta löytynytkään lammasta! Kollegani oli jostain lukenut kehuja Deegin lammaspaistista, mutta kyseessä oli ilmeisimmin jonkin toisen kauden menu. Se ei kuitenkaan haitannut, sillä menu oli todella mielenkiintoinen. Etenkin pääruoista minun oli vaikea valita, päädyin kuitenkin lopulta helmikanaan. Otimme alkuun ravintolan suosittelemat rosé cava-lasilliset. Tarkoituksena oli saada arkeen vähän luksusta, joten päätimme ottaa kolmen ruokalajin menun. Alkuruoan sai koota kolmesta eri alkupalasta.  Minä valitsin seuraavanlaisesti:

10deeg4
Starters:
Smoked halibut with red pepper and black olive
Smoken kohlrabi with puree of green peas
Caviar of eggplant, old cheddar and shiso green

10deeg6
Main: Guinea fowl with couscous of cauliflower, cream of apricot and Belgium endive

10deeg7
Dessert: Our choice of Dutch cheeses
Elikkä vapaasti käännettynä savustettua ruijanpallasta, paprikaa ja oliivia, savustettua kyssäkaalia hernepyreellä ja munakoisokaviaaria cheddarilla, pääruoaksi helmikanaa kukkakaalikuskusilla ja aprikoosipyreellä ja jälkiruoaksi lajitelma hollantilaisia juustoja.
Ennen alkuruokaa saimme vielä talon tarjoaman hernekeiton, joka oli oikein maukasta. Ajattelimme aistivamme siinä hivenen sitruunaa, ja tarjoilija kertoi että siinä oli tosiaan hieman limen kuorta. 😉 Alkuruoista ehdoton lempparini valitsemastani setistä oli munakoiso-cheddar-annos, sitä olisin syönyt vaikka kulhollisen. Smoked halibut taas miellytti silmää. Tuo musta tuossa päällä on paahdettua oliivia – kekseliästä!

10deeg3 10deeg5

Olin pääruokavalintaani erittäin tyytyväinen. Helmikanan kypsyys oli erittäin onnistunutm ja makea aprikoosi ja kermainen, suolainen, hieman hapan kastike olivat mahtava pari. Myös kukkakaalicouscous keräsi pisteet. Kyseessä ei siis ollut perinteinen couscous kukkakaalilla, vaan ”couscous” oli tehty hienonnetusta kukkakaalista. Olen itsekin kokannut aiemmin kukkakaalicouscousta (kts. Juhannuksen herkut) ja se on kiva kasvisruoka. ;)Pääruoan lisukkeena olisi ollut perunoita, mutta niiden tilalle sai pyytäessä oikein mukavan vihanneslisukkeen: keitettyä parsakaalia sekä voissa paistettuja sokeriherneitä sekä pinaattia. 🙂

Deeg tarjosi myös tähän asti parhaat saamani jälkiruokajuustot. Juustolautaselta löytyi viittä eri hollantilaista vuohenjuustoa sekä taatelichutneyta. Juustoista löytyi kaikkea laidasta laitaan: sekä sini- että valkohomejuusto, yksi hieman nuorempi, yksi pitkään kypsytetty ja yksi siltä väliltä. Enempää en olisi voinut kaivata. Mausteinen taatelichutney oli myös hauskaa vaihtelua perinteisellä viikunahillolle.

Illalliskumppanini kaipasi ruokajuomaksi chenin blancia, jota ravintolan listalta ei löytynyt. Sen sijaan tarjoilija suositteli meille saksalaista Knoblauch-valkoviinia. Tarjoilijalle menee kyllä pisteet erinomaisesta suosituksesta, viini oli juuri sellaista mitä haluttiinkin. Alkuruoista minulle olisi riittänyt yksi isompi annos munakoiso-cheddar-kaviaaria, mutta muuten jokainen illallisen osa oli kyllä ilotulitusta. Jokaisessa annokisessa oli yhdistetty aivan erilaisia makuja, jotka muodostivat loistavan kokonaisuuden. Makuja oli todella mietitty. Hintaa kolmen ruokalajin illallisella on 35 € ja juomineen loppusumma oli noin 56 € per henki. Kovin usein opiskelijalla ei tällaiseen ole varaa, mutta makukokemus oli kyllä niin antoisa, että kyllä tällaiseen voi välillä sijoittaa hyvällä omalla tunnolla. Plussaa Deeg saa vielä englanninkielisistä nettisivuistaan. Hollantilaiset puhuvat keskimäärin erinomaista englantia, mutta ravintoloiden nettisivut ovat yleensä vain hollanniksi. Jos joku etsii Utrechtissa makuelämyksiä, niin suosittelen kyllä ehdottomasti Deegiä!

10deeg2 10deeg8
Ravintola oli myös miellyttävästi sisustettu ja sopivan tilava. Vessasta paljastui myös hauska yllätys. 😉

Illan aikana sain kuulla myös paljon lisää näkemystä niin brittiläiseen ruoka- ja juomakulttuuriin, kuin politiikkaan ja monarkiaankin. 😉 Loppuvuoden tavoitteena on lampaanpaistin löytämisen lisäksi saada minulle tilaisuus syödä kotitekoista ankkaa. Valittelin nimittäin kuinka Suomessa niin kovin harvoin syödään mitään muita lintuja kuin kanaa tai kalkkunaa… Ja nekin yleensä valmiiksi siistittyinä ja luuttomina. Briteissä roasted duck tuntuu taas kuuluvan vakiruokiin, ainakin tällä kollegalla. 😛

Kommentit
  1. 1

    sanoo

    Vau mikä menu! Nuo sinun mainitsemat huippujutut paahdettu oliivi, cheddar-munakoisokaviaari ja juustot kyllä maistuisivat aivan varmasti myös minulle. Osaisipa tehdä niitä itsekin. Savustettu kyssäkaalikin on huisin hauskalta kuulostava idea. Kiitos hienosta reportaasista!

  2. 2

    sanoo

    Kiitos palautteesta! 🙂 Täytyy vaan toivoa että tästä voisi olla vielä iloa jollekin Hollanninmatkaajallekin. Muussa tapauksessa ideoita kotikokkailuun sitten ehkäpä. 😉

  3. 4

    sanoo

    […] useampi mukava ravintolareissu: Hyvin piilotettu kellariravintola kanaalin varrella (ravintola Aal) Huolella mietittyjä annoksia luomuravintola Deegissä Lounas Vroegissa Pubi-illallinen Le […]

  4. 7

    sanoo

    […] Hollannissa/Belgiassa: Hyvin piilotettu kellariravintola kanaalin varrella (ravintola Aal) Huolella mietittyjä annoksia luomuravintola Deegissä Lounas Vroegissa Pubi-illallinen Le Clochardissa Ribsejä Brysselissä (Amadeo) Sopivan punaista […]

  5. 10

    sanoo

    […] Jälkkärijuustotkin olivat miellyttävä kotimaisten juustojen kolmikko; Peltola Blue-sinihometta, Juustoportin Viinitarhurinjuustoa ja Kolatun brietä. Tarjoilija ehti ensiksi esitellä brien Kolatun chévrenä – tunnistin oitis entisenä juustonmyyjänä että sitä se ei ollut. Tarjoilija korjasi että juusto on kuttubrie, mutta minä tahtoisin väittää että kyseessä oli kuitenkin Kolatun Valma-lehmänmaitobrie. Juustot olivat joka tapauksessa  erinomaisia (ja plussaa kotimaisuudesta) ja niiden kanssa tarjoiltu omenahilloke maistui ihanasti oikeilta, kotimaisilta omenoilta. Mutakakun kanssa tarjottu vadelmajäätelö oli kuulemma parasta jäätelöä ikinä. Ei huono ilta ollenkaan. Päällimmäisenä mieleen jäi ”nam”. Annoksista tuli mieleen illallinen luomuravintola Deegissä Hollannissa. […]

  6. 11

    sanoo

    […] liittyvät jutut Hollannista: Hyvin piilotettu kellariravintola kanaalin varrella (ravintola Aal) Huolella mietittyjä annoksia luomuravintola Deegissä Lounas Vroegissa Pubi-illallinen Le Clochardissa Sopivan punaista pihviä ja erinomainen […]

Trackbacks

  1. […] Jälkkärijuustotkin olivat miellyttävä kotimaisten juustojen kolmikko; Peltola Blue-sinihometta, Juustoportin Viinitarhurinjuustoa ja Kolatun brietä. Tarjoilija ehti ensiksi esitellä brien Kolatun chévrenä – tunnistin oitis entisenä juustonmyyjänä että sitä se ei ollut. Tarjoilija korjasi että juusto on kuttubrie, mutta minä tahtoisin väittää että kyseessä oli kuitenkin Kolatun Valma-lehmänmaitobrie. Juustot olivat joka tapauksessa  erinomaisia (ja plussaa kotimaisuudesta) ja niiden kanssa tarjoiltu omenahilloke maistui ihanasti oikeilta, kotimaisilta omenoilta. Mutakakun kanssa tarjottu vadelmajäätelö oli kuulemma parasta jäätelöä ikinä. Ei huono ilta ollenkaan. Päällimmäisenä mieleen jäi ”nam”. Annoksista tuli mieleen illallinen luomuravintola Deegissä Hollannissa. […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *