Hittiresepti siemennäkkäri

Gluteenittoman ja viljattoman siemennäkkärin resepti oli blogissa ensimmäistä kertaa jo vuonna 2013, ja se on edelleen yksi blogin suosituimmista ja haetuimmista resepteistä. Olen sitten ensimmäisen version kehitellyt siitä pari variaatiotakin, ja ajattelin helpottaa kaikkien elämää kokoamalla yhteen postaukseen helpon perusreseptin ja pari kikkaa sen kehittämiseen. Siemennäkkäri on se, jota kaikki vieraat aina kyselevät tullessaan yökylään ja sitä tulee vietyä monesti myös lahjana – eikä syyttä, on se vaan niin hyvää. 🙂

Lisää gluteenittomia ja viljattomia leipäreseptejä löytyy Leivät ja leivonnaiset-reseptihakemistosta.

Aloitetaan perusversiosta, joka onnistuu sellaiseltakin, joka ei muuten puuhailisi viljattoman tai gluteenittoman leivonnan parissa:

siemennäkkäri-resepti-pieniMarmoritarjottimesta lisää täällä

HELPPO SIEMENNÄKKÄRI

1 dl auringonkukansiemeniä
1 dl pellavansiemeniä
1 dl seesaminsiemeniä
1 rkl psylliumia
0,5 dl kookosöljyä
2,5 dl kuumaa vettä
Kurpitsansiemeniä koristeluun

Kuumenna kattilassa 2,5 dl vettä ja lisää kookosöljy sinne sulamaan. Sekoita kuivat aineet keskenään. Kun öljy on sulanut, sekoita kuivat aineet nesteeseen. (Seoksesta tulee nopeasti jännittävää liisteripuuroa, älkää säikähtäkö. : D) Levitä seos leivinpaperilla peitetylle pellille, apuvälineeksi sopii esim. nuolija tai lasta. Ripottele kurpitsansiemeniä päälle koristeeksi. Paista tunti 150 ˚C asteessa. Ota sen jälkeen levy uunista ja leikkaa se sopivan kokoisiksi paloiksi. Siirrä palat ritilälle, ja pistä ne vielä uuniin jälkilämpöön muutamaksi tunniksi.

helppo-siemennäkkäri

Jos sinulta löytyy kaapeista laajempi valikoima viljattomassa ja gluteenittomassa leivonnassa käytettäviä tuotteita, voit varmistaa näkkärin tasaisuuden ja sileyden muutamalla pikkulisällä:

SIEMENNÄKKÄRI 2
Julkaistu alunperin porkkana-inkiväärisosekeiton reseptin yhteydessä

¾ dl auringonkukansiemeniä
½ dl kurpitsansiemeniä
1 dl seesaminsiemeniä
½ dl pellavansiemeniä
1 rkl chiansiemeniä
2 rkl pofiberiä
1 rkl psylliumia
2 rkl kookosöljyä
2,5 dl kiehuvan kuumaa vettä
Suolaa

Sekoita kuivat ainekset keskenään. Kuumenna vesi ja lisää kookosöljy siihen sulamaan. Kun se on sulanut, lisää kuivat aineet nesteeseen samalla sekoittaen. Kumoa taikina leivinpaperilla peitetylle pellille ja tasoita se levyksi lastan avulla. Paista uunissa 150 ˚C asteessa 45-60 minuuttia. Ota leipä uunista ja leikkaa se sopivan kokoisiksi paloiksi (pitsaleikkuri voi olla näppärä). Nostele palat ritilälle ja ritilä uuniin. Sammuta uuni ja anna näkkäreiden kuivua uunissa muutama tunti. Kiilaa uuni auki esim. pannunalustalla tai lastalla, jotta ylimääräinen kosteus haihtuu pois.

Näkkileivän sekaan voi halutessaan heittää myös kasvijauheita tai yrttejä, kuten esimerkiksi nokkosta tai pinaattijauhoa:

gluteeniton-siemennäkkäri-pieni

NOKKOSNÄKKÄRI

3/4 dl pellavansiemeniä
1 dl seesaminsiemeniä
½ dl auringonkukansiemeniä
½ dl kurpitsansiemeniä
2 rkl pofiberiä
(1 rkl fibrexiä (sokerijuurikaskuitua) ei pakollinen)
1 rkl psylliumia
1-2 rkl nokkosjauhetta
2,5 dl kiehuvan kuumaa vettä
2 rkl kookosöljyä
Suolaa

Lisää kookosöljy kuuman veden joukkoon ja anna sen sulaa. Sekoita kuivat ainekset keskenään. Sekoita siemenseos ja vesi-öljyseos keskenään tasaiseksi massaksi. Anna sen geeliytyä viitisen minuuttia ja levitä se sitten lastan tai esimerkiksi kostutettujen käsien avulla tasaiseksi levyksi leivinpaperilla peitetylle pellille. Paista levyä uunissa 150 C asteessa tunti. Leikkaa sitten näkkäristä haluamasi kokoisia paloja saksilla tai pitsaleikkurilla. Nostele palat ritilälle ja pistä ne takaisin uuniin. Sammuta uunista virrat ja kiilaa sen luukku auki esimerkiksi pannunalustalla. Anna näkkärien kuivua uunissa kunnes uunikin on jäähtynyt, tai vaikka yön yli. Nauti lempipäällistesi, esim. kananmaksamoussen, kanssa

Kommentit
  1. 1

    sanoo

    Oi loistavaa. Juuri etsinkin uutta siemennäkkäriohjetta. Kuulostaa hyvältä reseptiltä, kiitos tästä!

    • 1.1

      siiri sanoo

      Hienoa, sattuipa sopivasti. 🙂 Toivottavasti maistuu! (Mitä en kyllä epäile ;))

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *