Hilpeät rapujuhlat 2014

Viime lauantaina järjestin elämäni ensimmäiset rapujuhlat. Vieraiksi kutsuttiin Helsinki-tyttöni ja muutama ystävä Turusta. Porukka oli erinomainen ja ilta oli kaiken kaikkiaan hyvin onnistunut (mitä nyt naapuri vähän kävi valittamassa). Kaikki osallistuivat hilpeään lauluunkin. 🙂 Hoidimme suurimman osan rapujuhliemme suunnittelusta Kreikan lomallamme – silloinhan sitä aikaa riitti. 😉 Hankimme myös suurimman osan juomapuolesta reissullamme ja säästimme siinä hyvän pennin. Juhlien järjestämistä helpottaaksemme, aloitimme valmistelut jo torstaina ja kokkasimme kaiken mahdollisen etukäteen. Nämä juhlat järjestettiin opiskelijoiden kesken, joten budjetin oli pysyttävä kohtuullisena. Hommassa auttoivat suunnittelu etukäteen (ruoan on riitettävä hyvin, mutta määrät on pidettävä realistisina), sekä ruokavalinnat. Tekemämme salaatit olivat suht edullisia vaihtoehtoja, ja alkoholien tuominen tax freesta auttoi paljon. Ylijääneet ruoat kuluivat hyvin seuraavan päivän brunssilla, eikä sillekään tarvinnut siten ostaa niin paljoa ekstraa.

07rapujuhlat7
Siemennäkkäriä leivottiin pari pellillistä

07rapujuhlat5
Leivontaperjantaina syntyi mm. irish coffee-juustokakkua ja omenapiirakkaa

Menu koottiin yksinkertaisista, hyvistä ja helpoista vaihtoehdoista. Ei ole kiva jos emäntä on aivan kuitti vieraiden saapuessa, kyllä minäkin haluan juhlia. 😉 Ruoanlaittoa helpotin vielä jakamalla kokkaamisen useammalle päivälle ja valmistamalla kaiken mahdollisen etukäteen. Suurin osa oli vielä tuttuja reseptejä. Uutena mukaan otettiin ceasarsalaatti kotitekoisella kastikkeella, ja poikaystäväni kehitti varsin herkullisen pastasalaatin korvikkeen kukkakaalista! Itse muokkasin vielä aprikoosi-kookosvanukaspiirakasta syksyyn sopivan omenapiirakan. 🙂 Rapujuhlien työnimenä oli aluksi ”paahtoleivättömät rapujuhlat”, mutta niin siinä kävi että paahtoleipä kuului sittenkin illan tarjoiluihin – mutta leipä oli sitten tietty viljatonta. Ja se maistui hyvin. 😉 Juustokakku ja –piirakka paistettiin edellisenä päivänä, ja jälkimmäisen lämmitin vieraille sitten uunissa. Suurin osa illan menuun valituista ruoista oli jo aiemmin kokattuja ja hyviksi havaittuja ja niiden reseptit on linkitetty menun yhteyteen. Uusien salaattien ja mausteisen omenapiirakan reseptit seuraavat tässä alla. 😉

07rapujuhlat2

Rapujuhlamenu 2014:

Ravut (n. 8 per naama)
Gruyérepiirakka
Siemennäkkäri
Vaalea paahtoleipä (viljaton)
Aioli
Marinoitu punasipuli
Venäläisiä suolakurkkuja, smetanaa ja hunajaa
Ceasarsalaatti
Kukkakaalisalaatti

Irish coffee-juustokakku
Mausteinen omena-kookosvanukaspiirakka
Kahvi & irish coffee

07rapujuhlat4
Gruyérepiirakka ja venäläiset kurkut

Gruyérestä tai muusta maukkaasta juustosta tehty pohjaton piirakka on ollut luottotarjottaviani jo pitkään, ja se on kaiken lisäksi helppo tehdä, joten se päätyi menuun varmaan ensimmäisenä itse rapujen jälkeen. Gruyére on voimakkuudestaan huolimatta monen suuhun sopiva. Gruyére on tehty raakamaitoon, joten jos sitä haluaa välttää (tai seurueeseen sattuu esim. raskaana oleva) voi piirakan tehdä esimerkiksi pitkään kypsytetystä goudasta kuten tällä aterialla

Ceasarsalaatti on minulle vähän kaksipiippuinen juttu. Kun se on hyvää, se on todella hyvää. Joskus olen kuitenkin valitettavasti saanut pilaantunutta ceasaria, ja traumatisoitunut. En ole yleensä mitei nkän anjovisherkkä, mutta ceasarissa sen maku saa minut herkästi jättämään salaatin lautaselle. Onneksi Hella ja houkutus-blogista löytyi kuitenkin resepti, jossa vinkattiin että anjoviksen voi korvata kapriksella! 😉 Ja jos joku kaipaa muuten pastöroituun maitoon tehtyä juustoa parmesaanin tilalle, niin itävaltalainen asmonte on saman tyyppinen. 😉

07rapujuhlat3

CAESARSALAATTI

3-4 ruukkua vahvalehtistä salaattia (esim. romaine-, side- tai cosmopolitansalaattia)
150-200 g parmesaanilastuja (tai parmesaania)

Kastike:
1 kananmuna
2,5 dl mietoa oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi
1 rkl vettä
½ rkl valkoviinietikkaa
2-3 rkl sitruunamehua
½ rkl dijon-sinappia
½-1 rkl kapriksia (tai pari anjovisfileetä)
Mustapippuria
Suolaa

Mittaa kastikkeen ainekset korkeaan ja kapeaan astiaan. Aja tasaiseksi sauvasekoittimella kunnes kastike on kermaisen sakeaa ja vaaleaa, majoneesia ohuempaa. Tarkista suolan ja pippurin määrä. Anna kastikkeen makujen tasaantua jääkaapissa. Kastikkeen voi valmistaa vaikka edellisenä päivänä. 😉

Revi tai pilko salaatti, jätä se suht isoksi silpuksi. Sekoita kastiketta salaatin joukkoon, kunnes sen määrä on miellyttävä. Kääntele lopuksi joukkoon parmesaanilastut.

07rapujuhlat8

KUKKAKAALISALAATTI

1 iso kukkakaali
3 vihreää, kirpeää omenaa (Granny Smith)
3-4 maustekurkkua
1-2 prk kermaviiliä
Suolaa
Sitruunapippuria

Pilko kukkakaali melko pieneksi ja keitä sitä vähän aikaa niin etttä se hieman pehmenee. Anna kukkakaalin jäähtyä. Pilko omenat ja maustekurkut. Sekoita kasvikset keskenään ja lisää kermaviiliä kunnes salaatti on sopivan kosteaa. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna makujen tasaantua jääkaapissa. Kukkakaalisalaatin voi hyvin valmistaa edellisenä päivänä.

0209omenapiirakka-paleo

MAUSTEINEN OMENA-KOOKOSVANUKASPIIRAKKA

Pohja:
¾ dl sulaa kookosöljyä
½ dl mantelijauhoa
1 dl kookosjauhoa
1 tl psylliumia
½ dl erytritolia (tai muuta makeutusta)
1 kananmuna
½ tl leivinjauhetta
½ rkl piparkakkumaustetta
½ tl vaniljauutetta
Hyppysellinen suolaa

Täyte:
2 omenaa (esim. Royal Gala, pieniä kotimaisia enemmän)

Vanukas:
4 kananmunaa
2 dl kookosmaitoa
1 tl vaniljauutetta
Hyppysellinen suolaa
English Toffee- tai vaniljasteviaa n. 35 tippaa tai maun mukaan (tai muuta makeutusta)

Valmista pohja. Sekoita raaka-aineet keskenään, nypi taikina tasaiseksi ja painele ne voideltuun piirakkavuokaan (halkaisija 24 cm). Esipaista pohjaa uunissa 175 ˚C asteessa 5-7 minuuttia. Laske uunin lämpötila 150 ˚C asteeseen. Huuhtele omenat ja viipaloi ne. Levitä hedelmät kerrokseksi esipaistetulle piirakkapohjalle. Valmista vanukas. Vispaa raaka-aineet sekaisin keskenään, lisää haluamaasi makeutusta suuhusi sopiva määrä. Kaada vanukas hedelmäkerroksen päälle. Kypsennä piirakkaa uunissa 150 ˚C asteessa noin 40-45 minuuttia, kunnes vanukas on hyytynyt. Kypsyyden voi tarkistaa työntämällä veitsen keskelle vanukasta – vanukas on kypsä, mikäli veitseen ei tartu mitään. Tarjoa piirakka sellaisenaan tai esimerkiksi jäätelön tai (kookos-)kermavaahdon kanssa.

Kommentit

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *