Highlanderin routapaistia viileänä vappuna

Vappuaattona tuli osallistuttua taas viime vuoden tavoin akateemiselle vappuillalliselle. Viime vuonna olimme teekkareiden perinteikkäällä ja isolla vappuillallisella, mutta tänä vuonna oma ainejärjestönikin järjesti illallisen. Kolmenkymmenen henget juhlat järjestettiin hallituksen jäsenten voimin. Juhlapaikkana oli lämmitetty puutarhateltta, ja kaikki ruoat tehtiin itse. Juhlat eivät olleet ehkä niin tasokkaat, eikä pöydälle kaatuneiden snapsien ja muiden juomien määrää kannata laskea, mutta hauskaa oli – paljon snapsilaulujaa ja hyvää seuraa. 🙂 Ja ruokia valmistaneille ystävilleni menee täydet pisteet vaivannäöstä. Kaikki onnistui hyvin, määrät olivat sopivia ja kaikki oli valmista ajallaan. Ja snapsi tarjoiltiin kerrankin tarpeeksi kylmänä. 😉

Menu oli seuraavanlainen:

Alkupalaleipiä – itse leivottua saaristolaisleipää ja kahta eri röraa (skagen ja kylmäsavulohi)
Highlanderin routapaistia, punaviinikastiketta, perunagratiinia ja salaattia
Vadelma-valkosuklaapannacotta
Kahvi ja punssi 

Vappu 2014 068

Vappu 2014 266

Vappu 2014 235

Vappu 2014 241

Alkupalarörat sitruunan kanssa olivat erinomaisia, erityisesti lohi oli todella hyvää ja tasapainoista. Routapaisti oli paikoin oikein hyvää ja mureaa, mutta paikoin sitkeää. Yleisesti ottaen kyllä hyvää. Menussa oli ilmoitettu että salaatti olisi ceasaria, mutta oli kyllä jokseenkin eksoottinen versio: siinä oli perusvihreiden lisäksi viinirypäleitä, avokadoa, krutonkeja ja mozzarellaa. 😀 Samapa tuo, ceasarsalaatti ei ole suosikkejani. Valitettavasti täytyy sanoa että pannacotta oli kyllä aivan kamalaa. Siinä oli pohjalla valkosuklaakerros ja päällä vadelmakerros. Vadelmakerros oli epämääräinen lohkeileva klimppi, jonka kippasin oitis pois annoksestani – pläts. Valkosuklaakerros olisi voinut olla hyvää, mutta se oli älyttömän makeaa. Lopetin annokseni syömisen kolmeen otteeseen kun se oli niin äklömakeaa. Kummasti maistoin kuitenkin aina sitten taas uuden lusikallisen, yökkäilin hetkisen ja otin taas lisää. Hohhoijakkaa, ihminen on tyhmä eläin ja sokeri on koukuttavaa vaikka se olisi pahaa.

Highland Cattle eli ylämaankarja on niitä sympaattisen karvaisia, pitkäsarvisia lehmänturrikoita, jotka elävät ulkona vuoden ympäri. Ainejärjestömme pohjanmaalaisedustus oli hankkinut lihat ja niitä kypsenneltiin kolmessa eri uunissa. Lisää tietoa ylämaankarjasta. Routapaistikin oli kyllä kiinnostava tuttavuus, sitä pitää ehdottomasti kokeilla joskus itsekin. Pakastimessa olisi yksi käyttöä odottava mutta paahtopaisti…

Juhlat järjestettiin pihateltassa ja viilenneiden säiden myötä olin hieman epäileväinen uskaltaako iltaa lähteä viettämään mekossa. Miespuolinen puheenjohtajamme vakuutti että hankkimamme lämpöpuhallin olisi niin tehokas että jos onnistuisin hankkimaan hypotermian, hänkin pistäisi mekon päälleen ruvetakseen itsekin palelemaan (pettämätön logiikka). Pääruoan jälkeen käteni rupesivatkin jo tuntumaan jääkalikoilta, ja päädyimme vaatteidenvaihto-operaatioon. Minä lämpenin hieman saatuani päälle pitkät housut ja kolme miesten takkia, ja puheenjohtamme pärjäsi urheasti mekossani. 😉

Vappu 2014 113Laulunjohtajalta oli snapsikello unohtunut jonnekin, joten se korvattiin pihalla pyörineellä koiran vinkulelulla.

Vappu 2014 146
Illalliselle oli eksynyt myös espanjalainen vahvistus, jolle piti esitellä kuinka salmiakkisnapsi kuuluu juoda ykkösellä.

Vappupäivänä säät eivät suosineet, mutta se ei minua haitannut. Muutan ensi viikolla kesätöiden perässä Helsinkiin, ja yritän nyt saada kaikki opintohommat Turussa valmiiksi ennen kuin lähden. Korjailin labraraporttia ja parantelin railakkaan illan jälkeistä oloa ja pannacotan vatsalle aiheuttamaa sokerishokkia syömällä itse hapattamiani maustekurkkuja, jotka olivat juuri sopivasti valmistuneet vapuksi. Jostain syystä minulle iskee aina kummallinen hapankaalihimo aina ryypiskelyn jälkeen. Kurkuissa pitäisi myös olla hyödyllisiä probiootteja, joista hapankaalihimonikin päätelmieni mukaan johtuu. 😉

Hauskaa vappua kaikille!

Viime vappu ja muita opiskelijarientoja:
Pitkä päivä, pitkä ilta
Vappupiknik
Vappuaatto
Pampas nationalsdag
(function(i,s,o,g,r,a,m){i[’GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(’create’, ’UA-66125539-1’, ’auto’);
ga(’send’, ’pageview’);

Kommentit
  1. 2

    sanoo

    Juu ovathan opiskelijavaput omiaan. Tänä vuonna itselläni riitti vain hommia vaikka muille jakaa, joten jäi vähän rauhallisemmaksi – onneksi oli kuitenkin kivat juhlat. 🙂

  2. 3

    Aino sanoo

    Routapaisti on kerrassaan mainio tapa valmistaa paisti. Hirveä ja lammasta on tullut kokeiltua ja aina on ollut mehevä ja maukas lopputulos. Itse asiassa tää on ainoa tapa jolla olen rohjennut paisteja ylipäätään valmistaa… 😉 Suosittelen!

  3. 4

    sanoo

    Juu siltä vaikutti! 🙂 Minä olin ennen vain tiennyt että sen niminen ruoka on olemassa, mutta ei mitään hajua valmistustavasta tai maustamisesta. Eiköhän nyt tule kokeiltua, etenkin hirvi houkuttaisi kun sitä on muutenkin lähinnä pakasteena tarjolla. 🙂

  4. 5

    sanoo

    Hyvä menu, varsinkin nuo alkupalaleivät.:) Hirvestä teen aina joskus jääpaistia/routapaistia. Kiva valmistustapa, mutta aikaa vievä, kun paisti laitetaan uuniin jäisenä.

  5. 6

    sanoo

    Pannacotta ja skagen tuntuvat olevan vakio kaikilla täkäläisillä juhlilla… Mutta ymmärrän kyllä – ne ovat helppoja valmistaa suuremmillekin määrille.
    Routapaisti on nyt minullakin kokeiltavien listalla. Pakastimessa olisi valmiina nautaa, mutta hirvi kyllä houkuttaisi – saa nähdä. 😉

  6. 12

    sanoo

    […] ja cocktailkekkereistä: Viimeistä kertaa edustustehtävillä vuosijuhlilla Jeejee, vuosijuhlat! Highlanderin routapaistia viileänä vappuna Vuosijuhlat ja kampausharjoittelua Pitkästä aikaa akateemisilla vuosijuhlilla Pitkä päivä, […]

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *