Hevosen ulkofilee kermaisella pippurikastikkeella ja lanttulohkoilla
Torstaina kirjoittelin innoissani kun olin löytänyt meille hevosen ulkofileepihvit. Hevosenlihakohu on jo menneen talven lumia, mutta koska en silloin saanut tilaisuutta maistella hevosenlihaa, piti tähä tilaisuuteen (kts. Tarjoushaukka liikenteessä) tarttua heti! 😉
HEVOSEN ULKOFILEE-PIHVIT
Hevosen ulkofileetä syöjien määrän mukaan, meidän pihviemme painot olivat n. 170 g ja 190 g.
Marinadia
Voita ja oliiviöljyä paistamiseen
MARINADI
4 valkosipulinkynttä
½ dl oliiviöljyä
2 rkl härkäfondia
1 tl jauhettua juustokuminaa
Murskaa valkosipulinkynnet ja sekoita marinadin ainekset keskenään. Pistä lihat marinoitumaan niin aikaisin kuin mahdollista ja laita lihat muovipussissa (mahdollisimman vähän ilmaa) jääkaappiin. Ota lihat ajoissa, vähintään tuntia ennen kypsentämistä huoneenlämpöön. Kuumenna pannulla voin ja oliiviöljyn seosta. Pyyhi pihveistä ylimääräiset marinadit ja paista pihvit pannulla voin ja öljyn seoksessa. HUOM! Älä heitä ylijäänyttä marinadia pois mikäli teet kastikkeen. Käännä pihvi, kun se alkaa hikoilla. Kääri molemmilta puolilta paistetut pihvit vielä hetkeksi folioon vetäytymään ja tee sillä välin kastike.
KERMAINEN PIPPURIKASTIKE
2 dl kermaa
Härkäfondia
Mustapippuria (paljon)
+pihvien paistopannu
+marinadin loput
Lisää marinadin loput pihvien paistopannulle ja anna sen lämmetä hieman, näin valkosipulin maku tulee paremmin esiin. Lisää joukkoon kerma ja runsaasti pippuria. Keittele hetki kasaan ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa hieman fondia.
Lanttulohkoja olemme tehneet monesti ennenkin, resepti löytyy täältä. Olen päättänyt että poikaystäväni on meillä lanttulohkismestari, ja ulkoistin siis niiden tekemisen hänelle – vastuu mikä reseptin löytämisestä seuraa. 😉 Lanttulohkojen lisäksi lautaselle päätyi myös vuonankaalia, niiden tupsumainen ulkomuoto vetosi minuun kaupassa.
Ateria oli oikein maittava ja täyttävä! Hintaa per annos tuli n. 3,5 € (ilman viiniä), eli kuka vielä väittää ettei opiskelijat voisi syödä kunnon ruokaa. (Vinkkiä Tarjoushaukka liikenteessä-postauksessa) Marinadin juustokumina toi lihaan miellyttävän mausteisuuden. Lihan itsessäänkin oli maukasta. Siinä oli vähän enemmän pureskeltavaa kuin viime aikoina syömissäni karitsanpaahtopaistissa tai naudan entrecôtessa, mutta sitkeää se ei missään nimessä ollut. Voisin ostaa hevosta toistekin! Kastike oli jälleen kerran erinomaista – se sopi niin lihan, lantun kuin salaatinkin kaveriksi. Poikaystävä kehui erityisesti lanttujen ja kastikkeen yhdistelmää. Kastiketta tuli juuri sopiva määrä kahdelle. Aterian kanssa me nautimme espanjalaista Bienvenido Gran Reserva-punaviiniä. Se sopi erinomaisesti lihan mausteisuuden kanssa. 🙂
Marinadi vastasi aika lailla perusmarinadiani punaiselle lihalle (vrt. Suussa sulavaa karitsaa), mutta Ylen nettisivuilla olleesta reseptistä sain idean lisätä siihen myös juustokuminaa. 😉 Härkäfondissa on punaviinipohja, mikä sopi hevoselle oikein hyvin. 🙂
[…] liha suorastaan suli suussa. Myös lanttulohkot ovat luottovalinta, niitä on syöty mm. hevosen ulkofileen ja pekoniin käärityn […]
[…] kuitenkin olisin itse kokkausvastuussa, niin olisin varmaan päätynyt karitsaan, vaikka kyllä se hevosenfileepihvikin olisi herkkua. Karitsan paahtopaisti on ehdottomasti yksi lempilihoistani. Aterian kylkeen […]