Herkuttelua Budapestissä

Terveisiä Budapestistä!
Palasin juuri ihanan pitkän viikonlopun jälkeen Budapestistä. Saimme poikaystäväni kanssa nauttia aurinkoisesta ja lämpimästä säästä, hienoista nähtävyyksistä, hyvästä ruoasta ja toistemme seurasta pitkän viikonlopun. Budapestistä jäi kyllä oikein kivat fiilikset. Kaupunki oli näyttävä, ja vaikka monet rakennukset olivat ehkä hieman rapistuneet, oli arkkitehtuuri silti vaikuttavaa. Etäisyydet olivat lyhyitä, ja kävelemällä pärjäsi suurimmaksi osaksi. Budapestissä olisi viihtynyt pidempäänkin. Ihmiset olivat keskimäärin ystävällisiä, ja etenkin ravintoloissa palvelu pelasi hyvin ja henkilökunta oli osasi hyvin englantia. Joskus turisteja yritetään ilmeisesti höynäyttää mm. taksibisneksessä ja yöelämässä, mutta me emme tällaiseen törmänneet. Kannattaa kuitenkin vähän googlailla. 😉

Unkarilaiset vaikuttivat kyllä kokevan jonkinlaista kansallisylpeyttä ruoastaan ja joka paikasta löytyi jonkinlainen unkarilainen menu tai ”tourist menu”. Yleensä se sisälsi gulassikeittoa alkuruoaksi, ja pääruoaksi lihapataa, gypsy-style porkia (perunoiden ja valkosipulin kanssa paistettua possua) tai paprikakanaa. Olennainen osa unkarilaista ruokakulttuuria on myös maustepaprika. Paprikajauhetta oli myynnissä aivan joka paikassa. Sitä löytyi kahta versiota – makeaa ja tulista. Me söimme kerran tällaisen gulassi+lihapatapaketin. Maukasta, muttei niin eksoottista.

budapest7

Naudanlihaa tarjottiin aika vähän, huomattavasti enemmän oli kanaa ja possua. Lisukkeena oli useimmiten perunaa tai pastaa jossain muodossa. Lihapataa syödessä sain selittelyn kautta annokseni ilman siihen kuulunutta pastaa ja lisämaksusta lisukesalaatin, mutta muuten minulla ei ollut mitään ongelmia löytää sopivia annoksia. Yleensä menulta löytyi suoraan jotain minulle sopivaa, tai sitten lisukkeet sai itse valita ja kaikki sujui vaivattomasti. Etenkin grillatut kasvikset olivat joka kerta todella maukkaita ja juuri sopivan rapsakoita!

Keskustan ja Tonavan läheisten ravintoloiden hintataso oli ainakin Pestin puolella korkea. Pari kilometriä niiltä alueilta poistuttaessa hinnat tippuivat kolmanneksella. Illallinen kahdelle ruokajuomineen (vesi, viini, olut) oli yleensä noin 6000 – 9000 HUF eli noin 20-30 euroa.

Erityismaininnan ansaitsee Club93-ravintola (Vas utca 2), joka oli pääasiallisesti kai pizzeria, mutta sen listalta löyti myös vaikka mitä grilliherkkuja. Kaiken lisäksi päädyimme alunperin ravintolaan kadulla olleiden gluten free pizza-kylttien perässä – suuri plussa taas tästä, ja ylipäätään että gluteeni oli tuttu käsite – ulkomailla se on välillä vähän hakusessa. Palvelukin oli niin mukavaa että kävimme siellä peräti kahdesti. Iloinen tarjoilija kertoi aina kysyttäessä eri juomista ja ruoista, ja sai meidät maistamaan niin pálinkaa kuin kastanjajälkiruokaakin. 😉

budapest6Cherry Chicken and grilled vegetables (kanaa kirsikka-brandykastikkeessa)

budapest1
Chestnut puré

Kastanjapuree muistuttaa maultaan hieman marsipaania, mutta on mielestäni miedompaa. Minulla iskee välillä mieliteko marsipaaniin. Myös kirsikat ja kermavaahto ovat herkkujani joten tämä oli makuuni, mutta sokeria olisi kyllä saanut olla puolet vähemmän. 😛

Unkarilaiset viinit olivat edullisia ja mukavaa vaihtelua viineihin, mitä on viime aikoina tullut juotua. Mitään lempiviinejäni niistä ei nyt kuitenkaan tullut. Makupaletti ei ollut kovin laaja, ja suurin osa maistamistamme viineistä oli ehkä hieman latteita. Aika helppoja juotavia. Yhtenä iltanasaimme kuitenkin varsin kelvollista perinteistä, unkarilaista punaviiniä Egri Bikavéria ”häränverta”. Niidenkin välillä on tietenkin eroja, mutta suosittelen kokeilemaan jos joskus Unkariin poikkeaa. Vielä Egri Bikavéria enemmän hehkutettiin makeaa valkoviinia Tokaji Azsúa, mutta se jäi meiltä tällä kertaa maistamatta. Hieman yllättäen kaupoissa ja ravintoloissa oli paljon makeita punaviinejäkin, joten kannattaa tilatessa tarkistaa myös punaviinin kuivuus. Viinien lisäksi joka maastahan on tietty löydyttävä jokin ”kansallisviina”. Unkarissa se oli pálinka, eräänlainen hedelmäbrandy. Sitä löytyi jos mihinkin tehtynä (luumu, kirsikka, päärynä, persikka, omena…) ja eräs tarjoilija valaisikin meitä että kaikki syötäväksi kelpaamattomat hedelmät käytetään ilomielin pálinkan valmistamiseen. 😉

Nuorten aikuisten (niin ulkomaalaisten kuin unkarilaistenkin) suosiossa illanviettopaikkoina olivat muuten tällä hetkellä ruin pubit. Ne ovat siis baareja, jotka on pystytetty asumattomiin rakennuksiin. Me poikkesimme Szimpla Kertiin, joka oli Lonely Planetissa rankattu maailman kolmanneksi parhaaksi baariksi. Vähän liioittelua, mutta oli se erikoisuudessaan ihan elämys. Ruin pubeja on useampia (kts. täältä) ja niiden tyylit vaihtelevat, mutta sanoisin että keskimäärin vähän hipsterimpää meininkiä. 😉

Herkuttelua matkan varrelta:

budapest4
Seafood salad (kylmäsavulohta, simpukoita, mustekalaa)

budapest5
Roasted duck leg and steamed cabbage (etenkin kaalimuhennos oli todella maukasta!)

budapest2
Palermo chicken (kanaa juustolla, pestolla ja grillatuille vihanneksilla)

(function(i,s,o,g,r,a,m){i[’GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(’create’, ’UA-66125539-1’, ’auto’);
ga(’send’, ’pageview’);

Kommentit
  1. 11

    sanoo

    Oho, enpä tiennytkään, että Szimpla Kert on rankattu LP:ssä maailman kolmanneksi parhaaksi baariksi! Tosi kivahan se oli, mutta kyllähän maailmaan mahtuu aika paljon hienoja baareja, hienompiakin 😉 Tuo kastanjajälkkäri näyttää hauskalle!

  2. 12

    sanoo

    Omastakin mielestä se oli kyllä elämys, mutta en tiedä olisinko itse rankannut samalla tavalla. Mailmaan tosiaan mahtuu niin monenlaista! Ihan hauska paikka kuitenkin poiketa, jos Budapestissä liikkuu. 🙂

Trackbacks

  1. […] Lomo embuchadoa (ilmakuivattua porsaansisäfilettä?), kauppahallista ostettua, maukasta munakoisopyrettä (muistutti hieman kreikkalaista melitzanosalataa) ja luomu vuohenmaitokefiiriä. Vuohenmaitokefiiri oli ihanaa! Todella lempeän makuista, kermaista ja hyvin miedosti hapanta. Koostumus oli mukavan paksu ja hieman kokkareinen, kuten kefiirin kuuluukin. 😉 Voi miksi Suomesta ei voi saada tällaista? Valiohan on tosin tuonut keväällä markkinoille oman kefiirinsä, mutta vähän epäilen mitä se on kefiirejään. Pitäisi kokeilla ennen kuin tuomitsee, mutta vuohenmaito ja luomu ainakin jäävät vielä haaveeksi. Viimeksi olen herkutellut kefiirillä Hollannissa, ja sitä ennen Budapestissä. […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *