Heraproteiinivalmisteet ja niiden tilaaminen netistä

Kirjoittelin vähän aikaa sitten (So long, rahka!) koittavani hieman vähentää maitotuotteiden syömistäni korvaamalla niitä heraproteiinilla. Juu, tiedän että hera on maidon proteiinia, mutta minulle olennaisempaa on se ettei se ole kaseiinia. Syistä kerroin aikaisemmassa postauksessani. Verkkokauppaihastus ja kuntopäivitystä-kirjoituksessani mainitsinkin heratilailuistani, ja lupasin valottaa heran saloja paremmin tulevaisuudessa, eli nyt.
Nykyään vallalla olevan fitnessmanian takia muistutan vielä että ihminen selviää loistavasti ilman minkään sortin proteiinijauheita. Ruokavalio koostuu ruoasta – ei rahkasta, raejuustosta ja proteiinijauheista.

Mistä heraproteiinijauhe koostuu?

  • Herakonsentraatti vs. heraisolaatti
    Heraisolaatti on konsentraatista eristetty, suodatetumpi ja ”puhtaampi” osa heraa. Heraisolaatissa on vähemmän muita osia maidosta, kuten laktoosia, hiilihydraattia ja rasvaa (ei niitä paljoa ole konsentraatissakaan), joten sen proteiinipitoisuus on korkeampi. Heraisolaatti on siten myös kalliimpaa. Isolaatin sanotaan myös imeytyvän nopeammin, mikä voi olla hyödyksi lihaskasvulle. SELF:n sivuilta löytyy lisää tarinaa herasta. Konsentraatin ja isolaatin lisäksi on olemassa myös herahydrolysaattia, jossa proteiinin on osittain pilkottu valmiiksi helpommin imeytyvään muotoon. Se on muita vaihtoehtoja jonkin verran kalliimpaa (eikä makua juuri ole kehuttu :D).
  • Makeutusaineet, aromit, jne.
    Perinteisiä makeutusaineita ovat asesulfaami-K, aspartaami, sukraloosi ja fruktoosi – siis ei kiitos. Nykyään markkinoille on tullut myös steviaglykosideillä makeutettuja tuotteita. Käytän itse kotona steviaa, mutta en halua turhaan ostaa makeutettuja tuotteita – makeutta on niin helppo lisätä itse – enkä ole itseasiassa lisännyt herajuttuihini makeutta kertaakaan. Itse haluan makeuttamatonta ja maustamatonta. Niin makeutta kuin makuakin saa helposti esimerkiksi marjoilla ja hedelmillä sekä mausteilla (vanilja, kaneli, kardemumma, inkivääri).
  • Lesitiini
    Lesitiini on emulgaattori, jonka tarkoitus on parantaa tuotteen koostumusta ja helpottaa esim. rasvojen liukenemista muihin nesteisiin. Yleisimmin lesitiini valmistetaan soijasta tai kananmunasta. Soijalesitiiniä mieluusti vältän sen sisältämien goitrogeenien ja muiden luontaisten toksiinien takia.
  • BCAA:t, ja muut erityiset aminohapot, hyödylliset peptidit, immunoglobuliini, laktoferriini…BCAA:t (branched chain amino acids= valiini, leusiini, isoleusiini) ovat haaraketjuisia aminohappoja, joiden pitäisi olla erityisen tärkeitä lihaskasvulle ja palautumiselle. Ihmiskeho ei tuota niitä itse, joten niiden päälähde on ravinto. Yleisesti eri aminohappojen heravalmisteiden kyljessä liittyy jotenkin lihaskasvuun. Immunoglobuliinit ovat vasta-aineita, joita löytyy luonnostaan mm. ternimaidosta. Ne auttavat elimistön immuunipuolustuksessa. Laktoferriini on anti-inflammatorista, antioksidanttista ja estää haitallisten mikrobien kasvua. Näiden peptidien ja vasta-aineiden uskotaan voivan hoitaa ja parantaa ruoansulatuskanavan kuntoa, siinä missä muista maitotuotteista on vahinkoa. Tästä syystä monet hyväksyvät heran muuten maidottomaan paleoruokavalioonkin.

Heraproteiinia on löytynyt kaapistani reilut vuoden päivät. Se oli pitkään varsin vähäisellä käytöllä, mutta nyt viime aikoina olen tosiaan ruvennut käyttämään sitä enemmän. Nyt tulin hankkineeksi kolmannen herani. Aloitin Iherbistä tilaamallani Country Life Biochem Sports-heraproteiinilla (kts. Makeuttamatonta proteiinijauhetta Iherbistä). Se oli ihan hyvä lähtövalinta. Siinä oli heraisolaatin lisäksi vain hiven vaniljaa ja lesitiiniä, ei makeutusaineita tai mitään outoja täyteaineita. Se oli hyvää smoothieihin, ja leivonnassakin (kts. vaniljainen mustikkajuustokakku ja laskiaispullat) sitä tuli käytettyä. Sen jälkeen tilasin Iherbistä samankaltaista Natural Factors Whey Factors-heraproteiinia, joka oli maustamatontakin. Tuote oli sekoitus herakonsentraattia ja –isolaattia, lesitiiniäkään siinä ei oltu käytetty. Siinä oli mukana ruoansulatusta helpottavia entsyymejä (lipaasi, proteaasi, papaiini).  Tätä purkkia kuluttaessani päätin syrjäyttää rakastamani rahkan ruokavaliostani (kts. So long, rahka!) mikä tarkoittaisi kasvavaa heran kulutusta. Iherbistä tilaamani herat olivat olleet noin 300 g-pakkauksia (yllättävän isoja nekin), mutta rahkan jättämisen myötä arvioin käytön nousevan. Halusin myös tilata herakonsentraattia puhtaampaa heraisolaattia. Tutkailin vähän vaihtoehtoja ja maustamaton SELF Omninutrition Micro Whey Active-heraisolaatti vaikutti sopivalta tuotteelta. Vertailin vähän eri verkkokauppojen hintoja ja valikoimia. Aika monesta kaupasta löytyi joko 1 kg tai 4 kg pakkauksia. Muutamasta löytyi myös 2 kg vaihtoehto. Se tuntui turhan suurelta, mutta kun EBN:n verkkokaupasta (kts. Verkkokauppaihastus ja kuntopäivitystä) sai yli 40 € ostoksilla ilmaisen toimituksen, päädyinkin äkkiä tilaamaan kahden kilon sangon. Sillä oli hintaa 39,90 €, joten lisäksi tilasin vielä parilla eurolla urheiluteippiä. Saan sillä korjattu ajalkapöytieni virheellistä asentoa ja vähennettyä vääriin paikkoihin asettuvaa, kipua-aiheuttavaa kuormitusta (kts. Kuntoutusta pitkällä tähtäimellä).

23heratSELF Omninutrition Micro Whey Active, maustamaton:

2 kg:n saavi oli vielä isompi kuin mitä olin ajatellut. Tavallaan ihan hyvä, sillä nyt sitä olisi ainakin syötävä enkä lipsuisi rahkaherkutteluun niin herkästi. Ensimmäinen reaktioni oli Selfin heraa maistaessani oli ”Wau – tämähän on hyvää!”. Sitä ennen käyttämäni Natural Factors maistui pahvilta verrattuna tähän. Rupesinkin heti epäilemään että oliko tämä nyt varmasti sitä tilaamani maustamatonta heraisolaattia, ja kyllä se purkki niin väitti. Kutsuin vielä poikaystävänikin maistelemaan, ja hänkin totesi että onpa maukasta. Tulimme kuitenkin siihen tulokseen, että pakko sen oli maustamatonta olla, sillä ei siitä olisi kyllä keksinyt miltä aromilta se olisi maistunut ja maustetut herat maistuvat yleensä sitten myös kunnolla. On toki olemassa niitä vielä puhtaampia ja parempia vaihtoehtoja, mutta tässä on mielestäni opiskelijalle sopiva hinta-laatusuhde. Vajaan kilon olen nyt käyttänyt, ja olen ollut tyytyväinen. Tuoteseloste on yksinkertaisesti:
Heraproteiini-isolaatti, aminopeptidit, (glysiini-l-alaniini, glysiini-l-alaniini), auringonkukkalesitiini.

En ole oikein smoothieihmisiä (tykkään purekeskeltavasta ruoasta), mutta olen hurahtanut herapannareihin. Viimeksi postasin banaani-avokadopannarin reseptin, ja nyt oli vuorossa banaani-saksanpähkinäpannari.

07avokado-banaanipannariBANAANI-SAKSANPÄHKINÄPANNARI
Pieni uunivuoka

1 banaani
2 kananmunaa
½ dl kookosmaitoa tai muuta nestettä
1 dl maustamatonta proteiinijauhetta
1 rkl psylliumia
½ tl leivinjauhetta
½ tl vaniljauutetta
1 dl saksanpähkinöitä
Hyppysellinen suolaa

Muussaa banaani sauvasekoittimella ja sekoita sose munien ja nesteen kanssa. Sekoita kuivat ainekset keskenään pähkinöitä lukuunottamatta. Anna taikinan turvota kymmenisen minuuttia ja lisää sitten pähkinät. Voit halutessasi rouhia pähkinöitä pienemmiksi, mutta minä jätin ne aika isoiksi sattumiksi.  Paista uunissa 200 ⁰C asteessa noin 15 minuuttia.
Tämä resepti on pieneen uunivuokaan, tuplaa määrät tarvittaessa.

Muita proteiinijauhereseptejä:
Banaani-avokadopannari

Smoothiet:
Avokado-mustikka-kookossmoothie
Mango-avokado-kookossmoothie tai -puuro
Mango-avokado-mansikkasmoothie tai -puuro

Kuulisin myös mieluusti jos teillä lukijoilla on jotain hyviä reseptivinkkejä!  😉

PS. Myös Joonas Konstig käsittelee fitness- ja proteiini-ilmiötä kuntoilun aiheuttaman nälän kautta kolumnissaan Punttiksella käyvän nuoren miehen mielessä päälimmäisenä on proteiini (HS 7.4.14).

Kommentit (42)
  1. Nutellan makuiset proteiinipallot ovat helppo herkku - Pilkettä
    30.10.2017, 09:49

    […] proteiinipallot saavat herasta. Pyrin itse suosimaan mahdollisimman korkealaatuista heraa (esim. maustamatonta heraisolaattia) sekä välttämään turhia makeutusaineita, erityisesti aspartaamia ja asesulfaami K:ta. […]

  2. Proteiiniletut Aktivoi aineenvaihduntasi-kirjasta - Pilkettä
    4.6.2017, 10:48

    […] Banaani-pähkinäpannari Munaton proteiinipannari Proteiinipannari kookosjauhoista ja herasta Vähähiilihydraattinen […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *