Helppo, vaalea paahtoleipä (viljaton)

Tämän yksinkertaisempaa leipäreseptiä on vaikea löytää. Mantelijauho- ja pofiberpohjainen viljaton paahtoleipäni on ollut jo pitkään yksi blogin suosituimmista resepteistä. Se on todella herkullista, eikä sen jälkeen tosiaan kaipaa tavallista leipää, mutta välillä on kiva saada vaihtelua. Niinpä pyöräytin tällä kertaa kookosjauhopohjaisen vaalean paahtoleivän. Se on todella helppo tehdä, maukasta ja sopii vielä pähkinäallergikoillekin. Resepti on alunperin Marianns LCHF mat och bakista.
Leipä on todella hyvää, ja voi sulaa sen pintaan juuri niin kuin paahtoleivällä kuuluukin. Poikaystäväkin kävi leivonnan aikana keittiössä nuuskimassa herkullisia tuoksuja. 😉 Toivottavasti maistuu!

Reseptihakemistosta löytyy lisää viljattomia ja gluteenittomia leipäreseptejä. 😉

11kookospaahtis1

VAALEA PAAHTOLEIPÄ

10-12 kananmunaa koosta riippuen (minulla 10 L-kokoista)
50 g voita
1,5 dl kookosjauhoa
2 rkl psylliumia
1,5 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
(Pofiberiä vuoan jauhottamiseen)

Vatkaa munat kuohkeaksi vaahdoksi. Sulata voi ja sekoita se munavaahtoon. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne munavaahtoon. Sekoita taikina tasaiseksi ja anna sen turvota 5-10 minuuttia. Kumoa taikina voideltuun (ja jauhotettuun, minä en jauhottanut ja leipä irtosi hyvin), 1,5 litraiseen leipävuokaan ja paista uunissa 175 ˚C asteessa noin 40 minuuttia. Anna leivän jäähtyä liinan alla, leipä leikkautuu parhaiten jäähtyneenä. Nauti haluamillasi päällisillä.
Leipä sopii hyvin myös pakastettavaksi!

11kookospaahtis3
Päälle oliiviriiniä

(function(i,s,o,g,r,a,m){i[’GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(’create’, ’UA-66125539-1’, ’auto’);
ga(’send’, ’pageview’);

Kommentit
  1. 2

    sanoo

    Kannattaa! 😉 Kookosjauho on jo itsessään maukasta, mutta hyvät päälliset kruunaavat kokonaisuuden. 🙂

  2. 4

    Mirka sanoo

    Hei! Löysin hiljan blogisi ja olen aivan vallan ihastunut näihin kaikkiin resepteihisi ja koko blogiisi ylipäätään! :3 Tänään taisin koluta koko blogin läpi 😀 Itse kolme vuotta LCHF:n tapaan syöneenä kaipasin vaihtelua etenkin vhh-leipähommiin. Olen ollut jotenkin kyllästynyt iänikuisiin juustoraasteleipiin tai perusmantelileipiin, ja nyt esimerkiksi tämän reseptin kohdalla löysin kookosjauhon, aivan mahtavaa! En ole ennen tajunnutkaan! MInulla on myöskin lojunut leipävuoka käyttämättömänä, ja nyt uskaltauduin tekemään taikinan siihen sen sijaan, että olisin levittänyt taikinan uunipellille. Sekin oiva tapa toki, mutta vaihtelu virkistää. Oma mielikuvitukseni ei vissiin sitten ole riittänyt lähteä kehittelemään reseptejä, kun kyllästys on iskenyt vastaan. Nyt tekisi mieli kokeilla jokaista leipäreseptiäsi – saatika sitten muita reseptejä. Oijjoi! Pidä lippu korkealla, sait juuri uuden vakkarilukijan!! 🙂 Ihan mahtava blogi!

    Ainiin oli minulla vähän typerä kysymyskin, tosin en tiedä osaatko vastata… Kuvittelisin, että tuo oma leipävuokani on myös 1,5l mutta osaatkohan tuumia tai sanoa, että miksi leipä jäi kovin lättänäksi? Odotin into piukeana sinun kuviesi kaltaista paahtoleipämaista ilmestystä, mutta kovin ohuita siivuja tuosta saa :3 Tosin rupesin miettimään, että käyttämäsi vuoka saattaa hyvinkin olla lyhyempi pituussuunnassa; Tiedä näitä! Kuinkakohan pitkä tuo vuokasi mahtaa olla?

    Jokatapauksessa, hyvää se leipä oli, lättänää tai ei 😀

  3. 5

    sanoo

    Voi apua, kiitos! 😀 Kaikenlaista palautetta on kiva saada, mutta etenkin näin ihanaa – päivä lähteekin mukavissa tunnelmissa käyntiin. 😉 Todella kiva kuulla myös mitä täältä halutaan lukea! 🙂

    Hmm, lättänäksi? Minkä kokoinen leipä oli ennen paistamista – täyttikö taikina vuoan? Vuokani yläreunan pituus on noin 20 cm ja se kapenee hieman pohjaa kohti. Minulla taikina jää yleensä muutaman sentin leipäreunan vuoista ja paiston aikana keskelle kohoaa kumpu. Koko leipä ei kuitenkaan ylitä vuoan korkeutta, mutta ei se kyllä lättänältä ole tuntunut. Jenkkien paleosivustoilla olen nähnyt viitteitä että eri valmistajien kookosjauhot saattaisivat käyttäytyä eri tavoin, mutta itse en ole moista huomannut. Aika usein olen kyllä tainnut ostaa samaa Nutivan kookosjauhoa Iherbistä. Kookosjauho on tällä hetkellä ehdottomasti oma vhh-jauholempparini. Se on maukasta, riittoisaa ja mantelia edullisempaa. 🙂
    Nyt kun olet tutustunut kookosjauhoon niin suosittelen ehdottomasti kokeilemaan sillä pitsaa. 😉

  4. 6

    Mirka sanoo

    Kyllä taikina vuoan täytti. Ehkei olis pitänyt sitä niin tasoitella siihen vuokaan, reunoihin kiinni jne? 😛 Hahha, mulle tää leivonta on välillä vähän rakettitiedettä 😀 Mulla tosiaan taitaa olla pidempi tuo vuoka, ja jos sen taikinan vielä oon kieli keskellä suuta vuokaan tasoittanut niin! 😀 Käytin muuten lisäksi M-koon munia, tai taisi olla 10 kpl noita tuon kokoisia ja sitten mulla oli yks L-muna, jonka sekaan heitin. Kuitenkin miettii, että jos kymmenenkin L-munaa laittaa, niin niistähän tulee varmasti lisää massaa taikinaan! 🙂 Noooh, täytyy tehdä taas pian uudelleen leipää ja miettiä mitä tehdä erilailla, että sais paahtoleipäisemmän (koon puolesta) tuloksen! Harjoitus tekee mestarin vissiin 😀 Pitäis kyllä kokeilla tuota porkkanaleipää ja sitä mihin tulee pähkinöitä jajaja! Ai hitto tuntuu, että on löytäny ihan uuden ulottuvuuden, kiitos sun ja blogisi 😀 Toi lättänäkin leipä on ollut niin hyvää, että se eka vuoka on mennyt alle aikayksikön!

    Ostin muuten ensihätään Mauste-Sallisen kookosjauhoja, onkohan ne mistään kotosin tai millaisia sulla siitä kokemukset? Tutustuin myös tuohon iHerbin sivustoon, joten sieltä pitää kyllä laittaa tilaus tulemaan! Onko sulla mantelijauhon suhteen muuten suosituksia? Mitä itse käytät? 🙂 Onko se totta, että mantelijauhon rasvaisuudella on merkitystä leivonnassa, kun niitä näköjään on olemassa täysrasvaisia ja sitten niitä ei-niin-rasvaisia versioita?

    Joo, pizzaa! Juurikin mietin tuossa eilen pizzan tekoa ja suuntasin heti blogiisi katsomaan reseptejä 😀 Olen tehnyt tähän asti aina sen karppaussivuilla olevan "vyötärön metsästäjän pizzapohjan"-reseptin mukaan, mutta siihenhän tulee pienesti ruisjauhoa, vehnäleseitä yms, ja yritän välttää ihan kokonaan kaikkea viljaa, koska mun kroppa ei vaan tykkää yhtään.

    Olen myös miettinyt, että pitäiskö ruveta välttään enemmän maitotuotteita. En tiedä mistä tämä ajatus on lähtenyt, koska ilmeisen hyvin niitä kuitenkin kestän, myös ihan laktoosituotteita. Ehkä oon lukenut liikaa kaikkea maidon terveellisyyteen liittyvää hahha 😀 Käytössä on tosin luomu punainen maito ja kuohukermaa ja kreikkalaista/turkkilaista jugua ja pyrin ostamaan täysrasvaisia juustoja. Luulisi ettei ne niin pahoja ole :/ Sä kuitenkin ilmeisemmin syöt hieman maitotuotteita vai mikä sun kanta niihin on?

    Mä olen näköjään tullut nyt kirjoittaan kokonaisen kirjan sun kommenttiboxiin 😀

  5. 7

    sanoo

    Rakastan romaaneja, ja vastaan samalla mitalla. 😉

    Kun reseptiin tulee näin reippaasti munia, koolla voi olla väliä – yleensä se ei ole niin justiinsa. Tai minä ainakin olen vähän suurpiirteinen. 😉 M-munia minäkin olen kyllä yleensä käyttänyt. Ja kyllä minäkin olen leipätaikinan aina tasoitellut (en ehkä überpedantisti, mutta suht tasaiseksi nyt kuitenkin), mutta leipä tuntuu vain itse haluavan kohota aina keskeltä. 😉 Sekoitithan muuten leivinjauheen ensin kuiviin aineisiin, etkä suoraan taikinaan? Ehkä vuoan pituus oli nyt se ratkaiseva tekijä. Porkkanaleivän resepti on vähän isompi.
    Sallisen kookosjauhoja en ole kokeillut, mutta mantelijauhot ovat käytössä. Olen päätynyt niihin lähinnä pussikoon takia – Salliselta saa mantelijauhoja 900 g pusseissa, ja kilohinta on silloin edullisin. Minä en itseasiassa ollut edes huomannut että on olemassa jotain vähempirasvaisia mantelijauhoja! Itse olen aina käyttänyt oletettavasti täysirasvaista versiota. Uskoisin että se voi vaikuttaa leivonnaisten koostumukseen – reseptistä ja sen muusta rasvaisuudesta riippuen. Tuskin mitään radikaalia, mutta pientä eroa – pitäisi kokeilla. 😉

    Minunkaan kroppani ei siedä viljoja lainkaan. Kaupan gluteenittomat tuotteetkin kierrän kaukaa. Kookosjauho, mantelijauho + muut, ja itse tekeminen ovat pop. 😉 Olo on niin paljon parempi. Monet karppipitsapohjareseptit ovat muutenkin minun makuuni liian tuhteja. Kookosjauhopohja on maukas (poikaystävänikin kehuu sitä tavallista vehnäpohjaa paremmaksi), ja sopivan paksuinen.

    Maitotuotteiden välttely liittyy paleoideologiaan, ja ymmärrän kyllä logiikan sen takana. Itse kyllä syön maitotuotteita, sillä rakastan rahkaa ja juustoja, enkä ole huomannut niiden aiheuttavan itselläni ongelmia. Maitoa en ole oikeastaan koskaan juonut, rahkan ja juuston lisäksi käytän lähinnä kermaa, smetanaa, creme fraichea ja raejuustoa. Yritän kyllä vähän rajoittaa syömieni maitotuotteiden määrää, lähinnä sillä periaatteella että jokainen päivän ateriani ei sisältäisi maitotuotteita (eli ainakin yksi ateria ilman juustoa tai kermaa). Kerman ja voin kanssa en ole yhtä tarkka kuin proteiinipitoisten maitotuotteiden kanssa. Se on nimenomaan maidon proteiini, joka saattaa ärsyttää ruoansulatuskanavaa ja immuunipuolustusta. Suosittelisin kuuntelemaan omaa oloa ja suosimaan täysrasvaisia tuotteita. 🙂
    Minä luulin pitkään kärsiväni laktoosi-intoleranssista, mutta oireet katosivat kummasti heti kun jätin viljat pois. 😛

  6. 8

    Mirka sanoo

    Tein nyt toistamiseen tuota leipee, mutta äääh taas se jäi turhan littanaksi 😀 On kyllä ongelmat! 😀 Mutta olen nyt tullut siihen päätelmään, että tuo mun vuoka on vaan liian matala ja pitkä verrattuna sun. Vois silmäillä kaupoissa uusia leipävuokia! Onko sun siis (jossain kuvassa nähty) sellainen lasinen malli? Yritin ottaa sulle havainnollistamiseksi kuvia, mutta en tiedä näkyykö niissä mitään selvää. Nyt on ihan oma albumi leivälle: http://smg.photobucket.com/user/maudie2/library/leipee 😀 Osaisitkohan siä kuvista analysoida 😀

    Luulin aina itsekin olevani laktoosi-intolerantti, mutta itsekin, kun jätin viljat pois, tuntui, että aloin sietää ihan eri tavalla maitotuotteita. Itsekään en juo maitoa, käytän vain kahvissa, ja tuntuu etten osaa luopua tavasta. Olen kyllä ajatellut, että vois alkaa yrittää juoda kahvia mustana. Onkohan kuinka kamalaa tottumattomalle 😀 Juotko itse kahvisi mustana? Kokeilin kuohukermaa kahvissa, mutta kerma jotenkin jäi ikävästi kitalakeen ja sekoittui kahviin huonosti (nousi pintaan tai jotain), niin jätin sen siliäntien.Tuon punaisen luomumaidon olen todennut parhaimmaksi kahvin kaa.

    Sekoitin juu leivinjauheen kuiviin aineisiin ensin. Onkohan minul jotain paskaa leivinjauhetta 😀 Hei sellainen piti noista munista vielä kysyä, että kun reseptissä on vatkaa kuohkeaksi vaahdoksi, niin olen miettinyt tämän vaiheen tärkeyttä. Siis laitathan sinä kokonaiset munat (keltuaisineen valkuaisineen), kun olen ei-viljattomassa leivonnassa tottunut siihen, että valkuaiset (ja sokeri) vatkaan vaahdoksi? Kun en ole ikinä kuullut, että kokonaisista munista yksinään saisi vaahtoa. Tai tuleehan niistä sellaista jännää vaahdon tapaista, tätäkö tällä reseptillä tarkoitetaankin? Kauankohan niitä pitäisi vatkata ja onkohan tällä vaikutusta kohoamisprosessiin… hmm! Niin paljon kysymyksiä 😀

    Voisin seuraavaksi kokeilla jotain muuta leipäreseptiäsi ja sitten ens vkloppuna jos vaikka pizzaaaa, aijjai! Ja hahha, kiva kun on muitakin tarinatätejä ;D

  7. 9

    sanoo

    Oho, no on tosiaan littana! Poikkileikkaus näyttää kuitenkin tutulta, kyllä se on tainnut kohota niin kuin pitääkin. (Äitini on ainakin vakuuttunut ostaneensa joskus sekundapsylliumia. Sillä mikään ei meinannut pysyä kasassa, mutta uudella psylliumpussilla leivonta taas onnistuu.) Mittasitko vuoan pituuden? Silmämääräisesti se näyttää kyllä pidemmältä. En meinaa keksiä mitään muuta selitystä. Käyttämäni vuoka on tosiaan sellainen lasinen/pyrex/mikälie.
    Munat vatkaan ihan vaan kaikki kulhoon rikottuina. Valkuaisvaahdon kaltaista kovaa vaahtoa on turha odottaa, mutta vaahdottaminen moninkertaistaa kyllä munien volyymin. Vatkaan siihen saakka ettei koko tunnu enää kasvavan, sen tarkemmin en ole sitä pohtinut. Voisi luulla että vaahdottaminen tuo leipään jonkinlaista ilmavuutta, tai ainakin vaahdottamattomista munista tehty leipä olisi aika tiivistä tavaraa.

    Ai niin ja Iherbistä vielä – suosittelen! Itse olen tehnyt sieltä hankintani vuodesta 2009. 🙂

  8. 12

    Marika sanoo

    Ehkä tyhmä kysymys, mutta voiko tätä pahtoleipaa paahtaa? 🙂 Eli pysyykö se kasassa jos laittaa leivänpaahimeen?

  9. 15

    Iita sanoo

    Mahtava resepti! Lisäsin yhden yksikyntisen valkosipulin raastettuna (voisulakippoon, lämpeni voin kanssa mikrossa ja tuoksutti keittiön huumaavaksi) ja hyvää oli!

  10. 20

    sanoo

    […] mangosta saisi aikaan. Tämä curd ei ole sieltä paksuimmasta päästä, mutta sopii erinomaisesti paahtoleivälle, pannareiden kanssa ja ihan sellaisenaan syötäväksi. Itse keksin pistää sitä täytteeksi […]

  11. 22

    Saija sanoo

    Onpas hyvänkuuloinen resepti! 🙂 Sitä vaan rupesin kyselemään, että onko voi mahdollista korvata jollain muulla, esim. kookosöljyllä, turkkilaisella/kreikkalaisella jogurtilla/pähkinävoilla etc.?

  12. 23

    sanoo

    Leipä on tosiaan hyvä ja helppo!
    Kookosöljy tai ghee toimivat ainakin loistavasti. 🙂 Miksei oliiviöljykin, mutta se saattaa maistua hieman läpi. Jogurtista en olisi varma, sillä se on lähinnä nestettä rasvan sijaan. Itse en ole kokeillut, mutta pähkinävoi ja pikkaisen öljyä voisi myös toimia. Olisi kiva kuulla miten kävi, jos kokeilet jotain uutta sovellusta. 🙂

  13. 24

    Saija sanoo

    Kiitos nopeasta vastauksesta! 🙂 selvä, hieno homma, että öljytkin toimii. Itsellä tuli kans mieleen, että varmaan oliiviöljy maistuu turhan paljon läpi, enkä muutenkaan oikein pidä oliiviöljyn mausta… Sitä jogurttia mietin ihan siltä kantilta, kun ainakin "makeassa" leivonnassa olen muutaman kerran onnistuneesti rasvan korvannut esim just täysrasvaisella (10%) turkkilaisella jogurtilla, mikä on ihan tuhtia tavaraa perus rasvattomien ym. höttöjen rinnalla. 😀 Mutta ehkä heittäydyn hurjaksi ja kokeilen sitä kookosöljyä kuinka käyttäytyy. 🙂

  14. 25

    sanoo

    Eipä kestä, kiva että voin olla avuksi! 🙂 Kookosöljy kyllä toimii.
    Itse olen huomannut että kookosmaito, kerma ja joskus turkkilainen jogurttikin ovat aika hyvin vaihdettavissa keskenään – etenkin niissä mainitsemissasi makeissa leivonnaisissa. 🙂

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *