Helppo sitruunapiirakka

Sitruuna on kuulunut lempimakuihini pienestä pitäen, ja blogistakin löytyy laaja kirjo erilaisia sitruunareseptejä:

Lemon curd
Marjoja ja sitruunamascarponemoussea
Sitruuna-mascarponejuustokakku
Sitruuna-lakritsiraakakakku

Sitruuna-mangoraakakakku
Sitruunapiirakka ripauksella kardemummaa
Sitruunakanaspagettivuoka
Sitruuna-salviamarinoitu lammas
Sitruuna-valkoviinibroileri

Tällä kertaa päädyin kokeilemaan uutta versiota sitruunapiirakasta, aiemman version voi katsoa täältä. Täytteen ohjeen löysin Hesarin Kiusauksessa-blogista, pohjana käytin omaan luottopiirakkapohjaani. Myös superhelppo kolmen raaka-aineen kookoshiutalepohja sopisi tähän makunsa puolesta erinomaisesti!

gluteeniton-sitruunapiirakka

maidoton-sitruunapiirakka

SITRUUNAPIIRAKKA

Pohja:
75 g huoneenlämpöistä voita tai 3/4 dl sulaa kookosöljyä
1 dl kookosjauhoa
½ dl haluamaasi pähkinä- tai siemenjauhoa (esimerkiksi manteli tai auringonkukansiemen, ei pellava tai chia)
1 tl psylliumia (ei pakollinen)
½ dl (kookos-)sokeria tai maun mukaan muuta haluamaasi makeutusta
Ripaus suolaa
(½-1 tl jauhettua kardemummaa)

Täyte:
2–3 (luomu-)sitruunaa (2 ½ tl raastettua sitruunankuorta ja 1,2 dl tuorepuristettua sitruunamehua)
3 munaa
1,2 dl juoksevaa hunajaa (tai esimerkiksi sitruunanmakuisia steviatippoja)
2 tl kookosjauhoa

Valmista piirakkapohja. Sekoita ainekset tasaiseksi massaksi ja taputtele voidellun piirakkavuoan pohjalle ja sivuille. Esipaista pohjaa uunissa 175 C asteessa noin 7-10 minuuttia – kunnes reunat ovat saaneet hieman väriä. Laske uunin lämpötila 150 C asteeseen.
Valmista täyte. Pese ja kuivaa sitruunat. Ota kahdesta sitruunasta keltaista kuorta ohuelti hienolla raastinterällä. Tarvitset kuorta 2 ½ tl. Purista sitruunoista mehua, kunnes sitä on 1,2 dl. Yhdistä päällyksen kananmunat, juokseva hunaja ja raastettu sitruunankuori. Vatkaa kevyesti seokseksi käsivispilällä. Mittaa toiseen kulhoon sitruunamehu ja lisää kookosjauho koko ajan vatkaten. Kaada sitten sitruunamehuseos munaseokseen koko ajan vatkaten. Kumoa täyte jäähtyneen pohjan päälle ja paista 150-asteisen uunin alatasolla noin 20 minuuttia, kunnes täyte on juuri ja juuri hyytynyt, mutta tutisee vielä vähän vuokaa tökätessä – kuin mutakakkua tehdessä. Anna piirakan jäähtyä täysin ennen tarjoamista, parasta se on tekeydyttyään jääkaapissa yön yli. Tarjoa sellaisenaan tai esimerkiksi kookoskermavaahdon tai maidottoman vaniljakastikkeen kanssa.

Ei kommentteja.

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *