Helppo kimchi (korealainen hapankaali)

Olen hapatettujen ruokien suuri ystävä, ja viime keväänä opettelin tekemään kimchiä, korealaista hapankaalia. Homma on toiminut hyvin, mutta nyt lähdin kokeilemaan Perfect Health Dietin sivuilta löytyvää reseptiä. Metodiikka on hieman eri kuin ensimmäisessä kimchissäni. Ei se ensimmäinenkään vaikea ollut, mutta tämä ainakin on superhelppo. 🙂

31helppokimchi
Vasemmalla juuri purkitettu kimchi, oikealla valmis satsi. Suuria eroja ei näy, mutta nesteen määrä lisäntyy kypsennyksen aikana. 😉

KIMCHIn. 1 litra

1 suuri kiinankaali (n. 1 kg)
Reilusti suolaa

Mausteet:
1-2 porkkanaa
5 kevätsipulinvartta
6 valkosipulinkynttä
25-50 g tuoretta inkivääriä
1 rkl chilihiutaleita (tai korealaista red pepper powderia)
2 rkl kalakastiketta

+n. 1 litran lasipurkki

Huuhtele kiinankaali. Puolita se ja poista puolittaista kannat. Leikkaa kaali suupalankokoisiksi paloiksi. Rupea kasaamaan kaalisilppua ja suolaa suureen kulhoon. Heitä reilu kourallinen kiinakaalia kulhon pohjalle, ja lisää päälle kunnola suolaa – jatka kerrosten kasaamista kunnes kaikki kaali on kulhossa. Anna kaalin seistä noin tunti. Voit halutessasi avittaa prosessia pistämällä kaalisilpun päälle jonkin painon. Tunnin kuluttua (hyvällä tuurilla aiemminkin) neste alkaa irrota kaalista. Käy puristelemassa ja sekoittamassa kaalia aika ajoin kun huomaat että neste on alkanut irrota. Anna nesteiden valua kunnes kaalin tilavuus on selvästi pienentynyt ja rakenne pehmennyt. (Jos nestettä ei malta irrottaa tarpeeksi kauaa, tulee kimchistä vetistä – mutta ei se pahaa tarkoista, mutta suolan tarve saattaa olla suurempi. ;)) Huuhdo sen jälkeen kaali (ylimääräinen suola poistuu samalla) ja pusertele ja valuta se kuivaksi siivilässä.
Valmista mausteseos. Kuori porkkanat ja vetele ne ohuiksi siivuiksi kuorimaveitsellä. Pilko kevätsipulit. Kuori ja raasta inkivääri, kuori ja murskaa valkosipulinkynnet ja sekoita kaikki ainekset keskenään. Lisää kaalisilppu ja sekoita hyvin, jotta mausteet leviäisivät taisaisesti kaikkialle. Voit tässä vaiheessa maistaa onko kaalin suolaisuus sopiva. Siirrä kimchi puhtaaseen lasipurkkiin. Sulje korkki tiiviisti, voit halutessasi käyttää tuorekelmua apuna kannen alla. Anna kimchin tekeytyä 1-2 vuorokautta pimeässä, vedottomassa paikassa huoneenlämmössä (esim. keittiönkaapissa). Säilytä se sen jälkeen jääkaapissa. Kimchi sopii hyvin aamiaiselle ja lisukkeeksi aterioille, itse tykkään siitä etenkin lihan kanssa. 😉

Samankaltaisia kirjoituksia:
Itse hapatettu kookosjogurtti (paleo)
Kefiiriä vatsan hyvinvointiin
Kimchi (korealainen hapankaali)
Leikkauksesta toipuminen, osa 1: Antibiootit, probiootit ja lisäravinteet
Leikkauksesta toipuminen, osa 2: Toipilaan ruokapäiviä ja parantava puuro

(function(i,s,o,g,r,a,m){i[’GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(’create’, ’UA-66125539-1’, ’auto’);
ga(’send’, ’pageview’);

Kommentit
  1. 2

    sanoo

    Hmm. Tässä tokassa suolaisuus osui mielestäni auomaattisesti paremmin kohdalleen, ja palojen pilkkominen suupalan kokoisiksi oli fiksua (ekassa reseptissä tehtiin pitkiä suikaleita). Lisäksi minä tykkäsin porkkanasta mukana, vaikkei se peruskimchiin kuulukaan. Tällä jälkimmäisellä siis menisin. 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *