Hasselpähkinäleipä (LCHF/paleo) ja hampunsiemenlevite
No niin, nyt on taas aika lisätä uusi resepti leipärepertuaariin. 🙂 Lapsena yksi lempileivistäni oli myslileipä sen sisältämien kokonaisten pähkinöiden ansiosta. Niinpä tällä kertaa vuoroon pääsikin herkullinen ja aromikas hasselpähkinäleipä. Lisäksi otin kokeiluun myös Eilistä & Paistoa-blogista löytämäni hampunsiemenlevitteen. Olen pitkään pähkäillyt mihin käyttäisin kaapissa olevia kuorellisia hampunsiemeniä, ja siemenistä tehty levite kuullosti ihanan maukkaalta. Maukasta se olikin. Hasselpähkinäleivän resepti on LCHF Gourmetista, mistä löysin aiemmin myös laskiaispullien reseptiin. Lisäsin leipäreseptiin muutamia soveltamisvaihtoehtoja. 😉
Hasselpähkinäleipä
12 isoa kananmunaa
50 g voita tai ½ dl kookosöjyä
1,5 dl kookosjauhoa
1,5 dl hasselpähkinäjauhoa tai mantelijauhoa
1,5 dl hasselpähkinöitä
2 rkl psylliumia
1 rkl leivinjauhetta
1 tl suolaa
Vatkaa munat kuohkeaksi vaahdoksi. Sulata voi tai öljy ja lisää se muna vaahtoon. Sekoita kuivat ainekset keskenään ja lisää ne sitten munavaahtoon samalla sekoittaen. Anna taikinan turvota 10-15 minuuttia ja kumoa se sitten voideltuun leipävuokaan. Paista leipää uunissa 175 ⁰ C asteessa 40-45 minuuttia. Anna leivän jäähtyä,
Vinkki: LCHF Gourmetin mukaan leivän voi valmistaa myös ilman vuokaa limpuksi. Lisää tällöin taikinaan ylimääräinen rkl psylliumia ja muotoile taikinasta leivinpaperinpäälle leipä kostein kävin. Ripottele hieman hasselpähkinäjauhoa leivän pinnalle.
Kts. Leivät ja leivonnaiset-reseptihakemisto
HAMPUNSIEMENLEVITE
1 dl hampunsiemeniä (kuorellisia)
1 dl auringonkukansiemeniä
1 dl oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi
½ dl vettä
Yrttejä maun mukaan (esim. ruohosipuli, basilika tai korianteri)
¼-½ tl ruususuolaa
Liota siemeniä vedessä jääkaapissa yön yli (n. 12 h). Kaada liotusvesi pois (tämä ei ole se reseptin vesi). Mittaa siemenet, öljy, mausteet ja vesi korkeaan ja kapeaan kulhoon ja aja tasaiseksi sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Säilytä jääkaapissa.
Minun sauvasekoittimeni jäljiltä tahnaan jäi hieman hampunsiemenien kuorta, mutta minua se ei haitannut eikä sitä leivän päällä huomaa. Lisäksi suosittelisin käyttämään levitteessä maukasta oliiviöljyä, jos sen maku suinkin on mieleesi. 😉
Leivän päälle sopivat hyvin myös oliiviriini ja sinihomejuustolevite. 😉
Ruususuola on hennon vaaleanpunaista suolaa, jonka pitäisi olla erityisen hyvää hivenaine- ja mineraalisisällöltään. Suola saa värinsä raudasta ja mangaanista. Sitä löytyy Iherbistä, terveyskaupoista ja suuremmista marketeista. Tämä pussi on cittarista. Ruususuolan sijaan voi käyttää tavallistakin suolaa.
[…] ja avokadotäyte olivat todella hyvä makuyhdistelmä. Suolaa (erityisesti suosittelen ruususuolaa) ei kannata unohtaa – se tasapainottaa taatelia ja korostaa avokadoa. […]
[…] mahdollinen startti päivälle: hasselpähkinäleipää, keitettyjä kananmunia ja pekonia, kahvia ja hesari. Hesarin kannen kaalimatomainoskin komppailee. […]