Harvinaisen hyvin paistettua kananpoikaa (Paleokeittokirja) jaliemenkeittelyä

Kirjoittelin juuri arvioni Thomas Rode Andersenin Paleokeittokirjasta, joka on ensimmäinen suomeksi julkaistu paleokeittokirja. Ensimmäiseksi ehdin testaamaan kirjan pellavalimppua, ja toisena vuorossa oli harvinaisen hyvin paistettu kananpoika. En ollut koskaan aiemmin kokannut kokonaista tipua, mutta superlyhyt raaka-ainelista ja kaupasta löytynyt laputettu broileri saivat minut rohkaistumaan tähänkin kokeiluun – ja hyvä niin. 🙂

28kananpoika1

HARVINAISEN HYVIN PAISTETTU KANANPOIKA

1 patavalmis kokonainen broileri (n. 1,6-1,8 kg)
1 luomusitruuna
½ nippua persiljaa
Hiutalesuolaa
Mustapippuria myllystä
Hyvää oliiviöljyä
(Lisäksi salottisipuleja)

Ota liha huoneenlämpöön 30 min-tunti ennen ruoan valmistamista.
Pese sitruuna ja raasta sen kuori, varo raastamasta kuoren valkoista osaa. Leikkaa sitruuna neljään osaan ja huuhtele persilja. Pane sitruunalohkot ja persilja broilerin sisään (minä hieroin tätä ennen vielä suolaa linnun sisälle. Sido broileri puuvillalangalla tai paistinarulla. Hiero lihan pintaan suolaa, mustapippuria, sitruunankuoret ja öljyä koko komeus huolellisesti oliiviöljyllä. Paista broileria uunissa ensiksi 15 minuuttia 235 ⁰C asteessa ja laske lämpö sitten 180 ⁰C asteeseen. Jatka paistamista vielä 25 minuuttia. Ota broileri pois uunista ja anna sen levätä vähintään 20 minuuttia. Nosta sitten uuninlämpö niin korkeaksi kuin mahdollista ja paista broileria vielä 5-7 minuuttia.
Samaan aikaan broilerin kanssa uunissa voi kypsentää myös salottisipuleita. Ne laitetaan uuniin kuorineen, ja kuoritaan broilerin levätessä. Sipulit lämmitetään lopuksi broilerin mennessä viimeistä kertaa uuniin.

Muutoksia reseptiin:
Otin lihan huoneenlämpöön tuntia ennen kypsentämistä ja maustoin sen heti silloin. Ostamani luomusitruunat olivat niin pieniä että käytin niitä kaksi. Myös Järvikylän persiljapuska oli mielestäni sen verran ohut, että käytin sen kokonaan. Kirjan kuvassa lintu oli myös vatsapuolelta ehjä, mutta minun yksilöni oli viilletty valmiiksi mahasta auki. Paikkasin tilannetta sitomalla, ja kuten kuvista näkyy, sitä paistin sitomiseen sopivaa puuvillalankaa ei kaapista löytynytkään, ja jouduin hätätilanteessa turvautumaan ompelulankaan…ei näin! 😛

28kananpoika2
Broilerin ja salottisipulien kanssa uunissa kypsyi myös naurista

28kananpoika3
Ei, en voinut pistää peltiä pöydälle samoin päin…

Kokonaisesta broilerista jääneet luut käytin tietenkin luuliemen keittelyyn. Luuliemestä olen aiemmin kirjoittanut täällä, ja Google kertoo lisää miksi luulientä kannattaa hörppiä. 😉 Luuliemi sopii oivallisesti ruokia kosteuttamaan, keittojen pohjaksi (esim. vaniljainen kukkakaalisosekeitto tai porkkana-inkiväärikeitto) tai vaikkapa parantavaan kookospuuroon. 😉

KANALIEMI

Broilerin luuranko ja kaikki muut jämät (minä kyllä syön nahat, mutta jos joku ne jättää, niin kannattaa hyödyntää liemessä)
n. 2 l vettä
Suolaa
Loraus valkoviinietikkaa tai sitruunamehua

Lisäksi kattilaan voi heittää myös sipulia, porkkanaa, selleriä ja muita juureksia makua tuomaan (ei välttämätön)

Peitä rippeet vedellä, lisää suolaa (rippeiden mukana tulee valmiiksi jonkin verran) ja lorauta etikkaa/sitruunamehua. Kiehauta kattila ja keittele lientä sitten miedolla lämmöllä ja hartaudella 6-12 tuntia. Anna jäähtyä, siivilöi, purkita ja pakasta tarvittaessa.

(function(i,s,o,g,r,a,m){i[’GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(’create’, ’UA-66125539-1’, ’auto’);
ga(’send’, ’pageview’);

Kommentit

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *