Härän ribsit aasialaisittain

Pohdimme taannoin syödäkö lauantai-illallisella pihviä vai ribsejä (ks. Luksusillallinen, pihvinpaistovinkit ja maailman paras kastike). Silloin valinta osui naudan sisäfileeseen, ja härän ribsit jäivät pakastimeen odottamaan sopivaa hetkeä, joka nyt sitten koitti. Meillä ei ole juurikaan kokemusta ribseistä – ei syömisestä eikä valmistamisesta. Kerran olemme käyneet ribs-paikassa syömässä (ks. Ribsejä Brysselissä), ja viime kesänä mökillä tuli tehtyä ribsejä. Luullisen lihan kanssa puuhastellessa olen kuitenkin oppinut että harras kypsentäminen on kaiken a ja o. Googlettelun perusteella vaikutti siltä, että härän ribseille kannattaa varata vielä enemmän aikaa kuin possulle. Niinpä otinkin tähtäimeksi ainakin viiden tunnin muhituksen matalassa lämmössä, se kannatti. 😉 Lisukkeeksi ribseille tehtiin vanhoja, hyviksi todettuja tuoresalsoja: mango-avokadosalsaa ja tomaatti-korianterisalsaa. Niiden lisäksi salaatti oli riittävä lisuke, ribsit ovat melkoisen täyttäviä. 😉 Ribsien ja salsojen yhdistelmä toimi erinomaisesti, tämän tyyppinen illallinen maistuu varmasti toistekin. Pitää pitää silmät auki härän ribsien varalta, ja ne possun ribsitkin voisivat päästä toiseen testiin. 😉

20ribs2

20ribs1

HÄRÄN RIBSIT AASIALAISITTAIN
Kahdelle

1,5 kg härän ribsejä

Marinadi:
½ dl soija- tai kookosaminokastiketta (tai niiden sekoitusta)
½ dl osterikastiketta
1 rkl sherryviinietikkaa
1 tähtianis
2 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
4 valkosipulinkynttä
½ punainen chili

Marinoi ribsit edellisenä päivänä. Minä en irrotellut niistä kalvoja, sillä ne tuntuivat pitävän ribsit kasassa (ja ne kyllä sulivat kypsennyksen aikana pois, eivät haitanneet syömistä). Murskaa valkosipulinkynnet, hienonna chili, raasta inkivääri sekä tähtianis ja sekoita kaikki marinadin raaka-aineet keskenään. Hiero marinadia kauttaaltaan lihojen pintaan ja nosta ne jääkaappiin maustumaan.
Ota lihat jääkaapista tuntia ennen ruoanlaittoa. Nostele ribsit uunivuokaan ja kypsennä uunissa 125 ⁰C asteessa foliolla peitettynä noin 5 tuntia. Kääntele ribsejä pari kertaa kypsennyksen aikana ja valele niitä vuoan pohjalle valuvalla nesteellä. Kypsennyksen loppupuolella ribsien luut rupeaat paljastumaan, ja liha on haarukalla kokeiltaessa mureaa ja irtoaa luusta. Nosta uunin lämpötila sitten 225 ⁰C asteeseen (grillivastukselle), nostele ribsit pois vuoasta leivinpaperilla peitetylle pellille ja paista ribsejä noin 10-15 minuuttia, kunnes ribsien pinta hieman kuivahtaa ja uunista alkaa tulla grillilihan tuoksu. Tarjoa herkullisten salsojen ja raikkaan salaatin kera. Ribsit voi halutessaan viimeistellä tuoreella korianterilla. 😉
Ribsien kanssa tuli maisteltua Hesarissa neljä tähteä saanutta Hand-crafted by Geoff Hardy Shirazia (2012). Se toimi ribsien ja lisukkeiden kanssa hyvin, ja voisin hyvin kuvitella sen grillatun punaisen lihan seuraksi. 😉

Meillä ribsit olivat esikypsennyksen aikana kaikki kasattuna yhteen vuokaan sikin sokin. Vuoka peitettiin vielä foliolla (muka) lämmön tasaamiseksi. Kun touhu on näin tiivistä, kannattaa kypsentämiseen varata reilusti aikaa. Ribsien järjestystä kannattaa myös välillä sekoittaa, jotta ne kypsyisivät tasaisemmin. Parempi olisi kypsentää ne reilummassa tilassa, mutta välineiden puutteessa tähän päädyttiin.  😛 Halusin kypsentää ribsit folion alla marinadeineen päivineen saadakseni maksimi mehevyyden ja maun, mutta lopun grillausta varten levitin ribsit väljemmin leivinpaperilla peitetylle pellille ja annoin ylimääräisten nesteiden jäädä vuokaan. Näin ribsit olivat suht siistejä käsinkin syötyinä, ja myös se haluttu maku, mehevyys ja mureus löytyivät. 🙂

20ribs3
Ribsit tunnin muhittelun jälkeen

20ribs4
”Grillatut” ribsit – ah, mitkä tuoksut!

Hartaudella muhittelusta hyötyvä luullinen liha:
Harvinaisen hyvin kypsennetty kananpoika
Juopunut häränhäntäragú
Karitsanpotkat punaviinissä
Mehevä possupata
Nyhtöankka mausteisella luumukastikkeella
Peruspossupata nirsommallekin
Possunlapa uunissa

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *