Grillin parhaat: mausteinen entrecote, sydänsalaatti ja suklaa-pähkinävoibanaanit

Viime viikonlopun mökkireissulta on vielä herkkureseptejä raportoimatta. 🙂 Perjantaina savustimme itse lohta, ja lauantai-iltana grillasimme pihvejä ja jälkkäriäkin – suklaa-pähkinävoitäytteisiä banaaneja! Grilliin päätyi tällä kertaa entrecôteta meillä on ollut aiemmin huonojakin kokemuksia. Joskus saamamme pihvit ovat
olleet jänteisiä ja sitkeitä, sen sijaan että rasva olisi pitänyt ne mehevinä.
Tällä kertaa liha oli kuitenkin laadukasta – maukasta, mureaa ja mehevää.
Pisteet Lidlin irlantilaisten pihvien sarjalle! Sarjaan kuuluvat siis striploin
(ulkofile), sirloin (sisäpaisti) ja rib-eye (entrecôte) steakit (400 g
pakkauksia, joissa kaksi pihviä). Pihvit saivat kaverikseen maustevoita ja grillattua sydänsalaattia sekä paprikoita. Perjantaisen savulohen seuraksi olin pistänyt savustuspönttöön myös yhden valkosipulin kuorineen päivineen, tarkemmat ohjeet täällä. Kuorimisyritykset osoittautuivat kinkkisiksi, joten tyydyn pusertamaan valkosipulitahnan ulos kynsistään. 😉 Savustaminen pehmentää valkosipulin makua huomattavasti, eikä kokonainenkaan valkosipuli saanut tätä voimäärää liian valkosipuliseksi. Halutessasi voit tietenkin lisätä sitä ensin varovaisemmin, mutta savustettu valkosipuli maistuu varsin lempeältä. 😉 Mies on meillä maustevoiekspertti, joten tekniikkavinkit ovat hänen suustaan. Voita ei kannata sulattaa, vaan hieman kohmea, korkeimmillaan huoneenlämpöinen voi on parasta työstettävää. Jähmeän voin, johon mausteet saa juuri ja juuri sekoitettua, on helpompaa käsitellä, ja siitä saa muokattua muovikelmun avulla pötkön, josta saa jähmettymisen jälkeen leikattua siistejä maustevoikiekkoja. Turhan sulaksi päässeen voin kanssa päädyimme kikkailemaan vessapaperirullamuotin kanssa, jotta saisimme voin jähmettymään ajoissa. Valkosipulin voi savustaa savustuspöntön puutteessa ihan vain savustuspussissakin grillissä uunissa, ohjeet siihen löytyy esim. täältä. 😉 Grillattu sydänsalaatti osoittautui positiiviseksi yllätykseksi. Epäilin salaatin paistamista, mutta se toi salaattiin kivaa makua tuhoamatta raikasta rakennetta. Tätä tehdään toistekin! 🙂 

Syömme aterioilla jälkiruokia hyvin harvoin. Leivon kyllä paljon, mutta yleensä nämä herkut päätyvät aamiaislautaselleni (ks. Dekadentisti kakkua ja lihaa aamiaiseksi). Grillatut banaanit ovat kuitenkin sellainen herkku, jota pitää tehdä kun tilaisuus sen sallii. Banaanit halkaistiin kirjekuorimaisiksi ja täytettiin tummalla suklaalla. Suklaabanaanit ovat monelle tuttu, mutta minä halusin vielä buustata sen pähkinävoilla. Suolapähkinätkin sopivat (mies sai niitä annokseensa), mutta minä tyydyin ripottelemaan suolaa banaanini päälle – suola, banaani, suklaa ja mantelivoi toimivat erinomaisesti! 🙂 Pähkinävoina voi käyttää miten sitten itse haluaakaan. Itse käytin Foodinin raakamantelivoita, joka sopi muuten erinomaisesti myös vohveleiden kaveriksi, mutta jos palkokasvit eivät ole ongela, voi tavallista maapähkinävoitakin käyttää. 😉

2208entrecote.jpg

2208maustevoi.jpg


MAUSTEISET ENTRECôTE-PIHVIT

Kahdelle

2 entrecôte-pihviä (yht. 400-500 g)

Kuivamausteseos eli rub:

½ rkl kaakaojauhetta
½ rkl suodatinkahvijauhoa
½ rkl jeeraa eli juustokuminaa
1 tl inkiväärijauhetta
1 tl makeaa savupaprikajauhetta
1 tl tulista savupaprikajauhetta
½ rkl suolaa
Mustapippuria myllystä

Mausta pihvit mieluusti 1-2 vuorokautta aikaisemmin. Sekoita mausteseoksen ainekset keskenään ja hiero se tasaiseksi kerrokseksi pihvien pintaan. Ota pihvit huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen grillaamista. Kypsennä pihvejä kuumassa grillissä kummaltakin puolelta muutaman minuutin ajan. On aika kääntää pihvi, kun neste kihoaa lihan pintaan. Kääri pihvit folioon ja anna niiden vetäytyä 5-10 minuuttia ennen syömistä. Tarjoa savuvalkosipulimaustevoin ja grillatun sydänsalaatin kera.


SAVUVALKOSIPULIMAUSTEVOI
2-4 annosta

½-1 savustettu valkosipuli (tai kaupan savuvalkosipulitahnaa)

100 g voita
Hieman cayennepippuria
(Suolaa)

Anna voin pehmetä huoneenlämmössä kunnes se on juuri ja juuri niin pehmeää että siihen saa sekoitettua mausteita. Pehmeämmäksikin päässyt voi sopii kyllä voin valmistukseen, mutta sitä on vaikeampi muotoilla sillä kestää pidempään jähmettyä. Kuori ja muussaa savustetut valkosipulinkynnet tai yksinkertaisesti puserra valkosipulitahna ulos kuoristaan. Sekoita valkosipulitahna voin joukkoon, mausta ripauksella cayennepippurilla. Tarkista maustevoin suolaisuus ja lisää suolaa tarvittaessa. Jos haluat maustevoista tasaisia kiekkoja, muotoile voista muovikelmulle pötkö ja kääri kelmu tiukasti sen ympärille. Jos voi on kovin pehmeää, voit helpottaa muotoiltavuutta antamalla sen jähmettyä ensiks hieman jääkaapissa, tai taiteilemalla voin muovikelmun sisässä vessapaperirullan sisälle. Anna voin jähmettyä jääkaapissa, kiiretapauksissa pakastimessa. Leikkaa voista haluamasi paksuisia siivuja ja tarjoa lämpimän pihvin ja lämpimien, kasvisten kanssa.

GRILLATTU SYDÄNSALAATTI

½-1 sydänsalaatti per syöjä
Oliiviöjyä
Suolaa
Mustapippuria
(Parmesaanilastuja)

Huuhtele ja halkaise salaatit pystysuunnassa. Sivele salaatit kauttaaltaan kevyesti oliiviöljyllä. Grillaa salaatteja minuutti-pari grillissä niin että ne saavat paistopintaa, mutta eivät kärvenny. Mausta grillatut salaatit rouhimalla päälle myllystä suolaa ja mustapippuria. Voit halutessasi viimeistellä annoksen parmesaaniraasteella tai lastuilla. 😉

2208grillibanaani1.jpg

2208grillibanaani2.jpg

2208grillibanaani3.jpg

GRILLATUT BANAANIT SUKLAALLA JA PÄHKINÄVOILLA

Ohje per henkilö, moninkertaista syöjien määrän mukaan

1 keskikokoinen banaani

2 rkl mantelivoita tai muuta pähkinävoita
30 g tummaa suklaata (väh. 70 %)
Suolaa (tai suolapähkinöitä)

Viillä banaani auki pituussuunnassa, älä leikkaa läpi. Valuta/lusikoi pähkinävoita banaanin sisään ja tunge suklaapalat perässä. Kypsennä grillissä tai uunissa kunnes kuori mustenee ja suklaa sulaa. Viimeistele banaani ripottelemalla sen päälle suolaa tai suolapähkinöitä. Nauti sellaisenaan tai esimerkiksi hyvän vaniljajäätelön kanssa. 🙂

(function(i,s,o,g,r,a,m){i[‘GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(‘create’, ‘UA-66125539-1’, ‘auto’);
ga(‘send’, ‘pageview’);

Kommentit (1)
  1. Pitkään kypsennetyt hanhenkoivet - Kauneus & Terveys -blogit
    27.10.2016, 18:20

    […] Juustolöytöjä Lidlistä ja Samos Nectar <3 Roquefort), ja on sieltä löytynyt myös hyvää pihvilihaa, kokonainen ankka ja pienempiä osia, lampaanpotka ja hanhenkoivetkin, jotka pääsivät nyt […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *