Gluteenittomat piparkakut lakritsitwistillä

Tykkään todella paljon keittokirjojen lukemisesta ja selailusta – se on hyvin inspiroivaa puuhaa. Kirjoitin blogiin vastikään esittelyn Hannan soppa-blogista tutun Hanna Hurtan Kasvis-ruokakirjasta, joka oli täynnä niin suolaisia kuin makeita ja vieläpä gluteenittomia kasvisherkkuja, ja nyt tutustumisvuorossa on Perinneruokaa prkl-blogia kirjoittajan Mika Rampan saman niminen keittokirja. Blogissa olleista resepteistä olen tehnyt muun muassa herkullista kurpitsapiirakkapirtelöä ja kirjan resepteistä ihan näin ensimmäisenä testiin pääsi gluteenittomat piparkakut lakritsitwistillä.

gluteenittomat-piparit-lakritsilla

Perinneruokaa prkl-kirjan idea on tuoda perinteisiä reseptejä nykyaikaan ja resepteissä on hauskoja pikkumuutoksia, kuten tässä tapauksessa perinteisiin piparkakkuihin on lisätty lakritsijauhetta. Makuyhdistelmä on kerrassaan erinomainen! Tässä kirjoituksessa keskitytään näihin pipareihin, mutta tarkempi arvio Perinneruokaa prkl-kirjasta tulee blogiin lähiaikoina. 😉

gluteenittomat-piparit gluteenittomat piparkakut

Gluteenittomat piparkakut lakritsilla

200 g voita
1 dl muscovadosiirappia
2 dl muscovadosokeria
2 tl kanelia
1 tl neilikkaa
1 tl inkivääriä
1 tl pomeranssinkuorta
5 tl lakritsinjuurijauhetta
1 tl suolaa
1/2 dl haaleaa vettä
2 tl ruokasoodaa
1 kananmuna
500 g gluteenitonta jauhoseosta (fin mix)
1 tl leivinjauhetta

Lisää kattilaan voi, siirappi, sokeri ja kaikki mausteet. Keitä seosta muutama minuutti niin että sokeri sulaa. Siirrä kattila pois liedeltä ja lisää joukkoon haaleaan veteen sekoitettu ruokasooda. Sekoita hyvin ja anna seoksen jäähtyä kädenlämpöiseksi. Tässä menee tovi, mutta voit halutessasi nopeuttaa jäähtymistä pistämällä kattilan kylmään vesihauteeseen. Lisää kananmuna voimakkaasti sekoittaen kun seos on jäähtynyt. Sekoita leivinjauhe jauhoihin. Lisää jauhoseos kattilaan ja vaivaa voimakkaasti kunnes taikina on tasaista. Anna taikinan maustua jääkaapissa yön yli. Leivo taikinasta pipareita ja paista 200-asteisessa uunissa noin 8-10 minuuttia.

Vinkkejä ja soveltamista: Omasta lähikaupastani ei löytynt muscovadosokeria ja -siirappia, joten käytin tavallista tummaa siirappia ja kookossokeria. Jauhoina minulla oli ohjeessa vinkatun Semper Fin Mixin sijaan vaaleita Jytte-jauhoja (käytetty aiemmin blineissä). Lisäksi ohjeessa piparkakkumausteen komponentit on lisätty erikseen, mutta yksittäisten mausteiden lisäämisen sijaan nämä gluteenittomat piparkakut saivat makunsa ihan piparkakkumausteseoksesta. Piparkakkumausteissa on kuitenkin eroja siinä missä suhteissa mausteita on käytetty. Trust me, sillä. on väliä – sen huomaa jo hajusta jos ostat kahden eri valmistajan piparkakkumausteet. Esimerkiksi Sonnentor luomu piparkakkumauste on hyvää! Vahdi pipareita paistamisen aikana ettet käräytä niitä, kuten minä tein ensimmäiselle satsille. 😛

Piparinmakua löytyy myös näistä resepteistä:

Hasselbackan piparipunajuuret
Piparikookoskeot
Piparimuffinssit
Piparimutakakku cointreaukermalla
Pipariproteiinipallot
Manteli-piparichiavanukas
Mausteinen puolukkapiirakka
Vähähiilihydraattiset piparkakut

pipariproteiinipallotPipariproteiinipallot

Edellinen joulureseptini puolukkamousse suolakaramellikastikkeella sopii myös Suomi 100-juhlaan:

raaka-puolukkamousseRaaka puolukkamousse suolakaramellikastikkeella

Ei kommentteja.

Trackbacks

  1. […] ovat auttamattomasti jäljellä. Gluteenittomia pipareita leivoin jo ennen matkaani (ks. Gluteenittomat piparkakut lakritsitwistillä) ja tällä viikolla kokosin blogin parhaat joulureseptit vuosien varrelta yhteen kirjoitukseen (ks. […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *