Gluteeniton lasagne Crock-Potissa – Glutenfri lasagne i Crock-Pot

Kaupallinen yhteistö*

Tämä kirjoitus on toteutettu yhteyistyössä Crock-Potin pohjoismaisen jakelijan kanssa, ja on siksi kirjoitettu sekä suomeksi että ruotsiksi.
Eftersom detta bloggpost har gjorts i samarbete med Crock-Pots nordiska distributör, har jag skrivit det både på finska och svenska. Den svenska versionen kommer efter den finska! 🙂

crock-pot-haudutuspata

Crock-Pot on alkujaan yhdysvaltalainen haudutuspatavalmistaja. Haudutuspadat (slow cooker) on luotu tekemään ruoanvalmistuksesta mahdollisimman helppoa ja vähän aikaa vievää. Yksinkertaistetusti ideana on heittää ainekset pataan aamulla, ja syödä valmis ruoka illalla. Ruoka valmistuu hitaasti matalalla lämmöllä pysyen mureana ja mehevänä, eikä sinun tarvitse kytätä ettei ruoka palaisi pohjaan.  Hitaasti kypsyessä ruoan maut tulevat kunnolla esiin ja lopputulos on mehevä.

Jag fick en Crock-Pot DuraCeramic för att testa hur jag gillar matlagningen med det. Det är en traditionell slowcooker, som verkligen är den bästa vännen för någon som tycker om att laga mat utan att ha bråttom. Idén är att lägga ingredienser i grytan på morgonen, och äta den färdiga maten på kvällen. Maten blir också saftigare och smakligare, då det får badda i lugn och ro. Kött blir också mörare på det sättet. 😉 

crockpot-haudutuspata

Sain testattavakseni Crock-Potin uutuuden, Crock-Pot Sauté DuraCeramicin, jossa on paistamiseen sopiva pinta ja pohja. Sen sijaan että sinulla pitäisi olla yksi pata liedellä käytettäväksi ja toinen haudutuspataan, pärjää DuraCeramic-sisäpadalla kummassakin tilanteessa ja vanhasta padasta voi luopua jos tilanahtaus pukkaa päälle.

Crock-Pot Sauté DuraCeramics innergryta har en DuraCeramic-beläggning så att man också kan steka och bryna i den här grytan. Detta betyder att man inte behöver ha en skild gryta för spisen och en annan för Crock-Pot – DuraCeramic fungerar för båda och ersätter den gamla grytan ifall man har ont om plats i köket.

crock-potissa-paistaminen

Crock-Pot Dual Ceramic-haudutuspadan käyttö on helppoa ja intuitiivistä – käyttöohjeita ei juuri tarvi, mutta niihin on tietenkin hyvä tutustua kun aloittaa ruoan valmistuksen Crock-potin kanssa. Valitse vain sopiva lämpötila ja kypsennysaika. Lämpötilavaihtoehtoja on kolme: matala 1, korkeampi 2 sekä ruoanlämmitystila. Lämpötilat ovat niin maltillisia, ettei pohjaan palamisen riskiä juuri ole etenkään 1-lämpötilalla. Pata vetää kuusi litraa, mikä on juuri sopiva koko minulle – ei liian suuri, eikä liian pieni.

Crock-Pot DuraCeramic är lätt att använda och man behöver knappt kolla i manualen, även om det nog är vettigt att göra alltid då man börjar använda nya apparater. 😉 Du behöver välja endast vilken värmenivå du vill använda – 1-låg, 2-hög eller uppvärmingsmode. Sedan ställer du bara in tiden för hur länge maten ska tilllagas. Värmen på nivå 1 är så pass mild, att risken för att bränna vid maten är minimal. Grytans volym är sex liter, vilket är precis lagom för mig – inte för mycket, inte för litet.

crock-pot-dual-ceramic

Ensimmäinen testiruoka Crock-Pot DuraCeramicilla oli gluteeniton lasagne, joka onnistui erinomaisesti. Blogista löytyy myös muita haudutuspadalle sopivia reseptejä, ks. Yrttinen hirvipata, kinkun paistaminen haudutuspadassa, oluessa haudutetut ribsit ja Parhaat patareseptit-kokoelmapostaus.

Den första maten som jag tilllagade i Crock-Pot DuraCeramic var glutenfri lasagne, som blev supergott! Jag har tidigare postat några slowcooker-recept, men de är tyvärr på finska (älggryta med örter, julskinka i slowcooker, ölstuvade ribs och De bästa grytrecepten-kollektionen från ett tidigare blogginlägg). Beroende på feedback så kan det vara att det blir mera inlägg på svenska! 😉

crock-pot-lasagne

GLUTEENITON LASAGNE CROCK-POT-HAUDUTUSPADASSA

Jauhelihakastike:
800 g jauhelihaa
2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
2 tl savupaprikajauhetta
2 tl kuivattua timjamia
2 tl kuivattua rosmariiniä
600 g tomaattimurskaa
Mustapippuria myllystä
Suolaa maun mukaan

Lisäksi:
200 g gluteenittomia lasagnelevyjä (esim. riisi- tai maissipastaa)
500 g ricottaa tai raejuustoa (jos käytät raejuustoa, niin suosittelen rasvaisempaa ja pienirakeista versiota)
150 g parmesaania tai pecorinoa raastettuna

Aloita valmistamalla jauhelikastike. Silppua sipulit ja murskaa valkosipulinkynnet. Ruskista jauheliha ja sipulit. Lisää sen jälkeen mausteen ja tomaattimurska. Jatka kastikkeen kypsentämistä matalalla lämmöllä noin 10 minuuttia. Tarkista maut ja sopiva suolaisuus.
Öljyä Crock-Potin sisäpata oliiviöljyllä. Aloita lasagnen kokoaminen kerroksittain: pohjalle jauhelihakastiketta, sen päälle lasagnelevyjä ja kolmanneksi ricottaa/raejuustoa. Tee niin monta kerrosta kuin aineksia riittää, lopeta jauhelihakastikekkeseen. Kypsennä lasagnea kannen alla 2-tasolla 3-4 tuntia tai 1-tasolla noin 6 tuntia – kunnes lasagnelevyt ovat pehmenneet. Ripottele päälle parmesaaniraaste ja jatka kypsennystä vielä kunnes juusto on sulanut, noin 15 minuuttia. Nauti raikkaan salaatin kanssa!

gluteeniton-lasagne

lasagne-crock-pot

GLUTENFRI LASAGNE I SLOWCOOKER

Köttfärssås:
800 g malet kött (t.ex. 10 % nötfärs)
2 lökar
3 vitlöksklyftor
2 tl rökt paprikapulver
2 tl torkad timjam
2 tl torkad rosmarin
600 g krossade tomater
Svartpeppar från kvarn
Salt enligt smak
Olivolja för stekning

Ytterligare ingredienser:
Ca 200 g glutenfria lasagneplattor (t.ex. ris- eller majspasta)
500 g ricotta (eller keso)
150 g riven parmesan eller pecorino-ost

Börja med att göra köttfärssåsen. Hacka lök och krossa vitlöksklyftor. Fräs köttfärs och lök i olivolja. Tillsätt kryddor och tomatkross. Låt puttra i 10 minuter. Ta stekpannan bort från spisen.
Olja innergrytan och börja fylla ingredienser i grytan. Varva köttfärssås, ricotta/keso och lasagneplattor i denna ordning. Avsluta med köttfärssås. Tillaga lasagnen i Crock-Pot under locket på nivå 1 i ca 5-6 timmar eller på nivå 2 i 3-4 timmar – tills lasagneplattorna blivit mjuka. Strö över riven ost och fortsätt tillagningen av lasagnen i ytterligare 10-15 minuter – tills osten har smält. Servera med sallad.

Kommentit
  1. 1

    Hanna sanoo

    Hei mahtavaa, lisää näitä! Hankin itse viime kesänä crock potin mutta en oikein keksi uusia reseptejä mitä kokeilla puurojen lisäksi (niistä tulee kyllä todella hyviä!). Kuitenkin kun ideana oli juuri heittää ainekset aamulla pataan ja illalla olisi ruoka valmiina kotiin tullessa, niin useimmat reseptit vaativat kuitenkin ainesten lisäämisen eri järjestyksessä jne. minkä vuoksi joutuu illalla kuitenkin odottelemaan tunnin tai pari. Tämä kuulostaa juuri sellaiselta helpolta ja itsekseen valmistuvalta ruualta mitä olen kaivannut.

    • 1.1

      siiri sanoo

      Hei Hanna, kiva kuulla että reseptit tulivat tarpeeseen! 🙂 Pitänee siis kirjoitella tänne crock-pot reseptejä jatkossakin. Huomasitko muuten nuo linkit muihin haudutuspataresepteihin tässä kirjoituksessa juuri ennen lasagnen reseptiä? Muun muassa ribseistä ja joulukinkusta tulee supermeheviä haudutuspadassa 🙂

  2. 2

    sanoo

    Haudutuspata on ollut jo pitkään ( liian pitkään ) ostoslistalla. Aivan mahtavan kuuloinen resepti haudutuspadassa valmistettavaksi. Ei pääse lasagne ainakaan tuolla tavoin kuivahtamaan.

    • 2.1

      siiri sanoo

      Lopputulos oli kyllä tosi mehevä. 🙂 Ette te asu/asioi sattumoisin Turun tai PK-seudun alueella? Minulla on nykyään peräti kaksi haudutuspataa ja toisesta voisin luopua sopuhintaan. 😉

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *