Fourme d'Ambert-sinihomejuusto

Edellisestä juustoesittelystä onkin päässyt taas vierehtämään aikaa, vaikka juustoa kyllä kuluu hyvällä tahdilla. Tällä kertaa vuoron saa hyvin perinteinen, ranskalainen sinihomejuusto Fourme d’Ambert. Se valmistetaan sylintereiksi, ja sen ulkopintaa peittää rustiikkinen, kuivahko kuori. Juusto on rakenteeltaan melko kovaa, muttei yhtä murenevaista, kuin esimerkiksi Aura tai Österkron. Juustolla on ranskalaisten juustojen AOC-alkuperäsuoja, kotipaikkana tällä juustolla on Auvergne. Raaka-aineena on vaihdellen pastöroitu tai pastöroimaton lehmänmaito. Maultaan Fourme d’Ambert on mieto, kermainen, täyteläinen ja hedelmäinen. Veikkaanpa aika monet Valion Aurasta pitävät, tykkäisivät tästä.

formedambert

Suomessa tämä juustoklassikko ei jostain syystä ole kovin tunnettu, Turun Stockmannilla sitä on joskus ollut eriä, mutta vakiovalikoimiin se ei ainakaan irtotiskillä kuulu. Varsinaisista juustoliikkeistä ja kauppahallien tieskeiltä, sekä muilta Stockmanneilta lähtisin etsimään. Myös suurempien markettien valmiiksi pakatut juustot kannattaa tarkistaa, sieltä voisi hyvinkin löytyä. 😉

Fourme d’Ambert sopii oivallisesti aamiais-, leikkele- tai juustolautaselle. Itselleni fourme d’ambert-siivut maistuivat aamiaiseksi erittäin hyvin keitetyillä kananmunanpuolikkailla. 😉 Päärynä on yleensä mielestäni varsin kiva kaveri sinihomejuustolle, pätee myös tässä tapauksessa. Forume d’Ambert on mielestäni hyvä ja monikäyttöinen perussinihomejuusto. 🙂

MUITA ERIKOISJUUSTO-POSTAUKSIA
Chimay-olutjuusto
Gruyére (kts. myös Gruyérepiirakan uusinta)
Le Pavé-valkohomejuusto
Mes-juusto
Morbier-tuhkaraitajuusto
Mozzarella di Bufala
Prima Donna maturo-pitkään kypsytetty gouda
Regina Blu-sinihomejuusto
Saint Albray-valkohomejuusto
Wasabigouda
Vuohen Vuoristo-juusto

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *