Espanjalainen possu-papupata gremolatalla

Ostin purkillisen isoja, vaaleita papuja heräteostoksena. Syön papuja aika harvakseltaan ja mietiskelin mitä niistä nyt tekisi. Vaaleat pavut ja tomaattikastike toimivat, mutta jotain makua kaivattaisiin lisää – chorizoa. Ruokaisuuden lisäämiseksi siihen kylkeen voisi ottaa vielä kasslerköntin, joka odotti pakastimessa, ja kasviksia ja mausteita makua tuomaan. Niin alkoi päässäni muodostua idea espanjalaishenkisestä possu-papupadasta. Täytyy tunnustaa, etten ole ikinä manner-Espanjassa käynyt, joten voin vain toivoa padan olevan autenttisen espanjalaisen kaltainen. Ehkäpä lähden itsekin vielä joskus Espanjaan etsimään autenttista possu-papupataa. Varmasti lähden. 😉
Kun padan resepti alkoi olla kasassa, tuli mieleeni vielä että senhän kanssa sopisi varmaankin gremolata! Gremolataa on tullut syötyä aikaisemmin osso buccon kanssa, ja se oli kyllä sekä minun että poikaystäväni mielestä yksi vuoden parhaista aterioista. Gremolata tomimi tässäkin – kannattaa ehdottomasti tehdä! Se kruunaa annoksen ja on piste i:n päällä. 😉

25possupapupata2

25possupapupata1

ESPANJALAINEN POSSU-PAPUPATA

n. 1 kg possun kassleria
2 sipulia
4-5 valkosipulinkynttä
300 g chorizoa
4 sellerinvartta
1 tlk tomaattimurskaa
2 rkl tomaattipyrettä
3 rkl punaviinietikkaa
2 tl kuivattua rosmariiniä (tai muutama oksa tuoretta)
½ rkl fenkolinsiemeniä
1 tl savupaprikajauhetta
1 tlk isoja, vaaleita papuja (suolaliemessä)
Suolaa
Mustapippuria
Oliiviöljyä

GREMOLATA

3 rkl tuoretta persiljaa
2 valkosipulinkynttä
1 luomusitruunankuori

Kuutioi liha, mausta suolalla ja pippurilla ja ruskista palat oliiviöljyssä. Tee ruskistaminen tarvittaessa erissä. Siirrä lihapalat pataan. Pilko sipuli, hienonna valkosipuli, pilko tai siivuta chorizo ja kuullota niitä nopeasti pannulla ja lisää ne pataan. Lisää pataan mausteet, tomaattipyree, tomaattimurska, punaviinietikka ja viiniä sen mukaan että neste yltää lihapalojen puoleen väliin. Sekoita tasaiseksi.  Peitä pata kannella ja kypsennä ruokaa uunissa 150 ˚C asteessa vähintään kaksi tuntia, mieluusti kolmekin. Valuta pavuista neste pois, lisää ne pataan ja kypsennä pataa vielä puolisen tuntia. Valmista sillä välin gremolata. Pese sitruuna huolella. Raasta sitruunankuori, silppua persilja ja kuori ja murskaa valkosipulinkynnet pieneen kulhoon. Sekoita keskenään. Ripottele gremolataa padan päälle ennen tarjoamista, tai tarjoa se erikseen.

Muita hyviä patoja:
Pörkölt (unkarilainen lihapata) 1
Pörkölt (unkarilainen lihapata) 2 
Lammasta Rogan Josh ja mango-kardemummalassi
Vaniljaista karitsanpotkaa punaviinissä ja kermalikööritryffeleitä

(function(i,s,o,g,r,a,m){i[’GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(’create’, ’UA-66125539-1’, ’auto’);
ga(’send’, ’pageview’);

Kommentit
  1. 1

    sanoo

    Kiva resepti. 🙂 Itsellä on sama homma noiden purkkipapujen kanssa: papuja tulee ostettua aika harvakseltaan ja myös "papureseptirepertuaarini" on suhteellisen rajallinen, joten tämä ohje tuli siis myös tarpeeseen.

  2. 2

    sanoo

    Kiva kuulla. Itse en vieläkään pidä pavuista ruon "pääproteiinina", mutta näin muiden mukana ne ovat oikein kiva lisä. 🙂 Nuo isot vaaleat pavut ovat muutenkin yksiä papusuosikkejani, voittavat kidneypavut ja pienet vaaleat pavut.

Trackbacks

  1. […] Espanjalainen possupata gremolatalla Helppo possupata (nirsollekin) Hirvi-punaviinipata Lammasta Rogan Josh – intialainen lammaspata Marokkolaiset karitsanpotkat sahramilla ja hedelmillä Osso buccoa meksikolaisittain Pörkölt – unkarilainen lihapata hapankaalilla […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *