Epoisses de Bourgogne

30epoisses2

Epoisses de Bourgogne on ranskalainen, Époisses’n kylästä lähtöisin oleva juustoklassikko. Sitä on valmistettu keskiajalta saakka, ja sillä on AOC-alkuperäsuoja. Epoisses’n tunnuspiirre on sen pesty kittikuori. Kypsennyksen alkuvaiheessa juustoa pestään suolavedellä, ja myöhemmin punaviinillä (marc de Bourgogne). Viinipesujen ansiosta juustoa peittävä pehmeä kuori on oranssin punertava.  Epoisses valmistetaan pastöroimattomaan maitoon, ja juuston valmistuksessa käytettävä maito käy myös läpi erityisen maidon hyydyttämisen juustomassaa valmistettaessa. Kokonainen juusto on noin 250 g, ja sitä myydään pyöreissä vanerilaatikoissa camembertin tapaan.

30epoisses1

Juustolle tyypillistä on myös voimakas tuoksu. Epoisses on maukas, aavistuksen hapan, mutta samalla kermaisa, lihaisa ja suolainen. Juusto on koostumukseltaa kermainen ja ”venyväinen” – se on pehmeä ja joustava, mutta silti suht kiinteä. Huoneenlämmössä kypsä Epoisses muuttuu kyllä hyvinkin juoksevaksi (kuvan juusto on vielä viileää). Hedelmäinen valkoviini on sille oiva pari, ja kokeilisin myös hedelmiä ja kuivattuja hedelmiä sen kanssa

Lista juustoesittelyistä

Kommentit
 1. 2

  sanoo

  Ja oli myös! Suosittelen kokeilemaan, juusto on nimenomaan maukas eikä pelaa vain kuoren voimakkuudella. 🙂

 2. 3

  azouras sanoo

  Täytyy sanoa, että sinun blogisi on kyllä aivan mahtava! Löytyy niin monia ihania reseptejä ja inspiraatiota omaan kokkailuun. Viimeisen viikon aikana olen kokeillut muun muassa marja-chiahilloa ja kanaa kookoscurrykastikkeessa.

  Tosi hienoa, että sinulla riittää innostusta kirjoittaa blogia.

 3. 4

  sanoo

  Voi kiitos kehuista, tällaisesta palautteesta tulee kyllä hyvä mieli! 🙂
  Voin vähän vinkata että marja-chiahillolle on tulossa vielä uusi käyttösovellus viikonloppuna. 😉

 4. 5

  azouras sanoo

  Jee! Se hillo on kyllä tosi hyvää.

  Äsken muuten valmistui mustikka-kardemummacurd. Se on nyt jäähtymässä. Katsotaan, miten onnistui. ^_^

 5. 6

  sanoo

  Oi, se vasta onkin ihanaa! Itse en usko voivani kyllästyä siihen koskaan. 🙂 Heti rupesi taas tekemään mieli…

 6. 7

  sanoo

  Ei tainnut minulla tulla aivan yhtä jumalaista curdia. Johtuu varmaan siitä, että jätin makeutuksen pois. Ihan hyvää se on, mutta marja-chiahillo on parempaa. 🙂

 7. 8

  sanoo

  Minä käytän siinä kyllä (vanilja-)steviaa… Voithan koittaa lisätä makeutusta vielä jälkeenpäin. 😉 Stevia ainakin sekoittuu hyvin, erytritoli tai muu kristallimainen makeutus ei välttämättä. Itse lisään steviatippoja aina vasta jäähtyneeseen curdiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *