Epäsuositut mielipiteeni: Unohda terveyshifistely kasvisten kanssa
Terveysruokabuumissa on minun mielestäni paljon rasittavia piirteitä. Syömisestä on tehty jotenkin hirveän hankalaa kun ruoan laittaminen ja kitaan lappaminen on muuttunut jatkuvaksi makro- ja mikroravinteiden miettimiseksi. Terveyshifistely määrittää monen kauppareissua enemmän kuin perusarkiruokaan tarvittavat raaka-aineet. Superfoodit ovat vielä asia erikseen, mutta mielestäni ongelma alkaa kiteytyä jo tässä:
Kumpi on terveellisempää: nauris vai lanttu?
Kannattaako porkkana syödä raakana vai kypsänä?
Kummassa on enemmän vitamiineja: ruskeassa vai vihreässä banaanissa?
Ihan sama. Oikeasti. Turha käyttää aikaa tuollaisen miettimiseen. Kasvisten kohdalla tärkeintä on, että niitä tulee yleisesti ottaen syötyä, ja vanha kunnon “puoli kiloa päivässä” on edelleen ihan hyvä ohjenuora. Lisäksi monipuolisuudesta on hyötyä, ja se hoituu hyvin jos pyrkii syömään eri värisiä kasviksia, sillä niistä saa vähän erilaisia ravintoaineita. Tumman vihreää salaattia, punasipulia, appelsiineja, punaherukoita, mustikoita, banaania, kukkakaalia…
Vaikka monipuolisuus olisikin parasta, kasvisten syöntiin ei kannata suhtautua kaikki tai ei mitään-periaatteella. Jos kurkku ja tomaatti ovat ainoat, jotka maistuvat sinulle niin fine – syö niitä. Ei tarvitse kokea epäonnistuvansa, jos lehtikaalipirtelö ei viidennellä kerrallakaan maistu hyvältä. Kasviksia kannattaa syödä ihan miten niitä parhaiten saa maistumaan – unohtakaa siis turha terveyshifistely.
Tässä muutama herkullinen resepti, jotka auttavat lisäämään kasvistensyöntiä:
Bataattibrownie
Bataattimutakakku
Jauheliha-kesäkurpitsavuoka
Jauheliha-spagettikurpitsavuoka
Kesäkurpitsasämpylät
Kurpitsajuustokakku
Munakoiso-kukkaakaaligratiini
Paprika-bataattikeitto
Porkkana-inkiväärisosekeitto
Parmesaani-kukkakaaligratiini
Parmesaani-munakoisovuoka