Entistäkin parempi kurpitsapiirakka

Julkaisin täällä pari vuotta sitten oman, viljattoman version äitini bravuurista, kurpitsapiirakasta. Tuo versio oli herkullinen ja vastasi haluamaani, mutta olen sittemmin kehitellyt uudenlaisen, makean piirakkapohjan, joka on vakiinnuttanut asemansa suosikkipiirakkapohjanani. Niinpä kun päädyin taas syksyn tullen kokkailemaan kurpitsaherkkuja (esim. kurpitsaleipää ja kurpitsapannacottaa), halusin myös tehdä rakastamaani kurpitsapiirakkaa, mutta lempparipohjallani. Pohjan lisäksi säädin myös hieman kypsennysaikoja ja tein piirakasta paleokelpoisen. Maku oli yhtä herkullinen kuin ennenkin, mutta koostumus ja mehevyys vieläkin paremmat. Tällä mennään jatkossa. 🙂

KURPITSAPIIRAKKA
Pohja:
1 kananmuna
75 g suolatonta voita
(huoneenlämpöistä) tai ¾ dl kookosöljyä (sulaa)
1 dl kookosjauhoa
½ dl pähkinä- tai siemenjauhoa (esim. manteli tai auringonkukansiemen)
1 tl psylliumia
½ dl erytritolia tai muuta makeutusta
1 tl jauhettua kardemummaa
Hieman suolaa
Täyte:
3 dl kurpitsasosetta
2 dl kookosmaitoa
3 kananmunaa
1 tl kanelia
½ tl jauhettua inkivääriä
¼ tl jauhettua neilikkaa
¼ tl jauhettua muskottipähkinää
1 tl vaniljauutetta
Hieman suolaa
Steviatippoja tai muuta makeutusta maun mukaan
Sekoita pohjan ainekset tasaiseksi massaksi. Painele taikina voidellun piirakkavuoan (halkaisija n. 24 cm) pohjalle ja reunoille. Esipaista pohjaa uunissa 175 C asteessa 5-7 minuuttia. Valmista sillä aikaa täyte. Sekoita täytteen raaka-aineet keskenään tasaiseksi ja tarkista maut ja makeus. Mausteita voi halutessaan lisätä reilumminkin. Kumoa täyte esipaistetulle piirakkapohjalle ja jatka piirakan kypsentämistä 150 C asteessa 40-50 minuuttia, kunnes täyte on juuri hyytynyt. Piirakkaa ei kannata ylipaistaa, se on parasta mehevänä. Tarjoa sellaisenaan tai esimerkiksi hyvän vaniljajäätelön kanssa (kuten meillä lapsuudessa tavattiin tehdä).
Vinkki: Jos välttelet lehmänmaitoa, mutta jätski houkuttaisi, niin tutustu Utu-lampaanmaitojäätelöön. 😉
Kommentit
    • 1.1

      sanoo

      Kiitos, Peggy! 🙂 Jätin viljat taakseni vuosia sitten, ja pitkän tuotekehittelyn pohjalta tästä on tullut lempipohjani. Maistuu aina vieraillekin. 🙂

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *