Entistäkin parempi kurpitsapiirakka

Julkaisin täällä pari
vuotta sitten oman, viljattoman version äitini bravuurista, kurpitsapiirakasta.
Tuo versio oli herkullinen ja vastasi haluamaani, mutta olen sittemmin
kehitellyt uudenlaisen, makean piirakkapohjan, joka on vakiinnuttanut asemansa
suosikkipiirakkapohjanani. Niinpä kun päädyin taas syksyn tullen kokkailemaan
kurpitsaherkkuja (esim. kurpitsaleipää ja kurpitsapannacottaa), halusin myös
tehdä rakastamaani kurpitsapiirakkaa, mutta lempparipohjallani. Pohjan lisäksi
säädin myös hieman kypsennysaikoja ja tein piirakasta paleokelpoisen. Maku oli
yhtä herkullinen kuin ennenkin, mutta koostumus ja mehevyys vieläkin paremmat.
Tällä mennään jatkossa. 🙂

KURPITSAPIIRAKKA
Pohja:
1 kananmuna
75 g suolatonta voita
(huoneenlämpöistä) tai ¾ dl kookosöljyä (sulaa)
1 dl kookosjauhoa
½ dl pähkinä- tai siemenjauhoa (esim. manteli tai auringonkukansiemen)
1 tl psylliumia
½ dl erytritolia tai
muuta makeutusta
1 tl jauhettua
kardemummaa
Hieman suolaa
Täyte:
3 dl kurpitsasosetta
2 dl kookosmaitoa
3 kananmunaa
1 tl kanelia
½ tl jauhettua
inkivääriä
¼ tl jauhettua
neilikkaa
¼ tl jauhettua
muskottipähkinää
1 tl vaniljauutetta
Hieman suolaa
Steviatippoja tai
muuta makeutusta maun mukaan
Sekoita pohjan
ainekset tasaiseksi massaksi. Painele taikina voidellun piirakkavuoan
(halkaisija n. 24 cm) pohjalle ja reunoille. Esipaista pohjaa uunissa 175 C
asteessa 5-7 minuuttia. Valmista sillä aikaa täyte. Sekoita täytteen
raaka-aineet keskenään tasaiseksi ja tarkista maut ja makeus. Mausteita voi
halutessaan lisätä reilumminkin. Kumoa täyte esipaistetulle piirakkapohjalle ja
jatka piirakan kypsentämistä 150 C asteessa 40-50 minuuttia, kunnes täyte on
juuri hyytynyt. Piirakkaa ei kannata ylipaistaa, se on parasta mehevänä. Tarjoa
sellaisenaan tai esimerkiksi hyvän vaniljajäätelön kanssa (kuten meillä
lapsuudessa tavattiin tehdä).

Vinkki: Jos välttelet
lehmänmaitoa, mutta jätski houkuttaisi, niin tutustu Utu-lampaanmaitojäätelöön.
😉

(function(i,s,o,g,r,a,m){i[’GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(’create’, ’UA-66125539-1’, ’auto’);
ga(’send’, ’pageview’);

Kommentit
    • 1.1

      sanoo

      Kiitos, Peggy! 🙂 Jätin viljat taakseni vuosia sitten, ja pitkän tuotekehittelyn pohjalta tästä on tullut lempipohjani. Maistuu aina vieraillekin. 🙂

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *