Ensimmäinen jouluillallinen meillä

OMG. Me järjestettiin jouluillallinen ensimmäistä kertaa itse. Olemme viime vuosien ajan käyneet yleensä illallisella poikaystäväni vanhempien luona, jotka asuvat Turussa, mutta tänä vuonna he tulivat käymään meillä. Olen ollut töissä varmaan viimeiset viisi jouluaattoa, joten sen jälkeen on ollut kiva ja kätevää olla matkustamatta kauas ja päästä valmiiseen pöytään. Olemme itse yleensä osallistuneet tarjoiluihin tuomalla jälkiruokaa, sekä suursuosikiksi noussutta lanttulaatikkoa. Poikaystäväni äidistä on kuitenkin ollut niin suuri apu niin nykyisen kuin edellisenkin koiran kanssa, että halusimme keksiä jonkun tavan kiittää. Kiitoksen keksiminen oli hieman kinkkistä, sillä köyhät opiskelijat toivovat yleensä itse vanhemmilta niin lahjoja kuin rahaakin, eivätkä vanhemmat itse halua ottaa vastaavia samalla tavalla vastaan. Niinpä päätimmekin tarjota heille vuorostaan mahdollisuutta tulla valmiiseen joulupöytään. Tänäkin jouluna minä olin perinteen mukaan aattona töissä, mutta hyvällä suunnittelulla ruokien valmistaminen onnistuu siltikin eikä eineksiä tarvittu. Ruoanlaitto aloitettiin maanantaina piparjuuri-limegraavilohella ja siemennäkkärillä, tiistaina tehtiin viljattomia pipareita ja yön yli haudutettavia lanttu– ja porkkanalaatikkoa, keskiviikkona waldorfinsalaattia ja piparimutakakku, ja aatolle jäi puolukka-kinuskiraakakakku, kananmaksamousse ja kinkun paistaminen.
Anteeksi! Pahoittelen (jälleen) kuvien kökköä laatua! Juhlia järjestettäessä on yleensä ”vähän” kiire, enkä kehtaa seisottaa vieraita, jotta saisin itse otettua nättejä kuvia. Niinpä todistusaineisto on taas sarja epämääräisiä räpsäykisä. 😛
Joulumenustamme tuli seuraavanlainen:
Waldorfinsalaatti (maidoton versio)
Kinkkua ja omena-rosmariinikastiketta (resepti alla)
Piparikakku (resepti alla) &
cointreaukerma
Lisäksi vieraamme toivat loimulohta, sienisalaattia ja porkkanalaatikkoa.
Piparjuuri-limegraavattu lohi


Kananmaksamoussea ja nokkossiemennäkkäriä


Raikas, maidoton waldorfinsalaatti


Yön yli muhineet laatikot

Poikaystäväni perheessä kinkku on tarjottu aina kylmänä, mutta minusta sen kuuluu olla aattona lämmintä – sen jälkeen menee mikä vaan. Siinä pitikin vähän suunnitella miten kinkun saisi juuri sopivaan aikaan lämpimäksi. Paistoaikaa kannattaa varata 60-80 minuuttia per kilo, mutta ennen paistamista kinkun pitäisi antaa lämmetä vähintään 10 C asteiseksi. Kinkullamme oli painoa nelisen kiloa, joten uunissa olisi pitänyt varata kuutisen tuntia. Päädyimme kokeilemaan kinkun paistamista haudutuspadassaKinkku sai vuolaasti kehuja, ja se oli kyllä mureinta ja pehmeintä kinkkua mitä muistan syöneeni! Kinkku kypsytetään kyllä jatkossakin haudutuspadassa. Plussaa tulee myös siitä, että uuni jää vapaaksi muuhun käyttöön. 😉
KINKUNPAISTO HAUDUTUSPADASSA
Tämä ei ole varsinainen resepti, vaan muistilappu itselle miten homma toimi. Kinkku (nelikiloinen HK:n viljaporsaan juhlakinkku) otettiin huoneenlämpöön aamuvarhaisella (sisälämpötila 6 ⁰C klo 7), ja paisto aloitettiin sisälämmön ollessa 10 ⁰C, noin klo 10. Padan pohjalle laitoimme sentin vesikerroksen, kinkusta irtoaa runsaasti nestettä kypsennyksen aikana. Kinkun rasvapuoli jätettiin ylöspäin ja lämpötilaa seurattiin elektronisella paistomittarilla. Otimme varmuuden vuoksi käyttöön high-lämpötila-asetuksen. Kinkku oli 72-asteinen 7 tunnin kypsennyksen jälkeen, mutta me annoimme sen kypsyä murean ylikypsäksi, 80-asteiseksi (vajaa 8 tuntia). Annoimme kinkun vetäytyä vähän aikaa suljetussa padassa ilman virtoja, minkä jälkeen nostimme sen lautaselle valumaan ennen leikkaamista. Pataan kertyneitä liemiä käytimme omena-rosmariinikastikkeeseen (resepti alla).
Täältä löytyy aiemmat, perinteisemmät ohjeet kinkun paistamiseen uunissa. 
Meillä ei ole koskaan kuorrutettu kinkkua (ei siis lapsuudessanikaan), mutta tänä vuonna Muista syödä välillä-blogissa oli herkullisen kuulloinen, gluteenittoman riesling-sinappikuorrutteen resepti. Kannattaa pistää korvan taakse. 😉

OMENA-ROSMARIINIKASTIKE KINKULLE
3 dl kinkun paistolientä
2 hapanta omenaa (esim. granny smith)
1 sipuli
1 rkl dijon-sinappia
2 tuoretta
rosmariininoksaa
Hieman jauhettua valkopippuria
Mittaa paistoliemi kattilaan. Kuori ja pilko omenat ja sipuli, lisää ne kattilaan. Lisää myös rosmariininoksat ja kiehauta kastike. Keittele sitten kastiketta miedolla lämmöllä 15-20 minuuttia, kunnes omenat ja sipulit ovat pehmeitä ja kypsiä. Nosta rosmariininoksat pois kattilasta ja soseuta kastike sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Lisää dijon-sinappi ja valkopippuri. Tarkista maut, suolaa tuskin tarvitsee lisätä sillä kinkun paistoliemi on melko suolaista. Tarjoa kinkun kanssa.
PS. Kinkulle sopii myös luumu-konjakkikastike ja sinappinen kermakastike. 😉
Mielessäni pyöri alunperin jälkkäriksi jouluisempi luumuversio britakakusta, mutta jätin sen sikseen sillä mieheni ja hänen veljensä eivät ole luumun ystäviä. Mokomat nirsoilevat puolukastakin, mutta puolukka-kinuskiraakakakussa sen maku on niin hyvin balanssissa, että tiesin sen maistuvan ainakin miehelle. Ja sitäpaitsi halusin itse juuri sitä. Sen lisäksi mieleeni tuli viime vuonna joulujuhliin kehittelemäni piparimutakakku, joka on hyvä ja neutraali vaihtoehto, joka maistuu kaikille. Tein siitä tosin tänä vuonna vielä vähän isomman ja ilmavamman version, joka oli myös hyvä. Jos rakastaa tryffelimäisen tuhtia koostumusta, suosittelen tekemään viime vuoden version. 😉 Piparikakun lisänä oli viime vuoden tapaan cointreaukermaa. Kummatkin kakut olivat menestys. Poikaystävän veli tunnusti olevansa avoimen epäluulloinen raakakakkuja kohtaan, mutta hän päätyi ottamaan puolukkakakusta jopa santsipalan. 😉
PIPARIKAKKU
Kuohkeampi ja isompi versio piparimutakakusta
150 g voita
300 g creamed coconutia (kookosmanna/ kookoskermatiiviste)
7 kananmunaa, keltuaiset ja valkuaiset eroteltuna
2-3 rkl piparkakkumaustetta
1 tl jauhettua kardemummaa
(Maun mukaan lisää kanelia, jauhettua neilikkaa, inkivääriä tai muita piparkakkumausteen komponentteja)
Hieman suolaa
Steviatippoja (esim. English toffee) tai muuta haluamaasi makeutusta maun mukaan
Sulata voi ja creamed coconut. Erottele kananmunista keltuaiset ja valkuaiset. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vatkaa toisessa kulhossa kananmunan keltuaiset voiseokseen. Lisää voi-keltuaisseokseen myös mausteet ja makeutus, tarkista maku. Kääntele valkuaisvaahto varovasti seoksen joukkoon. Kumoa taikina voideltuun irtopohjavuokaan (halkaisija 24 cm) ja paista uunissa 200 ⁰C asteessa noin 20-30 minuuttia, kunnes kakku on juuri ja juuri asettunut keskeltä. Anna jäähtyä ja tarjoa sellaisenaan tai cointreaukerman kera. Cointreaukermasta voi tehdä myös paleomman version maustamalla kookoskermavaahtoa.
HUOM: Piparkakkumausteiden koostumuksissa on sen verran eroja missä suhteessa ne
mitäkin mausteita sisältävät (ks. kirjoitus viime vuodelta), että suosittelen aloitamaan kakun maustamisen
piparkakkumausteella ja säätämään loppuun lisäämällä mausteita erikseen, esim.
Kanelia ja jauhettua neilikkaa. Itse tykkään myös kovasti kardemummasta, joten
lisään aina sitä.
Muita jouluaiheisia kirjoituksia:
Koska meillä on joulu? Ideoita joulupöytään! (vuosittain päivittyvä reseptilista)
 
Aiempia emännöintijuttuja:
Juhlat ja erikoisruokavalioiden huomioon ottaminenHyvää uutta vuotta kaikille! 🙂

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *