Edullisia ja helppoja ruokia possunlavasta

Ruokaa, joka maistuu mauste- ja kasvisnirsolle, mutta ei kuitenkaan ole mauton? Ja edullistakin vielä? Sitä syntyy possunlavasta. Possunlapa on yleensäkin huokeahintaista, mutta viime viikolla sitä sattui saamaan lähikaupasta melkeinpä ilmaiseksi, 1,99 €/kg – eipä siis aikaakaan kun olin kantanut sitä kotiin viiden kilon edestä. 😛 (Lisää vinkkejä edullisesta ruoanlaitosta täällä.) Olin lähdössä itse taas viikonlopuksi Helsinkiin töihin, ja miehelläkin oli iltamenoja niin että hänen veljensä oli tulossa meille koiravahdiksi. Koen että vähintä mitä kiltin, perjantai-iltansa ”uhraavan” koiravahdin eteen voi tehdä on tarjota ruokaa. Ongelmana oli kuitenkin että tälle miehelle ei ihan mikä tahansa maistu, joten päädyin kehittelemään ”ihan perus” possupadan tiukoilla kriteereillä. ”Selkeä” liharuoka, ei mitään erikoista, paisti ok, mutta ei sitkeää tai punaista, liha ei muutenkaan saisi olla sitkeää tai epämääräistä (jänteistä), ei juurikaan kasviksia, sipulit ihan pieneksi jos niitä haluaa käyttää, ei liikaa mausteita, ”perus ruskeakastike” – siis jotain sellaista, mitä minä en ikinä tee. Onneksi kuitenkin tiedän ettei mausteiden käyttö tarkoita suoraan hyvin mausteista ruokaa tai tulista/outoa/vierasta makua. Niinpä teinkin pitkään muhitellun possupadan, joka sai makunsa keittoliemestä ja sen moninaisista komponenteista. Syöjällä ei ollut varmasti aavistustakaan paljonko hän oli tullut syöneeksi mausteita tietämättään. 😉 Juju on niiden hyvässä tasapainossa. Yksi väärin käytetty mauste voi pistää tökkiä pahasti makunystyröissä, siinä missä runsas maustekokonaisuus voi sointua yhteen tasapainoisesti. Murea possunlapa myös kypsenee niin pehmeäksi, että sitä on hyvin miellyttävä syödä. Tätä kannattaa siis koittaa jos on tiedossa ”haastava” kohderyhmä. 😉

26suolalapa1

POSSUPATA NIRSOLLE

n. 3 kg suolattua possunlapaa
4-5 sipulia
n. 300 g juuriselleriä
½ valkosipulin kynnet
4 porkkanaa
n. 70 g tuoretta inkivääriä
3 tähtianista
10 maustepippuria
6 kokonaista neilikkaa
4 vihreää kardemummankotaa

Pataan:
Keittoliemestä jääneet porkkanat, sipulit ja sellerit
Siistityt lihat
1-2 dl kookosmaitoa
Lihankeittolientä niin että padan lihat eivät aivan peity
½ dl tomaattipyrettä
2-3 rkl kookosaminoja tai soijakastiketta

Nosta lapapalat liemestä ja anna niiden jäähtyä. Siivilöi liemi, porkkanat ja sipulit voi säästääpataan jos jaksaa erotella – ne maistuvat herkulliselta! Irrottele jäähtyneestä lihasta nahka, rasva, luut ym pitäs. ja riivi liha haarukoilla tai käsin haluamasi kokoiseksi. Haarukoilla syntyy hyvää nyhtöpossua, mutta minä halusin jättää tällä kertaa vähän isompia paloja. Poista liemen siivilöinninssä erottuneesta massasta kokonaiset mausteet (esim. kardemummat ja tähtianikset) ja siirrä porkkanapalat ja todennköisesti aika lailla hajonnut sipuli ja selleri pataan. Lisää myös siistityt lihat. Lisää kookosmaitoa ja siivilöityä keittolientä pataan niin, että lihat eivät aivan peity. Lisää mausteet ja kiehauta liemi. Tarkista maut. Keittele lientä kasaan kunnes se on hieman paksuuntut. Anna padan lämmetä ja tarjoa se sitten haluamasi lisukkeen kanssa.

Kaikki liha ei mahtunut tuohon tekemääni pataan, joten yhden köntin päädyin valmistamaan kokonaisena uunissa. Lapa oli valmiiksi suolattu, joten minun ei tarvinnut muuta kuin kuorruttaa se mieleisillä kuivamausteilla. Tämän helpoksi ruoanlaitto ei voi enää mennä. Juttuna on edelleen pitkä kypsentämisaika matalammassa lämpötilassa, sillä tavalla lihasta syntyy suussa sulavan mureaa ja lavan rasva pitävät lihan mehevänä. 😉

26lapauunissa

POSSUNLAPA UUNISSA

n. 1,5 kg (suolattua) porsaanlapaa

Yht. n. 3-4 rkl haluamiasi kuivamausteita (esim. paprika, valkosipuli, korianterinsiemen, juustokumina, inkivääri, kardemumma, sitruunaruoho, mustapippuri, cayennepippuri)
(Suolaa)

Hiero kuivamausteseos possun pintaan vaikka jo edellisenä päivänä ja anna maustua yön yli. Hiero lihan pintaan myös suola, mikäli lihaa ei ole suolattu valmiiksi. Ota liha huoneenlmämpöön noin tuntia ennen ruoan valmistamista. Nosta liha voideltuun uunivuokaan ja paista sitä ensiksi 225 ⁰C asteessa 10 minuuttia per puoli, ja laske lämpötila sitten 125 ⁰C asteeseen. Jatka paistamista ainakin neljä tuntia, kunnes liha on mureaa ja irtoaa luusta. Leikkaa lihasta sopiva annos lautasellesi ja syö haluamiesi lisukkeiden kanssa. Rasvaa on hyvä ottaa mukaan mausteeksi ja mehevöittämiseksi. 😉

Lisää edullisia ja maukkaita possureseptejä:
Afelia – kreikkalainen punaviinipossu
Aasialainen kasslerpaisti ja soijaton ”soijakastiketta”
Espanjalainen possu-papupata gremolatalla
Jouluisempi BBQ-pulled pork
Melkein ilmaista possupataa
Revittyä possua (pulled pork) ihanan itämaisittain ja kotitekoinen aioli
Salaattitacot pulled porkilla herkkusalsoilla
Törkeän hyvää pulled porkia barbeque-kastikkeella

(function(i,s,o,g,r,a,m){i[’GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(’create’, ’UA-66125539-1’, ’auto’);
ga(’send’, ’pageview’);

Kommentit
  1. 1

    Marika sanoo

    Meillä mies on kova possunlihansyöjä niin taidan pistää molemmat ohjeet korvan taakse 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *