Burgeriateria ja raikkaampi waldorfinsalaatti

Me emme tänä vuonna itse kokkailleet juuri jouluruokia (lukuunottamatta 3 kg lanttulaatikkoa, joka loppui vuorokaudessa) ja niinpä Tapaninpäivänä syötiinkin jo jotain ihan muuta, nimittäin burgereita. Viljattomat sämpylät eivät olisi olleet turhan vaikeita vääntää, mutta vähäisten vapaapäivieni takia leipomisinnostus oli vähissä ja halusin viettää vapaahetkiäni muuallakin kuin keittiössä. Niinpä päädyimme syömään eräänlaisen burgeriaterian ilman sämpylää ja sehän oli ihan voittajavalinta.  Viljoja syövä mieskin oli erittäin tyytyväinen, ja on muistellut näitä burgereita lämmöllä kuluneen viikon aikana moneen otteeseen. 😀 Jauhelihapihvitkin saivat sen verran kehuja, että mausteet pitää oikein kirjoittaa ylös. 😉

Ranskalaisten sijalla meillä oli aina yhtä hyviä lanttutikkuja, ja monesti hamppareiden kaverina tarjotun coleslaw’n tilalle tein vähän vielä joulunhenkeä myötäillen tein sen sijaan waldorfin salaattia. Tein sitä viime joulunakin hieman perinteisempään tyyliin, mutta tällä kertaa tein maidottoman version, josta tulikin superhyvää! 🙂 Mies on yleensä varsin nirso majoneesi-/kermaviili-/creme fraiche-pohjaisten salaattien suhteen, mutta tämä waldorf oli niin raikasta, että hän otti sitä jopa lisää. 😉 Tästä tulee ehdottomasti uusi vakioresepti waldorfin salaatille. 😉

Hampparimenu:
Jauhelihapihvit (resepti alla)
Pekonia
Hieman pidempään kypsytettyä cheddaria
Piparjuurimajoneesia
Tomaattia
Suolakurkkua
Jäävuorisalaattia
Punasipulia tai marinoitua punasipulia
Waldorfin salaattia (resepti alla)
Lanttutikkuja

31burgeriateria

JAUHELIHAPIHVIT
6-7 pihviä

700 g naudan jauhelihaa
4 valkosipulinkynttä murskattuna
1 rkl savupaprikajauhetta (ei sitä tulista varianttia)
1 tl jauhettua inkivääriä
1/3-½ ruukkua persiljaa silputtuna
Mustapippuria

Sekoita kaikki raaka-aineet keskenään tasaiseksi massaksi. Massan voi tehdä valmiiksi jo aiemmin ja antaa maustua jääkaapissa. Muotoile massasta 6-7 saman suuruista pihviä leivinpaperilla peitetylle pellille. Paista pihvejä uunissa 200 C asteessa noin 20 minuuttia. Tarjoa haluamiesi ”hampparitäytteiden”, lanttutikujen ja waldorfin salaatin kanssa.

31waldorf

RAIKAS WALDORFIN SALAATTI

n. 400 g juuriselleriä
2 kirpeää, vihreää omenaa (Granny Smith)
1-2 rkl sitruunamehua
1-2 rkl dijon-sinappia
1-2 dl kotitekoista majoneesia
n. 70 g saksanpähkinöitä
Suolaa
Mustapippuria

Kuori ja raasta juuriselleri ja omenat. Purista päälle sitruunamehu ja lisää mausteet. Rouhi saksanpähkinät (säästä muutama koristeluun) ja lisää ne salaattiin. Lisää majoneesi ja sekoita. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa majoneesia kunnes koostumus on mieleisesi. Waldorfin salaatin voi hyvin tehdä hieman etuajassa ja antaa maustua jääkaapissa.
Vinkki: Tein jälleen kerran (kuten myös graavikalojen kanssa) isomman satsin perusmajoneesia, josta otin n. puolet ensiksi sivuun waldorfia varten ja lopuista tein piparjuurimajoneesia hamppareiden kaveriksi lisäämällä raastettua piparjuurta. 😉

Hampparien ja pitsan ystäville:
Hampurilainen kahdella tapaa
Pitkästä aikaa pitsaa – täytteinä chévreä, kanaa ja pekonia
Munakoiso-artisokkapitsa ja vaniljapannacotta mustaherukoilla
Pitsa oopsipohjalla
Pitsaperjantai!
Viikon päätteeksi pitsaa

(function(i,s,o,g,r,a,m){i[’GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(’create’, ’UA-66125539-1’, ’auto’);
ga(’send’, ’pageview’);

Kommentit

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *