Arvostelussa Lohturuokaa-kirja ja bataattimutakakkutesti

Sain Atena-kustannukselta arvosteltavaksi Outi Rinteen uusimman kirjan Lohturuokaa – Tietoista herkuttelua. Outi Rinne on ravitsemukseen erikoistunut psykologi, joka on tunnettu muun muassa aiemmista kirjoistaan Raakaruoka-aika ja Mielekkäät eväät. Lohturuokaa-kirjan kuvauksesta silmiini pomppasivat ensimmäisinä pitsa bataattipohjalla ja korvapuustit kikherneistä, joten eihän sitä voinut vastustaa! Lisäksi kirjan kuvitus on kauttaaltaan kerrassaan herkullinen ja houkuttelee kokeilemaan reseptejä. Värit ovat kirkkaita ja asetelmat kauniita. Muutenkin kirja on ulkoasultaan tyylikäs ja laadukkaan oloinen.

outi-rinne-lohturuokaa

Kirjan ideana onkin tarjota himoittujen ruokien tilalle herkullisia, mutta samalla terveellisiä vaihtoehtoja. Kirjassa on reseptien lisäksi pätkiä, joissa kerrotaan mielitekojen ja lohturuoan takana olevasta psykologiasta. Itselleni nämä olivat hyvin mielenkiintoista luettevaa, sillä katson biotieteilijänä ja tutkijana näitä asioita usein turhankin puhtaasti fysiologiselta kannalta. Mielitekoja ei kielletä, vaan niille etsitään parempia vaihtoehtoja. Kirjassa pohditaan myös mitkä muut tarpeet saattavat olla himojemme takana, mistä mieliteot syntyvät sekä millainen ruoka lohduttaa ja miksi. Ohessa voi oppia tunnistamaan paremmin syyt omiin himoihinsakin. Tarkoituksena on pitää kiinni syömisen nautinnosta, mikä on minulle itsellenikin hyvin tärkeä ajatus. 🙂

lohturuoka

Lohturuokaa-kirja ei keskity edeltäjänsä tavoin raakaruokaan, mutta reseptit ovat pitkälti gluteenittomia, maidottomia ja vegaanisiakin. Maitotuotteet korvataan usein esimerkiksi kauramaidolla tai muulla kasviperäisellä maidolla, juustolle tehdään korviketta muun muassa pähkinöillä ja ravintohiivahiutaleilla ja kananmunan tilalla käytetään kikhernelientä, aquafabaa. juhlapizzaan tulee kikhernejauhoja ja pähkinöistä tehtyä juustoa ja nakit syntyvät porkkanoista. Reseptit ovat toinen toistaan mielenkiintoisempia ja kekseliäämpiä – en voi muuta kuin nostaa Outille hattua. 🙂

kauracheddar

porkkananakitPorkkananakit näyttävät erehdyttävästi “oikeilta”

Nopeasti kävi kuitenkin ilmi, että minun pitäisi tehdä kauppareissu ennen kuin pääsisin kokeilemaan monia kiinnostavia reseptejä. Eikä ihan lähikauppa taitaisi riittää, sen verran harvinaisia raaka-aineita oli listalla. Minulla on hyvä arsenaali viljattomaan leivontaan sopivia tuotteita, mutta agar agar-jauhe, ravintohiivahiutaleet, kikhernejauhot ja tapiokatärkkelys puuttuivat minultakin. Itse miellän, että lohturuoan pitäisi olla herkullisuuden lisäksi helppoa. Reseptit olivat toinen toistaan kekseliäämpiä, mutta monen tekeminen saattaisi kariutua työläyteen – etenkin jos oikeasti se Ben & Jerry-jätskipurkin himo.

Ensimmäisenä testasin kirjan resepteistä bataattimutakakun. Tein sitä heti ensi yrittämällä tupari-illalliselle, joten testaajia oli heti kerralla kahdeksan. Kakku valikoitui testiin ensimmäisenä sen lyhyen raaka-aineluettelon ja helppotekoisuuden takia, ja se oli maultaan herkullinen: pehmeä ja rikkaan suklainen. 21-senttisessä vuoassa tehtyä kakkua ei kuitenkaan saanut leikattua palasiksi vaikka annoinkin sen jäähtyä ohjeiden mukaan loppuun saakka – vieraat päätyivät kaapimaan kakkua vadilta lautasilleen lusikalla. Kakku oli joka tapauksessa niin hyvää että tein sitä uudestaan heti viikon sisällä ensimmäisestä kokeilusta – ihan vain itselleni. 😉 Vinkki: kannattaa tuplata reseptin koko ainakin tuon kokoisella vuoalla! Bataattia ja kaakaojauhetta – tätä kakkua voi tosissaan lusikoida kitaan hyvällä omalla tunnolla. 🙂

BATAATTIMUTAKAKKU

300 g kypsäksi höyrytettyä bataattia soseutettuna
11/4 dl kookossokeria
11/4 dl raakakaakaojauhetta
1/4 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
2 rkl sulatettua kaakaovoita tai jotain mietoa kasvisöljyä
Maustamiseen: vaniljaa, kanelia tai pikakahvijauhetta (tai kaikkia)

(Viimeistelyyn: esimerkiksi raastettua raakasuklaata)

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Sekoita sooda ja leivinjauhe kaakaoon. Soseuta bataatti, sokeri ja kaakaovoi/kasviöljy. Yhdistä soseeseen jauhoseos. Paista 175 asteisessa uunissa 40 min tai kunnes kakku tuntuu kiinteältä, kun painat sitä kevyesti keskeltä. Anna jäähtyä ennen leikkaamista. Jos haluat maksimoida nautinnon, viimeistele kakku suklaaraasteella.

Vinkki: Cashewpähkinöistä tehtävä maidoton vaniljakastike sopii ihanasti tämän kakun kanssa tarjottavaksi!

2609vaniljakastike1Kirja on resepteineen ja taustasta kertovine pätkineen kaunis ja mielenkiintoinen, ja se sopii hyvin esimerkiksi joululahjaksi terveellisestä ruoasta kiinnostuneelle. Reseptien raaka-aineiden ja paikoitellen reseptien monien vaiheiden takia kirja sopii parhaiten jo viljattoman ja maidottoman ruoanlaittoon tutustuneille ja viitseliäille kokeille. Itse maltan tuskin odottaa että pääsen testaamaan Bounty-kakkua ja vegeversiota osso buccosta… 😉

Muita keittokirjatestejä:
Proteiiniversio omenapiirakasta ja Hanna Skytän FuelFood
Proteiinimysli (FuelFood)
Kesäkurpitsa-tuplasuklaabrownie (FuelFood)
Paleokeittokirja arvostelussa – pellavansiemenlimppu ja muita testejä
Harvinaisen hyvin paistettu kananpoika (Paleokeittokirja) ja liemenkeittelyä

Kommentit (7)
  1. Viikonloppu ihan vain minun aikaani - Pilkettä
    14.2.2018, 19:56

    […] lähdettyä lauantaina kokkailin ensiksi urakalla. Tein bataattimutakakusta proteiiniversion ja kuvasin suklaa-tofumoussea. Pyrin ottamaan kaikki blogin ruokakuvat […]

  2. Herkkulakko - terveellisempi syksy - Pilkettä
    14.9.2017, 17:56

    […] sokerittomat leivonnaiset. Itse makeutan leivonnaiseni yleensä steviatipoilla, ja esimerkiksi bataattimutakakku ja kesäkurpitsa-tuplasuklaabrownie menevät melkeinpä terveysruoista. […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *