Aprikoosi-kookosvanukaspiirakka – paleota parhaimmillaan

Eikös se ollut eilen kun hehkutin parhaita asioita kotona? Niinhän siinä sitten kävi että kun perjantaina saavuin kotiin Turkuun, rupesin oitis hyödyntämään yhtä listaamistani kohdista: hyvin varusteltua keittiötä ja leivontatarvikkeita pyöräyttämällä melkoisella tehokkuudella piirakan. Poikaystävän tullessa kotiin hieman minun jälkeeni, oli pohja jo esipaistumassa. Rahka- ja kermaviilitäytteiset marjapiirakat yms. (kts. raparperipiirakka) ovat olleen lempiherkkujani ja luotttoreseptejäni aivan lapsuudestani saakka. Viime aikoina maitotuotteet ovat kuitenkin saaneet vähitellen jäädä ruokavaliostani (kts. So long, rahka!). Olen kuitenkin päättänyt vakaasti etten aio jäädä mistään paitsi, vaan keksin uudet, paremmat versiot vanhoista suosikeistani. Toimiva ruokavalio on paitsi hyvinvointia, mutta siitä pitää myös saada nauttia ilman että olo tuntuu rajoittuneelta. 😉 Niinpä päädyin kehittelemään perusversion makeasta paleopiirakasta. Pohjan otin chili-suklaatortusta, ja täytteen muokkasin uunissa tehtävästä kookosvanukkaasta (coconut custard pudding). Vanukas valmistettiin vesihauteessa, mutta tähän hommaan mätsäävää piirakkavuokaa ei löytynyt. Piirakan paistaminen sujui kuitenkin ongelmitta maltillisessa lämpötilassa. 🙂 Piirakka onnistui erinomaisesti – söin sitä itse oitis neljänneksen aamiaiseksi. (Toinen eilisessä listauksessani mainitsema asia oli aamiainen, ja sekin toteutui sitten heti. :D) Tämä piirakka tulee varmasti jäämään luottoreseptien repertuaariin. 😉

12vanukaspiirakka312vanukaspiirakka1

APRIKOOSI-KOOKOSVANUKASPIIRAKKA

Pohja:
75 g suolatonta voita (huoneenlämpöistä!)
½ dl mantelijauhoa
1 dl kookosjauhoa
1 rkl psylliumia
½ dl erytritolia (tai muuta makeutusta)
1 kananmuna
½ tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
1 tl vaniljauutetta
Hyppysellinen suolaa

Täyte:
n. 300 g aprikooseja

Vanukas:
4 kananmunaa
2 dl kookosmaitoa
1,5 tl vaniljauutetta
Hyppysellinen suolaa
Makeutusta, esim. erytritolia tai steviaa (minulla nestemäinen vaniljastevia)

Valmista pohja. Sekoita raaka-aineet keskenään, nypi taikina tasaiseksi ja painele ne voideltuun piirakkavuokaan (halkaisija 24 cm). Esipaista pohjaa uunissa 175 ˚C asteessa 5-7 minuuttia. Laske uunin lämpötila 150 ˚C asteeseen.
Huuhtele aprikoosit. Puolita hedelmät, poista niistä kivet ja viipaloi ne. Levitä hedelmät kerrokseksi esipaistetulle piirakkapohjalle. Valmista vanukas. Vispaa raaka-aineet sekaisin keskenään, lisää haluamaasi makeutusta suuhusi sopiva määrä. Kaada vanukas hedelmäkerroksen päälle. Kypsennä piirakkaa uunissa 150 ˚C asteessa noin 40-45 minuuttia, kunnes vanukas on hyytynyt. Kypsyyden voi tarkistaa työntämällä veitsen keskelle vanukasta – vanukas on kypsä, mikäli veitseen ei tartu mitään. Tarjoa piirakka sellaisenaan tai esimerkiksi marjojen, hedelmien ja vaikkapa (kookos-)kermavaahdon kanssa.

Ei viljoja, ei maitoa – mitä sitten voi syödä?!
Viljojen jättäminen ruokavaliosta ei ikinä tuntunut ongelmalta, mutta maitotuotteiden vähentäminen tuntui vaikeammalta ajatukselta (kts. So long, rahka!). Kysymys oli kuitenkin pelkästä luulosta, kun hommaa rupesi vain toteuttamaan, sai huomata ettei se alun alkaenkaan ollut mikään juttu. Leivonnassa ja paistorasvana käytän kuitenkin usein voita. Monet hyväksyvät voin paleoruokavalioon, mutta jos haluaa täysin maidottoman piirakan/leivän/aterian, voi sen korvata kookosöljyllä. 😉

”Muutamia” esimerkkiaterioita:
Espanjalainen possu-papupata gremolatalla
Kaalilaatikko kylkisiivuilla
Karitsaa kardemumma-kookoskastikkeessa
Osso buccoa meksikolaisittain
Perinteinen lihakeitto
Routapaistia, paleobéarnaisea ja juuresmuussia
Salaattitacot pulled porkilla ja herkkusalsoilla
Unkarilainen lihapata (pörkölt)

Leivonnaisia:
Banaani-kookosmuffinssit (suklaaversio, pipariversio)
Bataattibrownie
Hasselpähkinäleipä
Mausteinen banaaniblondie
Nutellakakku
Pistaasi-suklaabrownie
Porkkanaleipä
Siemennäkkäri (vol. 2.)
Vaalea paahtoleipä

Herkkuja:
Avokadokakku (raaka)
Banaanipannarit
Chocolate Chip Cookie Dough Cookies
Doughy Mint Chocolate Chip Cookies
Kookosjogurtti
Kookosletut
Marja-chiahillo
Raakasuklaa
Rouheiset kaakao-kookoskeksit

Jos et vakuuttunut vaihtoehdoista, niin lisää löytyy reseptihakemistosta. 😉

(function(i,s,o,g,r,a,m){i[’GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(’create’, ’UA-66125539-1’, ’auto’);
ga(’send’, ’pageview’);

Kommentit
  1. 2

    sanoo

    Itse asiassa kookos ei maistunut tässä mielestäni lainkaan läpi, eli uskaltaisin tarjota myös niille joka luulevat etteivät pidä kookosesta – tai voihan olla että minun suuni on sen makuun jo kovin tottunut. 😉

  2. 8

    sanoo

    Vau, ihanan näköinen piirakka! Niin hyvä idea käyttää kookosmaitoa tuossa vanukasosassa, enpä ole keksinyt "rahka"piiraisiin sitä käyttää 🙂

  3. 11

    sanoo

    […] kehitti varsin herkullisen pastasalaatin korvikkeen kukkakaalista! Itse muokkasin vielä aprikoosi-kookosvanukaspiirakasta syksyyn sopivan omenapiirakan. 🙂 Rapujuhlien työnimenä oli aluksi ”paahtoleivättömät […]

Trackbacks

  1. […] kehitti varsin herkullisen pastasalaatin korvikkeen kukkakaalista! Itse muokkasin vielä aprikoosi-kookosvanukaspiirakasta syksyyn sopivan omenapiirakan. 🙂 Rapujuhlien työnimenä oli aluksi ”paahtoleivättömät […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *