Appelsiiniankkaa ja vesikrassisalaattia

Kuten blogia säännöllisesti seuraaville on varmaan käynyt selväksi, meillä on poikaystäväni kanssa tapana kokata aina viikonloppuisin (joskus arkenakin) joku ”parempi” illallinen ja nauttia sen kanssa viiniä. Menun valintaan on kaksi tapaa: mikä raaka-aine houkuttaa/löytyy kaapista tai minkä viinin haluamme juoda. Viinipulloja löytyy opiskelijoille varsin mukava valikoima, ja joillekin pulloille on ruokasuunnitelma tai täsmäresepti valmiina. Yksi tällaisista pulloista oli yhdysvaltalainen The Velvet Devil Merlot 2012. Sille ei ollut Gigondas L’Hallalin kaltaista täsmäreseptiä (ks. Yrteillä kuorrutettua karitsaa ja täsmäviini), vaan suunnitelma oli ”jotain muuta kuin punaista lihaa”. Valinta osui miehen toimesta ankkaan. Ankanrinta on karitsan paahtopaistin jälkeen yksi lempilihoistani, joten suunnitelma kelpasi hyvin. Idea appelsiiniankasta löytyi Herkkusuun lautasella-blogin Canard à l´orangesta, josta teimme oman versiomme. Valitettavasti tämänkertainen ankkamme ei vaan tuntunut olevan yhtä laadukasta kuin yleensä. Normaalisti ankanrintaa peittää paksu rasvakerron, joka sulaa pannulla jättäen rapean nahan. Tällä kertaa rasvaa oli kovin vähän, ja jäljelle jäi lähinnä sitkeä nahka, joka vähensi syömisen nautinnollisuutta, siinä missä nahka voi normaalisti olla ankanrinnassa se herkkupala. Tämä todisti jälleen kerran että raaka-aineissa on eroja. Resepti ja maut olivat joka tapauksessa toimivat, joten ankka ansaitsee blogikirjoituksensa. 😉

25appelsiiniankka

APPELSIINIANKKA
Kahdelle

2 ankanrintaa

Marinadi:
1 luomuappelsiinin kuoret ja mehu
2 valkosipulinkynttä
Timjaminoksia
Suolaa
Mustapippuria

Kastike:
Ankanrasvaa
1 salottisipuli
Ankan marinadi
1-2  dl kanalientä
1-2 rkl vadelma- tai valkoviinietikkaa
(Hunajaa)
Suolaa
Mustapippuria
1 appelsiini

Marinoi ankka mieluusti jo edellisenä päivänä. Raasta appelsiininkuoret ja purista siitä mehu. Murskaa valkosipulinkynnet. Tee ankan nahkaan veitsellä ristikkokuvio, mutta varo leikkaamasta lihaan saakka (katso kuva täältä). Hiero suolaa ja mustapippuria molemmille puolille rintafileitä. Sekoita loput marinadin ainekset keskenään ja valele ankanrinnat marinadilla. Voit kääntää ankanrinnat kerran tai pari marinoitumisen aikana jotta ne maustuvat tasaisesti.
Ota ankanrinnat hyvissä ajoin huoneenlämpöön ennen ruoan valmistamista. Pyyhi ylimääräinen marinadi rintafileistä (säästä marinadi!) ja kuivaa ne talouspaperilla. Aseta ankanrinnat kylmälle pannulle rasvapuoli alaspäin. Kuumenna pannu ja anna rasvan sulaa pannulle. Paista ankanrintoja ensin rasvapuolelta kunnes suurinosa rasvasta on sulanut ja nahka on saanut kauniin värin. Paista sen jälkeen toiselta puolelta muutaman minuutin ajan, niin että liha ruskistuu. Nosta rinnat uunivuokaan (säästä ankanpaistopannu rasvoineeen!) ja aseta paistomittari suurimpaan fileeseen niin että sen kärki on keskellä ankan paksuinta kohtaa. Kypsennä rintafileitä uunissa 150 ⁰C asteessa haluamaasi kypsyyteen (55 ⁰C on vielä sisältä punainen). Anna ankanrintojen vetäytyä noin kymmenen minuuttia ennen leikkaamista. Älä peitä rintoja foliolla, jotta nahka pysyy rapeana. Voit halutessasi siivuttaa ankan ennen tarjoilua, tai tarjota rinnat kokonaisina. Tee ankanpaistuessa kastike. Silppua salottisipuli ja fileoi appelsiini. Jos ankanrinnoista on irronnut huomattavasti rasvaa, voit kaataa ylimääräiset pois tai ottaa talteen esimerkiksi leipätaikinaa varten. 😉 Jätä pannulle kuitenkin hyvä määrä rasvaa. Kuullosta salottisipuli pehmeäksi ankanrasvassa. Lisää ankan marinadit, varo polttamasta aineksia. Lisää kanaliemi ja anna seoksen keittyä hetki kasaan. Jos kastike pääsee keittymään liiaksi, voit lisätä kanalientä. Siivilöi liemi ja lisää fileoidut appelsiinit kastikkeeseen. Valuta kastiketta ankanfileiden päälle ja asettele appelsiinilohkot ankan viereen tai siivujen väliin. Tarjoa vesikrassisalaatin kanssa.

VESIKRASSISALAATTI

1 ruukku vesikrassia
Jäävuorisalaattia
3 kevätsipulinvartta
250 g kirsikkatomaatteja
Kurpitsansiemeniä
Mustapippuria
Suolaa
Hyvää oliiviöljyä

Huuhtele ja puolita kirsikkatomaatit. Pilko kevätsipuli ja salaatti, saksi vesikrassia hieman lyhyemmäksi. Sekoita vesikrassi, salaatti, kevätsipuli ja kirsikkatomaatit keskenään. Mausta suolalla, mustapippurilla ja oliiviöljyllä. Ripottele salaatin päälle kurpitsansiemeniä. Tarjoa appelsiiniankan kanssa.
25velvetdevil
The Velvet Devil osoittautui hyvin miellyttäväksi viiniksi ja lunasti odotukset. Se oli hyvin tasapainoinen, sopivan hapokas ja keskitäyteläinen. Netissä sitä kuvataan usein ”joka paikan viiniksi”, ja suosituksia oli niin buffet-pöydälle kuin kaikelle grillatullekin. Grilliruoalle viini varmasti sopisikin hyvin, mutta suosittelisin myös vaaleille lihoille. Appelsiiniankan kanssa se toimi mielestäni erinomaisesti. Joisin tätä viiniä mieluusti toistekin, mutta ainakaan tällä hetkellä se ei kuulu Alkon valikoimiin. Ruotsinlaivalla kuitenkin onnestaa. Siellä kannattaa pitää silmät auki myös tämän herkullisen amaronen varalta. 😉

Lisää ankkareseptejä:

(function(i,s,o,g,r,a,m){i[’GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(’create’, ’UA-66125539-1’, ’auto’);
ga(’send’, ’pageview’);

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *