Ankkaan tutustumista, portviiniä ja suklaata

Lähdimme eilen rohkeasti tutustumaan meille vieraan ankanrinnan valmistamiseen. Kumpikin meistä on tähän saakka syönyt ankkaa vain hyvin satunnaisesti ravintoloissa, eikä niistäkään kerroista ollut mitään mieleenpainuneita muistikuvia. Blogia kaivellessa tuli vastaan neljä ravintolakertaa, joilla olin tilannut ankkaa: ankankoipea Budapestissa sekä Hollannissalounassalaatissa ja viimeisimpänä thaimaalaisessa ankkaa punaisessa kookoscurrykastikkeessa. (Onpahan siinäkin taas merkitys blogille :P) Niiden muutamien kertojen perusteella en koe päässeeni koskaan tutustumaan kunnolla ankan lihan makuun ja koostumukseen. Kookas ankanrinta tarjosi tähän nyt oivan tilaisuuden. Ankka osoittautui kyllä mieluisaksi tuttavuudeksi. Erityisesti lihan pihvimäinen koostumus ja suutuntuma sekä pähkinäinen maku olivat minulle mieleen. Ankassa on myös oma hieno makunsa, josta mies totesi ettei sitä kannatakaan lähteä peittämään liialla marinoimisella tai maustamisella ja olen samaa mieltä. Punaviinimarinadi kyllä toimi. Rintafileet olivat kyllä valtavan kokoiset, ja totesimme että jos ravintolassa joskus haluaa saada tarpeeksi ison annoksen, kannattaa tilata ankkaa. Myös lihanhimo tulee takuulla tyydytettyä. Haluan ehdottomasti syödä lisää ankkaa!

Reseptiikassa Helsingin sanomat tulivat apuun. Hesari on yleensä luottolähteeni, kun kokkaan jotain itselleni vierasta, ja ensimmäinen tulos, jonka Google antoi hakusanoilla ”ankanrinta resepti” oli Helsingin sanomien Paistettu ankanrinta. Pikkuisen ohjetta tuli kyllä muokkailtua. Lisäsin reseptiin salviaa, jotan oli kaapissa sitruuna-salviamarinoidun lammaspaistin jäljiltä, marinoin ankanrintaa punaviinissä ja kastikkeen sipulin vaihdoin pariin salottisipuliin. Myös kypsennyslämpötiloja tuli rukattua.

Hesarista on ollut apua myös seuraavissa tapauksissa:
Salaattitacot pulled porkilla ja herkkusalsoilla
Kimchi (korealainen hapankaali)
Chiliä ja suklaata pimeisiin iltoihin
Helppo lemon curd
Törkeän hyvää pulled porkia barbeque-kastikkeella
Ja muistinkohan edes kaikkia… 😉

27ankka2

PAISTETTU ANKANRINTA
Kahdelle

2 ankanrintaa (n. 700 g)
Voita ja/tai oliiviöljyä paistamiseen

Marinadi:
1 dl punaviinia
2 rkl balsamicoa
Tuoretta salviaaSuolaa
Mustapippuria

Kastike:
1-2 salottisipulia
2 dl punaviiniä
Ankanrintojen paistinliemi
2 rkl portviiniä (tai marsalaa tai sherryä)
1 rkl voita
1 rkl balsamiviinietikkaa
Ripaus suolaa ja mustapippuria

Viillä ankanrinnan nahkapuolelle ristikkomaiset viillot, älä leikkaa lihaan asti. Rouhi lihoille suolaa ja mustapippuria ja hiero ne hyvin lihan pintaan. Sekoita loput marinadin ainekset keskenään ja kaada ne lihojen päälle. Marinoi lihoja vähintään muutama tunti, mieluusti vaikka yön yli. Ota lihat huoneenlämpöön hyvissä ajoin (esim tuntia) ennen ruoan valmistusta.
Nosta ankanrinnat marinadista ja kuivaa ne talouspaperilla. Aseta fileet kylmälle pannulle nahkapuoli alaspäin. Kuumenna pannu, ankanrinnat saavat paistua omassa rasvassaan. Paista ensiksi nahkapuolelta n. 5 minuuttia, kunnes pinnasta tulee rapea, ja sitten toiselta puolelta noin 3 minuuttia. Säästä liemi. Nosta fileet uunivuokaan nahkapuoli ylöspäin ja työnnä paistimittari keskelle suurempaa filettä. Mittarin kärjen tulee osua lihan paksuimpaan kohtaan. Kypsennä ankanrintoja uunissa 125 ⁰C asteessa kunnes liha on saavuttanut haluamasi lämpötilan. Ankka on roséeta vielä noin 55 ⁰C asteisena. Kääri fileet folioon ja anna niiden levätä foliossa noin kymmenen minuuttia tai sen aikaa kun saan lisukkeet valmiiksi. Siivuta liha ennen tarjoilua

Kastike:
Hienonna salottisipuli. Keitä punaviiniä ja sipulisilppua paksupohjaisessa kattilassa, kunnes puolet punaviinistä on haihtunut. Lisää ankanrintojen paistinliemi sekä portviini ja kiehauta seos. Kiillota kastike lisäämällä voinokare. Lisää balsamico ja mausta mustapippurilla. Lisää tarvittaessa suolaa.

27ankka3
Ankasta irtoaa tarpeeksi omaa, herkullista rasvaa paistettaessa.

27ankka1
Nahkapuolen ihailua

KESÄKURPITSA-SIENIPAISTOS
Kahdelle

1 kesäkurpitsa
100 g siitakesieniä
1 punasipuli
Kourallinen pinjansiemeniä
Salviaa tai basilikaa
Voita tai oliiviöljyä paistamiseen
Suolaa
Mustapippuria

Leikkaa kesäkurpitsasta noin 0,5 cm paksuisia siivuja poikittain. Kuumenna voi tai oliiviöljy pannulla ja paista siivut siinä molemmin puolin. Nosta kesäkurpitsasiivut hetkeksi sivuun. Pilko sipuli ja lisää se pannulle sienten ja pinjansiementen kanssa. Kypsennä sipuli ja sienet, ja lisää sitten kesäkurpitsa takaisin pannulle. Mausta yrteillä, suolalla ja mustapippurilla.
Kesäkurpitsassa saa mielestäni olla vielä hieman purutuntumaa ja rapsakkuutta.

Kastikkeen viiniksi valikoitui portviini, sillä ostin juuri jokin aikaa sitten (myöskin Hesarin Täsmäportviini tummalle suklaalle-jutun perusteella) Dow’s Nirvana Reserve Portia. Oikein tumma suklaa kuuluu herkkuihini, ja tämä portviinikin sai arviokseen 4/5 tähteä. Suklaan kanssa sitä onkin tullut nautittua, mutta hieman raaskin sitä kastikkeen maustamiseenkin käyttää. Kyseinen port sopii myös erinomaisesti suussa sulavan suklaa-mascarponemoussen mausteeksi – suosittelen kaikille herkkusuille. 😉 Suklaamoussereseptin pohja on The Good Food Channelin sivuilta.

27suklaamascarpone1

SUKLAA-MASCARPONEMOUSSE PORTVIINILLÄ
4-5 annosta

100 g tummaa suklaata (väh. 70 %)
2-3 rkl portviiniä
2 kananmunaa
250 g mascarponea
Maun mukaan nestemäistä steviaa tai muuta makeutusta)
Kaakaojauhetta koristeluun

Sulata suklaa kattilassa miedolla lämmöllä. Lisää kananmunat ja portviini ja jatka vispaamista kunnes kulho/kattila on jäähtynyt. Kääntele joukkoon mascarpone, älä sekoita enempää kuin tarvitsee. Jaa mousse annosmaljoihin tai tarjoa yhdestä kulhosta. Koristele kaakaojauheella ennen tarjoilua.

Mascarpone on taivaallista. Se sopii niin ruokiin kuin jälkiruokiinkin (ja suoraan purkista ;)). Jälkkäripuolelta kannattaa kurkata liivatteettoman sitruuna-mascarponejuustokakun ja marjoja mascarponemousseilla reseptit.

(function(i,s,o,g,r,a,m){i[‘GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(‘create’, ‘UA-66125539-1’, ‘auto’);
ga(‘send’, ‘pageview’);

Kommentit (23)
  1. Helppo jälkiruoka - Lemon Curd Eton Mess - Pilkettä
    25.2.2018, 08:48

    […] Mansikka-kookospannacotta Pasha, vähäsokerinen (katso myös vegaaninen cashewpasha) Portviinilla maustettu suklaamascarponemousse Vegaaninen kahvimousse Vegaaninen […]

  2. Kotoisasti juhlavampi illallinen (sisältää hevosta ja jälkiruokaa) - Kauneus & Terveys -blogit
    27.10.2016, 18:49

    […] luumu-portviinimutakakun. Kakun maustamiseen käytin samaa hyvin suklaan kanssa toimivaa Dow’s Nirvana Reserve-portviiniä, jota oli myös suklaa-mascarponemoussen reseptissä. Kyseinen portviini maistui […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *