Ankanrintaa ja kasviksia itämaisella vivahteella

Stockmannin Hulluilla päivillä oli ankkaa tarjouksessa, joten keväällä alkanut ankkaan tutustumiseni sai jatkoa. 😉 Tämän kertainen resepti on syntynyt Thomas Rode Andersenin Paleokeittokirjan reseptiä mukaillen. Ankan maustaminen on sama, mutta kypsentäminen on tehty omalla tyylillä, ja kasvislisuke on myös säädetty oman maun mukaiseksi. Ohje oli myös vähän epäselkeä, joten toivon nyt itse onnistuneeni kirjoittamaan meidän versiomme helposti toistettavassa muodossa. 😉 Resepti on hyvin simppeli, ja lisukekasvikset saavat makunsa ankanpaistoliemestä. Mies on yleensä sipulien ja sienten suhteen vähän varautunut, mutta tästä lisukkeesta hän totesi sen olevan yllättävän hyvää, ja että sitä voisi kuulemma tehdä useamminkin. Sopii kyllä minun puolestani. 😉 Ainoa haastetta tuottanut asia oli tähtianiksen raastaminen, joten terävä raastin on tässä kyllä plussaa. Kirja suositteli microplate-raastinta, jos sellainen sattuu löytymään.

Edellisellä kokkauskerralla ankka käärittiin folioon vetäytymään, mutta tällä kertaa ankka sai vetäytyä ihan ilman peitettä. Tämän ansiosta nahassa säilyi miellyttävä rapeus. Foliokääreessä kosteus pehmentää nahan – maku pysyy kyllä hyvänä, mutta rapea tekstuuri jää puuttumaan. Me ainakin pidimme rapeasta nahasta, joten ankka saanee levätä jatkossakin ilman käärettä – kyllä se tarpeeksi lämpimänä pysyi. 😉

12ankkaajakasviksia1Keittiön valaistus ei suosinut kuvaamista…

ANKANRINTAA JA KASVIKSIA ITÄMAISITTAIN
Kahdelle

Ankka:
2 ankan rintafileetä (~ 350 g/kpl)
Suolaa
Mustapippuria
1 luomusitruuna
n. ½ rkl kanelia
1 tähtianis

Kasvikset:
1 punasipuli
10 kevätsipulia
1 pkt suppilovahveroja miedossa suolaliemessä (300 g, joista 150 g sieniä)
1 pkt tuoretta pinaattia
Hieman sitruunamehua
Suolaa
Mustapippuria

Ota liha huoneenlämpöön puoli tuntia-tunti ennen ruoan valmistamista. Kuivaa rintafileet talouspaperilla. Tee ristikkäiset viillot lihan nahkapuolelle, mutta älä viillä lihaan asti. Rouhi suolaa ja mustapippuria kummallekin puolelle rintafileitä ja hiero ne lihaan. Pese sitruuna ja raasta siitä kuoret valkoista osaa välttäen. Raasta tähtianis. Hiero sitruunankuori, kaneli ja tähtianis lihan pintaan. Aseta fileet kylmälle pannulle nahkapuoli alaspäin. Kuumenna pannu, ankanrinnat saavat paistua omassa rasvassaan. Paista ensiksi nahkapuolelta n. 5 minuuttia, kunnes pinnasta tuleerapea, ja sitten toiselta puolelta noin 3 minuuttia. Säästä liemi/rasva. Nosta fileet uunivuokaan nahkapuoli ylöspäin ja työnnä paistimittari keskelle suurempaa filettä. Mittarin kärjen tulee osua lihan paksuimpaan kohtaan. Kypsennä ankanrintoja uunissa 150 ⁰C asteessa kunnes liha on saavuttanut haluamasi lämpötilan. Ankka on roséeta vielä noin 55 ⁰C asteisena. Anna ankan levätä noin 10 minuutia ennen leikkaamista.
Jos paistolientä on paljon, kumoa siitä osa sopivaan kulhoon odottamaan. Jätä pannulle sopivasti rasvaista nestettä, jotta siinä voi paistaa lisukekasvikset. Kaada sienet siivilään ja huuhtele ne. Anna ylimääräisten nesteiden valua pois. Pilko punasipuli. Laita se pannulle kuullottumaan. Lisää ankanpaistolientä tarvittaessa pitkin kasvisten kypsennystä. Pilko kevätsipuli ja lisää se pannulle sienten kanssa. Kun muut kasvikset alkavat olla pehmeitä, lisää pinaatti ja purista joukkoon hieman sitruunamehua. Jatka kypsentämistä kunnes pinaatti on pehmennyt. Tarkista maku, lisää tarvittaessa suolaa, pippuria ja sitruunamehua. Kokoa kasvislisukkeesta lautasille kasvispedit, siivuta ankka ja nosta liha kasvispedin päälle. Nauti hyvän viinin kanssa. 🙂

Ankkaa aikaisemmin:
Ankkaan tutustumista, portviiniä, ja suklaataLeffailta arkea piristämään
Lab outing – tutkimusryhmän virkistyspäivä
Hyvin piilotettu kellariravintola kanaalin varrella
Herkuttelua Budapestissä

Muuta Paleokeittokirjasta:
Harvinaisen hyvin paistettua kananpoikaa (Paleokeittokirja) ja liemenkeittelyä
Paleokeittokirja arvostelussa – pellavansiemenlimppu ja muita testejä

(function(i,s,o,g,r,a,m){i[’GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(’create’, ’UA-66125539-1’, ’auto’);
ga(’send’, ’pageview’);

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *