Tavarahaaste-projektin ensimmäisen kuukauden fiilikset

Tavarahaaste-projektia on nyt takana ensimmäisen kuukauden verran ja tavaroiden vähentäminen on saanut aikaan erilaisia fiiliksiä.
Ideana oli alunperin, että hankkiudun päivittäin eroon yhdestä tavarasta. 31 tavaraa on kuitenkin todella vähän ja yksi tuote päivässä tuntui todella hitaalta tahdilta, joten olen mennyt huomattavasti nopeampaa vauhtia. En ole ehtinyt raportoida teille ihan kaikkea poislähtenyttä vielä ja jotkut tavarat lähtevät asunnostani jopa varmasti ilman, että muistaisin niistä raportoidakaan. Arvioisin, että tammikuun aikana asunnostani on lähtenyt yli 100 tavaraa.
En koe, että ahnehtisin tavaroiden vähennysvauhdissa, mutta minä nyt vaan satun olemaan luonteeltani tällainen projekteja rakastava ihminen. Minulla täytyy aina olla meneillään joku ”projekti” (oli se sitten millainen tahansa) ja tällä hetkellä tämä tavaroiden vähentäminen on se minun projektini.
 Koska luovuttujen tavaroiden kohdalla kyse ei ole ollut vain roskista vaan (pääosin) kunnollisista tavaroista/tuotteista, ovat ne tuntuneet paljolta. Ajattelin etukäteen, että löytäisin kotoani varmasti paljon sellaista turhaa, minkä vaan kaappeja läpikäymällä viskaisin pois ja hoitaisin hommaa hyvin pitkälle sillä. En sitten kuitenkaan lopulta halunnut mennä helpoimman kautta, vaan päädyin haastamaan itseäni myös myymällä erilaisia tavaroita.
Myyminen oli aina minulle jossain määrin haaste. Tuntui jotenkin tuskallisen ylitsepääsemättömän haastavalta saada aikaiseksi tehdä se myynti-ilmoitus ja lähteä hoitamaan asiaa. Tai niin minä kuvittelin. Eihän se itseasiassa lopulta oikeastaan ollutkaan, kun hommasta vain otti kunnolla kiinni. Jällkikäteen on ollut jopa ihan ylpeä olo siitä, että on myynyt pois juttuja, jotka ovat muka tuntuneet niin tärkeiltä ja arvokkailta, mutta joita ei sitten jälkikäteen enää edes mieti yhtään.
Tässä vaiheessa projekti tuntuu vielä paitsi helpolta, myös erittäin palkitsevalta. En tiedä, missä vaiheessa tavaroiden vähentäminen alkaa mennä haastavammaksi. Ehkä maaliskuun jälkeen? Toisaalta koen kokoajan soluhuoneessani ympärilleni katsoessa jokapuolella olevan tavaroita, joita en tarvitse ja sitä mukaa kun pääsen tavaroista eroon, tulee minulle vaan jotenkin rauhallisempi olo. Voinkohan oikeasti saavuttaa tällä vähennysprojektilla jonkun sisäisen rauhan itseni kanssa? Vai onko koko projekti vain liian kunnianhimoinen haaste, jota on loppujen lopuksi mahdotonta pitää koko vuoden ajan yllä?
Kuka muu lähti vähentämään tavaroitaan? Kuinka teillä on homma edistynyt? 
Kommentit
 1. 1

  Anonyymi sanoo

  samaan lopputulokseen olet tietysti päässyt jos vuoden loppuun mennessä olet luopunut 365 tavarasta. itsellä ei riitä kärsivällisyys noin hitaasti eteneviin projekteihin vaan nautin nimenomaan siitä että saa paneutua hoitamaan jonkun asian kunnolla ja muihin menoihin sopivalla tahdilla ja sitten siirtyä seuraavaan, kalenteria seuraamatta.

 2. 2

  sanoo

  Minä sain myös vähennettyä tavaroitani huomattavasti, ainakin kosmetiikan osalta. Siivosin kaikki turhat purkit ja tuubit laatikoistani, kuvasin, myin ja pakkasin isoon pahvilaatikoon joka matkasi toiselle puolelle Suomea 🙂 Ja tein vakaan päätöksen että ostan uutta kosmetiikkaa vasta kun on oikeasti tarve eli edeltäjä loppuu. ja tässä päätöksessä olen pysynyt tähän asti ainakin 😀

  Muutenkin sain tammikuun aikana siivottua kaikki kaapit ja laitetua monta laatikollista tavaraa kiertoon. ihanaa kun kaapeissa on tilaa! Kiitos Virve kun innostit minut ja varmasti myös monet muut tähän 🙂

 3. 3

  sanoo

  Minä aloitin kosmetiikan karsimisoperaation juuri kun tajusin, että minulla on aivan valtavat määrät vartalovoiteita sun muita. Meikkejä ja hajuvesiä en siihen sisällyttänyt vielä, mutta sekin on varmaan tulossa 🙂 ja päätinpä, että laitan sen blogiinikin niin tulee ainakin pysyttyä haasteessa ja karsittua tavaroita ja sinne kun postailee niin näkee ainakin konkreettisesti muutoksen 🙂

 4. 4

  Anonyymi sanoo

  Itse innostuin aloittamaan saman, olen tähän mennessä heittänyt oikeasti 1/pvä pois, lähinnä siis roskaksi kutsuttavaa tavaraa tai vaatteita kierrätykseen ym. Kirjaan kaiken ylös ja tällä hetkellä olen heittänyt tavaroita pois jo helmikuun loppupuolelle saakka 🙂 heitän siis sitä mukaa pois mitä tulee vastaan, luulen että vielä loppuvuonnakaan ei tee tiukkaa 😀

  -HeidiÄs

 5. 5

  sanoo

  Tein tuon homman viime kesänä: siivosin huushollin, pesin kaapit jne. Ja kysyin joka tavaran kohdalla:" Tarvitsenko tuota?" Osa meni kirpparille, osa jätekeskukseen, huonoja pyyhkeitä meni työkaverin hevostallille jne. Hyvät tavarat kiertoon ja huonot roskiin. Meillä ei ole nyt turhaa roinaa huushollissa. Paitsi tytön huoneessa. Saatiin sieltäkin aika paljon menemään eteenpäin. Nyt sitten joka kerta mietin, jos pitää ostaa:" Tarviiko vai ei?" Muotilehtiä olen ostanut ja joitain kirjoja. Käyttötavaraa, kuten sampoot jne., mutta en mitään astioita tms. tai huonekaluja.

 6. 6

  Anonyymi sanoo

  Mullakaan ei mahtaisi kärsivällisyys riittää tuohon. Mutta ehkäpä siksi tekisikin hyvää yrittää ja haastaa itsensä? Oon just sellainen ihminen, joka säilöö jotain tavaroita koska "tätä varmasti käytän vielä!" mutta sitten ne kuitenkin vaan pyörii nurkissa vuodesta toiseen. Nyt olen jakanut paljon tavaraa netissä ilmaiseksikin, ja ystäville myös. Seuraava urakka olisi viedä roinaa kirpputorille ja siellä päästä niistä eroon… Olisi ihanaa, jos saisi tavaravuoria vähennettyä ja olisi vain ne mitä oikeasti tarvitsee.

 7. 7

  Anonyymi sanoo

  Minä en jaksaisi olla, jos minun kaapit eivät olisi järjestyksessä. Järjestys tuo rauhaa vaikka tavaraa olisi liikaakin.

  R

 8. 8

  sanoo

  mun osalta homma on edennyt niin että vein 2 isoa ikean muuttolaatikollista, vaatteita/astioita/kirjoja/laukkuja spr:n konttiin kun ne ottaa kaiken vastaan. Voi morjes tuli hyvä mieli! 🙂 Tosin homma jatkuu vielä, kun vaatehuone on edelleen aika täys ja tän kuun lopussa olis luvassa parin viikon loma usassa ni pakko tyhjentää matkaa varten 😉 mut pakko sanoa, et tää on ollu paras mitä blogimaailmassa on varmaan ikinä ollut! Olis hienoa et olis vaan 2 pientä matkalaukullista tavaraa.. Tällä hetkellä ehkä täysperävaunullinen tai merikontti kuvais paremmin mun tilannetra, mut parempaan suuntaan ollaan menossa! 😀

 9. 9

  sanoo

  Heitin ja annoin pois viime muuton yhteydessä paljon tarpeetonta tavaraa ja siitä tosiaan tuli rauhallisempi olo. Kannattaisi varmaan ottaa uusiksi vähennysprojekti, kun tavaraa tuntuu taas olevan liikaa. Nyt talvella ei innosta, mutta ehkä kevät olisi hyvää "uudistautumisen" aikaa.

 10. 10

  Anonyymi sanoo

  Mä laskin tässä vähän aika sitten kaikki tavarani, Tulos = 342 kappaletta.

  Mielestäni ihan kiva 🙂 En tosin laskenut yhteisiä tavaroita..

  T. Naimisissa, ei lapsia

 11. 11

  sanoo

  Mä motivoin äitini tällaiseen tavaraprojektiin, ja hyvin on sujunut 🙂 Ilman sua ei oltaisi kyllä koskaan tällaista keksitty, siis kiitos paljon! :))

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *