Tapahtuipa kerran lontoolaisessa pankissa…

Mainitsin aiemmin blogissani, kuinka monimutkaista Englannissa on avata pankkitili ja muutama ihana lukijani vastasi homman hoituvan helposti HSBC:llä vain passia vilauttamalla.

Näppärää, ajattelin ja suuntasin HSBC:n konttoriin Englantilaistuneen Herrasmieheni kanssa. Nämä ensimmäiset päivät pidän häntä ehdottomasti mukanani hoitamassa käytännön järjestelyjä, sillä olen itse aivan vedätettävissä!

Keskustelu pankissa meni jotakuinkin näin (vapaasti suomennettuna):

”Hei, haluaisin avata pankkitilin.”

(Keskustelua siitä, millaisen tilin haluan avata, kyseessä siis Passport Bank Account.)

”Anteeksi, neiti, mutta teidän ajokortissanne tai henkilökortissanne ei lue osoitettanne.”

”???”

”Yleensä ajokortissa lukee osoite.”

”Ööhh… ei meillä Suomessa…”

”Valitettavasti tarvitsen tällaisen virallisen dokumentin, jossa osoitteenne lukee. Voimme palata asiaan sitten, kun teillä on se.”

Ja niin minä poistuin paikalta hömistyneenä luvattuani palata asiaan, kun minulla on sopiva dokumentti.

WTF, ajokorttini on voimassa 50 vuotta! Uusiiko tämä kansa ajokorttinsa ja henkkarinsa aina muuttaessaan?!? Kauanko tämän kansan ajokortit ja henkkarit sitten oikein ovat voimassa? Ja mikä piru näitä ihmisiä ylipäätänsäkään vaivaa?!?

Päätin uusia homman seuraavana päivänä pankin toisessa konttorissa, mutta ottaa mukaani viimeisimmän palkkakuittini, josta löytyivät myös viimeisimmät viralliset osoitetietoni Suomessa.

”Onko sinulla todistusta työnantajaltasi että työskentelet heille?”

”Joo on, se on tässä.

(Näyttää työnantajan logoilla varustettua ja allekirjoitettua dokumenttia, josta käy ilmi työsuhde ja sen laatu.)

”Tämä ei valitettavasti kelpaa.”

”Miten niin ei kelpaa? Sehän on virallinen dokumentti, josta käy kaikki ilmi!”

”Tämän täytyisi olla osoitettu suoraan meille, HSBC-pankille. Voit palata asiaan kun saat sellaisen todistuksen.”

Mikä ihme tätä kansaa ihan oikeasti vaivaa?!? Todistuksen sisältö oli juuri se, mitä pitikin, mutta sen olisi pitänyt olla osoitettu suoraan tälle nimenomaiselle pankille!

Minua harmitti, ettei minulla sillä hetkellä ollut tulostettuna tätä heidän nettisivunsa tekstiä, jolla passport bank accountin avaamista kehuttiin niin helposti.

Aion ottaa asiasta vielä kolmannen erän. Nyt, kun olen saanut avattua prepaid-kännykkäliittymän, voin sentään mennä pankkiin väittelemään kädessäni heidän nettisivunsa tiedot.

Kolmannessa erässä minulla on toivottavasti jo myös se etu, että minulla on mukanani allekirjoitettu vuokrasopimus, josta näkyy osoitteeni Englannissa. Voin toisaalta kuitenkin lyödä vaikka vetoa, ettei vuokrasopimus kelpaa heille (niin, mitäpä se nyt osoitteestani todistaisi), vaan he vaativat minua todistamaan osoitteeni esimerkiksi sähkö- tai kaasulaskulla, jollaista minulla ei tietenkään voi nimissäni olla, kun minulta ei kerran ole löytynyt pankkitiliäkään vielä maasta…

Se siitä helposta pankista. Kiitos kuitenkin siitä vinkanneille!

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Voi että, Englantiin muuttaminen on ollut mullakin hieman haaveissa, mutta osaapa olla hankalia nuo käytännön asiat. Tosi kiva kun kerrot näistä negatiivisistakin puolista, saa vähän aspektia siihen millaista ruljanssia muuttaminen toiseen maahan voi olla. Onpa meillä Suomessa kaikki helppoa! 😀

 2. 2

  Anonyymi sanoo

  Ja mä kun luulin, että Venäjällä ollaan nipoja noiden papereiden suhteen! Asuin siellä nimittäin muutaman vuoden. Onnea ja kärsivällisyyttä sulle! 🙂

 3. 3

  sanoo

  Huh huh, mitä pilkun…. Aivan älytöntä puuhaa. Olisin varmaan saanut siellä sellaiset itkupotkuraivarit, että alta pois. =D

 4. 5

  Anonyymi sanoo

  Heh, aivan samat säädöt(ja vielä vähän enemmänkin..) kävin muutama vuosi sitten kun Lontoossa jonkin aikaa asustin. Ja juurikin HSBC:llä. Odotapa vaan sitä selvittämistä kun se tili pitää lopettaa ; )

  A

 5. 6

  sanoo

  Aivan sama meininki oli Uudessa-Seelannissa. Pankkiin tarvitsi proof of address ja kahdet henkkarit (mutta Suomen poliisin myöntämä henkilökortti ei kelvannut, vaikka ajokortti ja passi olivat oikein ok – kiva vaan etten ajokorttia omista)… Ja jopa videovuokraamoon! Sinne tarvitsi myös kahden kaverin tiedot, että jos jätät videot palauttamatta, he voivat karhuta saataviaan myös heiltä!

  Proof of addressista huolimatta kukaan ei kuitenkaan tiedä missä joku asuu, mitään väestörekisteriä kun ei ole olemassa (eikä myöskään sosiaaliturvatunnusta vaan sen virkaa toimittaa veronumero jonka saaminen sitten olikin jo tarina erikseen). Heräsin eräänä aamuna siihen, että komea poliisisetä kyseli ovellani mahtoiko tietty henkilö asua talossamme… Posti on myös täysin avuton ja jakaa postin tasan siihen osoitteeseen mikä kuoressa lukee, viis veisaamatta siitä että henkilö ei asu siellä enää. Kun ei ole mitään systeemiä mistä tarkistaa!

  Aaargh. Ja minä hullu muutan taas pois täältä sujuvasta Suomesta :).

 6. 7

  sanoo

  suosittelen kyllä lloydsia, se homma on oikeasti nopeasti ohi passia vilauttamalla ja tili on ilmainen!

 7. 8

  Anonyymi sanoo

  Kun avasin pankkitilin Englannissa kysyttiin pankissa kysymyksiä, joita en olisi osannut kuvitellakaan. Esimerkiksi äitini tyttönimeä 😀

 8. 9

  Anonyymi sanoo

  mistäköhän tälläinen tiukka käytäntö johtuu.. ensimmäisenä tulee vain mieleen että kodittomat eivät saisi pankkitiliä 😀

 9. 10

  Anonyymi sanoo

  kuulostaa tutulta.

  Mulla oli vaadittiin HSBC:ssä suomalainenn tiliote jossa lukee vanha osoite, no vein sellasen. "tässä ei lue sun toista nimeä" … menin kotiin ja photoshoppasin mun nimen siihen paperiin ja sain tilin avattua. suosittelen lieviä asiakirjapetoksia niin kyllä se siitä.

 10. 11

  Emmi sanoo

  Mulla oli kyllä ihan tuskaa saada Skotlannissa pankkitili. Aivan jäätävää p*skaa! Piti tosiaan olla osotteet ja laskut, vaikka juuri oli muuttanut… Ja työpaikkojakaan ei välttämättä voinut edes hakea ellei ollut brittiläistä pankkitiliä 🙂 Ja mitään ei tietenkään voi tehdä netissä: myös IBAN-koodit piti käydä pankissa jonottamassa. Siellä he eivät myöskään voineet kertoa mulle että millainen pankkitili mulla on kun ei ollut korttia mukana. Ei mulla tietenkään ollut sitä silloin mukana kun en ollut voinut laittaa sinne tilille vielä yhtään rahaa ilman sitä koodia!! Aarrghh. Että juu, onnea vaan!

 11. 13

  Paula sanoo

  Voi ei!! Muutama vuosi sitten se toimi passia vilauttamalla! No olishan se aivan liian helppoa. Ja kyllä, sillä hölmöllä kansalla on ajokortissa osoite. Mieti jos laukku varastetaan, luonnollisesti kotiavaimet sen mukana. Sieltä voi rosmo tarkistaa ajokortista osoitteen mihin avaimet sopii. Mut tsemppiä, asioiden monimutkaisuuteen tottuu. Ja on se sen arvoista =)

 12. 14

  sanoo

  Herranen aika kuinka hankalaa.. 😮 Toivottavasti kolmas kerta toden sanoo, tsemppiä kolmanteen erään! =)

 13. 15

  sanoo

  No ei se jossain muissakaan maissa, kuten Hollannissa ole sen yksinkertaisempaa (jos tää nyt lohduttaa).

  Asuin pari vuotta Amsterdamissa ja yritin avata pankkitiliä, että olisin saanut hankittua nettiyhteyden. Vaan kun juuri se nettiyhteys olisi laskuineen pitänyt olla todisteena, että asuin just siellä, missä asuin. Eli siis sen pankkitilin perustaminen ei onnistunut kun ei ollut ADSL-yhteyksiä, eikä sitä ADSL:ää saanut ilman pankkitiliä.

  Loppujenlopuksi taisin jakaa luvallisesti vuokraisäntien kaistan koko sielläasumisaikani, jos oikein muistan.

 14. 17

  Anna sanoo

  Mitä tästä opimme: Suomessa (ja ehkä muissakin pohjoismaissa) ollaan kaikista järkevimpiä. ;o)

 15. 18

  Anonyymi sanoo

  Olen ihmetellyt myös miksi ajokortissa pitää olla osoite. Mitä jos joku varastaa kassini ja saa käsiinsä koti avaimet ja ajokortin missä on osoitteeni? Myös autovakuutus toimii kummallisesti. Jos ostan auton pitää ottaa vakuutus joka on henkilökohtainen. Eli kukaan muu ei voi ajaa autoani. Ärsyttävää. Kun muutimme emme voineet vaan lainata kaverin pakua vaan kaverin piti olla sitä meille ajamassa. Huoh!

 16. 19

  sanoo

  Aikamoista! Miten siellä voi ylipäätänsä toimia mikään, kun järjestelyt ovat noin hankalia? 😀

 17. 20

  sanoo

  Mäkään en aikoinaan saanut HSBC:stä tiliä, mutta Lloydsissa sain erinomaista palvelua. Virkailija kuunteli tilanteeni (=vuokrasopimus, muttei työtä eikä laskuja tms todisteena, olin juuri tullut maahan), ilmeisesti sääli minua ja perusti tilin. Sain vieläpä parempitasoisemman kortin kuin mihin olisin ollut oikeutettu. "Mä laitan sulle tänne, että tienaat näin ja näin paljon." Tää oli kylläkin Brightonissa ja voin kuvitella, että Lontoossa ollaan paljon tiukempia, maahanmuuttajia on niin valtava määrä.

 18. 21

  Anonyymi sanoo

  Muistan kun itse avasin pankkitiliä kun olin Allianssi-järjestön kautta töissä Lontoossa. Oli aika hupaisaa joo.. muistan myös että multa kysyttiin mun äidin tyttönimeä, ja se kysymys tuli jotenkin niin yllättäen että en heti osannut vastata, ja sitten kun muistin niin jouduin monta kertaa tavaamaan, oli heidän mielestään tosi omituinen sukunimi.

 19. 22

  sanoo

  Mulla oli Lloydsista ihan yhtä paskat kokemukset. Paras oli, kun kerran kipeänä ollessani menin apteekkiin, ja pankki olikin sulkenut korttini petosepäilyn vuoksi. Raahauduin viimeisillä voimillani Lloydsin konttoriin valittamaan, jolloin he ilmoittivat, etteivät voi tehdä asialle mitään, vaan että minun täytyisi soittaa pankin palvelunumeroon. Yllätys yllätys, palvelunumerossa kerrottiin, etteivät he voi tehdä mitään, vaan minun pitää mennä valittamaan asiasta konttoriin. Jouduin viimein itkemään ja rähjäämään molemmille saadakseni kortin toimimaan voidakseni ostaa lääkkeitä. Ja minä hullu harkitsen vielä Englantiin takaisin muuttamista puolivakavissani..!

  Muista muuten myös ilmoittaa enkkupankillesi aina kun lähdet maan ulkopuolelle, muuten he sulkevat korttisi kesken loman petosepäilyn vuoksi. Ja todennäköisesti sulkevat vaikka ilmoittaisitkin… NatWest tekee siskolleni näin joka kerran kun hän on Suomessa, sen vuoksi pankki onkin saanut perheessämme lempinimen PaskaNat.

 20. 23

  sanoo

  Avasin viime kesänä Barclaysilta tilin, ja tietty se vaati hieman selvittelyä mitä täytyi olla mukana, mutta loppujen lopuksi sujui jo kolmannella käynnillä ja on vielä ilmainenkin, niin en jaksanut lopettaa, jos joskus tulee vielä käyttöä. Ekalla käynnillä saatiin selväksi mitä täytyy olla mukana ja miksi vuokrasopimus ei käy, tokalla käynnillä kun kaikki dokumentit oli jo hankittu pystyttiin varaamaan aika tilinavausta varten ja kolmannella sitten onnistui avaaminen.

  Mutta joo, mukana piti olla passi ja tosiaan todistus asumisesta, osoitteesta. Käytännössä omaan osoitteeseen piti tulla joltain virallisemmalta taholta kirje, jossa on nimi ja osoite, eli juurikin kaasu-, vesi- tai muu lasku. Ongelmaksi tietenkin käy silloin kun osoitteeseen ei tullut mitään laskuja, kun kuuluivat vuokraan. Päädyttiin odottamaan että saatiin postilla National insurance numberit, job centrelta, mikä ikinä onkaan… Suurin vaiva loppujen lopuksi oli se varsinainen avaaminen, kun kaikki mahdolliset tiedot äidin tyttönimistä eteenpäin kysyttiin ja muita tietoja mahdollisista tuloista ja vakuutuksista piti käydä läpi. Avattiin samaan aikaan kaverin kanssa, meni varmaan yhteensä joku 2h kun vähän jouduttiin venailemaan ja käymään läpi noi asiat. Kuulemma vuokrasopimus siis ei käy, mutta jos saa vuokranantajalta todistuksen jossa lukee että tämmönen henkilö asuu tässä ja tässä asunnossa niin se olisi ok. Mitä eroa näillä lappusilla on, en tiedä.

 21. 24

  Anonyymi sanoo

  Mullakin on "mahtavia" kokemuksia HSBC:stä, se oli siis se aiemmin mainitsemani pankki jossa lopulta vaan skitsosin että en lähde ennen kuin asiat järjestyy. Ne taisi lähettää mun pankkikortin vahingossa suomeen ja muuta mukavaa. Kohokohta oli kuitenkin, kun menin yhdessä vaiheessa lähettämään rahaa suomeen, ja henkilökunnan edustaja kysyi haluanko muuttaa puntani "suomen dollareiksi". Mutta juu…HSBC:ltä taisin kuitenkin saada rahaa kun valitin (huom: kirjallisesti) kokemastani vääryydestä. Mutta tsemppiä kaikesta huolimatta! Hermot siellä menee, mutta kyllä asiat jossain vaiheessa järjestyy. 🙂 t. Anne

 22. 25

  Anonyymi sanoo

  jepjep. ajateltiin siipan kanssa että on helpompaa että hankitaan mulle vaan rinnakkaiskortti kun sillä oli jo tili Barclaysilla no mulle ei sitten jostain syystä voinut tehdä korttia siihen tiliin, tehtiin uusi tili. tämä vaati neljä (4) käyntiä paikan päällä ja meidän molempien piti olla paikalla joka kerta. todella mukava järjestellä poissaoloja töistä jne. lopulta mun piti vielä soittaa kahdesti perään ennen kuin sain itse kortin ja nettitunnukset.

  samoin noi laskusysteemit joissa näkyy osoite on yllättävän hankalia toteuttaa käytännössä, kun me on pistetty kaikki mahdollinen nettilaskuiksi ja yli 3kk vanha lasku ei käy. argh.

 23. 26

  Anonyymi sanoo

  Onpa kurja lukea että sinulla on ollut noin huono säkä asunnon ja pankkitilin kanssa. Omalla kohdallani asiat sujuivat helpommin, lloydsin tili ja kortit toimivat hyvin ja sulku ja avaus menivät sujuvasti vaikka osoitteena oli tuolloin hotelli. Asunnonsaantia kohdallani helpotti henkilöstöosaston ihana sihteeri, joka hoiti suositukset ja takuun. Minulta vaadittiin 6kk vuokraa etukäteen koska uk-osoitteeni oli hotelli. Tsemppiä jatkoon! Ja nauti ihanasta kaupungista, minunkin tekisi mieli sinne takaisin.

 24. 27

  Anonyymi sanoo

  Hälsningar från Sverige! Täällä ei käyttötiliä voi avata (ainakaan niissä pankeissa missä olen käynyt kysymässä) ellei ole vähintään 6 kk pituista työsopimusta. Kauhean kivaa, kun itsellä on jatkuvasti 3-5 kk pätkiä (asun tilapäisesti Ruotsissa miehen työn takia). Ja ennen kuin on asunut 8 kk Ruotsissa ei ole mahdollista saada kuin prepaid-puhelinliittymiä.

  -ln

 25. 28

  sanoo

  Ja tosta HSBC:n tilistä maksat kahdeksan puntaa kuukaudessa… Mulla oli sama tili kaksi vuotta sitten, viime vuonna menin pankkiin ja sanoin että en maksa enää tilistä yhtään puntaa kuukaudessa, onko tarjota uusi tili vai vaihdanko pankkia. Olin juuri sinä päivänä ollut vuoden HSBC:n asiakkaana ja sain vaihdettua tilin maksuttomaan. Kannattaa muistaa jos tuohon tiliin päädyt!

 26. 29

  Anonyymi sanoo

  Hei! Asuin muutaman vuoden Englannissa ja omat pankkiasiat hoitui aina helposti (Lloyds) pienemmässä paikassa mutta muutamalla overseas kaverilla erityisesti oli ongelmia saada tiliä avattua…Yksi tapa hoitaa ongelma on käydä hankkimassa melko kallis 'väliaikaistili' jota suositellaan esim. ulkomailta tilapäisesti muuttaville MUTTA käyttää sen irtisanomismahdollisuus. Eli, saat pankilta kirjeen osoitteeseesi heti kun avaat tämän kyseisen tilin – tämä kirje kelpaa muille pankeille todistuksena osoitteestasi ja voit mennä avaamaan "oikean" tilisi haluamaasi (eri) pankkiin ja peruuttaa edellisen 14 vuorokauden harkinta-aikaan vetoamalla ilman sen kummempia selityksiä. Toiset mahdolliset kirjeet jotka saatetaan kelpuuttaa (ei laskut) ovat esim. NHS lääkäripalveluihin rekisteröitymisestä saatava kirje – itselleni ei koskaan mitään sähköä yms. muita kuin puhelin laskuja tullut omiin nimiini niin käytin ainakin johonkin NHS:ltä tullutta postia 🙂 Tsemppiä tuohon paperirumbaan, kyllä se siitä selviää !

 27. 30

  Anonyymi sanoo

  Jos vielä yrität saada pankkitiliä auki, mene Metro Bankkiin.

  Tarvitset 2 dokumenttia, terveyskortti ja todistus NI-numerosta käyvät passin lisäksi. Saat Current Accountin (todnäk koska olet suomalainen ja siten et mikään terroristi). Tuolla Current Accountilla saat myös debit kortin, mitä ei cash accounteilla saa. Näin kävi itsellä. Et siis tarvitse kaasu sähkö tai vesilaskuja ollenkaan.

  Best of luck.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *