The Sleeping Beauty, eli jotain kivaa jaossa

Yksi eniten toitotetuista kauneusvinkeistä on veden juomisen ohella nukkua kunnolla. Tämä vinkki on ehdottomasti suosikkini kaikista maailman vinkeistä, sillä rakastan nukkumista -varsinkin aamuisin.

Itseasiassa lähipiirini tietää, että olen todellinen iltavirkku ja aamutorkku -ihan kirjaimellisesti, siis.

Minulle on aivan totaalisen mahdoton ajatus, että pomppaisin ylös sängystä heti herätyskellon soidessa. En vaan pysty siihen ja koko ajatuskin alkaa jo kiukuttaa. Kännykän torkkutoimino on yksi suosikkiominaisuuksistani puhelimessani (heti internetin ja Whatsappin jälkeen) ja vaikka tiedän, että olisi paljon hyödyllisempää nukkua suoraan ja heräilemättä ne hetket, jotka olen torkuttamiselle varannut, en vaan voi olla torkuttamatta. Jos en varaisi torkuttamiselle erillistä aikaa, torkuttaisin sen jälkeen kuitenkin.

Jos olen lähdössä töihin, varaan usein aamuisin puolituntia torkutusaikaa. Herään tuon puolen tunnin aikana siis viiden minuutin välein painamaan kännykkäni torkkua ja vaikka aina yritän, en vaan saa noustua. Vielä yksi torkku, jooko…

Jos minulla on vapaapäivä eikä heräämiselle ole mitään pakollista aikaa, saatan torkkua jopa kaksi tuntia. Herätyskello minun on pakko laittaa päälle joka tapauksessa, sillä muuten saatan helposti nukkua sinne kahteen, kolmeen tai neljäänkin iltapäivällä. Kello yhdelletoista ajoitettu herätys saattaa siis tarkoittaa, että vihdoin yhden jälkeen pääsen sängystäni ylös. Joskus jopa luovutan lähemmäs tunnin torkuttelun jälkeen ja laitan vaan suosiolla herätyksen vielä tuntia myöhemmäksi ja silti saatan torkutella hetken.

Kuten saatatte varmasti rivien välistä ja suoraan riveiltäkin jopa huomata, ei herääminen ole minun juttuni.

Inhoan sitä, että joudun heräämään töissä kahdeksalta tai puoli yhdeksältä -usein venytän näitäkin herätyksiä niin, että minulla on aamutoimiini puolen tunnin sijaan vain viisitoista tai kymmenen minuuttia aikaa. Minä siis vaan yksinkertaisesti vihaan aamuherätyksiä!En voi sietää niitä! Lähden mielummin töihinkin meikittä kun herään aikaisin.

Kirkasvalolamppu on yhtä tyhjän kanssa, sillä nukun mainiosti tunteja, vaikka olisi valoisaakin. Radion ääniin herääminen tarkoittaa pahimmassa tapauksessa sitä, että jään fiilistelemään jotain hyvää musiikkikappaletta unissani ja koko homma menettää tehonsa. On myös aivan sama, vaikka laittaisin herätyskelloni asunnon toiseen nurkkaan, sillä kipitän hakemaan sen ja kaadun takaisin sänkyyn. Ja vaikka kuinka laittaisin känykkääni jonkun ärsyttävääkin ärsyttävimmän soittoäänen, painan sen vaan äkkiä torkulla hiljaiseksi. Ja jos poistan torkun mahdollisuuden, painan vaan kellon kiinni ja nukun pommiin.

Uusin kokeiluni ovat matemaattiset laskut herättäessä. Kännykkäni iskee näytölle herätyskellon alkaessa soida matemaattisen laskutoimituksen (vaikeutta saa säädellä) ja soittaa kelloa niin kauan, kunnes saan laskun oikein.

Luonnollisestikin laskutoimitus vaihtuu aina uudeksi virheen jälkeen. Aluksi tämä toimi hetken, mutta nyt voin kertoa kehittyneeni jo melkoiseksi unissalaskijaksi ja laskut luokkaa 78-35+13 sujuvat jo melko leikiten puolitorkuksissakin. Ei siis auttanut tämäkään.

Päikkäritkin ovat minulle yleensä mahdoton ajatus. Pieni mieleni ei kykene ymmärtämään käsitettä ”vartin päiväunet” vaan minulla ne venähtävät aina useisiin tunteihin, jonka jälkeen olen tietysti taas ihan tokkurassa. Kolme tuntia on oikeastaan aika vakio päiväunimäärä minulle, jos sellaisille nyt satun päätymään.

Olen kerran aiemminkin kysellyt teiltä täällä vinkkejä kosmetiikan ulkopuolisiin juttuihin (muistattehan ne neuvot hammaslääkärissä käyntiin?) ja nyt kysyisin taas.

Kuinka ihmeessä aamu-uninen ihminen voi saada itsensä aamulla sängystä ylös?

Kertokaa ne kaikki parhaat vinkkinne, sillä minä tulen muuten jo hulluksi tämän aamu-unisuuteni kanssa! Tiedän, että aikainen nukkumaanmeno auttaa, mutta näillä unenlahjoilla voin helposti nukkua 15 h putkeen ongelmitta.

Yhdelle vastanneista laitan palkinnoksi tulemaan aamuherätyksiin pientä ensiapua tuovan Clarinsin Daily Energizer Wake-Up Boosterin sekä silmänalusia virkistävän Cliniquen All About Eyes silmänympärysseerumin roll-on päällä (setin arvo yhteensä noin 60 euroa).

Vastauksia voi lähetellä postauksen perään kommenttiosioon lauantaihin 8.10. asti, jonka jälkeen yksi vastauksen lähettänyt tosiaan palkitaan (minkä vuoksi suosittelenkin jonkinnäköisen yhteystiedon jättämistä). Palkinto lähtee vastaajalle, joka onnistuu lähettämään minulle kekseliäimmän tai ihan vaan toimivimman herätysvinkin!

PS. Muutama kyseli matematiikkaa tarjoavasta kännykän herätyskellostani: Kännykkäni on Samsungin Galaxy Gio (jota en muuten voi kuin ylistää) ja olen ladannut puhelimeeni Android Marketista ilmaisen Herätyskello plus -lisäosan normaaliin herätyskellooni. Muistaakseni matematiikkatoiminto tuli sen mukana eikä ollut puhelimessani lähtökohtaisesti. Suosittelen, sillä vaikeusasteita on useita ja tämä yleensä käyttämäni on vasta niiden puolivälistä.

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Ihan kun oisin kirjoittanu itse! 😀
  Aina vaan ei unenpöpperössä osu sormi torkkunapille, vaan lopeta-napille, ja on huisin kivaa herätä parin tunnin päästä!
  Mutta joo, vinkkini on ladata youtubesta tämä herätysääneksi, mulla on ollu jo pari kuukautta, ja saa vieläkin pienen hihityksen osakseen välillä: http://www.youtube.com/watch?v=X1CpXICu8jQ, kannattaa kokeilla! :DDD Taas ylös joka ukko!

  -hibbuli@hotmail.com

 2. 2

  Inga sanoo

  Kahvista pitävälle ajastettava kahvinkeitin on kova sana. On huomattavan paljon mukavampaa nousta lämpimistä unista kovaan ja kylmään aamuun, jos vastassa on kahvintuoksu.

  Aamulla mikä tahansa edessäoleva asia, josta pitää kovasti, auttaa heräämään. Varaa aamukäyttöön vaikkapa joku kosmetiikkatuote, josta pidät erityisen paljon,m tai aamupalaksi jotain sellaista, jota et voi vastustaa.

  Vaihtoehtona torkuttamiselle voi toimia pitkä ja rauhallinen venyttely sängyssä. Se tekee aamusta lempeämmän ja alkavasta päivästä pehmeämmän ja herättelee mukavalla tavalla.

 3. 3

  sofiiaa sanoo

  Ei oo totta, ihan kun mun kynästä kirjoitettu teksti! Eli toinen nukkumista rakastava ilmoittautuu. :d Mun vinkki vaatii aikamoista itsekuria, mutta toimii: herätyskellon soidessa oon ruvennut tekemään siten, että heitän raa'asti peiton ja tyynyn lattialle ulottumattomiini. Ei siinä kovin pitkään viitsi makoilla, kun tulee jo epämukavan kylmä… 😀

  sofiiaa at luukku.com

 4. 4

  Anonyymi sanoo

  Heippa! Tässä kaksikin vinkkiä.. Toinen on se, että vaadit englantilaistunutta herrasmiestä nukkumaan joka yö kanssasi ja käyttämään herätykseesi miehisiä apuvoimia. Ja silloin kun se ei ole mahdollista, laita yöpöydällesi ladattu kahvinkeitin ja ajasta se keittämään kahvit herätysajallasi. Et voi jatkaa unia, kun vieressäsi tuoksuu tuore kahvi! -Riina

 5. 5

  sanoo

  Minulla oli ennen sama ongelma mutta keksin siihen vahingossa ratkaisun. Sen jälkeen kun lapseni syntyi, ei tuota ongelmaa ole ollut. Okei, lapsi ei ehkä ole ihan se kaikista yksinkertaisin herätyskello mutta sitäkin toimivampi! 😀

 6. 6

  sanoo

  pistä se herätys kello sen verran kauakisi soimaan että varmasti joudut nousemaan ylös, loppu on vaan tahdonvoimasta kiinni 🙂

 7. 7

  Anonyymi sanoo

  Olen itsekin uninen tyyppi, heräämiset aamulla on yhtä tuskaa ja mielelläni illan tullen valvoisin läpi yön! Minulla on auttanut varsin pitkään se, että piilottelen herätyskelloja ympäri taloa. Siis kun herätyskellotoimintojahan löytyy nykyään vähän joka paikasta, ja vaikka vanhaan kännykkäänkin sellaisen saa yleensä laitettua vaikkei sisässä olisi sim-korttiakaan. Siispä: laittaa hieman eri aikoihin kellot soimaan, ja piilottelee ne ympäri kämppää. Aamulla kun yksi kello soi ja sen pamauttaa kiinni ja menee takaisin punkkaan, niin kohta soi taas uusi, ja uusi.. Toi keino on rasittava, ja kuulostaakin siltä, mutta yllättävän hyvin on toiminut minun kohdallani, kunhan vaihtelee kellojen paikkoja aina välillä ettei järjestykseen "totu"…

  Yhteystietoja pyydettiin, joten laitanpa vielä mailin: tanja_t@hotmail.fi

 8. 8

  Karo sanoo

  Täällä ruudun takana tunnustautuu toinen samanlainen iltavirkku ja aamu-uninen torkuttaja.. Ainut toimiva keino itselle on viime aikoina ollut laittaa oma herätys juuri suihkun verran ennen avokin herätystä. Nyt on pakko nousta heti ylös (no jos ollaan rehellisiä, niin yhden 5 min. torkun jälkeen ;), jotta ehdin suihkuun ennen kun avokki ryntää sinne, ja vältän turhat aamukiukuttelut puolin ja toisin.

  Sä tosin taidat käydä iltaisin suihkussa, eikä yksin asuessa muutenkaan toimi. :/

  Innolla odotan mitä keinoja muut lukijat sulle antavat! Jos niistä vaikka löytyisi itsellekin joku testattavaksi.. 🙂

  -karo (kamu(a)iki.fi)

 9. 9

  sanoo

  Täälä illanvirkku myös! Olen kyllä lukenut, että jotkut ihmiset vain ovat iltarytmisiä eikä siihen välttämättä löydy koskaan mitään apukeinoa. :/ Eräässä lääkärilehdessä tms. kehoitettiin vain etsimään työ, joka sopii tällaiseen rytmiin..

  Tuo laskutehtävä on aika nerokas silti jo, itse kun en herää edes herätyskelloon.

  Itse käytän kahta herätyskelloa, toinen kauempana, jotta on pakko nousta laittamaan se kiinni.

  Oma vinkkini on siis se, että pitää vain herätä tarpeeksi ja nopeasti, eli laskutehtävä luurissa, herätyskello kaukana tai molemmat! Tiedän ihmisen, jolla oli ainakin 4 kelloa pitkin asuntoa..

 10. 10

  sanoo

  Aivan ihana postaus! 😀 Voisin myös nukkua vaikka tuomiopäivään asti ja vihaan yli kaiken aamuherätyksiä, mutta saan kuitenkin itseni ylös (avokki ei välttämättä innostuisi kun aloittaisin torkuttelemaan aamuvuoroon neljän aikaan). Herätyskelloon olen siis tottunut mutta auta armias jos joku muu minut yrittää herättää, se ei ole kaunista kuultavaa ;)Odottelen innolla vinkkejä helpompaan heräilyyn!

 11. 11

  sanoo

  Niin tuttua! Varsinkin 2,5 tunnin torkuttaminen aamuisin on aika vakio. Sitten kun oikeasti herää, niin miettii vähän, että jos nyt oiskin nukkunut kunnolla nää 2,5 tuntia. Mut sit ois kauheen syyllinen olo, kun ei oo ees yrittänyt herätä ajoissa.

  Mut vinkkinä sellasta, et ite oon pyytänyt jotakin kaveria (joka on aikasin hereillä) soittamaan tiettyyn aikaan herätyksen. Ja ideana on se, että kaveri ei lopeta puhelua, ennen kuin oon noussut ja esim. kirjautunut facebookiin tai teen jotain muuta, että kaveri kuulee, että en ole jäänyt sänkyyn makaamaan. Tässä on tärkeetä, että soittaja ei oo mikään ihan parhain kaveri, ettei luurin kiinni lyöminen onnistu. Ja oon tottakai oppinut tässäkin vähän huijaamaan, että oisin muka jo jalkeilla, ja sit jään onnellisena nukkumaan sinne peittokasa alle. Kaverin pitää myös kestää kiukkusia "mä vihaan sua" -purkauksia.

  Toinen vinkki on sellanen, että hommaa poikakaverin, joka herättelee pusuilla aamusin.

  -Henssu

 12. 12

  RiikkaMarika sanoo

  Nuo aamuntorkut ja illanvirkut on käsittääkseni ihan "luonteenpiirteitä", eli niitä on vaikea lähteä muuttamaan. Itse vain kylmästi nousen heti kellon soitua, petaan sängyn ja juon lasin huoneenlämpöistä vettä (mieluiten sitruunalla jos sitä on) 🙂
  Kahvinkeittimen voi ajastaa aamulle valmiiksi, joten on noustava juomaan valmis kahvi ettei nykyään jo kiskurihinnoissa oleva juoma mene susille 🙂

 13. 13

  Anonyymi sanoo

  Olin aina ennen käyttänyt kännykän valmiita pärähtäviä herätysääniä, kunnes tajusin, että sen äänen saa vaihdettua. Suosittelen valitsemaan jonkun rauhallisen biisin, johon ei välttämättä heti edes herää. Itselläni on Adam Lambertin Sleepwalker. Ennen heräsin kärttyisenä ja pelästyneenä, nyt vaivihkaa ja rauhallisesti.

 14. 14

  Anonyymi sanoo

  Oli kuin olsis omasta kynästä tullut tämä teksti. 😀 Itselläni toimii se, että pidän tuuletinta yöpöudällä ja kun kello soi lentää peitto lattialle ja tuuletin päälle. Ei siinä kauaa jaksa makoilla jos palelee, tekee mieli vaan saada äkkiä vaatteet päälle. Vähän hellempi tapa on laittaa yöpöydälle joku naamarasva, vartalovoide, käsivoide, vesilasi (:D)tms. ja kellon soidessa alkaa levittämään sitä iholle piiitkin ja hiiiitain vedoin joten siinä samalla heräää.Tässä yksi eniten käyttämäni tapa: Otan päälyslakan tai kynsiöljyn yöpöydälle ja kellon soidessa laitan jompaakumpaa, koska en halua sotke lakanoita/tyynyä/peittoa on mun pakko nousta sängystä ja odotella kuvumista :p Kannattaa käyttää eri tapoja ettei totu siihen yhteen ja toimivaan, koska parin viikon kuluttua se ei enää toimi.
  Toivottavasti auttoi! Ja innolla odotan muitten vastaumksia:)
  nailworld@hotmail.fi

 15. 15

  sanoo

  Minäkin olen ilta- ja yöihminen ja rakastan sitä, kun saan mennä myöhään nukkumaan ja nukkua pitkään. Toisaalta rakastan myös aikaisia aamuja (lähinnä valoisaan aikaan) mutta se ei olekaan varsinaisesti ongelma jos menee nukkumaan vasta aamulla. 😉

  Valitettavasti minulla ei ole antaa mitään toimivaa keinoa aamuihin. Ne ovat ainakin minulle ihan yhtä tuskaisia teki sitten mitä tahansa. Ainoa mikä minulla auttaa on se, että en kehtaa torkuttaa muutamaa kertaa enempää jos miehen ei tarvitsisi vielä herätä. Silti torkutan ainakin 10-15 minuuttia.

  Niin ja minulla ei siis varsinainen torkutus toimi koska läppään sen unissani epähuomiossa pois päältä vaan minun on laitettava useampi erillinen herätys jotka sitten toimivat "torkutuksena". Joskus laitan viimeisen herätyksen puolen tunnin päähän siltä varalta, että olen nukahtanut viimeisen "oikea-aikaisen" herätyksen jälkeen. Joka tapauksessa riippumatta siitä mihin aikaan pitäisi herätä ja yksin vai kaksin niin ohjelmoin puhelimeeni aina nukkumaan mennessäni vähintään 5 herätystä.

  Olen omalta kohdaltani huomannut, että mikään kikkailu ei auta, tekee vain vihaiseksi. Ainoa mikä minulla on toiminut on itsensä psyykkaaminen. Pakotan itseni ylös muutaman torkutuksen jälkeen ja yritän vakuuttaa itseni, että pääsen sitten kyllä päikkäreille tms. tai lupaan itselleni mennä ajoissa nukkumaan seuraavana iltana (harvemmin niin kuitenkaan tapahtuu).

  Pesen kasvot aina mahdollisimman kylmällä vedellä, sillä tavalla piristyn edes vähän. Myös kevyt mutta nätti meikki piristää (jos sen tekemiseen vain on enää aikaa). Joo-o, eipä tainnut näistä vinkeistä ihan kauheasti olla apua tai iloa mutta kirjoitinpahan nyt kuitenkin. 🙂

 16. 16

  sanoo

  Tulin myös ehdottamaan tuota kellojen piilotelua ympäri kämppää, ei siinä jaksa enää mennä unille kun pomppaat viiden-kuuden eri aikaan pirisevän kellon perässä sammuttamassa.

  Toinen konsti on lähinnä kidutuskeino mutta toimii ainakin minulla: et vain yksinkertaisesti käytä torkkua!! Itse olen himotorkuttaja myös, mutta työpäivinä on vain pakko herätä raa'asti kertarepäisyllä koska muuten mistään ei tule mitään. Torkun aika säädetään siis olemattomaksi/kokonaan pois, ja kellonsoitosta raakataan kaikki turhat torkutusajat veks. Aika säädetään siis sen verran myöhäiseksi, että jos jäät painamaan torkkua, et ehdi tekemään aamutoimia ja myöhästyt railakkaasti -> nolottaa -> ei torkutusta.

  Karu ja veemäinen tapa, jonka kanssa saa myös heittää hyvästit hyvälle tuulelle ja lempeille aamuille, mutta testattu toimivaksi ainakin yhdellä koe-eläimellä! 😉

 17. 18

  sanoo

  Jo mainittiinkin tuolla aiemmin, että herätyskello kannattaa viedä pois sängyn vierestä niin kauas, että joudut nousemaan kun se soi. (mutta että kuitenkin kuulet sen…)

  Toinen hyvä keino on ostaa niin kaameaääninen kello, ettet vain kestä ääntä ja se säikäyttää kovalla pirinällään. Kännykkä on ihan turha kapistus, se nyt ei herätä ketään 😉
  Nuorena minulla oli niin kovaääninen (sellainen historiallisesti pirisevä/rämisevä) herätyskello, että se herätti saman tien koko korttelin ja antoi samassa taloudessa asuville vähintäänkin rytmihäiriöitä. Tehokas kapistus…

 18. 20

  Anonyymi sanoo

  Mulla on ainakin omasta mielestäni helppo taktiikka!
  Laitan illalla puurokattilan liedelle, työtasolle hiutaleet ja kauhan, vedenkin mittaan usein kattilaan valmiiksi ja lyön kannen päälle. Lataan myös kahvinkeittimen, ja katan astiat pöytään. Vaatteet katson valmiiksi ja otan tarvitsemani meikit esille. Pesen myös usein tukan illalla ja laitan muotovaahtoa niin aamulla se on suht helppo laittaa nopeasti.
  Näin ollen laitan herätyskellon soimaan juuri sille minuutille, kun minun on PAKKO nousta etten myöhästy. En siis voi torkuttaa minuuttiakaan! Itselläni tämä toimii hyvin, koska en oikeastaan ole koskaan oppinut torkuttamisen ihanuutta. 😉 Itsellä auttaa myös pehmeä herätysääni etten herää ihan sydän kurkussa.

  iitu___91@hotmail.com

 19. 21

  henh sanoo

  Tää kuulosti niiiiin tutulta. Mä olisin erittäin tyytyväinen jos vastauksen tähän tietäisin, itselleni aamuheräämiset ovat samanlaista tuskaa.

  Itse asiassa tehokkain keino tähän mennessä ovat olleet nälkäiset kissani jotka tulevat aamuisin nenän viereen ruokaa mankumaan heti kun huomaavat vähääkin heräämistä, koira ajaa luultavasti saman asian. Kunhan vain opettaa ruoka-ajat sopiviksi 😀 Jos ei vieressä mouruaminen ja maukuminen auta voi kokeilla päällä tallustamista tai jopa korvasta/nenästä/varpaasta puremista. Tässäkin on toki se mahdollisuus että nousee ylös, ruokkii kissat ja painuu takaisin pehkuihin…

  henna-o@hotmail.com

 20. 22

  sanoo

  Helppo kysymys! iPhonessani on Sleep Cycle niminen ohjelma. Se rekisteröi liikkeitäni ja päättelee, olenko syvässä unessa vai melkein hereillä. Määrittelen herätysajan ja järjestelmä herättää minut _kevyen_ unen aikana. Tadaa! Herääminen on helppoa 🙂

  Tuon lisäksi ohjelmasta voi seurata jokaöistä unirytmiä graafisena ja kerätä muutenkin tietoa. Esim. keskimääräinen nukkumisaika. Voiko kiinnostavampaa ollakaan kuin omien unikäyrien seuranta. Illalla niitä voi tutkailla, kunnes väsyttää ja sitten vaan tutimaan iPhone vieressä huolehtien.

 21. 23

  sanoo

  Hippasen verran tutulta kuulosti tuo teksti 😀 itse kylläkään en ole ikinä osannut torkuttaa koska laitan vain kellon kiinni ja nukun pommiin. Sen sijaan laitan monta hälytystä ja rauhalliset herätysbiisit joita vaihtelen tiuhaan tahtiin, koska vaikka olisi mikä maailman lempparein biisi, sitä alkaa kohta vihaamaan! 😀 Olen myös huomannut että jos on jotain mitä odottaa tulevalta päivältä, on helpompi herätä, kuten jos saa käydä shoppailemassa jotain piiitkään haluamaansa! Surkean huonot vinkit minulla, mutta näillä mennään koska olen samassa tilanteessa 😀

 22. 24

  sanoo

  hehhee, sinähän olet ihan minä – joskin oma torkkuennätykseni 5 min torkulla on 3 ja puoli tuntia :D, *ylpeä* ;). ymmärrettävistä syistä ei siis ole paljon vinkkejä jaettavaksi heräämisen suhteen 😀

 23. 25

  Tiinat sanoo

  Olin nuorempana hyvinkin aamu-uninen ja valvoin illalla ja yöllä myöhään. Mieluisin rytmini olisi varmaan edelleenkin mennä nukkumaan joskus kahdelta yöllä ja heräillä kympin maissa. Valitettavasti työni ja opiskeluni eivät tätä ole tukeneet ja jo vuosia sitten totesin, että en tulevaisuudessakaan sellaisiin töihin päädy, että tällainen rytmi olisi mahdollista. Niinpä vain aloitin sopimaan aamuiksi tärkeitä tai kivoja menoja. Esim. hammaslääkärin pyrin varaamaan aina heti aamuun, samoin lääkäriajat, haastattelut, junat, lennot, palaverit, tapaamiset jne. jne. eli kaikkea sellaista, mistä ei yksinkertaisesti voi myöhästyä. Ja sitten toimii myös toisinpäin: jollei aamuun ole mitään oleellista niin sitten iltapäivään (klo 14-16) siten, että töihin on yksinkertaisesti pakko mennä aikaisin, jotta työt saa tehdyksi ja pääsee vapaa-ajan rientoihin. Eli pakko on paras motivaattori – kun tietää, että nyt sängystä on vaan yksinkertaisesti noustava niin "pakkohan" se sitten on. Nykyään itse asiassa jopa tykkään mennä töihinkin klo 6-7 – pääsee aikaisemmin lähtemään ja aamun hiljaisina tunteina saa jo monet hommat alta pois ennen kuin muut tulevat. Tämä minun "vinkkini" on toiminut itselläni hyvin 🙂

 24. 26

  sanoo

  Kuulostaa hyvin paljon minun tavalta nukkua ja herätä. Todella. Syksyllä löysin kuitenkin VIIMEIN toimivat tavat itselleni.

  Bongasin Android-puhelimen postauksesta eli pakko hehkuttaa Sleep as an Droid -herätyskelloa, joka löytyy Marketista. Puhelin laitetaan patjalle nukkumaanmennessä ja ohjelma piirtää unikäppyrää sensoreiden ja äänen perusteella (unenlaatu). Paras toiminto tällaiselle aamutorkulle kuitenkin on se, että kellon voi ajastaa nuuskimaan pintaunisinta vaihetta esim. 20 minuuttia ennen asetettua herätystä. En olisi ikinä uskonut, että voisin joskus herätä virkeänä, mutta niinkin on käynyt! Laitan kuitenkin puhelimen oman kellon vielä soimaan n. 10 minuuttia ohjelman jälkeen varmuuden vuoksi.

  Lisäksi sain synttärilahjaksi luokkakavereilta Wanhan Ajan Vekkarin, jossa perinteikkäät metalliosat rämisevät, kilisevät ja aiheuttavat sydänkohtauksen. Kellon ääni on niin kammottava, että se on toimiva hiljaisenakin! Asetan siihen herätyksen pari torkkua puhelimen herätyksen jälkeen, jolloin minun on pakko nousta sulkemaan vekkari, ettei se vaan ehdi ääneen!

  Aiemmin kommenteissa esiintyi lapsen saaminen, mutta minulla ei ole aina toiminut sekään! 😀 3,5-vuotias Neito voi hyvin vetää zetaa torkkujen ohi ihan niin kuin minäkin. Toissa aamuna prinsessakatoksen välistä pilkisti ymmyrkäinen naama ja kuulin tuskaisen pyynnön: "Äiti, eihän tuo herätyskello soi enää ikinä!"

 25. 27

  sanoo

  Ihan mahdotonta herätä kyllä mitenkään aikasin, varsinkaan syksyn tullessa kun alkaa aamutkin olemaan jo hämäriä.. Parhaiten toimii puhelin, jossa ei mene herätyskello pois yli viisi minuuttia soituaan. Mulla on puhelimessa aamuisin n. 8 herätystä putkeen, 3-5 min välein. Puhelin on niin kaukana, etten ekalla kerralla yletä siihen. Toka herätyskello on tosi kipeä tai älyttömän hirveä muuten vaan, ravistelee mukavasti. Kolmannesta kuudenteen menee yleensä ihan ohi unipöhnässä. Viimiseen herätyskelloon olen kirjoittanut, että "vika, pakko nousta". Yleensä sillon tajuan kierähtää sängystä pois, kun on viimeistään pakko.. 😀 Vaatteet tietty valmiina ja asusteet myös. Hahahh. Kerran viikossa ehkä! 😀

  Ihana, että joku muukin on ihan hölmö aamusin!

 26. 28

  sanoo

  Mulla toimii ainakin se, et laitan kännykkääni pelottavimman kappaleen minkä tiedän, ja kun siihen herää, niin ei enää _uskalla_ nukkua yhtään enempää, ties mikä mörkö sieltä tulee. Kun kappale ei enää tehoa, vaihdan toiseen, ja yleensä saan herättyä aika nopeasti ( n. 10 minuutin torkuttamisen jälkeen)
  Onnea yritykseesi!

 27. 29

  sanoo

  Ainoa joka itselläni on toiminut (jota en kyllä voi kovin mielelläni suositella, mutta ainakin se toimii) on ollut se, että olen vahingossa nukkunut torkkujen ohi ja pommiin niin, että myöhästyin todella tärkeästä menosta ja tilanne oli niin häveliäs, että sen jälkeen olen ollut (ainakin tähän asti) tarkempi herätyksissä. ;D

  Eli summasummarum: hommaa itsellesi tärkeä meno, josta myöhästyminen tietää sanomista ja suurta häpeää. Unohda sitten laittaa herätys tai torkuta tahallasi pommiin -> toimii! Tilannetta muistaessasi luultavasti tahdot ihan varmuudeksi nousta ylös jo ekan herätyksen aikaan, etkä tahdo jättää heräämistä torkkujen varaan.

  Email: blogisonnela@gmail.com

 28. 30

  sanoo

  Ihan samanlainen se olen minäkin, aamulla voisi nukkua vaikka kuinka kauan. Valitettavasti se ei ole mahdollista kun on aamulla töihin lähdettävä.

  Itse herään kirkasvaloon ja "linnunlauluun", joskaan se ei tarkoita, että tämä vielä riittäisi. Sen lisäksi on räpsäistävä kattovalo päälle (onnistuu muuten tehokkaasti makuuasennosta sekin) ja varttia linnun laulujen jälkeen soi sitten kännykän herätys.

  Yleensä en tähänkään mennessä ole vielä herännyt kunnolla, joten venyttelyä vaakatasossa ja kahvia ensimmäisenä. Tämän operaation lopputuloksena saatan olla jopa siedettävää seuraa aamulla.

  Eli valitettavasti sen ihmeempää vippaskonstia ei ole tarjota kuin aikaisemmin todettu itsensä psyykkaaminen.

  Jonkun verran auttoi myös makuuhuoneen ilman viilentäminen, unen laatua nimittäin. Nukun paremmin viileässä, joten en tarvitse ihan niin paljon unta.

 29. 31

  sanoo

  Parasta olisi mennä heti kännykän soidessa vessaan ja huuhtoa naama ja erityisesti silmät niin kylmällä vedellä kuin hanasta tulee, johan katoaa unenrippeet.;) Toinen vaihtoehto olisi mennä kylmään suihkuun, mutta se on ainakin itselleni turhan extreme. Eli huomenna kännykkä piiputtamaan vessaan ja heti ensimmäisenä naama kylmään veteen!:)

 30. 32

  sanoo

  Tuttua niin tuttua. Minulle on, ainakin muutamaksi vuodeksi, auttanut lastenteko. Pieni vauva kun pärähtää viiden aikaan huutamaan koliikkia, siinä ei auta muu kuin herääminen. Nyt emännät ovat jo niin isoja, että hyöt menevät katsomaan vapaa-aamuina lasten ohjelmia ja äiti herätetään yhdeksältä, mikä on huippua.
  Nykyisin on herättävä töiden takia ajoissa arkisin. Ei siihen auta yhtään mikään, yhtä kidutusta koko touhu. Suihku auttaa joskus ja positiiviset ajatukset.

 31. 33

  Anonyymi sanoo

  Jotenkin tutun kuulloista… Minä joka olen pienestä pitäen torkuttanut monen kellon kanssa ja silti nukkunut rokuliin, että koulukaverien piti tulla herättämään, kun koulutaksi odotteli talon edessä. 😀

  Minulla toimii: Kaksi kelloa hälyttämään. Ensin kännykkä, jota saa torkuttaa niin kauan, kunnes toinen kello soi. Yleensä siinä vaiheessa koira on pompannut ylös ja heiluttelee häntää sängyn vieressä. Pakko siis lähteä laskemaan se pihalle 😉

  Niinä aamuina, kun on jotain todella kivaa tapahtumassa, on helppo herätä. Valitettavasti omasta arjesta ei löydy edes joka viikolle niin kivaa tekemistä, että se saisi hereille.

  Niinä aamuina kun saa nukkua, nukkuu niin pitkään kuin nukuttaa eikä mitään kelloja soimaan. Ehkä sinun tapauksessa kello soimaan sitten kun on ihan pakko nousta 😉

  -jentsu
  jennu86@hotmail.com

 32. 34

  sanoo

  Moikka! Mulla on auttanu kelloradion herätys. Mun sony -merkkisessä kelloradios on herätysäänenä ihan KAMALA tuuttaus. Se kuulostaa samalta, kun rekka peruuttais vieressä! 😀 Siihen todellakin herää 😉

 33. 35

  sanoo

  Mulla ainaki toimi aivan mahtavasti se että laittaa herätyskellon/kännykän soimaan niin kauas sängystä kun mahdollista, kuitenkin niin että kuulet sen ! Sitten sinun on pakko vaan nousta ja laittaa herätyskello pois päältä ! 😀

  email: liinu.orca@gmail.com

 34. 36

  sanoo

  Eikä, oon ihan samanlainen! Vitkuttelen sitä heräämistä ja pahinta on se, että niin tekee mieskin. Niimpä molemmilla huutaa se kello siinä vieressä 😀 Tosin mies torkuttaa max parikymmentä minuuttia, itsehän oon torkuttanut jopa 2 tuntia!! EI MITÄÄN JÄRKEÄ! Niimpä lähden töihin parhaimmillaan 30 minuutissa ja joka aamu nyppii, että tulee niin kiire. Saatanpa siis kokeilla tuota laskinjuttua!

  Vinkkini ei ole oikeastaan ikioma, sillä Tyyliä Metsästämässä -Veera vinkkasi siitä mulle. Eli hommataa vesisuihke (mm. Vichyllä ja Avenella on se Thermal Spa -suihke) yöpöydälle ja sitä naamaan, kun väsyttää. Itse tykkään myös kosteuttavista silmätipoista, ne auttaa silmiä heräämään. Tosin pitäähän tuota nousta sängystä ylös niiden silmätippojen takia.

 35. 37

  sanoo

  Minkä niminen toiminto tuo on? Haluaisin kokeilla myös tuota laskeskelua aamutuimaan. 😉

  Itse olen päässyt aamu-unisuudesta sillä, että iltaisin en yleensä ehdi olla koneella rauhassa, joten herään pari tuntia aiemmin, jotta on aikaa rauhassa syödä, päivitellä blogia jne.

  Toimivin keino itselläni on ollut herätyskello, jonka asettaa mahdollisimman kauas, tai sitten karmea kuiskiva soittoääni, joka saa takuulla heräämään kauhusta. 😉

 36. 38

  sanoo

  Tiedän tunteen….
  Viimeisin mahdoton pommiin heräys hetkeni oli kun heräsin noin 2h myöhemmin kuin alkuperäinen herätys.

  Oma niksini on se, että laitan pari (kymmentä :P) herätys kelloa herättämään ympäri kämppää viiden minuutin välein. Tekee mieli olla hereillä kun herätä väliajoin ärsyttäviin herätysääniin.

  yuppeliini@gmail.com

 37. 39

  sanoo

  Itelläni on muuten sama puhelin kun sulla! Varma vinkki on, että menee nukkumaan sopivaan aikaan. Liian paljon nukkuma-aikaa tekee aamutokkuraiseksi ja liian vähän nukkuma-aikaa uniseksi. Pistä itsellesi sopiva aika, esimerkiksi itselleni on noin 8 tuntia sopiva nukkuma-aika. Sitten laitat vaan jonkun soittoäänen, ite tykkään pitää semmosta hiljaisesti alkavaa, että herään ja sitten lähtee armoton tykytys, että herään varmasti. Ja kauas itsestä, että joutuu nousemaan sängystä, ennenkuin sen saa pois. Tossa puhelimessa on hyvän pitkä herätysääni, eikä sitä vain jää kuuntelemaan ja odottamaan että se itsestään menee torkulle. Ja toinen hyvä neuvo on, laittaa valo heti ekana päälle kun heräät. Lukulamppu päälle, niin se vaikeuttaa nukahtamista uudestaan. 🙂 Tai sitten varaa sangollinen kylmää vettä jääkuutioin varattuna sängyn viereen ja kaada se päällesi heti kun heräät =D eivaan!

 38. 40

  sanoo

  Mä olen itse kyllä aika aamuvirkku, mutta avomiehen puolesta voin kertoa, että ruokaa kinuava, puskeva ja kehräävä kissa avittaa nousemista, kun ei se itsepäinen nälkäinen otus luovuta ihan heti.

  Samaa voi soveltaa koiraan, mutta elämäntapasi tällä hetkellä ei ehkä toimi lemmikin kanssa kovin hyvin.

 39. 41

  sanoo

  Näin joskus jossain nettikaupassa helikopteri-herätyskellon joka lähtee lentoon herätyksen alkaessa. Sitä kun metsästelee ympäri asuntoa niin voi olla ettei uni maistu enää sen jälkeen. 🙂
  Sitä harkitsin itselleni ennenkuin tyttöni syntyi, nykyään hän pitää herätyksestä huolen. Siinäkin tietenkin sinulle vaihtoehto 🙂

 40. 42

  Tin sanoo

  Olen itsekin aamu-uninen ja sen vuoksi turvaudun joka kerta samaan neuvoon jonka kuulin joskus yläasteikäisenä. Ei ehkä se kaikkein ihanin tapa herätä, mutta jos kiskoo paljon vettä tai muuta nestettä ennen nukkumaanmenoa on aamulla herätessä niin kamala pissahätä, että on yksinkertaisesti pakko nousta ylös 😀 Vähän epämukavaa, joo, mutta toimii! Ja ihokin tykkää kun tulee juotua paljon vettä.

  satulaulu@hotmail.com

 41. 43

  sanoo

  Minä itse herään aamuisin todella helposti, mutta olen unelias aikaisin illasta. Ehdotan kylmää, raikastavaa suihkua.

 42. 44

  Iiris sanoo

  Ihan mahtavaa että muutkin painivat saman ongelman kanssa kuin minä. Mun ongelma on vielä pikkasen syvempi kun en herää herätyskelloon. Tänäänkin ensimmäinen havahtuminen kelloon oli 35 minuuttia ensimmäisen herätyksen jälkeen.

  Näillä konsteilla mä olen saanut aamun kuitenkin jotenkin rullaamaan:
  – kolme herätyskelloa, jotka aloittaa soiton viiden minuutin välein ja kaikki torkuttaa, jossain kohtaa kaikki huutaa yhtäaikaa ja on vain pakko nousta ylös
  – vaihdan kännykän herätysääntä viikon välein
  – kahvi keittyy ajastimella, hyvä tuoksu auttaa heräämään
  – pikaraahautuminen suihkuun
  – lasillinen vettä heti kun avaa silmät
  – suihkun jälkeen ei saa mennä takaisin sänkyyn (tää on mun pahin tapa)

  Syön aina syksystä kevääseen monivitamiini ja c-vitamiinitabletteja, uskon todella niiden tehoon.

  Ja yritän mennä aikaisin nukkumaan, tämä on hankalaa kun iltakukkumiset on mun lempparitouhuilua mut otan tsemppausviikkoja ja yritän totuttaa itseni iltaunille.

  Toivottavasti löydät vielä sen konstin millä heräät helpommin. Mä olen jo alkanut tottumaan siihen tosi asiaan et ehkä herääminen ylipäätään ei oo mun juttu ja se on aina pientä taistelua. Onneks moni muu asia on 🙂

 43. 45

  Anonyymi sanoo

  Tuttu tunne, aamuisin väsyttää aina. Kaikista eniten tympäsee herätä jos on töihin meno. Itse tosin väsyn illallakin nopeasti ja menen yleensä klo 23 nukkumaan.

  Yksi vinkki on, joka voi tepsiä: herää aina samaan aikaan. Joka aamu, oli töitä tai ei. Ei kuulosta kivalta herätä vapaapäivänä vaikka klo 8, mutta muuten rytmi sekoittuu ja taas nouseminen vaikeutuu. Illalla suunnilleen samoihin aikoihin nukkumaan ja aamulla herätys aina samaan aikaan. Kroppa tottuu pian siihen rytmiin.

  Minulla on itsellä kaksi lasta, jotka heräävät joka aamu seitsemän jälkeen. Rytmi heidän kanssaan on aina sama ja tämä on auttanut minua. Tylsää, mutta toimii. On kiva herätä, kun ei tarvitse nousta "puolikuolleena".

  Nyt olen ollut kipeänä pari viikkoa, valvonut öitä ja silti herännyt lasten kanssa aikaisin uuteen päivään. Alan näyttää pian haamulta, silmänalusetkin ovat kohta ruskeammat kuin hiukseni x(

  Terveisin

  Kahden energisen tytön äiti

 44. 46

  sanoo

  Voi voi, kun minä olen kyllä varmasti yhtä lahjakas kuin sinä, jos nyt siis puhutaan unenlahjoista. Päikkärit ovat kyllä ainakin minun kannaltani vielä pahempi juttu kuin yöunet, sillä suoraan sanoen vihaan sitä _hieman_ venähtäneistä päiväunista automaattisesti seuraavaa ylipirteää olotilaa, jolloin tietää, että seuraavan kerran unta saa ehkä joskus aamuneljän kieppeillä. Joka tapauksessa, minuun varmasti parhaiten tepsii ruoka herättäjänä, enkä nyt siis tarkoita aamiaisen vuoteeseen kantavaa miestä (voih, kunpa sellainen olisikin…) vaan että varaan jääkaappiin (opiskelijan rahapussille sopivia) eväitä, kuten täydelliset ainekset leivän tekoon: ruisleipää, voita, juustoa, tomaattia ja yrttisuolaa sekä juomaksi teetä! Namm… Eihän niitä nyt vaan sitten voi jättää sinne kaappiin tyhjänpantiksi! 🙂
  (No jaa, olenkin ilmeisesti ruokahalultani vähintään yhtä lahjakas kuin unenlahjoiltani!)
  -Nora-
  nitesshade@hotmail.com

 45. 47

  sanoo

  IHANAA, että muillakin on sama ongelma! Tuo koko tarina on melkein suoraan omasta elämästä. Laitan heti yövalon päälle, nukun edelleen. Tuo herätyskello kauas-juttu ei myöskään toimi. Joskus heitän peitot sivuun heti, mutta sitten vain palelen ja edelleen väkisin nukun. Vastaukseni kokemuksen suurella perusteella on: tähän kamaluuteen ei ole ratkaisua! Jatka siis samalla tavalla, kokematta huonoa omaatuntoa! 😉 Miten muuten jos laittaisi herätyskellon vessaan ja painuisi heti kylmään suihkuun? Sekin vaan vaatii sitä, että sänkyyn takaisin menemisen sijaan menisi sinne suihkuun. 😀

 46. 49

  jomppa sanoo

  kaverillani on samanlainen ongelma ! oon keksinyt, että poikaystävä piilottaa illalla neljä herätyskelloa ympäri huonetta (tai jos asunto on pieni ja kellot saa kovalle niin miksei ympäri kämppää!) ja ne kaikki pärähtää soimaan yhtä aikaa. unenpöpperössä joudut niitä sitten etsimään aamulla. heti kun kellot on sammutettu pese kasvot jääkylmällä vedellä ja kaveri ainakin on hereillä.

  työlästä ja onnistuu parhaiten juuri kun on seuraa. kaverini on kyllä muutaman kerran piilottanut ne ihan itsekkin, mutta ne löytyy aamulla vähän turhankin helposti.

  sonja–@hotmail.com

 47. 50

  sanoo

  Heh, no miten ois vaikka että juot ihan älyttömästi illalla, niin että on pakko nousta vessaan? Tai syöt vaikka paljon jotain xylitol-juttuja, sama homma, vessaan, eikä sieltä hetkeen pääsekkään pois 😀 Sovi jonkun kaverin kanssa että soittaa sulle siihen ja siihen aikaan, et (välttämättä) voi nukkua jos puhelin soi, varsinkaan jos vastaat, ellet sitten osaa puhua unissas puhelimeen.

 48. 51

  elli sanoo

  mulla on itelläni samanlainen kamalaääninen kello mistä muutkin on puhunu, mutta uneliaamman kaverini kikka (toimii etenkin talvisin!) on seuraava: herätyskellon soitua kierähdetään sängystä lattialle, missä saa jatkaa torkkumista. ei muuten oo yhtään niin mukavaa, etenkin kun ei oo mattoa eikä peittoa tai tyynyä tietenkään saa ottaa mukaan 🙂

 49. 52

  sanoo

  Kannattaa laittaa kovaääninen herätyskello ja mahdollisimman kauas sängystä! Silloin on PAKKO nousta, jotta saa äänen sammutettua. Kun on pedistä jo noussut, niin on vaikeampi palata takaisin nukkumaan.

  senja.ukkonen AT gmail.com

 50. 53

  Anonyymi sanoo

  Ihan paras tapa on kirjaimellisesti pompata ylös heti kun kello soi. Heräät heti ja keho tottuu siihen aikanaan. Suosittelen 🙂 T: Hippu

 51. 54

  sanoo

  Sori, multakaan ei löydy vinkkejä koska toi tekstisi ois voinut olla mun näppikseltä 😀 Jotenkin aina tyyny ja peitto tuntuu ihanan pehmeiltä heti kun pitäis nousta.

  Paitsi saman tien kun tajuaa olevansa jo myöhässä, sängystä jotenkin pääsee ylös kuin ohjus=D

 52. 55

  sanoo

  Ihan hemmetin ärsyttävä herätysääni luuriin ja luuri kauaksi sängystä. Tai sitten mukavampi vaihtoehto; voit käskeä miehesi hemmotella sinua aamiaisella sänkyyn,niin johan on helppo ja mukava nousta 🙂

 53. 56

  sanoo

  Haha, iha samat fiilikset mullakin aina aamuisin! Päikkäreiden suhteen oon usein vielä toivottomampi, kun voisin kevyesti nukkua vaikka koko päivän…

  Itse en oo kunnollista ratkaisua tähän ongelmaan vieläkään löytänyt. Yksi kokeilemisen arvoinen idea on äänittää puhelimeen poikaystävän, sisaruksen, kaverin tms. kammottavaa huutoa, epävireistä laulua tai muuta vähemmän mukavaa kuunneltavaa ja laittaa se herätysääneksi. Kun sitten aamulla tää kyseinen taidonnäyte pärähtää soimaan, havahtuu sitä unesta yllättävän nopeasti! 😀

  Toinen keino, jota oon ite hyödyntäny, on just toi kahden herätyskellon käyttö. Saan torkuttaa toista herätyskelloa niin kauan, että toinen soi, sitten on PAKKO nousta. Tää nyt tietty toimii vähän vaihtelevasti…

  Innolla myös odottelen, millaisia ideoita muilta tulee tähän heräämisasiaan! Jos sitä keksis itelleenkin jotain uusia keinoja 😀

 54. 57

  sanoo

  allekirjoitan aika lailla esim nimimerkki Ingan vinkin. Eli mikä tahansa, joka on odottamisen arvoista, tekee ylösnousemuksesta hiukan helpomman. Kahvi, ihana aamuputsari, uusin Lushin saippua, hyvä lehti/aamuohjelma/youtube..mikä tahansa 😀 Ai niin, hyvä mysli ja jogurtti!

 55. 58

  sanoo

  Hei! Voisitko vastata ystävällisesti pienimuotoiseen kysymykseeni: Mistä tuollaisen laskutehtäväjutun saa ladattua? vai onko se valmiina vain samsungin kännyköissä?
  nimim. nokian kännyn omistava.

 56. 59

  Elina sanoo

  Olen itsekin erittäin aamu-uninen ja usein nukun ihan kokonaan herätyksen ohi: kun sitten huomaan nukkuneeni pommiin, ihmettelen missä välissä olen edes laittanut herätyskellon pois päältä, sillä en muista näin tapahtuneen missään vaiheessa.

  Kesätyöhöni kuluneena kesänä kuului vuorotyön vuoksi aamuvuorojakin, jolloin herääminen tapahtui niinkin epäinhimilliseen aikaan kuin 4:45. Luonnollisesti pelkäsin, että en saisi itseäni noin aikaisin ylös sängystä ollenkaan. Yhtenä iltavuoropäivänä sitten heräsin enne seitsemää, luulin myöhästyneeni töistä, herätin koko talon huutamalla säikähdystäni, kunnes tajusin meneväni iltavuoroon. Tämän jälkeen en hetkeen saanutkaan ennen aamuvuoropäiviä kunnolla nukutuksi, vaan nukuin sellaisissa noin tunnin pätkissä ja heräsin jo neljän jälkeen saamatta unta enää uudestaan. Eli säikäytä itsesi nukkumalla pommiin vapaapäivänä, niin et varmasti nuku kunnolla pariin yöhön 😀

  elinavaan1@hotmail.com

 57. 60

  sanoo

  Oon kokeillut mennä nukkumaan suoraan päiväunilta, esim seiskan aikaan vaan jatkaa aamuun asti. Aamulla herättää itsensä jonkin lempisarjansa uuteen jaksoon. (juoksee koneelle katsomaan sitä) Samalla juo monta kupillista kahvia ja syö aamupalaa. Toimii aina välillä tälle yökyöpelille. Normaalisti inhoan heräämistä enkä todellakaan syö aamiaista. Ei meitä iltavirkkuja-aamuntorkkuja varmaan koskaan voi muuttaa.

 58. 61

  sanoo

  Mun nähdäkseni aamuherätykset ei vaadi muuta kuin päättäväisyyttä. Sähän pääset ylös sängystä aamuisin, ilmeisesti silloin kun on jo pakko ettei myöhästy. Onko siitä oikeesti mitään haittaa jos nukkuu vapaapäivinä koko päivän, jos siitä suuresti nauttii, tai arkisin sen vartin pidempään? Olen huomannut että silloin kun opiskelin, nukuin tosi usein pommiin ja myöhästelin, kun siitä ei ollut mitään todellista haittaa. Sitä tapahtu vähintään kerran kahdessa viikossa, nyt kun oon ollut töissä vuoden ja kolme kuukautta, oon myöhästynyt töistä aamulla yhden kerran ja se oli niin ärsyttävä tilanne ettei se oo toistunut. Lisäks mä tajuan pompata sängystä ylös riittävän aikasin, että ehdin syödä kunnon aamupalan ja tehdä eväät, koska tiedän mikä mahdottomuus on siivota koko päivä ilman ravintoa! Mulla on siis hyvä motivaatio herätä aamulla siihen aikaan kun olen katsonu tarpeelliseksi.

  Toki herääminen on paljon helpompaa jos takana on kunnon yöunet, eikä esim. 4 tuntia. Olen itsekin enemmän iltavirkku ja aamun torkku, mutta silti pystyin olemaan vuoden työssä, jossa jouduin heräämään jatkuvasti ennen aamuviittä. Välillä tosin oli ihan zombimainen olo, mutta silti sain itseni ylös sängystä.

  (En tahdo palkintoa)

 59. 62

  sanoo

  Kannattaa tutkia esim. pulju.netin tai mulletoi.comin herätyskellovalikoimia. On niin mielikuvituksekkaita ratkaisuja, että pahinkin torkkuja herää. 😀
  Omia suosikkeja ovat pakeneva herätyskello, lentävä herätyskello ("Propellilla varustettu moduuli lähtee lentoon alustastaan joka kerta kun herätys pärähtää käyntiin. Jutun juoni on siinä, että äänekestä hälytystä ei saa pois päältä ennenkuin olet istuttanut moduulin takaisin alustaansa.") sekä käsipainoherätyskello, jonka kanssa joutuu tekemään 30 toistoa haukkaliikettä ennenkuin hälytys sammuu!

 60. 63

  sanoo

  Äiti vei mut lapsena peiton sisällä esikouluun, koska ei saanut herätettyä mua. Mulla ei pysy unirytmi millään muulla kuin lääkkeillä kun sisäinen kello näyttäisi olevan ihan jotain muuta kuin 24 tuntia kun en saa unta vaikka univelkaa olisi kuinka. Mutta neuvonpa kuitenkin jotain lääkkeetöntä. Nimittäin itse olen huomannut, että mulle sopiva heräämisaika ei ole sitä, mitä uniajaksi suositellaan – 6 ja puoli tuntia nukahtamisesta on se vaihe, jossa nukun kevyesti ja herään helposti. 7-8 tuntia nukkuessa aamuherätys on jotenkin vaikeampaa. Kokeile päiväkirjan kanssa, minkälaisilla nukkumistuntimäärillä herätys toimii sulla parhaiten. Tuo kännykän ohjelma olisi kiva myös, mutta siinä on ongelmana se, että sängyssä nukkuu kaksi. Pitäisi olla rannekellon tapainen härveli minulle.

 61. 64

  sanoo

  Voi, mä en tiedä saako multakaan kovin hyviä vinkkejä, koska en oo vielä löytänyt sellaista ääntä, johon heräisin.. PAITSI OVIKELLO. Ei siis välttämättä kaikkein helpoin tapa saada jotakuta joka aamu oven taakse oikeaan aikaan, mutta sitäkin tehokkaampi 😉 onneks tuo rinssi herättelee mut aamuisin, tai viimeistään koira jonka kanssa on jossain vaiheessa viimeistään puolilta päivän pakko lähteä ulos 😀

 62. 65

  Anonyymi sanoo

  Olen kans kokeillut kaikenlaista. Sarastusvalo on tuntunut ihan toimivalta, mutta ainakin näin ennen kellojen kääntämistä aamulla on vaan yksinkertaisesti liian valoisaa siihen että se toimisi parhaalla mahdollisella tavalla. Näille vähän valoisemmille aamuille paras on vain se, että ei yksinkertaisesti torkuta. Nousee vaan ylös, ihan sama kuinka väsynyt on. Tää toimii mulla, tosin itse kärsin myös nukahtamisvaikeuksista ja tämän aamu-unisuuden kanssa se toimii niin, että kun kerran on herännyt niin sitten ei vaan enää nukuta vaikka väsyttäisikin…

  -el

 63. 66

  Anonyymi sanoo

  Ihana tuotelahja, nyt on pakko keksiä toimiva vastaus… 🙂

  1. lemmikki. Koira mieluiten. Se on pakko viedä ulos aamulla, muuten se kitisee ja pissaa sisälle.

  2. leipäkone. Laita illalla ajastimella leipäkone päälle, niin heräät aamulla ihanaan leivän tuoksuun, ja houkutus on liian kova jäädä petiin 🙂 ainakin meidän leipäkoneen leipä on niin pieni, että melkein joka päivä voisi tehdä uuden…

  (mailini on joannn (at) luukku.com)

 64. 67

  sanoo

  täällä kans yks aamuntorkku ilmottautuu, tää teksti ois voinu olla kans ihan suoraan mun kirjottama 😀 hullua! en tienny et meitä on näin monta!

  mulla auttaa tohon heräämisongelmaan se, että kun oon tarpeeks kauan torkuttanu (yleensä 2-3 kertaa), niin koiralla menee hermot (nukkuu samassa huoneessa) ja se alkaa raapia sänkyä/ovea että NYT on päästävä ulos! 😀 ja sitten en raaski antaa toisen odottaa…

  hanki siis koira!? 😀

  ja toinen neuvo on se, että yrität herätessäsi miettiä edes YHTÄ hyvää/kivaa asiaa mitä on päivän aikana tulossa, niin kyllä sitä jaksaa nousta 🙂

  loppujenlopuksi kun miettii, niin on toi herääminen vaan aika paljon juuri tahdonvoimasta kiinni! esim. jos oon menossa kouluun, niin mulle ei oo niin justiinsa jos torkutan vähän liikaa ja myöhästyn, mutta jos meno on töihin niin eipä sitä niin vaan kehtaakaan myöhästyä…

  lisäks oon yrittäny ajoittaa kaikki ns. ylimääräset kauneusrutiinit iltaan (tukanpesut yms.), ettei tarvis sitten aamulla torkuttaa sitä suihkuaikaa ja mennä tukkapaskasena kouluun 😀

 65. 68

  sanoo

  Haha, nauroin tosi paljon kun luin tätä! Itse olen ollut aina samanlainen, ja se torkkuherätys on ÄRSYTTÄVÄ toiminto mutta käytän sitä silti aina… Tiedäthän, että nukkuminen on ihaninta ja helpointa silloin kun on mukavinta. Tein ennen niin, että heti kun heräsin niin tempaisin peiton lattialle ja avasin ikkunan apposen auki. Tuli kylmä, enkä millään enää pystynyt nukkumaan. Nykyään en enää edes tarvitse tuota temppua, herään heti kun kello soi :)Vaikka se ärsyttääkin, yleensä aamulla heti pomppaan ylös, menen vessaan ja katon peilistä sellasella "voi vittu…-.-" -ilmeellä 😀

  koopnstuff@gmail.com

 66. 69

  sanoo

  Mulla ei ole oikeen mitään hyviä vinkkejä aamuheräämiseen, koska oon siinä ihan yhtä surkee ku sä…

  Musta oli ihanaa lukea tuon erään kommentoijan kommentti, missä sanottiin, että jotkut ihmiset ovat vaan iltarytmisiä, eikä sille mahda mitään. Koko elämäni oon nimittäin taistellut tätä aamu-unisuuttani vastaan! Itse asiassa koko yhteiskunta on sitä vastaan. Oon aina esim. kummastellut työehtosopimusten iltalisiä – aamulisät olis paljon loogisemmat!!! Muutenkaan nukkuminen kolmeen asti iltapäivällä ei ole suvaittavaa, vaan se koetaan ainakin tehokkuutta ylistävässä Suomessa laiskuutena… Entä jos haluun olla tehokas öisin? Muutenki tuntuu, että yötyövaihtoehdot on tyyliin strippari tai postinjakaja.

  Ainoo vinkki mikä itellä toimii on se, että jos on pakko herätä johonkin tärkeään juttuun, niin laittaa herätyksen vasta siihen kellonaikaan, kun on melkeen jo myöhässä. Ei ainakaan tuu torkutettua siinä panikoidessa 😀

  iinanblogi@gmail.com 🙂

 67. 70

  Anonyymi sanoo

  Itsekin olen ihan älyttömän aamu-uninen ja kokeillut kaikenlaista… herätyskello toisella puolen huonetta ei toimi koska käyn sammuttamassa sen, ja jos kaveri soittaa herätyssoiton, puhun tälle puoliunessa ja jatkan nukkumista. Edes avomies ei meinaa saada mua ylös aamuisin kun haluaisin vaan nukkua 😀 Ratkaisuna tähän oon sitte vuosien varrella olen yhdistänyt heräämiseen tuon veden juomisen – juon nimittäin illalla sen verran vettä hampaiden pesun jälkeen, että aamulla vessahätä pakottaa nousemaan heti kun herätyskello soi (joskus ehkä liian aikaisinkin, mutta juon sitten lisää vettä että vessahätä varmasti yllättää…) Pari lasillista on osoittautunut itselläni varsin toimivaksi konstiksi, ei ehkä kovin mukava heräämistapa mutta ainakin tehokas! 😀

  -iida

  lokakuusessa@gmail.com

 68. 71

  Anonyymi sanoo

  Täällä ilmoittautuu myös yksi torkuttaja! Tähän mennessä paras keino herätä varmasti ajoissa on ollut se, että pyydän poikaystävää soittamaan aamupuhelun ja pyytämään minua esim. aukaisemaan vesihanan niin että hän kuulee että tämä neiti on varmasti ylhäällä eikä jatka uinumista puhelun päätyttyä! Pari kertaa olen tosin unissani yrittänyt imitoida hanan ääntä, mutta heti jäin kiinni 😀
  -Jenni

  jennimiettinen@luukku.com

 69. 72

  sanoo

  Apua, olen ihan samanlainen! Parhaimmillaan olen nukkunut reilut 10 h yöunet ja kahdet parin-kolmen tunnin päikkärit päivässä 😀 Vihaan päiväunilta ja unilta heräämistä, nukkuminen on ihanaa ja lämpimän peiton alta nouseminen taas ei!

  Itsellä on auttanut se, että menen suoraan sängystä suihkuun, siellä pakostikin herää, ja jos ei muuten meinaa, niin vettä vähän kylmemmälle! Toisaalta aina en tosiaan halua herätä aamulla vielä aiemmin suihkun takia, silloin auttaa tiukka laskelmointi siitä, kauan missäkin aamupuuhassa menee, aka nukun tasan niin pitkään kuin vaan voin. Kolmas, joskin hankalampi vinkki, on hankkia avokki, joka herää samaan aikaan, on helpompi herätä kun toinen ei saa jäädä nukkumaan 😀

 70. 73

  sanoo

  Heh, tämä postaus ja kommentit ovat ihan parhautta! 😀 Itse herään aamuisin heti herätyskelloon tai useasti jo ennen sitä. Oma ongelmani on oikeastaan nukahtaminen ja unessa pysyminen :/
  Eräs kaverini nauratti minua aina aamuisin kiipeämällä tuolinkautta pöydälle koskemaan kattoa ja hokemaan "Olen hereillä" 😀 On kuulemma tehokas tapa herätä, kun pitää keskittyä ettei tipu pöydältä alas.

 71. 74

  sanoo

  Noniin, täällä myös yksi torkuttaja. Itse torkutan myös yleensä monia tunteja kun olen vapaalla, enkä millään pääse ylös ainakaan ennen yhtä päivisin. Vaikka herätys olisikin ollut jo kymmeneltä. Torkunkin olen säätänyt neljälle minuutille, ettei kerkeäisi niin syvään uneen, mutta eihän se mitään muuta…
  Myös päiväunet aina venyvät monen tunnin sessioiksi. Jos laitan herätyksen tunnin päähän niin alan vasta saada siinä vaiheessa unen päästä kiinni. Tuloksena on tokkurainen ja äkäinen olo, ja äkkiä vaan peitto niskaan ja jatketaan unia.
  Ainoa mikä itselläni on toiminut on juurikin tuo ystävän värvääminen herätyskelloksi. Kaveri soittaa ja jutustelee kaikenlaista ja käskee nousemaan, lopettamatta tietenkään puhelua ennenkuin toden totta oletkin jalkeilla. Sitten vain koittaa nopeasti pedata sängyn, jotta se ei enää näytä yhtä houkuttelevalta lämpimine peittoineen ja pehmeine tyynyineen…

 72. 75

  Anonyymi sanoo

  En jaksanut lukea kaikkia kommentteja läpi, joten toivottavasti kukaan muu ei keksinyt vielä tätä.

  Nimittäin vastaan, että leipäkone!
  Vain nälkäni ajaa unisuuteni ohitse, ja kun tiedän, että keittiön oven takana odottaa huumaava tuoreen leivän tuoksu (joka ei säily lämpimänä loputtomiin), alkaa kummasti silmät avautua!
  vanja@live.fi

 73. 76

  sanoo

  Useampi herätyskello herättämään, kännykän herätys mahdollisimman kovalle ja niin kauas sängystä, että on pakko nousta sammuttamaan ne! Toinen hieman epäkäytännöllisempi tapa on tietenkin hankkia kissa, joka muistuttaa aina aamuisin ruoka-ajasta maukumalla nenän edessä :D. Jo lähtee aamu käyntiin.

 74. 77

  Sipe sanoo

  Valitettavasti en voi antaa sinulle neuvoja (ja näin ollen osallistua kilpailuun) koska antaisin vaikka rahaa sille henkilölle joka keksisi ratkaisun tuohon ongelmaan.. Täällä siis toinenkin torkuttelija!

  Huomenaamuksi on kello soittamassa 6:30—joka tarkoittaa sitä, että nousen seitsemältä. tai viisi yli. tai jos olen nukahtanut vielä viimeisenkin torkun jälkeen, tulee kämppis herättämään 7:15, jolloin on jo kiire. puhelin on huoneen toisella puolella, tilanne täysin sama kuin sinulla. haen puhelimen, torkutan, ja kaadun takaisin sänkyyn. tai vaikka lattialle jos ei sänkyyn asti pääse. ylöshän en nouse!!!! vapaapäivinä sängyssä ON MAATTAVA ainakin tunti ennen nousemista, jos se uni vaikka sieltä vielä tulisi….

  olen se ihminen, jolla ei ole sisäistä kelloa. ei siis ole temppu eikä mikään nukkua puoli viiteen iltapäivällä (been there done that). kaikkein ikävintä tästä hommasta tekee se, että INHOAN nukkumaanmenoa. nukkuminen itsessään on taivaallista, mutta se, että täytyy lopettaa kaikki puuhailut ja valmistautua TUHLAAMAAN monta tuntia vuorokaudesta MAKAAMALLA SÄNGYSSÄ. siispä nukkumaanmeno vaan venyy ja venyy, usein aamun pikkutunneille asti (tai aamukuuteen-seitsemään…), joten ei ihmekään että unet venyvät sitten iltapäivään saakka. täällä siis yksi innokas lukija, joka silmät kiiluen odottaa tämän kilpailun voittajaa ja mahdollisesti kerää parhaimmat vinkit myös itselleen!

  ps. niin, kyllähän se valvominen ja lyhyet unet jossain vaiheessa kaatuu niskaan sillä, että uni tulee jo iltakahdeksalta ja nukut 15 tuntia univelkoja pois. mutta sen jälkeen oravanpyörä on jälleen valmis käyntiin…

 75. 78

  Eeva/ eeniem (at) hotmail . com sanoo

  Keksin kolme ideaa:

  1)Tätä kiinnostais itsekin kokeilla. Kännykkäsovellus tunnistaa kun unessa on kevyempi vaihe (ei koska tahansa vaan max. esim 30min ennen soittoa) ja herättää silloin tai viimeistään itse määrättynä aikana http://mdlabs.se/sleepcycle/howitworks.html

  2) pakeneva herätyskello: http://www.mulletoi.com/shop/haku/prod__2655_pakeneva_heratyskello

  3) piikkimatto, joka mulla kyllä rentouttaa iltaisin, mutta aamulla ekan soiton jälkeen (tai päikkärelle mennessä) piikkimatto selän alle. sen päällä ei pysty olemaan liian kauaa, ja hetken päästä ylös noustua pääsee kehon endorfiinit liikkeelle.

  Itsekin pystyn nukkumaan kirkasvalolampun palaessa, mutta kyllä se joskus helpottaa. ja mikä mahtava meikkausvalo 🙂

 76. 79

  Henna sanoo

  Tuttu juttu täälläkin! Etsin itsekin vinkkejä heräämiseen tuossa taannoin, ja törmäsin aika mielenkiintoiseen härveliin. Jos OIKEASTI kaipaa jotain järeämpää asetta aamu-unisuutta vastaan, niin mielestäni tämä herätyskello päihittää kyllä nerokkuudessaan kaikki muut 😉

  http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-1394000/The-alarm-clock-shreds-cash-dont-bed.html

  "You snooze, you lose (money): The alarm clock that shreds your cash if you don't get out of bed"

  Kellon väliin satanen ja sijoitus toiselle puolelle huonetta. Varmasti tulee kivat heräämistä vauhdittavat adrenaliiniryöpyt aamuisin, kun kipittää sammuttamaan herätyksen, jottei vaan olisi hetken päästä 100 € köyhempi! 😀

  strawberrypops@gmail.com

 77. 80

  Cami sanoo

  Mulla ei oo hirveesti apuvinkkejä sun ongelmaan, mun ongelma kun on aina ollut päinvastainen.. Iltaisin en saa unta, vaikka olisin kuolemanväsynyt. Sitten kun vihdoin saan unta, nukun kyllä sikeästi, mutta aamuyhdeksän (tai tuuripäivinä aamukymmenen) jälkeen uni ei vaan enää jatku. Ei vaikka menisin sänkyyn baari-illan jälkeen klo 6 aamulla. Ei vaikka herätyskelloa ei olisi asetettu, enkä kuulisi mitään ääniä aamulla. Se on vaan näköjään joku mun sisäinen juttu, joka ärsyttää monina päivinä ja öinä SUURESTI!! Ainoa hyvä puoli asiassa on se, että herään yleensä joka aamu hieman ennen herätyskelloni soimista ja pomppaan heti ylös sängystä, koska en vaan kestä maata sängyssä hereillä kun ei se uni kuitenkaan tule takaisin 😀 Enpähän ikinä oo myöhässä mistään ja saan päivän aikana tehtyä paljon asioita, koska herään niin aikasin.

  Musta siis tuntuu, että noi unenlahjat on tosiaankin joku sisäänrakennettu juttu. Tietysti tapoja voi muuttaa, mutta loppujenlopuks mä vaan oon aamuvirkku ja huono nukkuja ja sä taas oot aamu-uninen ja hyvä nukkuja (oon kateellinen sun 15tunnin unista!):D Voisit kokeilla sitä, että pomppaat vaan heti pystyyn kun kello soi. Kuulostaa varmaankin liian kamalalta, mutta kannattaa kokeilla. Pomppaat ylös, vaikka kuinka tuntuu pahalta. Meet vaikka suihkuun, juot kahvin, avaat teeveen tai radion tai ihan mitä vaan. Alat vaan tekemään aamujuttuja ja siitä se lähtee ;D Helpommin sanottu kun tehty varmaan. Ehdotan myös herätysäänen laittamista semmoseks, joka säikäyttää sut. Esimerkiks mun puhelimessa on joitain soittoääniä, jotka lähtee ihan yhtäkkiä soimaan ja asensin kerran vahingossa yhden niistä herätysääneksi ja meinasin kuolla säikähdykseen aamulla. Sellasen herätyksen jälkeen ei hirveesti nukuta:D Laitat vaan äänet mahdollisimman kovalle ja puhelimen vähän kauemmaks kuin käden ulottuville (mutta silti lyhyen kuulomatkan päähän). Eipä mulla muita neuvoja oo, ihan tämmösiä simppeleitä vaan 🙂 Mutta muista, että noissa hyvissä unenlahjoissa on tosiaankin ne hyvätkin puolensa! Ainakin saat nukuttua ja pitkään.

  tässä varuilta spostiosoite
  camilla.h0r@gmail.com
  (0 keskellä on nolla, ei iso o)

 78. 81

  sanoo

  Mielestäni ongelmaa pitää hoitaa unen kummastakin päästä:

  1) Ota jo hyvissä ajoin illalla esim. Dormiplantia (valeriana- eli rohtovirmajuurivalmiste). Saa luontaistuotekaupoista. Rentouttavat/väsyttävät, helpottavat unen tuloa.

  2) Lopeta torkuttelu kokonaan, niin mukavaa, kuin se onkin! Kun kello soi, sängystä noustaan saman tien. Paras, ellei ainoa tapa tottua tähän on juurikin se, ettei torkutteluaikaa varata lainkaan. Kun kellon soidessa huomaa, että seitsemän minuutin päästä pitäisi olla ovesta ulkona, ponkaisee paatuneinkin torkkuja reippaana ylös. Parasta on, että tässä tahdonvoimaa tarvitaan vain illalla.

  Neuvot ovat taatusti tepsiviä, sillä olen itse saanut niiden avulla unirytmini kuntoon. Tärkeä tekijä oli myös päiväunien lopettaminen. Väsymys pitää "säästää" iltaan, jolloin unikin tulee paremmin. Kauniita unia!

 79. 82

  Anonyymi sanoo

  Gio on myös mun rakkauteni! <3 Herätysvinkiksi sanoisin herätyskellon hälytysäänen, joka on kertakaikkiaan niin kamala, ettei siihen voi olla heräämättä (;

  -Mirja

 80. 83

  Anonyymi sanoo

  Olen itsekin aamu-uninen, nukkuminen on lempipuuhaani! Joskus vuosia, vuosia sitten vielä harrastin torkun käyttöä todella ahkeraan. Se aika usein johti siihen, että aikaa aamutoimiin jäi todella vähän. Joten yksinkertaisesti lopetin tämän torkuttamisen kokonaan.

  Niin kovasti kuin herätyksen soidessa väsyttääkin, pomppaan samantien ylös sängystä. Ei mene kuin muutama minuutti, niin olen huomattavasti virkeämpi. Torkuttelu saa minut vain väsyneemmäksi ja äkäisemmäksi! Edelleenkin rakastan nukkumista, mutta ajattelen, että palkitsen sitten itseni viikonloppuisin nukkumalla myöhään siitä etten torkuttele. 🙂

  netuska2@hotmail.com

 81. 84

  sanoo

  Tuttu ongelma! Kauan kokeilin kaikkia mahdollisia erilaisia ärsyttäviä herätysääniä, kunnes älysin laittaa herätysääneksi jonkin niiiiiiiin mahtavan hyvän biisin, että on vaan pakko nousta ja kuunnella se loppuun ja kappaletta kuunnellessa tulee niin hyvä fiilis että ei edes uneta enää!

  Herätyskappaletta voi toki vaihdella ettei kyllästy, mutta oma ikisuosikkini on tämä:

  Eli siis Leijonakuninkaasta Elämän Tie -biisi! Tämä kun on soittoäänenä niin tekee aina mieli bongahtaa sängystä ylös mahtipontisesti ja alkaa laulaa NAAAATSUBENGAAAAAA vai miten kukin tuon alkulaulun ikinä kuuleekaan : —D

  Yksi vaihtoehto on myös laittaa herätysääneksi jotain tanssittavaa musiikkia ja tanssia tiensä aamupalapöytään. Jokainen aamu pitäisi aloittaa sheikkaamalla pyllyä yökkäreissä :3

 82. 85

  T sanoo

  Huh, tämä kirjoitus on NIIN minunkin maailmastani! 😀 Tai siis oikeastaan ei edes naurata, haluaisin olla edes vähän enemmän aamuihminen, mutta kun ei… 😐 Eikun tsemppiä ja iloa aamuihisi, ja kiitoksia blogista!

 83. 86

  Anonyymi sanoo

  Pakeneva herätyskello oli paljon keväällä julkisuudessa. Lisäksi itseä kiinnosti herätyskello joka valvoo nukkujan unta ja herättää silloin kun nukkujan uni on siinä vaiheessa että herätys on nukkujalle helpoin. Jos olisi rahaa ostaisin tälläisen kellon ehdottomasti.

  t. Hansu

 84. 88

  Anonyymi sanoo

  Vinkkini on yksinkertainen: totuta itsesi heräämään tiettyyn aikaan. Minulla rytmi vakiintuu "vapaasti" nukutun kesäloman jälkeen hyvinkin pian. Kello on soimassa, mutta lähes poikkeuksetta herään muutamaa minuuttia ennen sen soimista. Ja tietysti käyn ajoissa illalla nukkumaan… Olin ennen illantorkku-aamuntorkku, iän myötä illantorkku-aamunvirkku…
  t. SariAnne

 85. 89

  Tanja sanoo

  Minäkin olin vielä vuosi sitten erittäin aamu-uninen, vähintään 11 tunnin yöunet olivat ennemminkin sääntö kuin poikkeus silloin kun sai nukkua niin pitkään kuin halusi. Ajattelin tietysti, että minä nyt vain olen aamu-uninen ja tykkään nukkua pitkiä unia, mutta nykyään asia on päin vastoin. Mitkään vippaskonstit aamuväsyihin ei ole tepsinyt minun(kaan) kohdalla.

  Mitä sitten tapahtui? Ruokavalioni koki totaalisen uudistuksen: luovuin turhista hiilihydraateista (mm. pasta, riisi, leipä, perunat, sokeri ym.), joiden "sivuoireena" minua väsytti pitkin päivää, aamusta puhumattakaan.

  Aloitin siis "karppauksen", jota sanaa inhoan yli kaiken, lähinnä sen leimaavuuden vuoksi. En tee ruokavaliostani mitään numeroa, vaan syön sitä mistä tulee hyvä olo. Täysin ehdoton en ole, mutta pyrin aina valitsemaan itselleni sopivimman vaihtoehdon ruoka-asioissa.

  Tämä on aika lailla kokonaisvaltainen juttu, sillä 7-8 tunnin yöunien jälkeen olen aina poikkeuksellisesti pirteä. Kilojakin lähti reilu 10, vaikken ollutkaan mikään plösö, nyt sen sijaan hoikka, joka on tietty tosi jees 😉 Olen huomannut elämänlaatuni muutenkin parantuneen, ennen urheilukin oli ihan perseestä, mutta nyt tykkään ravata jumppatunneilla useita kertoja viikossa. Herään _ilman_ herätyskelloa klo 8 maissa aamulla, joka ikinen päivä, vaikka menenkin nukkumaan puolen yön aikaan.

  Tämä remontti kuulostaa tietysti aika työläältä, mikäli tavoitteena on vaan aamun aloittaminen pirteänä, mutta koska tämä tuo paljon muitakin positiivisia asioita, suosittelen lämpimästi kokeilemaan! 🙂

 86. 90

  sanoo

  Mikäli sinulla on jo, tai voit siirtää sängyn ikkunan lähellä, niin (muutaman torkun jälkeen);) avaa ikkuna ja nyt varsinki syksyllä ihana viileys herättää varmasti ja vieläpä mukavasti.

  Sinulla on ihana blogi!

  elisabeth.nousiainen@gmail.com

 87. 91

  Terttu sanoo

  Olisin voinut kirjoittaa tekstisi! Minulla ihan sama juttu, herääminen on vaikeaa, mutta kunhan vaan saa itsensä ylös, niin kyllä se päivä siitä lähtee käyntiin!

  Avaa televisio heti kun heräät, laita siihen ääntä, ei kuitenkaan niin että se huutaa, mutta niin että kuulet selvästi aamutv:n juontajat. Tai radio ajastuksella/herätyksellä päälle johonkin toiseen huoneeseen. Näin ainakin pysyt heräämisen jälkeen valveilla.

  Itseäni inhottaa herätä viileään aamuun ja lämpimän peiton alta lähteä, mutta jätä sängyn viereen lämpimät villsukat ja ihanat lempihuppari ja verskat ja pue peiton alla. Kun nouset, ei ole enää vilu ja olet jo herännyt.

  Sitten kahvinkeitin päälle ja vessaan huuhtelemaan naama läpimällä/kylmällä vedellä jotta kaikki unihiekat lähtevät 🙂

  Ei mitään ihmekikkoja, mutta parasta mitä itsellä toimii!

 88. 92

  sanoo

  Täällä yksi aamu-uninen ilmoittautuu. Mä en vaan pysty torkuttamaan, vaan mun pitää asentaa monta erillistä herätystä, koska sammutan herätyksen aina silmät sippurassa.

  Mutta mikä auttaa mua toisinaan on tehdä nukkumaan jäämisestä epämiellyttävä kokemus. Monet onkin ehottanut kylmyyttä, mikä ei toimi mulla kun se ei haittaa mua. Mua inhottaa pitää sukkia sängyssä jostain syystä. En saa unta illalla jos sukat on jalassa, ja jos aamulla laitan sukat jalkaan, siirtyy huomio jalkoihin, ja ei tee mieli enää nukkua. Välillä laitan säärystimet, ja inhoan myös vakosametin tunnetta nilkoissa.
  Tää kikka toimii siis jos on tällasia outouksia kun mulla.

  Lukutoukille vinkiks vielä aamukirjan käyttöönotto. Eli joku koukuttava kirja jota saa lukea vaan aamulla.

  a-anni@hotmail.com

 89. 93

  Anonyymi sanoo

  Ihan oikeasti tuohon ei auta mikään muu kun otat itseäs niskasta kiinni ja opettelet nousemaan HETI kun kello soi! Tiedän että se on toosi vaikeaa mutta heti vaan ylös kun kello soi ja joka aamu sama juttu. Tahdonvoima on alkuun se juttu. Mikään vippaskonsti ei toimi kun kuitenkin palaat samaan tyyliin uudestaan. Parasta siis opettaa itselleen uusi tyyli heräämiseen. Säännöllisyys tässä tärkeintä. Ei sirkuseläimetkään opi temppuja ilman toistoa toiston perään 😉 Sinuna liittäisin aamuun vielä jonkun kivan kosmetiikkajutun mihin aiemmin ei ollut aamuisin aikaa. Pirteitä aamuja! T:oppinut

 90. 94

  kiki sanoo

  Mulla on ollut sama juttu, mutta nyt olen oppinut normaalien ihmisten rytmiin! Eli kello 9.48 jo tätäkin kirjoittelen, vaikkei olisi tarvinnut nousta ylös yhtään aikasin tänäänkään. Mut herättää poikaystävä ja koirat. Poikaystävä herää aina 7-8 välillä, ja tiedän, että kun hän herää, koiratkin heräävät, ja ne pitää viedä ulos, tai ne pissaavat matolle:D Ja siis minähän se olen joka ne vie. Poikaystävän herätys on muutenkin hellempi kuin herätyskellon, hän pussailee ja halailee ja kyselee vaikeita kysymyksiä ("Moneks sä meet töihin/Minne sä meet töihin tänään?") ja sanoo että koirat haluu ulos. Oon tässä nyt reilun vuoden aikana jo yllättävän ehdollistunut tähän uuteen rytmiin. Eli suosittelisin herättäjäksi toista ihmistä tai eläintä:D Poikaystävässä on sekin hyvä puoli, että jos hän on aamuvirkku ja menee iltaisin suht ajoissa nukkumaan, ei sitä huvita jäädä yksin valvomaan pikkutunneille. Tietenkin sinun työsi laivalla on vähän haasteellinen… Toimisiko puhelinsoitto?

 91. 95

  sanoo

  Itselläni on niinkin tylsä vinkki, että kun kuulet herätyskellon soivan ensimmäisen kerran, niin nouset sängylle istumaan ihan millaiseen asentoon tahansa, mutta et saa missään nimessä mennä makaamaan. Kun herätyskello soi toisen kerran on pakko nousta jalkeille. Ja yleensä tässä vaiheesa olen sen verran virkeä, ettei sänkyyn tee mieli palata. Tosin oma torkkuväli onkin se 10-15min. 🙂

  Teen tätä myös senkin vuoksi, että verenpaineeni on yleensä aamulla todella alhainen ja pyörryn helposti, vaikka olen lyhyt kuin mikä ja teinivuodet on takanapäin, mutta tämä onkin geeneissä kulkeva juttu.

  Onnea aamuheräilyyn!

 92. 96

  sanoo

  Minä vien herätyskellon vessaan 😀 aamulla kun näkee sen turpean nassun siellä peilissä kun laittaa kellon kiinni, iskee pakottava tarve pestä nassu heti kylmällä vedellä ja johan helpottaa se koomakin samalla 🙂 ja kahvinkeitin on ladattu valmiiksi ym tämmöisiä pieniä =)

 93. 97

  sanoo

  Mä olen kanssa ihan älyttömän iltavirkku ja aamutorkkuja. Illalla ja yöllä ei väsytä yhtään, ja aamu ja koko aamupäivä meneekin silmät ristissä unissakävelijäzombina. Kännykkä on aamuherätyksissä kaveri. Herään kyllä samantien herätykseen, mutten pysty vaan nousemaan ylös. Olenkin alkanut pelaamaan Tetristä/jotain muuta peliä kännykällä aamuisin. Heti kun saan herätyksen sammutettua, jatkan pötköttelyä kännykkä kädessä ja pelaan niin kauan kunnes olen sen verran virkistynyt että pystyn kampeamaan itseni ylös. Aluksi tietenkin heti herättyä silmät lurpsahtelee ja Tetris-palikat menee minne sattuu, mutta toimii ylättävän hyvin ja olen aina ennätysajassa ylhäällä.

  lintusenblogi@gmail.com

 94. 99

  sanoo

  Huh mulla on aivan sama pulma, aamulla ei pysty kyllä heräämään ollenkaan! oon ottanu sen asenteen että illalla lataan kahvinkeittimen valmiiksi. heti kun kello soi laitan torkun ja juoksen kahvinkeittimelle ja laitan sen käyntiin. kun torkku pärähtää tuoksuu niin ihana kahvi että on pakko raahautua keittiöön pannun äärelle, koska kauan pannussa seissy kahvihan maistuu ihan kamalalle:)

 95. 100

  Anonyymi sanoo

  Lapsi on paras vinkkini aamu-uniselle! Mieheni on toivottoman aamu-uninen. Hänellä on superunenlahjat. Kirjoituksesi oli kuin hänen kynästään. Meillä on 8 kuukauden ikäinen ihanainen tyttö, joka on perinyt isänsä unenlahjat. Minä olen taas aamuvirkku. Isä ja tytär vetelevät sikeitä vielä tunteja heräämiseni jälkeen. Mieheni tykkää kuulema herätä neidin hyväntuuliseen jokelteluun ja on valmis nousemaan hyväntuulisena, kun pikkuinenkin herää. Meidän vauva on siis erimaata kuin "en jaksa, lapseni herää aina kuudelta" – mallia.

 96. 101

  Anonyymi sanoo

  Ooh, sama ongelma kun minulla! Tai ei kesäisin ole mitään hätää, kun ei silloin oikein malttaisi nukkuakkaan, mutta mitä pimeämpi tulee niin sitä enempi lämpöinen sänky houkuttelee. Eikä asiaa auta yhtään se, että saan yksin loikoilla 200x160cm jenkkisängyssä..

  Itellä ainakin aamuheräämistä (parin torkun jälkeen, heh) auttaa sitruunantuoksuiset kasvopyyhkeet. En tiedä mikä niissä on, mutta se tuoksu on vain niin fresh että ei voi olla aukaisematta silmiä. Kahvipannu on jo valmiiksi ladattu illalla, niin ei tarvitse kuin suihkuunmenomatkalla napauttaa pannu päälle ja viileän suihkun jälkeen kahvi onkin jo valmista! Suoristusrauta kuumenemaan meikkauksen ajaksi ja kas, olo onkin virkeä kun näyttää taas ihmiseltä!

  arjavapola@hotmail.com

 97. 102

  amelié sanoo

  Meillä on kaksi aamu-unista. Torkutetaan yhdessä puoli tuntia joka aamu ja nouseminen on tosi vaikeaa, itse joudun vielä nousemaan aikasemmin että ehdin meikkaamaan. Ihan kamalaa nousta kun toinen jää vielä kellimään sänkyyn.
  Pientä helpotusta tuo venyttely heti heräämisen jälkeen, venytän jalkoja niin pitkälle kun pystyy ja sitten käsiä pään yläpuolelle. Valot päälle, niin ettei aamun eka valo ole kylppärin halogeeni(mulla on tarkotuksella aika himmee valo yöpöydällä).
  Lämmin suihku ensimmäisenä aamutoimena ja hyväntuoksusia suihkugeelejä, joita on kiva tuoksutella.

 98. 103

  Skein sanoo

  Minun ei onneksi tarvitse lähteä heti aamusta töihin tai minnekään, mutta jos pitäisi, ottaisin kaikki varotoimet käyttöön. Laittaisin puhelimen torkkuajastimen lisäksi neljä herätyskelloa eri puolille huonetta (pakko nousta sammuttamaan) ja myös kahvinkeittimen sängyn viereen vesi ja jauhe valmiiksi laitettuna. Sitten kelloon herätessäni laittaisin keittimen päälle ja torkkujen välissä siemailisin kahvia – kofeiini kun alkaa vaikuttaa, se kyllä herättää. C-vitamiinitabletti saattaisi myös auttaa, jos ei juo kahvia.

  skeyine@yahoo.com

 99. 104

  Cerp sanoo

  Mä oon itse kanssa tosi aamu-uninen, eikä tää mun vinkki oo kovin kekseliäs, mutta mulla on ainakin toiminut: Yksinkertaisesti vaan, että ei missään nimessä saa torkuttaa! 😀 Niin vaikealta kun se tuntuukin, se toimii. Torkun kanssa mä myöhästyn melkein aina, mutta kerrasta herääminen kirpaisee vaan kerran.

  Tän lisäksi mä teen aamusta mahdollisimman helpon. Vaatteet valitsen jo illalla ulkovaatteita myöten (säätiedotukset rokrok) ja kahvinkeittimen "lataan" jo valmiiks, että aamulla ei tarvii kuin napsauttaa se päälle. Joskus teen jopa aamupalan valmiiks jääkaappiin. Ja aamusuihkuihmiset voi vielä käyttää suihkussa jotain pirteen tuoksuista suihkugeeliä, niin herääminen tuntuu vielä kivemmalta.

 100. 105

  Anonyymi sanoo

  Hanki koira 🙂 sen jälkeen en oo töistä myöhästynyt kun ensimmäinen koira tuli! Meen itse yleen 6-7 aikaan töihin. Kun herätyskello pärähtää aamulla, tömistelee 8 tassua sängyn viereen ja mut herätellään pusuilla ja lähtee päivä vielä mukavasti käyntiinkin, kun koirat harvemmin on huonolla tuulella. Ennen mä olinkin aamusin huomattavasti kiukkusempi. Työsi puolesta ratkasu voi kyllä olla aika hankala toteuttaa. Mutta toimii mulla ehdottomasti parhaiten. Tosin jos mä sanon koirille et menkää pois, ne menee takasin makoileen ja siinä sitä sitten ollaan….. 😀

  elisa.156@hotmail.com

 101. 106

  Anonyymi sanoo

  En tiedä onko jo sanottu, mutta jos on vaikeuksia juuri NOUSTA sängystä, niin se hoituu sillä, että laitat puhelimen huoneen lattialle/läheiseen huoneeseen ja kun herätys soi niin on pakko nousta laittamaan se kiinni:) siinä samalla voi sitten vaikka kahvin napsauttaa päälle tai kävellä suoraan jääkaapille niin ei tule kiusausta palata sänkyyn.

  seymoureee@gmail.com

 102. 107

  Eriikka sanoo

  Minusta ainoa keino päästä sängystä ylös on nousta ennen kuin sitä ehtii edes ajatella. Itse olen jo vähintään ylhäällä sängystä ja yleensä jo poissa makuuhuoneestakin ennen kuin oikeastaan herään. Kun kello eli kännykkä soi, sieppaan sen käteeni ja hyppään ylös. Tavallisesta herätyskellosta on liian helppoa painaa nappi alas.

  Kuten joku muukin oli kommentoinut, aamun valmistelu illalla auttaa myös kovasti: vaatteet valmiiksi, aamupala mahdollisimman valmiiksi, työeväät valmiina jääkaapissa.

  Itselläni on sellainen aamusääntö, etten halua tai oikeammin pysty puhumaan 30-60 minuutin sisällä heräämisestä. Aamu on hiljaisuuden aikaa. Jos minulle tulee aamulla kiire, koko päivä on pilalla. Näiden syiden takia tykkään nousta hyvissä ajoin ja heräillä sitten rauhassa kotona aamupuuhien aikana.

  Aamuepäsosiaalisuutta ja sen jälkeistä puheen käynnistämisen jähmeyttä helpottavat äänenavausharjoitukset.

 103. 108

  Anonyymi sanoo

  Kuulostaa jokseenkin tutulta. 😀

  Ite ratkasin asian sillä, että siirryin kokonaan yötyöläiseksi. Aamulla duunin jälkeen nukkumaan, ja iltapäivällä/illalla voi herätä sitten kun mieli tekee, jos ei ole menoa. Useimmiten ei ole semmosta pakko-herätystä kuten päivätyössä, koska esim. kauppaan tai salille ei ole niin kiire ku töihin. 🙂 Kätevää! 😉

  -M-
  mari_s_02@yahoo.com

 104. 109

  Anonyymi sanoo

  Lisäyksenä vielä tuohon yötyöläisyyteen se, että kukaan ei koskaan ihmettele tai paheksu, jos nukun iltakuuteen-seittemään…. Tai vedän monen tunnin päikkäreitä. Oli sitten työ- tai vapaapäivä. Win-win! 😉

  -M-

 105. 110

  Anonyymi sanoo

  Minun pimeiden ja kamalien aamujen pelastaja on sarastusvalo. Se alkaa jo puoli tuntia ennen heräämistä vähitellen kirkastumaan ja herättämään sielua ja ruumista uuteen päivään. Sitten kun linnut alkavat visertämään, pompsahdan sängystä pirteänä valoisaan huoneeseen, ja kaivan valoa piiloon menneen koiran peiton alta aamupisulle : )

  T. Amilda

 106. 111

  sanoo

  Ihan kun kirjoittasit minun nukkumistottumuksista! Aivan nappiin meni. Usein jos nukahdan autossa ja pitäisi nousta perillä sieltäpois, tekee vain mieli jäädä sinne ja ylös nousu on mitä vastenmielisintä.

  Joten vinkkejä ei ole antaa. Koirastanikaan ei ole hyötyä, kun sehän nukkuu niin pitkään kun minäkin. Ainoastaan ulkomaanmatkoilla herään parin torkun jälkeen (yht.10min) koska en halua mennettää hetkeäkään lomasta

 107. 112

  sanoo

  Itse pesen kasvoni jääkylmällä vedellä joka aamu heti kun kello herättää! Ei mikään kovin mukava tapa, mutta virkistää ja herättää ainakin minut… 😀 Ja tietysti toinen jo mainittu asia, jos viskaa peiton pois ja avaa verhot, niin valosuus häiritsee ja tulee kylmä.

 108. 113

  sanoo

  Apua, mitäköhän vinkkiä tuohon antaisi.. Itse herään yleensä suht kivuttomasti, arkiaamuisin aina kuudelta. Torkutan kyllä jonkin aikaa, yleensä vartin verran, mutta siihen varaan valmiiksi aikaa. Munkin kyllä tekisi joka aamu mieli jäädä nukkumaan (kenen ei?), mutta sanon vaan itselleni, että nyt on pakko nousta. Sitten se on noustava!

 109. 114

  Smettis sanoo

  Paras herätysvinkki on se, että on päivälle jotain mitä odottaa, eli esim. harrastus, joku lehti, kaverilla käynti tms., niin ei harmita herätä vaan pystyy postiivisella mielellä lähtemään uuteen päivään joka aamu 🙂

  smettis@suomi24.fi

 110. 115

  Neela, neela1@luukku.com sanoo

  Mun vinkkini on, että varaa aamutoimiin mukaan jotakin ihanaa. Itselläni se on viimeaikoina ollut Brunbergin mokkasuukko aamiaisella ja ihanan lämmin suihku, jolle on riittävästi aikaa. Myös uuden kosmetiikan testaus tai uudet vaatteet ja asusteet kannustavat heräämisessä.

  Tätä et ehkä voisi ihan samalla laillatoteuttaa, mutta itse koitan aamuisin myös keksiä bussiin jotakin kivaa tekemistä, musiikkia, sudokun tai kirjan. Lisäksi otan mielelläni mukaan vaikka limpparia, ja esimerkiksi juuri nyt tarkoituksenani on ostaa hulluilta päiviltä Frezza mocha -pulloja työmatkajuomiksi!

 111. 116

  Anonyymi sanoo

  Itse joudun pitämään kahta herätyskelloa, toista torkutan ja toinen on se "nyt on pakko herätä kello", koska itselläkin on pieniä ongelmia torkutuksessa ja lopulta huomaan laittaneeni torkun pois.

  Toinen jonka olen huomannut myös tehonneen (pitää olla erittäin säännöllinen unirytmi) eli kun tarpeeksi monta kertaa menee nukkumaan liian aikaisin niin herää itsekin lopulta ennen kellon soittoa, näin minulle kävi työharjoittelussa jossa menin joka aamu samaan aikaan kouluun. Nykyisin koulussa se ei tietenkään enää toimi.

  xoxo lozku, lozku@hotmail.com

 112. 117

  sanoo

  oma ideani on pyytää joku läheinen ihminen soittamaan sinulle aamuisin 😉 et malta sanoa heiheitä, ja näin ystäväsi pakottaa sinut heräämään..
  luovaa, eikö 😀

 113. 118

  Anonyymi sanoo

  Torkkua uskallan käyttää vain vapaapäivinä. Itse herään aamulla ennen töihin lähtöä meikkaamaan, koska jos on badfaceday, on päivä pilalla.
  Oma unirytmini kääntyy yleensä kesäisin juuri päinvastaiseksi, eli valvon yöt ja nukun päivät, joten se selittääkin ettei täältäkään sunnasta löydy aamuihmistä. Päikkärit on parhaita! Juuri heräsin niiltä<3

 114. 119

  Anonyymi sanoo

  Jännä postaus, aika hurjan kuuloiset unenlahjat! Olin ennen samanlainen itsekin, ja uskoin vakaasti että "tää nyt on mitä mä oon eikä tälle voi mitään tehdä". Mutta kappas, nykyään asiat ovat toisin ja voin helposti herätä vaikka puoli viideltä 🙂

  Mulla kaikki lähti ajatuksesta. Täytyy vaan hyväksyä ettei ole mitään poppaskonstia tai helppoa niksiä millä asian saisi muutettua. Täytyy olla HALU. Minä ajattelin, miten paljon enemmän saan päivässä tehtyä kun herään ajoissa. Vaikka olin aina uskonut olevani iltaihmisiä, huomasin pian myös olevani paljon paremmin voiva ja virkeämpi heräämällä ajoissa, ja toisaalta myös nukkumalla kohtuudella. Liika nukkuminenkin väsyttää! Mulle toimi alkuun se, että vain ajattelin voimakkaasti että haluan nousta ajoissa ja tehdä kaikkea kivaa ja ihanaa ja saada sen hyvän fiiliksen minkä saan kun ei tarvitse tuhlata energiaa siihen väkivaltaiseen väkisin heräämiseen ja kiukutteluun. Eli herätyskello soimaan aikaisin, sitten vain päähän ajatus "ihanaa herätä taas uuteeen aamuun!!" Sitten nousin ylös ja menin aamujoogatunnille tai kevyelle juoksulenkille, sen jälkeen aamusuihkuun ja aamupalalle. Ah mikä fiilis!! Koko päivästä tulee onnellisempi! Pian hommasta tulee automaattista ja voi herätä aikaisin ihan ilman herätyskelloa. Voi kuinka säälinkään kämppistäni, joka nousi puolikuolleena "aikaisin" esim. yhdeksältä – siihen mennessä minä olin käynyt juoksemassa 10km, syönyt aamupalaa ja tehnyt koulutehtäviä 🙂 Eli siis kaikki on kiinni tahdosta, ja vannon, että kun tämän sisäistää se on paras vinkki mitä olla voi 😀 Eli joko haluat herätä ajoissa ja heräät tai sitten et halua ja et herää 🙂

  Tämä muuten toimii yllättävän hyvin myös jet lagiin jos matkustat paljon – varsinkin kellon kääntäminen kuljettaessa aikavyöhykkeitä itään päin on yhtä helvettiä, mutta itse olen huomannut jenkkien, Suomen ja Brittien väliä suhatessani että toimii ihan kiitettävästi 🙂 Ja JÄMÄKKYYTTÄ. Jos haluat herätä, pidä itsekuri mukana äläkä pidä torkuttelua edes vaihtoehtona!! Teen myös yötöitä ja opiskelen päivät, toimii myös siinä rytmin kääntämisessä – miksei herätä kun aamulla herätessä voi tehdä kaikkea ihanaa? Tietysti rytmin kääntämispäivät ovat tuskaisia, mutta eivät ainakaan enää puolikuolleitta kuten aiemmin.

  -Muru

 115. 120

  sanoo

  Joskus mullakin oli tosi hankala herätä aamuisin, joten keksin kierähtää sängystä aina kylmälle lattialle, herätyskello pirisi siellä sängyn alla. Jotenkin se viileys virkisti! Toinen on se että laitan illalla kaikki viimeisen päälle valmiiksi aamua varten ja aamiaisen popsin työmatkalla joten saa mahdollisimman paljon aikaa nukkua :).

 116. 121

  sanoo

  Oletko kokeillut heräämisen ajoittamista unisyklien mukaan? Unihan ei ole koko ajan samanlaista, vaan vaihtelee keveästä hyvinkin syvään. Jos herätyskello sattuu soimaan syvien univaiheiden aikaan, niin silloin herääminen on täyttä tuskaa, eikä millaan meinaa saada silmiä auki. Keveämmän vaiheen aikana taas herää virkeänä ja levänneenä.

  Unisykli kestää noin 90 minuuttia, eli yhteen yöhön mahtuu useampia. Ideana on että herätyskello laitetaan soimaan sitten sopivan ajan päähän, eli omasta tarpeesta riippuen 7,5 tai 9 tunnin päästä unille menosta. Olen itse huomannut että niinä inhottavina öinä kun ehtii nukkua vain hyvin vähän, sitä herää huiman paljon paremmin jos nukkuu esim. 3 tuntia mielummin kuin 3,5 tuntia (vaikka on se silloinkin tuskallista).

  Sit voi tietenki hifistellä ja tilata se Sleep like an Android sovelluksen tuohon puhelimeesi joka laskee tämän unisyklin puolestasi yön aikana tekemiesi liikkeitten perusteella, ja herättää optimaaliseen aikaan 🙂 Tätä on jotkut tainneet jo suositella!

 117. 122

  ElinaK sanoo

  Ihan ensimmäiseksi täytyy mainita, että täältä löytyy juuri saman puhelimen erittäin tyytyväinen omistaja (ja samassa värissä).

  Mutta asiaan, satuin juuri tässä katsomaan viime viikolla Leijona luolaa jossa tarjottiin uutta herätystapaa – Waken'Bacon. Tämä possuinen herätyskello asetetaan pöydälle ja se alkaa paistamaan pekonia jolloin voit herätä IHANAAN rasvan käryyn! Siinä vaiheessa ei tule mieleenkään nukkua kun makuuhuoneessa tuoksuu tämä ruokaisa haju:) http://bacontoday.com/waken-bacon-the-real-bacon-alarm-clock/

  Toisena vaihtoehtona olisi hommata sellainen herätyskello (myydään esim pulju.net), joka herätyksen aikaan lähtee lentoon ja sinun on pakko nousta että saat tuon herätyskellon pirinän loppumaan.
  Esimerkiksi http://www.pulju.net/tuotteet/aikakoneet/lentava-heratyskello

  Ja sen jälkeen vain pakottaudut kylmään suihkuun..:)
  -ElinaK

 118. 123

  sanoo

  Mulla toimii yksinkertaisesti se, että kännykkään ärsyttävä herätysääni ja melko isolle ja sitten kännykkä toiselle puolell makkaria, että on pakko nousta sammuttamaan se piipitys! Sitten heti vessaan, valot päälle ja kylmällä vedellä naamalle viestittämään että herätys:D

 119. 124

  sanoo

  Itselläni on ajoittain ihan samanlainen ongelma nukkumisen kanssa, välillä sitten taas on kausia että herään itsekseni pirteänä ennen herätyskelloakin. Olen huomannut, että ainoa asia millä saan aamuherätykset sujumaan, on säännöllinen unirytmi.

  Alkuunsa pitää väkisin muutamana päivänä kiskoa itsensä ylös aika tarkalleen samaan aikaan. Sitten herääminen helpottuu ja pian sitä jo herää itsestään siihen tiettyyn aikaan, eikä edes väsytä. 🙂
  Nukkumaanmenoaikakaan ei sitten saisi kovin paljoa heitellä, ainakaan useampana päivänä peräkkäin.

  Varmaan on aika henkilökohtaista, miten tämä toimii. Mutta uskon, että jokainen pystyy löytämään omalle sisäiselle kellolleen sopivan unirytmin ja heräämisajankohdan. Loppujen lopuksi ihmisen sisäinen kello määrää näitä asioita aika pitkälti. Itselläni otollisin heräämisaika tuntuu olevan noin 8 tunnin unen jälkeen.

 120. 125

  sanoo

  Minun vinkkini on sisäisen kellon "ajastaminen". Tai mitenhän sen selittäisi parhaiten. 😀 Jokaisella ihmisellähän on olemassa omaan sisäiseen kelloonsa sopiva paras heräämisajankohta. Itselläni olen huomannut, että se on noin 8 tunnin unen jälkeen. Tässä vaiheessa uni on kevyttä enkä näe unia, ja tuntuu että on nukkunut riittävästi. Tavallaan siis liittyy myös unisykleihin.

  Useampana päivänä kannattaa kiskoa itsensä aika tarkalleen samaan aikaan ylös sängystä. Herääminen siihen kyseiseen aikaan alkaa helpottua ja jossain vaiheessa sitä alkaa herätä jo itsekseen ilman herätyskelloa. Sisäinen kellokin sopeutuu uuteen rytmiin, jolloin pitäisi illalla huomata myös se sopiva nukkumaanmenoaika väsymyksen iskiessä.

  Tietenkin sitä joskus pakostakin valvoo myöhään tai jotain, mutta ainakaan omalla kohdallani yksi valvottu ilta ei vielä vaikuta. 🙂

 121. 126

  Anonyymi sanoo

  Laita yöpödällesi jotain pienen pieniä namuja, esim. mentol pastilleja ja torkun kohdalla nakkaa yksi sellainen suuhusi. Vaikka yrittäisit jatkaa uniasi maukuaisti on jo lähettänyt viestin aivoihisi että on aika alkaa heräilemään… Tämä kikka toimii hyvin!!!

  Pikkumyy

  willitblend@hotmail.com

 122. 127

  Anonyymi sanoo

  Vesipullon jättäminen yöpöydälle toimii! Pieni kulaus vettä ennen sängystä nousemista virkistää aivoja. Suosittelen myös sarastevaloa, jos et ole sitä vielä kokeillut 🙂

 123. 128

  kisu pikkukuu sanoo

  Argh, VIHAAN torkutusta 😀 Meinaa aina palaa käämi kun poikaystävä torkuttaa monta tuntia ja minä saisin nukkua. Toisin kuin tästä voisi päätellä, oon itsekin kovin aamu-uninen tai oikeastaan kokopäiväuninen..
  Oon jotenkin vuosien saatossa onnistunut kehittämään heräämistäni ja nykyään oon aika ongelmaton herääjä: Kolme herätystä esimerkiksi viidentoista minuutin välein ja viimeiseen on herättävä. Nykyään mun kroppa jotenkin odottaa sen ensimmäisen jälkeen seuraavia ja alkaa jo valmistautumaan heräämiseen. Sitten vaan reilu pomppaus sängystä uuteen päivään 🙂
  Oon aika tyytyväinen, koska ennen mullakin oli vähintään kolme herätyskelloa eripuolilla huonetta ja siltikin joku sai tulla repimään mut ylös sängystä. Harkitsin muuten silloin sellaista palapeli-herätyskelloa, oletko kuullut? Herätyskellosta sinkoaa palapeli (tai se itse kello muuttuu osiksi), joka pitää koota ennenkuin herätys lakkaa :D.

  Mun ongelma ei siis ole enää itse herääminen, vaan hyvinkin kettumainen VÄSYMYS, joka ei helpota ennen unia. Sitäkin varten oon onneks löytänyt muutaman hyvän keinon, jotka ajattelin tässä jakaa, vaikka heräämisvinkkejä kyselitkin. Ensinnäkin, aamulla pitää olla jotain kivaa odotettavaa esimerkiks hyvää mehua tai lempparivanukas tai uus vaate tai meikki. Tässä välissä joku hyvä musiikki päälle potkasemaan päivä käyntiin. Sitten mun lempparivinkki – hymyile kuin joku vähä-älyinen. Luin kerran jostain lehdestä, että hymyily laittaa kehosi luulemaan sinun olevan hyväntuulinen ja väsymys jotenkin unohtuu. Ja tämä oikeasti toimii! (tai sitten uskon tähän vain niin kovasti :D) Ei mikään lyhyt tekohymy vaan kunnon suupielet korviin – väläytys. Ainut mutta tässä vinkissä on se, että niinä kaikkein V-mäisimpinä aamuina hymyily ei ihan hirveästi innosta…….
  Näihin hirveisiin, kiireisiin ja väsyneisiin aamuihin on onneksi kofeiini. Itse nautin annokseni mieluiten tablettina, kun en kahvin mausta pidä.

  Tästä minun kirjotuksesta tuli vähän jaaritteleva romaani, mutta toivottavasti vielä löydät hyvät heräämiskeinot itsellesi 🙂

 124. 129

  sanoo

  Tää olikin hankalaa. 😀 Mut käytiin joskus herättämässä, enkä millään jaksanut nousta. Ylös pääsin vasta kun oli aivan pakko. Nykyään, vaikka joinakin aamuina mut voitais herättää, laitan herätyskellon soimaan muutaman metrin päähän pöydälle, että nousisin ylös. Olen aika herkkä koville äänille, ja herätyksen kova ääni pitää vaimentaa, ennen kuin se käy kovemmaksi. Sängylle ei saa mennä takaisin.. siinä ei käy ikinä hyvin.
  Mutta jos tämä ei toimi, homma käy hankalaksi. Totta puhuen, kun mietin tätä, ei mieleeni tullut kuin se, että juo illalla sen verran vettä, että pitää nousta vessaan. Mutta kun hätä voi tulla keskellä yötäkin. 😀
  Vähä hieno tuo matikkaherätys, olisi kamalaa mun kohalla kyllä. En selviä tollaisista laskuista millään, sormilla on jo vaikea laskeskella tollasia. 😀 Sais kello soida aika kauan.
  Mutta jos sitä nousisi ylös kellon/puhelimen luo, sammuttaisi herätyksen ja lähtisi kuin koomassa vessaan. Sitten valot päälle ja hetki silmien siristelyä ja pian aamutoimet. 😀

  teijjan@hotmail.com

 125. 130

  Mytty sanoo

  Tiedätkö niitä hiljalleen valoa lisääviä lamppuja? Itse inhoan yli kaiken sitä piippaavaa ääntä, joka herättää täysin kesken unien. Tämä lamppu taas herättää hellästi pikkuhiljaa kun kroppa alkaa vähitellen tajuamaan että on aamu. Tämä ei toki tarkoita sitä, että tähän OIKEASTI heräisi 😀 Suosittelen tämän lisäksi laittamaan herätyksen niin kauas sängystä kuin mahdollista ja herätys siis pikkuisen tuon lampunvalon jälkeen. Tällä tavalla on herätys sekä pehmeän mukava, että tehokas. 🙂

  mytty83@gmail.com

 126. 131

  sanoo

  Minun vinkkini on varata tarpeeksi aikaa heräämiseen. En tarkoita, että alat torkuttaa kaksi tuntia ennen kuin lopulta nouset ylös, vaan sitä, että heräät ja NOUSET sängystä ensimmäiseen herätykseen hyvissä ajoin ennen kuin sinun pitää lähteä töihin tms. muihin menoihin. Ajan varaaminen hitaisiin aamuaskareihin saa unisemmankin kropan heräämään lempeästi. Toki jos tuntuu, että tarvitsee vähän lisäboostia silmien auki saamiseen, kylmät suihkut ja jääkaappikosmetiikka saattaa auttaa. Itse herään lähes aina vähintään kaksi tuntia ennen lähtöä. Vihaan sitä, että kiireessä syön aamupalaksi edellis illan karkkia/sipsejä/keksejä/juustosiivuja (you name it!) ja etsin avaimia samalla kun harjaan hampaita, kun ei ole aikaa tehdä asioita kunnolla ja rauhassa. Taidan olla tällainen slow lifen kannattaja kyllä muutenkin. Mutta jos joinakin aamuina haluaakin sitten torkutella, kiireaamuihin auttaa ajastetut asiat ja edellisillan ennakointi, kuten ajastettu kahvinkeitin ja valmiiksi tuolille valitut päivän vaatteet ja meikit. Ja tuohon torkuttelusta eroon pääsemiseen auttaa vain vahva itsekuri. Päätä jo illalla, että huomenna en torkuta aamulla vaan nousen heti. Ja aamulla ajattelet, että lupasin itselleni, että nousen heti. Vaikka itsepetos onkin petoksista helpointa, se tunne on mitä parhain, kun pystyy ylittämään itsensä. Ja heti aamutuimaan!

  Onnea taisteluusi vaikeita aamuja vastaan!

  t. Tangomango

 127. 132

  sanoo

  Hui! Onko veriarvot varmasti kunnossa, jos uni noin maittaa? Käy tarkistuttamassa ainakin kilpparit ja hemppari. Jos kaikki on kunnossa niin sitten kannattaa kyllä nauttia siitä, että saa nukkua! Jos elämäntilanne sallii nukkumisen, niin antaa palaa vaan… Itse olin ennen aamu-uninen, mutta jo vain on uni karissut silmistä, kun hankin lapsen. Nahkavekkaria oivallisempaa herätyskelloa ei olekaan ja liikaa ei tule nukuttua, ei edes viikonloppuna. Seitsemän tunnin yöunet ovat luksusta. Nauti siis unistasi!

 128. 133

  sanoo

  Jätä jotain kivaa aamuun, jonka saat vain aamulla pukeissa & ihmisennäköisenä 🙂 Se voi olla lempi lehtesi uusin numero (korkkaamaton!), herkkukonvehti, nauhoitettu sitcom tai täydelliset naiset. Saippua, jonka olit tilannut ja nuuhkaiset sitä ensimmäisen kerran…

 129. 134

  sanoo

  Jätä kiva, odottamasi asia aamuun, jonka saat kun olet pukeissa & ihmisennäköinen 🙂 Lempi lehti (korkkaamaton), konvehti, uutuustuote jota nuuhkaiset ensimmäisen kerran…

 130. 135

  Anonyymi sanoo

  Laita sängyn viereen joku astia ja vettä ja sinne joku käsipyyhe tai mikätahansa rätti ja läiskäät sen heti aamulla naamalle ni kyllä virkistää 🙂

  jjuuulia_@hotmail.com

 131. 136

  nanna sanoo

  Voih, kuulostaapa niin tutulta! 😀 Itselleni paras tapa on laittaa kännykkä toiselle puolelle huonetta ja kun herätyskello alkaa pirisemään, joudun nousemaan sängystä, jotta saan sen sammutettua. En sano etteikö tästä kikasta huolimatta mieleni tekisi juosta takaisin vällyjen alle, mutta pieni jaloittelu piristää edes vähän ja voin ajatella, että herätäämpä nyt sitten kunnolla kerran sängystä jo noustiinkin 😀

  wardrobe.dreams@luukku.com

 132. 137

  pupussi sanoo

  Itselläni ei ole ollut uniongelmia kun vitamiinien saanti on taattu. Ihmiset väittävät syövänsä monipuolisesti, varsinkin jos tulee syötyä se yksi omena viikossa tai muutaman kerran kuussa Hesen salaatti. 🙂
  Kun pitää vitskut kunnossa, jopa purkista kannattaa ottaa ylimääräistä, mulla pysyy unet 5-7 tunnissa ja tunnen silti oloni aamulla todella virkeäksi. Kahvinkin pystyin jättämään pois. Parhaimmaksi olen huomannut poretabletit esim Friggs, missä kaikki päivän ABCDE-vitamiinit samassa. Halpismerkki ei toiminut yhtä hyvin.

 133. 139

  sanoo

  Aika siisti tuo matikkaherätyskello. 😀 Mä yleensä nousen aamulla heti kun kello soi, koska jotenkin torkuttaminen ei nappaa. Mutta jos on vaikeuksia päästä sängystä ylös aikaisin niin yksi toimiva, ei tosin erityisen miellyttävä, keino on veden juominen illalla. Kun aamulla havahtuu siihen, että rakko meinaa poksahtaa niin sängystä pääsee melko nopeesti ylös. 😀 Se mihin aikaan illasta ja kuinka paljon nestettä täytyy kitata on tietty yksilöllistä eli saattaa joutua harjoittelemaan muutaman kerran.

 134. 140

  Anonyymi sanoo

  Olen itsekin aamu-uninen.
  Yksi keino, mikä saa aamulla unen karisemaan silmistä on se, että on joku uusi kosmetiikkatuote odottamassa käyttöönottoa.
  Odottelin viime viikolla kovasti LilyLolon tilaustani saapuvaksi.
  Meikkasin mahdollisimman myöhään joka aamu, jos vaikka paketti ehtisi tulla aamun aikana ja pääsisin heti kokeilemaan uusia juttuja.
  No, paketti tuli yhtenä aamupäivänä, kun meikit oli jo nassussa.
  Seuraavana aamuna herätessäni eka ajatus oli, jes, tänään pääsen kokeilemaan uusia luomivärejä!!
  Ja pomppasin pirteänä ylös sängystä.
  Eli, kannattaa huolehtia siitä, että JOKA aamuksi on jotain uusia juttuja, esim. just meikkejä odottamassa…
  Eikös vaan olekin käytännöllinen ja toimiva vinkki! 😀

  Buhiko Pandasilmä

  muro.namuro@gmail.com

 135. 141

  Aniis sanoo

  Meidän taloudessa, jossa asuu kaksi erinomaisen aamu-unista ihmistä, on havaittu hyväksi kahden herätyskellon taktiikka. Yksikin voisi toimia, mutta jujuna on asettaa kyseinen kapine niin kauas sängystä, että on pakko nousta ylös jotta sen saa sammumaan. Jos hautaa puhelimen vielä edellisiltaisen vaatekasan sisään monen metrin päähän, on aika varmaa että siinä kaivellessa herää sen verran että kykenee lompsimaan vessaan läiskimään kylmää vettä naamalle.

 136. 142

  Pilvikki sanoo

  Hei Virve,

  Aluksi kiitos mahtavasta blogista ja hauskoista postauksista, joita ilman on jo ihan orpo olo 😀

  Tässä heräämisvinkkini:

  Muistattehan monille lapsuudesta tutut "tienaamislistat". Siihen merkittiin suoritetut tehtävät ja kun sovittu määrä oli täynnä, sai jotakin kivaa. Ehdotan sinulle siis eräänlaista herätysaiheista tienaamislistaa. Voit itse määritellä millaisilla ehdoilla listan suoritus hyväksytään. Esim. hyväksytty suoritus voi olla, että heräät joka aamu ennen klo 10 tai että heräät joka aamu ennen kolmatta torkutusta. Määrittele myös suorituksesta saatava palkinto.

  Laita hyttisi oveen tai kotona esim. kylppärin oveen iso paperi ja kynä siihen lähelle. Kun herätyskello soi ja nouset ylös, kävele paperille ja kirjoita siihen jotakin tyyliin "Tänään ma xx.xx. nousin ylös klo yy.yy." Tämä joka aamuna. Viikon kuluttua tarkasta tienaamislistastasi, täytyykö suoritusehto. Jos täyttyy, saat omavalintaisen palkinnon! Jos ehto ei täyty, seuraavalla viikolla uusi yritys. Ajan myötä voit tiukentaa suoritusehtoa ja parantaa palkintoja, kunnes olet aivan tottunut kellonsoittoon heräämiseen!

  Kuulostaa ehkä vähän monimutkaiselta, mutta tätä peliä voi muokata omiin tarpeisiin sopivaksi 🙂

 137. 144

  sanoo

  Itsellä toimii että herätysäänenä on jokin ihana biisi kuten Mobyn Porcelain tms niin herää ilosena aina 🙂

 138. 145

  sanoo

  Laitat kellon soimaan siihen aikaan kun on PAKKO nousta ylös. Sitten vaan nouset. Rangaistuksena on, että yhtäkään uutta kosmetiikkatuotetta ei tule sinulle seuraavaan kuukauteen, jos et nouse ylös kun kello soi. Ja sitten myös noudatat tuota rangaistusta. 🙂 Äkkiä siihen oppii.

 139. 146

  Sinini sanoo

  Noh, en tiedä tuliko edellinen kommenttini perille, koska se ohjasi minut jollekin virhekoodi sivulle ja sanoi, etteivät bloggerissa voi toteuttaa pyyntöäni… o_O

  Jokatapauksessa, tässä se tulee! 😀 Luin kerran herätyskellosta, joka lähtee karkuun! Se kestää myös pudotuksen jostain 10 metristä! Äänikin on luonnollisesti jotain palosireenin kaltaista! Muistaakseni tälläisiä kapistuksia sai parin kympin hintaan pulju-nettikaupasta. Ehkäpä pieni aamujumppa herätyskellon jahtaamisen merkeissä sängyn alla ja paloauto saisivat sinutkin ylös sängystä? 😉

  siniliu (a) gmail . com

 140. 147

  Anonyymi sanoo

  Päätin joskus teininä kieltää itseltäni torkkunapin käytön ja nousta välittömästi ekalla kellon lyömällä. Tämä on jostain syystä pitänyt, vaikka moni muu päätös onkin ajan saatossa kärsinyt… Pommiiin olen sittemmin nukkunut ehkä kerran. Ja teini-ikä on ohitettu noin teini-ikä sitten ;).

  Eli heti ylös sängystä ja sitten niitä muita keinoja (suihku, kahvi, yöpaita päällä jäätävälle partsille tms :)) käyttöön sen jälkeen!

  -Hanna-

 141. 148

  sanoo

  täällä kanssa yksi toivoton torkuttaja 🙂 yleensä onnistun nousemaan torkuttamatta, jos päivän varrelle on jotain kivaa luvassa. jouluna ja syntymäpäivänäni herään aina todella aikaisin, monesti jopa ilman kelloa! kannattaa siis keksiä jotain megakivaa päivän varalle ja yrittää pitää se mielessä kun kello aamulla soi.

  jos samassa taloudessa ja ehkä samassa sängyssä nukkuu ei torkuttaja, niin toisinaan auttaa myös se että yrittää olla epäitsekäs ja olla häiritsemättä toisen unta 🙂

  t: torkutusennätys 3 h

 142. 149

  sanoo

  toi on tosi tuttua itselleni, saatan torkuttaa vaikka neljä tuntia semmoisessa horroksessa; tuntuu, että olen tullut immuuniksi sille herätysäänelle. 😀 mutta joskus onnistun ottaan itseeni niskasta kiinni ja se tapahtuu näin:
  1) laita herätys sille kellonajalle, kun on oikeasti pakko nousta ylös, piste. ei vaan oo torkutusvaraa. mulla on sellaisia ihannekuvia, että joo, huomenaamulla herään jo kahdeksalta, enkä kymmeneltä, niin ehdin vähän puuhastella aamulla. pyh, torkutan pahimmillaan sen kaksi tuntia, ja sitten en oo nukkunut kunnolla, enkä saanut mitään aikaankaan.:D

  ja sitten, jos aamuisin herään todella syvästä unesta, eli nouseminen on tuskaa, ja torkuttaminen houkuttaa, niin 2) asetan kaksi herätystä. ihminen mitä ilmeisemmin nukkuu 1,5 tunnin sykleissä: 1,5 kevyttä unta, 1,5 tuntia syvää unta. laitan siis ensimmäisen herätyksen 1,5 tuntia sitä "oikeaa" herätystä aikaisemmin. tällöin viimeiset 1,5 tuntia ovat kevyttä unta ja siihen oikeaan herätykseen on helpompi herätä.

 143. 150

  sanoo

  Mä olen myös ollut aina iltavirkku ja aamusta nukkuisin pidempään, mutta… en ole koskaan käyttänyt torkkunappia. Laitan kellon herättämään niin myöhään, että pakko nousta heti ylös. Ja kun nousen heti kellon herätettyä, niin jotenkin se väsymys menee ohi. Väsymys kyllä tulee sitten töiden jälkeen.. Torkkunappia ei kannata käyttää,huono tapa 🙂

 144. 151

  sanoo

  Arvonta meni jo, mutta pakko kertoa, että olen täysin samanlainen torkuttaja! Ja itseasiassa varsinkin vapaapäivänä se torkuttaminen on ihanaa. Maailman paras tunne, kun voi hiljentää kellon, kääntää kylkeä ja käpertyä takaisin unimaailmaan. 🙂

  9 minuutin välein torkuttava herätysvalokello antaa torkuttaa vaan 1,5 tuntia ennen kuin se automaattisesti sammuu. Onneksi nykyisessä kännykässä ei taida olla mitään aikarajaa. Vanha oli ihan pyllystä, kun 5 minuutin välein tapahtuva torkutus katkesi automaattisesti 25 minuutin kohdalla – ei mitään järkeä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *