Sama kai se on mitä siihen laittaa…

Tänään tehdään selväksi, miksi on olemassa aluslakka ja päällyslakka ja miksei läpinäkyvä kynsilakka ole aina niiden korvaaja välttämättä. Tiedän, että asia mietityttää monia, joten tänään pureudutaan siihen syvemmin.

En yleensä tykkää tehdä näitä ”anna niin täti opettaa” -tyylisiä postauksia, mutta tiedän tämän auttavan monia niiden kysymysten kanssa, joita ei kaikkia aina kehdata kysellä ääneen.

Miksi aluslakkaa käytetään?

Aluslakkaa käytetään tasoittamassa kynnen pintaa, jolloin sen päälle laitettava kynsilakka levittyy kynnelle tasaisemmin. Kun kynsilakka levittyy kynnelle hyvin ja tasaisesti, pysyy se myös kynnellä yleensä paremmin.

Aluslakka voi myös sisältää kynttä vahvistavia aineita, jolloin kynsi ei liuskoitu, lohkeile tai taivu samalla lailla kuin se ilman aluslakkaa tekisi. (Liuskoittuvuus ei muuten välttämättä ole syy hankkia kovettavaa lakkaa vaan kielii yleensä siitä, että kynnet ovat kuivat, jolloin kynsilevytkään eivät pysy yhteen liimautuneina. Tällöin avainsana on kynsien ravitseminen käsivoiteilla sekä kynsiöljyillä ja -voiteilla.)

Aluslakalla pyritään myös estämään kynsien värjääntyminen kellertäviksi, mitä joidenkin lakkasävyjen kanssa voi tapahtua. (Ja värjääntyneet kynnet voi helposti palauttaa entiseen kuosiinsa nailbufferilla, joka hiooo kevyesti kynnen pinnan.)

Itse en omista oikeaa ”pelkkää” aluslakkaa vaan pelkän OPI:n Nail Envyn, joka vahvistaa kyntää ja on samalla aluslakka.

Voiko aluslakkana käyttää mitä tahansa kirkasta kynsilakkaa?

Tavalliset kirkkaat lakat tehdään usein hyvin kiiltävän pinnan kynsille jättäviksi. Aluslakan idea on mm. parantaa lakkauksien kestoa ja jos aluslakan korvaa millä tahansa kirkkaalla lakalla, ei lakka välttämättä tartu tämän valmiiksi jo hyvin kiiltävän (ja siksi yleensä liukkaan) pinnan päälle tarpeeksi tiukasti, joilloin aluslakan tehtävä lakkauksen iän pidentämisessä ei välttämättä tapahdu. Kynnen pinta on siis liian liukas kirkkaan lakan jäljiltä, jotta värilakka kykenisi pysymään siinä täydellisesti.

Lakatessa tätä ei tietenkään huomaa, mutta lakkaus ei vaan välttämättä kestä niin pitkään kuin se oikean aluslakan kanssa kestäsi.

Miksi päällyslakkaa käytetään?

Päällyslakkaa käytetään parantamaan lakkauksen kestoa. Kun kynsilakan päälle sipaisee kerroksen päällyslakkaa, ottaa päällyslakka ensimmäisenä kolhut vastaan ja kuluu sen alla suojassa olevan värilakan sijaan. Päällyslakka myös antaa kynnelle upean kiillon (tai mattaa lakkauksen, kuten matte top coatit tekevät).

Päällyslakkana voi myös käyttää pikakuivattavaa kynsilakkaa, joka muodostaa saman suojaavan kerroksen, mutta kuivattaa alla olevan kynsilakan sen normaalia kuivumisaikaa nopeammin.

Väritöntä päällyslakkaa voi myös lisäillä kynsiinsä lakkauskertojen välissä, jolloin lakkauksien ikä varmasti pitenee.

Voiko päällyslakkaa käyttää aluslakkana?

Päällyslakka ei välttämättä kirkkaan lakan tavoin ole paras aluslakka, sillä sen tehtävänä on yleensä antaa lakkaukselle upea kiilto, mikä jälleen tarkoittaa liukasta pintaa. Näin ollen värilakka ei välttämättä tässäkään tapauksessa pysy kynsillä erityisen hyvin.

Entäs ne 2-in-1 -tuotteet?

Tuotteet, joissa on alus- ja päällyslakka yhdessä ovat yleensä melko kompromissituotteita. Aluslakan ja päällyslakan tarpeet ja tarkoitukset ovat niin erilaiset, että tuntuu hassulta laittaa ne samaan purkkiin. Ihan käteviä tuotteita, mutta eivät tuo niitä parhaita tuloksia.

Onko sua pakko kuunnella näissä jutuissa?

Ei ole. Jos olet löytänyt sinulla toimivat tuotteet niin mene niillä. Minä vain kerron, kuinka optimoit koko homman. Käytän silti itse välillä aluslakkaa päällyslakkana ja päällyslakkaa aluslakkana ja teen muitakin kieroja juttuja, mutta minä tykkäänkin olla vaihtamassa lakkojani usein. Jos et itse tykkää tästä rulianssista, niin sitten kehotan kuuntelemaan.

Käytättekö te alus- ja/tai päällyslakkaa?

Kommentit
 1. 1

  Anonyymi sanoo

  Kiitos kun selvensit asiaa (: Kiinnostaisi tietää, että minkä merkkinen toi mattalakka oli ja mistä sitä saisi? :>

  – Nelli

 2. 2

  sanoo

  Käytän aina aluslakkaa, päällyslakkan laitan jos on tarve / jaksan.. sen kanssa en ole niin ehdoton. Hyvä aluslakka on kaiken a ja o!

 3. 3

  Anonyymi sanoo

  käytän itse kyllä alus- ja päällyslakkaa AINA, ei mun lakkaukset kestä hetkeäkään ilman… ja molemmat bongattu muuten sun blogista (opi nail envy ja opi top coat)

 4. 4

  sanoo

  Käytän molempia, joskus laiskoina hetkinä saatan jättää väliin, kuitenkin todennäköisemmin sen päällyslakan. Toi OPIn vihreä Nail Envy on _aivan_ parasta, harmi vaan kun se maksaa niin vietävästi (=27,50 e) ainakin täällä maissa (kuulin kaverilta juttua, et jollain laivalla se ois 15 euron paikkeilla, tietääkö joku, pitääkö paikkansa?).

  Tällä hetkellä käytössä vaihtelevasti eri aluslakat, ja päällä tuo Seche Viten topcoat.

 5. 5

  Anonyymi sanoo

  Hei! Satutko tietämään myydäänkö silja linen tax freessä Givenchy Play For Her-tuoksumerkkiä?

 6. 6

  kyllästynyt finneihin sanoo

  Hei.

  Olen ennenkin saanut blogistasi hyviä vinkkejä, oli kyse sitten kosmetiikasta tai ihonhoitotuotteista, joten ajattelin siksi pyytää juuri sinulta apua ongelmaani.

  Olen 12-vuotias, ja minulla on hieman rasvoittuva iho. Pintakuivuutta ei juurikaan esiinny, mutta T-alueella on paljon
  epäpuhtauksia ja erityisesti nenässäni on paljon mustapäitä.

  Käytän kasvovettä ja muita puhdistustuotteita säännöllisesti, ja HG-tuotteitani ovat Proactiv Solutionin kasvovesi ja kuoriva puhdistusemulsio. Tilaan sarjan tuotteita säännöllisesti, mutta kasvovesi loppuu aina ennen seuraavaa pakettia, jolloin vaihdan yleensä Clerasilin vastaavaan. Tämä ei kuitenkaan ole yhtä hyvä tuote iholleni ja lähes aina silloin finnejäkin ilmestyy.

  Haluaisin siis kysyä sinulta, mitä puhdistustuotteita (erityisesti kasvovettä ja kosteusvoidetta) suosittelisit minulle?

  Kiitos jo etukäteen.

 7. 7

  sanoo

  Se jäi vielä mietityttämään, että miksi tavalliset kirkkaat lakat eivät välttämättä toimi päällyslakkana? Että miksi vain ne toimivat, joissa tosiaan lukee PÄÄLLYSLAKKA? Itse sorrun aina ostamaan näitä tavallisia kirkkaita, ja sitten revin hiuksia päästäni kun se ei toimikaan päällyslakan tavoin.

 8. 8

  sanoo

  Oon kokeillu kyllä kaikenlaiset kombot ja tiettyjen kynsilakkojeni kanssa (esim yhden Maybellinen tummansinisen ja Rimmelin oranssin) on pakko laittaa aluslakkaa, ettei kynnet värjäänny täysin. Mutta tykkään eniten käyttää lakkoja, joilla saa yhdellä kerroksella peittävän tuloksen – tällöin en käytä alus- tai päällyslakkaakaan, koska mulla monta kerrosta lakkaa kestää yhden suihkun tai yhden työpäivän (pesen käsiä töissä aiiiika monta kertaa) ennen kun lakat voi kiskaista isoina laattoina pois. Omistan aika monta lakkaa enkä oo löytänyt kovinkaan montaa, joka ei näin tekis, nytkään ei yhtään tuu mieleen. 😀 Ihan tilanteen mukaan siis, välillä aluslakkaa ja kuivattavaa päällyslakkaa jos joutuu vetämään väriä monta kerrosta päällekäin pienessä kiireessä.

 9. 9

  Anonyymi sanoo

  No katos perhana. 😀 Tulipahan tääkin sitten selväksi, oon miettiny tota joskus ja itsepäisesti käyttänyt jotain kirkasta lakkaa yleensä päällyslakkana, toisinaan myös aluslakkana (harvoin on mitään värillisen lakan alla). Toisaalta ei se sinäänsä ole haitannut kun tykkään myös vaihtaa usein väriä ja kuosia mutta silti hyvä tietää. 🙂 Kiitos!

 10. 10

  Anonyymi sanoo

  Joo, molemmat käytössä. Aluslakka sekä lakkauksen kestävyyden että kynsien värjääntymisen takia. Vaihtelen tavallisen aluslakan ja kynsiä vahvistavan lakan välillä, onnekseni olen löytänyt tuotteet, jotka mulla pysyvät.

  Päällyslakka taas on mulla pikakuivattava, enkä saisi ikinä lakattua kynsiä ilman sitä. Aina, aina, aina, aina tökkään vastalakatun kynnen johonkin, eikä mulla ole ennen pikakuivattajaa ollut varmaan koskaan täydellisen onnistunutta lakkausta. Ja se kiilto tuntuu tuovan lakan väreihin ihan eri tavalla syvyyttä ja vähän jopa jellymäisyyttä lähemmin katsottuna. Varsinkin glitterlakoissa ero on kuin yöllä ja päivällä.

  Nämä tuotteet oikeastaan aloittivat oman lakkainnostukseni. Aiemmin lakat lohkeilivat jo päivässä törkeään kuntoon, nyt parhaimmillaan selviän viikon suhteellisen siisteillä kynsillä ja voin vaihtaa vaikka joka päivä väriä, kun pikakuivattaja kuivattaa niin nopeasti.

 11. 11

  Armi sanoo

  Mua ärsyttää. Ennen olin todella laiska kaikkien tämmöisten alus- ja päällylakkojen ja muiden hifistelyjen kanssa, enkä jaksanut sellaisia ollenkaan. Silloin tällöin kun oli runsaasti aikaa, käytin jotain kirkasta lakkaa aluslakkana ja tarrojen kanssa käytin päällyslakkaa. Sitten kyllästyin siihen että kynteni eivät tuntuneet kasvavan tiettyä pituutta pitemmiksi (eikä se pituus todellakaan ollut mikään suuri, muutamia millejä tuota valkoista kohtaa) ja halusin muuttaa rutiinejani. Vinkkini sain sekä erinäisistä kynsiblogeista, että myös täältä.

  Kertarysäyksellä aloin käyttämään Opin Nail Envyä, Sally Hansenin Instadri:tä, Dependin vihreää kynsilakanpooistoainetta sekä kynsiöljyjä. Aloin myös pelkästään viilaamaan niitä leikkaamisen sijaan. Kyllä, kynnet kasvavat kyllä pidemmiksi ja saattaa myös olla etteivät ne lohkeile niin paljon, mutta kaikki muu onkin sitten mennyt vikaan. Kynteni eivät koskaan ennen liuskoittuneet yhtään, nyt niitä palasia irtoilee nopeammin kuin ehtii kissaa sanoa, ja aina joku kynsi repsottaa. Kynteni ovat myös aivan hirveän keltaiset, myöskin vaiva josta en kärsinyt koskaan ennen vaikka tykkäänkin käyttää hyvin värikkäitä ja tummiakin lakkoja.

  Hankin siis aluslakan etteivät kynnet alkaisi kellastua ja kynsiöljyjä etteivät ne liuskottuisi ja mitä kävikään 😀 Vaihdoin/otin käyttöön vielä niin monta eri tuotetta kerralla, että millä tässä selvittää että mikä noista tätä aiheuttaa, vai onko kyseessä joku muu ulkoinen tekijä.

  Tämä oli vain tämmöinen purkaus kun on jo pitemmän aikaa ärsyttänyt 😀

 12. 12

  sanoo

  En käytä alus- tai päällyslakkaa, tosin tällä hetkellä värilakan alle laitan Mavalan kuitulakkaa jotta kynnet kestäisivät rankassa työssä. En ole koskaan huomannut mitään käytännön eroa lakan kestossa kun vertaa kaikkien taiteen sääntöjen mukaan lakattuja ja vain värilakalla sutaistuja kynsiä, tosin aluslakan päälle värilakka levittyy paremmin ja kynnet eivät kellastu. Päällyslakat saattavat puolestaan tehdä lakkakerroksesta turhan tuhdin, jolloin lakka lohkeilun ja kulumisen sijaan lähtee isona laattana kun reuna tarttuu vähänkin johonkin kiinni. Kohtalaisen turhia tuotteita imho, tosin pikakuivattava päällyslakka on must jos lakkauksen jälkeen on kiire.

 13. 13

  sanoo

  POSTAUS-TOIVE: Päivitetty versio (20.6.2009 kirjoitetusta) "Päivä 140: KAIKKI KYNSILAKKANI" – POSTAUKSESTA! :d

 14. 14

  Anonyymi sanoo

  Kertokaahan tarkemmin päällyslakan ja varsinkin pikakuivattajan käytöstä.. Miten pian värillisen kynsilakan levittämisen jälkeen se tulee laittaa?

  Mii

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *