Pfff the SPF?

Minua on täällä Espanjassa hemmoteltu auringonpaisteella, pilvettömällä taivaalla ja jopa yli kolmenkymmenen asteen lämpötilalla jo reilun viikon verran joten lienee sanomattakin selvää, että aurinkovoiteen käyttö on ollut tarpeen.
Olen ennen ollut todella korkeiden suojakertoimien ystävä. En pahemmin rusketu, mutten myöskään liiemmin pala, joten olen vain tyytynyt suojaamaan ihoni tehokkaasti auringolta toivoen, että kolmenkymmenen vuoden kuluttua aviomieheni kiittää minua siitä, ettei hänen ole ulkonäöllisistä syistä vaihdettava minua kahteen puolta nuorempaan neitoon.
Ennen käytin aina suojakerrointa 50 tai vähintään 30. Näiden kahden suojakertoimen välinen ero kuulostaa hurjan suurelta, mutta käytännössä se on todella pieni. SPF30 suodattaa UVB-säteilystä 96,7% ja SPF50 98%, eli ero on vain 1,3% (olettaen, että aurinkovoidetta on levitetty iholle kunnolla). 
Tällä lomalla olen kuitenkin siirtynyt suojakertoimeen 15 ihan vaan kokeilun vuoksi. SPF 15 suodattaa 93,3 prosenttia auringon polttavasta UVB-säteilystä, eli suodatus on melko hyvä jo siinäkin. 
En ole palanut, mutta eipä minulle niin yleensä kovin helpolla käytkään. En tosin niinkään käytä aurinkovoidetta välttääkseni ihoni palamista vaan ihan vaan ehkäistäkseni ihollani myöhemmin tapahtuvia muutoksia.
Kuivaihoisena ihmisenä suosin yleensä mieluiten emulsiokoostumuksia, jotka tuntuvat kosteuttavan ihoani samalla. Spray-koostumukset ovat mukavia, mutta ne tuntuvat usein liian kevyiltä iholleni.
Päivän kysymys kuuluukin näin:

Millaisia suojakertoimia te käytätte suojatessanne ihoanne? Millaisista aurinkovoiteiden tekstuureista te pidätte eniten? Otatteko aurinkoa vai välttelettekö sitä mielummin?
Aurinkoiset terveiset Espanjan auringon alta! Muut blogin aurinkovoideaiheiset postaukset voi käydä lukemassa täältä. Moni niistä pitää sisällään mielenkiintoista aurinkofaktaa!
Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Etelän auringossa luotan spf 30, mutta esim. snorklatessa ja pitkiä aikoja vedessä oleillessa ostan aina paikanpäältä spf 70 rasvaa. Suomessa käytän spf 15. Tykkään, että aurinkorasva on ohutta, valitettavasti jopa ne ohuimmatkin rasvat jättää ikävän nahkean pinnan ihoon. Maksaisin maltaita, jos joku oikeasti keksisi aurinkorasvan, johon ei takerru vaatteet kiinni.

 2. 2

  sanoo

  Mä huomasin, että Suomen aurinko polttaa pahemmin kuin etelä-Euroopassa. Täällä käytän päivästä riippuen SPF 30-50 tai jos lähden lenkille ja hikoilen kuin pieni sika niin SPF 70 naamalle. Mulla on naamalle mattamaiseksi jättäviä voiteita, paitsi tuo SPF 70 on aika jököttiä, mutta se on tehty urheilijoille niin kestää paremmin hikeä ja vettä. Vartalolle mieluusti nopeasti imeytyvää.

 3. 3

  Anonyymi sanoo

  Käytössä on spf 20 tai 30 ihan riippuen siitä mitä olen sattunut ostamaan. Aurinkovoiteen pitää olla mahdollisimman vähän tahmaava ja siksi tykkäänkin suihkutettavista versioista. Kasvoille olen ostanut oman voiteensa, joka oikeasti on jopa aika vähätahmainen.

 4. 5

  Anonyymi sanoo

  Ah, nuo ihanat pigmenttiläiskät kasvoilla pitää huolen, että alle 50 sk kasvoilla ei tule kysymykseenkään. Varsinkin ylähuuli täytyy suojata huolella, ettei tule rusketusviiksiä.
  Muualle kroppaan riittää 30 suojakerroin. Ihan kaikki voiteet ei tahmaa, mutta oudosti kuoriutuu iholta, jos ihoa vähän hieroo.

 5. 6

  Miniananas sanoo

  Itse olen vain mestari auringon välttelyssä. Tuntuu, että jo vartin seisoskelu helteessä ja auringossa sulattaa minut sisuskaluja myöten. En siis onneksi pidä auringosta ylipäänsä, enkä oikeastaan ikinä ole edes yrittänyt ruskettua. Paitsi ehkä kerran yläasteella. En ruskettunut. 😀
  Ja usein, kun aurinkorasvaa lätkin itseeni, laitan ainakin sitä spf 30, koska olen itsekin luullut, että se 15 ei ole mistään kotoisin!

  Mutta, osaisitko nimetä sellaisia merkkejä, joiden aurinkorasvat eivät nimenomaan HAISISI siltä aurinkorasvalta! Ostin joskus pikaostoksilla Sokokselta ihan tavalliset Nivean aurinkosuojat, mutta ne vaan haisevat ihan siltä lapsuuden etelänlomalta ja hikisiltä turistirannoilta. 😀 en kestä! Haluaisin tuoksua ihan normaaleissa kaupunkiolosuhteissa (varsinkin niissä!) joltain muulta kuin Ibiza-turistilta..

  • 6.1

   Anonyymi sanoo

   Hei, mun mielestäni Piz Buin-rasvat eivät haise aurinkorasvalta 🙂
   Ja sit taas After Sun -voiteista Garnierin Ambre Solaire on niin hyvän tuoksuista ja hyvin imeytyvää, että käytän sitä ihan kosteusvoiteena.

 6. 7

  Anonyymi sanoo

  Välttelen aurinkoa ja käytän 30-50 suojakertoimia. En siitä pinnallisesta pelosta että pinnallinen mies lähtisi nuorempien mukaan 30 vuoden päästä, vaan ihan siitä syystä että en kuole ihosyöpään.

 7. 8

  Anonyymi sanoo

  Pidän auringossa oleskelusta, mutta olen tykästynyt luonnolliseen kalkkilaivan kapteeni-sävyyni, joten pidempiä aikoa auringossa oleskellessa käytän suojakerrointa 50. Pidän siitä, että aurinkovoide muistuttaa koostumukseltaan kosteusvoidetta ja haluan sen tuoksuvan hyvälle. Viime vuosina käytössä onkin ollut Hawaiian tropicin tuotteet.

  Joku joskus minulle kivenkovaan väitti, että aurinkorasva ei vaikuta ruskettumiseen. Siitä minulla on nykyään hauskakin tarina, silloin vaan ei naurattanut. Muutama vuosi sitten olin ottanut loppukeväästä tatuoinnin selkääni ja kesällä olimme ystävieni kanssa rannalla. Pyysin sitten yhtä ystävistäni laittamaan selkääni aurinkovoidetta, kun en itse yltänyt. Valitettavasti illalla huomasin, että ystäväni oli levittänyt voiteen melkein pelkästään tatuointini päälle. Jotenka; selkäni oli muuten palanut, mutta yläselässä oli suorakaiteen muotoinen valkoinen palkki. Rajat pysyivät useamman vuoden. Nykyään muotoilen tarkemmin kysymykseni kun pyydän apua.

  -R

 8. 9

  sanoo

  Palan auringossa helposti. Suojakertoin on mieluiten 50+ tai 30, vähintään 15/20. Olen tehnyt tämän kesän ulkotöitä ja silloin turvaudun yleensä pitkiin hihoihin, huiviin niskassa ja hattuun.

  Olen mieluummin vitivalkoinen kuin punainen kuin paloauto ja ihan kiva olisi, ettei jo 45v:nä tarvitsisi esim. dekolteen ihoa hävetä, kun sen on auringossa rypistänyt.

 9. 10

  sanoo

  Ykkösprioriteettini ruskettumisen suhteen ollut jo monta vuotta se, etten rusketu. Rusketun vain käsivarsista ja muutenkin vaalean hipiän vaaliminen on tärkeää, auringon ihoa vahingoittavasta vaikutusksesta puhumattakaan. Olin alkukesästä Jenkeissä ja sieltä ostin ihania rasvoja spf50 ja spf70 kertoimilla. Parasta noissa oli se että ne tahmaavat ihan äärimmäisen vähän! Spf70 kertoiminen Neutrogenan rasva tahmasi noi 10% mitä joku Garnierin light&silky. Ja toimivatkin vielä. Ensi kesäksi on pakko metsästää uudet netistä.

 10. 11

  sanoo

  Käytän kasvoilla suojakertoimen sisältävää meikkivoidetta (15-20) enkä ole palanut kasvoistani vuosiin; en Suomessa tai päiväntasaajalla.
  Pysyttelen mahdollisimman paljon poissa auringosta terveydellisistä syistä.
  Kun pysyy pois auringosta klo 11-16, ei tarvitse ikinä edes aurinkosuojaa, silloin ei pala ollenkaan.
  Testattu on…niin Italiassa kuin Indonesiassakin 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *