Parempia kuvia, kiitos!

Hyvät kuvat ovat yksi tärkeä osa blogia. Harva jaksaa katsoa blogia, joka ei miellytä visuaalisesti tai joka on täynnä huonoja kuvia.
En ole itse kummoinen kuvaaja ja aloitin blogini kuvailemalla pienellä pokkarilla kuvia, joita en koskaan muokannut mitenkään. Parin pokkarin jälkeen siirryin parisen vuotta sitten Canonin G12-kameraan, joka on ollut mukava puoliautomaattinen kamera. 
Säätely- ja leikkimisvaraa on ollut jonkun verran, mutta samalla lailla kameran kanssa ei tietenkään ole voinut pelata kuin oikean järkkärin. G12 on kuitenkin ollut minun tarpeisiini loistava kamera ja varsinkin lähikuvissa hyvin toimiva tapaus. Aluksi rajailin kuvia koneen kuvankäsittelyohjelmalla tarpeen mukaan, mutten puuttunut säätöihin muuten. Kesällä aloin ottaa kännykän mukaan hommaan ja siirtämään kamerallani kuvaamani kuvat Samsungin S4-kännykääni, jossa saatoin käsitellä niitä muutaman näpäytyksen verran puuttumalla vaikkapa kuvan valoisuuteen tai tehosteita säätelemällä.
Olin kuitenkin syksyllä eräillä messuilla, joilta sain itselleni blogilukemiseksi Docendon edustajalta Pekka Punkarin laatiman Digikamerakoulu -oppaan. 
 
Selailin opusta suurella mielenkiinnolla, sillä en ole koskaan oikeastaan jaksanut perehtyä valokuvauksen saloihin. Olen kyllä halunnut, mutta kaiken maailman aukkojen koot, ISO-luvut ja muut salakieliset termistöt ovat tuntuneet liian vaikeasti ymmärrettäviltä. Saamani kirja oli kuitenkin sen verran selkeästi sisältönsä esittävä, että se innostu minua tutustumaan kuvaamiseen enemmän.
Homma huipentui siihen, että hankin muutama viikko sitten uuden järkkärin. Canonin EOS 600D vaikutti blogikamerakseni sopivalta, sillä edellisestä Canonistani tutut säädöt ja kääntyvä näyttö tuntuivat minulle sopivan kotoisilta ja helppokäyttöisiltä jutuilta.
Nyt olen innolla harjoitellut uuden kamerani käyttöä. Kirja on nimittäin todellakin innostuanut minua selkeytensä vuoksi! Useamman satasen maksava järkkäri ei valitettavasti automaattisesti tarkoita hyviä kuvia, minkä olen itsekin saanut huomata, mutta kun juttuihin alkaa syventyä, voi asioista päästä kärryille.
Olenkin itse saanut suurta apua ja selkeää opastusta tuon saamani Digikamerakoulu-kirjan avulla, joten halusin vinkata kirjasta teillekin. 
Uskon, että joukossanne on varmasti monta muutakin järkkärillä mielellään kuvia räiskivää, jotka kuitenkin kaipaavat selkeäkielistä apua ja neuvoja kameran saloihin päästäkseen.
Opus on täynnä hyviä ja konkreettisia vinkkejä niin kameran säädöistä kuin esimerkiksi muustakin kuvausasettelusta ja tämä onkin ollut mielestäni selkein selailemani kuvausopus.
Jos joku teistä innostui kirjasta, saa sen tällä hetkellä Docendon verkkokaupasta tarjoushintaan 29 euroa (norm. 32 euroa). Jos kirjaa tahtoo itse päästä selailemaan joululomalla tai vaikka innostui hankkimaan sellaisen jollekin joululahjaksi, kerkeävät vielä tänään tehdyt tilaukset perille jouluksi ja vieläpä ilman toimituskuluja!
Olen itse edelleen totaalisessa harjoitusvaiheessa ja myönnän, että aina kun minulta menevät hermot, kaivan esiin vanhan G12-kamerani ja pikaräpsin blogikuvani sillä. Kuvien laadussa on kuitenkin selkeä ero, mutta toivon, että jahka vaan ennätän joululomallani opiskella kirjan neuvoja vielä paremmin, kehittyy minustakin parempi kuvaaja ja te pääsette nauttimaan opeistani visuaalisesti miellyttävämmällä blogilla.
Millaisia kuvaajia te olette? Jaksatteko leikkiä kameralla ja sen säädöillä vai räiskittekö mielummin vaan automaattiasetuksilla? Järkkäri, pokkari vai kännykkä?
Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Minulla on toi sama Canonin EOS 600D, mutta olen kyllä tosi huono opiskelemaan sen käyttöä ja noi ohjekirjat saavat minut tuntemaan pakokauhua. Tiedän että niiden lukemisesta olisi hyötyä, mutta ei vaan saa aloitettua. Otan ehkä enemmän kuitenkin kuvia iPhonella kuin kameralla, kun se on aina mukana.

 2. 3

  sanoo

  Kun on varttivaille akateemisesti pätevä kuvaaja, niin kyllä sitä blogatessa väkisinkin kiinnittää huomiota kuvien laatuun. Tietenkin itselle on eri asia tekeekö duunia tai kuvaako johonkin proggikseen kuin että kuvaako blogiin. Tavallaan kosmetiikkablogiin kuvaaminen on rentouttavaa ja henkisesti helpompaa kuin sellaisen matskun, johon tahtoo todella panostaa ja jonka lopputulos on erityisen tärkeää.
  Digijärkkärillä kuvaan eniten, toiseksi taitaa tulla kännykkä. Kännykällä tosin tulee otettua ne sellaiset arki- ja fiiliskuvat, joihin ei taiteellisesti niin panosta. Sitten löytyy vielä liuta muita analogisia kameroita, joilla kuvaaminen on satunnaisempaa.
  Automaattiasetukset itsellä kiroan aika alimpaan helvettiin, mutta niillekin on kyllä tilaisuutensa. En kyllä muistan milloin olisin itse moisia käyttänyt viimeksi. Harrastelijakuvaajalle täys- ja puoliautomaatit on kyllä omiaan ja valokuvauksen mekaniikasta ei sen kummempaa tarvitse tietää, mutta hyvä on ne perusasiat ymmärtää.

 3. 4

  sanoo

  Mullakin on toi kamera! Ja oon kyllä itse sitä mieltä että jos noin hyvän kameran hankkii, kannattaa sitä oikeasti opetella käyttämään. Eikä se tarkota sitä että jos on hyvä kamera niin sillä sais automaattisesti hyviä kuvia 😀 Sitä pitää osata käyttää. Pienellä digikamerallaki saa tosi hyviä kuvia jos vaan osaa. 🙂 Mua ärsyttää ku nykyään kaikki yläastelaiset saa noita kalliita kameroita iskältä ja räpsivät automaatilla ihkuja kuvia koulussa, ei siis mitään järkeä ostaa niin kallista kameraa tohon tarkotukseen. 😀 Ja nuo kirjat on kyllä tosi hyviä! Niissä selitetään kaikki niin ymmärrettävästi ja on kaikkia esimerkkikuvia. Mulla ainakin automaattisesti jo liikkuu sormet tuon 600D:n kanssa kun vaihtelen aukkoja ja valotusaikoja, ei mitään ongelmia 🙂

 4. 5

  Anonyymi sanoo

  Milloin esittelet varastosi? Vai etkö enää pidä "varastoa"? Voisitko tehdä postauksen jossa olisi kuvia sinusta menneiltä vuosilta. Kiitos kovasti jo valmiiksi!

  • 5.1

   sanoo

   Minulla on kotona kyllä nuo jemmat, mutta niissä on niin paljon kaikkea "ylimääräistä" vain testailussa käyvää, että olen ollut huono tekemään niistä postausta. Voisin yrittää tsempata kuitenkin. Ja katsotaan, jos saisin tuon postauksen itsestäni aikaan, kiva idea. 🙂

 5. 6

  sanoo

  Kiitos hyvästä ja kiinnostavasta postauksesta! Tuosta on apua myös minulle. Aion hankkia tuon oppaan. Kuvaan miehen kameralla tai siis meidän perheen kameralla, se on Panasonic lumics, en minä tiedä mikä se on lajiaan. Haluaisin opetella kuvaamaan, tykkään ottaa "taiteellisia" kuvia.

 6. 7

  sanoo

  Olen niin vallan hirvittävän huono lukemaan ohjeita, mutta silti kiinnostaisi tuollainen opas. Jos oikeasti vaikka oppisinkin jotain. Tiedän, että Canonistani saa enemmänkin irti kuin mitä kuvani ovat tällä hetkellä.

 7. 8

  sanoo

  Olet aivan oikeassa siinä, että hyvä kamera ei tee hyvää kuvaajaa. Ammattilainenkin voi esimerkiksi pokkarilla ja kännykällä saada parempia kuvia asettelultaan jne kuin mitä "amatööri" esimerkiksi Canonin 1D:llä ja kalliilla putkella. On myöskin hyvä että jaksat opetella kameran käyttöä kunnolla, odotan innolla mitä kaikkea saat aikaiseksi! 🙂

  hannamaria
  http://hannamariav.blogspot.fi

  • 9.1

   sanoo

   Ohhoh, mistäköhän olin tuon paria euroa halvemman hinnan tuohon vetäissyt… Kiitos, että huomautit, korjasin asian. 🙂

 8. 10

  sanoo

  Pidän kissablogia, jolloin kuvien saamisessa ratkaisee joskus paljon enemmän ajoitus kuin asetukset. Käytän pokkaria (Canon Power shot SX150 IS), koska en osaisi järkkäristä ottaa irti tarpeeksi ja nykyinen kamera riittää hyvin kissakuviin. Tätä nykyistäkään en osaa kunnolla hyödyntää (laiska opettelija). Tarvitsen myös hyvän zoomin, koska kuvaan myös välillä kissanäyttelyissä pitkänkin etäisyyden päässä kissoja (omia tai kavereiden pääasiassa). Todistetusti pokkarini zoom rökittää järkkärin lyhyemmän putken mm. rippikirkossa kuvauksessa ja kamera mahtuu paljon paremmin käsilaukkuun.

 9. 11

  Anonyymi sanoo

  Hei voisitko postata joku kerta tuotteista, joita olet testannut, mutta pistänyt eteen päin/pois kokonaan? Ois kiva nähdä miten paljon kaikkea meidän iloksi (toki omaksesikin) testailet 🙂

 10. 12

  sanoo

  Minua kovasti kiinnostaa kuvaaminen, mutta niiden säätöjen opettelu on vähän jäänyt… Krhm. Nyt kuitenkin pistin tämän kirjan varaukseen, jotta saan hakea sen kirjastosta selailuun. Jos vaikka tällä kertaa oppisinkin jotain. 🙂 Odotan mielenkiinnolla sinunkin kuviasi!

 11. 13

  sanoo

  Pokkaria käytän tällä hetkellä itse (Panasonic DMC-TZ6), joka on toistaiseksi toiminut ihan hyvin. Pokkariin päädyin ihan sen pienen koon vuoksi, nyt suunnittelen kyllä järkkärin hankkimista kotona kuvaamiseen. Mutta ihan totta on että hyvälläkin kameralla saa otettua huonoja kuvia jos kameraa ei osaa käyttää, ainahan noitten vempaimien mukana tulee se kaikkien toimintojen opettelu. 🙂

 12. 14

  sanoo

  En oo hankkinut järkkäriä ihan vain siitä syystä koska tiedän että en osaa kuvata 😛 Mutta ehkäpä tuosta kirjasta olisi apua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *