Päivä 72: Sisäistä kosmetiikkaa

Koska vaikutan ihmiseltä, joka on valmis työntämään kasvoilleen mitä tahansa mainostettua ja hehkutettua näyttääkseen hieman paremmalta versiolta itsestään, on myös ruokailutottumuksistani kysytty. En ole mikään guru ruoka-asioissakaan, mutta olen kiinnostunut oppimaan ja lukemaan aisioista aina lisää. Kauneus kun jossain määrin kuitenkin lähtee sisältäpäin sen mukaan, mitä napaansa vetää.

Olen aina ollut tarkka ruokailujutuissa. Olen lähes jatkuvasti noudattanut milloin mitäkin ruokailutapaa ollen varma, että juuri se on minulle oikea. Tähän asti tuo tapa on ollut lähes aina vähäkalorinen ruokavalio, välillä sitten taas olen vähennellyt hiilareita ja ollut jopa Atkinsin ruokavaliolla. Vähäkalorisuus on kuitenkin ollut minulle pisimpään se ykkösjuttu ja repsahtelukausia lukuunottamatta meidän talouteemme on aina ostettu kaikki tuotteet vähäisen kalorimäärän perusteella. Siidereitä ei ole valittu maun perusteella vain kalorimäärän, leivän päälle etsitään vähärasvaisin levite ja niin edelleen… Jos on vaihtoehtoja, niin aina valitaan vähäkalorisin.

Voitte siis uskoa, kuinka puulla päähän lyöty olin, kun sitten vihdoin sain tietää, ettei vähäkalorinen ja sokeriton vaihtoehto olekaan aina se terveellisin. En lähde luennoimaan teille tästä asiasta, mutta voisin esimerkiksi neuvoa teidät Nooran Kemikaalicocktailiin, josta minunkin kiinnostukseni aiheeseen alunperin heräsi. Kehotan lukemaan kokonaan läpi! Valaistuksen koettuani olenkin ryhtynyt karsimaan ruokavaliostani pois ylimääräisiä aineita (aspartaami, lisäaineet yms.) ja suosimaan luomua. En toki elä pilkulleen kaikkea vältellen, mutta tiedostan ylimääräisten aineiden olemassaolon ja mielelläni välttelen niitä. Mitä tällainen wannabe-terveysintoilija sitten syö? Tässä hieman kuluneen viikon ruokia:

Uunissa paistettua lohta sekä fetasalaattia kahtena päivänä, toisena tosin salaatin kanssa oliviiviöljy-pippurikastiketta ja toisena kuorittuja auringonkukansiemeniä ja kurpitsaöljyä. Lempparikokkini wannabe-insinööri lähti reissuun ja maustoi minulle ennen lähtöään kalanpalan, jonka yritän nyt tuhota.

Fetapapusalaattia, kuorittuja auringonkukansiemeniä, kurpitsaöljyä sekä hieman viinirypäleitä. Ennen ahmin säilöntäaineilla kyllästettyjä viinirypäleitä hulluja määriä, mutta nykyään osaan rajoittaa. Jos haluan viinirypäleitä, ostan luomua. Jos en raaski maksaa, ostan tavallisia, kuvittelen pesseeni ne huolella ja käytän niitä pieniä määriä. Ennen 500 gramman rasia meni 10 minuutissa, nyt se on ollut jääkaapissani viikon eikä vieläkään ole tyhjä.

Tässä kuvassa ei ole koristekiviä vesiastiassa, vaan sekalaisia luomupapuja likoamassa ennen keittämistä. Näitä papuja sitten käyttelen ruuan laitossa erilaisissa yhteyksissä.

Tässä on pieni kiva iltapala, nimittäin mikrossa nopeasti valmistettu maissi-herne-paprika sekoitus tomaattisoseella (ei ketsupilla) maustettuna. Nam!


Iltapalaksi maistuu myös riisikakku tai hyvä ruisleipä. Uotilan maalaisruislimppu on kunnon leipää ja todella hyvää, tykkään tästä sekä riisikakuista luomukasvostahnan kanssa. Tällä kertaa tahnan makuna on vihreä oliivi.

Tykkään myös surautella iltaisin itselleni erilaisia ”pirtelöitä” ja hedelmäjuomia. Esimerkiksi tänäiltana huitaisin nassuuni kaksi lasillista Soijajuomaan tehtyä ”pirtelöä”, johon olin sekoittanut vehnäleseitä, mansikoita, banaania, tilkan sokeroimatonta appelsiinimehua ja luomuhunajaa.

Aamiaiseksi puolestaan tykkään syödä erilaisia puuroja, vaikka koenkin tulleeni niiden osalta levästi huijatuksi. ”Syö puuroa niin kasvat isoksi,” minulle on aina sanottu. Hölynpölyä, olen yli 20-vuotta syönyt aamupuuroa aikuisiällä välillä taukoillen ja mittaa ei tullut kuin 155 cm hyvästä yrityksestä huolimatta.
Tässä aamiaiskaurapuurossa makua on tuomassa jännä yhdistelmä: makea luomu omena-mangohillo yhdistettynä kirpeisiin karpaloihin. Jännä yhdistelmä!

Jo aiemmin vinkkaamastani Kemikaalikocktailista löysin aikoinaan myös vinkin itsetehtyyn mysliin ja sitä löytyykin nykyään kaapista. Tässä versiossa on käytetty kaurahiutaleita, seesaminsiemeniä, auringonkukansiemeniä, pellavansiemeniä, pieniä kuivattuja luomuomenan paloja, kuivattuja goji-marjoja, spelt-muroja (omena-kaneli) sekä tietysti oliiviöljyä ja luomuhunajaa. Mausteeksi pistin vielä miedosti kanelia. Ja mikäs tämän kanssa sopisikaan paremmin kuin Valion herkullinen omena-kaneli jogurtti (luomua sekin).

Tykkään myös herkutella ja tätä yllä olevaa annosta minä kutsun herkutteluksi. Hedelmäsalaattini sisältää appelsiinia, banaania, omenaa, kiiwiä, viinirypäleitä ja vadelmia. Ja voi että kuinka odotankaan kesää ja sitä, että pääsen täyttämään pakkaseni kotimaisilla (toivottavasti jopa itsepoimituilla) marjoilla! Tällä hetkellä mennään ulkomaisilla…

Myös sokeroimattomat ja säilöntäaineettomat kuivatut hedelmät ovat aivan ihanaa naposteltavaa ja näitä saa helposti Punnitse ja Säästä -liikkeestä, joka onneksi sijaitsee lähes naapurissani. Kuvissa kuivattuja mangon palasia sekä hieman ehkä kärsineen näköisiä banaanin palasia. Banaanit ovat aivan kunnollisia, käsittelemättömyys vaan saa ne näyttämään tuolta. Myös kuivatut aprikoosit ovat aivan ihania!

Ja jos nyt oikein villiksi heittäydyn, niin ylläoleva xylitolilla makeutettu Plamilin suklaa (myös Punnitse ja Säästä -liikkeestä) on kyllä nannaa. Tämä on 72% suklaata, mutta toki tummempi olisi tätä terveellisempää. Aineosa luettelo on hieman erilainen kun useissa markettien suklaissa: Cocoa mass, Sweetener (xylitol), Cocoa Butter, Emulsifier (sunflower, lecithin). Suosittelen kokeilemaan!

Ja mainittakoon vielä, että myös vihreää teetä kuluu paljon.

Ennen satsasin lähinnä määrään (Kuinka paljon saankaan näinkin pienellä kalorimäärällä syödä!), mutta nykyään arvostan laatua enemmän. Kaikki syömäni ei ole luomuruokaa, mutta lähes kaikki on kuitenkin yleisesti terveellisenä pidettyä. Tavoitteenani on siirtyä jatkossa yhä enemmän luomutuotteisiin.

Mutta siis kyllä minäkin tietyissä sosiaalisissa tilanteissa herkuttelen ei-niin-terveellisillä jutuilla. Tällä viikolla mässäilin olan takaa Lidlin sipseillä ja karkeilla (en edes uskalla katsoa, mitä ne sisältävät!) kun juhlistimme tupaantuliaisiamme ja wannabe-insinöörin syntymäpäiviä. Lisäksi työpaikan palaverissa söin donitsinpuolikkaan. Tämänhetkisessä innostuksessani kyse on kuitenkin siitä, mitä yleensä arkena laitan suuhuni. En siis käy töissä hakemassa einespizzaa vaan kaivan terveellisemmät eväät esiin ja istahdan herkuttelemaan.

Normaalisti en ruoka-asioista blogissani pahemmin puhu, jätän ne asiasta enemmän tietävien blogeihin. Tahdoin nyt kuitenkin hieman valottaa teille, mitä ulkonäöstään huolehtiva bloggari syö. Ja en nyt tahdo mitenkään brassailla tuolla luomujutulla vaan mainitsen sen useiden tuotteiden kohdalla ihan vaan siksi, että olen itse aidosti innoissani sen löytämisestä. Monet luomutuotteet ovat nimittäin huimasti parempi kuin ei-luomut sisarensa!

Hauskaa on mielestäni muuten myös se, että koska wannabe-insinöörini on niin tottunut nirsoiluuni ruuan suhteen, ei hän enää edes taida olla perillä siitä, millä linjoilla ruuan kanssa mennään. Muistan, kuinka hukassa raasu silloin oli, kun kokeilin Atkinsia: Hän raahaa kaupassa tuttuun tapaan koriin mahdollisimman vähärasvaisia tuotteita ja minä kiljun, että rasvaa pitää olla, mitä sinä hullu teet! Nykyään hän ei edes varmaan vaivaudu ottamaan selvää, että mikä ruokavalioni ideana on, kysyy vaan tiettyjen ruoka-aineiden kohdalla, että suostunko syömään…

Salaisena haaveenani nykyään on, että kosmetiikkakaivokseni ehdyttyä voisin siirtyä suurimmaksi osaksi luonnonmukasiin tuotteisiin myös kosmetiikan saralla. Tätä siirtymistä varten haen jatkuvasti uutta tietoa itselleni ja otan selvää asioista. Kun tähän projektiin siirtyminen alkaa tulla ajankohtaiseksi, raportoin siitä teille kyllä. Siihen asti mässään kyllä kosmetiikkamerelläni estottomasti teidän iloksenne!

Kommentit
  1. 1

    sanoo

    hyvältä kuulostaa tuo sun luomuinnostus näin vegaanin korvaan. mieleeni juolahtikin kysymys, että oletko ajatellut, että jossain vaiheessa voisit jättää lihan pois, tai edes kokeilla?

  2. 4

    sanoo

    Punnitse ja Säästä, oi vitsi siellä herkullisia ihania juttuja! Varsinkin kuivatut ananakset ja jugurttibanaanit ovat mieleeni 😀

  3. 5

    omppu sanoo

    ei millään pahalla mutta noi kaikki ruoat on KAMALIA :’D ite en söisi noista mitään vapaaehtoisesti 😮 ja kyllä, olen nirso. mutta oot kyllä ensimmäinen ihminen ketä oon tavannu, joka syö näin terveellisesti 😮
    mutta hyvä se.

  4. 6

    Shena sanoo

    Luin yliopistonapteekin sivuilta LOUIS WIDMER EYE CONTOUR CREAM SILMÄNYMPÄRYSVOIDE 30 ML tuotteesta ja väitettiin että sopii 30+, minusta se on sopinut oikein hyvin vaikka olenkin siinä 20 paikkeilla. Lainattuna siinä luki näin: ”Käyttö

    * Käytetään säännöllisesti iltaisin huolellisen ihon puhdistuksen jälkeen
    * Voidaan käyttää myös kasvonaamiona kasvoille ja kaulan alueelle
    * Sopii yli 30-vuotiaille ja kun iho vaikuttaa hiukankin väsyneeltä tai liian kuivalta”

    Eli voinko siis käyttää enää kyseistä tuotetta. Se on ollut erittäin hyvää kuiville silmän ympäryksille ja olen käyttänyt jo aika kauankin.

  5. 7

    Anonyymi sanoo

    Olen tosi kauan käyttänyt vain Lumenen tuotteita en oikeastaan mitään muuta, mutta olen lukenut että pitäisi aina vaihdella tuotteita. Onka asiassa perää?

  6. 8

    Anonyymi sanoo

    eksyin blogiisi enkaa kertaa ja ekaks tuli mieleen mista hitosta saat noin paljon näitä kauneushoitotuotteita? (kauhee sanahirviö) :—–D

  7. 9

    sanoo

    Hassua, luen sekä sinun blogiasi, että juuri Kemikaalicocktailia (joka on saanut minut pikkuhiljaa ajattelemaan, mitä suuhuni pistän) ja luulin sen olevan jotenkin ristiriitaista 😉

    Löysin aikoinaan blogisi ihan sattumalta ja täytyy sanoa, että addiktoiva on, vaikken enää kosmetiikasta niin mahdottoman kiinnostunut olekaan. Joka päivä kuitenkin pitää kurkata, että mitä olet saanut kulutettua. Itsellä hieman samanlainen projekti menossa, tosin varastoni on ihan murto-osa sinun varastostasi. Mutta kuitenkin…

  8. 10

    Anonyymi sanoo

    Ihanan (ja terveellisen) näköisiä noi ruuat!
    Missä oot muuten töissä?Ku selailen näitä sun postauksia nii siel on aik paljo sellasiii et oot saanu töist kaikkii ilmais-hommeleit ja muuenki ku tiiät näin paljo kauneudenhoidosta…

  9. 11

    sanoo

    Henriikka: Syön lihaa jo nyt melko harvoin, punaista lihaa sitäkin harvemmin. Ellei asunnossani olisi lihannälkäistä miestä, söisin tuskin koskaan punaista lihaa. Tällä hetkellä sitä syödään pari kolme kertaa kuussa ja silloinkin yleensä nirsoilen. Jos syön lihaa, otan mielummin kanaa tai kalaa. Näitä kumpaakin menee normaalisti kerran tai pari viikossa. Ihan täysin en lihasta luovu, mutta korvaan sen usein muulla.

    Anonyymi: Mukava kuulla. 🙂

    Purnukka: Kiitos tsempistä. 🙂

    Tanja: P&S on kyllä oikea aarreaitta. (Vastaathan muuten sähköpostiini pian, niin tiedän, mitä pistän sinulle sivuun.) 🙂

    omppu: En syö aina terveellisesti, mutta yritän pysyä sillä linjalla. Uteliaisuudesta tahtoisin tietysti sitten tietää, että millaisia ruokia itse syöt? (Enkä nyt kysy tätä arvostellakseni mitenkään muiden syömisiä, kunhan vaan kiinnostaa tietää, että mitä syö jos tällaiset hetkut eivät maistu). 🙂

    Shena: Jos silmänympäryksesi ovat kuivat niin antaa mennä vaan. Ei tuo mikään ihmevoide ole ikääntymisen kannalta ja ikäryhmäkin on lähinnä varmasti valittu vain täyteläisen koostumuksen vuoksi. Itse löysin tuon tuotteen joskus 16-vuotiaana kun silmänypärykset olivat tapokuivat ja huoletta olen aina välillä käytellyt. Käytä siis jos on sopinut.

    Anonyymi: Jos on löytänyt hyvät tuotteet, en näe mitään syytä, miksi niitä pitäisi vaihdella. Sitäpaitsi useat aineet tarvitsevat pidemmän käyttöjakson tehdäkseen lupaamansa tuloksen. Kunhan vaan muistat tarkkailla ihoasi ja sitä, ovatko tuotteet kaikkina vuodenaikoina varmasti sopivat sille etkä käytä niitä vain tottumuksen vuoksi.

    Anonyymi: Työskentelen alalla. 🙂

    Sannu: Ristiriidassa kosmetiikan suhteen kyllä, mutta kyllä minä ainakin olen alkanut pikkuhiljaa innostua myös sen luonnonmukaisuudesta. 🙂

    Anonyymi: En nyt lähde erittelemään sen enempää, totean tähänkin vain, että alalla työskentelen.

  10. 12

    Anonyymi sanoo

    Hauskasti pilkistää esiin tuossa hedelmäsalaatti-kuvassa, vasemmassa ylälaidassa Ristorante-pitsaboxi 😉 mut saahan sitä välillä herkutella! 😉
    Tosi hyvä ja mielenkiintoinen blogi sulla, uutta asiaa mullekin paljon vaikka alalla työskentelen kans.

  11. 13

    sanoo

    Anonyymi: Hahaa, niinpäs muuten pilkistääkin. 😀 Tässä asunnossa tosiaankin asuu myös hieman vähemmän ravinnostaan välittävä wannabe-insinööri, jonka jälkiä toisinaan jaksan siivota ja toisinaan en. Kyseistä pizzaa en ollut maistellut, mutta rehellisyyden nimissä myönnettäköön, että välillä kelpaa kyllä palanen jos oikein herkullisesti tuoksuu ja olen kovin nälissäni.

  12. 14

    Mia J sanoo

    Mun on nyt pakko mainostaa hyvää tuotetta, jolla on vaikutusta myös kynsiin, kun olet selvästikin luomu- ja terveellisen ruuan ystävä. Hemp seed oil eli hampunsiemenöljy. Punnitse ja säästä myy englantilaista öljyä, mutta saatavilla on myös kotimainen vaihtoehto. hyvä omegalähde ja vahvistaa kysiä sisältäpäin. Sopii hyvin aamupuuron sekaan : )

  13. 15

    Anonyymi sanoo

    Namsk, hyvälle näyttää. 😀
    Itselläni on melkein samanlaiset ruokatottumukset.
    Muutama postaus sitten kun kirjotin vartalonkuorintaan liittyen niin ajattelin, että tuleeko vartalon kuorinnasta liian ”raaka” jos käyttää sekä vartalonkuorinta ainetta sekä kuorintahanksaa.

  14. 17

    sanoo

    Mia J: Kiitos vinkistä, täytyykin perehtyä tuohon enemmän! 🙂

    Anonyymi: Olen itse kokeillut tuota yhdistelmää ja en oikein innostunut siitä. Kuorinnasta tulee todella tuju. Toimii ehkä, jos kuorit kropan vain kerran kuussa, mutta muuten en näe siinä järkeä. Kuorinnan ideana on kuitenkin vain saada irtoamaisillaan olevat/irronneet ihosolut pois ihon pinnalta, ei raapia nahkaa kunnolla. Eli suosittelen pitäytymään jommassa kummassa. 😉

    Joshi: Kiva kuulla! 🙂

  15. 18

    Jenny sanoo

    Itsekin pyrin välttelemään turhia lisäaineita, laitan mahdollisimman paljon ruoat itse enkä käytä valmiskastikkeita, liemikuutioita, ruokakermoja saati jotain kunnon eineksiä. Valitettavasti tulee sorruttua siideriin, karkkiin ja sipseihin ja vaikka tykkään kovasti hedelmäsalaateista, itse leipomisesta ja muusta, eivät nuo pysty täysin korvaamaan karkkeja jos oikein himottaa. Siksi en pysty kunnolla karppaamaankaan.. Mutta rasvan lisääminen ruokavalioon on todella selkeästi vaikuttanut ihon kuivuuden vähenemiseen.

  16. 19

    sanoo

    Uotilan ruislimppu on yksi mun ehdoton leipäsuosikki myös 🙂

    Maitotuotteissa pyrin valitsemaan lähes aina vähärasvaisen version sillä katsoin joskus muutama vuosi sitten Prisma dokumentin jossa seurattiin (muistaakseni) tanskalaista tutkimusta vähärasvaisten maitotuotteiden vaikutuksesta mm. painonpudotukseen ja kolesteroliin. Tarkkaan en enää kaikkea dokkarista ja tutkimuksesta muista, mutta kuitenkin mieleen jäi, että vähärasvaiset maitotuotteet on tutkitusti hyväksi kropalle 🙂 Mielluiten ostaisin Luomua tietenkin, mutta siinä tulee vastaan jo ihan se, että mun vasta ei kestä laktoosia, eli maitotuotteiden pitää olla laktoosittomia tai vähintään vähälaktoosista ja opiskelijakukkarolle Luomu valitettavasti tuppaa myös olemaan vähän liian tyyristäkin.

    Olen pyrkinyt siihen, että meidän perheessä (siis minä ja avokki) syötäisiin mahdollisimman monipouolisesti, eli vähintään pari kertaa viikossa kasvisruokaa, joko täysin vegaanista tai sitten lakto-ovo meiningillä. Olen saanut mun aikaisemmin kasvisruokaan kammonneen avokkini aivopestyä sen verran hyvin, että nykyisin yksi hänen lempiruokiaan on täysin vegaaninen linssi-pinaattikeitto 😉 Myös pari kertaa viikossa pyritään syömään kalaa ja loppuina päivinä useimmiten sitten broileria (jonka maustan ja marinoin lähes poikkeuksetta itse) ja harvemmin punaista lihaa ja possua. Aina ei lisäkkeenä ole välttämättä perunaa, riisiä tai pastaa vaan usein saatan tehdä kalan tai broilerin kaveriksi joko kasvishöystöä tai ihan vaan tuoresalaattia.

    Repsahduksia kyllä sattuu ja etenkin mä olen todella persokaikenlaisella makealle, etenkin suklaalle ja jätski taas on meidän molempien herkkua. Tämä postaus sai mut taas miettimään omia syömisiä hiukan tarkemmin ja saattoi jopa antaa lisäpotkua painonpudotuksellekin 🙂

  17. 20

    omppu sanoo

    ite tulee syötyä vähän kaikenlaista, riippuu tietenki päivästä millä tuulella olen, aivan.
    olen ehkä enemmän kasvissyöjä, joka päivä aterian sivussa on pieni salaatti. harvemmin syön kunnon lihaa ja pizzaa ynm, hampurilaisia ja muuta roskaruokaa tulee syötyä yllättävän vähän. ruokatottumuksia on kovin vähän, koska olen nirso. ruoka joka näyttää ja tuoksuu pahalta, en syö. :/ onhan tästä suuresti haittaakin kun tulee jokapäivä eteen että mitäköhän sitä taas söis, ei sitä samaa mitä pari päivää sitten…

  18. 23

    sanoo

    Postauksestasi innostuneena laitoin juuri tilauksen Hyvinvoinnin Tavarataloon 🙂 Saas nähdä kuinka pian tilaamani Goji-marjat, Quinoa-murot sekä kuivatut mangot ja papaijat saapuvat. Namskis! Mysliä aion siis tehdä 🙂

  19. 25

    sanoo

    Kiitos vinkistä Inka 🙂 Pitänee testata tuota, vaikka myönnän, että olen skeptinen asian suhteen. Muutama vuosi sitten yritin nimittäin ”totuttaa” itseäni maidon juontiin ja ostin jotain normaalista poikkeavaa maitoa ja muistelisin sen olleen nimenomaan Satamaidon homogenoimatonta (en tosin ole asiasta satavarma) ja silloin se ei ainakaan sopinut mut vatsalle alkuunkaan. Vietin nimittäin perjantai illan rattoisasti ystäväni vessassa kärsien erittäin ikävistä vatsavaivoista.

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *