Päivä 47: Bimbo ajattelee ympäristöään

Haluaisin kiittää erästä lukijaani, joka antoi minulle kommentillaan erityistä ajatuksen aihetta. Toki moni kommentti on antanut minulle ideaa postauksiini ja muihinkin juttuihin (kiitos mm. hyvästä korvatulppa vinkistä ja listausideasta!), mutta tämä eräs tietty kommentti sai pienet ja harvassa sijaitsevat aivosoluni aktiiviseksi jopa pariksi päiväksi yötä myöten, mikä on siis jo todella harvinaista bimbolle kosmetiikkatyhjäpäälle. Kommentti meni näin:

”—haluaisin kysyä kuitenkin, että kierrätätkö näitä tyhjiä purkkeja ja tuubeja yms.? Tuntuu ihan kauhealta ajatella, että ihminen joka omistaa sadoittain (?) muovisia, lasisia ja metallisia purkkeja, heittää ne tavalliseen roskikseen. Ei sillä että itse olisin joku hullu ekokierrätysfanaatikko, vaan koska itse en koe tuottavani kovin paljoa kosmetiikkajätettä. Ja se vähäinenkin määrä mitä tulee, päätyy kierrätykseen, kuten melkein kaikki muukin. Jää vain jotenkin tosi paha mieli, kun ajattelee tuota kaikkea ”moskaa” jossain kaatopaikalla:( Mielestäni tällä hetkellä jokaisen pitäis pienentää omaa kulutustaan (lamasta huolimatta:D) ja panostaa luonnon suojeluun:)”

Kun ensimmäisen kerran luin kommentin, tiesin heti, mitä vastaan. No en todellakaan ala paria purkkia ja tuubia kierrättelemään ja kävelemään vähän ajan välein piiitkää matkaa erityisille lajittelusäiliöille vain, koska joku muu on huolissaan ympäristöstä! Hetken naureskelinkin jopa asiaa, mutta nukkumaan mennessä asia pohditutti minua yhä. Olenko tosiaan niin laiska ja pinnallinen ihminen, että voin kyllä kuluttaa hirveästi, mutta en ottaa vastuuta siitä, mitä pakkauksille tapahtuu tuotteiden loputtua? Hus vaan, sadaskahdeskymmenesseitsemäs putilo roskiin tänä vuonna ja kaikki on kunnossa, onhan ihoni puhdas, heleä ja kosteutettu ja näyttäväthän ripseni pitkiltä ja tummilta. Ei, en minä tahdo olla sellainen ihminen, tahdon olla edes hieman enemmän.

Ajatus muhi päässäni useita päivia ja vihdoin sain aikaiseksi googletella pakkausmerkinnöistä ja kierrätyksestä. Tajusin myös pienillä vaaleanpunaisilla aivonystyröilläni, ettei minun suinkaan tarvitse jokaisen tuotteen loputtua lähteä yhden purkin takia lajitteluastioille kävelemään, vaan voin kerätä kokoon useita pakkauksia ja viedä ne sitten vasta lajittelupisteeseen…ihan niin kuin kaiken muunkin roskan kanssa toimin. Enhän minä nyt herranjestas vie jokaista muutakaan roskaa talonyhtiön isoille roskasäiliöille yksi kerrallaan vaan kerään ne kotonani pussiin ja vien ulos vasta täyden pussin. Samaa keräämistä voisin siis toteuttaa tyhjien kosmetiikkapakkaustenkin kanssa, ne kun eivät edes ala haista tavallisen roskapussin lailla odoteltuaan ulosvientiä kauan. Huomasin kuitenkin, ettei lähimmällä lajittelupisteellä ole suinkaan kaikkia tarpeellisia roskiksia (esim. ei energiajätettä erikseen) ja meinasi mennä sormi suuhun, kunnes tajusin, että työpaikalta löytyvät kaikki tarpeelliset roskikset. Saattaa sinä kyllä työkaverit ihmetellä, kun kuskaan tyhjiä purkkeja töihin, mutta ties vaikka joku ottaisi mallia.

En kuitenkaan tahdo, että kotonani on jossakin nurkassa ruma roskapussi, joka täyttyy pikkuhiljaa. Asiaan löytyi ylellinen ja varsin tyylikäs ratkaisu:

Tämä nätti Diorin paperipussi kököttää nyt walk-in cosmetic closetini nurkassa ja imee sisäänsä pikkuhiljaa tyhjentyneitä tuubeja, pulloja, rasioita, koteloita ja purkkeja. Kun pussi on täynnä, otan siitä hulluna kuvia ja pistän tänne! Ei vaan, kunhan vitsailin (vai vitsailinko sittenkään?). Kun pussi on täynnä, raahaan sen töihin kierrätysastioille ja lajittelen tuotteet niille kuuluviin säiliöihin.

Saanko nyt edes pienen anteeksiannon ja synninpäästön puolikkaan teiltä, jotka pyörittelette silmiänne luonnonvarojen tuhlaamiselleni? Lupaan myös, että kun uusien tuotteiden hankkiminen omasta toimesta tulee ajankohtaiseksi (sitten joskus vuonna 2015) , keskityn tuotteen ja pakkauksen ekologisuuteen.

Minua kiinnostaisi tietää, kuinka lukijani ottavat huomioon kierrätyksen sekä pakkauksen ja itse tuotteen ekologisuuden kosmetiikkaa käyttäessään? Merkitseekö tuotteen luonnonmukaisuus teille jotain ja kuinka ahkeria olette kierrättämään ja lajittelemaan?

Mutta hei, jotain muuten loppui taas:

Tämä edesmenneen Nanoelin (R.I.P) Biobalm CC ihoa rauhoittava ”Erikoisvoide” oli minulla käytössä kaulavoiteena. Suorastaan inhosin tämän tuotteen hajusteettomuutta, sillä raaka-aineiden ominaistuoksu muistutti Asematunnelissa asuvan, housuihinsa useasti laskeneen ja alkoholisoituneen herrasmiehen ominaistuksua. Koostumus myös tukki kasvojeni ihoa aiheuttaen näppylöitä. Tästä syystä voide päätyi kaulavoiteekseni, jonka tehtävässä se kyllä palveli minua hyvin.

Muistattehan kaikki, että jos ette käytä erillistä kaulavoidetta, niin levittäkää kosteusvoide aina myös kaulalle. Kaulan iho on sellainen, ettei sen laiminlyöntiä nuoremmalla iholla vielä huomaa, mutta kun ikää tulee mittariin enemmän, hoidetun kaulan kyllä huomaa. Sileä, kimmoisa ja kosteutettu kaula ei juorua vuosista (kuten eivät myöskään hyvin hoidetut kädet, joista huonosti hoidettuina ikä paljastuu aina, vaikka kasvoissa kuinka olisi botoxia). Muutenkin ihonhoidossa on kyse ennaltaehkäisystä, sillä vaikka mainokset sanoisivat mitä, niin menetettyä nuorekasta ihoa ei vaan saa takaisin pelkän voiteen avulla. Joten ENNALTAEHKÄISKÄÄ!

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  itsekin kiinnitin vasta jonkin aikaa sitten huomion siihen, että melko monen purkin voi laittaa energiajätteeseen. eikös kaikki mikä on pois kaatopaikkajätteestä ole hyvä asia 🙂

 2. 2

  Anonyymi sanoo

  Tuohon kierrätysasiaan, tosi upeaa että sait kimmokkeen kierrätykseen! Itse lajittelen kaikki purkit ja muut (kierrätys ei ole vaikeaa, se on kivaa ja luontoystävällistä) ja olen jopa miettinyt siirtymistä luonnonmukaisiin pesuaineisiin täysin ympäristösyistä. Tavallisissa suihkugeeleissä, shampoissa ja muissa kun on niin paljon vaahtoavia ainesosia, jotka muiden pesuainekemikaalien kanssa tukkivat aika huolella viemärit. Lisäksi veden puhdistaminen vaatii paljon työtä. Kun taas luomupesuaineet biohajoavat itsekseen parin päivän aikana eivätkä tukkeuta lattiakaivoja tai putkistoja.

  Vielä en tosin ole saanut aikaan kylppärituotteideni ekologisoimista. Kiitos muuten hyvästä infosta kaulan ihon suhteen. Olen tähän asti oikeastaan laiminlyönyt sen osuuden ihan täysin. Mutta nyt tiedän alkaa hoitaa kaulan ihoa yhtälailla.

 3. 3

  sanoo

  Kiitos blogistasi. Hauska ja seuraan. Pidän itseäni aika eettisenä kuluttajana. Olen suorastaan kierrätysfriikki ja yleensä yritän löytää jätteelle parhaan paikan eli siis kierrättelen. Olin innoissasi oivalluksestasi, jonka jokainen kierrätystä harrastamaton saisi tehdä – se ei ole niin vaikeaa. Jokaista purkkia ja purnukkaa ei yksitellen viedä minnekään, joten kun on satsi täynnä niin sen sitten hyvillä mielin kiikuttaa eteen päin.

  Tuli kysymyksenä mieleen, että käytätkö apteekkikosmetiikkaa lainkaan? Sieltä löytyy sarjoja jotka on pakattu kierrätyspahviin. Lisäksi esim. bodyshopin pakkaukset voi viedä liikkeeseen kierrätettäväksi ja MACillakin on oma back to mac -kierrätysprojekti. Kyllä vastuullisiakin kosmetiikkafirmoja löytyy. 🙂

 4. 4

  Anonyymi sanoo

  Hieno homma! Kuluttamista tai etenkään kaunistautumista ei tarvitse eikä pidäkään lopettaa, mutta sen voi tehdä ekologisemmin, kierrättämällä ja mahdollisesti valitsemalla ekologisempia tuooteita (luonnonkosmetiikkaa) ja pakkaukset, jotka ovat kierrätyskelpompia kuin toiset.

  Minulla on kotona ”kierrätyskaappi” minne esim. lasi (myös kosmetiikka) ja peltipurkit kerätään, ja sitten kerralla esim. kauppareissulla kierrätysasemalle.
  Mutta kynsilakkapullot ovat ongelmajätettä. Saisitko selville mihin ne voi esim. kaupungissa viedä ettei tarttisi heitää sekajätteen mukaan tai muutaman pullon vuoksi ajella kaatopaikalle…?

  Aurinkoisa kevätpäiviä!

 5. 5

  S sanoo

  Itse kierrätän kaiken mahdollisen ja käytän vain itsetehtyjä/luonnonmukaisia tuotteita. Tosin tuotteita tulee tilattua välillä ulkomailta (paremmat valikoimat).

  Tavallisiin kosmetiikkatuotteisiin en enää suostu koskemaan pitkällä tikullakaan (jo pelkkä nälkävuoden pituinen INCI-lista saa laskemaan tuotteen kädestä, lisäksi ottaa nykyään nenään noiden keinotekoiset ”tuoksut”).

 6. 6

  sanoo

  Minä ostan ahkerasti Lushin tuotteita, ja niissä säästetään hyvin pakkausmateriaaleissa. Purkkeja kierrätetään, tuotteet kääritään paperiin ja popcorniin sekä kiinteät shampoopalat eivät edes tarvitse pulloa 🙂

 7. 7

  sanoo

  Tosi hyvää tekstiä! Voisin vaikka itsekkin kokeilla..

  Mutta hei olen se sama anonyymi kun kyselin niistä mustapäistä. Eli mä käytän vaan ripsiväriä ja huulikiilteitä. Hei olisko sulla jotain henkilökohtaisia suosikkeja tähän vaivaan? 🙂 Kiitos kun jaksoit vastata! ;D

 8. 8

  Anonyymi sanoo

  Itse kyllä lajittelen kosmetiikkajätteeni. Suurin vaiva taitaa tulla kynsilakkojen hävittämisessä, koska ne joutuu viemään kaikkein kauimmaksi, ihan kierrätyskeskukselle asti. Ostaessani en kyllä niinkään kiinnitä huomiota pakkauksen ekologisuuteen, vaan eniten huomioni kiinnittyy siihen, että tuote on eläinystävällinen. Mieluiten käytän tuotteita, joita ei ole testattu eläimillä, mutta kyllä minultakin löytyy tuotteita, joita on tai joista en tiedä.

 9. 9

  Vixen sanoo

  Mun on myönnettävä että vaikka muuten aika ahkerasti lajittelenkin niin tyhjentyneet kosmetiikkaputelit lentää mulla kyllä suoraan tavalliseen roskikseen eli poltettaviin. Suurin osa kosmetiikkaputeleistahan on muovia, ja ymmärtääkseni suurinta osaa muovityypeistä ei lajitella eikä niitä voi kierrättääkään. Muistelisin että kun perheessämme alettiin lajitella joku runsas 10 vuotta sitten niin lajittelupisteisiin sai ainoastaan jättää 2:lla merkittyä muovia, muu muovijäte oli vaan heitettävä tavallisten roskien sekaan. Tänä päivänä (joistain) lajittelupisteistä taitaa löytyä lootat kovalle ja pehmeälle muoville. Mä en vaan jaksa enää miettiä noita että mikä muovi kuuluu mihinkin joten niinpä heitän nyt vaan surutta muoviroskat poltettaviin roskiin. Jos muovin lajittelu joskus tehdään selkeämmäksi niin ehkä jaksan sitten lajitella… Keittiössä kun on jo ihan tarpeeksi eri lajittelunyssyköitä kartongille, metallille, paperille, lasille ja juomapulloille….

 10. 11

  sanoo

  Oletko saanut selville, minne muovijätteet voi ylipäänsä viedä (kosmetiikkahan on usein pakattu muoviin)?

  En ole ainakaan vielä löytänyt mistään muovinkeräyspistettä, vaan esim. meidän taloyhtiössä suurin osa muovijätteestä menee polttokelpoisiin ja kaikki sinne kelpaamaton kaatopaikkajätteeksi. Polttaminenhan on sinänsä hyvä ratkaisu, ettei muovi päädy ainakaan makaamaan kaatopaikoille, mutta eihän polttaminen kierrätä mitään.

  Muistaakseni luin joskus jostain, että muovia ei kierrätettäisi sen takia, että sen kierrättäminen ei ole tarpeeksi kustannustehokasta.
  Tosi hyvä homma. Tuhotaan vaan kaikki muovijätteet ja tehdään uutta. : P

 11. 12

  Anonyymi sanoo

  Aivan IHANA blogi!!! Luin kaikki postaukset kerralla 😀 Ja pakko oli käydä kaivamassa omat kiiltohuulirasvat esiin ku huulet ratisi kuivuudessaan ja lueskelin noista sun huulimeikeistä… 🙂

 12. 13

  sanoo

  Itse järkeilin saamani informaation perusteella, että muoviset kosmetiikkapurkit lentäisivät nimenomaan energiajätteeseen, sillä ne ovat usein hieman likaisia ja nissä on tuotteiden jämiä. Muovinkeräykseen kun tulisi laittaa vaan puhdasta muovia. Polttamalla muovia syntyy energiaa, jota sitten käytetään hyödyksi ja sitä kautta muovista on vielä edes jotain hyötyä. Mitään selkeää ja tehokasta tavallisten muovipakkausten (muiden kuin limsa ym. pullojen) keräysjärjestelmää ei toistaiseksi ole. Meillä ei talonyhtiön pihalla ainakaan ole energiajätteelle mitään omaa loottaa, mikä on harmi sinäänsä. Kaikki biojätteeksi ja paperinkeräykseen kelpaamaton menee siis kaatopaikkajätteeksi.
  Apteekkikosmetiikkaa en pahemmin käytä, sillä muutenkin ihonhoitoa tulee töiden takia todella harvoin itse ostettua. Viimeksi varmaan kolme vuotta sitten kunnolla, välissä ehkä pari pienempää hankintaa. Mutta alkuviikosta kävin kyllä LUSHin tuotteita kuolaamassa (en vähiten tuoksujen takia) ja innostuin kovasti heidän ideastaan, joten sieltä varmaan tulen joskus tuotteita hankkimaan.
  Minua itseäni kiinnostaisi kyllä tietää, mitä tapahtuu MACille palautetuille tuotteille.
  Ja jos joku tietää hyvää vinkkiä, mitä kynsilakkapulloille voi tehdä niin kertokaa ihmeessä!

  Mari: Tarkoitatko siis jotain nettikauppaa? http://www.garden.co.uk ja http://www.strawberrynet.com kannattaa ainakin tsekata.

  Johanna: Nyt minun on kyllä sanottava, että en osaa suositella mitään erityisiä mielettömiä tuotteita, sillä itselläni ei ole koskaan ollut oikeastaan mustapäitä (kaikkia muita päitä kyllä senkin edestä sitten, kiitos vaan hormoonit…). Toki voin vinkata jotain tuotteita (kuten ihan vaaan Nivean ”mstapäälaastarit”), mutta mitään omakohtaisia suosikkitipsejä minulla ei valitettavasti ole tähän vaivaan antaa. :/

 13. 15

  Maija sanoo

  Minä ainakin liputan LUSHin puolesta! Vaikka pakkaukset ovatkin luontoystävällisiä ja kierrätysmuovista tehty, tämä ei silti vaikuta tuotteiden laatuun: Olen muutaman vuoden ajan joutunut käyttämään apteekin kasvovoiteita, sillä ’tavallisten’ naamaravojen seasta ei ole löytynyt sellaista, joka ei kutiaisi ja saisi ihoani näppylöille. Nyt kuitenkin Lushista löytyi hyväntuoksuinen kasvovoide, joka ei kutise, imeytyy hyvin ja myös pitää kasvot kosteutettuina!

  Muistelen myös jostain lukeneeni, että Lush kerää takaisin niitä mustia voidepurkkeja periaatteella tuo 5 tyhjää takaisin, 1 ilmainen kasvonaamio sinulle, tjsp?

 14. 16

  Jayjay sanoo

  Pakko sanoa, että olen hiukan otettu tästä postauksesta:) Todella hienoa, kun otit asian esille ja ratkaisit sen. Yksi kierrättäjä lisää.
  Jatka samaan malliin typy!

 15. 18

  Anonyymi sanoo

  Maijalle sellainen täsmennys Lush-purkeista, että ne viisi purkkia pitää olla tuorekasvonaamioiden purkkeja, muut ei käy. Ne takaisin viemällä (pestynä) saa yhden tuorenaamiopurkillisen ilmaiseksi.

 16. 19

  sanoo

  Anonyymi: Suomessa ja Ruotsissa tuo koskee vain tuorenaamiopurkkeja, mutta ainakin Virossa ja Englannissa kaikkia mustia purkkeja. Itse aion palautta omat purkkini Tallinnan liikkeeseen. 😉

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *