Päivä 263: Arvonta!

Kaikki tietävät (tai ainakin toivottavasti tietävät), ettei kauneudenhoito ole pelkkää meikkaamista. Kauneus lähtee sisältäpäin ja siihen vaikuttavat monet seikat.

Ihonhoito on yksi tärkeä osa kauneudenhoitoa, mutta myös suuhygienia on hyvin tärkeää. Vaikka olisi kuinka hyvä meikki kasvoilla ja tukkakin nätisti, ei tilannetta paljoa auta kilometrin päähän löyhkäävä hengitys. Eikä pussailukaan ole kivaa, jos suussa on kipeitä aftoja. Ja lähikontaktin ottaminen on muuten huomattavasti mukavaa, jos hyvän suuhygienian lisäksi vielä ihokin tuntuu pehmeältä.

Tällä halusin pohjustaa, että sain teille Antula Healthcarelta arvottavaksi kivan tuotepaketin, joka sisältää seuraavat tuotteet:

-SB12 Suunhoitoaine 250 ml
-SB12 Suunhoitoaine matkapakkaus (5 kerta-annosta)
-SB12 Purukumipakkaus
-After Aloclair geeli suun haavaumien ja rakkuloiden hoitoon
-Becur Repair ihoa hoitava vaahto, joka sopii niin lapsille kuin aikuisillekin

Kivaa, välillä jotain muutakin kun vaan meikkeihin liittyvää!

Miten tämän paketin sitten voi voittaa?

Koska paketin sisältö on lähes pelkkiä suuhygieniaan liittyviä tuotteita, tahdon esittää teille aiheeseen liittyvän kysymyksen.

Minulla on ihan kamala hammaslääkärikammo. Sain onneksi vinkin mukavasta hammaslääkärisedästä ja kerään nyt rohkeutta varata itselleni hänelle ajan, sillä yksi hampaani vaatii paikkausta. Nyt kaipaisin ehdottomasti kaikki teidän survivor-vinkkinne selvitäkseni hengissä hammaslääkärikäynnistäni. Tai että edes uskaltaisin varata ajan tuolle kuulemma mukavalle sedälle.

Vinkki voi olla kuinka pieni tahansa, mutta jos sinulla tulee jotain ehdotusta tai muuten vaan kannustavaa sanottavaa aiheeseen liittyen mieleen niin laita kommenttia tulemaan. Kaikkien kommentoineiden kesken arvotaan tuo yllä esitelty tuotepaketti.

Vastauksia voi lähetellä maanantaihin 26.10. kello 23:59 saakka, jonka jälkeen arvonta suoritetaan. Muista siis laittaa vinkkiisi joku nimimerkki, josta sinut voi tunnistaa. Voittajan perään huudellaan tiistaina 27.10. ja nyt on tärkeää huomata, että jokaisella kommentoineella on mahdollisuus voittaa. Nyt ei siis palkita vain parasta vastausta vaan voittaja valitaan arpomalla kaikkien vastauksen lähettäneiden kesken.

Kerro siis, kuinka ihmeessä sinne hammaslääkärille uskaltaa oikein mennä ja kuinka sieltä voi vielä selvitä hengissä?

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Palkitse itsesi aina hammaslääkärireissun jälkeen. Kun palkkio on tarpeeksi houkutteleva, kummasti uskaltaa mennä sinne hammaslääkäriin.

  Kannattaa myös sanoa heti alussa pelkäävänsä. Toivottavasti hammaslääkäri osaa sitten ottaa sen huomioon.

  Ja jos hammaslääkäri kysyy haluatko puudutuksen, ota se.

 2. 2

  sanoo

  Kiva tuotepaketti. Itselläni ei ole kokemusta hammaslääkäripelosta, mutta lääkärit varmasti kohtaavat kohtalotovereitasi päivittäin ja kunhan kerrot pelostasi osaavat varmasti toimia sen mukaan eli kertovat lähinnä mitä tekevät. Minun vähäistä pelkoa auttoi viimeksi ainakin se kun ensimmäistä kertaa lääkäri sanoi, että jos tuntuu kipeältä niin sano aa, niin laitetaan lisää puudutusta. Sanoinkin ja uuden puudutuksen jälkeen ei sattunut enää. Tsemiä!!

 3. 3

  jonnna512 sanoo

  Mä psyykkaan itseni aina sillä että jos en nyt mene hampaiden paikkaukseen niin seuraukset voivat olla kohtalokkaat, joudun juurihoitoon tms jota en todellakaan halua! Eli paikkaus on vähän niinkuin se pienempi paha. Olen koko ikäni rampannut oikomishoidoissa ja sen takia haluaisin selvitä mahdollisimman vähillä hammaslääkärikäynneillä, ja silloin kannattaa aina käydä heti kun jotain ilmenee eikä antaa sen jäädä sinne pahenemaan! Tsemppiä!

 4. 4

  Anonyymi sanoo

  Kannatan myös tuota itsensä palkitsemista jollain kivalla. Itse kamppailen saman ongelman kanssa, hampaassa reikä enkä saa itsestäni irti ajan varaamista. Inhoan hammaslääkärikäyntejä, varsinkin poraamista, se sattuu julmetusti ja puudutusta en ole aina edes saanut vaikka olen pyytänyt 🙁
  Mutta voisinkin nyt kaikkien nähden luvata, että jos arpaonni osuu minun kohdalleni, varaan ajan! 😀

  Laura753

 5. 5

  sanoo

  Hei! Suosittelen lämpimästi tuota SB12-suuvettä. On kallista mutta toimii!

  Hammaslääkärillä pidän silmät kiinni, yritän rentouttaa vartaloa osa kerrallaan (vähän niin kuin jumpan jälkeen), suunnittelen tulevia lomia, kerron etukäteen hermostuksestani ja pyydän pitämään taukoja (koska olen huono pitämään suuta auki) sekä ehdottomasti palkitsen itseni kokemuksen jälkeen. Puudutus kannattaa kyllä ottaa, jos lääkäri sitä suosittelee.

  Terv. Hanna

 6. 6

  sanoo

  Kannattaa kertoa ennen tuoliin istumista, että pelkäät. Jos tätä mainitsemaasi setää oli jo kehuttu mukavaksi ja hyväksi, hän luultavasti osaa hoitaa myös pelkopotilaita hyvin.

 7. 7

  sanoo

  Paras keino on mielestäni se, kun kertoo pelostaan hammaslääkärille. Silloin hän osaa suhtautua sinuun oikein eikä tee mitään yllättävää tai pelottavaa.:)

 8. 8

  Jam sanoo

  Minullekin tuli mieleen itsensä palkitseminen :).
  Ja tosiaan kannattaa kertoa sille sedälle pelostasi!
  Auttaisikohan mielikuvaharjoitukset? Tai saakohan siellä kuunnella mp3-soittimelta omaa lempparimusaa? 🙂

 9. 9

  sanoo

  Ensinnäkin, kannattaa opetella hengittämään pelkästään nenän kautta sillä tavalla, että suun ja nenän välinen yhteys nielussa menee ikään kuin lukkoon. Vähentää huomattavasti tukehtumisen tunnetta silloin, kun suussa säädetään ja kaivetaan ja ronklitaan ja kuivataan ja imetään ja mitä kaikkea.
  Toiseksi, kannattaa tuijottaa kattoon (tai vaihtoehtoisesti sitä lamppua) koko ajan, ja sulkea vaan muu maailma ympäriltä. Ei se lopulta niin kauan kestä kuitenkaan.

  Nuo siis vinkkejä hengissä selviämiseen. Ajan varaamiseen mulla ei valitettavasti löydy varmoja rohkaisukeinoja, sillä olen siinä itsekin toivottoman huono. Tsemppiä!

 10. 10

  sanoo

  itseä auttaaa parhaiten kyllä itsensä lahjominen. kun päättää jo ennen hammaslääkäriä että mitä saa sen jälkeen, sitä jää odottamaan 🙂

 11. 11

  sessa sanoo

  Miehelläni on hammaslääkärikammo ja hänellä on auttanut se, että jo aikaa varatessa hän on kertonut, että pelkää lääkärikäyntiä ja kipua ja kaikkea. Lääkärit ja hoitajat on ottaneet sen tosi hyvin huomioon ja selittäneet etukäteen mitä tehdään ja miksi.
  Nykyään hän on löytänyt hyvän lääkärin, jonka luokse mieheni uskaltaa mennä ja joka tietää tästä mieheni kammosta.

 12. 12

  sanoo

  Mäkin jään oottamaan vastausta, itellä sama ongelma nääs.. Mä sain vihdoinki vuos sitten itteni soittamaan aikaa lekurille ja kuinkas kävikään, yli vuoden odottelun jälkeen ne ei oo vieläkään lähettäny mulle sitä aikaa…

 13. 13

  sanoo

  Itse pelkäsin joskus kuollakseni hammaslääkäriä, mutta kerran kun olin täristen kävelemässä kohti sitä kauhukammiota, aloin miettiä miksi oikeastaan pelkäänkään. En muista että hammaslääkärissä minua olisi kosaan satutettu tai muutoin kohdeltu kaltoin. Hammaslääkärit haluavat vain pelkkää hyvää eivätkä tahallaan satuta! 😮
  Kun sitten lopulta istahdin hammaslääkärin tuoliin ja operointi alkoi, herkistin suuni tuntoaistin äärimmilleen ja totesin ettei se oikeasti satu tai muutenkaan tunnu erityisen ikävältä.
  Miksi siis pelätä paikkaa, jossa yritetään vain auttaa 🙂

 14. 14

  sanoo

  Täytyy vaan soveltaa perinteisiä keinoja : Uhkailu, kiristys ja lahjonta. Viimeinen tärkein. Lahjontamateriaaliksi suosittelen esim. jotain herkullista kakkua!

 15. 15

  sanoo

  Itsellä ollut sama ongelma ja se kyllä auttaa että mainitsee sille hammaslääkärille asiasta. (Noh, mun kohdalla se oli muutenkin kyllä päivän selvää kun oli lakanankalpea ja tärisin.) Pelosta yli pääsemiseen autto mulla se että se hammaslääkäri vaan oli ihan tajuttoman mukava. Plus aina sai puudutusta joten ei tarvinnu olla huolissaan mistään kivusta.

  Niin ja siellä oli sellasia kuvia katossa sen tuolin yläpuolella johon on hyvä yrittää keskittyä jos ne tekee jotain mitä ei erityisesti halua ajatella.

 16. 17

  Uulia sanoo

  Psyykkaan aina itseäni sillä, että on pienempi paha mennä hampaan paikkaukseen kuin että jos jouduttaisiin tekemään jotain isompia toimenpiteitä. Se on sitten alta pois kun siellä on tullut kerran käytyä.. :—)
  Tsemppiä!

 17. 18

  sanoo

  Hammaslääkärillä on kamalaa… Mutta mua auttaa nimenomaan se, että mietin etten mä sinne kuole vaikka se tekisi mitä. Ja yleensä kipukaan ei kestä ikuisesti etenkin jos pyytää paaaaaaljon puudutusainetta 🙂 Kyllä siitä selviää!

 18. 19

  Anonyymi sanoo

  Hei,

  itselläni ei ole hammaslääkäripelkoa, mutta mieheni kärsii siitä suunnattomasti. Hänellä auttoi se, että löysi hammaslääkärin, joka on paitsi todella mukava ja rauhallinen tekee myös kaiken itse ilman hammashoitajaa. Näin suun ympärillä pyörii vain yhdet kädet, jotka nekin rauhallisesti ja hammaslääkäri kertoo mitä ne rauhalliset kädet suraavaksi tekevät. Myös palkitseminen varmasti auttaa kokemuksen kestämisessä.

  terveisin, Sinituisku

 19. 20

  sanoo

  Itse pärjään hammaslääkärikäynnit lupaamalla itselleni, että sen jälkeen saan parkua ja vinkua kaikille, jotka jaksavat kuunnella. Heiluttelen ehkä myös jotain pientä porkkanaa, mutta sitä tulee tehtyä niin paljon, ettei se enää vaikuta.. 😀

 20. 21

  sanoo

  Itse kärsin kanssa kyseisestä hammaslääkäripelosta, eikä tilannetta yhtään auta heikko hammasmassa?, joka alkaa reikiintyä pelkästä sokerin ajattelusta. Ei siis auta vaikka kuinka pesisi hampaita ja söisi purkkaa. Reikiä tulee vaikka söisi vain sen 5 ateriaa päivässä.

  Itse kestän sen ajattelemalla että n. 45 minuutin päästä koko operaatio on ohi. Myös rentoutuminen auttaa hirveän paljon.

  ps. Olen lukenut blogiasi jo viime keväästä lähtien, mutta vasta nyt päätin sitten kommentoida. Hyvät ja mielenkiintoiset jutut ja kaikenlaiset tuotearvostelut ovat olleet hyödyksi 🙂

 21. 22

  sanoo

  Tämä onkin mainittu jo useampaan kertaan, mutta ehdottomasti itsensä palkitseminen helpottaa! Rentoutuminen auttaa kans, mutta se on mielestäni tosi vaikeeta 😀

 22. 23

  Dina sanoo

  Heips!
  Pelosta kannattaa kertoa niinkuin moni onkin jo maininnut. Itse operaation aikana itse ainakin olen silmät kiinni ja koitan vaan ajatella kaikkea muuta.
  Minulta leikattiin keväällä viisaudenhammas ja pelkäsin sitä etukäteen ihan hirveästi, mutta kun operaatio alkoi ja puudutettiin hyvin, niin ei se ollutkaan läheskään niin paha..Ihan hyvä mieli jäi käynnistä ja vielä yksi hammas pitää leikata pois.
  Ajattele niin että nyt kun menet sen hampaan paikkauttamaan, niin pääset huomattavasti vähemmillä kivuilla, kun jos odotat ja odotat ja homma suurenee koko ajan!Ja puudutustahan voi käyttää paikatessakin, ja jos kipu alkaa tuntua niin pyydät vaan lisää puudutusta. Reippaasti vain..:)

 23. 24

  sanoo

  Ensinnäkin voit lohduttaa itseäsi sillä, että ensimmäinen käyntikerta on todennäköisesti vain tarkastus, jolloin ei siis tehdä mitään sen kummempaa. Samalla siis "tutustut" hammaslääkäriin ja ensimmäinen, eli isoin askel on jo otettu.

  Jos paikkaa vaativaa hammastasi särkee, saattaa toki olla, että se paikataan heti ensimmäisellä käynnillä. Tästä selviät helposti asettamalla asiat tärkeysjärjestykseen.
  Kumpi mieluummin, noin puolen tunnin jännitys vai monen kuukauden kestävä särky ja jomotus?
  -Niinpä!

  Hampaan paikkaaminen ei satu, koska siihen avun saa puudutuksesta, jonka laittaminen ei myöskään satu. Pahin mitä voit joutua kokemaan, on vain se piinaava jännitys ja käsien hikoaminen, mutta siihen tuskin kukaan on kuollut. 😉

  Nyt kun vain varaat ajan ja menet paikkauttamaan hampaasi, todennäköisesti hyvin pian sen jälkeen naureskelet itsellesi, että mitä oikein edes pelkäsit.

 24. 25

  sanoo

  Minulla on tähän hyvä kikka, jota muuten itsekin käytin noin tunti sitten hammaslääkärin penkissä tutistessani 😉 Ota mukaan jokin pieni esine josta pidät, sellainen joka sopii käteesi. Oma esineeni on pupuhahmoinen avaimenperä jonka nimi on – yllätys yllätys – Pupu! Pidän siis Pupua kädessäni, tunnustelen sen korvia ja keskityn muutenkin ajattelemaan sitä hoidon aikana. Esineen on hyvä olla jokin johon olet kovasti kiintynyt ja josta tullee aina hyvä mieli. Kokeile ihmeessä! 🙂

 25. 26

  Kata sanoo

  Tämä tuskin auttaa, mutta ei se ole paha. Reiän paikkaaminen ei tunnu missään. Itse jännitin sitä monta päivää, ja aivan turhaan!
  Puudutus ei satu, paikkaus ei satu, eikä koko juttu vie kuin muutaman minuutin! Se on ohi ennenkuin huomaatkaan.
  Hammaslääkärille kannattaa myös kertoa omasta pelostaan. He kyllä kohtaavat paljon pelkääviä asiakkaita.
  Mukavat palkkiotkin auttavat aina ja joka tilanteessa. Lupaa itsellesi jokin miellyttävä palkkio, jonka saat vain jos olet suoriutunut hammaslääkärikäynnistäsi!
  Muista, ettei se ole yhtään niin kamalaa. Kukaan ei ole kuollut hammaslääkäriin. 😀

 26. 27

  Anonyymi sanoo

  Yksityinen on aina paras vaihtis, vaikkakin kalliimpi. Palvelu on lähes aina parempaa ja yksilöllisempää, kuin yleisellä puolella. Pelostaan kertominen lääkärille auttaa myös, voit vaikka pyytää häntä selostamaan, mitä kulloisellakin hetkellä tapahtuu, jotta yllätyselementti poistuu. Huomion arvoista on myös se, että mitä pikemmin asian hoitaa alta pois, sen nopeammasta toimenpiteestä on varmasti kyse. 🙂 Rohkeasti sinne tuoliin vaan! Nimim. Tarzan

 27. 28

  sanoo

  Itse otan aina ennen hammaslääkäriä särkylääkkeen. Sitten hammaslääkärissä kuuntelen Mp3:lla musiikkia kovalla volyymilla (tutkittu juttu, musiikki lievittää kipua) ja pidän silmiä kiinni. Itsellänikin on ihan järkyttävä hammaslääkäripelko, mutta selviän aina noiden vinkkien avulla!

 28. 29

  Mia sanoo

  Golden Girl,

  Tämä on paras tapa ikinä, se on testattu juurihoidossa, ja sitä pitää tehdä monta kertaa. Suosittelen siis, että menet nyt rohkeasti, vaikkapa itseäsi palkisten, hammaslääkäriin paikkauttamaa sen yhden reiän, ennen kuin se pahenee ja tarvitset juurihoito.

  Ota mukaan MP3, kännykkäradio tai mikä tahansa masiina joka soittaa musiikkia ja jossa on kuulokkeet. Pyydä paikkausta varten puudutus, se ei satu paljoa ja sitten voit paikkauksen ajan rentoutua kuuntelemalla lempimusiikkiasi, et kuule ikäviä poraus ääniä ym. Tämä toimii! Tsemppiä!

 29. 30

  sanoo

  Mä ehdottaisin mp3-soittimen käyttöö jos se vaan on luvallista.Ja pidä silmät mielellään kiinni.Paha virhe on avata silmät sillon ku lääkäri kikkailee siinä jonku neulan tai jumalattoman poran kanssa.
  Jos se lääkäri on mukava ja ymmärtää pelkopotilaita ni se kyllä varmaan antaa sitä musiikkia kuunnella jos se helpottaa.Äläkä unohda puudutusta 🙂

 30. 32

  X sanoo

  Kerro lääkärille pelosta. Ja voihan sitä vaikka pyytää, että selittävät koko ajan mitä ollaan tekemässä..

  Itse en pidä hammaslääkäreistä myöskään, mutta pakotan itseni rentoutumaan tuolissa ja ajattelen kaikkea mukavaa. Huomattavasti kamalammalta tuntuu, jos vartalo on jännittynyt, heti helpottaa kun kykenee rentoutumaan..
  Lisäksi silmien kiinni pitäminen auttaa, tai vaihtoehtoisesti jos hl:n katossa on mielenkiintoisia kuvia kuten nykyisellä lääkärilläni 🙂

 31. 33

  sanoo

  En itsekään hammaslääkäristä pidä, mutta ei minulla taida varsinaista kammoa olla. Mutta itse selviän siitä niin että ajattelen sen kestävän kuitenkin vain noin 15-30min elämästäni ja kukaan ei (tietääkseni) sinne hammaslääkäripenkkiin ole kuollut. Tämä toimii mulla. Ja silloin kun puudutetaan tai tehdään jotain vastaavaa, niin nipistän itseäni kovaa toisesta kädestä (sormesta tmv). Pienenä on jäänyt päähän jostain sellainen "tieto" että kahteen paikkaan ei voi sattua samaan aikaan! 🙂

 32. 34

  kruru-tireto sanoo

  Itseäni helpottaa hammaslääkärille menemistä tieto, että asiat suussani voisivat olla paljon pahemmin jos olisin jättänyt jonkun käynnin väliin. Ja itsensä lahjominen kannattaa aina.

 33. 35

  sanoo

  Kannattaa muistaa, että hammaslääkäritkin ovat vain ihmisiä ja he ymmärtävät pelkosi. Siitä kannattaa kertoa heille, jotta he osaavat kertoa mitä seuraavaksi tapahtuu ja tehdä kokemuksesta edes hieman paremman. Eivätkä he ihan huvikseen tee mitään ikävää (esim. poraile), se helpottaa ainakin omaa oloani.

 34. 36

  sanoo

  Miulla oli nuorempana oma äiti hammaslääkärinä ja se vei shoppailemaan hammaslääkärikäynnin jälkeen. Nyt aikuisena kun olen käynyt muilla hoidettavana niin olen ihan sanonut, että pelottaa. Sen jälkeen ne yleensä kertovat hyvin tarkasti mitä milloinkin tehdään ja muutenkin suhtautuvat rauhallisesti.

  Ja tuota shoppailua en ole unohtanut. Hammaslääkäriltä suoraan ostamaan jotai tosi kivaa!

 35. 37

  sanoo

  En tiedä, auttaako näistä mikäänselviytymään, ehkä päinvastoin, mutta mä ainakin sanon aina sille hammaslääkärille, että sitä puudusta laitetaan sitten sen verran, etten mä huuda. Ja mä vielä korostan hammaslääkärille, että mä sitten kans huudan. (Ja olen huutanutkin :P) Ihan taatusti karkottaa muita asiakkaita pois. Seuraava aste on se, että alan huitomaan, siitäkin kannattaa varoittaa. Jos on yhtään valinnanmahdollisuuksia, niin kannattaa valita nuori, mielellään kivannäköinen mieshammaslääkäri, tai ainakin mielellään myös suomalainen, joka ymmärtää, että sä todellakin tarkoitat juuri sitä hammasta siinä sun oikealla, ei sun vasemmalla…

 36. 38

  Anonyymi sanoo

  Itselläni oli aivan kamala hammaslääkärikammo, joka johtikin yhden hampaan kokonaan romahtamiseen. Siinä vaiheessa oli tietty pakko mennä legolääkäriin. Valkkasin netistä pelkääviin potilaisiin erikoistuneen lääkärin, mainittakoon nyt vielä että he ilmeisesti ovat myös erään jääkiekkojoukkueen vakkari-kursijoita.. ehkä se hieman lisäsi tunnetta siitä että tää lääkäri osaa hommansa. Suurimman eron kuitenkin teki se, että käytin ennen lääkäriä rauhoittavaa lääkettä (Diapam?). Menin asemalle tuntia ennen tuoliin istumista, lääke nassuun, odotellaan vaikutusta ja loppupäivän olinkin niin pöhnässä että hampaita sai värkätä ihan miten lystäsi ja minä vaan puolinukuin! Tietty tähän oli varattava vapaapäivä ja kuski hakemaan kotiin, mutta hammaslääkäripelko katosi. Vieläkin porauksia varten pyydän tuota lääkettä, mutta normaaliin tarkastukseen/hammaskiven rapsutteluun uskallan mennä kuin normaali ihminen konsanaan. 🙂

  Ehkä lääkkeisiin turvautuminen ei ole se paras vaihtoehto, mutta omalla kohdallani toimi hyvin – onpahan lääkärilläkin mukavampaa työskennellä, kun potilas ei kipristele ja inise tuolissa.

 37. 39

  sanoo

  Mikäli kyseessä on sellainen hammaslääkärikeskus tms., jossa on monelle lääkärille yhteinen ajanvaraus, niin kannattaa jo siinä vaiheessa kertoa kammostaan. Ehkäpä heiltä löytyy juuri sellainen lääkäri, joka osaa ottaa erityisesti kammopotilaat huomioon.

  Itsekin kärsin lievästä hammaslääkärikammosta ja tiedän ettei se ole kovin mukavaa, joten tsemppiä!!

 38. 40

  Anonyymi sanoo

  outoa miten monella tuo hammaslääkärikammo on! kävin juuri tiistaina paikauttamassa yhden reiän eikä sattunut sitten yhtään!:D

 39. 41

  sanoo

  Mulla ainakin toimi vielä siihen aikaan kun pelkäsin hamppilääkäriä, että pidin silmät kiinni. Siis sinne tuolille vaan nukkumaan 😉 Pahinta, mitä voi tehdä on katsoa tarkasti niitä instrumentteja jotka ne asettelee ihan siihen kasvojen eteen.

  Nyt oon päässyt jo omasta kammostani ohi!

 40. 42

  sanoo

  Joo, eli nyt päästiin mun erikoisalueelle, eli hammaslääkäripelkoon.

  Ensinnäkin pitää ilmoittaa hammaslääkärille jo aikaa varatessa että pelkää sinne tulemista.

  Toisekseen, pyytää puudutusta. Tässä vielä erikoisvinkkini: Minä pelkään neuloja ihan pirusti. En suostu siihen et mua pistetään neulalla suuhun. En kykene siihen.
  Hampilääkäreillä on käytössä puudutsgeeliä, joka laitetaan suuhun voiteen tavoin, joka parissa minuutissa puuduttaa alueen mihin pistetään. Neulanpisto ei siten tunnu.

  Kolmanneksi, kysy jos heillä on ilokaasua. Sain sitä kun viisaudenhampaat vedettiin. Puudutus + puudutus + ilokaasu = one happy camper. Ei se hampaiden vetäminen mitään iloista hommaa ole, mutta kun olo on hiukan hiprakkainen, ei siitä jaksa välittää. Plussaa on se että vaikutus loppuu minuutissa sen jälkeen kun hana suljetaan. Ei siis tokkuraisuutta.

  Tässä minun käytännön vinkkini. Kun tietää jo etukäteen että puudutusta tulee puudutusta varten, ja että ei tule sattumaan, niin sitä ihmeesti rentoutuu jo siitä.

  Tsemppiä kovasti!
  Adeletar aka Jenni HL

 41. 43

  sanoo

  Itse järkkäilen hampilääkäripäivälle paljon tekemistä, että käynti tuntuisi vain yhdeltä ohimenevältä tapaukselta. Jos odotan koko päivän pelkkää kohtaamista poran kanssa, se vaikeuttaa huomattavasti oloani itse odotushuoneessa, jonne kannattaa muuten mennä vasta viime tingassa 🙂

 42. 44

  Cerp sanoo

  Pelostaan kertominen auttaa, sillä näin hammaslääkäri osaa olla helläkätisempi. Paras keino (minulle ainakin) on itsensä psyykkaaminen ja mielikuvaharjoitukset. Ennen hammaslääkäriä miettii, kuinka suu tulee hyvään kuntoon ja on hyvä mieli. Ja siinä piinapenkissä sitten siirtää ittensä vaikka kaukaiselle saarelle, mutta kunhan miettii jotain kivoja asioita.

  Nii ja silmät kiinni ehdottomasti, jos pelkää! Kukaan ei halua nähdä niitä pelottavia vempeleitä ronkkimassa suuta.

 43. 45

  Anonyymi sanoo

  Moni onkin jo kehottanut kertomaan hammaslääkärille ihan suoraan, että pelottaa. Minulla on tähän vielä pieni lisäys, jota olen itse käyttänyt teini-iästä alkaen 🙂 (ja käytän siis edelleen!).

  Huoneeseen tulon jälkeen luultavasti kättelet tai muuten tervehdit lääkäriä. Heti tämän jälkeen minulla on tapana katsoa lääkäriä silmiin ja sanoa: "jännittää vähän, voisitko selittää koko ajan, mitä teet". Yleensä tämä jotenkin vapauttaa tunnelmaa; liekö tuo silmiinkatsominen vai jännityksen tunnustus, mutta yleensä lääkäri alkaa sen jälkeen kohdella enemmän "ihmisenä" eikä vain potilas numero "viitosena".

  Kaikki (!) kohdalleni osuneet hammaslääkärit ovat tämän jälkeen mukavan rauhallisella, lähes monotonisella (=unettavalla)äänellä selostaneet, mitä ovat tekemässä (onko olemassa joku "hammaslääkärimoodi", minkä laittavat päälle?!?! Vähän kuin uniselle lapselle puhuisivat). Tämä pyyntö on oiva keino, joka antaa hammalääkärille konkreettisen työkalun, miten voi auttaa potilasta rentoutumaan. Varmasti suurimmalla osalla hammalääkäreistä on vaikka mitä keinoja auttaa jännittäviä potilaita, mutta tämän olen huomannut sopivan minulle.

  Lisäksi kannattaa ehdottomasti hengittää palleahengityksellä! Monille varmasti joogasta/pilateksesta tms. tuttu juttu. Eli todella keskity siihen, että hengität syvään, et vain rinnan yläosalla vaan siten, että vatsa _kirjaimellisesti_ nousee ja laskee. Laita kädet rennosti vatsan päälle, ehkä suunnilleen navan korkeudelle ja kuvittele, että siinä alla on pallo, joka vuoroin täyttyy ja vuoroin tyhjenee ilmasta Huom! Näin kädet auttavat tehostamaan hengitystä ja niillä on "tekemistä" (eli tuo nousun ja laskun seuraaminen), joten et ainakaan lisää kropan jännitystä esim. puristamalla kädet hikisenä tuolia, paidan helmaa tms.) Jos palleahengitys ei ole entuudestaan tuttua niin kannattaa kokeilla vaikkapa ennen nukkumaanmenoa, rauhassa omassa sängyssä.

  Huh, tulipas pitkä sepostus. Toivottavasti näistä vinkeistä on apua sinulle Golden Girl tai jollekin muulle lukijalle! Vinkit ovat vapaasti kopioitavissa 😉

  Hippiäinen

 44. 46

  Anonyymi sanoo

  Minulla hammaslääkäripelko jäi kolmen viisaudenhampaanpoistosta yhdellä istunnolla! Tässäpä vinkkiä tulisi. Ensinnäkin varatessassa aikaa painota, että sinua pelottaa hammaslääkäri. Jos paikka on hyvä, pelkosi otetaan tosissaan. Toisekseen sinä päivänä syö kevyt ja miellyttävä aamupala, ei liikaa kahvia, jottei tule huonous. Laita hiukset kiinni, ota hammasharja ja -tahna mukaan sekä huulirasvaa (huulet ovat aina kuivat sörkkimisen jälkeen). Valitse miellyttävät vaatteet, jotka ovat rennot ja lämpimät, jotka ei purista! Yksi asia, mikä helpotti minua oli, että minulla oli housuissa vyö, joten siitä saa hyvän otteen, ettei kädet vaeltele missä sattuu. Hammaslääkärin tavatessasi myönnä taas, että sinua pelottaa ja pyydä lääkäriä kertomaan, mitä hän suussa puuhailee, miltä sen pitäisi tuntua ja erityisesti kauan vielä kestää! Kysy hammaslääkäriltä, että saatko valita itse radiokanavan tai saatko kuunnella omaa mp3-soitinta, se auttaa sinua rentoutumaan penkissä! Jos mikään muu ei auta, pyydät wannabe-insinööriä odotusaulaan kanssasi, hänellä on survival-paketti (buranaa, nenäliinoja, huulikiiltoa, you name it) mukana ja tehkää jotain kivaa sinä päivänä! Ja muista, poraaminen itsessään ei tunnu pahalta, ainut pelottava asia on puudutuspiikkien laitto, mutta voit verrata sitä huonoilla pinseteillä nyppimiseen, se nipistää hetken ja helpottaa! Tsemppiä! Sitten ei tartte pitkään aikaan mennä hammaslääkäriin! – Utelias

 45. 47

  sanoo

  Kannattaa kertoa hammaslääkärille pelkäävänsä, hän osaa sitten huomioida sen ja minun lääkärini sitten ainakin kertoi koko ajan mitä tekee. Kannattaa pyytää puudutus. 😉

 46. 48

  sanoo

  Mulla on myös jonkinlainen hammaslääkärikammo, joka on kyllä parantunut vuosien myötä paljon.

  Pyydä vaikka jos saisit kuunnella musiikkia mp3sesta! Tai ota joku pitämään sua kädestä kiinni. 🙂 Tai sitten vaan alat itkemään hillittömästi, koska mulla se ainakin helpottaa, kun päästelee paineita pois!

 47. 49

  sanoo

  Auttaisiko ajan varaamiseen ja sitten paikalle menemiseen se, että et mielessäsi mitenkään painota että menet HAMMASlääkäriin? Itse ainakin olen onnistunut huijaamaan itseäni, että olen vain menossa lääkäriin, ei sen kummempaa. Etukäteen jos pohtii, että on menossa juuri HAMMASlääkäriin, tuntuu se jotenkin pahemmalta.

  Ja kun soitat aikaa varataksesi, muista että aika todennäköisesti annetaan vasta piiitkän ajan päähän. Näin ainakin täällä: Soitin viikko sitten lohjenneen hampaan takia (eli melko akuutti tila) ja sain ajan marraskuun loppuun! Eli turhaan jännitin sinne soittamista, itse aika ja hammanlääkärin tapaaminen on edessä vasta viikkojen päässä.

 48. 50

  sanoo

  Minulla ei enää ole mitään mahdotonta kammoa itse hammaslääkärille menemisestä, koska olen joutunut ramppaamaan sielä aika paljon.. Aina se on kuitenkin yhtä inhottavaa :/ Kannattaa varmasti kertoa lääkärisedälle jo etukäteen että jännittää sinne menemistä, ja pyytää puudutus (?). En tiedä mitä mieltä olet siitä, mutta itse en voisi kuvitellakaan meneväni porattavaksi ilman puudutusta! Piikki sattuu hieman, mutta huomattavasti vähemmän ja lyhyemmän aikaa kuin poraaminen.

  Toisekseen, pidän aina silmiä kiinni hammaslääkärissä. Ihan aina. En halua nähdä minkälaisia värkkejä sinne suuhun tungetaan, silloin alkaisi hirvittää ja paljon. (Ja en missään nimessä katso sitä puudutuspiikkiäkään, en tahdo nähdä kuinka pitkä se on.) Pidän siis silmiä kiinni ja puristan käsiä reisiin, ja koitan vaikka pään sisäisesti lauleskella mukavia lauluja tai ajatella kaikilla tavoin vain kaikkea muuta 🙂

  Toivottavasti uskallat mennä hammaslääkärille, vaikka se onkin kamalan inhottavaa! :/ 🙂

 49. 51

  sanoo

  mä ilmotin mun hammaslääkärille, kun sen luo ekaa kertaa menin et jos mua sattuu yhtään, niin lähen kotiin. Ja että mua pelottaa hammaslääkärimainoksetkin kadulla. en lähteny kotiin ja uskallan aina puolen vuoden psyykkaamisen jälkeen varata ajankin sinne.

  eli kertoo vaan suoraan että pelkää ihan hulluna, niin yksityisellä puolella se osataan kyllä huomioida.

 50. 52

  sanoo

  Itsekin pelkäsin ennen paljon hammaslääkäreitä mutta joudun käymään sielä niin useasti että oli vain pakko tottua. Pyysin lääkäreitä useasti laittamaan radion päälle ja vaivuin omiin ajatuksiini. Lisäksi yritin aina unohtaa lääkäri aikani, jotta en päässäni pyörittelisi montaa viikkoa kamalia ajatuksia siitä. Edellisenä iltana sitten äiti tms muistuttamaan niin asiaa ei kerkeä edes ajattelemaan. Laita mukavat vaatteet päälle niin jaksat sitten istua/makaa penkissä ilman turhia painautumia tai tiukkuutta. Tsemppiä!

 51. 53

  sanoo

  Itse kuvittelen tuolissa maatessani kaunista kesäpäivää rannalla poikaystävän ja kavereiden kanssa. Kuvittelen sitä riemun ja ilon määrää, unohtamatta kaunista hymyä!

 52. 54

  sanoo

  Jos oikeasti pelkää tosi paljon hammaslääkäritoimenpiteitä, niin isompia operaatioita varten voi pyytää hammaslääkäriltä rauhoittavan lääkkeen tai ilokaasua avuksi. Multa poistettiin kaksi viisaudenhammasta ilokaasujelppauksen avulla ja yksi rauhoittavan lääkityksen alaisena. Itselleni tosin ilokaasu ei sopinut, enkä aio kokeilla sitä uudestaan, mutta rauhoittava lääke auttoi oloa huomattavasti kun sen otti jonkin aikaa ennen toimenpidettä. Joskus tarvii vähän järeämpiä keinoja avuksi pelkoon. 🙂

 53. 55

  sanoo

  Käyn joka kuukausi hammaslääkärissä rautojeni takia. Monet ovat jo sanoneet täällä samaa mutta minäkin palkitsen aina itseni jollain kivalla, vaikkapa lehdellä. Ja joo jos kysyy haluatko puudutuksen niin ota! Kannattaa vain ajatella että ei se satu ja yrittää rentoutua siinä hammaslääkärin penkillä. Voi ehkä auttaa jos viitsii sanoa hammaslääkärille että pelottaa. 🙂

 54. 56

  loveactually sanoo

  Kyllä tuo kivan lääkärin löytäminen on ensisijaista. Ja kannattaa myös muistaa, ettei kukaan ole vielä palannut reiän paikkauksesta arkussa;)

 55. 57

  Kiija sanoo

  Sama ongelma on itselläni. Viime käynnistä on niin paljon aikaa etten edes muista koska se oli. Tiedän että reikiä löytyy ja parasta olisi pikapuoliin mennä, sillä tuskin jo nytkään selviän ihan pienillä operaatioilla. Jotenkin sitä vaan siirtää aina eteenpäin ja ajttelee että no kun ei ne reiät edes särje. Saan tästä kamalia syyllisyydentuskia kun laiminlyön itseäni niin että jos telkkaristakin tulee hampaisiin liittyvä mainos niin on vaihdettava kanavaa hetkeksi. Ihmettelen että nyt luin tekstisi loppuun ja uskaltauduin jopa kommentoimaan.

  Tässä ei nyt mitään vinkkejä tule mutta innolla luen muiden vastaukset jos niistä löytyisi apua itsellekin (:

 56. 58

  Hammaslääkärin tytär sanoo

  Minulla ei ole koskaan ollut hammaslääkäripelkoa, koska isäni toimi hammaslääkärinä ollessani pieni. Kun pystyy täysin luottamaan siihen, että hammaslääkäri tekee kaikkensa ettei poraaminen tms. satu, on paljon helpompi rentoutua. Siksi kannattaa ehdottomasti kertoa etukäteen peloistaan, niinkun moni muukin on jo ehdottanut.

  Rentoutuminen on myös hyvä juttu, kannattaa aina välillä tarkistaa, ettei turhaan jännitä lihaksia. Itse ainakin huomaan joskus puristavani käsiä nyrkkiin niin että sattuu, vaikka en siis edes pelkää hammaslääkäriä.

  Ja jos palkitseminen tuntuu sopivalta keinolta, voi itsensä palkita jo pelkästään siitä hyvästä, että on saanut varattua ajan. 😀

 57. 59

  Anonyymi sanoo

  Itsekin aikoinaan pelkäsin kamalasti hammaslääkärikäyntejä ja olin onnessani kun ala-asteella "luvattu" myöhemmin suoritettava oikomishoito näytti unohtuneen hammaslääkäreiltä. Sitten ollessani 9. luokalla, katsoin peilistä hymyillessäni ja rupesin miettimään, että ehkä se oikomishoidon unohtuminen ei sitten ollutkaan ihan niin kiva juttu. Rohkeuden puuskassani sitten varasin hammaslääkäriajan ja sain raudat suuhuni jo seuraavalla viikolla! Niitä jouduinkin sitten pitämään seuraavat 3 vuotta, mutta tulos oli sen arvoinen.

  Eli hammaslääkäripelon voi voittaa ajattelemalla lopputulosta, mitä siellä käymisestä voi saada!

  -Kaisa-

 58. 60

  EKO sanoo

  Samaa mieltä kuin muutkin täällä eli jo aikaa varatessa kannattaa kertoa pelostaan. Pelkäsin nuorempana hammaslääkäriä melkoisen paljon (reikiäkin on siunaantunut ihan tarpeeksi eli siellä on tosiaan joutunut myös usein juoksemaan) ja niitä puudutuspiikkejä. Silloin hampaani paikattiin niin että sain ilokaasua. Ja se ainakin helpotti.

  Nykyään minulle on tehty mm. juurihoitoja, poistettu kaikki viisaudenhampaat ja paikattu lisää reikiä. Enää pelko ei ole niin paha, koska kun esim. kerran on kärsinyt kovasta hammassärystä ja se sen hammaslääkärikäynnin jälkeen helpottaa, niin ymmärtää kyllä että hammaslääkärillä käynti on kahdesta pahasta ehdottomasti se pienempi.

  Pelkoihin lienee vaikea suhtautua järkevästi, mutta oman hyvinvointinsa takia siellä hammaslääkärillä vaan pitää käydä. Itse en siihen enää sen kummempaa motivointia tarvitse, vaikka monesti edelleen tuolissa on huono olo, heikottaa ja suun auki pitäminen on epämukavaa. Eikä ne puudutuspiikitkään kivoja ole, mutta mieluummin nykyään ne kun se karsea vihlonta syviä reikiä porattaessa! Ja heti käynnin jälkeen helpottaa eli kyllä sen puoli tuntia kestää, kivoja asioita ajattelemalla 🙂 Tsemppiä!

 59. 61

  sanoo

  Mullakin on kauhea hammaslääkäripelko 🙁 Kannattaa vaan yrittää ajatella ihan kaikkea muuta, eikä ainakaan kattella, mitä se hammaslääkäri sinne suuhun sorkkii. Yritä kans rentoutua. Puudutuksesta mulla ei oo kokemusta, koska en ikinä ota sitä pistoskammosta johtuen, mutta jos ei ole kovin iso reikä, niin en ottaisi puudutusta, mutta jos on iso, niin sit varmaan kannattaa ottaa 🙂

 60. 62

  Hedelmä_ sanoo

  Olo on TODELLA hyvä, kun on ottanut itteään niskasta kiinni ja käy hoidatuttamassa hampaansa. Todellakin voittajafiilis 🙂

  Kävin itte viimekeväänä hoidatuttamassa kaiken mahdollisen hampaissani. Kivaa se ei todellakaan ollut, mutta näin jälkeenpäin voin sanoa, että kyllä kannatti!! Ihanaa kun ei vihlo mihinkään ja tietää että hampaat on kunnossa 🙂 (plus tietty kun hammaslääkäri totesi että ainakaan vuoteen ei tarvi hammaslääkäriin tulla, katotaan sitte ens syksynä jos tarkastukseen tulisit… 😉

 61. 63

  ShoeGal sanoo

  Itse olen myös pienestä pitäen pelännyt hammaslääkärikäyntejä, ja siinä tuolissa on monesti istuttu rystyset valkoisina ja purtu hammaslääkärisedän sormia! 😀

  Niin "tyhmältä" kuin se kuulostaakin, minulla on tapana porauksen ja muiden ikävien toimenpiteiden aikana ajatella jotain, mitä haluaisin olla tekemässä: yleensä kuvittelen itseni juoksemassa ympäri New Yorkin syksyistä keskuspuistoa tai ostoksilla jossain suurkaupungissa. 🙂 Kun siirtää ajatukset johonkin kivempaan, niin kipukin häipyy taka-alalle!

  Lopuksi tietysti pitää sanoa, että hammaslääkärikäynnin ansiosta hampaat tietenkin näyttää tulevaisuudessakin upeilta 😉

 62. 64

  Nipsu sanoo

  Mulla on kans ihan kauhee hampilääkäripelko :< Aina stressaan ihan hirveesti ennen sitä. Viimeksi viisaudenhampaan poistoon mennessä pelkäsin ihan kamalasti ja stressasin asiasta viikkoja ennen sitä aikaa. Sitten kun tämä kyseinen kauhun päivä tuli menin itku kurkussa piinapenkkiin.. Mutta kappas, olin jo vartin päästä pihalla ihan ihmeissään, että siinäkö se nyt oli! 😀 Eikä edes ollut kipeä operaatio.

  Vinkkinä voisin antaa, että ota mukaan aurinkolasit! 😉 Mulla ainakin saattaa itku tulla hampilääkärin penkissä. Voipihan ainakin koittaa säilyttää viimeisetkin maineen rippeet, kun voi peittää levinneet meikit ja punaset silmät 😀

 63. 65

  sanoo

  Kannattaa varata joku hyvä palkinto itselleen jos selviää kunnialla sieltä. Toinen hyvä vinkki rentoutumiseen on hyvä musiikki. Napit korvaan ja mp3-soitin tms. soimaan omia lempikappaleita joihin uppoutuu eikä edes huomaa hammaslääkäriä, ei kuulu poran tai muiden juttujen äänet. Kannattaa myös kertoa hammaslääkärille että pelkää ja sopia vaikka yhteisen merkin koska pitää lopettaa esim. käden nosto. Voi myös sopia että lääkäri kertoo koko ajan mitä tekee ja kertoo etukäteen jos saattaa sattua.

 64. 66

  sanoo

  Sano reilusti jo aikaa varatessasi, että sinua pelottaa. Hoitohenkilökunta on osaavaa ja ymmärtää, sillä pelon kanssa kamppailee iso osa ihmisistä. Mikäli kammo on ylitsepääsemätön, voit aina etsiä paikan, jossa hampaat hoidetaan nukutuksessa.

  Kun olet löytänyt hyvän ja luotettavan hammashoitajan, pelko pikkuhiljaa laantuu ja osaat jopa istua rennosti hoitopenkissä. Tsemppiä, itsekin olen aikaisemmin samasta ongelmasta kärsinyt. Siitä pääsee kyllä yli. 🙂

 65. 67

  Anonyymi sanoo

  Palkitse itsesi, voita pelkosi ja pyydä siltä kivalta hammaslääkäriltä puudutus. Kaiken jälkeen on niin älyttömän hyvä voittaja fiilis! 🙂 Ainiin, hengitä syvään ja hymyile itsellesi.

  Nita

 66. 68

  sanoo

  Itselläni järkyttävään hammaslääkäri-pelkoon auttaa, kun kuvittelen olevani ihan jossain muualla. Hiekkarannat, vaahtokylvyt ja muut toimii niin loistavina ajatuksen-harhautus keinoina, että olen kerran penkkiin nukahtanutkin 😀

 67. 69

  Anonyymi sanoo

  Mun mielestä paras keino on pyytää esilääkitystä. Itse en niinkään pelkää lääkäriä, mutta neuloja kaikissa olosuhteissa sitäkin enemmän. En suostu avaamaan suutani ellen saa rauhoittavia. Kieltämättä joutuu katselemaan silmien pyöritystä ja ehkä jopa kuulemaan kitkeriä kommentteja hoitohenkilökunnalta (ikää löytyy kuitenkin 23 vuotta), mutta minkäs teet. saan lähes paniikkikohtauksen jos se neula lähestyy mua.:)
  -verna-

 68. 70

  Anonyymi sanoo

  Itse pelkään hammaslääkäriä todella paljon. Hammaslääkäriin menin viimeksi vasta silloin, kun hammas oli niin kipeä, etten saanut nukuttua. Puudutusta pelkäsin myös, koska senkin laittaminen sattuu. Pelastukseni oli pintapuudute, joka siis laitetaan ennen varsinaista puudutusta. Pintapuudutuksen ansiosta oikeakaan puudutuspiikin laittaminen ei tunnu miltään. Nyt ainakin minun on paljon helpompi mennä hammaslääkäriin, kun tiedän, että he saavat minimoitua kaiken kivun. Muista myös yrittää rentoutua, sillä puudutusaine ei välttämättä pääse vaikuttamaan niin hyvin, kun olet jännittynyt ja monesti sitten vaikutuksen tuntee vasta kun on lähtenyt vastaanotolta.
  -K-

 69. 71

  sanoo

  Mulla on ollut hammaslääkärikammo siitä asti kun multa 12-vuotiaana vedettiin kaksi hammasta rautojen tieltä pois. :<

  Hammaslääkärissä on kuitenkin pakko käydä. Nykyään ilmoitan jo ajanvarauksessa, että pelottaa. Sama juttu paikan päälle mennessä. Kun makaan tuolissa, mietin että parhaiten tämä menee jos olen rentona enkä jännitä.

  Paras vinkkini on kuitenkin reikien poraamiseen liittyen. Ilman puudutusta en poraa, mutta puudutusneulakin sattuu pirusti. Konsti on pyytää lapsille tarkoitettua paikallispuudutusta, joka puuduttaa limakalvojen pinnan, niin ettei neula satu. Ja se mömmö maistuu usein jopa mansikalle! 😀

 70. 72

  Anonyymi sanoo

  lahjonta toimii parhaiten täälläkin – hammaslääkäriin mennään emotionin kautta ( matkan varrella ) ja ostokset saa avata kun hammaslääkärissä on käyty ;). siinä se makoilu menee ihan huomaamatta, kun uusi viisikko tms. kiiluu silmissä.

  kohtahan se diorin joululookki tulee myyntiin, siitähän varmaan löytyy hyviä hammaslääkäripalkintoja ;).

  itse poden aivan järjetöntä hammaslääkäripelkoa, mistä johtuen takahammas jäi korjaamatta kun paikka irtosi. loppujen lopuksi hammasydin tulehtui, ja kun kärsin niin hirveästä särystä etten saanut nukuttua menin viimein lääkäriin eikä hammasta saatukaan enää puutumaan :-/. seurasi elämäni hirvein juurihoitoputki minkä jälkeen säryt jatkuivat vielä ajoittaisina yli vuoden kunnes viimein kuukausi sitten omasta tahdostani poistatin tuon murheenkryynin suustani. johan helpotti!

  niin että kyllä ne hampaat vaan kannattaa hoidattaa ajoissa, mieluummin silloin kun eivät vielä ihmeemmin oireile. hyvin palkittu rutiinipaikkauskäynti on lastenleikkiä verrattuna siihen, mitä saattaa seurata jos jättää paikkaamatta.

  tsemppiä :)!

  /nanna

 71. 73

  sanoo

  Lähde mielikuvamatkalle jonnekin ihanaan paikkaan, kuten sinun tapauksessasi vaikkapa kosmetiikkaliikkeeseen. 🙂 Kun oikein kovasti keskittyy ajattelemaan muuta, voi vaikka torkahtaa kesken kaiken, niin kuin minulle kävi kerran hammaslääkärituolissa. Rennosti siis vaan, se lääkäri on oikeasti ihan kiva eikä varmasti satuta tahallaan. 🙂

 72. 74

  sanoo

  Itsellänikin on kamala hammaslääkärikammo; aikaa varatessa ääni tärisee ja edeltävänä yönä ei saa unta. Paikan päällä on sitten vielä pahempaa, tärisen vaan koko ajan.

  Mutta niin, olen huomannut, että se pelon kertominen ihan totta auttaa. Kun saa tietää mitä ne tekevät niin tuntuu paremmalta. Ja sitten kannattaa puristaa niistä käsinojista rystyset valkosina niin se kiinnittää oman huomion muualle 🙂

 73. 76

  Sun sanoo

  Jos ihan mahdoton kammo on, niin nukutukseenkin pääsee. 😀 Mutta se taitaa olla lähinnä näille, jotka eivät voisi kuvitellakaan menevänsä normaaliin hampaidenhuolto-operaatioon.

  Itse sain ainakin viime kerralla kuunnella mp3-soitinta ja hammaslääkärikin tajusi jättää jutustelut sikseen, kun yritin meditoida itseäni jonnekin Havaijin rannoille rauhoittavan musiikin soidessa taustalla. (Vaikka toki sen porankin ääni on aika hankalasti suodatettavissa, valitettavasti…)

  Minäkin suosittelen itsesi palkitsemista, jollain oikein ruhtinaallisella – on varmasti tyytyväinen olo sen jälkeen (hampaat kunnossa, ei tarvitse kokea samaa uudestaan vielä piiitkään aikaan plus vielä se palkkio!).
  Ja koska puudutuspiikin jälkeen poraaminen ei tee kipeää, koko toimitus aiheuttaa lähinnä epämukavaa tunnetta, ei kipua. Ja sellaisen kyllä kestää, vai mitä? 🙂

  ps. Tosi monelle tuo hammaslääkärissä käynti tuntuu olevan paha paikka (itseni mukaan lukien), mutta ei se koskaan jälkikäteen ajateltuna niiiin hirveää sitten ollutkaan!

 74. 77

  sanoo

  Oma hammaslääkärini on antanut minulle luvan kuunella musiikkia hiljaisella mp3-soittimesta, kuitenkin niin, että tarvittaessa voin nopeasti painaa sen pois päältä jos hänellä on minulle jotain asiaa. Toimii! En mieti koko ajan kipua tai suussani olevia kamalia värkkejä kun korviin kuuluu mielimusiikkia (käyn usein myös sanoituksia päässäni läpi, aika kuluu nopeammin).

  Sitten, jos kamalasti sattuu, nipistän itseäni vaikkapa reidestä. 😀 tuntuu, ettei hampaiden operoiminen satu niin paljoa, jos sattuu muuallekin!

  Muuten kannatan tota itsensä palkitsemista. Ja on aina hyvä kehittää lääkärin kanssa sellainen "koodi-kieli", vaikka että jos sattuu liikaa niin nostat käden ylös, tai muuta vastaavaa. Mua ainakin rauhoittaa se.

 75. 78

  Ex-kynnetön sanoo

  Kiva arvonta! Minulla olisi myös muutama vinkki meille lääkärikäynnin kanssa vitkastelijoille.

  1. Kiinnitä huomiota suuhusi jo ennen hammaslääkärikäyntiä. Osta kaupan hienoin hammasharja ja vaikka suklaan maksuista hammastahnaa! Minä olen jäänyt koukkuun lankauksen jälkeiseen puhtauden tunteeseen. Kielikorun myötä seuraan suutani ahkerammin kuin ennen. Ylläpidon ansiosta lääkäripäivä tuntuu yleensä vähemmän tuomiopäivältä kuin aiemmin. Hammasharjojen laatuja voi vertailla aivan kuin meikkisiveltimien.

  2. Jos mahdollista, tutustu hammaslääkärin ammattia harjoittavaan "siviilissä". Mieheni isä on hammaslääkäri ja huomasin hänenkin oleva oikein mukava ihminen ammatistaan huolimatta :D. Kuulemani perusteella itsestään huolta pitävän nuoren naisen suu ei voi olla niin huonossa kunnossa kuin ehkä pelkäät. Jopa hammaslääkäreillä itsellään on hammasvaivoja.

  3. Ajoita hammaslääkärikäynti aina samaan aikaan joka vuosi. Uusi vuosi on kiva aloittaa "uusilla" hampailla. Ehkä kesäloman jälkeen iskevää syysinnostusta voisi käyttää hyödyksi?

  4. Käynnin aikana pyydä lääkäriä selostamaan tapahtumien kulku mahdollisimman tarkkaan. Mene paikan päälle ajoissa, mutta älä anna itsellesi aikaa panikoida minuuttitolkulla oven takana. Keskustelu auttaa aikaa varatessa ja vastaanotolla kuten täällä on monta kertaa mainittu. Toimenpiteet edistävät sinun terveyttäsi!

  5. Voit itse valita lääkärisi. Jos vakilääkäri antaa sinulle huutia joka kerta, pyydä seuraavalle kerralle toinen lääkäri. Suurin osa on mukavia, tavallisia ihmisiä. Ehkä voisit pyytää miestäsi tai ystävääsi mukaan henkiseksi tueksi? Voisitte tehdä yhdessä koettelemuksesi jälkeen jotain kivaa.

  Rohkeutta ja jaksamista! Hammaslääkäripelko on ikävä mörkö, mutta sen voittaminen on kullan arvoista terveyden kannalta.

 76. 79

  sanoo

  Mulla ainakin helpottaa sen ajattelu, että tilanne siellä suussa saattaa tulla entistä pahemmaksi jos sitä siirtää ikuisuuden edemmäksi.

 77. 80

  sanoo

  Pyydän aina heti alussa lääkäriä kertomaan, jos tulee jotain toiminpiteitä.. Eli heti kun suuhun laitetaan muuta ku lääkärin sormet ja/tai se peili, pitää ilmoittaa mitä laitetaan ja mihin sitä käytetään + kuinka paha kiputaso on. Jos joudutaan poraamaan, haluan, että lääkäri kertoo kuinka kauan siinä menee, tyyliin "lasketaan yhdessä kymmeneen ja sitten se on ohi", ja sitten lasken vaan kylmästi kymmeneen vaikka sattuisikin.. Ja vähemmänhän se sattuu jos on jotain mihin oikein urakalla keskittyä, voisit vaikka keksiä uusia kivoja luomivärikomboja seuraavaksi päiväksi ; )

 78. 81

  MillaS sanoo

  Parhaat vinkit on ehdottomasti että kerro pelosta jo tilatessa aikaa ja sitten kun käynnille pääset 🙂 On myös hyvä pyytää hammaslääkäriä kertomaan mitä hän tekee (jos ei muuten lääkäri sitä tajua) ja selittämään vaikkapa etukäteen minkälaisesta "Hommasta" on kyse… Puudutus kannattaa ehkä ottaa ja usein voi olla niin että käynnin jälkeen pelot haihtuvat koska huomaa ettei se niin hirveetä ollutkaan! Kannattaa myös ottaa joku Ipod tms mukaan jos sellainen löytyy ja kuunnella sitä jos mahdollista:)
  onnea ja hyvin se menee!:)
  nimim. hammaslääkärissä puolet iästään oikomishoidoissa ja muissa mukavissa toimenpiteissä viettänyt:D

 79. 82

  sanoo

  Kun olen menossa hammaslääkärille, niin ajattelen että minulla on sen jälkeen nätimmät hampaat 😀

  Palkitsemisen olen myös todennut hyväksi keinoksi. Vaikkakaan itse en pelkää hammaslääkärille menoa vaan se on todella epämiellyttävää.

 80. 83

  Anonyymi sanoo

  Mulle ei edes tullut mieleen tuo itsensä palkitseminen, mutta sehän se varmasti olisi toimivin! Mikäli pelkää siis sitä mahdollista kipua tms. niin sehän on sellainen juttu, että jos ja kun saa tarpeeksi puudutteita niin kipua ei pitäisi tuntua ja yleensä puudutteita saa tarpeeksi, kun ilmaisee asian. Tämmöset kylmät faktat vaan ei yleensä tehoa kun pelkää, joten kannatan tuota itsensä palkitsemista! Annat itsellesi luvan ostaa (:D) jotain superkivaa, mitä muuten et saisi, koska tämä lakko. Siinä menee sitten hammasistunto alta aika yksikön kun haaveilet;)

  -Tiia

 81. 84

  sanoo

  En tiedä 😀 Olen itse ihan järkyttävän (hammas)lääkäripelkoinen. Hammaslääkärillä käynti on kummiskin ollut viime vuosina helpompaa, koska se lääkäri osaa aina selitellä samalla jotain tosi outoa, mikä vie huomion siitä toimenpiteestä. Oon kuunnellut hammaslääkärin juttuja liittyen veronkiertoon ja karaokeen ja hammaslääkäri on mm. kehunut minun sukkia 😀

 82. 85

  Anonyymi sanoo

  Vinkki: Älä nuku hammaslääkäriä edeltävänä yönä ollenkaan. Kun istut/makaat hammaslääkärin tuolissa, oletkin niin väsynyt, että nukut koko operaation ajan!

  -Buhiko

 83. 86

  Anonyymi sanoo

  Voih, ymmärrän sua tosi hyvin.Itsellä auttaa nämä:

  -kerron lääkärille pelkoni
  -pyydän puudutusta
  -tarpeeksi taukoja, jotta saan nieleskellä rauhassa
  -pystympi tuolin asento
  -silmät kiinni
  -tärkein: hengitys!

  Ja jokin palkinto vois tosiaan olla kiva porkkana, esim.uusi dior-vauva tmv. 🙂 Tsemppiä!

  -minde

 84. 87

  Sanna :) sanoo

  Kerro pelostasi varatessa aikaa sekä mennessäsi sisään sinne hoitohuoneeseen. 🙂 Pyydä lisäksi sellaiset hampaiden väliin laitettavat kumituet tai lepuuttajat, mitkä pitävät leuat rentoina ja estävät sen, että yrität peloissasi (tai tiedostamattasi) jännittää leukoja väsymykseen asti. Se tuki laitetaan aina sille vapaalle puolelle siksi aikaa, kun lääkäri räpeltää toista puolta. Auttoi itselläni leukojen jumitukseen, jota pelkään! En tiedä mitään kamalampaa hammaslääkäriin liittyvää kuin sen, että leuat jää avonaisena juntturaan ja suuta ei saakaan enää kiinni, edes puuduttamatta poraaminen ei pelota niin paljoa!

  PS: BeautyBayn lähetys joka sisältää mm. Lanzan hiuspuuterin on yhä edelleen tulossa, joten en ole päässyt sitä vielä(kään) testaamaan…

 85. 88

  Ode sanoo

  Mun äiti oli fiksu silloin kun olin pieni ja jouduin ravaamaan hammaslääkärissä vähän väliä (reikiä oli vähän väliä ja niitä jouduttiin paikkaamaan, ja nykyäänkin on paikka varmaan jokaikisessä poskihampaassa, ei auta vaikka pesen hampaitani monta kertaa päivässä enkä syö paljon karkkia yms): sain aina hammaslääkärikäynnin jälkeen jotain kivaa, uuden lelun tms 🙂 olihan siinä vähän lahjomisen makua, mutta ainakaan mulle ei ole koskaan kehittynyt hammaslääkärikammoa. Lisäksi mun hammaslääkäri on tosi mukava, olen siksi käynyt hänellä koko ikäni enkä aio vaihtaa vaikka kalliiksi tulee. Se on sen arvoista 😉

  Tässä muutama vinkki joilla mä selviä hammaslääkärikäynnistä (myönnetään, eihän se mitään kivaa puuhaa ole):
  -ajattele miten ihanilta hampaat tuntuu hämmäslääkärin jälkeen
  -rentoudu, sulje silmäsi ja ajattele mukavia asioita; mä ajattelen aina poikaystävääni tai etelänmatkoja 😀 kyllä siinä kummasti unohtuu että suu on täynnä mitä kummallisimpia instrumentteja…
  -jälkikäteen palkitse itsesi kun olit niin reipas!

  Toi Aloclair-geeli muuten toimii tosi hyvin, sitä kun laittaa aftan päälle yöksi ni heti aamulla on jo parempi 🙂 suosittelen!

 86. 89

  Anonyymi sanoo

  Pyydä hammaslääkäriä selittämään rauhallisesti, mitä hän tekee koko toimenpiteen ajan. Ääni rauhoittaa sinua (vähän niinkuin kasvonaamio kasvojasi, tai harmoninen meikki ja kynnet sinua itseäsi.:D) ja pystyt rentoutumaan.

  – Lipstick

 87. 90

  Sinttu. sanoo

  Minäkin oisin tuota itsensä palkitsemista ehdottanut, ostat vaikka jonkun pienen kosmetiikkatuotteen, jos uskallat hammaslääkärissä käydä. Kyllä hammaslääkäri tietää mitä tekee, yritä vaan jaksaa luottaa heidän ammattitaitoonsa 🙂

 88. 91

  nanna sanoo

  Tarvii vain yksinkertaisesti saada aikaiseksi! Mites ois jos lupaisit itsellesi jonkun kivan palkinnon tämänkin suhteen..? 😀

  Terveisin nimimerkkillä tyttö jonka hampaat kasvoivat ylhäällä ja alhaalla kolmessa rivissä, ja joka joutui koko loppu ala ja koko ylä-asteen ravaamaan oikomishoidossa ja hampaitten poistoissa! (eipähän enään voi tulla mitään kammottavaa hammaslääkärissä vastaan, kaikki koettu!)

 89. 92

  santra sanoo

  Minulla ei ole omaa kokemusta hammaslääkäripelosta, mutta muiden epämiellyttävien asioiden hoitamista kyllä auttaa tuo monien jo mainitsema itsensä palkitsemienn. Palkinnon ei tosiaan tarvitse olla mikään iso, ellei ahdistus ole suuri. Esim. verikokeessa käymistä helpottaa vaikka sen jälkeen suurella hartaudella ostettu uusi irtoteepaketti.

 90. 93

  emmi sanoo

  Samaa itsensä palkitsemista meinasin myös ehdottaa 🙂
  Itse olen ravannut koko teini-ikäni hammaslääkäreillä, koska hammaskalustooni tehtiin mittava remontti oikomisineen ja viisaudenhammasleikkauksineen, joka huipentui yläleuan siirtoon leikkauksella. Ei mikään pikkujuttu ja remontin takia en osaa enää pelätä hammaslääkäriä (paitsi ehkä ihan vähän peruspaikkaamista :D)

  Kannattaa kertoa tosiaan jos pelottaa ja puudutuksen saa viimeistään pyytämällä. Hammaslääkärin kuuluu pitää huoli siitä, että sinulla on hyvä olo siinä tuolissa, palveluammattihan sekin on ja sinun rento olosi helpottaa huomattavasti hänen työtään.

 91. 94

  sanoo

  Ajan varaamisessa auttaa kun pyytää jotakuta muuta tekemään sen. Mun mies saa varata mun ajan.

  Ja sitten palkitseminen jälkeenpäin.. siinä ei luulisi sulla olevan ongelmaa :). Helpostihan sulla tuli liikuntaakin kun oli riittävän motivoiva palkinto tiedossa. Eli laita jotain Dioria palkinnoksi niin on pakko mennä 😀

 92. 95

  Anonyymi sanoo

  Ota mukaan jotain mitä voit pitää käsissäsi: stressipallo, rannekoru, avaimenperä ja pyörittele sitä joko taskussasi tai vatsasi päällä… mua helpottaa, jos saan käsilläni siliteltyä jotain, mieli rauhoittuu ja en ajattele vain suussa olevia ylimääräisiä käpäliä. Tämä siis neuvona paikanpäälle, itsensä jälkikäteen palkitsemista pidän selviönä 😀
  -panikoija-

 93. 96

  silmäpeli sanoo

  purista kynsillä sitä penkkiä missä makaat ja samalla aattele vaikka mitä purkkeja sulla on loppumassa 😀 mut yritä unohtaa et oot siä hammaslääkärissä. 🙂

 94. 97

  sanoo

  Tosiaan noi että kertoo lääkärille että pelkää ja palkitsee ittensä lääkärikäynnin jälkeen 🙂 Sitten itellä ainakin toimii jos kuuntelen musiikkia samalla, koska se vie ajatukset muualle, eikä koko ajan ajattele sitä, mitä se hammaslääkäri tekee. Tosin en tiiä toimiiko tää muilla, tai antaako toiset lääkärit kuunnella sitä musiikkia…

 95. 98

  sanoo

  Itselläni ei ole hammaslääkärikammoa vaan muistan jopa pienenä (noin 25 vuotta sitten) pettyneeni, kun aikani peruttiin. Joka kerran nimittäin sai tarran tai muuta pientä tarkastuksen jälkeen. Suosittelen siis itsensä palkitsemista/lahjomista. Lisäksi olen kokenut yhden operaation joka meni kivuntuntemuksissa yli ymmärryksen, joten hammaslääkäri ei voi mitenkään edes kalustoa poisrepimällä ylittää sitä kokemusta.

 96. 99

  Jenny sanoo

  Itse mietin lähinnä sitä, että mitä käy, jos en mene nyt hampilääkärille niin mitäs sitten käy. Tosin en taida miettiä tätä tarpeeksi sillä en ole käynyt hammaslääkärissä ikuisuuksiin, mutta mun hammaslääkärikammoakin suurempi kammo liittyy puhelimessa puhumiseen ja ajanvarauksiin 😛

  Käsittääkseni sinne voi ottaa mukaan vaikka oman musiikkisoittimen ja kuunnella sitä (vähän toki toimenpiteestä riippuen). Se ei tietenkään kauheasti auta keräämään rohkeutta ajanvaraamiseen ja paikalle menemiseen mutta voi helpottaa itse prosessia.

 97. 100

  sanoo

  Ota kaveri mukaan pitämään kädestä kiinni (niin ettet pääse livistämään paikalta) ja palkitse itsesi käynnin jälkeen vaikkapa Diorin viisikolla. :o)

  (Hyvähän tässä on neuvoja jaella, kun itsellä on sama tilanne edessä. Yksi hammas on kaivannut paikkausta jo muutaman kuukauden, mutta kun ei vaan uskalla varata sitä aikaa!)

 98. 101

  sanoo

  Musiikkia mukaan ! Jotain sellasta mistä tulee turvallinen ja hyvä mieli (:
  sit vaan nappulat korviin ja paikattavaks.

  Kannattaa myös kertoa että joo mua vähän pelottaa niin lääkäri voi auttaa asiaa 🙂

 99. 102

  sanoo

  Minulla on myös hammaslääkärikammo ja aina sanonkin ennen sisään menoa, "etten astu tämän kynnyksen yli, ellen saa puudutusta".
  Se herättää hammaslääkärissä hilpeyttä ja heti alusta lähtien on rento olo—vaikka pelkäänkin—niin tiedän, että pelkoni huomioidaan ja minua käsitellään "hellästi".

  (Kerran näin vahingossa potilaskorttini ja siihen oli kirjoittu isoilla punaisilla tikkukirjaimilla PUUDUTETTAVA. Silloin minuakin alkoi huvittamaan…)

 100. 103

  sanoo

  Itse mietin hammaslääkärissä käynnin siltä kannalta, että se on sen arvoista. Se että, tietää ettei hampaat lahoa suuhun ja saa hammaskivetkin poistettua on mielestäni ihan tarpeeksi hyvä palkinto pienestä kärsimisestä! Voihan sitä tietysti itseään palkita vielä lisää jollakin kivalla 🙂 On mukava hymyillä puhtailla ja hyvin hoidetuilla hampailla 😀

 101. 104

  aimer sanoo

  Itselläni ei hammaslääkärikammoa ole,mutta enoni on niin herkkä että oksentaa heti kun hammaslääkäri laittaa esim peilin hänen suuhunsa. Löysi onneksi hyvän hammaslääkärin joka ymmärsi,mukana oleva hoitaja juttelee kaikkea mahdollsita maan ja taivaan väliltä. Helpottaa kuulemma huomattavasti. En tiedä voiko tätä sanoa kammoksi mutta liittyy asiaan kuitenkin 😉

 102. 105

  sanoo

  Kun itse menin ekoja kertoja hammaslääkärille, totta kai kaikki luokkakaverit pelottelivat, kuinka kamalaa se on, mutta itselleni onneksi sattui mukava savolaisukkeli, joka vaan höpötteli ja minulle nykyään hammaslääkäri reissut ovat aina mukavia, sillä muistelen aina sitä savolaisukkoa.

  Toivotaan, että sinullekin tulee mukava tyyppi, mutta puudutus on aina kova sana auttamaan. Lisäksi yleensä siellä soi radio tai on seinillä jotain kuvia jota voi katsella.

  Toivottavasti hammaslääkärireissusi menee mukavasti 😀

 103. 106

  sanoo

  Varaa aika ensinnäkin aamuksi. Pidä itsesi aamulla kiireisenä ettei tarvitse miettiä ja vatvoa tulevaa hammaslääkärikokemusta. Pieniä juttuja mutta varmasti avuliaita. =) Ja niin, muista kertoa hammaslääkärisedälle että sinulla on pelko hammaslääkäriä kohtaan! 🙂

  -laretzu-

 104. 108

  Anonyymi sanoo

  Olen elämäni aikana käyttänyt jos minkälaista kojetta ja kaikenlaisia oikomishoitoja on tehty. Ennen pelkäsin, mutta nykyään selviän sillä ajatuksella ettei mun tarvi koko päivää siinä tuolissa istua eli ajattelen että kohta pääsen tästä pois! En myöskään mene liian aikaisin odottamaan vuoroani, siinä ajassa kerkiää monet kauhukuvat tulla mieleen :). Maatessani tuolissa puristan usein penkkiä ja pidän silmät visusti kiinni.

  Kerro pelostasi lääkärille niinkuin monet ovat täällä kehottaneetkin. Itseäni on myös helpottanut se kun lääkäri kertoo aluksi mitä aikoo tehdä, onko odotettavissa kipua ym. Loppujen lopuksi hampaan paikkaaminen on tosi pieni ja lyhyt juttu, seuraava kerta on jo helpompi.

  t. Kirsi

 105. 109

  Anonyymi sanoo

  Heipparallaa,

  itsekin pelkään hammaslääkäriä ja siksi yritänkin aina hoitaa sen mahdollisimman nopeasti pois.Voit vaikka päättää itsellesi mukavan palkkion kun olet suoriutunut hammaslääkäriltä pois :D.
  Lisäksi auttaa se että kerrot herra lääkärille et sua pelottaa!

  Hyvin se menee ja sit se on ohi!!
  Tsemppiä ♥

  Nannu

 106. 110

  sanoo

  Pienenä pelkäsin hammaslääkäriä aivan älyttömästi, kuten kyllä vieläkin. Oikomishoitoa on ollut nyt varmaan 5 vuotta, eikä se hammaslääkäripelko ole siitä miksikään muutuunut. Mutta parasta on varata aika aamuksi, tai pitää itsensä kiireisenä päivällä, ettei ehdi sitä ajattelemaan. Ei se loppupeleissä ole niin kamalaa 🙂 Itselläkin pari kertaa paikattu hampaita, ja puudutus on ollut siinä pahinta 😀 Purista vaikka lujaa niistä käsinojista kiinni sen pienen hetken, kun puudutus laitetaan ja se siinä 🙂 Isekin jännitän varmaan viikon etukäteen jo hammaslääkäriä mutta kyllä se siitä! Kyllä sinäkin pärjäät 🙂

 107. 111

  sanoo

  Itse yritän parhaan tahtoni mukaan etäännyttää ajatukset ruumiistani (huu) ja ajatella muita asioita. Jos ja kun se ei onnistu, toistan itselleni, että tunnin päästä tämä on ohi, tunnin päästä tämä on ohi, tunnin päästä tämä on ohi… Hammaslääkärikammoa minulla ei oikeastaan koskaan silti ole ollut, vaikka monet oionnat, hampaanvedot ja viisaudenhammasleikkaukset olen läpikäynytkin.

  [en osallistu arvontaan, kiitos]

 108. 112

  Anonyymi sanoo

  jos et ala varata aikaa, joudut luopumaan niin monesta dior-vauvasta, kuin päiviä on kulunut jahkailuun >:) nyt äkkiä vaan varaamaan, ettei hammasta tarvitse alkaa repimään irti, sehän se kauhiaa olisi!

  elssa

 109. 113

  Siny sanoo

  Mitä mukavampi hammaslääkäri sitä mukavampi on mennä hammaslääkäriin.. Koska mukava ja hyvä hammaslääkäri tuo sellaista turvallisuuden tunnetta mutaa samalal myös sitä rentoutta, eikä jatkossa tunnu niin pahalta sitten mennä sinne.. 🙂

 110. 114

  Jenny sanoo

  Jos pelkosi on tosi paha, niin miksi et menisi hammaslääkärille, joka operoi myös nukutuksessa? Ellet sitten pelkää nukutusta enemmän 😉

 111. 115

  sanoo

  1) Varaa hammaslääkäriaika aamupäiväksi, sanotaan että aamuisin kipukynnys on korkeimmillaan
  2) Ota puudutus, tiedät että piikin pistäminen hiukan sattuu (ja TOSI lyhyen ajan), mutta sen jälkeen mikään ei tunnukaan missään!
  3) Rentouta tietoisesti vartalosi lihakset maatessasi hammaslääkärin tuolilla, muuten olet pää ja niskat kipeänä käynnin jälkeen.
  4) Ota joku huivi (siis turvarätti) mukaan ja näpläile sitä toimenpiteen ajan
  5) Harrasta mielikuvaharjoittelua ja matkusta mielessäsi Dior Viisikoiden luvattuun maahan, kauas todellisuudesta…
  6) Muista, että on sitä pahempiakin paikkoja, vaikkapa synnytyssali…

  Tsemppiä hammaslääkäriin!

 112. 116

  Lammas sanoo

  Minullakin oli hammaslääkärikammo, muttei onneksi enää niin paha. Ekalla kerralla kun hammasta paikattiin, sovimme hammaslääkärin kanssa, että jos rupeaa sattumaan kauheasti, nostan hiukan kättä, ja hän lopettaa. Sitten taas aina uudestaan. Helpottaa, kun on aina välissä pieniä taukoja (n. 5-10s). Toisilla kerroilla olen kyllä ottanut puudutuksen, kun on tehty vähän isompiakin operaatioita suuhun… Suosittelen kyllä puudutusta, ei se neula niin kovin paljon satu 🙂

 113. 117

  sanoo

  Ensinnäkin mene yksityiselle. Julkisella puolella ei osata tehdä mitään. Maksaa enemmän mutta itse maksan tästä lähtien siitä ettei tarvitse olla itku kurkussa koko ajan kun koskee niin paljon. Se kipu on ihan tajutonta ja toivon ettei tarvitse mennä enää ikinä!

 114. 118

  SannaM sanoo

  En tiedä onko tämä kovin hyvä neuvo ja kuulostaa ehkä oudolta, mutta minulla toimii. Pyrin rentoutumaan tuolissa, ja keskityn instrumentteihin jotka suuhun laitetaan. Kun tutkin ja katselen niitä, unohdan tyystin sen että ne työskentelevät suussani. Samalla kuuloaisti heikkenee hetkellisesti, ja sitä pääsee kuin pois todellisuudesta. Mahtaakohan kenelläkään muulla toimia…

 115. 119

  Helmi sanoo

  Haha! Mieti minun tapahtumiani, niin mieleesi varmasti herää ajatus, ettei huonommin enää voi mennä ja olosi paranee 😉 Eli noin vuosi sitten menin hammaslääkärille ihan sellaiseen perustarkastukseen. Kaikki sujui hyvin, kunnes suustani täytyi ottaa röntgenkuva. Lääkäri rupesi asettamaan suuhuni sellaisia outoja mustia palasia kuvaa varten ja sen juuri ja juuri kestin (ei se siis sattunut, mutta pelkäsin yökkäysrefleksiä), kunnes täytyi sulkea suu, niin että pala jää sinne sisälle. Yritin sulkea, mutta samalla tulikin kamala yökkäysrefleksi ja purin hampaani täysillä yhteen ja huitaisin kädellä ihan vaistomaisesti. Edessäni oli ollut kaikki ne lääkärin koneet ja vimpaimet, jotka sitten lenteli ympäri huonetta ansiostani! Samalla olin myös purrut hammaslääkäriä kuulemma sormeenkin, en ollut itse edes huomannut 😀 Lääkäri nimittäin nyrpeänä jälkeenpäin mutisi, että olin onnistunut puremaan häntä melko kovalla voimalla… Sen jälkeen siirryttiinkin sitten toisenlaiseen taktiikkaan röntgeneiden kanssa ;D

 116. 120

  Sarih sanoo

  Mä en millään menisi hammaslääkäriin, ellen lupaisi etukäteen ittelleni jotain kivaa palkkiota! 😀 Joten se on kyllä ainakin mun kohdalla todella toimiva keino, vaikka ei se kokemus koskaan ole erityisen miellyttvä, vaikka palkinto olis mikä…:P

 117. 121

  Anonyymi sanoo

  Mieti mikä siinä hammaslääkärikäynnissä pelottaa.
  Esimerkiksi korkeanpaikan kammon voi voittaa, kun tajuaa sen, miksi pelkää olla korkealla. Jollakin tähän voi olla syynä esimerkiksi tippumisen pelko, jonka voi estää varmoilla turvatoimilla.
  Eli kun saat syyn hammaslääkäripelkoon selville, se on helppo torjua. Mieti siis syy minkä takia pelkäät.

  jennili

 118. 122

  suvi sanoo

  Tosiaan, kannattaa kertoa hampilääkärille tuosta pelostasi, että hän osaa sitten kertoa koko ajan mitä tekee, kysellä tarvitsetko puudutusta yms.

  Lisäksi kannattaa keksiä itselleen jokin asia, jota ajattelee tiiviisti pelon unohtaakseen. Vaikka työjuttuja tms. (:

 119. 123

  sanoo

  Minä pelkään hammaslääkäriä aivan mahdottomasti (kiitos v*ttupäähammaslääkärini, joka minulla oli lapsena). Tai ennen kesää pelkäsin vielä enemmän…
  En ollut käynyt hammaslääkärissä useaan vuoteen, joten paikattavaahan sieltä löytyi (ja koskaan ennen ei oltu hampaita paikattu)! Ai että pelotti!
  Meinasin oksentaa ennen hammaslääkäriä useaan otteeseen ja pientä paniikkiakin pukkasi pintaan…

  Tässä minun vinkkini:
  -Minulla oli avomies henkisenä tukena/estämässä etten juossut karkuun odotushuoneesta.
  -Heti ensimmäisenä sanoin, että pelkään hammaslääkäriä PALJON!
  -Ja tottakai tahdoin puudutuksen!
  -Minulla paikattiin etuhampaita, joten pyysin sitä "lasten pintapuudutetta", jotta uskalsin antaa laittaa edes varsinaisen puudutteen. Tästä oli oikeasti apua!
  -Minä halusin tietää kokoajan mitä hammaslääkäri tekee (minulle tulee epämiellyttävä olo, jos en tiedä mitä toinen tekee suulleni).
  Jollain toisella voi taas auttaa, että hammaslääkäri EI kerro mitä tekee.

  Tsemppiä hammaslääkärireissulle!

 120. 124

  puhdaslinja sanoo

  Itse en pahemmin hammaslääkäreitä pelkää, toki jännitän joskus. Mutta kun vaan mietinkin sitä ihanan puhdasta tunnetta suussa kun sieltä on päässyt pois ja saa ajatella että nytpä on kaikki kunnossa niin tulee varsin hyvä mieli! 🙂 Ja on se ihan samanlainen "kunnianosoitus" hampaille kuten niiden harjaaminen aamuin illoin. Kyl sieltä selviää!

 121. 125

  Anonyymi sanoo

  Hymyile reippaasti ja esittele itsesi kätellen lääkärille. Todennäköisesti saat hymyn myös takaisin, jännitteet väliltänne vähenevät ja tuoliin on helpompi istahtaa. Kannattaa myös muistaa, että nykyajan suunhoitomenetelmät ovat melko miellyttäviä: tuskin edes huomaat, vaikka lääkäri käyttäisi millaisia kapistuksia, joten pelko pois ja tsemppiä!

  Cassandra1

 122. 126

  Anonyymi sanoo

  Ite oon huomannu, että ajattelemalla "Kohta se on ohi, sitten ei tarvi enää. Muuten vaan tilanne pahenee, tää on väistämättä edessä."
  pystyn käymään verikokeissa. Kyllä itken ja ulisen kuin mikäkin pahan neulakammon takia, mutta selviän hengissä kuitenkin! Lisäksi sekin on auttanut, jos lääkärille/hoitajalle etukäteen kertoo pahasta neulapelosta. Viime kerralla lääkäri oli ihana ja selitti rauhallisesti koko ajan mitä oli tekemässä -> en itkenyt ihan niin paljon, vaikka meinasinkin pyörtyä.

  Tsemppiä hammaslääkäriin!

  -Miiku

 123. 127

  sanoo

  Aikaa varatessa kannattaa kertoa hammaslääkärille, että on peloissaan. Varsinkin yksityisellä osa hammaslääkäreistä on erikoistunut pelkopotilaiden hoitoon. Ei todellakaan kannata mennä sinne pahimmalle terveyskeskuslääkärille, ennen ajan varaamista voi vaikka käydä katselemassa paikkoja ja jos mahdollista niin lääkärin näkeminen auttaa myös. Kannattaa myös muistaa, että hammasvaivat vain pahenevat, mikäli odottaa. Edellisenä iltana kannattaa lisäksi vetää kunnon väsyttävä lenkki ja ottaa vaikka pari rauhottavaa lääkettä hammaslääkäriä ennen.

 124. 128

  Kiki6 sanoo

  Hei

  Vaikka jännittää ja pelottaa niin kannattaa miettiä että tämä on omaksi parhaaksi ja nyt kun menen niin seuraava kerta on kaukana tulevaisuudessa. 🙂

 125. 129

  sanoo

  Hengitä syvään ja rauhallisesti ja kelaa mielessäsi jonkin mukavan kappaleen sanoja… kauniita ajatuksia….Ja kerro peloistasi ääneen

 126. 130

  sanoo

  Yhellä ystävällänikin oli kamala harraslääkäri pelko joten menin hänen mukaan kun aika koitti. Helpotti kuulemma kun oli kaveri odottamassa siinä vieressä ja todellakin kannattaa sanoa sille lääkärille että pelkää, emmä oikeestan muuta osaa sanoa, kun että se on äkkiä ohi ja että ei syvemmin kannata keskittyä niihin lääkärin puuhiin

 127. 131

  Anonyymi sanoo

  Itse yritän hammaslääkärissä ajatella aina jotain muuta kuin sitä tilannetta, tosin aika huonosti olen onnistunut. :/

  Lisäksi hammaslääkäriin ei kannata mennä kovin aikaisin, ennen kuin oma aikasi on, näin ei tarvitse odotella ja jännittää pahanhajuisessa ja pelottavassa odotushuoneessa joka vain kasvattaa pelkoa. Eli suoraan suden suuhun vaan!

  ella

  jos voitan arvonnassa, s-postini: aaltoel@gmail.com

 128. 132

  kaisa sanoo

  kannattaa ainakin mainita hammaslääkärille pelostasi, ja ehkäpä jos vaikka ottaisit mp3-soittimesi ja hyvää musiikkia mukaan? 🙂
  onnea vaan sinulle, toivottavasti selviät sieltä hammaslääkäristä 😉

 129. 133

  sanoo

  Mun neuvo on ihan vain yksinkertaisesti suhtautua siihen kokemukseen positiivisesti. On paljon mukavampaa jälkeenpäin kun kaikki hammaskivi (sitä kerääntyy älyttömästi) on poistettu! Olen tosin onnekas, olen hammaslääkärissä aina saanut kehuja kauniista hampaistani ja reiättömyydestä. :p Nyt jonotan YTHS:n jonossa viisaudenhampaiden poistoon, sekin on ihan tervetullutta, saa nekin kivut pois.

  Palkintosysteemi toimii myös, mulle on aina hankalinta varata mitään aikoja, joten viimeksikin lopulta varasin samana päivänä hammaslääkärin, gynekologin, eläinlääkärin ja ajan opolle. Sen jälkeen sain avata viinipullon 😀

 130. 134

  Hanzkuu sanoo

  Minä kerron aina hammaslääkärille että pelkään poraamisesta tulevaa kipua ihan tajuttoman paljon.
  Puudutuksen otin vaikka pelkäsin sitäkin, koska joskus jäi traumat siitä. Hammaslääkäri sitten sanoi, että ruiskuttaa sen puudutusaineen vähän normaalia hitaammin ikeneen, ja se ei tuntunut paljon missään.
  Nyt tuon viime kerran jälkeen on hieman lieventynyt tuo pelko, koska ei ollut niin paha kuin ennen.

 131. 136

  Jasmine sanoo

  kannattaa kertoa lääkärille että pelottaa. ja pyytää vaikka että voi kuunnella musiikkia esim mp3:sta samaan aikaan. hyvin se menee 🙂

 132. 137

  jennnnnny sanoo

  Itse pelkään hammaslääkäreitä aivan tuhottomasti. Kertomalla pelosta jo kun varaat ajan on apua, musiikin kuunteleminen toimenpide tilanteessa helpottaa myös kummasti sekä tietysti tämä jo mainittu itsensä palkitseminen hammaslääkärin jälkeen tehoaa =)

 133. 138

  mz sanoo

  Mulla on kauhea hammaslääkäripelko Kun viisaudenhampaan kanssa eläminen alkoi olla tuskaa, oli pakko käydä varaamassa aika sen irti repimiseen.
  Oon tietty kanssa kuullut kaiken maailman kauhutarinoita viisausenhampaiden poistosta. Verta tulee ja luulisi että kyseessä on isommankin luokan leikkaus. Joo varmasti monilla onkin tosi tuskallisia kokemuksia, mutta mä ainakaan en tuntenut operaation aikana mitään, enkä sen jälkeenkään mitään kamalaa joutunut kestämään :).
  Joo pelkään kyllä vieläkin hammaslääkäriä (hyi!), mutta en ehkä kuitenkaan kaikkia tarinoita enää usko 😉

 134. 139

  sanoo

  Mun kalustoani ei ole koskaan porattu, mutta aikanaan rautojen kanssa on suu ammollaan kökötetty tunti jos toinenkin. Viisureiden poistossa olen pyörtynyt kahdesti, kolmannella kerralla meinasin, mutta täti ennakoi ja piti tauon – ja kunhan muistin taas hengittää, kaikki sujui hienosti. Neljännellä kerralla täti tekikin yllätyshyökkäyksen ehdottamalla tarkastuksen yhteydessä, että napataanko se viimenenkin pois. Ja sehän sujui ihan käsittämättömän hyvin, kun en ehtinyt edes jännittää 🙂

  Kipua ei tarvitse pelätä. Hampulääkäreillä on joillain myös sellasia "stressipalloja", joita voi puristella jännityksen helpottamiseksi. Koita rentoutua ja ota mukaan vaikka omaa musaa, se helpottaa 🙂

 135. 140

  Apila sanoo

  Suosittelen Aku Ankkojen lukemista odotushuoneessa (tai ota joku niistä, mitä olet vienyt Wantsulle vessaan), ja kerro lääkärille tuntemuksista. Voit myös vaikka sopia, että nostat käden heti, kun haluat lekurin keskeyttävän toimenpiteen. Kuuntele mp3:sta, ja keskity musiikkiin.

  -Apila

 136. 141

  hitan sanoo

  Mä en pode hammaslääkäripelkoa, lähinnä olen niin sadistinen luonne että toivon hampaan tulehtuvan ja joutuvani juurihoitoon (taas). Mä tosin kans aloitin just opiskelut hammaslääkikses et 8D Valitettavasti en ole vielä ehtinyt hammaslääkäripelkojen psykologia-jaksolle… Joten tässä muutama loogiselta kannalta katsottu vinkki!

  Ensiksi kannattaa miettiä terveydellisiä kantoja. "Avoin" hammas voi napata tulehduksen ja se onkin mukavaa kun on kipujen vuoksi pakko mennä lääkäriin. Paikka voi kans alkaa haista, asiakaspalvelijalle ei niin mukava vaiva. Jos käy hoitamassa hampaan saa samalla yleistarkastuksen jonka kanssa voi seuraavan vuoden elää rauhassa.

  Toiseksi raha-asiat. Säästät rahaa, jos hoidat ongelman ennenkuin se pahenee. Tämä varmaan selvä. Hampaan paikkaus on vielä aika nopea toimenpide, riippuen paikkaustyylistä (onko reikä vai lohjennut paikka) ei välttämättä oteta poraa esiin!

  Sitten niistä peloista. Hammaslääkäriin aikaa varatessa voi jo kertoa peloista ja voitkin saada esim. pameja rauhoittamaan fiilistä. Tai hoitaa reissun kahdella käynnillä joissa ekalla vaan katotaan suuhun ja puhutaan toimenpiteestä. Voit pyytää kans hammaslääkäriä puhumaan koko ajan siitä mitä suussa tehdää, ja pelkoisten kanssa varmaan pidetään taukoja ja selitetään ja voidaan näyttää miten mikäkin instrumentti toimii, voi kuunnella sitä poran ääntä ennenkuin se painaa leukaluuta. Et ole ensimmäinen pelkoinen ja se setäkin osaa takuulla rauhoittaa 🙂 Itse otin ala-asteella nallen mukaan ja itkin kun pora käynnistyi, ehkä sun pitää ostaa matkalla lääkäriin Dior-viisikko jota hädän hetkellä halata?

  Itte tykkään ajatella hammaslääkärin työvälineitä siveltiminä. Miesten mielestä ripsentaivutin on helkutin pelottavan kidutusvälineen näköinen vehje, mutta me naiset tiedetään paremmin, eikä sohita sillä silmämunaan 😉

 137. 142

  possumi sanoo

  Älä mene vastaanotolle liian aikaisin, koska silloin sinulle ei jää aikaa miettiä ja pelätä tulevaa hammaslääkärikäyntiä. 🙂

 138. 143

  Colin sanoo

  Itse ajattelen, että jos reikää ei hoideta nyt, voi koko suu mädäntyä tai vastaavaa 😀 Silloin ei pikku poraaminen tunnu yhtään pahalta.

 139. 144

  katska sanoo

  Ajattele, että jos et nyt mene paikkauttamaan hammasta, niin kamalampaa on edessä jonkun ajan kuluttua reiän pahetessa. Kannattaa tosiaan palkita itsensä reissun jälkeen, palkinnoksi sopisi vaikka joku uusi tuote jota olet himoinnut (toimii takuuvarmasti) 😉 Kannattaa toki myös mainita pelosta lääkärisedälle tai -tädille, hän osaa sitten kertoa mitä tekee ja miksi. Tsemppiä! 🙂

 140. 145

  Anonyymi sanoo

  Inhoan (vai pelkään?) myös itse hammaslääkäriä ja minulla tepsii nämä:

  1. Pidän silmät auki (kuka voi pitää silmiä kiinni?? eihän silloin osaa "varautua" siihen mitä seuraavaksi tapahtuu).

  2. Puristan käsiä yhteen.

  3. Luettelen mielessäni kirosanoja (tai jotain laulua) siinä kohtaa, jos oikein pitkään pora viippyy suussa.

  4. Pyydän, että hammaslääkäri kertoo mitä seuraavaksi tapahtuu.

  5. Puudutusainetta reippaasti!

  6. Vuoden välein tarkistus.

  Tiina

 141. 146

  Anonyymi sanoo

  Ota hammaslääkärillä käynti osaksi kauneudenhoitorutiinia – kerran vuodessa. Olo on aivan ihana aina kun on hoitanut homman! Kun käyt säännöllisesti, ongelmia on vähemmän – amerikkalaiset suosittelevat puolen vuoden välein, mutta ehkäpä meille suomalaisille riittää vuosittain.

  Kerro lääkärille, että sinua pelottaa. Pyydä häntä selittämään toimenpiteet. Se helpottaa yllättävän paljon, kun tiedät mitä tapahtuu. Tsemppiä!

  Terkuin Tupsu

 142. 147

  Iitukainen sanoo

  Minusta hammaslääkärissä pelottavinta on niiden yleisten hammaslääkäriäänten kuunteleminen,varsinkin poraamisen kuunteleminen on inhottavaa. Nyt olenkin varautunu aina mp3-laitteella sinne mennessäni. Sitten penkissä vaan lempimusiikit soimaan ja silmät kiinni. ^^

 143. 148

  sanoo

  Mä kärsin kans hirveästä hammaslääkäripelosta, jonka kerron aina heti ennen kuin sörkkiminen alkaa. Pyrin jatkuvasti kyselemään toimenpiteiden aikana että mitä nyt tapahtuu, vaikka meinaisi mennä puhe miten muminaksi tahansa suussa olevien hammaslääkärivehkeiden takia.

  Pienempänä mulla oli tapana laskea katosta laattoja, se antoi sentään jotain muuta tekemistä!

 144. 149

  sanoo

  Itsellä oli myöskin kamala hammaslääkärikammo (johtuen siitä, että penskana multa jouduttiin repimään kaikki takamaitohampaat irti, kun ne eivät muuten lähteneet) ja välttelin hammaslääkäriin menoa viimeiseen asti. Olin saanut vinkkejä todella mukavista lääkäreistä, mutta en vaan saanut otettua itseäni sen verran niskasta kiinni, että olisin varannut ajan.

  Mikäkö sitten sai minut lääkäriin? Hillitön särky? Noup! Vaan se tosiasia, että määräaikainen työsopimuksen on päättymässä ja koska yrityksessä on niin hyvä sairauskassa, että se korvaa hammashoidon 100 % (johonkin tiettyyn summaan asti), niin tajusin, että viimeistään nyt mun on varattava aika sille kivalle lekurille, jota mulle suositeltiin, jos haluan saada sen hoidon ilmaiseksi. Kunnalliseen on yli puolen vuoden jonot, eikä ne lekuritkaan ole siellä niin kovin mukavia, joten yksityiselle oli mentävä ja nehän eivät tunnetusti ole halpoja. 😉 Eli puhdas ahneus ja järkevyys sai mut vihdoinkin varaamaan ajan! 🙂 Nyt voin sitten onnellisena todeta, että lekuri oli tosiaan juuri niin ihana, kuin kerrottiin, koko toimenpide oli varsin mukava ja puolessa tunnissa ohi. Nyt on purukalusto kunnossa ja vaikka ei olisikaan, niin eipähän ainakaan tarvitse jännittää lääkäriin menoa, kun tietää, että on kiva lääkäri hoitamassa. Besides, kun saat hoidettua homman pois alta, niin olo on HUOMATTAVASTI helpottuneempi ja voit huokaista helpotuksesta taas vähäksi aikaa! 🙂 Tsemppiä!

 145. 150

  sanoo

  Suosittelisin kertomaan jo aikaa varatessa, että pelkää ja pahasti. Ja painottamaan sitä, että hammaslääkäri tämän varmasti tietää. Tosin hyvä minun on sanoa, kun oma kammoni on sitä luokkaa, etten pysty edes soittamaan ja varaamaan aikaa. Olen itse niin hysteerinen jo matkalla hammaslääkäriin (saati sitten varaushuoneessa), että parempi lääkärinkin varautua etukäteen, ettei pelästy. 😉 Onneksi minulle on suotu reiättömät hampaat..

 146. 151

  Fani sanoo

  Ekana tuli mieleen jo aikaisemminki mainittu musiikin kuuntelu. Luulisi sen olevan mahdollista jos johdot saa kätevästi pois tieltä 🙂

 147. 152

  sanoo

  Parasta on vaan kun menee ja yrittää sulkea koko muun maailman ulos ja keskittyä siihen että se on pian ohi. Mä en varsinaisesti pelkää hammaslääkäreitä, mutta mä inhoa sitä tunnetta kun mä makaan siinä suu auki. Ja mä pelkään kipua. Sen menemisen jälkeen on parasta se tunne kun tajuaa ettei se sattunut ja siinä ei ollut oikesti mitään pelottavaa. Viimeks kun kävin, multa leikattiin viisauden hammas (laitettiin ikenen sisällä palasiks) mä melkein itkin kun tajusin ettei se satu yhtään.

 148. 153

  nindih sanoo

  Aika osuvaa! itse kävin nimittäis viikko sitten hammaslääkärissä ja olin aivan kauhuissani. Reiät olivat olleet suussani 14-vuotiaasta asti, sillä sen ikäisenä minun piti mennä paikkaamaan ne muutaman reiät. Noh, unohdin koko ajan enkä uskaltanut enään varata uutta (pelkäsin, että hamppilääkärit suuttuisivat). Hammashoitohan on ilmasta alle 18-vuotiaille ja koska täysi-ikä lähestyi oli pakko mennä sinne hammaslääkäriin. Itkin tietenkin koko toimituksen ajan ja tärisin enkä meinannut saada happea, mutta selvisin ! 🙂 Eikä se loppujen lopuks ollut niiin kamalaa, olin vaan pelännyt asiaa niin kauan.

  Ja tämän läpätyksen jälkeen itse vinkki: Kerro etukäteen hammaslääkäreille peloistasi(niin he osaavat olla kannustavia ja ymmärtäväisiä)

 149. 154

  Ida sanoo

  Aika hyviä vinkkejä jo tullut. Itse en kyllä lahjo itseäni. Kattoon tuijottelut on kyllä tuttua 😉

  Mulla on myös auttanut se, että olen vaihtanut hammaslääkärin yksityiseen. Todella mukava nainen, jolla on vastaanotto oman kodin alakerrassa. Huomattavasti helpompi mennä kuin ällötystä ja kauhua aiheuttavaan terveyskeskukseen tms. 😀

 150. 155

  sanoo

  Kertoo hammaslääkärille pelostaan,sieltä saa rauhoittavaa lääkettä itse operaation ajaksi joten kenenkään ei tarvitse todellakaan pelätä. Itselleni tuota ongelmaa ei ole ollut kun pienestä asti on opetettu ettei hammaslääkäriä tarvitse pelätä.

 151. 156

  sanoo

  Tosi hyviä vinkkejä jo tullutkin, itse en oikein mukavia vinkkejä osaa antaa, kun en ole koskaan pelännyt hammaslääkäriä. Mutta jos vaikka pienessä hiprakassa menisi, niin ei jännitä niin paljoa 😀 ja sit kuvittelet vaikka sen sedän alasti. Tää kyllä voi tietty häiritä sitä toimenpidettä, jos kovasti alkaa naurattaa 😀

 152. 157

  sanoo

  Hammaslääkärille kannattaa kertoa omasta pelosta/kammostaan, ja hän kyllä osaa tyynnytellä ja ottaa asian huomioon toimenpidettä tehdessään. Myös tuo itsensä lahjominen toimii- hammaslääkärikäynnin jälkeen voi palkito itsensä vaikka jollain herkulla 🙂

 153. 158

  maritus sanoo

  Itse pelkäsin ennen hammaslääkäriä aivan kamalasti. Joskus 17 vuotiaana multa leikattiin kaikki viisaudenhampaat ja olin varma ennen sinne menoa, että vähintään kuolen (olivat kiinni leukaluussa ja tekivät tosi paljon töitä niiden kanssa). Tädit olivat kuitenkin todella ammattitaitoisia ja puudutusta laitettiin sitä mukaan kun alkoi tuntumaan jotain. Tuon kokemuksen jälkeen olen ollut myös juurihoidossa, mutta ei pelottanut yhtää ja menin rauhallisin mielin paikalla. Eli omalla kohdallani auttoivat mukavat hammastädit, joten toivotaan että tämä setä auttaa sun pelkoon. Eli mainitse vain heti että sinua pelottaa 🙂 Ja itselläni ainakin suurinta kammotusta aiheuttaa äänet mitä hoidon aikana kuuluu. Eiköhän naiset koe pahempaakin kipua kuin hammashoito.. Mieti vaikka synnytystä hoidon aikana 😀

 154. 159

  Anonyymi sanoo

  Tämä voi kuulostaa hullulta, mutta suosittelen oikeasti tekemään lantiopohjalihas harjoituksia käynnin aikana. Se unohtuu välillä, mutta aina tasasin väliajoin. Se helpottaa itseäni monessa muussakin tilanteessa:) Outoa! Myös MP3 on kuulemma kova sana viisauden hampaan poistossa;) Musiikki täysille niin ei kuuluu rutinaa ja rätinää!
  t. Tunti sitten hammaslääkäristä palannut Henna:)

 155. 160

  sanoo

  Puudutus ja palkinto toimii aika hyvin 🙂 Omaa kammoa helpottaa myös ajatus siitä, että terve suu vaikuttaa paljon omaan hyvinvointiin. Siksipä joskus on vähän "kärsittävä". Pelosta mainitseminen on myös auttanut ainakin minua.

 156. 161

  AK sanoo

  Hei!
  Minulla on kammoja hammaslääkäriä kohtaan, ja olen käynyt viimeisen kahden kuukauden sisällä kahdessa viisaudenhampaiden poistossa ja yhdessä juurihoidossa. Eli lähikokemusta on 😉

  Ensin pari yleistä vinkkiä:

  Jos puudutuspiikin kipu pelottaa, pyydä sellainen puuduttava(voide?) laitettavaksi ensin. Se puuduttaa pintaa ennenkuin varsinainen piikki pistetään; tätä mahdollisuutta ei aina kuitenkaan tarjota.

  Jos pelkosi on kovin paha, voisi olla hyödyllistä myös muistella, mistä pelko sai alkunsa. Sitä kautta voi pelkokin pienetä – esim. jos joskus on tehty kivuliaita toimenpiteitä kertomatta siitä etukäteen, voit pyytää h-lääkäriä kertomaan jatkuvasti, mitä hän seuraavaksi tekee.

  Ja lopuksi henk.koht. vinkkini:

  Itseäni auttaa parhaiten varpaiden heiluttelu. En tiedä miksi näin on, ehkäpä on kiva keskittyä täysin toiseen päähän kehosta. Toimii varsinkin, jos huoneessa soi radio.

 157. 162

  Tarja sanoo

  Ota se isoin askel ensiksi. Kirjoita paperille sen mukavan hammaslääkärisedän puhelinnumero ja vaihtoehtoisia päivämääriä, jolloin sinulle sopisi mennä sinne. Anna se paperi wannabeelle ja pyydä kauniisti, että hän tilaisi sinulle sen ajan. Sitten kun sinulla on aika tilattuna, unohdat koko asian siksi aikaa, kunnes suuri päivä koittaa.
  Hammaslääkärissä sanot heti sedälle, että sinua jännittää ja pelottaa. Hän saa varmasti olosi helpottumaan. Tsemmpiä!

 158. 163

  Anonyymi sanoo

  Minulla hammaslääkärikammoon auttaa parhaiten se,että ajattelen kuinka lyhyt aika se puolisen tuntia hammaslääkärin tuolissa lopultakin on.Tsemppaan itseäni,että niin lyhyen ajan seison tarvittaessa vaikka päälläni=)
  t:Netteriina

 159. 164

  Maggie sanoo

  Hammaslääkäriin jo aikaa varatessasi, kerro pelostasi. Kysy onko mahdollista saada rauhoittavaa esilääkitystä (esim. Diapam 5 mg tottumattomalle vie jännityksen, mutta järki pelaa… useimmilla :D).

  Jos on tarvetta puudutukseen, voit tiedustella adrenaliinitonta puudutetta. (Adrenaliini voi laittaa sydämen hakkaamaan tuhatta ja sataa, jolloin "rentoutuminen" hammaslääkärin käsittelyssä ei välttämättä onnistu. Ilman adrenaliinia puudute tosin leviää laajemmalle alueelle, mutta itselleni se on pieni hinta siitä ettei sydän hakkaa hulluna.)

  Hammaslääkärin jälkeen hemmottele itseäsi jäätelöllä. Kylmä tuntuu hyvälle ronkitussa suussa 🙂

  Jos kaikki sujui hyvin, muistathan antaa positiivista palautetta myös hoitohenkilökunnalle!

 160. 165

  sanoo

  En osaa sanoa uutta tuon lisäksi,että kertoo pelostaan.

  Mutta voin olla esimerkkinä ja kertoa, että en käynyt hammaslääkärissa seitsemään vuoteen, kunnes yths:lle pääsi ilmaiseen tarkastukseen. Mulla oli suu täynnä reikinä ja koko tän vuoden ravasin siellä paikattavana ja nyt on suu kunnossa. Valitettavasti geeneissä oon saanu reikiintyvät hampaat 🙁 En siis käynyt hammaslääkärissä, koska pelkäsin sitä ihan hulluna! Mutta tarkastuksen jälkeen jouduin parin tunnin päästä paikattavaksi, en ehtinyt panikoida. Lopulta se ei sattunut, ei edes puudutus ja uskalsin sitten käydä loputkin kerrat, joista osa oli jopa juurihoitoa, yök.

  Tsemppiä! Palkitse itsesi jollain ihanalla uudella pikkukosmetiikkajutulla, kyllä saat rikkoa lakkoasi sen verran 🙂

 161. 166

  Savolainen sanoo

  Mulle on pienestä pitäen väännetty vaikka mitä rautoja suuhun, joten olen tottunut hammaslääkäriin, eikä se ole mitenkään pelottavaa, eikä oikeastaan edes mitenkään negatiivinen kokemus. Joten neuvoja en oikein voi antaa, mutta toivotan onnea matkaan!

 162. 167

  sanoo

  Tässähän näitä vinkkejä on jo tullut, anteeksi siis että toistan 😀 Kerro hammaslääkärille, tai jo aikaa varatessasi, että pelkäät. Ja ota puudutus.
  Mua hymyilytti yhdellä hammaslääkärikäynnillä se, että hammashoitajalla oli puukengät, joilla kävellä kopsutteli 😀

  Itse varaudun ennen hammastohtorille menoa siihen, ettei heti toimenpiteen jälkeen voi syödä (muutakuin ehkä keittoa). Vaikka paikkaamisestahan suu ei tule niin kipeäksi, kuin mitä esimerkiksi hammaskivenpoistosta.

 163. 168

  emppu sanoo

  Ehdottomasti tuo itsensä palkitseminen -ostat vaikka sen jälkeen Dior viisikon 😉

 164. 169

  sanoo

  Kun asian oikeasti päättää hoitaa, siitä tulee helpompaa. Soitto ja ajanvaraus on jo puolitie siihen, että hampaat kunnossa.

  Tuolissa keskittyy vaan hengittelemään rauhallisesti, äkkiä se on ohitse.

  Kannattaa miettiä sitä tunnetta, mikä tulee pelon voittamisesta, se palkitsee!

 165. 170

  Aino-Johanna sanoo

  Vinkkini on yksinkertainen, mutta haastava toteuttaa. Mutta toimii!

  * Rentouta leuka! Koko kropan rentous lähtee leuasta. Tiedän että on hankala hammaslääkärissä rentouttaa leuka, mutta jos keskityt siihen niin saattaa unohtua muut asiat, vaikka et onnistuisikaan rentoutumisessa 🙂

 166. 171

  miu sanoo

  Varaa aika mahdollisimman lyhyen ajan päähän. Jos hammaslääkärikäynti häämöttää kahden kuukauden päästä, pelko ehtii kasvaa turhan suureksi. Ehkä voisit myös palkita itsesi hoidon jälkeen vaikka jollain pienellä ja tarpeellisella kosmetiikkatuotteella 😉

 167. 172

  sanoo

  Kannatan myös tuota pelon ääneen sanomista; itse sanoin poraukseen mennessä, että jännittää niin paljon, että kohta tulee itku! Hampisetä ymmärsi, ja oli tarkka ja helläkätinen:)

 168. 173

  sanoo

  Kerro heti pelostasi, ja voit pyytää häntä vielä selostamaan mitä hän tekee.
  tai sitten voit kuunnella samalla musiikki, jotta et kuule laitteiden ääniä.

 169. 174

  Anonyymi sanoo

  Pelkoa voisi käsitellä ja siten sen kenties taltuttaa jos menisit jonkun toisen, arastelevan henkilön tueksi hammaslääkärin vastaanotolle. Eli sinne kaveriksi mukaan istumaan ja tarvittaessa pitämään kädestä. Ehkä pyytäisit josko saat katsoa kun kalustoa käsitellään. T. Tupu

 170. 175

  Hammaskeiju sanoo

  Elämässä on vain joskus pakko tehdä sellaista mikä ei ole kivaa… Ota asenne että se on yksi pieni hetki tänä vuonna, ja jos siitä laistat on se viikkokausien kidutusta seuraavana. Tsemppiä, pärjäät varmasti hienosti!

 171. 176

  sanoo

  Jos vaan mahdollista niin kuuntele musiikkia hoidon aikana. Riippuu tietenki hammaslääkäristä käykö se, mutta kysymällä selviää. Ja kerro myös aikaa tilatessasi ja lääkärin tavatessasi hammaslääkärikammostasi. Näin lääkäri osaa ottaa sen huomioon.

  t. apana

 172. 177

  sanoo

  Pakko kommentoida uudestaan luettuani Annan kommentin itsensä lahjomisesta: VIISIKKO! <3 Mikä muu saisikaan menemään hammaslääkäriin kuin tieto siitä, että käynnin jälkeen saa ostaa/tilata/korkata uuden vauvan.

 173. 178

  sanoo

  Kannattaa katsoa se Hirvittävät hampaat tms. dokkari, sen jälkeen hammaslääkärin muutama porauskerta tuntuu unelmalta, kun hampaat ovat puoliksi kuluneet mustat neliöt jtok joudutaan repimään irti sillä ei voi syödä eikä mtn sillä hampaat ovat niin herkät. Vähemmän kipeää se pari porauskertaa ottaa. >:]

 174. 179

  Maria sanoo

  Jokin pieni palkinto hammaslääkärikäynnin jälkeen piristää oloa kummasti! Silmien kiinni pitäminen helpottaa myös pelkoa käynnin aikana.

 175. 180

  Anonyymi sanoo

  joko kommenttini katosi tai sitten jäi julkaisematta koska sisälsi myös kauhutarinaa siitä, miten voi käydä jos EI mene ajoissa hammaslääkäriin 😉 – mutta lyhykäisesti uudelleen : minä uskon myös palkitsemiseen, kohtahan se diorin joululookki ilmestyy… siitä varmaan löytyy hyvä kannustin lääkäriin menolle :)! toimenpide ei ole yhtään niin tuskallinen, kun uusi viisikko siintää silmissä…

  /nanna

 176. 181

  Anonyymi sanoo

  Sano hammaslääkärille suoraan jos sinua pelottaa. Ja tärkein, silmät kiinni ja muista rentoutua. Voit ottaa mukaan myös oman mp3-soittimen kera lempimusiikkisi, jos sellaisen omistat. 🙂

  T. Kiitu

 177. 182

  Anonyymi sanoo

  itse opiskelen hammashoitajaksi ja nyt harjoittelujaksolla on tullut paljon pelkopotilaita ja vähemmän kammoisia vastaan…..ihan ehdottmasti sanot siinä alussa että pelottaa ja kerrot että MIKÄ pelottaa, jos osaat sanoo, se helpottaa sekä hoitajaa että lääkäriä, niin että osataan toimia peläyttämättä turhaan:) keskity siihen että henki kulkee, etkä siihen että kääks joku vinkuu tuolla suussa niin hyvin se menee…toivottavasti pääset hammaslääkärikammosta eroon, koska hammashoitolat on ihan kivoja (tuleva ammattiylpeys?:DD) paikkoja eikä siellä ole mitään pelättävää, kukaan ei ole siellä sua kiusaamassa;)

 178. 183

  sanoo

  Sanoisin myös neuvoksi sen, että kerrot rohkeasti hammaslääkärisedälle, että sua hippasen pelottaa… Jos setä on oikeasti niin mukava kuin on kehuttu, niin saa varmasti rentoutumaan kertomalla, mitä tapahtuu ym.

 179. 184

  sanoo

  Ei kannata ajatella juurikaan koko hammaslääkäriä edeltävinä päivinä ja koita saada aika mahdollisimman aikaisin aamusta, jotta et aamullakaan kerkeä sitä ajatella. Ota vaikka mp3 mukaan ja kuuntele musiikkia samalla, se rauhoittaa. Ja silmien kiinnipitäminen auttaa myös ainakin vähän:) tsemppiä!

 180. 185

  sanoo

  Itse ainakin "toimenpiteen" ajan rutistan nyrkkejä kiinni niin kovaa kuin vain voin ja keskityn niiden rutistamiseen. Auttaa ainakin jotenkin ja osa hammaslääkäreistä huomaa sen ja näin ollen on hellempiä 🙂

  -Rosa-

 181. 186

  Anonyymi sanoo

  Osta joku palkinto odottamaan hammaslääkärin jälkeen 🙂 ja kun hammaslääkärille mainitsee pelosta, osaa lääkärikin olla hellempi.

  – Ninnuli

 182. 187

  sanoo

  Täällä oli jo joku muukin sanonut, että palkitse itsesi sen jälkeen jollakin. Ja kerrot vain hammaslääkärille pelostasi, he varmasti osaavat hoitaa hommansa niin ettei tarvitse pelätä, toivottavasti.

 183. 189

  sanoo

  Kuuntele musiikkia Mp3:sta kovalla (tutkitusti lievittää kipua) ja purista silmiä kiinni. Ja ennen hammaslääkäriä ota särkylääke. Mua ainakin auttaa, vaikka kärsin mielettömästä hammaslääkäripelosta. 🙂

 184. 190

  Anonyymi sanoo

  Vaikken tykkääkään hammaslääkärikäynneistä epäonnistuneiden hoitojen vuoksi,niin pyrin silti tilaamaan ajan vuosittain,niin pääsee helpommalla ja ennenkaikkea halvemmalla.Vuodessa ei ehdi kalusto kauheasti vioittumaan.Minä en myöskään suostu istumaan tuoliin ilman puuduttamista vihlovien hampaitteni takia.Tunnon kadottua voi rentoutua ja suunnitella tulevia koitoksia.Tuo palkitseminen kuulostaa myös hyvältä idealta.Herkku palkinnot on kuitenkin syytä unohtaa toimeenpiteen jälkeen roikkuvan huulen takia.Tsemppiä tuleviin toimenpiteisiin toivoopi rouva47.

 185. 191

  sanoo

  Ottaa iPodin mukaan hammaslääkäriin ja kuuntelee siitä jotain kivoja biisejä, niin rentoutuu!
  Ja mulla todellakin auttaa, jos tiedän, että saan palkita itteni sen käynnin jälkeen jotenkin! Vaikka shoppailemalla, tai ostamalla jotain hyvää, tai mitä tahansa:)

 186. 192

  Sofia sanoo

  En ole koskaan ollut kovin hammaslääkäripelkoinen, mutta mieleeni juolahtavat vinkit voisivat olla joko

  a) kerro pelostasi hammaslääkärille
  b) pyydä puudutusta
  c) molemmat!

  Tähän tuskin voi sanoa muuta kuin että tsemppiä!

 187. 193

  sinni sanoo

  Ei kukaan sinne oikeesti oo kuollu. 🙂 käynnin jälkeen pidä hemmotteluhetki, esim shoppailulla ;> jos oikeesti sulla on iso hammaslääkärikammo, mun mielestä ainaki ansaitsisit sen.

 188. 194

  sanoo

  En tiedä laittoiko kukaan muu jo tätä (en jaksanut lukea kaikkia 190 komenttia :9 ), mutta mieti koko porauksen ja käsittelyn ajan tulevaa "dior vauvaasi" ja ajattele sen suloista silkkistä kosketusta. Näin hammashoito on pehmeää kuin vauvan peppu! Hammaslääkärin kosketus on yhtälailla samettinen kuin diorpakkauksen kuori ja suusi yhtä helmiäinen! Uppoudu siis täysin toiseen maailmaan… Koko hoidon jälkeen PALKITSE itsesi Dior 5 Couleurs paletilla! 🙂

 189. 195

  Anonyymi sanoo

  Itse en varsinaisesti hammaslääkäripelosta ole kärsinyt, mutta ehkäpä oikea sana olisi inho.Viimeisestä hammaslääkärikäynnistä oli kulunut jo tovi ja hampaani muistuttelivat aika ajoin, että ihan kunnossa eivät ole.Joten yhtenä kauniina päivänä aika oli vain pakko tilata, jos ei olisi halunnut kivusta kärsiä.Hammaslääkäri oli todella mukava ja kun puudutus on kunnossa, niin kipua ei tunne.Minusta oli myös mukava kuunnella hammaslääkärin ja hoitajan puheluita, jotka olivat kaikkea maan ja taivaan väliltä.Rohkeasti vaan hampilääkäriin, on niitä pahempia asioitakin:)T:mariposa-84

 190. 196

  Anonyymi sanoo

  Jos hoitohuoneessa on radio päällä, niin kannattee kuunnella ja keskittyä siihen. itse en tykkää mp3:tä hammaslääkärissä kuunnella,koska haluan kuulla kaiken mitä hammaslääkäri ja-hoitaja sanoo, ettei tule mitään mistä voisi esim. säikähtää. 🙂

  -JeNNi–

 191. 197

  sanoo

  Ajattele, kuinka mukavaa sinulla on sitten, kun hampaasi on saatu paikattua! Myös se ihana Diorin clutch, jota sinulla ei vielä ole, voisi toimia sopivana kannustimena..;)

 192. 198

  Anonyymi sanoo

  Moikka!

  Pelkään mennä hammaslääkäriin, sillä yläasteikäisenä minulta paikattiin kulmahampaasta reikä ja paikan alle ainakin hammaslääkärin ja hoitajan keskustelun mukaan jäi kosteutta. (Kävivät siis keskustelun: "oisko ton hampaan pitäny olla kuiva ennen paikkaa?" "juu, mutta ei sille nyt enää mitään voi.") Hammasta jomotteli silloin tällöin n. kuukauden paikkauksen jälkeen.
  Nykyään pelkoni on vähentynyt hieman sen jälkeen, kun muutin toiseen kaupunkiin ja jouduin menemään särkypäivystykseen särkevän hampaan kanssa. Sanoin hammaslääkärille, joka oli mukava vanhempi mies, että puuduttaa sitten vaan kunnolla. Yleensä poraaminen ja muu vihloo silti, vaikka puudutukset on laitettu. MUTTA, nyt ei tuntunut oikein miltään. Vaikka jalat tärisivät koko operaation ajan, hymyilin kun pääsin ulos, tosin hymy oli toispuoleinen, kuin halvauksen jälkeen, koska puudutusaine oli todella tehonnut ja vaikutti edelleen. 🙂
  En edelleenkään saa aikaiseksi varata aikaa hammaslääkärille, sillä ajatus sinne menosta tuntuu edelleen kaikesta huolimatta vastenmieliseltä. Toinen ongelma on etten oikein tiedä mihin soittaisin, että saan hyvän hammaslääkärin.
  Olen monesti päättänyt, että seuraavana aamuna soitan ja varaan ajan, mutta on jäänyt soittamatta.

  Mutta siis oma neuvoni on, että:
  – pyydä kunnon puudutus ja sano että odottavat sen vaikutusta tarpeeksi pitkään.

  Tämä mukava mieshammaslääkäri nimittäin sanoi minulle, ettei poraamisen yms. kuulu sattua. Jos sattuu, puudutus ei ole vaikuttanut tarpeeksi kauan ennen operaation aloitusta.

  -Nenniina-

 193. 199

  sanoo

  Mun hammaslääkäripelkoni syntyi vuonna 1996, kun multa paikattiin ensimmäistä kertaa pari reikää. SMuistan vieläkin hyvin elävästi sen tuskan ja siitä lähtien hammaslääkärille meno on ollut inhokki numero 1. Nykyään en pelkää enää ihan niin paljon kuin ennen, johtuu varmaan muutamasta hyvin miellyttävästä hammaslääkärikäynnistä (tai no, kuinka miellyttävää se nyt voi oikeasti olla…), mutta itse laitoin aina iPodin kuulokkeet korviin ja kuuntelin musiikkia melkoisen kovalla samalla kun lääkäri puuhaili suussani. Suosittelen!

 194. 200

  Nyytiäinen sanoo

  Itse aina huijaan itseäni pelottavissa tilanteissa niin, että urheilen paljon ja väsytän itseni ennen kuin täytyy mennä pitämään vaikkapa esitelmä. Väsyneenä keskittyy paljon mieluummin siihen omaan väsyneisyyteen ja unisuuteen, niin ei osaa/muista stressata sitä pelottavaa asiaa 😀

  satulaulu@hotmail.com

 195. 201

  Anonyymi sanoo

  otat rohkeasti itseäsi niskasta kiinni ja ajattelet positiivisesti, että jos kestät sen niin saat sitten kivan palkinnon itsellesi. esim diorin uuden luomiväripaletin ja ,kun käyt siihen penkkiin istumaan puristat tiukasti käsiä tukeen ja ajattelen luomiväriä, jonka saat pian. taatusti helpottaa ja onpahan ainakin yks hyvä syy palkita itseään 🙂 terveisin: myös hammaslääkäri ja lääkäri kammoinen 🙂

 196. 202

  Pistaasi sanoo

  Tähän mennessä kommentteja oli jo 199, joten en jaksanut lukea kaikkia, saatat siis saada saman neuvon uudestaan:

  Voit kysyä saisitko kuunnella hyvää musiikkia mp3-soittimella käynnin ajan.

 197. 203

  sanoo

  Itse pidän toimen piteen ajan silmät kiinni, en katso väline"tarjottimelle" ja etukäteen valmistelen itseni miettimällä jotain kivaa millä palkita itseni, jos selviän kunnialla.

  juliet xxx

 198. 204

  Anonyymi sanoo

  Kannattaa kuunnella vaikka iPodia hammaslaakärin ajan. Helpottaa kummasti oloa, kun saa kuunnella tuttuja kappaleita, eikä kuule sitä ääntä. 🙂

  /jenan

 199. 205

  sanoo

  Mietit vain että minähän en pikku kipua hätkähdä, vaan olen vahva ihminen! Ota aina puudutus. lisäksi itse ajattelen vaikka porauksen aikana kukkia ja perhosia ja jotain muuta ihanaa. Ei se kipu niin paha oikeasti ole. enemmän sattuu esim. vahaus ja karvojen nyppiminen. 😀

 200. 206

  sanoo

  Varmaan näitä omia 'neuvoja' on jo mainittu, mutta kerrompa silti mikä toimii parhaiten. 🙂

  Itse pelkään aivan älyttömästi hammaslääkäriä ja eritoten sitä poraamista. Odotan kauhulla muutamaa viisaudenhammasta.. Psyykkaan itseni siihen, että nyt täytyy käydä, muuten voi myöhemmin käydä köpelösti. Mietin itselleni sopivan palkinnon, joka motivoi. Saan vaikka hassata kaupungille rahaa tietyn summan, ja vain itseeni! 🙂

 201. 207

  Anonyymi sanoo

  Myönnän nyt heti alkuun että tässä minua motivoi palkinnot. Ja syyn kerron tässä:

  En ole koko 18-vuotiaan elämäni aikana saanut kertaakaan reikiä (luultavasti sen takia, että lapsena isäni opetti hampaiden harjaamisen tärkeyden leikillä "jahdataan hammaspeikkoa: nyt se piiloutui takahampaiden väliin ja nyt se vilistää etuhampaissa", ja näin hammaspeikkoa hammasharjalla jahdatessa sai aina koko suun harjattua) ennen kuin paria viikkoa ennen täysi-ikäisyyttä kävin tarkastuksessa. Siellä todettiin että reikiä on ja sain ajan 7 kuukauden päähän (järkyttävää eikö totta?). Mutta koska olen hölmö, unohdin sen ja tajusin asian vasta kun peruuntamattomasta ajanvarauksesta kolahti lasku postiluukkuun. Varasin ajan kuitenkin perään melko pian ja pelätty hetki koittaa parin viikon kuluttua. Pelätty siksi, että en tiedä montako reikää paikattavana edes on ja kuinka isoja ne ovat, ja koska ikinä ei ole paikattu en tiedä miten paljon se tulee sattumaan. Siksipä olen vannonut nyt itselleni, että en koskaan tule saamaan enää reikiä, ja nämä palkinnot tulevat auttamaan siinä varmasti.

  Joten en osaa antaa kovin kummoisempia neuvoja, kuin toimia kohtalotoverina ja suosittelemaan vannomaan itselleen, että tarvetta hammaslääkärikäyntiin ei tule enää!

  Nimim: Rystyset valkeina 2.11 klo: 12

 202. 208

  Heli sanoo

  Yksi hammaslääkärikammoinen ilmoittautuu!

  Kannattaa kuunnella suosituksia hammaslääkäreistä (kuten olet tehnytkin mukavasta lääkärimiehestä), lääkärille meneminen ei tunnu niin kamalalta kun lääkäristä on lähipiirissä positiivisia kokemuksia.

  Itse löysin suosittelujen kautta Hammaspeikko-nimisen paikan Kampista ja jäin kerralla asiakkaaksi. Asiakaslähtöinen ja mukava henkilökunta, jotka ottavat hammaslääkärikammoni (joka taitaa todellisuudessa olla kipupelkoa) tosissaan.

 203. 209

  sanoo

  Pyydät lääkäriä kertomaan kaikki,mitä se tekee.Tai sitten mp3-soitin kikka.Mulla on ihan karmea hammaslääkäripelko,ja kumpikin on toiminut 🙂

 204. 211

  sanoo

  Itse selviän hammaslääkärissä sillä, että suunnittelen etukäteen mitä käyn ostamassa heti hammaslääkärin päälle palkinnoksi. Itse en ikinä ole kertonut lääkärile pelkääväni, vaan olen vaan pitänyt silmiä kiinni koko hammaslääkärin ajan ja jännittänyt kroppani ihan kivikovaksi. Kun keskittyy pitämään itsenäs jännittyneenä ei voi keskittyä kipuun =)

 205. 212

  sanoo

  Kerro suoraan hammaslääkärille, että sinua pelottaa. Asiantunteva hammaslääkäri osaa ottaa pelkopotilaat tosissaan ja tarjoaa kivunpoistokeinoja! Tuttuni sai ilokaasua hammaslääkärissä kun uskalsi kertoa peloistaan, ja operaatio meni loistavasti.

  Itsensä tsemppaus ja palkitseminen toimii varmasti lievissä tapauksissa, ja kaikille hyvänä vinkkinä tietenkin tunnollinen ja perusteellinen kotihoito!

  -Prom

 206. 213

  sanoo

  En nyt jaksanut lukea noita muita, mutta omalla kohdalla toimin näin.
  Kerroin heti hammaslääkärille että pelkään. Ja hammaslääkäri otti tosi hyvin huomioon mun pelon 🙂
  Ainoo asia mitä pelkään on se puudutuksen laitto. Mutta sekin on äkkiä ohi.

  Eli kerrot vaan rehellisesti että pelkäät, hengittelet rauhassa ja pidät silmät kii toimenpiteen ajan ja ajattelet muuta. Siinä voi sit vähän nukkuakin 🙂

  Tsemppiä!

 207. 214

  Annika sanoo

  Hammaslääkärit kohtaavat paljon kammoisia potilaita ja osaavat kyllä käsitellä teitä asiaankuuluvalla tavalla. Kerro rohkeasti pelostasi. Kannatan myös itsesi palkitsemista hammaslääkärin jälkeen. 🙂

 208. 215

  anna!=) sanoo

  Tämä on kyllä tullut aiemminkin esille, mutta tuo 'kuuntele musiikkia kovalla'-juttu toimii minullakin todella hyvin! Ipodit korvaan ja mielimusaa soimaan- eikä pelota enää tippaakaan!(:

 209. 217

  Mirri82 sanoo

  Täällä kans yksi hammaslääkärin pelkopotilas 0/
  Pelkään niin paljon (tuttua ja oikeasti mukavaa) hammaslääkäritätiä, että alan itkemään jo aikaa varatessa. Neuvoni sinulle on, että kerrot etukäteen, että pelottaa ja pyydät rauhoittavia lääkkeitä. Itsekin otan aina pari "pamia" ennen käyntiä ja homma sujuu huomattavasti mukavammin. 🙂
  Ja muista, mitä useammin hammaslääkärissä käy, sitä vähemmän yleensä tarvitaan toimenpiteitä, siis jos olet monta vuotta käymättä saattaa paikattavaa olla paljon, kun taas käyt kerran vuodessa, eivät hampaat ehdi reikiintyä niin paljoa.
  Ja tietenkin sitten joku ihana palkinto itselle onnistuneesta käynnistä 🙂

 210. 218

  sanoo

  Kannattaa ehdottomasti mainita pelosta hammaslääkärille. Itse olen myös jonkinverran pelännyt hammaslääkäriä ja siellä ollessani olen yrittänyt tuijottaa kattoon ja keksiä sieltä jotain kiinnostavaa:D
  Ota wantsu mukaan puristamaan kädestä:–)

 211. 219

  jenna sanoo

  Kannattaa sanoa lääkärille että pelkää ja pyytä sanomaan koska voi vähän sattua, ettei tuu ihan yllätyksenä(: ja niin ittelläni oli raudat monta vuotta, niin niiden kanssa piti käydä aika usein hammaslääkärissä nii siihen tottui kun oli samat lääkärit joka kerta(= eihän se tietty oo sama asia kuin hampaiden paikkaaminen mutta kumminkin;-D Ja muutenkin menisit jossain vaiheessa hammaslääkäriin näyttämään hammastasi, niin parempi nyt kuin sitten kun reikä on jo pahentunu, ja hei kumpi on parempi, kestää se yks hampaan paikkaaminen vai kestää pahentuvaa hammas särkyä vielä pitkän aikaa?(: nii ja kannattaa puristaa siitä tuolista:-D haha itte välillä huomaan et puristan niit käsinojia iha sikana(; mut niin ja siis aattele ja keskity johonkin muuhun asiaan (esim. huutamiseen niinku mä pienempänä, voi vitsi;-D) mut siis aattele vaikka et saat ostaa hyvällä omatunnolla jonku kosmetiikkajutun, vähä samalla tavalla ku urheilit että saat ottaa käyttöön sen luomivärin:) jos nyt haluat edes ostaa mitään mut nii toi oli vaa esimerkki=) mut siis nii ittelläki olis pian hampaiden tarkistus ja viime vuonna oli ainakin jotain reiänalkuja ups!;< mut niin pakko nyt sanoo, kun mulla piti poistaa kaks hammasta ku oli suussa liian vähä tilaa ja olin sillioin vielä pienempi ja en nyt ihan tajunnut vielä kaikkea:D niin niin ylä ientä puudutettiin niin hammasääkärit jutteli vaan keskenään jotain et 'joo oliskos toi puudutus jo valmis kun toi ien näyttää jo sen verran valkoelta' aattelin iha kauhuissaa et mitä VALKOSELTA !:o mut niin en mäkään tykkää hampaiden paikkaamisesta, mut mielummin terveet hampaat ku reikiä (:

 212. 220

  Anonyymi sanoo

  Minäkin suosittelen lääkäriä, jolla on kokemusta pelkopotilaista. Lääkärikäynnin aluksi voidaan käyttää hetki aikaa asiasta keskustelemiseen ja tulevan toimenpiteen läpikäymiseen. Itseäni ei ainakaan pelota niin paljon, kun "tunnen" henkilöä edes vähän, ennen kun päästän hänet operoimaan suutani.

  Anni K

 213. 221

  sanoo

  Kannattaa mennä hammaslääkäriin hyvin väsyneenä, silloin ei jaksa pelätä ja tuntuu ihanalta mennä penkille makoilemaan, ja pystyy hyvin rentoutumaan. Itselläni ainakin toimii.

  Ja hammaslääkärin jälkeen jotain kivaa tekemistä, syömistä yms.

 214. 222

  Sinuliina sanoo

  Itselläni hammaslääkäripelko sai lievitystä kun listasin kaikki positiiviset asiat hammaslääkäriin liittyen. Niitä on loppujen lopuksi aika paljon. Onhan paljon mukavampaa kulkea puhtaalla ja terveellä suulla, kuin yrittää selviytyä vihlovien ja särkevien hampaiden kanssa. Ja negatiivisen listan tekeminen kannattaa jättää kokonaan tekemättä, se saa itselläni ainakin vain lisää pelkoa aikaan. Ja voihan sitä aina hammaslääkärin jälkeen kipaista kaupassa ostamassa jotain hyvää palkkioksi rohkeudesta 😀

 215. 223

  sanoo

  Kannattaa kuunnella musiikkia kuulokkeista samalla kun on hammaslääkärissä. Itse pidän aina ipodiani kädessä, että aina kun lääkäri laittaa poran päälle, tiedän lisätä volaa _paljon_ koska itselläni eniten pahaa tekee juurikin äänet hammaslääkärissä ollessa.

 216. 224

  sanoo

  Kannattaa varata aika mahdollisimman aikaisin aamusta, jottei kerkiä koko päivää pelätä. Ennen "h-hetkeä" sitä pitää itsensä kiireisenä, jotta tulevaa hammaslääkärikäyntiä ajattelis mahdollisimman vähän. Hammaslääkärille kannattaa kertoa pelosta, jotta hän osaa ottaa sen huomioon. Pienen mun käydessä hammaslääkärissä hoitaja anto hammaslääkärille välineet aina mun pään takaa, jotten nähny niitä. Toisia taas saattaa helpottaa se, että tietää koko ajan mitä suussa tapahtuu ja luultavasti hammaslääkäri tekee tämänkin ihan mielellään. Tuoliin kannattaa asettua mahdollisimman hyvään asentoon ja rentona, sillä kokemuksen syvällä rintaäänellä voin sanoa, että selkä notkolla itse toimitus tuntuu vähintään kakis kertaa pitemmältä. Myöskään hartioita ei kannata jännittää, sillä siitä seuraa päänsärkyä. Kuuntele musiikkia mp3:sta/iPodista, jolloin et kuule kaikkia inhottavia ääniä niin hyvin. Tän vinkin toimivuudesta en niin tiedä, mutta ite oon kuullu, että kannattaa mennä hammaslääkäriin TOSI väsyneenä ja toivoa nukahatavansa : DD Toivottavasti näistä oli apua, onne matkaan

 217. 225

  LeenaM sanoo

  Miulla on "herkät" hampaat ja tietysti pelottaa viel hampilääkärissä. Puudutusta pitää laittaa paljon ja silti ei meinaa auttaa kuin hetkeksi. Itse yritän vain keskittyä hengittämiseen, joskus on unohtunut sekin tuolissa maatessa….

 218. 226

  sanoo

  En jaksanut lukea kaikkien kommentteja kun niitä on niin paljon joten varmasti tulee samankaltaisia neuvoja koska aion nyt kertoa omista kokemuksistani.
  Pelkäsin hammaslääkäriä vuosikaudet tylyjen lapsuusaikojen oikomishoitojen vuoksi. Kuuden vuoden käymättömyys hammaslääkärissä oli aiheuttanut aika mittavat vauriot jotka jouduin pakon alla korjauttamaan.
  Ehdoton vaatimus pelkopotilaalle on mennä yksityiselle lääkärille. Jonot ovat huomattavasti lyhyemmät joten ajan saa lyhyelläkin varoitusajalla eikä tarvitse kirvistellen ja jännittäen odottaa puolta vuotta sitä tarkastusaikaa. Yksityinen lääkäri myös tekee parempaa työtä sillä harvoin heillä on varaa menettää maksavia asiakkaita. Palvelu ja laatu todennäköisesti ovat siis vähän toista kuin terveyskeskuksessa.
  Varasin siis ajan yksityiselle hampilääkärille. Kerroin jo aikaa varatessa että en ole käynyt lääkärissä pelon vuoksi vuosiin. Kerroin saman myös itse lääkärille tavatessamme ensikerran. Hän lupasi olla helläkätinen. Sanoin myös että suuhuni ei tehdä mitään operaatioita ilman puudutusta ja tätä ohjetta ovatkin kiitettävästi noudattaneet joka kerta ja vielä varmistaneet asian ennen toimenpiteiden aloittamista. Vaurioiden korjauttaminen tuli maksamaan yli 1000€ mutta kun koko remontti oli tehty olin onnesta soikeana siksi että uskalsin mennä tekemään sen ja myös siksi että olin luvannut itselleni että en päästä suutani enää yhtä huonoon kuntoon. Se fiilis kun suu oli vihdoin kunnossa oli uskomaton. Tein lääkärin kanssa sopimuksen että he kutsuvat mut kerran vuodessa tarkastukseen. Näin varmistetaan että suu pysyykin hyvässä kunnossa eikä suuria vaurioita pääse syntymään. Yritän noudattaa myös lääkärin ohjeita hammaslangan käytöstä ja fluoritablettien syömisestä niin kalusto pysyy kunnossa ja koska toimenpiteet ovat ison rempan jälkeen olleet vain tarkastusta ja pientä paikkailua ja puhdistusta on se huomattavasti helpompaa mennä lääkäriin kun tietää että mitään isoja hommia ei tehdä.
  Itse toimenpiteen aikana yritän rentoutua ja ajatella jotain kivaa. Suljen silmät ja annan ajatuksen harhailla muille maille. Jos poraaminen tai muu tuntuu liiaksi puristan käsiä yhteen tai puristan niillä käsinojia, sekin tuntuu auttavan. Nyt kun olen käynyt säännöllisesti tarkistuksissa jo muutaman vuoden ei lääkäriin meno enää tunnu niin kamalalta. Sekin auttaa kun hampilääkäri on ammattitaitoinen ja kertoo kokoajan mitä ollaan tekemässä eikä vain runno kaluja suuhun.

 219. 227

  sanoo

  Toimivaa on varmasti se itsensa palkitseminen jalkeenpain ja hammaslaakarille kertominen pelostaan, mutta itse huomaan aina vaan panikoivani hulluna pari kayntia edeltavaa paivaa (olen varma etta kuolen jne.) ja sitten itse kaynnin jalkeen tajuan, ettei se niin kamalaa ollutkaan. Ei tietysti toimi yhdella kerralla, mutta minulla pikku hiljaa alkaa toimia kun opin, etta kaikki se panikoiminen ja pelkaaminen onkin loppujen lopuksi ihan turhaa!

 220. 228

  sanoo

  Sama paha mullakin, mutta pelosta oon päässy miltei kokonaan mainitsemalla asiasta hammaslääkärille, joka antoi reseptin mietoja diapameja varten. Sai hyvin nukuttua yön ennen lekuriin menoa (niitä siis neuvottiin ottamaan edellisenä iltana ja tuntia ennen varattua aikaa) ja puudutuspiikkiä varten hammaslääkäri laittoi ikenen pintaan puudutusgeelin eli eipä sattunut puudutus eikä poraus 🙂

  Mulla olikin 10v taukoa edellisen reiän paikkauksesta – enkä koskaan aiemmin ollu saanu puudutusta niin voin kertoo että pelko oli ehtiny kasvaa aikas megalomaaniseks! Ja joo, itsensä palkitseminen toimii, samoin kuin se että tietää hampaiden taas olevan kunnossa, ettei tarvi suurempia operaatioita pelätä. Ja koko jutun mentyä ohi on fiilis muutenki ku voittajalla 🙂 Tsemppiä!

 221. 229

  moomi sanoo

  Ensiksikin, katsot luettelosta/netistä hammaslääkärin joka on erikoistunut pelkopotilaisiin. Sitten pyydät kunnon esilääkitystä jo aikaa varatessasi.

  Kotona sitten esivalmistelet itseäsi, teet muutaman kerran ennen hammaslääkäriin menoa mielikuvaharjoituksia joissa kuvittelet itsesi johonkin todella ihanaan paikkaan missä saat tehdä ihan mitä itse haluat ja viivyt kerrallaan aina n. 20 min kyseisessä paikassa. Sitten nauhoitat mp3-soittimeen rauhoittavaa musiikkia. Näitä sitten toteutat siellä hammaslääkärin penkissä, keskityt siihen mielipaikkaasi samalla kun kuuntelet musiikkia. Jos huomaat että jännität jotain kohtaa vartalossa, hengität syvään sisään ja tietoisesti yrität rentouttaa sitä kohtaa. Kiinnitä huomiota etenkin hartioihin, vatsaan ja rintakehään, ettet jännitä niitä.

  Ja loppujen lopuksi, hyvin se menee. Ei hammaslääkärissä koskaan ole kivaa, mutta ei siellä olla kuitenkaan tuntitolkulla ja voin luvata että lähdet sieltä hengissä pois 🙂

 222. 230

  Miukku sanoo

  Valitettavasti en osaa antaa sinulle mitään neuvoa, kun en ole koskaan ymmärtänyt, mitä ihmiset hammaslääkärikäynnissä pelkäävät. Onko se se hammaslääkärin mahdollisesti aiheuttama kipu, vai hammaslääkäri itse? Pelottaisiko se silloinkin, ku ei itse menisi vastaanotolle, vaan vaikkapa haastattelemaan hammaslääkäriä blogia varten?

  Itse olen joutunut niin monesti operoitavaksi purentavikojeni takia, että voin jopa nukahtaa hammaslääkärissä, ja pidän siitä tunteesta, minkä esim. jokin imuputki suuhun saa aikaan. Ja se vesisuihku hammasta hiottaessa! 🙂

 223. 231

  Jenlen sanoo

  Kannattaa pyytää hammaslääkäriä selittämään mitä hän tekee, ja mihin mikäkin väline on tarkoitettu. Kun ymmärrät mihin välineitä käytetään, et pelkää niitä. Ja kun hammaslääkäri juttelee sinulle, tunnet olevasi osa hoitoa ja ikäänkuin vaikuttamaan. Eli et vaan istu avuttomana paikallasi. Onnea matkaan ! 🙂

  -Jenlen

 224. 233

  sanoo

  Siitä paikasta ei selviä muulla kun rauhottavilla =D tosin aina kun saa yhdenkin hyvän kokemuksen, se helpottaa huomattavasti. Ja se puudutus on ihan ehdoton!

 225. 234

  sanoo

  Minä olen juossut hammaslääkärissä pienestä pitäen perinnöllisen sairauteni takia. Sen takia en varmaan siellä pelkää yhtään. Ja se, etten koskaan ole alkanut pelkäämään hammaslääkäreitä luultavasti johtuu siitä, että aina pienenä sieltä sai jonkun tarran tai vastaavan. 🙂

  Mutta minun vinkkini on se, että keskittyy vaikka varpaiden heilutteluun. Minulla se on tepsinyt esimerkiksi silloin kun minulta on otettu muotteja hampaista. Vääntelen sormia ja varpaita outoihin asentoihin ja mietin sitten niitä.

  Toinen vinkki on sitten tuo palkinto sen hammaslääkärikäynnin jälkeen. Annat esimerkiksi itsellesi luvan ostaa jotakin, mitä olet kauan himoinnut. 🙂 Se on melko hyvää motivaatiota. Ja paras palkintohan on tietenkin se, kun voi voittaa pelkonsa, siitä tulee hyvä fiilis.

  Joku tuolla aikaisemmin sanoi, että kannattaa ottaa puudutus jos sitä tarvitaan. Itseasiassa se aika usein sattuu enemmän kuin itse toimenpide. Minä otan sen silti, koska pelkään niin paljon. 😀

 226. 235

  Ninnu! sanoo

  Minä pelkään aiva hulluna hammaslääkäriä.
  Kaverini suositteli minulle yhtä mukavaa hammaslääkäriä, sielä kun aloin käymään niin ei pelota enää niin paljoa :)!
  Hän aina kertoo mitä tekee ja miksi. Ja hänelle saa kertoa jos sattuu!Ihanaa on myös että hän ei vaan tuikkaa puudutusta,vaan puuduttaa ensin ihon pinnan ja sitten syvemmältä!

 227. 236

  Kaakka sanoo

  Suosittelen kylmänrauhallista realismia: jos välttelee lääkärikäyntiä viimeiseen saakka ja antaa hampaiden viittä vaille mädäntyä suuhun, kokonaistuskan määrä moninkertaistuu. Alitajunnassa koko ajan kasvava pelkomöykky ("pitäis mennä sinne hammaslääkäriin, mutta en ihan vielä"), jossain vaiheessa takuuvarmaa hammassärkyä (ei kivuista se lievin mahdollinen!) ja lopulta pakon edessä marssiminen hammaslääkäriin kauhusta kankeana.

  Joten mikäs nyt on käydessä, kun yksi reikä vain paikataan. Puudutuksen kun otat, niin paikkaushommat tuntuvat vain harmittomalta puuhastelulta suussasi – ja pian pääsetkin jo pois. Onhan myös jo tiedossa, että hammaslääkärisetä on mukava! Sanot vain reilusti heti kättelyssä, että pelkäät. Ammattitaitoinen lääkäri ottaa sen huomioon.

  Hammaslääkäriaikaa odotellessa täälläkin… 🙂

 228. 237

  Neela sanoo

  Mulla oli hammaslääkärikammo monta vuotta, kun multa pienenä revittiin tulehtuneita hampaita irti aika väkivaltaisesti.

  Nykyisin mulla ei ole enää kammoa käytännössä lainkaan, koska uskaltauduin viiden vuoden jälkeen lääkärille, jossa paikattiin yhteensä kahdeksan reikää usealla käyntikerralla, ja siellä oli kivaa! Itse lääkäri oli mukava, eikä mikään sattunut ollenkaan. Aloin jopa odottaa käyntejä, koska siellä oli niin mukava makoilla ja samalla parantaa terveyttä tekemättä mitään.

  Eli vinkkini on, että kannattaa pyrkiä hankkimaan positiivisia hammashoitokokemuksia, niin pelko saattaa helpottaa!!

 229. 238

  sissy sanoo

  Itse myös pelkään jokaista hammaslääkärikäyntiä, joten kokeileppa tätä; laita kuulokkeet korviin ja kuuntele soittimeltasi lempimusiikkiasi. Et huomaa koneiden pelottavaa surinaa(joka on minulle se pahin) ja mukavasti rentoudut!

  Hieno tuotepaketti 🙂

 230. 239

  Anonyymi sanoo

  Minun paras lääkkeeni on se, että en itse levitä kauhukokemuksia vaan päinvastoin hehkutan aina kun on käynti mennyt tosi upeasti.

  Viisaudenhampaani jouduttiin poistamaan ihan päivystysajalla kun menin kipeytyneen ikenen vuoksi hammaslääkäriin ja kauhusta kankeana nielin esilääkkeeksi annetun buranan ja antibiootin. Koko käynti kesti noin 5 minuuttia sisältäen kaiken esikurkistuksesta suuhun tuppojen laittamiseen ja reseptin kirjoittamiseen. Onneksi en tiennyt etukäteen niin en ehtinyt pelätäkään!

  terveisin nimimerkki "se oli ainoa viisaudenhampaani"

 231. 240

  SuperHotFemale sanoo

  Kannattaa kertoa hammaslääkärille heti aluksi että pelottaa, tai jopa etsiä hammaslääkäri joka on erikoistunut pelkopotilaisiin (Keltaisilta Sivuilta löytyy, tästä meidän kylästämmekin 🙂 ).

 232. 241

  sanoo

  Minäkin pelkään hammaslääkäriä kovasti. Valitettavasti tähän ei kai auta kuin se, että kohtaa pelkonsa rohkeasti ja varaa hampilääkärin jälkeen itselleen jonkin ihanan palkinnon, jota voi ajatella tuolissa pelätessään. 😛 Tai no paras palkinto taitaa olla se, kun saa käynnin jälkeen olla pitkän aikaa käymättä hammaslääkärissä. 😀

 233. 242

  onnenhedelmä sanoo

  Yksi hyvä keino on myös pyytää aika heti aamusta aikaisin. Tällöin et joudu koko päivää jännittämään menoa, vaan se hoituu unenpöpperössä ja sitten onkin koko loppu päivä aikaa palkita itseään 🙂

 234. 243

  sanoo

  Olen käynyt muksusta asti samalla hammaslääkäriasemalla, joten paikka on tuttu ja jollain tavalla turvallinen. Muistan, että katossa aivan lääkärituolin yläpuolella oli juliste, jossa oli paljon huumorilla sävytettyjä yksityiskohtia. Sitä tiiraillessa suun operointi unohtui tyystin. Viime käynnilläni huomasin julsiteen vaihtuneen tylsäksi nallekuvaksi, mikä ei ainakaan helpottanut tuolissa makoilua :/

 235. 244

  sanoo

  Minulla on yksi ja ainut vinkki: ÄLÄ nukahda hammaslääkärituoliin… Itse olen kokenut tämän ja voi että kun olikin mukava yllätys herätä siihen, kun putki, joka imee sylkeä oli tarttunut kieleeni kiinni, enkä saanut henkeä!!

  Pitkän koulupäivän päätteeksi siis olin joutunut menemään hammaslääkäriin ja kaikessa tylsyydessäni nukahdin siihen tuoliin. Seuraava jakso jonka muistan, on juuri tuo putki kiinni kielessä ja hengitysvaikeudet! Hammaslääkäri ja avustaja seisoivat kädet pystyssä ja huusivat, että mitä tapahtuu. Fiksuna likkana vetäisin sitten sen perhanan putken kielestäni ja huusin tuskissani, että mitä tämä pelleily on! Ei ollut järin kiva herätys. 😀

 236. 245

  Pirthe sanoo

  Uih.. paha paha.. itsellä sama pelko. Vaikka viisaudenhampaat muistutteleekin aikaajoin olemassa olostaan , niin en ole uskaltanut aikaa varata. Hmm.. kai sitä voisi itsensä jotenkin palkita sen jälkeen, vaikkapa varaamalla hierojalle ajan.

  pirthe@gmail.com

 237. 246

  Anonyymi sanoo

  Minäki pelkään hammaslääkäriä aivan mielettömästi!

  Mulle aina sanotaan, että eihän se oo juttu eikä mikään. Ja että siitä selviää ajattelemalla vaikka omaa pottuvarvasta. Mulla se ei kyllä toimi!

  Mutta mää tykkään leikitellä sanoilla ja viimeksi selvisin hammaslääkärireissusta muodostamalla sanoja siinä yläpuolella olevan lampun nimen kirjaimista.:)

  -Iippa

 238. 247

  sanoo

  Tee koko päivästä (ajanvarauspäivästä tai itse lekuripäivästä) aamusta lähtien mahdollisimman mukava. Tee juuri ne lempparijutut ja herkkuaamupalat jotka saavat mielesi hyväksi.

  Eka iisi herääminen, kiireetön herkkuaamupala, lempparivaatteet… ja sit palkinto käynnin jälkeen.

  Tsemiä, hyvin se menee!

 239. 249

  epsa sanoo

  Itse ainakin psyykkaan itseäni ennen hammaslääkäriin menoa toitottamalla että parempi mennä ja "kärsiä" kuin kärsiä tuplasti enemmän myöhemmin kun reikä hampaassa suurenee ja kivut kovenevat! Eli rohkeasti vaan hamppilääkäriin ja se pelastaa sinut monilta tuskilta 🙂 omalla kokemuksellani ainakin auttaa!

 240. 250

  Tintarella sanoo

  Suosittelisin, että otat jonkun hyvin tärkeän ja sinua askarruttavan asian pohdittavaksi koko hammaslääkärikäynnin ajaksi. Kun oikein pähkäilet, niin et muista pelätä 🙂

 241. 251

  Anonyymi sanoo

  Ehdottomasti auttaa pelon kertominen! Itselläni auttoi myös vuoden itsensä tsemppaaminen ja kova tahto saada hampaat kuntoon. Menin itse päivystykseen "ensimmäisellä" kerralla (yli 10 vuoteen!) ja meinasin lähteä odotustilasta kotiin monen monta kertaa. Kuitenkin tahdonvoimalla istuin siellä ja hammaslääkäri sitten rauhoitteli ja kaikki meni hyvin 🙂

  Maria

 242. 252

  Pinkula sanoo

  Hampilääkärin jälkeen kannattaa suunnitella jotain mukavaa, on sitten jotain mitä odottaa koko käynnin ajan. Ehkä kosmetiikkafriikille se on joku himottava ostos tai vaikka jalkahoito.

  Jos oikein heikosti menee, niin pari rohkaisuryyppyäkin voi olla paikallaan 😉 Ei suositella kesken työpäivän suoritettavalle hammaslääkärikäynnille.

  Aikaa varatessa ei saa jäädä pohtimaan sitä soittamista, koska sitten ei tule soitettua. Heti kun asia tulee mieleen, puhelin käteen ja aikaa varaamaan! Kun päätös on tehty ja soitto hoidettu, niin ollaan jo pitkällä.

  ps. En ole koskaan kuullut, että kukaan olisi kuollut hammaslääkäriin 😉

 243. 253

  sanoo

  Minua aikanaan lohdutti se kun menin yksityiselle hammaslääkärille jolle kerroin pelostani ja tämä lääkäri sanoi että ITSE AINA vaatii tujun "myrkytyksen" hammaslääkärissä, muuten ei suostu käsittelyyn 🙂 joten en enää häpeä vaatia puudutusta!! Tuolissa sitten kuvittelen itseni johonkin ihanaan rentouttavaan paikkaan (kuten aurinkorannalle veden ääreen). Tai mietin jotain todella tiukkaa ongelmaa… mitä vain kunhan ajatukset saa pois tapahtumista.

 244. 254

  sanoo

  Kannattaa pyytää hammaslääkäriä kertomaan mitä hän tekee ja onko toimenpiteille erilaisia vaihtoehtoja. Kannattaa myös aluksi kertoa, että jännität niin hammaslääkäri osaa ottaa sen huomioon 🙂 Myös mp3- soittimen kuuntelu toimenpiteiden keskellä on ainakin minulla auttanut 🙂

 245. 255

  Anonyymi sanoo

  Hammaslääkäri pelko on useammalla ihmisellä kuin sitä itse aavistaa. Kerro lääkärille, ettet pelkää häntä, vaan sitä, mitä hän sinulle ja hampaillesi tekee. Hyvä lääkäri kyllä kuuntelee asiakasta ja on mahdollisimman hellävarainen. Äläkä nyt missään nimessä stressaa itseäsi uuvuksiin saakka!

  -BlueSoul-

 246. 256

  Anonyymi sanoo

  Todella voin sympata, itsellänikin on/oli hirveä hammaslääkäripelko! Pelko on kuitenkin laantumaan päin näillä ohjeilla:

  – Sano että pelottaa. (Että oikeasti pelottaa, ei vaan sillai heh heh, hui hammaslääkäri). Lääkäri osaa sitten suhtautua ja mulla ainakin yleensä alkaa kertoa kaikken mitä tulee tapahtumaan ja reagoin herkemmin jokaiseen mahdolliseen hytkähdykseeni tai inahdukseeni.

  – Sano että haluat puudutuksen. Minulla joutuu laittamaan enemmän puudutusainetta kuin yleensä ja odottamaan vielä kunnolla. Sanon sen myös aina etukäteen. Tämä minimoi kipua ja sitä kautta pelkoa.

  – Hoe itsellesi, että koko se tilanne on jo loppusuoralla siinä vaiheessa, kun makaat tuolissa. Sitä edelsi paljon rohkeutta vaativia tekoja kuten terästäytyminen ajan varaaamiseen, ajan varaaminen, tsemppaaminen, että saapuu paikalle jne. Tuolissa homma on jo melkein ohi. Sinun osuutesi on ohi kokonaan. Anna vain lääkärin hoitaa työnsä.

  – Hoe itsellesi, että lääkäri ja hoitaja haluavat auttaa sinua. Kukaan ei ole siellä satuttaakseen sinua tahallaan. Se kaikki on hyväksi sinulle. Hammaslääkärissä käynti on positiivinen asia.

  – Se on vain pieni hetki ajassa, ohi pian.

  sinnarn at gmail com

 247. 257

  sanoo

  Kannattaa katsella kuvia ihmisistä, joilla on ihanat hoidetut valkoiset hampaat, sieltä se voima ja motivaatio sitten tulee!

 248. 258

  sanoo

  Ajattele sitä ihanaa tunnetta kun ei tarvitse stressata purukaluston kuntoa/hammaslekuria/yms tuon reissun jälkeen ainakaan vuoteen kahteen! Yksi iso murhe pois painamasta mieltä.

  Luota hammaslääkäriin, -varsinkin yksityisillä- ne kyllä tietävät mitä pitää tehdä ja tietävät miten käsitellä pelkääviä potilaita.

  Suosittelen pyytämään pintapuudutuksen jos puudutuspiikki pelottaa, tällöin puudutuspiikkiä ei edes tunne :)!

  Rohkeasti vain varamaan aikaa, mitä pidemmälle pitkitys menee sitä ikävämpi ja kalliimpi toimenpide on vain luultavasti edessä :/.

  Itse olen kärsinyt hammaslääkärikammosta monta vuotta, mutta noiden omien tsemppauksien kautta uskaltauduin käymään siellä muutaman vuoden tauon jälkeen. Ja se kannatti! Iso reikä takahampaassa, olisi voinut olla ikävämpiä operaatioita edessä jos en olisi nyt sinne mennyt. Pyysin pintapuudutuksen ja puudutuspiikki ei tuntunut miltään, eikä myöskään poraaminen eikä hammaskiven rapsuttaminen! Eli murehdin täysin turhaan tuotakin reissua, vaikka iso reikä hampaassa olikin :).

  Jälkeenpäin voit palkita itsesi vaikka uudella viisikkoluomivärillä vaikkapa ;). Itse palkitsin itseni uudella lehdellä, kynsilakkatilauksella ja herkutteluillalla. Mieskin oli minusta ylpeä :).

  Mutta kaikkien "palkintojen" jälkeen suurin palkinto on tämä helpottunut ja keveä olo. Ei enää hammasmurheita piiiitkiin aikoihin. Olen todella tyytyväinen itseeni ja rohkeuteeni ja se on suurin palkinto kaikista :).

  Hurjasti tsemppauksia ja rohkeuden keräämistä sinulle.

  Onnistuikohan tämän lähettäminen? No poista tämä jos entinenkin tuli perille :).

 249. 259

  sanoo

  mullakin on hammaslääkäripelko. tai ei ehkä hammaslääkripelko vaan porauspelko 😀 koska oikomishoito ja kaikki muu onnsituu, mutta paikkaaminen ei. Ennen en pelännyt yhtään, mutta nyt hampaassa on isompi reikä jota on yritetty paikata neljä kertaa… kerran oli 4 puudutuspiikkiä mutta silti sattui…. siitä se porauspelko lähti. ja hammaslääkärit haukkui mua. nyt hampaassa ollut noin vuoden verran väliaikainen paikka ja aika varattu mukavalle hammaslääkärille, jolta mahdollista saada aika nukutukseen. pelottaa edes kokeilla tuon hampaan paikkaamista, vaikka aijon pyytää rauhoittavaa ja jos puudute ei tunnu tehoavan (kuten viimeksi) en anna porata.

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *