Päivä 223: Taloushallintaa

Tulin taas kerran väkisinkin ajatelleeksi, että jos työskentelee alalla, ei todellakaan olisi tarvetta lähes koskaan kuluttaa penniäkään kosmetiikaan. Jostain niitä tuotteita nimittäin aina ilmaantuu. Viimeksi ilmaantui tällainen satsi:

Kuvasta löytyvät
-Clinique Turnaround Concentrate näytekokoisena
-Estee Lauder Idealist serumi näytekokoisena
-Estee Lauder Idealist Dual action refinishing treatment
-Clinique Liquid facial soap erikoiskokoisena
-Clinique Sparkle skin vartalokuorinta näytekokoisena
-Clinique Superdefence voide näytekokoisena
-Clinique High Impact mascara näytekokoisena
-Clinique luomiväri + poskipuna trio erikoiskokoisena

Toinen kiva yllätyspaketti, jonka sain, näytti sisältönsä puolesta tältä:

Sain kokeiltavikseni kuusi pakettia Revlonin uusia Runway Collectionin tekokynsiä. Näyttävät kyllä aika kivoilta! Nyt vain odottelemaan, että joku kynsi sitten katkeaakin ja joudun lyhentämään kynteni ja pääsen kokeilemaan näitä kunnolla. Raporttia siis tulossa, jahka pääsen kokeilemaan.

Kuinka paljon rahaa oikeasti säästänkään, jos vain maltan olla tuhlaamatta itse ostoksiini ja tyydyn siihen, mitä itselleni ilmestyy. Tai no, tyytyä on ehkä hieman vääärä sanavalinta, sillä minä ainakin otin nämä vastaan ihan ilomielin! Tätä tuhlaamattomuuttahan on nyt tullut jo yli puoli vuotta harjoiteltua ja tuntuu kyllä ihan hurjalta ajatukselta, kuinka paljon kosmetiikkaan voisi vuositasolla mennä ja ennen itseasiassa menikin.

Moni on kysynyt, olenko säästänyt paljon rahaa ostolakkoni myötä. Mitään tarkkaa säästösummaa en osaa sanoa, mutta voin kyllä sanoa, että ehdottomasti olen. Jos en olisi lakossa, olisin viimeisen puolen vuoden aikana tahtonut ostaa ainakin nämä tuotteet:

Kaikki Aussien tuotteet…
….kaikki neljä Diorin Designer viisikkoa….
…toisenkin Diorin Clutchin…
…läjän Tigin tuotteita…
…läjän Renin tuotteita…
…läjän Weledan tuotteita…
…läjän Diorin ihonhoitotuotteita…
…ison kasan vartalotuotteita…
…ison kasan suihkugeelejä…
…hirveän määrän kynsilakkoja…
…sekä vielä lisäksi ison kasan muita yksittäisiä himoitsemiani tuotteita.

Mutta esimerkiksi nuo kaikki ovat onneksi jääneet ostamatta ja rahaa on siis säästynyt huimasti. Toki olen saanut säästötililleni sitä hyvin sivuun, mutta kyllä silti vaan ihmetyttää, mihin osa on kadonnut.

Yritän aina pitää kirjaa menoistani.
Olen hyvin useasti aloittanut kirjaamaan menojani vaikka minkänäköisiin taulukoihin tietokoneellani. Aina ei vaan jaksa hakea konetta esiin ja kaivaa kuitteja kirjatakseen menonsa säännöllisesti. Saatika sitten, että jaksaisin tarkistaa menot nettipankistani (tunnukset ovat kuitenkin ties missä enkä ole taatusti jaksanut merkata, missä kohti tunnuslukutaulukkoa olen menossa).
Välillä olen pitänyt ihan oikeaa käsinkirjoitettua kirjaa menoistani. Usein se on hukassa tai sitten en taaskaan jaksa jokapäivä kaivaa kuittejani esiin nettipankkiin kirjautumisesta puhumattakaan.
Joskus olen tehnyt käsilaukkukokoisen kirjanpidon. Ja sinne käsilaukkuun se kirjanpito on sitten jäänytkin parin päivän jälkeen.
Uusin kännykkäni ilahdutti minua talousohjelmalla, johon saatoin eritellysti kirjata kaikki menoni ja suunnitella budjetin. Kauppareissujen jälkeen saatoin jaksaa niitä kirjatakin, mutta jokaisen laskunmaksun jälkeen kännykänkin esiinkaivaminen alkoi tuntua ärsyttävältä ja unohtuikin usein kokonaan. Jätin siis tämänkin homman kolmessa päivässä

En ole siis kyennyt kunnolliseen, pitkäjaksoiseen kirjanpitoon selvittääkseni menoni. Silti olisi kiva tietää, että mikä se suurin menoeräni nykyään sitten on, kun kosmetiikka kerran on minimissä. Olinkin siis melko iloinen, kun kuulin tällaisesta tuloillaan olevasta ohjelmasta. Balancion on siis ohjelma, jossa voi pitää kirjaa omista menoistaan ja kuulemma tehdä vaikka mitä muutakin (asettaa budjetteja, säästötavotteita…). Erona tavalliseen kirjanpitoon on se hyvin tärkeä ja ratkaiseva juttu: Palvelu hakee kuulemma omatoimisesti ja automaattisesti verkkopankkien tilitapahtumat! Nyt voisin siis selkeästi nähdä, mihin rahaa on mennyt. Huomasin, että palvelu hakee käyttäjiä myöhemmin syksyllä aukevaan beta-versioon kokeilemaan palvelua ilmaiseksi ja minä ainakin ilmoittauduin heti mukaan. Aivan kuin minulle suunniteltu juttu ehdottomasti!

Innostuuko joku muukin kokeilemaan, vai onko teillä kaikilla talous ihan hallussa aina? Pidättekö kirjaa menoistanne vai laitatteko rahaa menemään miten milloinkin tuntuu ja toivotte vaan parasta palkkapäivänä?

Ystävällisin terveisin,
Jälleen kerran palkkapäiväänsä epätoivoisesti odotteleva, rahojensa ainaista katoamista ihmettelevä hölmö.

Kommentit
 1. 1

  Anonyymi sanoo

  jaa, taloushallintaa… minä en edes uskaltaisi pitää kaikista tuikitarpeellisista menoistani kirjaa. ei sillä, ettenkö olisi hyvä rahankäyttäjä – siis tottakai olen, saanhan kuitenkin käytettyä joka ikisen sentin mitä tililleni sattuu tulemaan 😀

  ja rahaahan on, jopa niin paljon että sponsoroin säännöllisillä lahjoituksilla mm. dior cosmeticsia. ihan vain hyvää hyvyyttäni 😀

  onneksi holtittomaan rahankäyttöön ja järjettömään shoppailuun on kuitenkin olemassa ratkaisu. sitä sanotaan säästäväiseksi aviomieheksi 😉

  /nanna

 2. 2

  Anonyymi sanoo

  Moi! Sulla on niin hyvässä kunnossa ne kynnet kaiken hoidon jälkeen, ettet taida tarvita noita tekokynsiä pitkään aikaan 🙂

  En tiedä mitä pankkia käytät, mutta ainakin OP:n verkkopankissa on tuollainen samanlainen homma, ns. oma talous -ohjelma, joka kans hakee tilitapahtumat automaattisesti ja sinne voi laittaa eri ryhmiä ym. tuota mitä kuvailit. Se kyllä on avannut silmät monen asian suhteen, oli nimittäin ihan järkyttävää nähdä miten paljon rahaa menee – ei kosmetiikkaan vaan autoon! Hrrr! Jos ei tarvis ajaa, niin säästäis tosi paljon rahaa meikkeihin 😀

 3. 3

  Anonyymi sanoo

  En pidä kirjaa menoista laisinkaan yritän kuluttaa vähän. Säästän kaiken mitä jäljelle jää jä yritän saada joskus kasaan asunnon summan, kun en ole lainaa halunnut pankista ottaa kun siinäkin säästää kun säästää itse asuntosumman kun maksaisi lainaa takaisin. Kauemminhan siinä kyllä menee.

 4. 4

  Anonyymi sanoo

  millanens kuivashampoo olis hyvä lähinnä otsahiuksille, osaisitkos suotsitella mitään merkkiä (mitä edullisempi sitä parempi :D)?

 5. 6

  sanoo

  Minäkin oon kokeillut pitää kirjaa menoista, mutta se vaan on ihan liian pelottavaa 😀 Tuollainen palvelu olis kiva, jos omalla verkkopankilla olisi joku vastaava, mutta olisin liian vainoharhainen antaan tunnuksia millekään ulkopuoliselle palvelulle 😀

 6. 7

  sanoo

  voi, ihan mahtava tuo palvelu! oli pakko mennä laittamaan tuonne heti yhteystiedot, koska itsellä tuo talous on vähä niin ja näin. tai aina rahaa löytyy ruokaan yms, ja sillonkun on vähän rahaa niin kituutellaan ja pärjätään hyvin, mut appajee ku tää neiti huomaa et rahaa onki vähä enemmän – sit sitä kyl tulee käytettyä kaikkeen niin turhaan! ja aina ei edes tajua miten paljon kaikesta pienestä ostamisesta tuleekaan yhteensä.. mut, ehkä ku miehekkeen kans muuttaa yhteen niin raha-asiat vähän järkevöityis, ku se on niin tarkka rahojen käyttäjä (:

 7. 8

  Anonyymi sanoo

  Moikka!
  Muistanko oikein että kuntoilit stepperin avulla? 🙂 Oletko keksinyt steppiharjoituksesi itse vai teetkö jotakin tiettyä ohjelmaa?
  Harkitsen stepperin ostoa kotiin, jos siis viitsisit esitellä sitä meille hieman. Ties vaikka muutkin innostuu urheilemaan!

  -M

 8. 9

  sanoo

  nanna: Onhan se kyllä välillä aika järkyttävää nähdä oikeasti omat tuhlailunsa… 🙂

  Anonyymi: Itselläni on Nordea ja siellä ei tosiaan mitään vastaavaa ole. :/

  Anonyymi: Itse teen samaa. Palkasta menee aina vähintään 1/3 asuntosäästöön ja tavoitteena on, ettei sitten vajaan kymmenen vuoden kuluttua asuntoa ostaessa lainaa tarvitsisi pahemmnin ottaa. Korkoja kun tosiaan makselee melko paljon.

  Anonyymi: Lee Staffordin kuivashampoosta olen itse tykännyt (Kickseistä). Hintaa on 8,9 euroa, eli suht edullinen. Halvempi kokeilemani on Proffsin, mutta mitään kovin hyvää tavaraa se ei ole.

  Anonyymi: Nyt täytyy kyllä sanoa, että en itse edes tiedä. Koitin juuri Anttilassa kuikuilla näitä ja ei ainakaan vielä näkynyt. Olisikohan niin, ettei näitä ole sitten Suomessa ollenkaan myynnissä? Omani tulivat suoraan USA:sta.

  brita: Täytyy katsoa, miten he homman hoitavat. 🙂

  bambiinas: Itse aina säästän tehokkaasti, mutta sitten keksin yhtäkkiä jonkun suuremman menoerän, johon on ehdottomasti upotettava rahaa. :/

  M: Kyllä, stepperi on tosiaan kovassa käytössä. Minulla on ihan vaan Gym-Techin perushalpismalli, ei mitään erityistä. En tiedä, voiko tällä stepperillä nyt niin kummoisia harjoituksia tehdäkään (toki steppausnopeutta voi vaihdella), itse steppaan yleensä tunnin tai joskus vain puoli tuntia telkkaria katsellen. Paljon en tästä stepperistäni kyllä saa irti postaamista, sillä minä tosiaan vaan nousen stepperilleni ja pistän askeltaen BB:n tai jonkun muun ohjelman ajan. 😉

 9. 10

  sanoo

  Mä olen siitä tylsä ihminen, että mulla on talous halussa – aina 🙂 Tämä tarkoittaa sitä, että heti palkkapäivänä rahaa lähtee erinäisille tileille (joista niitä ei saa noin vain pois…) ja sitten niillä jäljelle jäävillä rahoilla on vaan pakko pärjätä!

  Mä pidän kulutaulukkoa excelin avulla, se on vain summittainen, koska mun ei kuitenkaan tarvitse tietää kuin 100 euron tarkkudella mun kuukauden menoni. Jonain kuukautena saattaa olla tosi paljon laskuja ja välillä taas vähemmän, mutta koska mulla on aina rahaa II tilillä niin se ei haittaa.

  Kaikki kosmisostot (ja kaikki kulutetut tuotteet!!!) kirjaan myös exceliin. Tätä on tullut harrastettua ainakin 3 vuotta.

 10. 11

  Anonyymi sanoo

  Anteeksi kyynisyyteni tuota kirjanpito-ohjelmaa kohtaan, mutta onkohan tota beta-testausta selitetty mahdolliselle Onnekkaalle (?) käyttäjälle miten paljon? Tuolla palvelun kotisivuilla oli jotain ympäripyöreää höpötystä…

  Lähinnä kun luulisi noihin verkkopankin tietoihin pääsemiseen ja niiden kirjaamiseen vaadittavan jonkinnäköisen verkkopankkinsa avaamisen kolmannelle osapuolelle, enkä usko että mikään pankki tarjoaa tällaista mahdollisuutta.

  En siis mitään muuta tapaa keksi, että tietoja sieltä saisi kerättyä minnekään palvelimelle tai palveluun.

  Itse ainakin suhtautuisin melko varauksella moiseen, kyseessä kuitenkin aika henkilökohtainen palvelu, enkä sitä avaisi kolmannelle osapuolelle oli kuinka tiliohjelma tahansa.

  Itseäni ei ainakaan seuraavat kohdat kovin paljoa vakuuta:

  # Tietojen haku tapahtuu tietoturvallisesti ja ainoastaan silloin, kun käyttäjä niin itse haluaa.

  # Tietojen luovutus: kaikki tieto, mitä palvelu sisältää, on ainoastaan käyttäjän itsensä saatavilla eikä sitä luovuteta kolmansille osapuolille.

  Voi toki olla, että olen turhan kyyninen ja pessimistinen tällaisen suhteen mutta no, niin. Sallittakoon se tämän kerran 🙂

  – Elina

 11. 12

  sanoo

  Manna: Kadehdittavan hallussa sinulla on kyllä talousasiat, ei voi muuta sanoa. Itse laitan myös aina palkkapäivän tullen huomattavan summan palkastani tilille, josta niitä ei voi oikein nostaa pois ja loppusummalla on sitten tosiaan pärjättävä. Olisi vaan silti ihana hahmottaa, mihin ihmeeseen se loppusumma katoaa. 🙂

  Elina: Toki saa olla skeptinen, kyllä minuakin mietityttää, kuinka homma hoituu. No, kun homma aukeaa ja pääsen tutustumaan siihen voin punnita, mitä tietoja tahtoo ja uskaltaa ja ennenkaikkea pitää antaa eteenpäin. Raportoin hommasta sitten lisää. 🙂

 12. 13

  sanoo

  ^ säästä kuitit parin kuukauden ajalta niin selviää mihin rahasi katoavat! Se on varmasti se kuuluisa latte-factor eli pienistä ostoksista viikossa tulee isompi summa kuukaudessa/vuodessa…. kummasti ne rahat tosiaan katoavat tililtä!

 13. 14

  sanoo

  Manna: Tein tuota pitkään. Lopuksi minulla oli läjäpäin kuitteja, joita en jaksanut alkaa erittelemään enää ja laskemaan summia yhteen(mitä toki aluksi jaksoin tehdä). Laiska mikä laiska. Olen siis juuri niitä ihmisiä, jotka tahtovat, että kaikki tehdään itseään varten valmiiksi. 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *