Päivä 175: Kuluta, kuluta, kuluta!

Kuten jo eilen mainitsin, olen käyttänyt tänään ja eilen aikaani asuntomme siistimiseen ja ylimääräisestä rojusta eroon hankkiutumiseen. Ylimääräisestä tavarasta eroon hankkiutuminen on ollut minulla prosessina jo pidemmän aikaa ja kosmetiikan vähentämisprojektini on osa sitä.

Kuten olen täälläkin jo muutamaan otteeseen tainnut mainita, haaveilen suuresti elämästä niin vähällä henkilökohtaisella tavaramäärällä, että kaiken tarpeellisen saisi helposti pakattua matkalaukkuun ihan koska vaan. Siihen vapauttavaan vaiheeseen on vielä hieman matkaa, mutta onneksi tilanne on jo hyvällä mallilla (ei tosin vielä kosmetiikan suhteen).

Olen tyhjentänyt kaappeja, komeroita, hyllyjä ja laatikoita ja joihinkin kohtiin asunnossamme olenkin jo erittäin tyytyväinen. Yksi minua miellyttävä paikka on makuuhuoneemme, jossa ei ole mitään sinne kuulumatonta ja joka on nyt oikeasti ihana paikka levätä ja rauhoittua:

Sisustuksessa olen melko tarkka värien kanssa. Jokaisella huoneella on värikoodi ja sitä noudatetaan sisustuksessa tarkasti.

Valolla pieneen makuuhuoneeseemme saa vielä sopivan pehmeän ja rauhallisen tunnelman, mutta valon kanssa oli hieman hankalaa kuvata onnistuneita otoksia:

Kun makuuhuoneessa on selkeät värit (meillä siniturkoosi ja ruskea) ja myös petivaatteet noudattavat väriskaalaa, ei ole ihan niin pahan näköistä, jos (ja meidään tapauksessamme kun) ovenraosta vilkkuu olohuoneeseen petaamaton sänky:

Tässä vielä jälkikäteen lisätty kuva huoneesta sen toisesta, tylsemmästä puolesta vastauksena siihen, onko makuuhuoneessani vaatekkaappia tai muuta vastaavaa.

Makuuhuoneessa on siis neljä vaatekaappia, jotka ovat suureksi osaksi vain wannabe-insinöörin tavaroille ja vaatteille. Tuo poikkeuksellisen kapea ovi seinustan vasemmassa reunassa ei ole mikään kääpiöiden hätäuloskäynti vaan kosmetiikkakomeroni sisäänkäynti. Koska minä sain käyttööni komeron, oli vain oikeus ja kohtuus, että wannabe-insinööri sai makuuhuoneen kaapit. Omat vaatteeni löytyvät kaikki Prinsessahuoneen vaatekaapista ja niitä on todella vähän. Palaan siihen aiheeseen vielä toiste.

Takaisin asiaan:

Tavaranvähennysprojektini on opettanut minua suuresti ja kehittänyt ajatusmaailmaani materian suhteen paljon. Tulen varmasti jatkossa puhumaan enemmänkin tästä prosessista, mutta tällä hetkellä tahtoisin korostaa yhtä tärkeimmistä saamistani opeista:

Jos sinulla on jotain, mistä pidät, käytä sitä ahkerasti!

Kun olen tyhjentänyt kaappejani ylimääräisestä kosmetiikasta ja esimerkiksi vaatteista ja asusteista, olen joutunut heittämään pois valitettavan paljon huonoksi mennyttä tai minulle enää syystä tai toisesta kelpaamatonta tavaraa, josta olen hankintahetkellä pitänyt kovasti. Tuotteet tai tavarat ovat olleet minulle hankintahetkellä todella mieluisia ja olen ollut niistä innoissani, mutta nyt joudunkin hankkiutumaan niistä eroon, vaikka ne ovat lähes koskemattomia. Miksi?

Kun hankkii ihanan hajuveden, ei sitä raaski suihkutella jatkuvasti, sillä sen toivoo kestävän itsellään kauan, onhan se sentään maksanut paljon. Moni ei kuitenkaan saa hajuvettään kulumaan loppuun missään vaiheessa, vaan saattaa jopa kyllästyä siihen jo ennen kuin se loppuu. Useilla löytyy kaapeista monia hajuvesipullon pohjia, joita ei vaan enää tahdo käyttää. Pahimmassa tapauksessa pullon jämät ovat jo menneet huonoiksi, kun niitä seuraavan kerran taas inspiroituukin suihkuttelemaan.

Itse sain helmikuussa ihanan kesätuoksun, jota päätin säästellä kesään asti. Silloin olisin voinut elää nenä kiinni pullossa ja suihkia itseni pyärryksiin siitä. Nyt kun kesä tuli, en enää pidäkään tuoksusta pahemmin ja monesti se jopa äklöttää. Olisiko kannattanut suihkia silloin, kun se oli mieleen?

Kerran sain kesän jälkeen ihanan kausituoksun, jota ei enää valmistettu. Tykkäsin tuoksusta todella paljon ja suihkuttelin sitä hyvin säästeliäästi, sillä jos se loppuisi, en enää saisi sitä mistään. Nyt vuosia myöhemmin sama tuoksu on yksi vessanraikastimistani, sillä säästelin sitä liian pitkään ja tuoksu ehti muuttua melko pistäväksi ja pilaantui.

Monta paitaa, laukkua, kenkäparia ja useat housut ovat lentäneet raivauksissani pois kaapistani, sillä ne ovat olleet niin ihania, että olen säästellyt niitä erityisiin tilanteisiin. Kotona hengailu tai kaupassa känyti ovat sujuneet nuhjuisemmissakin vaatteissa, sillä en ole halunnut kuluttaa ihania vaatteita tylsissä arkipäivän tilanteissa. Ja kun niille olisi sitten tullut sopiva käyttöhetki huomaankin, etten enää pidäkään niistä.

Toistan siis:
Jos teillä on tuote, josta todella tykkäätte, älkää säästelkö ja pihtailko sitä, vaan käyttäkää siitä ahkerasti!

Ei ole mitään järkeä säästellä suosikkiluomiväriään sen loppumisen pelossa tai pitää seksikkäimpiä alusvaatteitaan laatikossa odottamassa vain sitä erityistä hetkeä, puhumattakaan siitä, että käyttäisi kallista kosteusvoidetta niin pihtaillen, että se lopulta onkin mennyt pilalle ennen loppumistaan.

Kuka tunnustaa kuuluvansa pihtailijoihin? Itse olen yrittänyt nyt oikeasti tsempata ja olenkin tänään suihkaissut jo kolmannen kerran itseeni Diorin Miss Cherie L’eau -tuoksua, vaikka olenkin ollut koko päivän yksin kotona kaupalla ja kierrätyslaatikoilla käyntiä lukuunottamatta. Ihan omaksi ilokseni olen siis tuoksunut hyvälle, sillä tykkään tuoksusta kovasti juuri nyt. Jos lähden pihtailemaan tuota, käy varmasti vanha tuttu kuvio: joko en tykkää tuoksusta enää myöhemmin tai sitten se vaan vanhenee.

Pihtailusta on turha puhua blogini pääideasta puhuttaessa. Kulutin siis jälleen loppuun yhden tuotteen:

Tuote oli Lumenen Vitamin C+ Heleyttävät kauneuspisarat, joiden seerumia käytetään iholle kerran päivässä 28 päivän ajan, eli suurinpiirtein saman ajan, kun kasvojen iholla kestää uudistua. Näiden c-vitamiinin olisi tarkoitus kirkastaa ja heleyttää ihoa, mutta runsaan silikonipitoisuutensa vuoksi nämä ovat myös loistavia meikinpohjustajia. Olen melko skeptinen näiden suhteen, mutta taisivat nämä oikeasti jotain tehdäkin, ainakin iho näyttää heleämmältä (mutta syy voi olla myös bareMinerals). Käytin itse nämä pois yöaikaan, mutta suosittelen kokeilemaan päivällä juuri tuon meikkiä pohjustavan ja ihoa siloittavan silikonin vuoksi. Hintansa (n. 30 €) arvoisina en näitä pidä, mutta ihan kiva kuuri tämä silti oli.

Nyt otan testailuun toisenlaisen c-vitamiinipommin, joka on huomattavasti halvempi. Palailen sen suhteen asiaan muutaman viikon kuluttua, jos uskallan suositella sitä muillekin!

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Tartuit tässä muuten hyvään asiaan, joka sopii myös tän blogin teemaan. Mun mielestä on kans aika turhaa säästellä lempituotteita, mutta yritän kuitenkin käyttää myös niitä joista en niin paljon pidä. Vitsi kun saisinkin oman makkarin joskus yhtä siistiks ja rauhalliseks. Taitaa olla melko vaikeeta tässä asunnossa kuitenkin, kun käytössä on oikeestaan vaan tämä huone plus solun keittiö ja kylppäri 😀 ehkä mä jotain parannusta saan aikaan jos järjestelisin säilytysjuttuja uudestaan.

 2. 3

  Anonyymi sanoo

  Taidan kuitenkin kallistua mineraalimeikkien puolelle 🙂 Voiko baremineralssin alle laittaa ihan "normaalia" nassurasvaa, vai pitääkö olla joku tietty?

 3. 4

  sanoo

  Aivan aivan! Ja mikäs on sen itsetuntoa nostavampaa kuin olla kaunis jopa kotona! Koti pitäisi olla rauhan ja hyvän olon tyyssija mutta miten tunnet olosi sellaiseksi jos peilin ohikävellessäsi näkyy riippuvat rintsikkattomat rinnat, vanha kauhtunut paita ja karmea housut!

  Minulla on eräs t-paita kauluspaita (mikälie) joka oikeastaan pitäisi silittää joka pesun jälkeen. (Ei ole pakko mutta kyllä se muutamat hian laskokset ja muut yksityiskohdat huolliteltuina näyttää huomattavasti paremmalt!) Mutta se alkaa oikeastaan olemaan liian pieni minulle. Ympärykseltään se vielä istuu mutta hartioista alkaa mennä jo "hian puolelle" Elikkä hartija saumat eivät ole olkapään lopussa vaan puolessa välissä olkapäätä.

  Joten erään läheisen kummasteluista huolimatta minulle ei ole mikään ongelma käyttää sitä, pestä ja silittää takaisin kaappiin ehkä jopa useamman kerran viikossa. Ja blogimaailmassa kutsuttuja ns. "jumitusvaatteita" en katso ollenkaan pahalla. Jos tykkää ja tuntee olonsa hyväksi niin senkus! Kyllä vaatteesta näkee (ja haistaa) onko se pesty siinä välissä vai ei, että mistään viikkotolkulla pesemättä pidettävästä vaatteesta ei ole kyse!

 4. 5

  sanoo

  redshift: Tilanpuute toki rajoittaa selkeästi. Meillä on nyt onneksi tilaa reilusti, kun muutimme maaliskuussa tähän isompaan asuntoon (n. 70 neliötä). 🙂

  nora ♥: Suosittelen kyllä suuresti tällaista pelkistettyä linjaa, rauhoittaa mieltäkin suuresti. 🙂

  Anonyymi: Voi laittaa mitä vaan kosteusvoidetta alle. Kannattaa kuitenkin antaa imeytyä hyvin aina mineraalipohjien kanssa, niin pohja levittyy siistimmin. 🙂

  Lyyrine: Tuo on kyllä niin totta, että kotona pitää tuntua hyvältä eikä tosiaankaan tunnu, jos peilin ohi kävellessä kurkistaa nuhjuinen ilmestys. Olen itse yrittänyt tsempata kotipukeutumisessa edes jonkun verran viimeaikoina. 🙂

 5. 6

  sanoo

  Aloin seurailla blogiasi tämän viikon maanantaina, jolloin luin kaikki kirjoitukset. En vain pystynyt lopettamaan.. 🙂 Kirjoitat tosi mukavalla tyylillä, ja mulla itselläkin on tapana hullaantua ostamaan erittäin paljon kaikkea. Jos ei nyt meikkejä niin kaikenlaisia rasvoja sun muita ainakin, + muuta tavaraa. Itse asiassa sain inspiraatiota alkaa itsekin käyttää olemassa olevat tuotteet loppuun ennen kuin ostan uusia. Vartalorasvojakin on kertynyt monta purkkia (3 Bodyshopin purkkia ja muitakin), mutta silti ostin uutta: inspiroiduin kokeilemaan L'orealin NutriSoftia kuivalle iholle, ja sehän olikin aivan ihanaa! Ihanan tuoksuista (tuoksut on mullekin hyvin tärkeitä) ja ihanan tuntuista. Tuntuu näin muutaman päivän (tai yön) käytöllä jo pehmentäneen ihoa. Kiitos siis vinkistä 🙂

  Tuoksuista tuli mieleen, oletko kokeillut Pantenen shampoita ja hoitoaineita? Tykkään ihan hurjasti niiden tuoksusta, ja tuloskin on hyvä.

  Mullakin on tapana pihtailla esim. hajuvesien kanssa. Ostin laivalta varmaan kaksi vuotta sitten ihanaa Puman Create -hajuvettä, jota on vielä jäljellä vähän alle puolet.. Pidän siitä toki yhä eikä hajukaan tunnu muuttuneen (?!). Alussa ajattelin juuri niin, että tätä pitää säästellä kun on niin ihanan tuoksuista. Ja yhä vielä sitä on jäljellä..huoh. Typerää.

  Kiitos ihanasta blogista! Erityisesti loppuun kuluneista tuotteista on mukava lukea 😉

 6. 7

  sanoo

  Mulla on se ongelma että Diorin viisikoita ei raaskisi käyttää. Kun Night dust alkoi osoittamaan menevänsä kuopille, mun piti ostaa toinen.
  Pelottaa että joku lemppari vaikka Charming fantasay tai Secret charm loppuisi joskus! Sitä ei saa päästää ikinä tapahtumaan. Mutta mikä on kulutustahti jos kerran-kaksi vuodessa käytän jotain palettia?

 7. 8

  sanoo

  Säästelin tavaroita nuorempana ja sitten huomasin saman kuin sinä. Ei tavaraa kannata säästellä vaan nauttia niin kauan kuin kutakin tuotetta/tavaraa voi yleensä käyttää!

  Nyt yritän päästä eroon hamstraamisesta, kaapista löytyy vielä 2 korkkaamatonta Tigin Masterpieceä, entistä lempilakkaani. Sääli vain kun en voi sietää sitä enää 😛 Ja samoin Body Shopin vartalovoidettakin löytyy vielä useampi purkki ja Korresia, nuo niin mieluusti vaihtaisin luomumpaan (ja uuden tuoksuiseen)!

  Ehkä sitä joskus oppii? 😀

 8. 9

  sanoo

  Kauniit värit olet valinnut makuuhuoneeseen. Tuli tunne, että siellä voi hengittää!

  Tunnustan! Olen hamstraaja, pihistelijä, shoppailija. Minulla on vaatehuone (plus pari muuta kaappia) täynnä vaatteita… Ja muutama MAC-ihanuus odottaa nimenomaan käyttöönottoa "sitten kun on tärkeä tilaisuus". Ja että mitä? Eli: heti huomenna lemppariluomivärit käyttöön.

  Kiitos potkusta peppuun 😉 Lupaan ryhdistäytyä ja saada omaan kotiini enemmän tilaa – kaikin tavoin!

 9. 11

  Anonyymi sanoo

  Onko makuuhuoneessasi laisinkaan vaatekaappia taikkapa kirjoituspöytää? Tuo pelkistetty linja näyttää hyvin mukavalle. Kumpa itsekkin pääsisi tohon vielä joskus. Mutta taitaa jäädä vielä hyvin hyvin kaukaiseksi haaveeksi… Omistan tavaraa aivan järkyttömästi sekä vaatteita sekä kosmetiikkaa sekä paljon muuta tavaraa, jota rn suin päin voisi heittää pois ilman kuluttamatta niitä… :/ Mutta itse suosin sisustuksessa värejä musta, ruskea ja valkoinen. En ole vuosiin ostanut hajuvettä kun käy joka ikinen kerta niin että ostan jonkun kivan tuoksun jaksan sitä korkeintaan viikon ja YÖK kuinka kyllästynyt siihen sitten viikonpäästä olenkaan.

 10. 12

  sanoo

  Mandi: Kiva, että olet löytänyt blogini. 🙂
  En ole vuosiin käyttänyt Panthenen tuotteita, sillä vaikka ne tuoksuvatkin kyllä hyvälle, kaipaa tukkani myös oikeasti hoitavia aineosia eikä vaan keinotekoista siloitusta. Täytyisikin taas käydä joskus tutkimassa Panthenen INCI-listoja ihan mielenkiinnosta. 🙂

  Charming Nails: Sinun meikkivarastoillasi on hyvin epätodennäköistä, että koskaan saat paletteja oikeasti kulumaan loppuun. Käytä nyt ja nauti vaan niistä, vaikka olisivatkin olleet vaan one shot- tuotteita. Turhaan sinä niitä säästelet, käytettäviksi ne on tarkoitettu. Sitten, kun loppuvat, löydät varmasti jotain uutta ihanaa tilalle. 😉

  Nea: Kyllä sitä vaan tosiaan pikkuhiljaa oppii ja jemmailun ja säästelyn lopetettua tajuaa, kuinka ihanaa on taas voida ostaa uutta kokeiluun hyvällä omallatunnolla. 🙂

  N: Nyt vaan ne lempparit käyttöön, siksihän olet ne hankkinutkin! 🙂

  Anonyymi: Lisäsin kuvan huoneen toisesta seinustasta vastaukseksi. 🙂

 11. 13

  Jasmine sanoo

  kiitos, ehkä tämä teksti jumiutuu päähäni niin lujasti että ensi kerralla kun aion säästää jotain asiaa, niin päätänkin olla säästämättä =) minulle on nimittäin käynyt erityisesti monen hajuveden ja vaatteen kanssa juuri niin, että säästän sitä johonkin ''tärkeään'' mutta huomaankin sen olevan sitten pilalla/pieni/etten enää tykkääkkään … ;s
  olisi ihana jos pystyisi heittämään pois kaikki turhat tavarat! tosin vaatteista ja kengistä en kyllä pystyisi luopumaan, vaikka niitä taitaakin olla jo vähän liikaakin …. mutta ne kuuluu persoonallisuuteen ja itseeni, ei niistä kykenisi luopumaan 🙂

 12. 14

  sanoo

  mm haluaisitko tavaroiden lisäksi kuluttaa hieman aikaa ja laittaa tuon Lumenen Natural Coden INCI-listan esille, olisin hirmuisen kiitollinen! :>

  (Kokeilin muuten suosituksestasi Nivea soft caring lotionia ja voin sanoa, että saat minulta pian jonkinsortin kosmetiikkajumala-lisänimen, kaikki suosittelemasi tuotteet ovat olleet ihan mahtavia!)

 13. 15

  sanoo

  Jasmine: Kannattaa tosiaankin käyttää silloin, kun vielä siitä tykkää ja voi käyttää. 🙂

  g: Tarkoitatko Natural Coden täsmähoitoa? Itse täsmähoidon löysin sattumalta suureksi ilokseni juuri kätköistäni, mutta kotelon, jossa sen inci on, olen jo heittänyt menemään. :/
  Kiva, että olet löytänyt hyviä tuotteita suosittelemieni joukosta. 🙂

 14. 16

  sanoo

  Mä taas oon hamstraajan vastakohta, mun koko omaisuus mahtuu kahteen suureen matkalaukkuun, yhteispaino n. 40 kg :). Vanhempien luona on sitten myös muutama laatikko lapsuusmuistoja sun muita. Tällä hetkellä nukun kämppikseni pomon lainaamalla sängyllä ja läppärini istuu kauniisti vanhan varastosta löytyneen tuolin päällä.

  Vaatteiden, hajuvesien ja kosmetiikan kanssa oon samanlainen, kaikki uudet tuotteet heti käyttöön, jopa käytän niitä ihan liikaa (=jumitan ja pahasti) muutamana ekana päivänä kun oon niin innoissani. Nyt on pitänyt opetella olemaan läträämättä liikaa kun tuo ihana Lushin kosteusvoide on kuitenkin 50 dollaria purkki :).

 15. 17

  sanoo

  Athelas: Jos vain kosmetiikkaa ei laskettaisi, niin pystyisin kyllä jo varmasti samaan (ottaen huomioon, ettei matkalaukkuihin myöskään tarvitsisi änkeä keittiövarusteita pahemmin). 🙂
  Ihanaa, että sinulla on tuollainen tilanne, juuri tuosta minä haaveilen. Kulukaa meikit, kulukaa! 😉

 16. 18

  toisaa sanoo

  Mahtava elämänohje, todella asiaa 🙂 Hamstraajan vikaa löytyy minustakin, mutta pyrin välttämään sitä juurikin käyttämällä tavarat loppuun ennen kuin hankin uusia. Mutta sitten kun saa jonkun uuden tavaran, jota on halunnut, minusta siitä pitää iloita ja nauttia sydämen kyllyydestä! Huonompi olen sitten siinä, että heittäisin pois esim. käyttökelvottomaksi menneet vaatteet, sillä "sen vois vielä ehkä korjata" – mitä en kuitenkaan koskaan tee.

 17. 19

  sanoo

  toisaa: Minä olen viime aikoina oppinut myös vaatteiden kanssa, että vaikka se olisi ostettaessa ollut kuinka kallis, ei sillä ole mitään arvoa, jos se vaan makaa kaapin perällä käyttämättömänä. Ja jos on vaatetta käytä ja se vaan on rytyssä kaapin nurkassa, en selkeästi arvosta sitä tarpeeksi pitääkseni sen. Näin ollen vaatteen siis voi selväti laittaa eteenpäin. Enemmän arvostan sitä tilaa, jonka se vaatekaapistani vapauttaa. 🙂

 18. 20

  sanoo

  Luulin olevani yksin tämän pihtausongelman kanssa. Kivoimmat farkut ja paidat pääsevät päälleni harvakseltaan, koska pelkään niiden menevän pilalle. Kuinka ollakaan, eräs lempipaitani on jäänyt minulle nyt pieneksi… Täytyy muuttaa omaa asennetta enemmän carpe diem -tyyppiseksi, kiitos tästä(kin) postauksesta! 🙂

 19. 21

  sanoo

  Sallamaari: Käytä tosiaan ihmeessä, eivät ne käytössä pilalle mene ja ehdit nauttia niistä, kun vielä ovat sopivan kokoisia ja näköisiä! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *