Päivä 135: Co-pesu

Moni on kertonut lukevansa blogiani mielellään siksi, että saa siitä hyviä uusia vinkkejä itselleen. Tämän vuoksi ajattelin laittaa jakoon taas pienen vinkin, josta on ainakin pienelle kansanryhmälle hyötyä itseni mukaan lukien.

Vinkki on tuttu hiuspiireissä pyöriville. (”Whaaat, onko sellaisetkin? Mistä, oi mistä olen jäänyt paitsi!” pohtii nyt joku epätoivoinen.) Tukkani perusteella en todellakaan näytä sellaisissa piireissä pyörivältä inside-tiedon omaavalta, mutta olenkin aina ollut enemmän teorian kuin käytännön ihminen. Tukkani ei siis kerro mitään hiustietoudestani, joka ei kyllä ole laaja muuta kuin teorian osalta. Turha siis pyytää näyttämään kampausten tekoa. Voin sanoa, että tuuheutta saat tukkaasi tupeeraamalla sitä alta, mutta en todellakaan osaa näyttää mitään tai tehdä mitään itse.

Mutta siis päivän aiheeseen, eli co-pesuun. Co-pesu on lyhenne sanoista conditioner only ja siinä nimensä mukaisesti on kyse siitä, että hiusten pesuun käytetään pelkkää hoitoainetta eikä ollenkaan shampoota. Homma on ideaalein niille, joilla on kuiva päänahka, joka pahimmillaan jopa kutisee ja ärtyy. Kyseessä on myös vinkki, joka sopisi hyvin Johanna Tukiaisen kutreille… Itse käytin tätä aikoinaan paljon, kun puhkiblodasin tukkani hamppupesäksi. Tämä siis kosteuttaa tukkaa tehokkaasti. Vaalennetulle tukalle tämä tosiaankin sopii hyvin, mutta muuten vastavärjättyä tukkaa tämä saattaa hieman haalistaa, sillä hoitoaineen muhittelu liuottaa väriä helposti.

Ideana on siis, että tukan pesu tehdään käyttämällä pelkkää hoitoainetta shampoon sijaan. Hiukset kostutetaan, päänahkaan hierotaan reilut kouralliset silikonitonta hoitoainetta ja annetaan muhia esimerkiksi suihkumyssyn alla noin 5-15 minuuttia. Tämän muhimisen aikana ylimääräiset rasvat liukenevat hiuspohjasta ja hiuksista ilman, että tukka kuivuu. Todella hamppuisten hiuksien latvoihin voi vielä laittaa jonkun tehohoidon vaikuttamaan. Tässä vaiheessa voi tehdä testin, onko oma suihkumyssy hyvä: Jos kuminauha on niin tiukka, ettei vesi lähde valumaan, on kaikki kunnossa. Jos vesi lähtee valumaan, niin kannattaa harkita uuden ostoa.

Kun hiukset ovat muhineet myssyn alla tarpeeksi kauan, lasketaan hiuksiin ripaus vettä ja emulgoidaan. Yksinkertaisesti sanottuna tässä vaiheessa leikitään, että päähän on lisätty shampoota ja sitä hierotaan kuin normaalisti tukkaa pestessä. Tämä ”vaahdotus” on syytä tehdä huolella ja ajan kanssa, sillä muuten tukka jää helposti likaisen oloiseksi. Tämän jälkeen hiukset huuhdotaan normaaliin tapaan.

Monet, joiden hiukset ovat taipuvaisia kihartumaan, ovat sanoneet tämän pesutavan lisäävän hiuksien taipuisuutta. Varmasti lisääkin, sillä kosteutettu hius jaksaa kihartua paremmin. Tämä pesutapa toimii useimmilla silloin tällöin toteutettuna, mutta ei välttämättä jatkuvassa käytössä, sillä se ei ole yhtä tehokas kuin shampoopesu. Hellävarainen ja hiusta kosteuttava se kuitenkin on, joten kuivahiuksisten ja kuivapäänahkaisten kannattaa ehdottomasti kokeilla. Myös ne, jotka haluavat pörröönsä hieman sileyttä ja litistystä voivat kokeilla tätä metodia.

Hyviä ja toimivia silikonittomia hoitoaineita tähän tarkoitukseen ovat mm.
-XZ:n hoitoaineet (Suklaa & vanilja on oma suosikkini)
-Erittäin Hieno Suomalainen -hoitoaineet
-LV-hoitoaineet
-Herbinan hoitoaineet

Itse arvostan näissä näiden edullista hintaa ja helppoa saatavuutta marketeista, sillä tässä menetelmässä hoitoainetta tosiaankin kuluu reilusti.

Ja älkää sitten kokeilko kotona Fructiksella tai muilla silikonipommeilla, sillä ne vain lähmäävät tukkanne eikä siitä todellakaan tule ilmavaa tai puhasta! Silikonittomuus on tässä hommassa lähes ehdotonta!

Onko co-pesu jollekin entuudestaan tuttu juttu? Innostuiko joku kokeilemaan kyseistä pesutapaa?

Sitten taas blogin varsinaiseen aiheeseen, eli loppuun kuluneisiin tuotteisiin.

Ette usko, miten innoissani olin eilen, kun käytin viimeiset pisarat Lumenen Kevyesti päivettävästä vartaloemulsiosta!

Vihdoinkin viimeinen kappale näitä kului loppuun! Tuotteessa ei siis ole mitään vikaa ja olen sen usein blogissani ylistänytkin parhaaksi kevyesti päivettäväksi, mutta ajatus siitä, että nämä vihdoin loppuivat minulta sai minut taivaisiin. Enää pari vartalovoidepönikkää ja sitten saan ostaa jonkun uuden! Olin vielä nukkumaan mennessänikin eilen tästä niin innoissani, etten meinannut saada unta. Kuulostaa jälleen melko sekopäiseltä…

Tänään loppui myös Diorin HydrAction Visible Defense Light Creme SPF 20:

Tämä oli vain 15 ml matkakoko, mutta kesti kuitenkin pitkään. Tuote oli melko hyvä, mutta en kuitenkaan jostain syystä täysin rakastunut siihen.Kosteutti hyvin, imeytyikin kivasti ja tuntui iholla ihan hyvältä. Mitään erityistä valittamista en tästä keksinyt, mutta jostain syystä tämä ei vaan tuntunut Siltä Täydelliseltä Voiteelta, jonka etsintä jatkuu siis yhä. Loistavaa tässä oli kuitenkin se, että suojakerroin oli 20, mutta en pidä tätä yli 60 euron arvoisena voiteena kuitenkaan.

Tästä voiteesta tuli mieleeni suuri harmistus ja kiukutus, jonka tunnen. Tämä harmistus ja kiukutus johtuu siitä, että olen hävittänyt tämän saman sarjan silmänympärysvoiteesta (SPF 20) saamani näytekoon, joka olisi ollut kovasti hyödyksi nyt kesällä. Harmittaa suuresti, sillä kuukauden etsintäkään ei ole tuottanut tulosta. Tuubi on ja pysyy kateissa. Olen kuitenkin varma, että jos ostaisin sitä purkillisen, löytäisin tuubin heti. Ja sitäpaitsi minulla on kyllä muita silmänympärysvoiteita, mutta niissä vaan ei ole suojakerrointa. Olen siis pattitilanteessa lakkoni vuoksi. Tarvitsisin suojakertoimellisen silmänympärysvoiteen, mutta en tahtoisi antaa tuumaakaan periksi lakossani. Yrittänen siis selvitä ilman. Onneksi meikkivoiteissani on kuitenkin suojakerroin ja muutenkin teen töitä kaiket päivät, eli en edes ehdi oleilla auringossa. Jotain hyvää siinäkin…

Päätin poistaa kadonneen tuubin aiheuttamaa kiukutusta piristämällä itseäni söpöillä kynsikoristeluilla:

Aiemmin kuvaamani Natural Coden Be Fabulous -lakan päälle meni kerros OPI:n Princesses Rulea ja Konadilla tehdyt perhoset ja strassi. Kuinka suloisilta nuo näyttävätkään lyhyissä kynsissä! Olen joissakin tapauksissa melko helppo yksilö, sillä näinkin yksinkertainen asia piristi päivääni huomattavasti. Piristyykö jonkun muun päivä kivoista lakkauksista? Samasta syystä pidän varpaiden kynnet lakattuna ja hoidettuna ympäri vuoden: pirteiden väristen varpaiden kurkkiminen piristää varmasti ksken synkän talvisen lumimyräkän.

Synkästä lumimuräkästä tulikin mieleeni vielä tämän päivän synkkä, sateinen ja kurja ilma. Siinä missä aurinkoiset päivät saavat minut käyttämään pirteitä värejä meikissäni, antavat myös synkemmät säät välillä vaikutteita (vaikka välillä kapinoinkin synkkää säätä vastaan pirteillä meikkisävyillä). Tänään synkkä sää vaikutti meikkiini näin:

Silmämeikkiin käytin kalpeaa kultaa ja kevyttä harmaata L’orealin 303 Beige Taupe kolmen luomivärin paletista. Rajaukset tein mustanharmaalla geelirajuksella.

Huuliin päätyi jälleen nudepuna, tällä kertaa L’orealin Color Riche Sheer 466 Sheer Nude.

Vaikuttaako sää teidän meikkaukseenne?

Kommentit
 1. 1

  Elina sanoo

  Pieni typo, neuvot shampoottomassa pesussa käyttämään kourallisen silikonitonta shampoota – eli varmaan hoitoainetta?

 2. 2

  Anonyymi sanoo

  "Ideana on siis, että tukan pesu tehdään käyttämällä pelkkää hoitoainetta shampoon sijaan. Hiukset kostutetaan, päänahkaan hierotaan reilut kouralliset silikonitonta shampoota…" Hauska typo, vie vähän niinkun pohjan koko touhulta 😀

 3. 3

  Anonyymi sanoo

  "Hiukset kostutetaan, päänahkaan hierotaan reilut kouralliset silikonitonta shampoota"

  Vai sittenkin hoitoainetta? Menin ihan sekaisin tuosta hetkeksi 😀

 4. 4

  sanoo

  Co- pesu on meillä suosittu pesumuoto talvisin 🙂 Jopa avo aina oikein erikseen pyytää saunoessa sopivaa hoitista saunaan 😀
  Todella nätit kynnet sulla!
  Niin ja sää vaikuttaa ehdottomasti. Ensinnäkin käytännön syistä; jos sataa, on turha edes meikata kummemmin (Kuljen joka paikkaan fillarilla), jos taas on kova helle, ei ole kiva pistää paksua pakkelia. Sitten juurikin pilvisellä säällä tulee yleensä laitettua jotain hillitympää ja aurinkoisella säällä jotain kirkkaampaa/raikkaampaa 🙂

 5. 5

  sanoo

  "Hiukset kostutetaan, päänahkaan hierotaan reilut kouralliset silikonitonta shampoota ja annetaan muhia esimerkiksi suihkumyssyn alla noin 5-15 minuuttia."

  Tarkoitat varmaankin silikonitonta hoitoainetta:)?

 6. 6

  sanoo

  Typo korjattu! Sainpahan ainakin huomata, että tosiaankin luette tekstini tarkasti ja ajatuksella…toisin kuin minä. 😉

 7. 8

  Anonyymi sanoo

  Itelleni kanssa "hoitoainepesu" on ennestaan tuttu, ja silloin tällöin toteutan.

 8. 9

  sanoo

  Co-pesu on ennestään tuttu mutta olin jo unohtanut sen olemassaolon! Kiva kun muistutit -tätä vaalennetut kutrini varmasti kesällä kaipaavatkin.

 9. 10

  Anonyymi sanoo

  Käytän muina viikonpäivinä tuota Co-pesua, mutta yleensä silti pesen kerran viikossa samppoolla.
  Käytätkö koskaan syväpuhdistavaa samppoota?
  Itselläni on luonnostaan melko kullan väriset hiukset, mutta olen löytänyt hiuväreistä juuri hiusteni omaa sävyä olevan värin ja värjään sillä eli kirkastan hieman sävyä, vaalenee varmaan hieman muttei paljon. Koska omat hiukseni ovat kiillottomat niin värjäys saa aikaan hienon kiillon ja pienen sävvytaitoksen. Onko tämä siis niin hiuksia rasittavaa kuin täysi blondiksi vetäminen kuin asteen tai ei juuri astettakaan vaalentava väri.

 10. 11

  sanoo

  CO-pesu on tuttu ja toimiva 🙂 Itselläni toimii myös ilman muhittelua eli laiskana tyttönä "pesen" hoitsikalla suoraan. Tosin CO-pesun jälkeen hius ei ole niin muhkea kuin shampoilun, mutta sehän on ymmärrettävää. Suosittelen lämpimästi ja ehdottamasi hoitsikat on oikein hyviä. Myös Tigin MM ja O&H toimii tässä, jos haluaa vähän luxusta pesuun 😉

 11. 12

  Marmuli sanoo

  Ihana blogi! hei haluisin tietää voiko tän co-pesun tehdä tigin headshot hoitsikalla? Mulla ei nimittäin oo mitään muuta 🙁 en tiiä onko siinä silikonia, koska olen tyhmä. 🙂

 12. 13

  Anonyymi sanoo

  Oletko koskaan kokeillut Herbinan Marja Spa kosteusvoidetta. Siinä on erittäin hyvä tuoksu (kaikki ei silti tykkää hajusta varmaankaan) vadelmanektaria sekä hunajayhdistettä. Itselläni kosteuttaa erittäin hyvin, itselläni on erittäin kuiva iho. Hintakaan ei ole kovin paha markettituotteeksi.

  Lainaus oman Marja Span etiketistä.
  Hoitava ja nopeasti imeytyvä kosteusvoide päivittäiseen käyttöön. Vadelmanektari ja hunajayhdiste kosteuttavat ihoa tehokkaasti ja säilyttävät ihon luonnollisen kosteustasapainon. Miellettyvän raikas tuoksu. Suosittelen!

  INCI kyllä alkaa näin: Aqua, Paraffium Ligiuidum, glyserin, mutta muuten hyvä ja melko kosteuttava kyllä itselläni ainakin.

  t. ANNa

 13. 14

  Anonyymi sanoo

  Sää vaikuttaa meikkaamiseeni ainakin sillä tavoin, että sateisella/todella helteisellä, hiostavalla ilmalla käytän mielummin vedenkestävää l'orealin eyelineriä (oletko muuten kokeillut, mielipiteitä? tiedätkö jotain muita vastaavia "markettituotteita"?) ja vedenkestävää ripsiväriä. 🙂

 14. 15

  Anonyymi sanoo

  Täytyypi kokeilla, kiitos vinkistä! 🙂
  Eli tää siis tuuheuttaa right? Kelpaaks suihkumyssyn sijasta vaikka joku pyyhe, vai onks myssy must tässä? =D

 15. 16

  sanoo

  Kätevää, ei tullut edes ajatelleeksi, ihon rasvapesun on jo työnkin puolesta oppinut.
  Mieliala taitaa vaikuttaa säätä enemmän meikkiin… tosin joskus voisi muistaa sen vedenkestävän meikin sateella tai hirveällä helteellä…

 16. 17

  sanoo

  Enpä ole ennen kokeillu hoitoainepesua. Tarvis ensin hommata se suihkumyssy. Ja taitaa olla silikonia tuossa hoitoaineessaki..

 17. 19

  sanoo

  Anonyymi: Kiva, että joku tykkää katsella päivän meikkejä. Näidenkin kanssa olen tosin enemmän teoriaihminen kuin käytännön toteuttaja… 🙂

  Anonyymi: Käytän syväpuhdustavaa shampoota (ihan vaan VO5 kerran tai pari kuussa).
  Vaalennus on aina toki rasite hiuksille, mutta vaalennusaineesi ei ilmeisesti ole kovin tuju, mikäli se vaalentaa hiuksiasi vain hieman. Käytä siis huoletta, jos et ole ongelmia huomannut hiusten kunnossa. 🙂

  Marmuli: Headshotista löytyy dimethiconea, joten ei välttämättä oikein toimi hommassa.

  Anonyymi: En ole kokeillut Marja Spata enkä taida uskaltaakaan, sillä mineraaliöljy heti toisena incissä saattaa aiheuttaa minulle tukkeutumia ihoon. Kaulavoiteeksi voisin kyllä ostaa herkullisen tuoksun houkuttelemana. 🙂

  Anonyymi: Jos en ole ihan väärin ymmärtänyt niin Lorealin vedenkestävä eyeliner on jäänyt pois valikoimista. Huipputuote kyllä, sillä varsinkin tuo sivellinkärki on loistava. Toista yhtä hyvää vedenkestävää en minäkään ole löytänyt vielä.

  Anonyymi: Co-pesu ei tuuheuta vaan kosteuttaa hiuksia.

  Meri: En osaa yhtään sanoa vielä. Tällä hetkellä suurin este taitaa olla pakkausmateriaalin vähyys. Luultavasti heinäkuussa taas kaupittelen. 🙂

  Hauska kuulla, että noinkin monelle co-pesu on jo tuttu juttu! 🙂

 18. 20

  sanoo

  En oo kokeillut co-pesua ikinä, vaikka siitä tiedän. nyt muistutit sopivasti, joten taidan testailla 🙂

  ja kynsilakka on muuten helppo päivän piristys!

 19. 21

  sanoo

  Co-pesu kuullosti kivalta, en ole aikaisemmin tajunnutkaan että hoitoainetta voi noinkin käyttää. 🙂 Mä piristyn kanssa kynsien laittelusta. Tosin mulla on vaan kynsi tarroja, mutta niilläkin saa ihan kivan näköistä jälkeä aikaan. Piristyksen lisäksi tosin käytän lakkaa ja tarroja senkin takia,että mulla on paha tapa pureskella kynsiä kun olen stressaantunut. Eli meilkeinpä koko ajan, koska töissä joutuu oleen..

 20. 22

  sanoo

  MarjaSpa -sarjassahan on kaksi kosteusvoidetta (ja itseasiassa kolmas 2in1 yövoide-päivävoide), minulla on "ravitseva kosteusvoide 24h", en muista mikä se toinen oli josta anonyymi ilmeisesti puhui, molemmissa kuitenkin sama ihana tuoksu 🙂

  Vilkase toki tämänkin inci:ä? :>

  Aqua, Cetearyl Alcohol, Hydrogenated Polydecene, Butyrospermum Parkii Butter, Cetyl Alcohol, Dioctyl Ether, Glyserin, Betaine, Sunflower (Helianthus Annuus) Seed Oil, Avocado (Persea Gratissima) Oil, Cetearyl Glucoside, Sweet Almond (Prunus Amygladus Dulcis) Oil, Strawberry (Fragaria Ananassa) Seed Oil, Panthenol, Polyacrylamide, C13-14 Isoparaffin, Laureth-7, PEG-8, Tocopherol, Ascorbyl Palmitate, Ascorbic Acid, Citric Acid, Phenoxyethanol, Ethylhexylglyserin, Parfum, Disodium EDTA, Sodium Hydroxide

 21. 23

  Anonyymi sanoo

  Mulla on nyt hoitoaine päässsä vaikuttamassa, kiitos vain vinkistä 🙂

 22. 24

  sanoo

  Sanni: Kiitos incistä, tuo vaikuttaisi kyllä kokeilemisen arvoiselta voiteelta!

  Anonyymi: Tulethan kertomaan, mitä pidit lopputuloksesta. 🙂

 23. 25

  sanoo

  Hei, voisitko antaa neuvoja sellaseen ongelmaan, kun mulla tulee aina välillä meikatessa huulten ympärille sellaset vaaleet reunat. Vaikka levitän meikkivoiteen siihenkin, niin ei sen alueen väri mihinkään muutu. Se ei onneks kauheesti näy muuten kuin huulimeikin kanssa, mitä käytän aika harvakseltaan 🙂

 24. 27

  sanoo

  Mulla taitaa muuten olla sama ongelma kuin redshiftillä, eli kun meikkaa huulet välillä jää valkoinen "alue" siihen ympärille. Näyttää vähän siltä kuin olisi vaalean kynän kanssa rajannut huulet yli rajojen.
  Mutta ei tosiaan joka kerta tule,jännä juttu.

 25. 28

  Anonyymi sanoo

  Oletko koskaan perehtynyt itsetekoisiin naamioihin? Olisi joskus kiva jos olisit perehtynyt niihin ja tekisit niistä postauksen joskus jos vain mahdollista. 🙂

 26. 29

  sanoo

  Juu, samanlaista co-pesua tulee silloin tällöin itsekin harrastettua. Toisinaan käytän vastaavasti hiustenpesuun Erioilia, esim matkoilla kun en viitsi raahata mukana montaa eri putelia.

  Sää vaikuttaa meikkiini mutta lähinnä tuotteiden vedenkestävyyden suhteen eikä niinkään värien suhteen.

 27. 30

  Anonyymi sanoo

  Enpä ollut ennen edes kuullut co-pesusta, mutta päätin kokeilla sitä kuiviin hiuksiini. Nyt odotan niiden kuivumista nähdäkseni lopputuloksen =)

 28. 31

  sanoo

  Anonyymi: Olen perehtynyt sen verran, että tiedän teoriassa millä kotikeittiön aineksilla pitäisi saada mitäkin aikaan, mutta käytännössä en ole innostunut kokeilemaan. Jos innostun, teen siitä kyllä postauksen. 🙂

  Rhia: Mielenkiintoinen idea tuo Erioil, täytyykin varmaan joskus kokeilla. 🙂

  Anonyymi: Tule ihmeessä kertomaan, millainen lopputulos oli. Parhaiten olen itse saanut toimimaan kosteassa tukassa, mutta kerro ihmeessä, miten kuivan tukan kanssa kävi. 🙂

 29. 32

  Anonyymi sanoo

  "Anonyymi: Tule ihmeessä kertomaan, millainen lopputulos oli. Parhaiten olen itse saanut toimimaan kosteassa tukassa, mutta kerro ihmeessä, miten kuivan tukan kanssa kävi. :)"

  Anteeksi epäselvä kommentti, tietenkin siis pesin kosteissa hiuksissa, mutta hiukseni ovat vaan laadultaan kuivat 😀 Mutta ihan hyvin toimi, kiitos vinkistä!

 30. 34

  sanoo

  Hei, tutstuin blogiisi muutamia päiviä sitten ja onkin nyt ehdottomasti kiinnostavin. En nimittäin jaksa aina lukea kirjoittajan elämästä, mutta sinä keskityt aiheeseen, annat oman arviosi käyttämistäsi tuotteista ja huisin hyviä käyttövinkkejä.
  Itse työkennellin aikoinaan kosmetologina, mutta päivitys on tarpeen.

  Itse kysymykseen: Tuo hoitoaineella hiustenpesu on ideana erittäin hyvä, mutta nyt kysyisin sinulta neuvoa. Mitkä muotoilutuotteet ovat silikonittomia (sarja tms), koska itse föönaan hiukseni, mutta suihkutettavan kampaushesteen kanssa siitä ei tule mitään—harja tarttuu koko ajan hiuksiin, muotoiluvaahdoista jää ikävä tahmaisuus jne…

  Etsin lähinnä tuuheuttavaa muotoilutuetta ilman silokoni.

  Kiitos, jos ehdit vastailla! 🙂

 31. 35

  sanoo

  Tiina: Kiva kuulla, että olet tykännyt blogista. 🙂
  Mitenkäs olisi esimerkiksi Tigin Cocky (silikoniton), joka on kosteaan tukkaan levitettävä voidemainen tuote? Ilman fööniä tekee kevyttä tuuheutta ja föönin kanssa runsaampaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *