Ohjeita hiustenkuivaajan ostajalle

Minulla on nyt näköjään menossa hirveä hiuksiin liittyvä bloggausripuli (onko se puheripulin moderni muoto?), joten jatkan sitä vielä tänään hiustenkuivaajiin liittyvän postauksen merkeissä.

ghd air hairdryer

Minulle hyvä hiustenkuivaaja on nimittäin yksi tärkeimmistä asioista ja luopuisin varmasti mielummin hiusharjastakin kuin hyvästä hiustenkuivaajasta.

Minulla on melko paksut hiukset enkä voisi kuvitellakaan, että menisin nukkumaan märillä tai edes kosteilla hiuksilla. Varsinkin takaosan alempien hiuskerrosten tyviosoiden kuivumiseen menee ikuisuus ilman fööniä (föönasin juuri hiukseni kuivaksi maltettuani kokeilun vuoksi odottaa viisi tuntia niiden kuivumista) ja jos painan pääni tyynyyn hiusten ollessa kosteat ja annan niiden muhia koko yön tyynyä vasten (en ole yöpyörijä, joten herään lähes poikkeuksetta samasta asennosta, johon nukahdinkinkin), ovat ne yhkä klähmäisen tuntuiset kuin mitä ne olivat ennen hiusten pesua.

ghd air hairdryer

Hyvä fööni ei siis oikeastaan ole vain tärkeä juttu vaan elinehto. Inhoan lyhyitä yön tai parin kyläilyreissuja, joilla minulle vakuutetaan, ettei minun tarvitse ottaa omaa fööniäni mukaan ja että voin lainata kyläilypaikan emännän fööniä. Perillä minua odottaa sitten vähintään vuosikymmenen vanha kapistus, joka vastaa tehokkuudeltaan tuuletinta.

Moni ei ymmärrä hyvän ja huono hiustenkuivaajan eroa ennen kuin on ihan oikeasti saanut kokeilla hyvää fööniä. Niissä todellakin nimittäin on eroja ja varsinkin pidemmissä ja paksummissa hiuksissa huomaa, kuinka nopeasti hyvä fööni voikaan (miedommallakin lämmöllä) kuivata hiukset.

ghd air hairdryer

Näissä postauksen kuvissa näkyy töiden kautta kokeilulainaan saamani ghd Air -hiustenkuivaaja, mutta totuus on, että meillä on kotona vieläkin tehokkaampi tapaus. Ruotsalainen kaipasi aikoinaan uutta hiustenkuivaajaa ja hänellä oli sitä hankkiessaan päällä tyypillinen miehet ja elektroniikka -vaihde: hänen oli saatava parasta. Pitkällisen googlettelun perusteella hän päätyi ostamaan ammattilaislaatuisen BaByliss 2300-2400W Ionic -föönin, joka on niin loistava kapistus, että siirryin itsekin käyttämään sitä (oma vanha föönini oli lähes yhtä tehokas, mutta tämä vei siitäkin voiton).

ghd air hairdryer

Koska hyvä hiustenkuivaaja on minulle tärkeä asia, mutta tiedän, ettei monella ole aavistustakaan siitä, kuinka löytää itselleen hyvän vaihtoehdon, kokosin pari vinkkiä, joihin kannattaa kiinnittää huomiota hiustenkuivaajaa valitessa:

Laitteen tehokkuus

Hiustenkuivaajassa esitetty wattiluku kertoo laitteen tehokkuudesta, eli siitä, kuinka suurella teholla se kykenee puhaltamaan. Jos hiuksia föönaa usein ja ne ovat paksut, kannattaa valita hiustenkuivaaja, jossa on suuri wattimäärä. Wattien määrä vaikuttaa myös föönin lämpöön. Jos haluaa hyvätehoisen laitteen, kannattaa valita laite, jossa on vähintään 1800 wattia. Ohuemmilla hiuksilla ja vähäisessä käytössä riittävät vähemmätkin watit. Korkea wattien määrä voi tehdä föönistä äänekkäämmän, mutta toisaalta sillä tarvitsee yleensä puhallella vähemmän aikaa.

Laitteen teknologia

Erilaisiin teknologioihin perustuvat föönit voivat kuulostaa kuluttajan korvaan heprealta, joten tässä pieni selvennys niiden eroista:

* Ioniteknologiaa hyödyntävät föönit kuivaavat hiukset nopeammin. Niiden teho perustuu negatiivisiin ioneihin, jotka saavat kosteuden haihtumaan hiuksista nopeammin, jolloin myös hiusta vauroittavaa lämpöä tarvittaan vähemmän. Ioniteknologia voi myös vähentää hiusten sähköistymistä.

* Keraamisissa hiustenkuivaajissa hyödynnetään hellävaraista infrapunalömpöä, joka jautuu hiuksiin tasaisesti ja kuivattaa ne mahdollisimman vähäisellä rasituksella.

* Turmaliinihiustenkuivaajat hyödyntävät turmaliinimineraalia tehden hiuksista pehmeät ja kiiltävät sekä ehkäisevät liiallista kosteuden haihtumista.

Nykyään monissa fööneissä yhdistetään erilaisia teknologioita, joten parhaimmillaan kaikki kolme teknologiaa voivat myös löytyä samasta laitteesta.

ghd air hairdryer

Lämmönsäätö

Hyvässä föönissä on mahdollisuus säätää lämpötilaa. Yleensä föönit tarjoavat mahdollisuuden käyttää kahta lämpötilaa (kuumempi on paksuille ja karheille hiuksille ja toinen normaaleille ja hennommille hiuksille), joiden lisäksi laitteessa on vähemmän lämpöä tuova puhallus (johon olisi hyvä vaihtaa, kun hiukset ovat n. 80% kuivat)  ja usein vielä erikseen viileäpuhallusnappi, jonka avulla föönin kumman ilman muotoilemat hiukset voidaan viilentää ja saada asettumaan muotoonsa.

Suuttimet

Yleensä hiustenkuivaajan mukana tulee kohdennettu suutin, jonka avulla hiustenkuivaajan puhallus ja lämpö kohdistuvat sen nimen mukaisesti haluttuun hiusosioon.

Kannattaa miettiä, haluaako ostaa laitteen, jonka mukana tulee myös diffuusori. Toisin kuin usein luullaan, voidaan sitä käyttää paitsi kiharien ja taipuisien myös suorienkin hiusten hellävaraiseen kuivaamiseen. Diffuusori levittää ilmaa laajemmalle alueelle ja asettamalla diiffuuseripään hiuspohjaa vasten voidaan laitteella esimerkiksi tehdä pientä pyörittävää liikettä, joka auttaa tuomaan suoriinkin hiuksiin volyymia.

Johdon pituus

Jos käytät laitetta vain harvoin ja tiedät yhteisten hetkienne yleensä olevan kotioloissa, joissa pistorasia on aina lähellä, ei johdon pituutta tarvitse turhaan miettiä, mutta jos hiustenkuivaaja on myös matkakumppani, kannattaa varmistaa, että laitteessa on melko pitkä johto – hotellien pistorasiat kun eivät aina välttämättä ole parhaalla sijainnilla.

ghd air hairdryer
Kuinka tärkeä laite hiustenkuivaaja on teille?


Lue myös nämä postaukseni:

Ostolakossa Cloud Nine The Touch Erilaiset föönit Ostolakossa paras suoristusrauta Cloud Nine

Kommentit
 1. 1

  momo sanoo

  nyt on kyllä pakko myöntää, että hiustenkuivaaja ei ole ollenkaan tärkeä vekotin itselleni! mulla on säälittävän ohuet hiukset, joiden hyvä puoli kuitenkin on, että ne kuivuvat nopeasti. siispä melko harvoin tulee turvauduttua kuivaajan apuun; tuntuu, että se vaan kuivattaa hiusta!

  mutta todella hyödyllinen postaus jonka varmasti kaivelen esille jos nykyisestä kuivaajasta jättää aika lähitulevaisuudessa 😀 olisi aivan huippusupermahtavaa, jos tekisit samanlaiset suoristusraudoista!!! mulla on ollut jo pitkään haaveissa suoristusraudan hankkiminen, sillä siten saattaisin minäkin liruletti saada taipuisaan tukkaani nostetta ja ennen kaikkea siisteyttä. taipuisat hiukset kun tahtovat näyttää vähän huolittelemattomilta, jos niitä ei suorista. mulla ei kuitenkaan ole aavistustakaan, millainen kannattaisi hankkia! haluaisin oikeasti laadukkaan masiinan, enkä varsinkaan halua maksaa pelkästä brändistä. olen kuitenkin hieman laiska perehtymään! 😀 joten tällainen postaus aiheesta olisi IHANA!

 2. 2

  Laura sanoo

  Juuri eilen pähkäilin tän asian kanssa kun menin ostamaan uutta fööniä 😀

 3. 3

  sanoo

  Tär-ke-ä!!
  Epämääräinen luonnonkihara näyttää järkyltä tyynyä vasten kuivettua. Hiukset on myös vaikeammat käsitellä ja roikkuvat päätämyöden ilman muotovaahtoa ja föönausta.

 4. 4

  Satuinkeri sanoo

  Fööni on ehdottomasti tärkein laite mulle. Mulla on hyvin lyhyet ja luonnonkiharat hiukset. Ilman kuivaajaa olisin pulassa. Mulla on ammattilaiskuivaaja jota ilman en lähde reissuun vaikka se painaa ja vie tilaa 🙂 monet ei ymmärrä että föönillä muotoillaan hiukset ja saadaan se hyvä pohja kampaukselle. Ja hyvät harjat on toki must!

 5. 5

  Maijjju sanoo

  Tämä on niiin tottaa. Ite aikoinaan vielä kotona asuessa tarvihin yhtä viikonloppua varten fööniä, joten kävelin makasiiniin ja hetken aikaan katseltua valihin kuhan vaan jonku föönin. Tämä fööni on loppujen lopuksi osottautunu ihan parhaaksi. Siinä on tarpeeksi watteja sekä säätöjä ja taitaapi olla juuri tuollainen ioniteknologiaan perustuva. Kuivaan jopa kääpiökokoisen koirani tällä föönillä ilman ongelmia. Vanhemien luona vieraillessa kiroa alimpaan tuoneen äitini tehottaman yritelmän, jota muka myös fööniksi kutsutaan, vaikka hiukseni eivät mitenkään ihmeemmän paksut ole.

 6. 6

  Tiia sanoo

  Pakko myöntää, että käytän fööniä melko harvoin. Mulla on paksu, kihara tukka, joka muuttuu sitä kiharammaksi ja ilmavammaksi, mitä kauemmin se kuivuu itsellään. Eli esim yön yli. En pyöri nukkuessani ja nostan tukan nutturalle yöksi.

  Silloin, kun haluan käyttää fööniä, haluan käyttää ihan saakelin kunnollista fööniä. Mulla on täysin malliton, vanha fööni. Siinä lukee ainoastaan Revlon, dual ionic, 2000w. Se on joku Revlonin mainos, joka on tullut lähes ilmaiseksi jonkun paketin mukana joskus. Muistaakseni Italiasta ostettu yli 10v sitten, kun siellä asuin. Kauhulla odotan sitä päivää, kun uskollinen merkitön ja malliton ilmais-Revlon föönini joskus sanoo sopimuksensa irti… Onhan meinaan ihan pirun tehokas laite!

  • 6.1

   Tiia sanoo

   Niin joo ja siinä on myös diffuusori, kaksi lämpötilaa ja kylmäpuhallus. En muista yhtään, minkä mukana olen föönin aikanaan saanut, mutta varmaa on, että olen ostanut ko tuotteen ainoastaan saadakseni föönin ja se on maksanut hädin tuskin 10e silloin! Talk about a deal of a lifetime!

 7. 7

  Shu sanoo

  Itsehän luovuin juuri föönistä kokonaan, kun omani oli niin jär-kyt-tä-vän iso järkäle! Joku Remingtonin malli. Varsin tehokkaasti kyllä kuivasi, mutta koska se oli niin jäätävän iso ja raskas ja kömpelö, en ikinä halunnut tarttua siihen. (Kumma kyllä, en tajunnut tätä kaupassa ostohetkellä.)

  Ja koska sain lapsen 1,5 v. sitten ja varsinkin alussa välttelin kovia ääniä (joka tästä kapistuksesta lähti), jotenkin totuin olemaan ilmankin. Hiukseni ovat onneksi melko nopeasti kuivuvaa laatua ja kuivuvat yöllä kyllä, vaikka vähän kosteilla hiuksilla menisikin nukkumaan. On ihan kivakin, kun tukka ei ole aamulla piikkisuora, vaan mukavasti luonnonkiharainen, kun on nukkunut tukka nutturalla. (En tosin tiedä, kuinka pahasti se vaurioittaa hiuksia..?? Mutta niinhän lämpökäsittelykin ;))

  Oikeastaan en oo kaivannut fööniä vielä ollenkaan. Miespuolinen kaveri sen sijaan järkyttyi kylässä ollessaan, että miten naisella ei muka ole fööniä. 😀

 8. 8

  Anna sanoo

  Kyselin aiemmin tammikuussa vinkkiä ghd-raudan valintaan, kun pähkäilin nelosen ja vitosen välillä. Kiitos neuvoistasi, sillä olen aivan mielettömän tyytyväinen eleveniltä tilaamaani vitosrautaan! <3 Minulla ei ole aiempaa kokemusta ghd-raudoista, mutta tämä liukuu ihanan silkkisesti hiuksissa ja on muutenkin täydellinen. 🙂 Hiustenkuivaajista mulla on Remingtonin AC9096 Silk Hiustenkuivain, jossa on mm. 2400W ja 3m johto ja olen ollut siihen erittäin tyytyväinen, vaikka en sitä kyllä matkoille mukaan ottaisi… 😀

 9. 9

  cbc sanoo

  Oletko kokeillut Lacto Linen puhdistusvaahtoa? Siitä olisi kiinnostava lukea sinunkin käyttökokemuksia. Musta on hämmästyttävää, miten parilla eurolla voi saada parempaa kuin kalliita ja ylellisissä pakkauksissa olevia merkkituotteita. Lacto Linen tuotepakkaus taasen on hirveä..

 10. 10

  Ida sanoo

  Pakko oikaista virheellinen tieto: ”Hiustenkuivaajassa esitetty wattiluku kertoo laitteen tehokkuudesta, eli siitä, kuinka suurella teholla se kykenee puhaltamaan.” Todellisuudessa kodinkoneessa tai vaikka hehkulampussa ilmoitettu teholukema ilmoittaa laitteen OTTOTEHON, eli minkä tehon laite toimiessaan ottaa sähköverkosta. Sitä, kuinka suuren osan ottamastaan sähkötehosta laite saa muutettua esim. tässä tapauksessa lämmöksi ja liike-energiaksi, ei kerro mikään merkintä laitteen kyljessä. Perusesimerkkinä vaikka 40 W hehkulamppu ja 7 W LED-lamppu, jotka molemmat tuottavat suurinpiirtein saman valaistustehon, mutta voitko kertoa sitä suoraan tuosta tehomerkinnästä? 1800 W ei siis kerro muuta, kuin että suuremmilla käyttömäärillä kasvatat mukavasti sähkölaskuasi. Pienemmällä tehomerkinnällä varustettu kuivain voi tuottaa aivan yhtä hyvän lopputuloksen, mikäli sen hyötysuhde on tuota 1800 watin laitetta parempi.

  • 10.1

   Virve sanoo

   Kiitos kommentista!
   Olet varmasti aivan oikeassa, ettei wattilukuun pohjautuen voida absoluuttisesti vain numeroa verraten sanoa, kumpi hiustenkuivaaja on tehokkaampi, mutta jos näissä asioissa haluaa pysyä yksinkertaisella tasolla, niin se antaa yleensä todella hyvää suuntaa föönin tehokkuudesta. 🙂

 11. 11

  Ammi sanoo

  Hiustenkuivaaja on lähes tarpeeton minulle. Päänahkani karahtaa helposti kuivaksi ja se kestää vain satunnaisen föönikuivauksen silloin tällöin. Muutoin aiheutuu ”lumisadekausi” (yäh). Luonnonkihara hiuslaatuni myös suoristuu föönillä puoliepämääräisesti, kun taas vapaasti kuivuessa tulee siisti tasainen lainekihara tai säästä riippuen (ilmankosteus) jopa korkkiruuvit.

  Tehosta: Laitteessa ilmoitettu vattiluku on sen ottama käyttöteho, joka ei suoraan kerro esim. puhallustehosta. Osa tehosta menee lämmöntuottoon ja moottoreissakin on todennäköisesti hyötysuhde-eroja. Suurehkon vattiluvun laitteella toki todennäköisesti on hyvä lämmitys- ja puhallusteho, mutta varsinkin jälkimmäisestä ei voi luvun perusteella olla varma. Tämä on käytännössä havaittu esim. Kuluttaja-lehden ja Kuningaskuluttaja-ohjelmatiimin tekemissä laitevertailuissa. Ehkäpä kehno vertaus, mutta pölynimureissa korkea vattiluku ei automaattisesti takaa hyvää imutehoa (tämäkin em. tahojen testeissä käytännössä todettua).

  Anteeksi kilomertikommenttini, mutta myös nuo lisäteknologiat kiinnostavat. Ionisoinnista olen kuullut, mutta en ole sen kummemmin miettinyt tai selvitellyt. Keraamisen tiedän vain pinnoitteena hiusmuotoilulaitteissa ja myöskään turmaliinista en ollut ennen kuullut. Olisikohan sinulla tarjota lisätietoa niistä? Tai vaikka linkkiä perustietojen äärelle (en äkkiseltään googlelta saanut hyviä vastauksia). Kysymysryöppyä olisi nimittäin tulossa:

  Mitä yhdisteitä käytetään negatiivisten ionien lähteenä ”tavallisessa” ionisoivassa teknologiassa? Turmaliinista löysin mainintaa, että se on piiyhdiste, jota kuumennettaessa irtoaa nanohiukkasia, jotka ovat negatiivisten ionien ja infrapunasäteilyn lähde. Entä keraaminen teknologia, onkohan siinä sama idea kuin turmaliinissa, lähdeaine vain eri ja erityisesti infrapunasäteilyä välittävä?

  Mutta mikä itseäni noissa teknologioissa alkoi mietityttää eniten, niin nuo nanohiukkaset: onko mainittuja teknologioita hyödyntävien hiustenkuivaajien turvallisuudesta varmuutta? Viime vuosien aikana kun on havahduttu siihen, että nanojen vaikutuksia, mahdollisesti terveydelle haitallisiakin, tunnetaan huonosti. Itse kallistuisin sille kannalle, että ei ole turvallinen, jos ei ole voitu osoittaa niin olevan.

  • 11.1

   Ammi sanoo

   Ida olikin edellä jo täsmentänyt tehoasiaa. Kommetti ei näkynyt vielä, kun omaani rustasin, joten anteeksi toisto-oikaisu.

   • 11.1.1

    Virve sanoo

    Hyvä, että kommentoitte molemmat asiaa ja olette tosiaan varmasti aivan oikeassa, ettei wattilukuun pohjautuen voida absoluuttisesti vain numeroa verraten sanoa, kumpi hiustenkuivaaja on tehokkaampi, mutta jos näissä asioissa haluaa pysyä yksinkertaisella tasolla, niin tuo luku antaa yleensä todella hyvää suuntaa föönin tehokkuudesta. 🙂

 12. 12

  Mahla sanoo

  Taitaa olla hammasharjan jälkeen tärkein vempain mulle, paksu tukka jota kampaajakin kuivaa aina tuskallisen kauan. Kiitos suosituksesta – uusi kuivain on ollut haussa jo jonkin aikaa vanhan BaBylissin tilalle, tuo linkkaamasi on nyt matkalla kotiin.

 13. 13

  Matilda sanoo

  Mulla on lyhyet, polkkamittaiset, paksut ja kaiken lisäksi taipuisat hiukset. Osa tuntuu luulevan että lyhyiden hiusten kanssa voi lähteä suoraan sängystä kotiovelle, ja ihmettelevät, miten mulla voi mennä aamuisin laittautumiseen niin paljon aikaa. No, joka ikisen hiustenpesun jälkeen nää on pakko föönätä muotoonsa muotovaahdon kera (vaikka yötä vasten), ja nää vaatii suoristusta joka ikinen aamu. Ihan sama vaikka hiukset olis iltapäivällä suorat, seuraavana aamuna laineet puskee taas näkyviin. Asiaan – hyvä fööni on ehdottoman tärkeä! Kyrsii toden teolla kyläpaikassa föönätä jollain 80-luvun palaneelta haisevalla pikkupöhisijällä, yleensä epäuskon jälkeen meinaa tulla itku, kun niskahiusten kuivumisessa menee ikuisuus. Puhumattakaan siitä, kuinka paljon helpompaa on hiusten jatkomuotoilu, kun pohja on kunnossa. Pitäis melkein päivittää omakin fööni, saisi olla mun makuun vielä enemmän tehoa!

 14. 14

  sanoo

  Hehheh, pakko jakaa yksi mieleenpainuvimpia kampaajamuistojani: Kampaaja selitti minulle, millä tavoin saisin lasimaiseen tukkaani nostetta föönin avulla ja todettuani, etten ole koskaan omistanut fööniä, hän mykistyi sekunniksi, katsoi sitten minua peilin kautta vilpittömän kauhistunut ilme kasvoillaan ja spontaanisti lähes kiljahti ”mutta kyllähän nyt kaikilla on fööni!”. Kyseessä oli vielä pitkä ja raamikas mies, joten reaktio oli entistä koomisempi. Voi minua, kun tällä tavoin menin hänen perusarvojaan ravistelemaan. 😀

 15. 15

  kynsieläin sanoo

  Piti ihan tulla tarkistamaan tämän kehumasi föönin tyyppi, koska oma föönini on alkanut temppuilla. Föönini vaihtaa lämpötilaa kuumasta yllättäen kylmään sun muuta kummallista, ja karmii ajatellakin päivää jona se sanoo sopimuksen kokonaan irti. Ilman hyvää fööniä tämän kuontalon kuivaamiseen menee ikuisuus, joten täytyypä laittaa föönin päivitys listalle asap. Kiitos siis vielä jälkikäteen tästä postauksesta!

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *