Not so eko

Minulle tulee aina välillä töissä sellainen olo, että haluaisin soittaa Greenpeacelle.
En sillä, että olisin huolissani Itämeren saimaannorpista tai laivan päästöistä, vaan ihan vaan sillä, että tahtoisin ilmiantaa muutamia tavarantoimittajia ja -valmistajia.
Joku sarja tykkää pakata kolme tuotetta samaan pahvipakkaukseen.

Toinen sarja tykkää vaan muovittaa kolme tuotetta yhteen.

Ylivoimaisesti vihatuin sarja kuitenkin tykkää pakata pakkauksettomina myytävät tuotteet erillisiin pahvipakkauksiin ja muovittaa ne vielä kolmistaan yhteen.

Eräs sarja tykkää lähettää jokaisen testerinsä erillisiin minigrip-pusseihin pakattuina. Suoraan sanottuna raivostuttaa purkaa testeritoimitusta, jossa on esimerkiksi uuden kahdenkymmenen sävyn huulipunalajitelman testerit kaksina kappaleina muutaman mascaratesterin ohella ja jokainen on yksittäin pussitettu. Tätä se hieno pakkausteknologia on! Ei kone osaa pakata ekologisemmin.

Eräs merkki kuitenkin puolestaan omistaa ilmeisesti vain yhdenkokoisia pahvilaatikoita ja lähettää suurinpiirtein kaiken tavaransa niissä. Tämä samainen merkki sai minut puhkumaan pyhää vihaa hetki sitten avatessani sieltä tulleita paketteja.

 
Tottakai parikymmentä marcaraharjaa täytyy pakata isoon pahvilaatikkoon ja pehmustaa kunnolla. Näiden kirjekuoressa lähettäminen kun olisi varsin typerää. Silloinhan joku pitäisi palkata tekemään se koneen puolesta!
Myös tämä kuvassa näkyvä valkoinen pahvikyltti vaatii ehdottomasti pehmustetun pahvilaatikon eikä sitä suinkaan voinut laittaa vaikkapa sitten topattuun kirjekuoreen. (Kuvassa kyltti on väärinpäin, se ei siis ole tyhjä.)
Ylivoimaisesti eniten vihaksi kuitenkin pisti lopputulos. Kuinka paljon tavaraa veikkaatte olleen pakattuna tähän roskamäärään:
Tässä vastaus:
Noiden kaikkien roskien sisään meni tämä pieni, kasaan taittuva meikkipussi, muutama pieni hyllynreunaan tarkoitettu pahvikyltti sekä puhtaita mascaraharjoja. Lisäksi mukana oli toki kolme merkin voidetesteriä (normaaleissa 50ml muovisissa, melko iskunkestävissä purkeissa), mutta koska haluan pitää työni, jätän paljastamatta niitä ja sitä kautta juoruamatta, mistä merkistä oli kyse.
Kun sitten vielä ottaa huomioon, että hyllynreunakyltit olivat liian isoja telineeseemme emmekä laivan tax freessa käytä puhtaita mascaraharjoja asiakkaille tuotteiden demoamiseen  kuin hyvin harvoin, oli koko lähetys täysin turha kolmea testeriä lukuunottamatta.
Jos joku siis vetää johtopäätöksiä merkkien ekologisuudesta pelkästään katsomalla tuotteiden myyntipakkauksia niin voin kertoa, ettei se todellakaan paljasta koko totuutta!
Kommentit
 1. 4

  Anonyymi sanoo

  ohhoh :oo aika shokkina tuli, luulis että isoilla brandeilla löytyis varoja ja kiinnostusta vähän miettiä miten tuotteitaan pakkaa varsinkin kun eletään tällaisissa oloissa että materiaaleista alkaa olla pulaa…

  • 4.1

   Anonyymi sanoo

   Onhan niillä. Sen osalta, mikä "luo sitä brändiä" eli näkyy kuluttajille…
   -Tiia

 2. 5

  Anonyymi sanoo

  Tilasin töihin ripsiliiman ja kynsinauhaöljyn, tavarat toimitettiin n.kenkälaatikon kokoisessa pahvilaatikossa joka oli täynnä styroksia.. Ihan järkyttävää.

 3. 6

  sanoo

  Jepjep, eräs suomalainen sarja kerran lähetti yhden, _yhden_, sellaisen hyllymainoksen (pitkä suikale jossa luki XXX – Huulipuna jne) ihan helvetillisessä paketissa. Pyörteltiin silmiämme hieman… -.-

 4. 8

  Anonyymi sanoo

  Suurin osa noista näyttää olevan pahvia yms kierrätettävää pakkausmateriaalia? Onhan teillä töissä kartonkikeräys yms eli varmaan suuri osa noista materiaaleista voidaan kierrättää eikös?

  • 8.1

   Anonyymi sanoo

   Sillä nyt ei ole MITÄÄN merkitystä ovatko TURHAT pakkausmateriaalit kierrätyskelpoisia, jos ne oltaisiin voitu välttää täysin. Ekologisuutta on turhan materiaalinkäytön välttäminen, kierrättäminen on vain välttämättömyys siinä vaiheessa kun materiaalien käyttöä ei ole voitu välttää.

  • 8.2

   Anonyymi sanoo

   Sillä on ERITTÄIN paljon merkitystä. Logistiikassa vuosia työskennelleenä tiedän, että pakkausmateriaaleihin kannattaa ja pitää satsata. Ajatteleppa miten paljon energiaa menee siihen, kun kuljetuksessa viottunut tuote joudutaan reklamoimaan ja vaihtamaan (miten monta turhaa kuljetusta, pakkausmateriaalia yms tähän menee!) Sen sijaan kun tuote pakataan kerran kunnolla kierrätettävillä pakkausmateriaaleilla. Tosin kun luulet rahtifirmat eivät kohtele paketteja mitenkään silkkihansikkain.

 5. 9

  Anonyymi sanoo

  Niin tuttua, ja niin turhauttavaa. Varsinkin kun noita purkaa useamman tunnin peräkkäin niin alkaa tuntea jo pyhää vihaa tuota tuhlausta kohtaan.

  Ilmeisesti pakkaamiseen kuluvien materiaalien hinta on sitten kuitenkin edullisempi kuin se, mitä maksaisi suunnitella pakkausratkaisuja uudelleen. Kyllähän ne koneetkin taipuisivat muuhunkin kuin yhden kokoiseen pakettiin, jos olisi vain joku tekemässä suunnittelutyön.

 6. 10

  Anonyymi sanoo

  Luulin, että tavallisissa postipaketeissa olisi liikaa turhaa roskaa, mutta tämä menee jo aivan yli hilseen. Tyhmää ja tarpeetonta! Varastotilaakin menee aivan varmasti hukkaan pakkausmateriaalin lisäksi. Tämä postaus herätti paljon ajatuksia. Kiitos sinulle rehellisyydestä ja uskalluksesta!

 7. 11

  Anonyymi sanoo

  "Itämeren saimaannorpat" pisti vähän naurattamaan. 😀

  Muuten kyllä voin harmikseni sanoa, etten ole juuri lainkaan yllättynyt. Olen ollut joskus erään yrityksen pakkaamossa töissä, ja voin sanoa, että melko paljon niitä pehmusteita ja muita suojia piti laittaa. Ja ihan jo senkin takia, että tuote ei saa liikkua vapaana laatikossa, joten jos laatikko on iso –> paljon ruttupaperia, pakkausvaahtoa tms. jotta pysyy paikoillaan ja laatikko täyttyy. Turhauttavaa kyllä! Mutta näköjään on helpompaa/halvempaa pakata tuotteet vaikka liian isoihin laatikoihin täytteillä, kuin hommata useita eri kokoisia laatikoita.

 8. 15

  Anonyymi sanoo

  Tilasin pari vuotta sitten Urbandecayn silmäluomien pohjustusvoiteen (tai miksi sitä oikein sanotaan :D), odottelin sitten suht pientä kirjekuorta saapuvaksi suoraan postiluukusta. Noh, kirjekuorta ei tullut vaan tuli postista ilmoitus, että minulle on tullut paketti jonka voi siis noutaa lähimmästä postista, hieman ihmettelin mikä ihmeen paketti nyt on tulossa. Postista sitten kannoin kotiin ihan kunnollisen kokoisen paketin ja mitä paketista paljastui.. No se yksi pieni silmäluomien pohjustusvoide! Suoraansanottuna ärsytti ihan suunnattomasti, että niin pieni tuote on pakattu ihan jättimäiseen laatikkoon ja vielä se, että kirjekuoreen (ja vähän pemusteen kanssa) pakattuna, tuote olisi varmaan mahtanut suoraan postillukusta sisään, mutta nyt sitten joutui raahatumaan vartavasten postiin tämän pienen tuotteen takia…

 9. 16

  Anonyymi sanoo

  Harmi, ettet voi kertoa mistä merkistä on kyse. Ei meinaan tee mieli tukea tuollaista touhua. 🙁 Itsekin olen kemppariosastolla purkanut lähetyksiä, eikä kyllä ole tuollaista tullut vastaan!

 10. 17

  sanoo

  Tuo pahvilaatikon käyttäminen kirjekuoren sijasta tuo mieleen työni eräässä Suomalaisessa matkapuhelin firmassa. Työskentelin lähettämössä ja yleensä lähettelin kännyköitä, mutta joskus lähettelin muutakin tavaraa: akkuja, latureita, tarroja, jotain osia mitä en tunnistanut. Ekan kerran kun lähetin tarroja kysyin opastalta, että eikö ole kirjekuoria, mutta tyyppi opasti käyttämään pienintä laatikkoa ja sitten laitettiin kuplamuovia täytteeksi…

  Myöhemmin päädyin erääseen toiseen suuren Suomalaiseen yritykseen pakkaamoon töihin. Koska eräs linja oli useamman kuukauden korjauksessa tilattiin tuotetta Puolasta. Jostain oudosta syystä sitä ei voitu Puoleassa pakata oikeisiin pakkauksiin vaan se pakattiin Puolassa puolan pakkauksiin. Eli tuote pussiin, pussi laatikoon, laatikot pahvina alle kuormalavalle. Suomessa sitten laatikot puretiin ja pakattiin oikeisiin laatikoihin, takaisin samoille lavoille mitkä tulivat Puolasta ja uudet pahvit lavojen päälle.

 11. 18

  Anonyymi sanoo

  Nuohan ovat kaikki kierrätettävää materiaalia! Tuo pakkausmäärä nyt on pientä verrattuna siihen jos tuotteet pakattaisiin pehmopusseihin tai muihin vastaaviin, saavat meinaan osakseen aika rajua kohtelua logistiikkaketjussa kulkiessaan, rikkoutuessaan se vasta energiaa, aikaa, vaivaa ja rahaa kuluttaakin ja silloin on ekologisuus kaukana. Kuinka pitkän matkan ja monen mutkan kautta veikkaisit tuon tavaramäärän kulkevan?

  P.S. Ei ole vielä yhtään varastoa vastaan tullut, jossa olisi kone pakkaajana.. Ne on yleensä ihmiset, jotka sen tekevät.

 12. 19

  Anonyymi sanoo

  Heh, pakko nyt vielä on kuitata Virve, että taitaa olla myös oma toimintasi aika kaukana ekologisuudesta 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *