Kustomointi kosmetiikkamaailmassa

Luin mielenkiintoisen artikkelin Premium Beauty News -sivustolta. Artikkelissa käsiteltiin trendiä, jossa hajuvesipullojen ulkopakkauksia kustomoitiin asiakkaiden mukaan. Tässä artikkelissa keskityttiin siihen, kuinka pullojen pakkauksiin saattoi painattaa oman nimensä tai nimikirjaimensa, mutta olen muutenkin lukenut viimeaikoina paljon juttuja siitä, kuinka kosmetiikkafirmat tahtovat tarjota yhä persoonallisempia ja asiakkaidensa mielen mukaan mitä parhaimmin ulkoisesti kustomoituja tuotteita.

Minusta tämä ajatus kuitenkin kuulostaa jotenkin oudolta ja halusinkin siksi lähteä pohtimaan sitä kanssanne ja kuulla teidän ajatuksianne siitä.
Okei, pakkauksiin painetut nimikirjaimet minä tavallaan ymmärrän. Kuluttajalla on kädessä yleisesti tietyn merkin tuotteeksi tunnistettava tuote, jonka esiinkaivaminen ja omistaminen voi ainakin hänen omassa mielessään tuoda hänelle jonkunlaista statusarvoa ja luoda hänestä hänen toivomiaan mielikuvia ja kun tuotteeseen sitten on vielä painettu hänen henkilökohtaiset nimikirjaimensa, voi se jonkun mielessä tuodakin tuotteelle aivan uudenlaisen arvon. Tai ainakin kertoa, että minäpä olen niin erityinen, että jopa YSL:n huulipunassani ovat nimikirjaimeni. Joistakin se on vain söpöä ja joillekin taas mieletön egonpönkittäjä. 
 
Käsilaukkujen puolellahan tämä on jo vanha trendi ja yhä useampi on stailannut Vuittoninsa nimikirjaimillaan. Itse en tähän leikkiin ole halunnut lähteä, sillä tykkään kuitenkin leikkiä ajatuksella, etten ikuisesti ole Vee Vee vaan että nimikirjaimeni mahdollisesti muuttuisivat joidenkin vuosien ja valojen vaihdon jälkeen. Klassikkolaukkua nimikirjaimien lisääminen ei muuta, vaikkakin varmistaa sen, ettei sijoituksenakin ajateltavaa laukkua enää voi edes harkita myyvänsä markkinahintaan tilaisuuden sitä toivoessa. (Ja klassikkolaukku todellakin on sijoitus, sillä halutuimmat mallit voi muutamien vuosien käytön jälkeen myydä jopa yli hankintahintaan eteenpäin, kiitos luksusmerkkien järjettömien hinnankorotusten.)
Kosmetiikkatuotetta kukaan ei kuitenkaan nimikirjaimien lisäämisen ja kustomoinnin jälkeen edes tahdo myydä, sillä sillä ei ole samanlaista jälleenmyyntiarvoa lähtökohtaisestikaan. Kustomointi on tapahtunut ihan puhtaasti siksi, että käyttäjästä vaan on ollut mahtavaa saada merkin X tuote, mutta oman näköisenään. Ehkä tuotetta on mukavaa nyt esitellä kavereille tai ehkä sen ulkokuoren väritys mätsää nyt paremmin lompakon kanssa?
Nimikirjaimien lisäämisen tosiaan ymmärrän, sillä ne ovat vain pieni yksityiskohta.  Jos kosmetiikkapakkausta mennään kuitenkin sörkkimään liikaa, ei se minusta enää ole alkuperäisen merkin tuote. Eikö vaikkapa Chanelin hajuveden omistamisessa ole ideana paitsi ihanan tuoksun omistaminen, myös juuri sen sille tyypillisen pullon omistaminen?
Minkä verran teidän mielestänne kosmetiikkapakkausten ulkoasuun voi kajota asiakkaiden persoonallisuutta peräänkuuluttavan kustomoinnin nimissä? Tahtoisitteko te nimikirjaimianne tuotteisiin tai vaikuttaa tuotepakkaustenne väritykseen? Tulisiko tuotteen ulkonäön kustomoinnin olla lähtökohtaisestikin juuri vain se sen tietyn sarjan juttu, vai voiko valmiiksi tunnettu brändi alkaa tehdä sitä?
Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Sain joululahjaksi mieheltä juurikin sen YSL:n huulipunan omalla kaiverruksella. Tykkääm kovasti, parhaita lahjoja joita olen koskaan saanut. 🙂

 2. 2

  sanoo

  Le Labolta hajuvettä tilatessa sai ilman erillistä maksua valitsemansa tekstin etikettiin :). Se on tosin vain tarra, mutta minusta kiva pieni lisä, varsinkin jos tilaa lahjaksi.

 3. 3

  sanoo

  Eipä minulla ainakaan ole mitään kaiverruksia vastaan, mutta mielestäni esim. kalliimmat meikkituotteet on sellaisenaan tarpeeksi yksilöllisiä, koska niitä ei välttämättä ihan jokaiselta löydy 🙂 Kosmetiikka on myös kulutustavaraa, joten toisaalta pistää miettimään, mitä niillä nimikirjaimilla purnukassa tekee sitten, kun tuotteen on kuluttanut loppuun. Jos purkki on kaunis, sitä voi totta kai käyttää vaikka koriste-esineenä, mutta minusta tuollaisille "hienouksille" ei ole tarvetta. Jonkun uuden kosmetiikkamerkin juttuna voisi toimia paremmin kuin jo tunnetun brändin 🙂

  • 3.1

   sanoo

   Minäkin lasken kosmetiikan useimmiten kulutustavaraksi ja siksi koen nimikirjaimet hieman turhiksi. 🙂

 4. 4

  sanoo

  Mun mielestä on tosi hassu ajatus, että kosmetiikkapakkauksiaan lähtisi kustomoimaan… Ymmärrän kyllä hyvin laukkuihin painetut nimikirjaimet (mullakin on painettu kahteen LV:n laukkuun omat nimikirjaimet), koska niitä käyttää parhaimmillaan vuosikymmeniä. 🙂

 5. 6

  sanoo

  Mulla on kaksi YSL:n punaa kaiverruksella <3. Niistä pidän kovasti. Ja haluaisin joskus "oman hajuveden" esimerkiksi Galimardilta tai ehkä oma kynsilakka… Mutta muuten minulla ei ole tarvetta uniikkeihin purkkeihin ja pulloihin.

  Minusta brändien omat kustomoinnit esim. Vitalis – purkit ja Nivea creme -purkit yms. sesonkipakkaukset ovat jo ihan tarpeeksi.

  • 6.1

   sanoo

   Onhan se tosiaan ihanaa, jos on oma "signature shade", jota käyttää usein ja siinä sitten vielä ne nimikirjaimet. 🙂

 6. 8

  Heidi sanoo

  Itse kun joskus aikaa sitten näin ensimmäisen kerran jossain tuosta kaiverruksesta, niin ensimmäisenä tuli mieleen, että olisipa kiva saada joku luksushuulipuna kaiverruksella lahjaksi! Tai vaikka pienellä sydämellä. Siis jos sävykin olisi tosissaan nappi. Eli ainoastaan tuossa tarkoituksessa, mutta muuten musta toi on vähän hölmö ajatus. Kylläpä mä aina maksan kosmetiikassa myöskin siitä pakkauksesta. Eli ikimaailmassa en lähtisi vaikka luomiväripaleteista kaivelemaan nappeja irti niihin z-paletteihin tmv. Jokainen tehköön meikeillään mitä tekee, mutta kyllä mä koen ostavani koko pakkauksen. Eikä siihen kuulu mun mielestä mitään sörkkimisiä. Eri asia jos teettää jossain oman hajuveden tai muuten, mutta mä meinaan näitä jo valmiita tuotteita.

 7. 9

  sanoo

  Itsehän en ole edes kuullut tällaisesta kustomoinnista 😀 En lämpene niinkään nimikirjaimille, mutta esim pakkauksen värimaailman ja pintastruktuurin valitseminen omien mieltymysten mukaan kuuloistaisi ihan kivalle 🙂

  • 9.1

   sanoo

   Esim. joissakin kylpyhuoneessa esillä säilytettävissä tuotteissa olisi tietysti mukavaa valita sisustukseen sopivia pakkauksia. 🙂

 8. 10

  Sara sanoo

  Nojaa…aika turhalta kuulostaa. Tai ainakaan itse en saisi siitä mitään irti 😀

  • 10.1

   sanoo

   Minäkin pidän kosmetiikkaa enemmän tavallisena kulutustavarana yleensä, joten ekstraa en maksaisi tuosta. 🙂

 9. 11

  Anonyymi sanoo

  MOI VIRVE! 🙂

  Oon laittanut sulle joku aika sitten sähköpostia, voi olla että se on sujahtanut roskaposteihin. Jos viitsit kaivella ja vastata minulle, niin olisi todella kiva juttu. 🙂 Sähköpostini alkaa lempinimellä, sen jälkeen on numeroita ja lopuksi netti piste fi. <- tunnistamisen helpottamiseksi. 😉

  Kiitos, Ansku

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *