Kuka saa väittää mitä ja miksi saa väittää mitä?

Myönnän saavani hirveää tyydytystä ja nautinnon tunnetta aina saadessani paljastaa jonkun kosmetiikkatuotteen väittämät täydeksi potaskaksi tai jonkun pienen salaisuuden tuotteen INCI:n takaa. On ihanaa kertoa, kuinka kahdessa erilaisessa tuotteessa on identtiset sisällöt tai kuinka pakkauksen tekstit yrittävät harhaanjohtaa kuluttajaa, vaikka samalla kertovatkin totuuden tuotteesta.

Uusin hauskuus, johon olen törmännyt on tämä Dependin Panthenolstärkare (tai vaihtoehtoisesti Vahvistava pantenoli, mikä on minusta todella huono ja kökkö nimi tuotteelle):

Pakkausteksti lupaa aika paljon:

Euroopan komission ylläpitämä tietokanta tuntee pantenolin INCI-funktioksi kuitenkin vain antistaattisena aineena toimimisen (sekä hiuksia ja ihoa hoitavana aineena toimimisen, mutta hoitaminenhan tarkoittaa tässä yhteydessä täyttä liirum laarumia, sillä se ei terkoita kosteuttamista, pehmittämistä tai muutenkaan mitään muuta konkreettista). Toki pantenolista on netissä paljon juttuja, jotka kertovat sen myös kosteuttavan, mutta vaikka se tekisi sitä, ei se silti millään voi kyetä tuohon kaikkeen, mitä pakkaus sen väittää tekevän.

Sitten tulee se hauskin osuus eli INCI. Pantenolivahvistajassa luulisi olevan sitten varmasti runsaasti pantenolia, mikäli juuri se nimenomaan vahvistaa ja suojaa kynttä ja kykenee muodostamaan tekstissä mainitun suojakalvon?

Liuotin, liuotin, kalvonmuodostaja, kalvonmuodostaja, kalvonmuodostaja/pehmitin, Vaahdonestoaine/liuotin/viskositeetinsäätäjä, Uv-säteilyä absorboiva aine/auringonsuoja-aine (UV-suodatin), pehmitin, Antistaattinen aine/sideaine/kalvonmuodostaja/viskositeetinsäätäjä ja VIHDOIN ja VIIMEIN kaikkien oikeiden kalvonmuodostajien ja suojakerroksen tekevien aineiden jälkeen se pantenoli ja väriaine.

Voisiko kuitenkin nyt vaan olla niin, että sen suojakalvon muodostaisivatkin ne kalvonmuodostajat (kuten lakoissa yleensä on tapana) eikä suinkaan se pantenoli, jota tuotteessa on tuskin nimeksikään?

Tottakai kynsi pysyy vahvana ja suojattuna, jos sen päällä on kova lakalla tehty kalvo eikä siihen todellakaan mitään pantenoleja tarvita. Ja mitä tulee siihen, että kynsi kasvaisi nopeammin, niin no way… Tottakai se kasvaa siinä mielessä nopeammin, ettei se välttmättä lohkeile ja katkeile vahvistuksen kanssa samalla lailla kesken kasvatusprojektin kuin ilman vahvistusta ja pääsee näin tavoitepituuteen nopeammin, mutta tuote kuulostaa silti aivan siltä, kun se oikeasti kykenisi vaikuttamaan kynnen omaan varsinaiseen kasvunopeuteen.

Kynsien kasvun nopeuttamisesta tuli mieleeni myös yksi superhauska tuote, joka jaksaa aina naurattaa minua. (Tai no, enemmän minua naurattaa se, kuinka tuote saa ihmiset menemään lankaan.)

Tuote on Mavalan Mavaderma, joka pakkauksen mukaan ”nopeuttaa kynnen kasvua”. Tuotteen takapuoli ei kuitenkaan ole enää huijauksessa niin vahvasti mukana, vaikka sama väite siinä heti koreilee siltikin:

Jos etupuoli väittää tuotteen nopeuttavan kynnen kasvua ja takapuoli kuitenkin sanoo jo varsin selvästi, että kynsi saa ravintonsa verestä ja että tuote on öljy, joka pitää kynnen alueen ihon pehmeänä ja tekee kynsistä lujat, niin älkää hyvät ihmiset nyt enää tässä vaiheessa ainakaan uskoko, että tuote voi jotenkin nopeuttaa varsinaista kynnen kasvua!

Ja jos tuotteen INCI on vielä tällainen, tahtoisin ehdottomasti löytää sen porsaanreijän, jolla Mavala voi tuollaisen lupauksen pakkauksensa etupuolelle kirjoittaa. Tämän vuoksi otinkin yhteyttä Mavalan maahantuojaan Berneriin ja kysyin heiltä asiasta suoraan.

Odotin vastausta pari kuukautta ja luovutin. Ilmeisesti heilläkään ei ollut kertoa minulle, mikä oikeuttaa moiseen väitteeseen.

Ilmeisesti tässäkin ajetaan tuota samaa ideaa kuin edellisessä tuotteessa, eli kun kynsi kasvaa lohkeilematta, kasvaa se sitten nopeammin pitkäksi kuin jos se kokoajan lohkeilisi kesken kasvatusprojektin. Harhaanjohtavaa silti, sanon minä.

Päivän kysymys olisikin siis kuinka paljon te uskotte pakkausteksteihin ja niiden lupauksiin?

Oman kantani blogiani lukeneet tietävätkin jo varmasti. Luen ensin tuotteen nimen, päättelen mitä sen kuuluisi tehdä, kurkkaan INCI:n ja jos vielä jaksan, luen tuoteselosteenkin. Sitten lasken tuotteen hihitellen takaisin paikoilleen tai kirmaan sen kanssa kassalle hullun kiilto silmissäni.

Kommentit
 1. 1

  Anonyymi sanoo

  Outs. Kyllä minä vaan ainakin ostan sen mukaan mitä pakkausteksti lupaa! : D Ihmeellistä että tuollainen suoranainen harhaanjohtaminen tai hölynpöly on sallittua. Eikö kuluttajia suojella mitenkään? : S

  Taidan olla suoranaisesti vain liian laiska tutkimaan erikseen mistä on pienet putelit tehty. >:)

  Btw, Ideaparkin Keskusaukiolla oli tänään ihan sinun näköisesi tyttö kasvonpiirteitä myöten jätskiä syömässä. Onneksi kerrankin pää toimi kerrankin ennen kättä ja ymmärsin sen olevan varsin epätodennäköistä että se olisit sinä ollut. 😀

 2. 2

  sanoo

  On noita kyllä kaikenmoisia. Itse tykkään kovasti naureskella hiusvärien/muun hiuskosmetiikan hömpille (niistä kun jotakin tiedän). Itseäni eniten riemastuttaneet tuotteet ovat kummatkin vaalentavia. Toisesta pyörii mainokset telkkarissa parhaillaankin, en muista firmaa, mutta tuotteen nimi taisi olla trueblonde. Ainakin se lunastaa lupauksensa, sillä se lupaa pitkäkestoisen värin. 😀 Muutenkin huvittaa välillä asiakkaat jotka tulevat taivastelemaan, että kylläpä nämä vaalennetut raidat kestävät kauan. 🙂 Aika moni tuntuu uskovan, että vaalennus, samoin kuin värit, tekee hiukseen vaalean kalvon, eikä poista hiuksesta pigmenttiä. Toinen vaalennustuote, jolle nauroin joskus pitkät tovit, oli Lorealin vaalentava KEVYTVÄRI. :DD Pakkauksessa oli muutenkin vaikka mitä hupaisia juttuja, joilla kuluttajia yritettiin huijata ostamaan tuote, mutta en kuitenkaan suureksi harmikseni niitä muista. Kaveri oli tuotteen ostanut alekorista.

 3. 3

  Anonyymi sanoo

  Siihen nähden millaiset kosmetiikkavarastot sinulla on niin ison osan tuotteista täytyy oikeasti tehdä ihmeitä… 😉

  Pantenolihan kuitenkin ihossa muuttuu B5-vitamiiniksi eli sen vaikutuksia ei voi pelkästään kosmetiikkatietokannoista katsella, pitää laajentaa lääketieteen puolelle. Lääkkeellisiä väittämiä taasen ei kosmetiikalle voi laittaa.

  En silti usko minäkään tuohon Vahvistavaan pantenoliin. 🙂

 4. 4

  Anonyymi sanoo

  Annatko vinkkejä helteisen kauden ihonhoitoon, erit. otsan hikinäpyt alkaa nyppiä – tepsiskö esim. kasvoveden tiivis käyttö?

  Maarit

 5. 5

  sanoo

  Anonyymi: Kuluttajien suojelun perään minäkin kuuluttaisin, mutta kosmetiikkateollisuushan on vaan niin pieni bisnes ja naisten hömpän hömppää, että vakavampiakin juttuja on olemassa. Huoh. :/
  Jos näkemäsi tyttö oli kasvoiltaan hikinen ja punainen ja väsyneen näköinen, olin se hyvin suurella todennäköisyydellä minä. Satuin nimittäin juuri tänään käymään Ideaparkissa. En kyllä muista, söinkö jäätelöä juuri siellä keskusaukiolla, mutta sinne päin askeleeni ainakin veivät ja muistelisin jäätelöni loppuneen juuri niillä paikkeilla. 🙂

  Lillinen: Heh, minäkin muistan jonkun vaalentavan kevytvärin. Itseasiassa tätä sarjaa on edelleenkin myynnissä ja huomasin vaalentavissa sävyissä lukevan pienen pienellä printillä jossakin, ettei juuri se sävy ole kevytväri. Näitä kuitenkin myydään kevytvärisarjan alla. Pitääkin tarkistaa töissä nimi. 🙂

  Anonyymi: Hahaa. 😛 Suuri osa tuotteistani on kuitenkin saatuja ja moni saaduista ei ole niitä ihmetuotteita. 😉
  Kiitos tuosta infosta panthenolin iholla muuttumista koskien, täytyykin tutkia aihetta lisää. Olen aina luullut panthenolin olevan vain yhtä kuin b5-vitamiini ilman mitään kommervenkkejä!

 6. 6

  sanoo

  Hmm, aikas ärsyttäviä tällaiset. 😀 Itse tunnen hieman eri ainesosien funktioita, mutten niin hyvin, että osaisin kaupassa katsoa, että tekeekö jokin tuote juuri sen minkä lupaa…

  Oletko muuten kokeillut Dependin pikkupulloina myytäviä hoitotuotteita? 🙂

 7. 7

  Anonyymi sanoo

  Itse en ole noiden INCIen kanssa mikään hyvä, en tiedä niistä paljon mitään.. 🙂

  Osaatko sanoa Mavala Scientifiquesta kynnenkovettajana että onko se hyvä vai mitä? Lupaa:
  -Sitoo kynnen kolme kerrosta yhteen palauttaen kynnen lujuuden, elinvoiman ja kasvurytmin.
  – Estää kynsiä lohkeamasta tai liuskoittumasta sekä vahvistaa pehmeitä ja heikkoja kynsiä

  INCI: Water (Aqua), Formaldehyde, Allium Sativum (Garlic) Bulb Extract, Chamomilla Recutita (Matricaria) Flower Extract, Sodium Laureth Sulfate, Fragrance (Parfum), Cocamide DEA, Sodium Chloride, Citrus Medica Limonium (Lemon) Peel Oil, Eucalyptus Globulus Leaf Oil, Triethanolamine, Propylene Glycol, Benzoic Acid, Diazolidinyl Urea, Methylparaben, Blue 1 (Cl 42090), Propylparaben, Limonene.

  Kiitos jos vastaat ja hyvää yötä, nyt on kyllä todellakin aika mennä nukkumaan.. 🙂

 8. 8

  Anonyymi sanoo

  vahvistava pantenoli – just joo :D.
  kyllä minä ainakin nykyään ( – kiitos sinun ja blogisi ) tavaan ensin incin, ja sitten sen mitä valmistaja lupaa. vähän samalla kaavalla mennään kuin sielläkin, siis.

  ihana lakka sinulla postauksen kuvissa – näyttää vähän OPIn mad as a hatterilta vai olenko täysin väärässä?

  /nanna

 9. 9

  Helinä sanoo

  Kosmetiikkabisnes on valtava maailmanlaajuisesti, kuluttajat syytävät kosmetiikkaan vuosi vuodelta enemmän rahaa. On uskomatonta, että sen räikeisiin markkinointikikkoihin puututaan niin heiveröisellä kädellä. Esim. jotain energiajuomamainontaa on rajoitettu kovasti, ettei se vetoaisi pieniin lapsiin. Myös luontaistuotteiden mainontaan on puututtu viime vuosina ja siitä on yritetty tiedottaa kuluttajia, miten luontaistuotteita saa mainostaa ja miten ei (eli eivät saa kuulostaa liiaksi lääkkeiltä jne.). Mieleeni ei tule oikeastaan muuta syytä, kuin että taustalla vaikuttavat niin isot konsernit ja voimat, että kosmetiikkabisneksen annetaan paisua yleisten markkinavoimien hyväksi ja sehän paisuu, kun vuosittain keksitään uusia ainesosia tai yhdistelmiä, jotka tekevät taikojaan…

  Olen itse äärimmäisen skeptinen (mikäli se ei tullut jo selväksi =D) lupausten suhteen ja olen yrittänyt opetella INCI-asioita paljon. Tässä sinunkin blogisi on ollut aivan huippu eli kiitos siitä. Olen ostanut myös kirjoja, jotka kertovat kosmetiikkabisneksestä ja monia uskomattomia juttuja on oppinut. Valitettavasti valtaosa kuluttajista uskoo tieteelliseltä kuulostaviin höpinöihin ja englanninkielisiin TM-nimikkeisiin, jotka eivät todellisuudessa yleensä ole mitään uusia ihmeaineita tai edes patentoituja, vaan valmistaja on vaan päättänyt keksiä muidenkin firmojen käyttämälle yleiselle ainesosalle tai niiden yhdistelmälle oman TradeMark-nimen ja luo sillä vaikutelman jostain uudesta ja todistetusti ihmeellisestä asiasta.

  Tuo Mavalan öljy kuulostaa minusta siltä, että kynsiä hieromalla voit lisätä niiden verenkiertoa ja siten ehkä auttaa kynsien kasvua ja ihon pehmeyttämiseen sopisi mikä tahansa luonnonöljyjä sisältävä voide. Mainiota, että otit yhteyttä Berneriin. Harmi, että eivät vastanneet. Tällaiset tapaukset (molemmat esitellyt) kannattaisi melkeinpä viedä kuluttaja-asiamiehen tietoon ja kysyä heidän kantaansa. Myös EU:ssa kosmetiikka-asioista vastaaviin elimiin olisi ihan aiheellista ottaa yhteyttä ja kysyä, miten tällainen mainonta voi olla luvallista.

 10. 10

  sanoo

  Nuo Dependit ja Mavalat nyt on täyttä paskaa 🙂 kerran erehdyin ostamaan Dependit kynnen korjaussetin ja ihan täyttä roskiskamaahan se on. Nuo lupaukset on ihan yhtä tyhjän kanssa.

  Näissäkin pätee se että kalliimmalla saat hyvää ( Poshe, OPI ), näillä halvoilla liruilla ei tee yhtään mitään. Ja puhun hyvin vankalla kokemuksella, vuosikaudet käytin markettien tuotteita, kynnet eivät ikinä kasvaneet kunnolla. Kun siirryin selektiivisiin, kynnet ovat pysyneet pitkinä ja vahvoina.
  Minä en edes enää osta marketista kynsijuttuja, mieluummin ostan laadukasta ja hyvää. Jemmaan niitä sitten vähintään 2 tai 3 jemmaan ettei tuote varmasti lopu! Mulla aluslakka ( 15ml ) kestää kuitenkin vain kuukauden 😉

  Hyvä Virve että kysyit Mavalalta, onpa kumma kun eivät vastanneet ;D mä olisin valittanut tuosta Dependistä että miten kehtaatte myydä tälläistä tuotetta joka ei toimi ( oli myös mennyt vanhaksi !!! ) mutta en ikinä löytänyt suomenkielistä osoitetta.

 11. 11

  Anonyymi sanoo

  Tässä yhteydessä voisi paljastaa myös sen, että Lushin tuotteista suuri osa ei ole ympärisöystävällisiä. Esim. monet saippuat sisältävät SLS:a joka on ympäristömyrkky. Tokihan Lush on kilpailijaansa verrattuna ympäristöystävällinen yrittäessään vähentää pakkausjätettä, mutta ei pidä mennä halpaan. Näyttävät nettisivuillakin mainostavan itseään luomukosmetiikan myyjäksi.

  Samoin on monen muun tuotemerkin kanssa; kovasti mainostetaan sitä ekologisuutta, mutta jos osaa tulkita INCIä niin näkee miten totuudenmukaista se markkinointi oikeasti on.

 12. 12

  sanoo

  Minulla on aina hauskaa, kun lueskelen kaupoissa erinäisten kosmetiikka- ja hiustuotteiden lupailuja. Varsinkin erinäisen kollageenivoiteet hauskuttavat, sillä se on vähän sama kuin kaataisi rikkinäisen tietokoneen päälle kasan muttereita ja odottaisi, että se korjautuu itsestään.. Ei se kollageeni sinne soluihin sitoudu, vaikka miten toivoisi. Sitä paitsi kosmetiikkatuotteet eivät edes saa vaikuttaa ihoa syvemmältä, sillä silloin olisi kyse lääkeaineesta.. Näin ainakin keskustellessani melkein-lääkäri-poikaystäväni kanssa sain kuulla. 😉

 13. 13

  Anonyymi sanoo

  Joskus vuosia sitten uskoin lähes kaiken, mitä purkkien takapuolella luki ja ostin ties mitä turhaa… No, nyt hieman vanhempana ja viisaampana osaan ottaa selvää tuotteista ja nyt ostankin vain tarpeellista ja toimivaa. 😉

 14. 14

  oikaistua tietoa Lushista sanoo

  Joku tuossa väitti, että Lush mainostaa itseään 'luomukosmetiikan myyjäksi'. Sehän ei pidä lainkaan paikkaansa vaan heidän sloganinsa on Fresh Handmade Cosmetics eli tuoretta käsintehtyä kosmetiikkaa. Ihan eri asia siis. Lushit on tuorekosmetiikkaa ja ne on käsintehtyä kosmetiikkaa. Ainesosien puolesta ne kaikki on vähintään vegetaarisia ja iso määrä on täysin vegaanisia.

  Lushilla on myös jyrkkä eläinkokeita vastustava politiikkansa. He eivät hanki mitään sellaisilta raaka-aineiden tuottajilta, jotka käyttävät eläinkokeita missään myymässään raaka-aineessa, tulipa ne kaikki Lushin käyttöön tai ei.

  Myös luomuraaka-aineiden käyttö lisääntyy koko ajan, mikä on oikeastaan aika ihme, kun ajattelee, kuinka valtavia määriä Lush niitä kerrallaan tarvitsee.

  Lush sentään yrittää parhaansa mukaan olla ekologinen ja ympäristötietoinen, mitä ei parhaalla tahdollakaan voi sanoa suurista, maailmanlaajuisista kosmetiikkayrityksistä. Mm. pakkaukset on joko paperia tai jos ne on muovia (nestemäisillä tuotteilla, joita ei voi oikein paperiinkaan kääräistä), ne on kierrätettyä ja myös kierrätyskelpoista.

  Lisäksi Lush harjoittaa laajaa hyväntekeväisyyttä, johon kuluttajatkin voi mennä mukaan. Kohteitakin voi itse ehdottaa ja valita.

  Lush ei myöskään mainosta itseään missään. Koko idea on suusta suuhun markkinointi ja hyvin sekin tuntuu toimivan. Isot kosmetiikkayritykset taas syytää valtavia summia rahaa markkinointiin ja mainontaan. Lush käyttää omalta osaltaan nekin rahat tuotteiden mahdollisimman hyvälaatuisiin raaka-aineisiin ja tuotekehitykseen.

  Ei Lushkaan mikään pyhimyskehällä varustettu yritys varmaan ole, mutta ainakin se tekee valtavasti asioita toimiakseen niinkuin oikein on. Minulle sillä on suuri merkitys.

  Kannattaa hakea Lushin uusin Lush Times. Siinä on paljon esimerkkejä siitä, miten eri tuotteita ihan käytännössä käsin valmistetaan ja millaisista aineista.

  Oma kokemus Lushin tuotteista on, että allerginen atooppinen astmatapaus ainakin hyötyy tuotteiden hyvästä laadusta ja yksinkertaisuudesta. Incit on aina näkyvillä ja täysin selkokielisiä. Olen pitkälti siirtynyt Lusheihin juuri siitä syystä, että olen saanut ihoni loistavaan kuntoon ja silti tuotteet hemmottelee aisteja tuoksuillaan ja koostumuksillaan. 100 % luomutuotteiden kanssa on tullut liikaa ongelmia, joten tämä on paras kompromissi minulle.

 15. 15

  Anonyymi sanoo

  Kaksinaismoralismi, tuo meidän kaikkien rakas pahe. Ensin voivottelet postauksissasi että suomalaiset naiset (ja miehet) eivät sivele itseensä kovin ahkerasti hyviä kosmetiikkatuotteita ja jonkin ajan kuluttua naureskelet "tyhmille kuluttajille" jotka uskovat kaikkea mitä paketin kyljessä lukee.
  Kosmetiikkapakettien tekstit uppoavat raamatun sanana luultavasti ainoastaan ensimmäisiä kosmetiikkatuotteitaan ostaviin teineihin, kunnes hekin huomaavat että vaikutukset olivat lähinnä varjoja lupauksiin verrattuna.
  Kosmetiikkahömpästä myös valistetaan kuluttajia säännöllisin väliajoin. Esim. halpojen ja kalliiden shamppoiden olemattomista eroista muistutetaan n. 2 vuoden välein. Tuolloin koko kosmetiikkablogimaailma kavahtaa takajaloilleen ja vakuuttelee että "joojoo, kyllä ne kalliit ovat parempia, niissä on sitä ja tätä ainetta".

  Rakastan todella blogiasi ja olen myötäsi alkanut palauttamaan uskoani kosmetiikkaan pätevien INCI-postausten perusteella. Se, että olet muuttamassa blogin suuntausta kevyestä ja informatiivisesta tuoteraportoinnista uhkaavaan räksyttämiseen ei ehkä ole se oikea suunta edetä…

  Ja Ps. Tätä kommenttia ei tarvitse julkaista, riittää että luet sen. En vain jaksanut meilata.

 16. 16

  sanoo

  Nyt kun blogeista voi yleensä lukea melko puolueettomia kosmetiikkapostauksia, en yleensä sokeasti usko mainoksiin tai pakkaukseen. Mutta jos olen kaksin purkin kanssa, osaan kyllä pikkaisin INCIä lukea ja päätellä järjellä. Siis kun on perusjutut ihon anatomiasta ja yleensäkin sen toiminnasta tiedossa, tajuaa, voiko aineet vaikuttaa niin kuin niiden väitetään vaikuttava 😉

 17. 17

  Helinä (taas) sanoo

  Komppaan tuota, mitä Lushista VIIMEISIMPÄNÄ kertonut sanoi. Ei ollut mikään "paljastus", että Lush ei ole puhdasta luonnonkosmetiikkaa ja senhän näkee heti, kun vilkaisee avoimesti näkyvillä olevia INCI-listoja: jokaisessa shampoossa taitaa komeilla esim. juuri se SLS.

  On totta, että Suomen Lushin etusivulla manostetaan "meiltä käsintehdyt tuoreet luonnonkosmetiikkatuotteet", mikä voi olla hieman harhaanjohtavaa, mutta eihän sekään valetta ole: heiltä saa myös täysin luonnonkosmetiikan normien mukaisia tuotteita (kuten monet kasvoputsarit, joissa ei ole mitään synteettistä edes säilöntäaineena sekä tuoreet kasvonaamiot). Toki joillekin voi välittyä vaikutelma, jos ei viitsi sisältöäjä itse vilkaista, että kaikki tuotteet olisivat sitten luomua, ja tästä on itse asiassa Suomen Lushille mainittukin asiakkaiden taholta toisinaan. Brittilässä näin ei mainosteta.

  Pointti on nimenomaan "tuoreet käsintehdyt kosmetiikkatuotteet", joissa käytetään mahd. paljon luomua, reilua kauppaa ja vain tarkoin valikoituja synteettisiä aineita, joista toki itsekin osasta toivoisin heidän luopuvan. Ja kyllähän ne INCI-listat aika pitkälti vastaavat luonnonkosmetiikan säännöstöjä, vain muutamat aineet tekevät niistä kokonaisuutena ei-luonnonkosmetiikkaa. Kyse ei ole kuitenkaan vääristä lupauksista, sillä heidän tuoteselosteensa ovat poikkeuksellisen avoimia kaikille kuluttajille ja siksi niitä kopioidaankin aivan häikäilemättömästi…

  Ja tuo toinen kommentti, jossa moitittiin Virven ensin kehottavan käyttämään hyödyllisiä tuotteita ja sitten irvailevan typerille kuluttajille ei ollut minusta ihan asiallinen… En kokenut tätä postausta todellakaan uhkaavaksi räksyttämiseksi vaan nimenomaan edelleen informatiiviseksi ja niitä TURHIA tuotteita ja mainoskikkoja avaavaksi tekstiksi. Ei tässä minusta irvailtu kuluttajalle vaan varoitettiin, ettei ihan kaikkea taaskaan pidä uskoa! =)

 18. 18

  sanoo

  Ei hitto mikä sattuma… nauroin töissä tuolle Panthenol-vahvistajalle juuri eilen, kun hinnoittelin Depend-hyllyä….! ^_^ Kaikkea paskaa sitä kuluttajalle syötetäänkin…

 19. 19

  Anonyymi sanoo

  Oon kans huomannu, että kosmetiikka paketissa voi lukea mitä vain. Jostain paketista luin, että "tekee hyvännäköiseksi " :DD hah! Itse koitan kuitenkin perehtyä tuotteeseen paremmin ja kysynkin yleensä myyjältä neuvoa.

  Ostin tuossa keväällä kicksistä sen bare mineralsin get started kitin, huono puoli on se, että se ei sovi iholleni; tekee näppyjä ja ärsyttää ihoa :// kysyisinkin, että mitä mineraali meikkejä saa suomesta, HUOM joissa ei ole sitä vismuttia, joka ne näpyt ilmeisesti tekee.
  Kiitos kovasti vastauksesta ja työniloa laivalla! 🙂
  -Kaisa

 20. 20

  sanoo

  JLCHARLOTT4: Olen vain tutkinut, en kokeillut. 🙂

  Anonyymi: KÄsittääkseni kosteuttaa ja sitoo ihan kivasti, mutta eihän tuo mikään superaine ole. 🙂

  nanna: Mad as hatter ei ole kyseessä, mutta joku yhdistelmäyritelmä. 😉

  Helinä: Näinpä. :/

  Charming Nails: En koe, että Dependit yms. ovat automaattisesti täyttä paskaa, vaikkeivät tatpeitani kohtaakaan. 🙂

  Anonyymi: INCI-lukutaitoa korostaisin tosiaan, mikäli sisältö kiinnostaa. 🙂

  Foxie: Mainio vertauskuva. 😉

  Anonyymi: 🙂

  Anonyymi: Kiiitos selvennyksestä! 🙂

  Anonyymi: En näe mitään kaksinaismoralismia siinä, etteivät ihmiset vaivaudu lukemaan purkkiensa sisältöjä. Kyllä minä kehotan hoitamaan, mutta myös nimenomaan katsomaan, millä ihoansa "hoitaa". En minä tyhämä käske olla ja siksi kehotankin incejä lukemaan. Oma asiansa on, jos lukee tätä blogia valikoiden…. Itseasiassa myyjänä olen huomannut tekstien uppoavan enemmän +50-ihmisiin kuin teineihin. 🙂
  Minusta on hauskaa, kuinka saan säännöllisin väliajoin muistutuksia, kuinka kuulemma kumarran kosmetiikkamaailmaa liikaa ja menen sen mukaan, mitä saan (ihan kuin joskus saisin blogini ansiosta jotain…) ja sitten ovat taas nämä ääripäät, jotka tuuomitsevat, kun kerron totuuden. Eihän sitä kaikkia vaan voi miellyttää, mutta totuus on vain hyväksyttävä ja siitä on turha läksyttää. Helpointa lienee bloggaajana vain mennä oman fiiliksen mukaan ja sanoa, mitä mieli tekee. Kyllä sitä nipottaa saa, jos on erimieltä. Niinhän minäkin teen.

  PS. Ihanaa, että nämä nakutukset ovat aina niiltä anonyymeilta.

  norppa: Hyvä. 🙂

  Helinä: 🙂

  Sanni: Heh. 🙂

  Kaisa: Kurja, ettei sovi, mutta kaikillehan se ei vaan tosiaan sovi. :/

 21. 21

  Anonyymi sanoo

  Voin jo kuvitella sinut kipittämässä hullunkiilto silmissä kassalle ja samalla ehkä kuikuilemassa sivuille ettei kukaan tuttu tai blogin lukija saa sinua itseteosta kiinni 😀

  -Lozku

 22. 22

  sanoo

  Voih, haluaisin niin paljon, että tuotteen teho selviäisi jo ennen pakkauksen ostoa! Mutta en minä vaan osaa INCI-juttuja lukea! Yleensä siis katson vaan, että mitä noin suunnilleen sisältää ja luen takatekstin… Garnierilla nämä takatekstit ovat tosi hyviä! Ainakin noissa ihonhoitojutuissa:)

 23. 23

  Anonyymi sanoo

  Tuon "anonyymin" palautteeseen vielä kanssa sen verran, että mielestäni Virve on kyllä tuonut tasapuolisesti esille sekä kosmetiikan hyviä että huonojakin puolia. En ole kokenut noiden valistavien postauksien sävyä mitenkään "räksyttävänä" vaan lähinnä bloginkin sanoman kannalta oleellisena tietona ja hyvinkin silmiä avaavana. Käsittääkseni Virven sanoma on juurikin se, että kosmetiikka on ihanaa, mutta myös hyödyllistä hömppää, jolla parhaassa tapauksessa ja parhaat tuotteet valitsemalla saa aikaan hyvinkin mahtavia tuloksia. Sen takia Virve täällä juurikin näkee vaivaa: hän tuo meidän kaikkien tietoon omia kokemuksiaan KULUTTAJAN näkökulmasta, ei kosmetiikkateollisuutta ihannoiden. Toisaalta taas sitten ammattinsa puolesta hän voi myös kertoa eri vippaskonsteista, joilla jotkin valmistajat kuluttajia saattavat hämätä. Tämä mielestäni on vain oikein! Harvemmin sitä tälläistä tietämystä saa esimerkiksi kosmetiikkaliikkeestä, jossa tarkoitus on tehdä myyntiä ja sumutuksista ei nyt vain kannata lähteä kuluttajille kertomaan, koska kukaan ei sitten ostaisi kyseisiä tuotteita ja siitäkös työnantaja riemastuisi. En tiedä mitä uhkaavaa tuo anonyymi koki postauksessa olevan, en itse ajatellut ensinkään sävyä mitenkään kuluttajaa ivailevana vain juuri sinä ammattilais-Virven avautumisena niistä kosmetiikkateollisuuden jekutuksista, joita hän haluaa myös meidän tietoomme tuoda. Voithan sinä anonyymi jättää nuo "uhkaavat" postaukset lukematta ja kuunnella pelkkiä ihkutuksia eri tuotteista ja elää pilvimaailmassa. Päädyt todennäköisesti lätkimään naamaasi sitten vaikka "sikiöistä otettuja kantasoluja sisältävää uudistavaa ja muotoilevaa voidetta, joka muotoilee nenäsi uudelleen kauneusleikkauksen tapaan" ja olet tyytyväinen, koska tuote varmasti toimii, kun siitä ei ole mitään aika-ajoin valistavaa tiedotetta vielä kyhätty. Tämmöisellä kuluttajajärjellä ajateltunahan kantasolut rakentavat soluja uudelleen, kaipa siis tuote voi tehdä sinulle toisenlaisen nenänkin! Esimerkki oli erittäin kärjistetty, mutta varmasti pointti tulee jotenkin selville.

  Mutta kiitos Virve noista tiedonmurusista, joita auliisti jaat kanssamme. Toisaalta osoitat toimivia tuotteita, joita mielellään ostaa suosituksiesi pohjalta, mutta toisaalta estät osaltasi myös asiasta tietämättömämpiä hassaamasta rahojaan ihan mihin tahansa kakkaan. 🙂

  – Marjo

 24. 25

  Anonyymi sanoo

  Ensinnäkin, toi malvalan hässäkkä toimi mulla oikein hyvin. Olen ollu 20 vuotta kynsienpureskelija ja nyt mulla on pitkät ja vahvat kynnet. Ennen oli turha edes yritää kasvattaa, ja jos ne kasvoivat edes vähän niin lohkesivat samantien. Toiseksi kynnet eivät saa ravintoaan verestä. Vaan veren mukana tulee ravinteita, joita voi olla myös noissa litkuissa. Veri on vaan kuljetin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *