Käsittämättömyyksiä

Tänään haluaisin virittää keskutelua asiasta, johon törmään työssäni aina silloin tällöin, mutta jota en ole vielä ollenkaan ymmärtänyt.Ehkäpä joku teistä saisi minut ymmärtämään asiaa.

Kyseessä ovat allergiapalautukset.

Ai että mitkä? Älkää välittäkö, en minäkään ollut kuullut moisista ennen kuin lähdin myymään kosmetiikkaa. Nykyään niihin kuitenkin törmää aina silloin tällöin ja varmasti jokaisella liikeketjulla on oma lomakkeensa tällaisia palautuksia varten.

Allergiapalautuksella tarkoitetaan sitä tilannetta, kun asiakas tulee takaisin liikkeeseen ja kertoo hänen sieltä ostamansa tuotteen aiheuttaneen hänelle sitä ja tätä reaktiota ja tahtovansa siksi palauttaa sen. Tilannetta voivotellaan, harmitellaan ja joskus jopa pahoitellaan ja sitten asiakas täyttää tietonsa allergiapalautuslomakkeeseen ja kuvailee siihen myös aiheutuneen reaktion. Asiakas saa yleensä rahansa takaisin tai tuote vaihdetaan johonkin toiseen tuotteeseen. Joissakin tapauksissa maahantuoja hoitaa hyvityksen suoraan asiakkaalle.

Näin siis tehdään ja tämä kaikki on hyvää asiakaspalvelua. Näin minäkin työssäni toimin, eikä mieleeni tulisi töissä koskaan kyseenalaistaa hommassa mitään tai lähteä inttämään asiakasta vastaan, asiakashan on aina oikeassa.

Näin blogin puolella voin kuitenkin kysyä avoimen suorasti ja karkeasti, että mitä helvettä?!

Millä ihmeen lailla se on jonkun muun vika kuin asiakkaan itsensä, jos hän on tietämättään allerginen tai herkistynyt jollekin aineosalle? Ei minulle tulisi mieleenikään lähteä kauppaan palauttamaan ostamaani jogurttia ja vaatimaan rahojani takaisin, koska huomasin jogurtin pierettävän minua! Tai että veisin pähkinäsekoituspussin takaisin kauppaan huomattuani, että olenkin allerginen pekaanipähkinöille. Miksi hemmetissä on kuitenkin normaalia tehdä tätä kosmetiikan kanssa?

Tottakai se ärsyttää, jos kallis tuote ei olekaan sopinutkaan omalle iholle, mutta en silti vaan kykene käsittämään sitä logiikkaa, millä joku olettaa voivansa vaan tuoda tuotteen takaisin, koska oma iho reagoi siihen. Ei se ole tuotevika, se on ihmisvika!

Yleensä nämä ihmiset sitten sanovat, että he vain saivat tuotteesta kamalan reaktion, mutta eivät he ole millekään aineelle herkistyneitä tai allergisia vaan vika nyt vaan sattui olemaan tuotteessa. Jälleen kerran, mitä hittoa?! Tuotetta myydään tuhansia kappaleita ilman ongelmia, mutta nyt kun sinä sait reaktion, ei vika ole sinussa vaan tuotteessa. Ööh…?

Tietysti olisi eri asia, jos joku tuote aiheuttaisi useille ihmisille ongelmia ja vika olisi silloin selkeästi itse tuotteessa ja sen aineosissa/aineosassa. Joskus tuote voi toki olla virheellinen kappale, mutta harvemmin näin sattuu. Varsinkin, jos tuote näyttää päällisin puolin olevan täysin kunnossa.

Tuotteiden kyljessä on aineosaluettelo ja jos olet herkistynyt tai allerginen jollekin kosmetiikan aineosalle tietämättäsi, ei myyjäkään voi sitä todellakaan tietää. Hauskimpia ovat nimittäin nämä asiakkaat, jotka kertovat heillä olevan vaikkapa herkkä iho, mutta eivät kuulemma ole millekään aineelle allergisia. Sitten kun myyjä myy heille jonkun monille herkkäihoisille sopineen tuotteen, tulevat he raivoissaan takaisin myyjää syyttäen. He kun nimenomaan tahtoivat herkälle iholle sopivan tuotteen ja nyt on ehdottomasti tuotteen (ja tietysti myös myyjän) vika, että heidän ihonsa reagoi tuotteeseen!

(Parhaimpia ovat tietysti vielä ne asiakkaat, jotka valehtelevat palautustilanteessa silmät päästään esimerkiksi väittäen, että tuote myytiin heille ja sanottiin sen ehdottomasti sopivan heille, vaikka he olisivat itse napanneet tuotteen hyllystä ja kysyneet vain kassalla, että kai tämä meikkivoide peittää hyvin…)

Mitä mieltä te olette allergiapalautuksista? Onko se teidän mielestänne oikeasti jonkun muun kuin asiakkaan oma vika, jos hän on herkistynyt tai allerginen jollekin kosmetiikan aineosalle? Saako tuotteen teidän mielestänne palauttaa, jos se on aiheuttanut reaktion omalle iholle? Palautatteko te tuotteen, jos oma ihonne reagoi siihen ei-toivotulla tavalla?

Jos itse ostaisin tuotteen ja saisin siitä reaktion, saattaisin kysyä liikkeestä tai maahantuojalta, onko reaktio ollut kovin yleinen ja millaista palautetta he ovat tuotteesta saaneet. Ymmärrän kuitenkin itse täysin sen, ettei ole kenenkään muun kuin itseni oma vika, mikäli reagoin johonkin kosmetiikan aineeseen. Itse kysyisin siis aiheesta omaa uteliaisuuttani ja samalla saattaisin kuulla, mikäli olisinkin toiminut jollain lailla väärin tuotetta käyttäessäni ja reaktiolle olisi jokin looginen syy.

Lopuksi vielä pieni puuttuminen yhteen termiin, jota asiakkaat käyttävät usein luullen sen olevan joku ihmeellinen taikasana. Termi on ”allergiatestattu”.

”Ovatko nämä allergiatestattuja?” tai ”Kuinka hyvin nämä ovat allergiatestattuja?” ovat kysymyksiä, joita kuulen lähes päivittäin.

Termi allergiatestattu ei itsessään kerro mitään muuta, kuin että tuotetta on testattu allergioiden varalta. Tämä on yleinen käytäntö kaikessa kosmetiikassa ja vaikka tuotteessa kuinka lukisi sen olevan sataprosenttisesti allergiatestattu, ei se silti kerro mitään muuta, kuin että tuotetta tosiaan on testattu. Se ei kerro, mitä testitulokset osoittivat eikä se määritä tarkasti, mitä aineita tuotteessa saa olla ja mitä ei saa olla. Se on vain markkinointikikka, johon valitettavan moni lankeaa luullen sitä takuuksi siitä, ettei tuote aiheuta mitään heidän ah, niin herkällä hipiällään.

Toki moni tuolla ratsastava sarja satsaa paljon testauksiinsa ja yleensä välttelee tunnettuja allergeeneja, mutta se ei silti varsinaisesti takaa mitään. Samaan kategoriaan lukeutuvat kosmetiikassa nämä ”silmälääkärien testaama” ja ”ihotautilääkäreiden testaama”. Nekään eivät edelleenkään kerro, mitä on testattu ja mitkä olivat testitulokset. Ne vain kertovat, että ihotautilääkäri tai silmälääkäri on ollut testaamassa tuotetta, mikä on ihan peruskäytäntö.

Ovatko ”allergiatestattu”, ”ihotautilääkärien testaama” tai ”silmälääkärien testaama” herättäneet teidän luottamuksenne tuotteita kohtaa erityisellä tavalla?

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Mitä kummaa, en ole koskaan edes ajatellut, että tuotteen voi palauttaa jos joku ainesosa ei siinä sovi itselle. Vertauksesi ruokaan oli osuva – miksi hemmetissä ihmiset ajattelevat, että kaupan kosmetiikkahyllyllä olevat tuotteet olisivat sen kummemmin kaikilla toimivia ja kaikkien iholle sopivia?

 2. 2

  sanoo

  Kyllä tuntuu, että ihmiset haluaa kaikesta omansa pois, korkojen kanssa. Itselle ei vielä koskaan ole tullut mieleen syyttää tuotetta tai myyjää tuotteen sopimattomuudesta itselleni. Tämä on taas näitä, että kaikilla on omanlaiset tarpeensa ja näinollen kaikilla on omanlaiset juttunsa, jotka ei sovi.

  Itse varmaan antaisin irvistellen tuotteen eteenpäin, enkä edes vaivautuisi siitä sen enempiä kyselemään, varmistuisin vain, etten kyseistä tuotetta itse enää käytä.

  Erään hiustukkufirman kouluttaja sanoi joskus fiksusti, kun joku esitti kysymyksen koskien jotakin pilalle mennyttä kemiallista käsittelyä. Kouluttajan vastaus oli: "Vika ei ole ikinä aineessa, ellei se suorastaan ole viallista erää. Vika on aina tekijän, joku asia on aina jäänyt ottamatta huomioon lähtötilanteessa (hiusten kunto, pohjaväri, laatu, määrä, aineen päiväys, aineen sekoitusohjeet tai jokin muu vastaava seikka)." Sama voisi päteä tuohon muuhunkin kosmetiikkaan.

  Täytyy sanoa, etten kyllä itse ollut koskaan kuullutkaan allergipalautuksista.

 3. 3

  Anonyymi sanoo

  Nyt kyllä hämmennyin todella! Siis ihan oikeasti noin törkeitä ihmisiä löytyy.

  Oma iho tuntuu olevan aika vaativa sen suhteen, että mitä siihen voi laittaa. En kykene erottelemaan että mistä sopimattomuus johtuu tai onko jokin tietty ainesosa johon iho reagoi. Jos tuote ei testauksen jälkeen tunnu hyvältä niin voi, sitten sitä ei varmaan kannata käyttää, minun tappioni (yleensä tosin palaan näihin vielä myöhemmin ennen eteenpäin laittamista, jos se huonous/pienehkö reaktio olikin vain kertajuttu). Kalliimmissa tuotteissa pyydän yleensä jonkinlaisen näytteen ennen kuin ostan kokonaisen tuotteen niin ei tarvitse sitten pettyä siihen että on laittanut vaikkapa viisikymppiä johonkin tuotteeseen jolla ei teekään mitään.

 4. 4

  Anonyymi sanoo

  Kyllä tuo "testaama" välillä herättää minussa luottamusta, ainakin jos mainitaan jokin taho joka testannut tms.

  Vika saattaa olla ihmisessä jos tuote aiheuttaa reaktion, mutta tässä on minusta kyse enemmänkin vakiintuneista käytännöistä.

  Toisaalta on tullut meikkiarvosteluista sellainenkin vaikutelma, että meilläpäin olisi vaikeampi palauttaa tuotteita kuin lätäkön toisella puolella. Esim. että joku palauttaa meikkivoiteen, koska se on huono.

 5. 5

  sanoo

  Varaudu siihen, että saat tällä postauksellasi aikaan käsittämättömän sontaryöpyn niskaasi allergisilta… 😉

  Enpä oikein tiedä, miten tuohon tulisi suhtautua sillä asiassa on niin monta erilaista variaatiota. On niitä elämäntapa-allergikkoja jotka vain hakevat elämälleen sisältöä valittamalla että kaikki aiheuttaa heille allergiaa. Toisaalta on taas niitäkin jotka eivät ihan oikeasti kykene käyttämään juuri mitään kosmetiikkaa ilman reaktion pelkoa hanurissa ja yleensä tällaistenkin henkilöiden pitää kokeilla uusia tuotteita jos vaikka vanhat lopetetaan tms. Osa palauttajista on varmaan niitäkin joilla shoppailu on mennyt vähän överiksi ja jotka ovat keksineet tällaisen oivan konstin saada vähän hassattuja rahoja takaisin.

  Enpä siis tiedä mitä tällaisesta tulisi ajatella sillä toisaalta allergian vuoksi palauttamiselle on paikkansa ja toisaalta taas ei. Itse omistan couperosaan ja kaiken maailman kranttuiluun taipuvan ihon enkä ole kyllä reklamoinut kuin yhdestä tuotteesta (Rainbowin silmämeikkiputsari joka poltti silmissä…) ja siitäkin ihan syystä.

  Nuo "testattu" -mainoslausahdukset eivät kyllä tehoa minuun sillä testit saattavat tosiaan olla mitä sattuu, tulokset samaten ja muutenkin sanalla tutkimus ei ole kyllä nykyisin minkäänlaista painoarvoa kun sitä ryöstöviljellään estoitta! Kosmetiikka on silkkaa huijausta ja hömppää (mutta hei, ihan kivaa hömppää silti!) ja sen keskellä luovii mielestäni parhaiten mutulla ja ennakkoluulottomalla ihmiskoeasenteella, ei niin että tapittaa jokaisen mainoksen läpi ja uskoo sekä ostaa kaiken.

 6. 6

  Tarja sanoo

  "Millä ihmeen lailla se on jonkun muun vika kuin asiakkaan itsensä, jos hän on tietämättään allerginen tai herkistynyt jollekin aineosalle?"
  Tähän heitän vastakysymyksen: millä ihmeen lailla se on asiakkaan vikakaan? Eihän hän voi etukäteen tietää sitä, jos ei ole käyttänyt tuotetta, jossa samaa allergisoivaa ainetta on. Luultavasti ihan kaikki kosmetiikkaa myyvät liikkeet eivät kuitenkaan tällaisia palautuksia ota vastaan, koska ei ole pakko. Hyvän asiakaspalvelun liikkeissä on varmaan todettu, että se on kannattavampaa kuin menettää asiakas. Eihän vaateliikkeidenkään virheetöntä tuotetta tarvitse ottaa palautukseen, silti monet niin tekevät.
  Kun kysessä on esimerkiksi kallis voide, niin siitä voisi ensin pyytää näytteen ja tehdä ostopäätöksensä vasta kokeiltuaan sitä. Edullisten tuotteiden kohdalla en itse ainakaan lähtisi rahoja takaisin vaatimaan.

 7. 7

  Anonyymi sanoo

  voi apua XD!!!
  minä ainakin tiedostan, että erittäin herkkä ja kummallinen ihoni saattaa reagoida a) ihan miten vaan ja b) ihan mihin vaan. ja kyllä se vika on ihossani, eikä tuotteissa mitä miljoonat muut käyttävät ihan tyytyväisinä ja ilman ongelmia…

  omalle kohdalleni sattuneista palautusyrityksistä ( tämä siis todellakin jäi yritykseksi ) sattui aikanaan kesätöissä kioskilla: asikas tuli käytetyn 10 matkan lipun kanssa kysymään saisiko osan rahoista takaisin kun tarkoitus oli ollut ostaa kaupungin sisäinen eikä kalliimpi seutulippu ;D. nohh, eipä onnistunut…

  itse joudun kyllä huomenna tekemään _virheellisen tuotteen_ palautuksen. ostamani uusi YSL faux cils noir radical-mascara ei meinannut aueta sitten millään ja lopulta myös annostelija tuli harjan mukana ulos – harja kun sattui olemaan varrestaan kaksin kerroin taittunut :|. onneksi lash queenia oli vielä jämät jäljellä etten sentään joutunut lähtemään liikenteeseen ilman räpsyttimiä :).

  /nanna

 8. 8

  sanoo

  Olen itse tehnyt opinnäytetyön kosmetiikka-allergiasta. Sen tiimoilta jouduin perehtymään aiheeseen moneltakin kannalta.
  Allerginen reaktiohan voi tulla jo ensimmäisellä käyttökerralla siitä aineesta, jolle on allerginen tai pidempiaikaisen altistuksen seurauksena. Oireet ovat siten joko rajut tai lievemmät.

  Jos asiakas tietää olevansa herkkäihoinen, niin luultavasti hän on myös selvillä aineesta, jolle on herkistynyt ja osaa välttää sitä. Jos taas "olettaa" olevansa herkkäihoinen, niin sehän ei kerro mistään mitään, vain asiakkaan omasta käsityksestä ihostaan, eli asiaa ei ole tutkittu lainkaan.

  Nykyään pystytään tekemään testein tarkkoja määrityksiä mahdollisista allergeeneista myös kosmetiikan alueella.
  Todellakin sanat "allergiatestattu" tai "hypoallerginen" eivät kerro yhtään mitään, eikä niihin voi luottaa yhtään.

  Sinuna minä ehkä kyselisin tarkemmin (jos se vain on mahdollista) millaisia oireita asiakas sai. Oireet kertovat paljon siitä, onko kyseessä oikeasti allerginen reaktio tai vain muuten henkilölle epäsopiva tuote ja nämähän ovat aivan eri asioita. Jos asiakas ostaessaan tuotetta sanoo olevansa herkkäihoinen, niin pyydäpä kertomaan tarkemmin miten, mille tuotteille ja millaisia oireita on aikaisemmin tullut. Jos hän ei pysty kertomaan edes tuotteen merkkiä, niin silloin herkkyys on varmaankin vain oma olettamus…

  Myyjähän ei ole vastuussa myymistään tuotteista, jos asiakas ne haluaa ostaa. Ainoastaan silloin, jos asiakas on selkeästi ilmoittanut ainesosan, jota iho ei siedä ja myyjä ei tarkista onko/eikö sitä ole INCIssä, mutta tällaista tuskin ainakaan paljon tapahtuu.
  Kannattaa selkeästi sanoa, että allergiatestattu-sana on ainoastaan markkinointisana, mutta niinhän varmaan teetkin.

 9. 9

  sanoo

  Ei tulisi mieleenkään palauttaa kosmetiikkaa jos se ei itselleni sopisi.:D Tietenkin on asia erikseen jos tuote on ihan selvästi pilalla,siinä on jokin vika.
  Kyllähän nuo "ihotautilääkärien testaama" jne herättää luottamusta,hassua.

  Kiitos blogistasi,olen saanut täältä hyviä vinkkejä!

 10. 10

  sanoo

  Huh. Saitpa minut miettimään. Olen tosiaan todella herkän ihon omistaja, ihoni on punoittava, atooppinen, reagoi herkästi kaikkeen ja ajoittain saan allergisia reaktioita uusista tuotteista. Itselläni ei ole edes tullut mieleenikään palauttaa tuotetta, olen aina antanut sen eteenpäin.

  Itse olen aina todella etsinyt tuotteista tekstejä "allergiatestattu" jne.. Masentavaa tietää etttei sillä ole mitään merkitystä 🙁

 11. 11

  sanoo

  Aikoinaan Alkossa työskennellessani sain vastaanottaa valituksia ja palautuksia, kun jotku tuote oli aiheuttanut paansarkya – aika yleinen reaktio mielestani alkoholin nauttimiseen ;))))

 12. 12

  Virve-fanittaja sanoo

  Jos on hyvin allerginen, ja tuote aiheuttaa reaktion, on järkevää antaa palautetta maahantuojalle. Tällöin tieto tuotteen herkistävyydestä menee (toivottavasti) valmistajalle, joka riittävästi palautetta saatuaan voi päättää olla käyttämättä ainesosia, jotka tekevät useille ihmisille oireita. Tällä tavalla on jo tähänkin mennessä löydetty paljon haitallisia aineita.

  Allergiset reaktiot etenkin kasvovoiteissa on siitä inhottavia, että naama on koko ajan esillä, ja jos se on ihan ruvella, kyllä ihmettelijöitä riittää. Tästä on omakohtaista kokemusta.

  Sitä paitsi, esimerkiksi hiusvärit (kosmeettinen tuote sekin) voivat aiheuttaa lähes hengenlähtöön johtavia allergisia reaktioita. Jos niistä ei infota valmistajia, haitallisia aineita ei osata alkaa vältellä.

  Toisaalta valehtelu allergisen reaktion nimissä on sikäli todella typerää, että todelliset haitta-aineet jää löytymättä. Siksi olisi hyvä, että ihmiset mm. voiteita ostaessaan ensin testaisivat tuotteen, ettei tule hukkaostoksia.

  Hukkaostosten palauttelu keksityn allergisen reaktion nimissä ei auta ketään. Sillä tavalla vaan yritetään saada rahat takaisin, kun lompakko alkaa ammottaa tyhjyyttään typerien ostosten vuoksi.

  Todelliselle allergiselle siinä tehdään vain karhunpalvelus, kun ei voida tietää, mikä on oikeasti allergisoivaa ja mikä taas on ostajan jälkikäteen puhjennutta allergiaa liian kalliita ostoksia kohtaan.

 13. 13

  Anonyymi sanoo

  Onhan tuo palauttaminen toki vähän kaksipiippuinen juttu. Toisaalta ymmärrän ja tiedän hyvin omastakin kokemuksesta, että kaikki tuotteet eivät sovi kaikille. Testaamalla selviää, mikä on nappivalinta itselle. Ne vääriksi osoittautuneet, melkein täydet törpöt hyllyssä vain raivostuttavat. Oikein huutavat jokaisella vilkaisukerralla, että siinä on taas mennyt euro poikineen hukkaan.
  Mutta kyllähän toisaalta esim. vaatteitakin vaihdetaan kaupassa sopivampaan kokoon tai malliin, jos on tarvis. Rahatkin saa usein halutessaan takaisin. Avattua kosmetiikkaa toisin kuin vaatteitahan ei tosin voi myydä enää eteenpäin, mutta kuitenkin. Kumpa kaikista tököteistä olisi saatavilla näytteitä, joita läträtä ihoonsa ennen koko pakkauksen ostamista! Itse en ole ainakaan tällaiseen luksukseen törmännyt juuri missään.

 14. 14

  sanoo

  Hahaa, itselleni ei tulisi mieleenikään palauttaa tuotetta joka aiheuttaa minulle reaktion. Okei, näin ei ole minulle koskaan käynyt, mutta jos näin kävisi, olettaisin vaan olevani allerginen jollekin ainesosalle.
  Kuten sanottua, ei ole tullut allergista reaktiota koskaan, mutta minulla on hitusen herkkä iho ja silloin tällöin jotkut tuotteet kihelmöivät levitettäessä,jopa kirvelevät. Jostain syystä etenkin erään nimenomaisen merkin tuotteet. Ei ole tullut silloinkaan mieleen viedä takaisin. Eihän se kyseisen valmistajan huippusuosittujen tuotteiden vika ole jos en voi niitä käyttää…kun mä nyt vaan olen itse vähän valuvikainen niin miksi mä saisin rahat siitä takaisin???

 15. 15

  Anonyymi sanoo

  Minua ei vakuuta nuo "allergiatestattu" tms. merkinnät, luotan siihen että kosmetiikka on turvallista. Ja olen täysin samoilla linjoilla noiden tuotepalautusten kanssa, ei minulle tulisi mieleenkään palauttaa tuotetta jos tai kun se ei sovikaan minulle syystä tai toisesta. Palauttaisin tuotteen ainoastaan siinä tapauksessa, että siinä olisi joku selkeästi havaittava vika esim. poikkeava koostumus, haju tms. Hutiostoksia tulee sillon tällöin, mutta tiedänpähän seuraavalla kerralla välttää ko. tuotetta jos se aiheuttaa minulle jonkun epätoivotun reaktion. Kyllä se niin vaan on, että minä olen useimmiten viallinen eikä kosmetiikka ja siitä syystä ei tule mielenkään lähteä tuotetta palauttelemaan.

 16. 16

  M sanoo

  Eipä ole tullut koskaan mieleenikään palautella tuotteita allergiareaktioiden takia. Toisaalta on kyllä tosi vaikea tietää (näin perustallaajan ainakaan), että mikä tietty aineosa sitä herkkyyttä voisi aiheuttaa.

  Omasta perhepiiristä näitä allergisia tai muutoin herkkiksiä löytyy, mutta eipä ole kukaan käynyt tuotteita palauttelemassa. Epäsopivaa tuotetta kirotaan hetki ja dumbataan se sitten yleensä jollekin toiselle perheenjäsenelle. Palautusten sijaan ollaan ääritilanteissa sitten siirrytty käyttämään apteekin hajustamattomia perusvoiteita tms., jotka harvemmin aiheuttavat oireita (toisinaan kyllä nekin).

  Mielenkiinnosta lisäksi kyselisin, onko sinulla mielipidettä BSQ Natural Couture -tuoksuista? Erehdying haistelemassa White Bergamotia, enkä sitten päässyt kaupasta ulos ilman omaa pulloani. Ihanan elegantti pakkaus ja tuoksu!

 17. 17

  sanoo

  Olen samaa mieltä että kyllä ostajalla on vastuu, samoin kuin ruokakaupassa, jos tietää mille on herkistynyt. Jos ei tiedä, kannattaisi nähdä hieman vaivaa ja selvittää asia, omasta ihosta/kehosta kun kuitenkin on kyse. Olen kyllä kerran uskonut myyjää "missään tuotteissamme ei ole silikonia", ei pitänyt paikkaansa sillä kertaa joten vahingosta viistastuneena luen aina purkinkyljet itse. Edes lääkärit eivät reseptejä kirjoittaessaan yleensä tiedä lääkkeidensä ainesosia, ne voi tarkistaa paikan päällä pharmaca fennicasta.

 18. 18

  sanoo

  Ei ole kosmetiikkamyyjän vika, jos asiakas saa allergisen reaktion.
  Itsellä on "hajusteherkkäiho" eli en voi käyttää mitään tuotteita, joissa on voimakas tuoksu ilman, että saan punaisia läiskiä, punaisia näppyjä, etc. Silti menin ja ostin ihanan tuoksuisen Lushin naamion ja kärsin allergisen reaktion. Oliko se sinun vika, koska sait minut niihin hurahtamaan tai myyjän vika, joka antoi minun maksaa ostokseni? EI. Ihan oma vikani.

  Yleensä, jos kysyn kosmetiikkamyyjältä apua, sanon tarkkaan minkälainen ihoni on. Varsinkin, jos kyseessä on kallis tuote. Siksi olenkin saanut vain hajusteettomia tuotteita, mutta eivät ne välttämättä herkälle iholle ole. Enkä todellakaan kuvittele, että kosmetiikkamyyjä osaisi kertoa päällisin puolin, että "juu, sulla nyt näyttää olevan tuollainen iho eli laitetaan tätä". Eieieiei. Pitää itse avata suunsa, jossa saa oikeaa apua.

 19. 19

  Anonyymi sanoo

  Ymmärrän kantasi! En ole koskaan (kop kop) saanut allergisia oireita kosmetiikasta, mutta jos saisin niin ei kyllä tulisi mieleen palauttaa tuotetta kauppaan…roskiinhan se menisi! En ole edes tiennyt palauttamisen olevan mahdollista. Tosin jos tuote olisi ollut tosi kallis niin varmaan olisi harmittanut rahanmeno…

 20. 20

  Anonyymi sanoo

  Olen allerginen kaikelle, mikä kukkii ja millä on karvaa. Kosmetiikasta sen sijaan olen saanut vain kerran allergisen reaktion ja sen kyllä huomasi. Guerlainin silmänympärysvoidetta käytettyäni silmäni turposivat umpeen ja kutina oli käsittämätöntä. Näinkin voi siis käydä. Tämän tuotteen palautin, ja hyvitys tehtiin mukisematta, kun näytin kuvaa turvonneista silmistä. Reaktion aiheuttajaa en tiedä, joten en jatkossakaan osaa inci-listoja lukemallakaan jättää mahdollisia allergisoivia tuotteita kauppaan.

 21. 21

  Anonyymi sanoo

  Aamen 😀 Ite en ennen asiakaspalveluaikojani edes tajunnut, mistä kaikesta ihmiset valittavat ja vaativat hyvitystä. Ja pahinta on, että selkärangaton työnantaja näihin myös usein suostuu. Eräskin asiakas leikkasi vaatteeseen reiän poistaessaan pesulappua, no eikös vaan rahat takaisin ja hymyä päälle. Toinen taas tiputti tuotteen kivilattialle ja rikkoi sen, ja eikös vaan vaatinut takuuseen kuuluvaa korjausta. Ja paras tapaus lienee se, kun asiakas melko selvästi tahallaan rikkoi tuotteen, jotta saisi siitä rahat takaisin.

  Itse olen palauttanut kosmetiikkatuotteen tasan kerran, ja silloin oli kyse surullisenkuuluisasta Tigin kuivashampoosta, joka tyhjentyi itsestään yhden käyttökerran jälkeen. Tällöin vika on mielestäni tuotteessa, ei minussa (tuote oli tullut markkinoille ihan vasta, jotn mistään ei löytynyt tietoa asiasta). Jotenkin pelkkä ajatus siitä, että palauttaisin kosmetiikkaa vain sen takia, etten pitänyt siitä, on naurettava.

 22. 22

  Mari sanoo

  Minä olen kerran palauttanut kasvovoiteen apteekkiin. Minulla oli noihin aikoihin pahoja ongelmia toimivan kasvovoiteen löytämisessä. Finnejä, kuivia läikkiä ihossa, eikä aiemmin käyttämäni kosteusvoiteet vain riittäneet talvipakkasilla. Päättelin, että nyt tarvitaan kunnollisia apteekin tuotteita näiden markettikokeilujen sijaan…

  Selitin sitten apteekissa ongelmani, ja kerroin, mitä olen käyttänyt aiemmin, ja mitkä voiteet taas eivät ole toimineet. Minulle sitten suositeltiin jotain herkälle iholle tarkoitettua kasvovoidetta, jonka tietenkin ostin. Mutta voi apua, kun laitoin sitä kasvoilleni. Heti alkoi ihan järkyttävä kirvely ja kasvojen iho punoitti pahasti. Minun oli pakko pestä voide pois. Kokeilin sitä vielä toiseen kertaan seuraavana päivänä, samalla lopputuloksella. Menin sitten takaisin apteekkiin sen voidepurkin kanssa, ja kerroin miten oli käynyt. He ottivat purkin takaisin, ja palauttivat valmistajalle, ja suosittelivat jotain toista tuotetta. En vieläkään tiedä, mikä tuon reaktion aiheutti. Mutta minä ihan oikeasti säikähdin sitä, ja ensimmäinen ajatus oli, että tässä tuotteessa täytyy nyt olla joku virhe.

  Periaatteessa ymmärrän ihmettelysi, mutta toisaalta, mitä minun olisi tuossa tilanteessa sitten pitänyt tehdä? Tyytyä siihen, että hups, rahat menivät hukkaan, ja nyt minulla purkki rasvaa, jota en voi käyttää? Ei minulla tullut mieleenkään tarjota sitä kenellekään muulle käytettäväksi. En edes usko, että kukaan kavereistani olisi halunnut kokeilla voidettani, jos olisin kertonut heille miten minulla kävi. Olin tuolloin vielä opiskelija, ja rahatilanne oli hyvin tiukka. Olin pitkinhampain maksanut voiteen, vaikka se menikin budjetin yli. Minulla ei kertakaikkiaan olisi ollut varaa edes ostaa uutta voidetta tilalle.

  Ruoka-aineallergioille on testejä, mutta entäs kosmetiikka-allergioille? Noh, kosmetiikassa niitä aineita taitaa olla sen verran enemmän pelissä, että testattavia aineita olisi ihan älytön määrä…

  Yleensä kirjoituksesi ovat piristäviä, päivän "pikkuherkkuja". 🙂 Tästä vain tuli sellainen olo, että öh, ihanko oikeasti ajattelen noin? Näet noita tietysti paljon enemmän työssäsi, mutta silti… Itsellesi ei ole koskaan tainnut käydä näin? Mielestäni on vähän hämmentävä ajatus, jos valmistajat vain vastaisivatkin, että no voi, jos meidän tuote ei sovi sulle. Missä kulkee valmistajan vastuun raja? Pitäisikö asiakkaiden tyytyä ostamaan sika säkissä (tältä mun kosmetiikkaostokset tosin usein tuntuukin, kun ei tiedä voiko purkin lupauksiin luottaa, eikä raaka-aineista ymmärrä mitään).

  Siitä olen kyllä samaa mieltä, ettei se ole myyjän vika! Mutta pitäisikö muka oikeasti hyväksyä se, että joku tuote yhtäkkiä aiheuttaakin järkyttävän kirvelyn, ja se menikin nyt sitten hukkaan? Sitten se vielä olisikin ehkä ok, jos edes jotenkin pystyisi tietämään, mikä aine sen reaktion aiheutti, jolloin sitä pystyisi välttämään. Mutta sepä ei taida olla mahdollista…

 23. 23

  Marsu sanoo

  Meidän piti apteekissa ottaa vastaan esim. shampoopalautus. "Mun piti ostaa hoitoaine!"

 24. 24

  Anonyymi sanoo

  Olen kerran palauttanut tuotteen avattuna takaisin Stockalle: olin ostamassa luomivärinpohjustajaa ja kotona pakkauksen avattuani huomasin myyjän poimineen laatikoista ja myyneen minulle valokynän. Myyjä oli vähän nolona mokastaan, mutta ihan ystävällisesti pyytäen sain luomivärinpohjustajani :).

  Allergisia reaktioita olen saanut tasan kaksi kertaa: nivean voiteista tulee näppyjä ja lancomen ripsari turvotti luomet. Enpä arvannut etukäteen, kun en ole koskaan mihinkään allergisesti reagoinut. Heitin kaikki roskiin, vaikka mieluummin olisin ripsarista maksamani kympit vaikka lahjoittanut johonkin keräykseen.

  Itse olen ihmetellyt aina sitä, että miksi kosmetiikkamyyjät pihistelevät kosmetiikkanäytteiden kanssa. Eivätkö ne olekaan jaettaviksi tarkoitettu? Niitä joutuu oikein pyytämällä pyytämään, että saisi edes ostostensa oheen, jotta voisi kokeilla uusia tuotteita. Minun kosmetiikkaostokset ovat kerralla yleensä usean satasen arvoisia kerran pari kuussa ja samoista paikoista, joten tuskin se siitä kiinni on, että olisin vain ilmaisia näytteitä vailla tai tekisin pikkuostoksia.

  Helena

 25. 25

  sanoo

  Minusta on ihan jees nuo allergiapalautukset. En ole tosin kyllä koskaan kuullut niistä enkä joutunut itse palauttamaan mitään, kas kun ihoni ei ole reagoinut mihinkään tuotteeseen (koputetaanpas puuta…). Kuitenkin se on harmillista, jos joku ehkä kalliskin tuote ei sovi omalle iholle vaan aiheuttaa jotain näppylää tai muuta ikävää. Tällöin on kiva, jos tuotteen saa palautettua ja omansa pois tai korvaavan tuotteen tilalle. Ja jos vielä täytetään jokin kaavake, joka lähetetään eteenpäin ehkä jopa valmistajalle asti, joka saa näistä ehkä arvokastakin tietoa tuotteistaan.
  Mutta sitten ovat tietysti ne, jotka tekevät tätä puuhaa ihan turhan päiten, huomaavat ettei oikeastaan ollutkaan varaa ostaa sitä kallista voidetta, joten palautetaanpas se kauppaan ja keksaistaan allergiaoireita siihen selitykseksi. Tai sitten tosiaan ne, jotka ovat herkkiä jollekin aineelle, mutteivät piittaa inceistä siltikään.

 26. 26

  Anonyymi sanoo

  Minusta tässä tulee selvästi esiin ero ammattilaisen ja ei-ammattilaisen välillä. Eli siis sinä olet kosmetiikan myynnin ammattilainen, asiakkaasi useimmiten eivät sitä ole. Ja koska harvempi asiakas on myöskään esim. terveydenhuollon ammattilainen (jolloin voisi odottaa jonkinlaista tietämystä allergioista, ihosta tms.)niin minusta on ihan ymmärrettävää, että asiakas itselleen epäsopivan tuotteen kohdalleen osuessa kokee vian olevan tuotteessa. Ja silloin luonnollisesti haluaa rahat takaisin kalliista tuotteesta, varsinkin jos tuotteessa nimen omaan on kerrottu sen olevan esim. allergiatestattu. Mikä taas tuotteessa on mainittu nimen omaan sen takia, että se toisi tuotteelle lisää uskottavuutta ja houkuttelevuutta, eli toisin sanoen on tässä kohtaa myös täyttänyt tarkoituksensa koska asiakas on saattanut tehdä ostopäätöksensä nimen omaan tähän seikkaan nojaten. Asiakas siis on ostanut tuotteen luottaen siihen, että se on turvallinen käyttää koska se on allergiatestattu. Missään kohtaa tuotetta tuskin selitetään mitä tuo "allergiatestattu" oikeasti tarkoittaa (eli ei mitään vaan on lähinnä tarkoituksellista harhaanjohtamista) ja sitä nyt ei ihan oikeasti voi odottaa tavallisen kuluttajan itse oivaltavan (mihin tietenkin sanan käyttö kosmetiikkatuotteissa perustuukin). Joten kuluttaja luonnollisesti kokee tuotteen luvanneen jotain mitä se ei ole ja näin ollen kokee olevansa oikeutettu saamaan rahansa takaisin. Onhan se myyjästä toki ärsyttävää kun itse nämä asiat tietää, mutta ihan tavallisen asiakkaan ei voi olettaa näitä asioita tietävän. Voit ajatella asian niin, että tästä syystä sinun koulutuksellasi ja ammattitaidollasi todella on merkitystä, konkreettisesti tässä kohtaa sinulla on tietoa, jota ei-ammattilaisella ei ole ja näin ollen olet nainen paikallasi 😉 Siksi sinä osaisit myös kysyä erilaisia asioita myyjältä kuin keskiverto asiakas osaisi.
  Näitä vastaavanlaisia asioita on joka työssä ja aina ne ärsyttävät, mutta silloin täytyy vaan muistaa että harva ihminen toimii typeryyttään ta ärsyttämisen halusta, tai muuten vain epäilyttävillä motiiveilla, useimmiten kyse on tietämättömyydestä joka meille jokaiselle pitäisi olla ihan sallittua. Tottakai joka joukkoon mahtuu sitten näitä ääritapausidiootteja, mutta jätetään heidät nyt tässä kohtaa pois laskuista.
  Oman työn ollessa kyseessä sitä usein vain unohtaa, että kaikki eivät näitä asioita tiedä ja se ärsyttää. Useimmiten kuitenkin hetken pysähtyminen ja uuden näkökulman asiaan löytäminen auttaa ymmärtämään asioita uudella tavalla…

  Kiitokset vielä mukavasta blogistasi, tätä kautta minunkin varastoihini on päätynyt useita loistotuotteita!

 27. 27

  sanoo

  Mä oon sitä mieltä että tavallinen asiakas ei voi mitenkään tietää jos on allerginen jollekin ainesosalle, ei sitä tuu ees mietittyä. Mutta en mä itse lähtis palauttaa. On mulla yks hajuvesi, joka aiheuttaa ihottumaa, mut koen että se on mun ongelma enkä kehtais ikinä sitä palauttaa.

  Mutta jos sais oikeesti tosi pahan reaktion jostain niin ehkä ymmärtäisin ja palauttaisin, koska ei noita oikeesti voi aina tietää. Ei voi mennä testaa että "hei lääkäri testaa mulle kaikki näiden tuotteiden ainesosat". :DD Tai silleen!

 28. 28

  sanoo

  Tuolla ylempänä joku kirjoitti siitä, ettei kaikista tuotteista ole testereitä, ja sen takia ei voi tuotetta kokeilla. Voin kertoa, ettei varmasti missään supermarketin meikkiosastolla niitä testereitä kaikille jaeta, muutenhan kaikki käyttäisivät vain niitä (; Ja ne markettien yleiset testerit on yleensä niin likaisia, etten ainakaan itse uskaltaisi sellaisia naamaani tukkia!

  Siksihän juuri meillä on Virve ja muut kosmetiikkamyyjät – jos haluat hyvän tuotteen, ehkä vähän kalliimmankin, niin marssi sinne asiansa osaavaan kosmetiikkaliikkeeseen! Itse olen vain kerran saanut huonoa asiakaspalvelua kosmetiikkaliikkeessä, sekin monia vuosia sitten ja silloinkin ikäni vuoksi (yli 50 ikävuoden ohittaneet myyjät eivät ajatelleet 16-vuotiaalla olevan "oikeaa" kiinnostusta kalliimpiin tuotteisiin). Muutoin olen AINA saanut mieletöntä palvelua, kunhan vain uskaltaa avata suunsa!

  Ei se ole sen kummallisempaa, kuin mennä kosmetiikkaliikkeeseen, etsiä myyjä, esittää haluamansa (esim. kuivalle iholle kosteusvoide, jossa ei saisi olla hajusteita) ja myyjä sinulle etsii yhden/vaihtoehtoja. Sen jälkeen kysyt, olisiko niistä mahdollista saada näytteitä, koska sinulla tuppaa hyvin usein nassu reagoimaan tuotteisiin, ja haluaisit varmistua tuotteen sopivuudesta ennen sen ostoa. Varmastikaan KUKAAN kosmetiikkamyyjä ei pidä sinua täysin urpona, vaan valistuneena kuluttajana joka juuri haluaa välttää nämä allergiapalautukset ja testata ensin tuotteen sopivuutta. Itse olen ainakin usein saanut pieneen näytepurkkiin tuotetta myymälän omista varastoista (yleensä heillä kun on omat näytepurkit, jotka ovat siistimpiä kuin perus markettituotteiden näytteet), jos ihan kunnollista näytepussia tms ei ole ollut saatavilla. Ja usein olen vielä saanut kassalla sitten niitä näytepusseja jostain muista tuotteista, jotka voisivat itselleni sopia.

  Ja jos jollekkin jostain tuotteesta allerginen reaktio tulee, niin ihan hyvin voi marssia kosmetiikkaliikkeeseen, ja pyytää myyjää selvittämään mitä ainesosia tuotteessa on (suurimmasta osasta liikkeistä kun jonkinlainen INCI-kirja löytyy tai muu vastaava), ja onko siinä jotain yleistä allergian aiheuttajaa. Tai jos sinulla on pari tuotetta joista tullut allergiaa, myyjät osaavat varmasti tsekata onko niissä samoja ainesosia. Näin pystyt tulevaisuudessa välttämään kyseisiä allergeeneja.

  En, itse en siis ymmärrä allergiapalautuksia kuin todella harvoissa tilanteissa (kuten em. silmien turpoaminen), koska eihän minkään kosmetiikkatuotteen pitäisi "estää näkökykyä". Tuntuu että nykyään ihmiset ovat niin ajattelemattomia, että erilaisissa asiakaspalvelutilanteissa ei enää tiedä mitä ajatella (tunnen suurta sympatiaa lueskellessani aasiakas.nettiä). Eihän kukaan esim. osta pesuainetta, ennenkuin tarkistaa sopiiko se mille materiaaleille tai juuri jotain ruokaa jolle on allerginen. Tai esimerkiksi itse olen keltakullalle allerginen (hyvin harvinaista), ja kun tiedän että minulle saattaa tulla keltakullasta allergiaa, niin tietysti valitsen koruni jostain muusta materiaalista. Enhän minäkään voi syyttää kultaa, vaan täysin itseäni, miljoonat muut ihmiset kun voivat käyttää keltakultaa ongelmitta (; Itsestäänselvyys mielestäni ottaa selville mikä itseä allergisoi.

 29. 29

  Tiunamiuna sanoo

  Oletan, että olet kuullut 3/11 säännöstä… Hygieniasyistä palautusoikeutta ei suoraan taida olla, mutta epäilenpä liikkeelle tulevan kuluja palautuksista. Ainakin näin oli kun itse työskentelin alalla. Ainahan se asiakkaan näkökulmasta kannattaa yrittää =) Minun tuttavapiirissä on kokemusta, että jos jotain vastaavaa tulee kohdalle niin yhteys suoraan maahantuojaan on osoittautunut paremmaksi kuin myyjäliikkeeseen… Myöskin tämä postauksesi vahvisti sen!

 30. 30

  sanoo

  En edes tiennyt, että tuotteita voi palauttaa allergiatapauksissa! Luulin, että tuotteen voi palauttaa tai siitä voi reklamoida ainoastaan jos siinä itsessään tai pakkauksessa on ihan selvä vika tai se on pilaantunut. (siis ei niin, että jättää jonkun tuotteen aurinkoon pilaantumaan, vaan että tuotannossa on sattunut joku virhe tjsp) Kyllä kaikki tuntemani allergiset ovat tosi hyvin perillä siitä mikä heille sopii tai ei sovi. Sitä paitsi olin siinä luulossa, ettei markkinoille edes saa tuoda tuotteita joita ei olisi allergiatestattuja? Ja sen jälkeen kuin kasvoni saivat kauniin punapilkullisen peitteen Cliniquen kulttituote Dramatically Different-kosteusvoiteesta en kyllä ole luottanut pätkääkään mihinkään merkintöihin. Itseäni aina naurattaa kamalasti kun Lumenen tuotteissa lukee erikseen varoitus "for external use only" USAn markkinoille. Ja eikös näytteet ja testerit ole sitä varten, että tuotteita voi kokeilla ennen ostopäätöstä?

 31. 31

  sanoo

  Eipä ole mullakaan tullut koskaan mieleen palauttaa käytettyä kosmetiikkaa. Olen vain ajatellut, että tämä ei sitten sopinut mulle, olipa harmi juttu, että turhaan ostin ja rahani siihen laitoin.

  Rajuimpia reaktioita mulla on tullut marketin hiusväristä, joka sai koko pääni täyteen vesikelloja (ihan kuin koko pää olisi kääritty kuplamuoviin!) ja Yves Rocherin silmänympärysvoiteesta, mikä poltti ihon niin pahasti, että jouduin lääkäriin ja lääkekuurille.

  Vähän toinen näkökulma asiaan on mielestäni sitten näytteiden saaminen. Kalliimpia tuotteita ostettaessa olisi kiva saada näyte ensin, ettei ostakaan turhaan vaikkapa viidenkympin voidetta. Välillä vain tuntuu, että näitä näytteitä annetaan todella, todella nihkeästi – ja sitten myöhemmin harmitellaan, kun tulee näitä allergiapalautuksia ;).

  On toki varmasti ihmisiä, jotka keräävät näytteitä huvikseen, kun ilmaiseksi saavat, ettei tarvitsisi ihan oikeasti ostaa sitä tuotetta. Mutta monille näytteet ovat ihan oikeasti tarpeen, ja välillä myyjät tuntuvat suhtautuvan todella epäilevästi näihin näytepyyntöihin. Itse olen esim. Stockalla jättänyt sitten kokonaan ostamatta kalliimpien merkkien tuotteita, kun en ole näytettä ensin saanut. Onhan tuokin tietysti tapa menettää asiakas…

 32. 32

  sanoo

  En ole ikinä kuullutkaan kosmetiikkatuotteiden allergia- tai mistään muustakaan palautuksista? 😮 Tosin voisiko tätä rinnastaa (no okei, ei voi) lääkkeisiin, joista muit akuin ohjelappusessa mainittuja oireita saatuaan tulisi ilmoittaa/mennä lääkäriin, jossa sitten pitäisi kirjata oireet ylös ja ilmoittaa valmistajalle tai jotain.

  No joo, ehkä tosiaan kosmetiikan kohdalla tuota ei voi soveltaa, paitsi ehkä sielläkin valmistajaa kiinnostaisi, jos vaikkapa jotenkin poikkeuksellisen iso osa asiakkaista saisi jonkun reaktion tuotteesta.

  Mutta noin muuten en ole edes ikinä tullut kuulleeksi moisesta, siis allergiapalautuksista. Enkä itse kyllä kehtaisi mennä palauttamaan, ellei tulisi jotain todella "mullistavaa" ihotuhoreaktiota.

  On kyllä pöyristyttävänkuuloista, että jotkut vielä valehtelevat palautustilanteessa :/

 33. 33

  Anonyymi sanoo

  Eikö noissa palautuksissa ole ideana, että varmistutaan siitä, että viallisia tuotteita ei ole tullut myyntiin? Jos reaktioita aiheuttaneita tuotteista ei ilmoitettaisi eteenpäin, niin miten se sitten huomattaisiin, jos myyntiin olisi oikeasti eksynyt viallinen erä? Ja onhan myös kosmetiikkamerkin edullista tietää, jos jotkut tuotteet aiheuttava oikein massoille ongelmia.

  Itse en ikinä ole saanut mistään kosmetiikasta mitään reaktioita, mutta kerran yksi Cliniquen rasva veti rasvaamani alueet ihan kamalaan kuntoon — punaiseksi, hilseileväksi ja kutisevaksi — heti ekan käytön jälkeen. Silmätkin turposivat melkein umpeen. 😛 Olen edelleen ihan varma että siinä kyseisessä tuotteessa täytyi olla joku virhe, sillä en ole myöhemminkään saanut mistään kosmetiikkatuotteesta mitään reaktioita.

 34. 34

  Anonyymi sanoo

  Aiemmat kommentiin on niin valtavan pitkiä, etten jaksa lukea niitä, mutta silti on päästävä tunkemaan oma asiani väliin. x)

  Olen itse siis megalomaanisen atooppinen ja kutsunkin talviaikaa leikkisästi henkilökohtaiseksi helvetikseni (kesäkesäkesä<3). Siispä myös melkeinpä mikä vaan kosmetiikkatuote aiheuttaa jonkin näköisen reaktion, kun vaan sattuu vaikka samalle päivälle vähän ressiä. Siispä aina hankkiessani jonkin tuotteen, jolla esim. yritän naamioida karmaisevan totuuden piiloon (tuttavallisemmin siis meikkivoide), niin pyydän testerin. Ja lähes tulkoon aina olen sellaisen saanut. Myyjäthän toki näkevät sen jo naamastani, ettei minun kannata ostaa vaikkapa vain kahdenkympin tuotetta suoraa, vaan testeri on järkevin vaihtoehto. Kotona sitten kokeilee puhtaalle naamalle tuotetta ja jos se on sopiva, yleensä haen seuraavana päivänä jo tuotteen itselleni. Kiitokset siis järkeville myyjille, jotka kovin ymmärtäväisinä antavat testereitä mukaan, jos se vain on ollut mahdollista. 🙂

  En siispä ymmärrä näitä allergiapalautuksia, kun ilman varsinaista ostoakin voi päästä selville tuotteen sopivuudesta itselle. Tuo ruokavertaus on kerrassaa osuva.

  Niin ja hei kiva blogi, ekaa kertaa tässä selailen, muistaakseni. 😀

 35. 35

  sanoo

  Minun on helppo välttää allergisoivia tuotteita, koska tiedän ainesosan, joka minulla allergisen reaktion laukaisee. Minun kohdallani on vain siis omaa tyhmyyttä, jos satun tuotteesta reaktion saamaan; unohtui kenties lukaista INCI ennen ostamista. Ja se ei todellakaan ole kenenkään muun kuin minun vika. Tällaiset muutamat hutiostokset olen sitten lahjoittanut äidilleni, kun ei niitä roskiinkaan viitsi heittää. Eikä kyllä ole käynyt mielen vieressäkään mennä niitä palauttamaan kauppaan!

  Ihan samalla tavallahan ruokakaupassa jotain uutta ostaessaan ottaa tietoisen riskin siitä, että ruoka ei maistu hyvälle, aiheuttaa ilmavaivoja jne. Eikä niitä mennä palauttamaan, jos tuote ei jostain syystä miellyttänyt. Miksi kosmetiikan kohdalla sitten saadaan toimia näin? Kyllähän se varmaan ketuttaa, jos ostaa jonkun kalliin tuotteen ja sitten siitä saakin punaisia näppyjä, mutta sori, se on kyllä ihosi vika, ei myyjän, joka tuotteen myi.

  Itse en ole höynähtänyt noihin "allergiatestattu", "dermatologisesti testattu" jne. puppuihin. Eihän se slogan mitään takaa, tuote nyt on vaan testattu. Niinkuin kaikki muutkin…

 36. 36

  Anonyymi sanoo

  Minä olen iholleni sopivaa meikkivoidetta etsinyt nyt 2,5 vuotta. Jotkut tuotteet ovat aiheuttaneet allergisia reaktioita, toiset olleet sopimattomia koostumuksensa puolesta ja jotkut tukkineet ihoa pidemmällä aikavälillä. Yhtään tuotetta en vielä ole palauttanut, sillä olen ajatellut, että eihän se tuotteen vika ole jos se ei minulle sovi. Mutta saattaa olla, että kohta alan harkitsemaan tuotteen palauttamista jos ihoni reagoi siihen.

  Yksinkertainen syy tähän mieleni muuttumiseen on se, että olen pettynyt siihen, miten nihkeästi meikkivoiteista annetaan näytteitä. Edullisemman hintaluokan sarjojen tuotteista ei monesti saa näytettä laisinkaan, tai sitten käsketään kokeilemaan testeristä. Kalliimmistakin tuotteista on monta kertaa jäänyt näyte saamatta, useinmiten olen saanut niin pienen näytteen, että se hädintuskin riittää koko kasvojen meikkaamiseen kertaalleen. Minusta olisi kohtuullista, että yli 30€ tuotetta saisi kokeilla ainakin kolmesti ennen ostopäätöstä, varsinkin jos on kovin herkkäihoinen. Kaikki tuotteet kun eivät aiheuta välitöntä reaktiota, vaan huomaat vaikka vasta kolmantena päivänä että jaa, naama nousee ihottumalle…

  Yhtään tuotetta en vielä ole palauttanut, mutta tässä on nyt rahaa palanut näihin hutiostoksiin monta sataa euroa. Alkaa tosissaan riepomaan tämä rahanmeno kun siitä ei hyötyä juuri näytä olevan. En tosiaan aijo mennä palauttelemaan sellaisia tuotteita jotka ei vaan koostumukseltaan tai sävyvalikoimaltaan miellytä, mutta harkitsen vakavasti, josko jo olisi aiheellista joskus saada rahaa takaisin kalliista, selvän allergisen reaktion aiheuttaneesta tuotteesta.

 37. 37

  Anonyymi sanoo

  Pakko kommentoida tuosta ylempää erästä kirjoittajaa, joka kirjoittaa "Myyjähän ei ole vastuussa myymistään tuotteista, jos asiakas ne haluaa ostaa." Tuohan ei Suomessa pidä paikkaansa kun meillä on voimassa oleva kuluttajansuojalaki, joka nimenomaan kertoo myyjän olevan vastuussa myymistään tuotteista. Sitä en lähde kommentoimaan, miten tuo pätee kosmetiikkapalautuksiin :).

  Itse olen saanut selkeitä allergisia reaktioita kasvovoiteista mutta vain jättänyt purkit käyttämättä tai lotrannut loput jalkoihin. Ei ole tullut mieleen lähteä palauttamaan tai edes kertomaan maahantuojalle asiasta, kun en valitettavasti tiedä mikä ainesosa reaktion on aiheuttanut. Usein pyydän (kalliimpien voiteiden kohdalla) näytettä mukaan ja aina olen saanut. Vaikka "virallisia" näytteitä ei olisikaan, on myyjä laittanut voidetta pieneen purkkiin, jossa yleensä on tavaraa muutamaa rasvauskertaa varten. Siitä jo yleensä tietää sopiiko tuote itselle vai ei.

  Kirjoittipa joku tuolla lääkäreistä ja heidän lääketuntemuksestaankin. Voin vinkata, että lääkäreiden ammattitaito ei ole pääsääntöisesti suunnattu lääkkeiden koostumuksiin. Tarkempaa tietoa lääkkeistä ja niiden sisällöistä saa apteekista, lääkkeiden ammattilaisilta :).

  Ei kyllä hetkauta nuo testimaininnat suuntaan tai toiseen. Monessa purnukassa lukee "Testattu ihotautilääkärien valvonnassa" tms. no eipä paljon kerro tuloksista, jos on vaan lääkäri ollut valvomassa :D.

 38. 38

  sanoo

  Tiinalle haluan kommentoida tähän: "Jos asiakas tietää olevansa herkkäihoinen, niin luultavasti hän on myös selvillä aineesta, jolle on herkistynyt ja osaa välttää sitä. Jos taas "olettaa" olevansa herkkäihoinen, niin sehän ei kerro mistään mitään, vain asiakkaan omasta käsityksestä ihostaan, eli asiaa ei ole tutkittu lainkaan."

  Itse kyllä tasan tarkkaan tiedän olevani herkkäihoinen, tiedän omistavani atooppisen ihon, ja tämän on ihan monet lääkäritkin todenneet. Kuitenkaan itselläni ei ole mitään hajua mille aineelle esimerkiksi kosmetiikassa herkistyn, menen lähinnä mututuntumalla, eli sokkona kokeilen jotain -> jos allergiaa tulee laitan tuotteen kiertoon. Jos allergiaa ei tule, jatkan käyttämistä, jos allergiaa tulee myöhemin -> kiertoon. Itse en ole ikinä ostanut niin kallista kosmetiikkaa, että siitä itselleni tulisi rahallista tappiota juurikaan jos tuote ei sovikaan, joten ehkä en kommentoi tähän aiheeseen enempää. Pisti vain silmään tuo kommentti, ihan kuin kaikki herkkäihoiset olisivat tyhmiä 😀

 39. 39

  Anonyymi sanoo

  Täällä on yksi allergiahysteerikkoihin kyllästynyt allergikko. Olen siis itse astma-atopia-allergia -kombolla varustettu ja tiedän ihan tasan, millaista on elää allergian ja herkän ihon kanssa. Silti jatkuvasti ihmetyttää nämä ihmiset, jotka tosiaan tekevät allergioistaan numeron.

  Meillä on töissä esimerkiksi eväiden syöminen omalla työpisteellä kielletty, sillä joku oli valittanut, että saattaa saada vieruskaverin hedelmistä allergiaa. Mahtaa olla hedelmillä pitkä kantama, kun ei täällä ihan vieri vieressä istuta…

  Itselleni on vaikeista iho- ja allergiavammoista huolimatta tullut aika vähän vastaan tuotteita, jotka olisivat aiheuttaneet allergiaa.
  Lumenen ripsiväri turvotti silmät, Santen kasvovoiteet eivät selvästikään sovi minulle (ihan hirveä ihottuma), Lancomen joku voide (testasin näytettä) sai naaman todella ärtyneeksi, samoin Nivean kasvovesi, joka oli ennen sopinut, mutta ei sitten enää "uuden koostumuksen" kanssa käynytkään. hauskin oli Dermosilin herkän ihon deodorantti, joka sai kainalot niin ruvelle, että olivat varmaan viikon kipeinä (hauskaa siksi, kun Dermosilinhan pitäisi juuri olla allergiaystävällinen merkki).

  Mitään näistä en ole palauttanut tai valittanut, sillä tiedän, että jotkut aineet eivät vaan sovi minulle, mutta koska en ole ihan täysin perillä siitä, mikä milloinkin reaktion aiheuttaa, niin en voi aina varmaksi tietää mikä passaa ja mikä ei. Oman kokeilun piikkiin kuitenkin menee, ja huonot tuotteet siirtyvät sitten joko roskikseen tai kavereille.
  Siihen nähden, miten monia tuotteita olen kokeillut, niin tosi vähän on kuitenkin tullut allergisoivia vastaan.

 40. 40

  sanoo

  Ostin bodyshopista porkkana- naamarasvaa ja kurkku- kasvovettä, joiden ensimmäisen käyttökerran jälkeen naamani oli kuin tulessa ja järkyttävän punakirjava. Annoin tuotteet eteenpäin ystävälleni, jolla luonnollisesti on täysin erilainen iho- ja hän sai saman reaktion. Roskiin siis menivät. Kävin bodyshopissa kyselemässä, onko vastaanvanlaisia tapauksia kuulunut muualta, mutta myyjä suhtautui muhun kun idiootiin (vaikken ollut palauttamassa tuotteita, ne oli jo heitetty pois.) siitä jäi kyllä paska fiilis, eikä yhtään "ihmisvika" olo – vuosien asiakkuuden jälkeen ei ole tuon tapauksen jälkeen tullut bodyshopilla asioitua.

 41. 41

  Anonyymi sanoo

  Luulisin, että allergiaoireita aiheuttanutta kosmetiikkaa otetaan vastaan juuri siksi, että valmistajat saisivat tietoa allergisoivista aineista ja käyttävät kuluttajia "testaukseen". Se on tietenkin ikävää, jos ihmiset palauttavat allergisointiin vedoten tuotteita, joista eivät vaan pitäneetkään.

  Olisi muuten todella kiva saada taas postaus tämän hetkisistä kosmetiikkavarastoistasi! Kaappeihisi on aina mukava kurkistaa.;)

  -pööpö

 42. 42

  Suski sanoo

  Tuo on kuitenkin aika kärjistetty tuo pähkinä allergia juttu, niitä kuitenkin testataan esim. lääkärissä ja ihminen tietää kyllä mitä ei voi suuhunsa laittaa, harvemmin ihminen kuitenkaan tietää että on allerginen jollekkin putypropeenipäpyyli ainesosalle, eihän sitä missään erityisemmin testailla. Toki jos tietää että iho reagoi herkästi tuotteisiin niin ainahan pakkauksissa kehotetaan kokeilemaan pienelle alueelle että miten iho reagoi, mielestäni se ei ole kenenkään vika jos tuote nyt sattuu reagoimaan, eihän ihminenkään mitään allergialleen voi. Mutta kuten nuo mainitsemasi valitukset että syytetään viatonta myyjää tai tuote haukutaan maan tasalle on naurettavaa! Mutta tuosta palauttamisesta on kyllä vaikea sanoa mitään, itse antaisin tuotteen eteenpäin, mutta ymmärrän että 60 euron sijoitus voiteeseen harmittaa ihan h*lvetisti jos se ei toimikkaan, ja en tiedä mutta onko mahdollista antaa asiakkaalle otain pientä näytepurkkia, voisi sitten siitä kotona testata ja hakea sitten seuraavana päivänä se voide jos toimiikin iholla. Tosi kinkkista tuo palauttaminen, itse sain aivan järkyttävät oireet Proactivin kasvonaamiosta, heitin tuotteen kylmän viileästi roskiin, mutta toisaalta, en mitään allergiakohtausta saanut kun vasta parin viikon käytön jälkeen, mutta ymmärrän kuitenkin täysin tämän tympääntymisen 🙂 Kirjoitat hyviä pohdintoja kyllä!

 43. 43

  Mmie sanoo

  Todella omituinen käytäntö, en ainakaan itse ole koskaan kuullut tuollaisesta.

  Itse en ole (tietääkseni) saanut mistään allergiaa ja jos saisinkin, en todellakaan menisi palauttamaan. Vain jos tuote olisi jotenkin viallinen. Hassua tuo käytäntö tosiaan.

  Ja muuten jälleen kerran "pilasit" erään taian kosmetiikka ostoksilla. Minä nimittäin olen sokeasti uskonut noihin "testattu" sanoihin. Ja usein ostelenkin niitä herkkä ihoiselle äidilleni. No, taidanpa nykyään hieman tarkemmin lukea pakkauksia. Toisaalta, olisihan järkikin pitänyt sanoa…

 44. 44

  Anonyymi sanoo

  Osaisitko suositella minulle jotakin ripsiväriä, joka pitäisi taivutukset? Tiedän,että vedenkestävä pitää paremmin, mutta oisiko joku hyvä ei vedenkestävä ripsiväri, ongelmaani?

  janina

 45. 45

  Anonyymi sanoo

  On ihmisiä, jotka ovat allergisia ja "allergisia". Itse olen herkän ihon omaava, ei allergioita.
  Itsekin olen kyllä kerran palattanut Lancomen ripsivärin (joku viisaampi kertoi että tuotteen voi palauttaa), kun silmät siitä menivät punaiseksi ja turvoksiin. Sitä en tiedä, mikä siinä sen aiheutti. Jostain saman merkin kosteusvoiteesta iho myös mennyt punakaksi jne, mutta sitä en ole lähtenyt palauttamaan vaan olen laittanut sen kiertoon..
  Lancomen tuotteet olenkin jättänyt pääasiassa hyllyyn..

  Ennemmin uskon kaverin kokemuksia tuotteista kuin tuotteiden omia lupauksia.

  Allergiahan voi muodostua käytössä jollekin aineosalle ajan saatossa, ei välttämättä heti ekan käyttökerran jälkeen.
  Yksi pahin allergioita aiheuttavista on muuten juuri t.ruskea hiusväri. Näitä tapauksia olen nähnyt useita.
  Pitää myös muistaa, että kaikki reaktiot EI ole allergiaa! Hiukan jos jostain iho punoittaa, kutittaa niin ei se välttämättä kerro allergiasta. Huvittaa joskus kuunnella ihmisten puheita, kun he puhuvat allergisista reaktioistaan (todellisuudessa hengenvaarallinen reaktio olisi merkki allergisesta reaktiosta tai nokkosrokko).

  Viallisen tuotteen tietenkin palauttaisin kauppaan. Itseasiassa oli täällä kai yksi niistä, jotka olivat saaneet viallisen erän Diorin Nude nestemäistä meikkivoidetta. Vaikka kuinka pulloa oli joka kerta ravistanut voimakkaasti, niin pumppu meni tukkoon..
  Myöhemmin kuulin, että muillakin oli ollut samanlaisia ongelmia tuotteen kanssa. Seuraava pullo toimi moitteettomasti.

 46. 46

  Anonyymi sanoo

  Jos olen jonkun itselle sopimattoman tuotteen ostanut, olen vain itsekseni todennut että "harmi kun tuota ei voi palauttaa". Mulla on sellainen olettamus, että ei avattua tuotetta yksinkertaisesti voi viedä takaisin. Mutta nyt on käynyt ensimmäisen kerran mielessä, voisiko esimerkiksi ihan selkeästi vanhentuneen tuotteen palauttaa? Kosmetiikkapurtiloissahan lukee yleensä se 6M tai 12M, mutta sehän ei kerro minä vuonna tuote on itse asiassa valmistettu. Epäilen nimittäin suuresti yhtä ostamaani hiustuotetta vanhaksi… Luin netistä tuotteen käyttäjien kommentteja: "ihana tuoksu" (joidenkin mielestä jopa liian voimakas) ja "selvittää hiukset erinomaisesti"… Noh, viime viikolla ostamassani tuotteessa ei tuoksua ole (enää?) nimeksikään ja hiukseni menevät aivan tahmaisiksi ja "klimppiin" tuosta tuotteesta, joten sillä vähän epäilen, että onkohan kyseinen tuote nyt enää sitä tuoreinta tavaraa vai eikö tosiaan vaan sovi minulle…

 47. 47

  Ulpu sanoo

  Kyllä tämä asia aiheutti ihmetystä aikanaan myös kosmetiikkamyyjän työssäni. Samaa mieltä olen sun kanssa. Ja samoin käyttäytyisin myös asiakkaana, ei tulisi mieleenkään mennä vaatimaan rahoja takaisin jostain tuotteesta. Voisin kans käydä kysymäsäs miten tuote on yleensä siedetty tmv., mutta että menisin palauttamaan, no way. Toki vialliset/pilalle mennneet tuotteet on asia erikseen, mutta niistä ei ollutkaan nyt kyse. Ja niissäkin on se pointti, että onko tuote ollut valmiiksi pilalla, eikä niin, että asiakas on saanut omilla toimillaan sen pilalle. Niitäkin on.

 48. 48

  Anonyymi sanoo

  Tämä ei nyt liity aiheeseen, mutta minusta kuulostaa käsittämättömältä. Näin yhdessä blogissa kuvan bM:n ohjelehtisestä, ja zoomaillessani siinä luki näin:
  "jos ihosi on erittäin rasvainen tai ilmankosteus on korkea, levitä mineral veil päivävoiteen spf 15 alle, jotta iho pysyy mattapintaisena. Lisää tarvittaessa päivän aikana."

  Mineral veil päivävoiteen alle? Kuulostaa niin hassulta. 😀 Ja vielä sekin, että toimiikohan esim. herbinan kosteusvoide tässä tilanteessa… mutta joo, eihän se periaatteessa tuki ihoa sen kummemmin, koska se on täyttä mineraalia. En oli vielä bM:ää käyttänyt, mutta tämä niksi kuulosti hullulta. 😛

 49. 49

  sanoo

  Tota en kyllä ihan ymmärrä! Miksi palauttaa tuote vain omaa tyhmyyttään? Mutta tässä olisi pieni kysymys… Pitäisikö tuotteesta saada raha takaisin jos vaikka korkki on jotenkin viallinen tai maskaraharjasta irtoaa ne "karvat"? Olen miettinyt vaan että miten toimia?

 50. 50

  sanoo

  Pääsky: Tässä kannassa minäkin tosiaan yhä pysyn. 🙂

  Lillinen: Fiksu toteamus! 🙂

  Anonyymi: Näytettä kannattaa tosiaankin aina pyytää, jos vähänkin epäilyttää. 🙂

  Anonyymi: Olen huomannut saman! Ulkomaalaisilla (varsinkin Jenkki) saiteilla kun ihmiset näyttävät voivan palauttaa ostoksensa ties miestä syystä.

  Lucy S.: Yllättävän hyvin on toistaiseksi onneksi suhtauduttu. Lienee syynä se, että allergiset ihmiset usein tietävät, mille ovat allergisia eikä heille siksi tule niin helposti hutiostoksia. Nämä muut palauttelijat kun ovat yleensä satunnaisia palauttelijoita. Allergiapalautuslomakkeissa kysellään yleensä todella tarkasti reaktiosta, sen ilmestymisestä, kestosta, oireista, poistumisesta yms. joten monet huvikseen vaan palauttajat toteavat yleensä sen nähdessään, etteivät nyt sitten jaksakaan alkaa täyttelemään vaan on kiire bussiin yms. 😉

  Tarja: Eihän se nyt varsinaisesti ole asiakkaan vika toki, mutta asiakkaan omalla vastuulla. Tuotteessa ei ole mitään viikaa, se on tehty aivan oikein ja raaka-aineet ovat kunnossa, joten minusta on asiakkaan oma asia, jos tuote ei hänen hipiälleen sovi. Eihän se toki ole kivaa, mutta en näe syytä, miksi kunnossa olevan tuotteen saisi palauttaa. Mutta siis tottakai ottaisin töissä vastaan mukisematta. 🙂

  nanna: Voih, sattuipa huono kappale. Tuollaisissa tilanteissa valittaminen on kyllä täysin oikeutettua. 🙂

  Tiina: Allergiapalautuslomakkeessa kysellään todella tarkasti asiasta, mikä on toki erittäin hyvä asia. Itsekin toki aina kyselen, millä lailla herkkähipiäinen asiakas on herkkä. Suomalaisista naisista kun melko monella on omien sanojen mukaan niin herkkä iho ilman mitään selkeää selitystä. 😉

  Cattinen: Toki selkeästi vialliset aina vaan suoraan palautukseen. 🙂

 51. 51

  sanoo

  M: Hankalaahan se tosiaan on löytää niitä aiheuttajia. :/
  BSQ:n tuoksut ovat minusta aika hauskoja. Menen aina nimissä ja tuoksuissa sekaisin kun yritän muistella, mikä oli minkäkin lainen, mutta kivoja ovat kuitenkin minusta. 🙂

  Veela: Näinpä. 🙂

  Mickey: Juurikin näin, eli suuta vaan auki. 🙂

  Anonyymi: Tottakai rahanmeno aina harmittaa. :/

  Anonyymi: Voi tosiaankin käydä, mutta eihän tuotteessa edelleenkään tainnut olla mitään vikaa…? Mutta toki minäkin olisin rahat palauttanut. 🙂

  Anonyymi: Eräässä talossa työskennellessäni mitä tahansa sai palauttaa ja millä syyllä tahansa. Kerran asiakas halusi kokeilla jotain uutta ripsiväriä ja soitti sitten seuraavana päivänä ja kertoi tulevansa palauttamaan mascaran ja ottavansa vanhan tilalle, koska tämä uusi ei ollutkaan yhtä hyvä. Huoh. :/

  Mari: Minusta on ihana ajatus, että apteekin tuotteiden ajatellaan olevan jotenkin "kunnollisempia" kuin muualla myytävien. Jakelukanava vaan on eri, mutta eivät ne merkkituotteet muuten mitään eri kamaa kuitenkaan ole, kun eivät kerran reseptilääkkeitä tai lääkevalmisteita ole. 🙂
  Mutta hyvän pointin esitit, eli asiakas tottakai ajattelee ensimmäisenä, että tuotteessa on oltava virhe, kun iho ei ole muulloin reagoinut. Itse ottaisin tällöin tuotteen mukaan liikkeeseen tai lähettäisin maahantuojalle tarkistettavaksi ja verrattavaksi. Siinähän se sitten usein selviää, onko vika tuotteessa vai ihossa.
  Käsittääkseni kosmetiikka-allergioita testataan ihan yleisesti ja laajastikin, eli ne voi käydä testauttamassa. Jos toku tosin tietää tästä enemmänkin, olisi kiva kuulla! Ja toki raaka-aineita tulee markkinoille kokoajan lisää.
  Ja kyllä minä ihan samalla lailla saan reaktioita tuotteista kuin muutkin. Juuri pari viikkoa sitten kuljin käsivarret toista viikkoa punaisilla rokoilla (lähes vesikelloilla) vedeltyäni töissä niihin jotain, mikä ei iholleni sopinut. Kyllähän se kiukutti, mutta minussahan se vika oli, kun tuotteeseen reagoin.
  Valmistajan vastuun raja kulkee minusta siinä, että tuotteen raaka-aineiden pitoisuudet ovat sallittujen rajojen puitteissa.

  Helena: Tuollaiset palautukset ovat toki hyvin ymmärrettäviä ja niitä hoidan myyjänäkin mielelläni, jos moisia vahinkoja on sattunut. 🙂
  Kosmetiikkamyyjät pihistelevät näytteiden kanssa usein sen vuoksi, etteivät maahantuojat enää nykyään jaa niitä kovin reilusti. Toki näytteitä saa, kun vaan kertoo mistä tahtoo, mutta vähäisiä näytteitä on ärsyttävää antaa noin vain, jos asiakas vaan sanoo haluavansa jotain näytettä erittelemättä yhtään sen enempää. Kysäise siis ensikerralla, olisiko mahdollista saada jotain voidetta/seerumia/putsaria yms. ihollesi sopivaa ja tarpeisiisi menevää näyte. 🙂

  Marsu: Tällaisia tulee usein tosiaan. 🙂

  Sirpa: Tottakai on aina kivaa saada rahat takaisin. 🙂

 52. 52

  sanoo

  Anonyymi: Tottakai rahanmeno aina harmittaa. :/

  Anonyymi: Voi tosiaankin käydä, mutta eihän tuotteessa edelleenkään tainnut olla mitään vikaa…? Mutta toki minäkin olisin rahat palauttanut. 🙂

  Anonyymi: Eräässä talossa työskennellessäni mitä tahansa sai palauttaa ja millä syyllä tahansa. Kerran asiakas halusi kokeilla jotain uutta ripsiväriä ja soitti sitten seuraavana päivänä ja kertoi tulevansa palauttamaan mascaran ja ottavansa vanhan tilalle, koska tämä uusi ei ollutkaan yhtä hyvä. Huoh. :/

  Mari: Minusta on ihana ajatus, että apteekin tuotteiden ajatellaan olevan jotenkin "kunnollisempia" kuin muualla myytävien. Jakelukanava vaan on eri, mutta eivät ne merkkituotteet muuten mitään eri kamaa kuitenkaan ole, kun eivät kerran reseptilääkkeitä tai lääkevalmisteita ole. 🙂
  Mutta hyvän pointin esitit, eli asiakas tottakai ajattelee ensimmäisenä, että tuotteessa on oltava virhe, kun iho ei ole muulloin reagoinut. Itse ottaisin tällöin tuotteen mukaan liikkeeseen tai lähettäisin maahantuojalle tarkistettavaksi ja verrattavaksi. Siinähän se sitten usein selviää, onko vika tuotteessa vai ihossa.
  Käsittääkseni kosmetiikka-allergioita testataan ihan yleisesti ja laajastikin, eli ne voi käydä testauttamassa. Jos toku tosin tietää tästä enemmänkin, olisi kiva kuulla! Ja toki raaka-aineita tulee markkinoille kokoajan lisää.
  Ja kyllä minä ihan samalla lailla saan reaktioita tuotteista kuin muutkin. Juuri pari viikkoa sitten kuljin käsivarret toista viikkoa punaisilla rokoilla (lähes vesikelloilla) vedeltyäni töissä niihin jotain, mikä ei iholleni sopinut. Kyllähän se kiukutti, mutta minussahan se vika oli, kun tuotteeseen reagoin.
  Valmistajan vastuun raja kulkee minusta siinä, että tuotteen raaka-aineiden pitoisuudet ovat sallittujen rajojen puitteissa.

 53. 53

  sanoo

  Helena: Tuollaiset palautukset ovat toki hyvin ymmärrettäviä ja niitä hoidan myyjänäkin mielelläni, jos moisia vahinkoja on sattunut. 🙂
  Kosmetiikkamyyjät pihistelevät näytteiden kanssa usein sen vuoksi, etteivät maahantuojat enää nykyään jaa niitä kovin reilusti. Toki näytteitä saa, kun vaan kertoo mistä tahtoo, mutta vähäisiä näytteitä on ärsyttävää antaa noin vain, jos asiakas vaan sanoo haluavansa jotain näytettä erittelemättä yhtään sen enempää. Kysäise siis ensikerralla, olisiko mahdollista saada jotain voidetta/seerumia/putsaria yms. ihollesi sopivaa ja tarpeisiisi menevää näyte. 🙂

  Marsu: Tällaisia tulee usein tosiaan. 🙂

  Sirpa: Tottakai on aina kivaa saada rahat takaisin. 🙂

  Anonyymi: Hyvä pointti! Kiitos tästä. 🙂

  Tiia: Eikä ammattilainenkaan voi koskaan edes tietää, mikä aineosa yhtäkkiä saattaa aiheuttaa reaktion. 🙂

  bambiinas: Juuri näin, eli näytteitä saa pyytämällä. Minä ainakin annan todella mielelläni varsinkin jos kuulen, että asiakkaalla on ollut ongelmia sopivan tuotteen löytämisessä. Yleensä vielä kehotan asiakasta tulemaan takaisin, vaikkei näyte olisikaan sopinut, sillä silloin voimme katsoa hänelle jotain muuta. 🙂

 54. 54

  sanoo

  Tiunamiuna: Itse ainakin ottaisin yhteyttä maahantuojaan, sillä sieltä sen parhaan vastauksen saa. 🙂

  Flicka: Kaikki on allergiatestattua, sillä sehän ei tarkoita mitään konkreettista lupausta. Allergiatestattu ei siis tarkoita, etteikö joku voisi olla sen aineille allerginen. 🙂

  Helmi: Näytteitä annetaan usein nihkeästi, sillä niitä tulee maahantuojilta todella nihkeästi. Mielellään niitä kyllä yleensä annetaan, jos jotain selkeästi pyytää. Itse inhoan näitä "anna jotain näytteitä" -tyyppejä, mutta jos joku pyytää näytettä "jostain hyvästä, hänelle mahdollisesti sopivasta rasvasta", niin kyllä minä mielelläni kaivelen varastoja. 🙂

  Nekku: Kurjaa tosiaan, että jotkut oikein keksivät reaktioita ostomorkkiksen tultua päälle. :/

  Anonyymi: Good point! Minusta on mukavaa, että asiakas tulee näyttämään tuotettaan, jolloin voidaan yhdessä pohtia, onko siinä vikaa ja jos homma vähänkin epäilyttää, niin ei kun yhteys maahantuojaan. 🙂

  Anonyymi: Näytteet ja testerit ovat tosiaan juuri kokeilemista varten, eli aina saa pyytää, jos epäilyttää ja kannattaakin ehdottomasti pyytää. 🙂

  Sinisilmä: Juuri näin. 🙂

  Anonyymi: Tuossakaan tuskin on kyse mistään selkeästä allergisesta reaktiosta, jos reaktiot vaihtelevat ja voivat tulla eri aikaväleillä. Tuotteet vaan eivät ole sopineet ihollesi. Mutta jos tosiaan reaktio on joku selkeä allerginen reaktio niin toki voi maahantuojaan aina ottaa yhteyttä. 🙂

 55. 55

  sanoo

  Anonyymi: Näytteitä kannattaa aina tosiaan pyytää, ettei tule hutiostoksia. 🙂

  35 kiloa kosmetiikkaa: Sitten vaan on valitettavasti näitäkin herkkäihoisia, jotka tietävät olevansa herkkiä, mutta joiden mielestä se on aina tuotteiden vika, että heidän ihonsa reagoi. :/

  Anonyymi: Taas vaan ajattelee, miten helpolla itse pääsee, kun lähes kaikki sopii. :/

  Gravity: Olipa kökösti hoidettu myymälän puolelta. :/ Vaikka itse olisinkin sitä mieltä, ettei tuotteessa ole mitään vikaa eikä sitä voisi palauttaa, niin kyllä minusta asiaa kuuluu asiakkaalle pahoitella ja antaa sitten vaikka jotain kivaa näytettä mukaan, ettei ihan jää kurja mieli. :/

  pööpö: Kaappipostaus on ollut jo jonkun aikaa työnalla. Katsotan, koska julkaisen. 🙂

  Suski: En ole itse koskaan ennen tiennyt olevani allerginen pähkinöille ja olen syönyt erilaisia pähkinöitä huoletta. Kerran ostin pähkinäsekoituspussin, jonka sisältöä hetken aikaa mutusteltuani huomasin, että minun alkoi olla pirun vaikeaa hengittää. Olin siis tietämättäni allerginen jollekin pähkinöistä. Ja ihan oli oma vika, etten tienyt asiasta enkä käynyt pussia palauttamassa. 🙂
  Mutta tottakai minuakin ärsyttäisi ihan hemmetisti, jos olisin tuhlannut hirveän summan rahaa tuotteeseen, joka ei sopisikaan iholleni. :/

  Mmie: Pahoittelen pilaamista. 😉

 56. 56

  sanoo

  Weezer: Valitettavasti ei tosiaan pahemmin ole merkitystä, sillä samalla lailla kaikki testataan. :/

  Karoliina: Hahaa! 🙂

  Anonyymi: Aina voi pyytää näytettä. Jos sitä ei ole valmiina, purkitetaan se usein mielellään. Toki esim. Luomiväreistä ei ole näytteitä millään saatavilla, mutta kyllä niitä jopa liikkeissä voidaan kokeeksi laittaa heti silmiin, niin voi kokeilla, tapahtuuko mitään. 🙂

  Virve-fanittaja: Minusta olisikin fiksua olla suoraan yhteydessä maahantuojaan, jolloin voi varmistaa viestin menevän perille. 🙂

  Anonyymi: Hutiostiksia tosiaan aina tulee ja ne on vain hyväksyttävä, kuten totesitkin. 🙂

  Annwyl: 🙂

  M: Hankalaahan se tosiaan on löytää niitä aiheuttajia. :/
  BSQ:n tuoksut ovat minusta aika hauskoja. Menen aina nimissä ja tuoksuissa sekaisin kun yritän muistella, mikä oli minkäkin lainen, mutta kivoja ovat kuitenkin minusta. 🙂

  Veela: Näinpä. 🙂

  Mickey: Juurikin näin, eli suuta vaan auki. 🙂

 57. 57

  sanoo

  janina: Jos ikinä sellaisen löydät, tahdon itsekin sellaisen. 🙂

  Anonyymi: Ja aina kannattaa toki käydä kaupassa näyttämässä tuotetta ja selvittämässä, onko tuotteessa oikeasti vikaa, mikäli se aiheuttaa outoa reaktiota. 🙂

  Anonyymi: Jos epäilyttää, niin mene tuotteen kanssa takaisin liikkeeseen ja kysy, onko tuote kunnossa. Myyjät osaavat yleensä sanoa, onko tuote sellainen kuin sen kuuluukin olla. Välillä voi sattua vanhentuneitakin tuotteita myyntiin. :/

  Ulpu: olen samaa mieltä ihan kaikesta. 🙂

  Anonyymi: Tuo kuulosti jo hassulta. Ettei olisi kirjoitusvirhe? "Päivävoiteen SPF 15" tilalla voisi olla mineraalipohja SPF 15 (sarjalla ei taida ollakaan päivävoidetta SPF 15), sillä tuota voi käyttää myös sen alla ensin pohjustamassa ja mattaamassa lisää. Tuota olettaisin sarjan hakeneen. 🙂

  Clade: Liikeen ei tarvitse antaa rahoja takaisin, mutta tilalle on toki annettava uusi ja ehjä tuote. 🙂

 58. 58

  Anonyymi sanoo

  "Kosmetiikkapurtiloissahan lukee yleensä se 6M tai 12M, mutta sehän ei kerro minä vuonna tuote on itse asiassa valmistettu. Epäilen nimittäin suuresti yhtä ostamaani hiustuotetta vanhaksi…"

  http://cosmeticswizard.net/ tuolla voi muutamista merkeistä tsekkailla, koska on oikeasti valmistettu.

 59. 59

  sanoo

  Jäin miettimään tätä asiaa oikein kunnolla.. Itse olen töissä tavaratalossa ja saan kuulla mitä kummallisimpia vaatimuksia syitä ja palautukseen ja tiedän miten röyhkeitä asiakkaat ylipäänsä ovat..

  Jos ostaisin itse kalliin esim. voiteen ja se aiheuttaisi minulle allergisen reaktion, saattaisin ehkä mennä myymälään kysymään asiaa. (En oikeastaan ole allerginen millekään eikä ihoni ole kovin herkkä..toisin sanoen en ole koskaan saanut mitään oireita kosmetiikasta.) Siksi juuri saattaisinkin käydä kysymässä, mutta että vaatisin suoraan hyvitystä tai syyttäisin myyjää/tuotetta? Ei.

  Mun mielestä on nimenomaan hyvää asiakaspalvelua, että "allergiapalautusmahdollisuus" on, mutta harmittavan monet käyttävät näitä palautusoikeuksia väärin. :/

 60. 60

  Anonyymi sanoo

  heh pisti silmään tämä. Oon ite allerginen kaikelle mahdolliselle, nii en kyl mee ostelee mitää mist tietää et on allerginen. Esim. Kaikki mis on vähäänki ruusua (?) :D. Ihmettelen enemmä sitä et ihmiset ostelee tuotteita joille tietää olevansa allerginen, ja sitte syyttää myyjää/kauppaa/tuotetta että tulee allergiaa :DD

 61. 61

  Anonyymi sanoo

  Ei minun mielestä asiakasta voi kyllä kauheana syyttää, jos hän on tietämättään jollekkin allerginen/herkistynyt ja saa sitten reaktion jostakin tuotteesta. Mutta ei se kyllä ole myyjänkään syy.

  Ite olen monet kerrat saanu reaktion jostakin tuotteesta, mutta eipä ole tullu pieneen mieleenkään, että voisin sen sen takia sitten palauttaa. Yleensä pistän vain tuotteen kiertoon ja vältän sen ostamista.

 62. 62

  Taru sanoo

  Oon aikaisemmin ollut aina ihan samaa mieltä sun kanssa tämänkaltaisissa postauksissasi. Aivan täsmälleen samaa mieltä ja mielestäni oot aina osunut naulankantaan. Nyt hämmennyin TODELLA suuresti. Mitä ihmettä?

  Ehkä en ihan tajunnut, mutta en tajua, miten voit sanoa, että on asiakkaan vika, että hän on jollekin kosmetiikan aineelle allerginen? Öööörrrmm, anteeksi, mutta mitä? Itse en ole allerginen millekään eikä mikään kosmetiikka ole koskaan aiheuttanut mitään reaktioita tms. En siis kuulu "vihaisiin allergikkoihin" ja siksi ole tässä antamassa tälläistä palautetta, vaan mielestäni tuo vaan oli jopa törkeästi sanottu. Eihän se ihmisen vika ole, että hän on jollekin allerginen tai ettei hän voi tuotetta ostaessaan tietää olevansa jollekin sen aineelle allerginen?

  Itse hyväksyn siis kuvailemasi kaltaiset allergiapalautukset TÄYSIN. Ehkei nyt joku muutaman euron alehuulikiilto ole sellainen, mitä itse katsoisin olevan järkevä asia lähteä palauttamaan, mutta kaikki sitä kalliimpi kyllä.

 63. 63

  Anonyymi sanoo

  Enpä ole ikinä moisista palautuksista kuullut, mutta tämä teksti sai minut säälimään teitä kosmetiikan parissa työskenteleviä, kaikenlaisten ääliöiden kanssa jouduttekin olemaan tekemisissä! Omalle iholle sopimaton voide ei ihan ole asiakkaan vika, mutta vielä vähemmän se on myyjän vika.

  Itse hajusteherkän ja ilmeisesti parabeeniallergisen ihon omistajana tiedän kyllä, kuinka vittumaista on, kun kallis ostos ei sovikaan iholle. Se on kuitenkin VAIN JA AINOASTAAN oma vikani, mitäs luotan sinisilmäisenä siihen, että herkälle iholle tarkoitettu mutta hajustettu puhdistusemulsio sopisi minulle.

  En tiedä, voisinko minä edes työskennellä asiakaspalvelutehtävissä: muutamilta alalla toimivilta tutuilta olen kuullut sellaisia juttuja, että oma kieleni ei olisi pysynyt niissä tilanteissa enää kurissa. Asiakas on aina oikeassa-ajattelu ei ole minun juttuni!

 64. 64

  Epe sanoo

  En jaksanut kaikkia kommentteja lukea, mutta käsittääkseni Jenkeissä tosiaan voi palauttaa tuotteen ihan vaas jos ei tykännyt siitä. Jos luomiväri ei pysynyt paikoillaan hankitulla luomivärinpohjustajalla, niin rahat tulee takaisin. Näin olen Makeupalley-saittia lukissa ollut huomaavinani. Jännää täältä päin maailmaa katsoessa.

 65. 65

  loreal sanoo

  Aika kiinnostavan aiheen otit esiin. Itse olen vaikka mille allerginen, mutta vain kerran kosmetiikkatuotetta käyttäessäni olen saanut allergisen reaktion. Mutta vaikka muutenkin olisi tullut, niin ei ole edes mieleeni tullut että tuotteita palauttelisin, pidän sitä ihan omana vikana jos en ole tajunnut lukea tuoteselostusta.. Paitsi toissa kesänä kun sain kamalat ihottumat (jotka ei ihanaa kyllä lähtenyt pois, vaan olivat päälle puoli vuotta, kauniit toppikädet kesällä) niin tajusin myöhemmin että se johtui käyttämästäni Pirkan sheivausgeelistä, jossa käytetään manteliöljyä. Siinä vaiheessa vasta sain edes tietää että sitä käytetään! Jonka jälkeen myös tajusin että sehän taitaa olla aika yleinen. Mutta siis pointtina että itse pidän itseäni sen verran sählääjänä että ei tulisi mielenkään alkaa palauttelemaan mitään 😀

 66. 66

  pandalapsi sanoo

  Mulle ei ole ennen tullut mieleenkään, että menisin palauttamaan jonkun sellaisen kosmetiikkatuotteen, jonka joku aineosa on ns. aktivoinut ihosairauttani/laukaissut sen uudelleen. Eipä sille mitään voi, että olen tietämättäni allerginen/yliherkkä jollekin aineelle, jota en siksi osaa varoa.

  Vaikka kyllähän se harmittaa, että menee välillä rahaa ihan hukkaan. Saatan käyttää esim. jotain ihonhoitotuotetta viisi kertaa ja lopettaa siihen. Mulla ei ole edes ketään, jolle itselleni sopimattomat tuotteet voisin antaa eteenpäin. No, ei auta mikään; joskus vain täytyy testata kymmentä eri tuotetta, ennen kuin löytää itselle sopivan…

 67. 67

  sanoo

  Kamalan paljon vastauksia. En jaksa lukea kaikkia.

  Minun mielestäni tämä on vähän kaksipiippuinen juttu, toisaalta ymmärrän kuinka paljon voi vituttaa jos menee ostamaan vaikkapa 80€ kosmetiikkatuotteen ja se aiheuttaa allergisen reaktion mutta toisaalta taas silloin kun tämmöistä tuotetta kyseisestä syystä palautetaan, pitäisi siitä olla asiantuntijan (lääkäri) todistus mukana. Olen nimittäin lähes varma että tämmöiset "allergiapalautukset" ovat palautuksia tuotteista, joihin ei olla muutenkaan tyytyväisiä mutta ne verhotaan tuollaiseen valheeseen koska niistä halutaan rahat takaisin ja koska "painava syy löytyy", rahat yleensä saa takaisin.
  Eihän satunnaiset palautukset varmastikaan isoja kosmetiikkajättejä hetkauta ja toki se että palautusmahdollisuus on, voi se tarkoittaa monelle myös hyvää asiakaspalvelua. Se onko siinä reiluuden kanssa mitään tekemistä, on sitten toinen juttu.

  Itse en kehtaisi ikinä palautella mitään. Oma moka ja sillä selvä.

 68. 68

  sanoo

  mahdottomasti kommenttia ja lisäänpä omani..

  Itse olen ja tietyille kosmetiikan aineksille allerginen.. itse ne tiedän ja osaan tuotteista etsiä ja jättää ostamatta..

  Joskus vuosia sitten, eräässä kosmetiikkaliikkeessä ostin kosteusvoidetta. Myyjä sitä suositteli, kerroin allergioista, katsottiin ettei tuote sisällä ainakaan niitä aineita joita en voi käyttää. Tuotteessa oli ne hypoallergia yms merkinnät ja myyjä sitä minulle suositteli, oli vielä jotain herkkäihgoisten sarjaa yms.

  ja pari päivää käytön aloitettuani, naamani nousi niin järkyttävälle nokkosihottumalle, että jouduin käymään lääkärissä.

  Koska kyseessä oli erikseen mainittu että herkkäihoisille yms, katsoin asiakseni käydä samassa liikkeessä tuotteen kera. Myyjän nähtyä naamani, ei juuri tarvinut selitellä.. vaihdoin tuotteen ennestään minulle tuttuihin ja sopiviin tuotteisiin ja myyjä laittoi purkin takaisin tehtaalle, josta tuli myöhemmin ilmo että tuotteessä ei ollut mitään vikaa, ja tutkivat tarkemmin tätä allergista reaktiota, ja myöhemmin en muista enää tähän rasvaan törmänneeni.. ainakaan samalla nimellä ja samassa pakkauksessa.

  Toki joku tavishalpisrasva jos ei sovi, niin annan eteenpäin tai heitän pois, ei tulisi mieleenkään alkaa palauttelemaan.. mutta tämä kyseinen tuote oli silloin kohtalaisen arvokas ja myyjän erityisestä suosituksesta uskaltauduin kokeilemaan kaikkien niiden allergiatestaus ja herkän ihon tuotesarja mainoslauseiden ansiosta, joten minusta oli varsin asiallista käydä se rupinaama näyttämässä juuri siksi että sen palautteen ansiosta tuotteen valmistaja voi parantaa tuotetta vastaamaan lupauksiaan.

  mutta joo.. tuotteet jotka olen kokonaan itse valinnut ja eivät edes mainosta sopivansa herkälle iholle, niin en edes yritä palauttaa jos ei sovi..

 69. 69

  sanoo

  minä taas palauttelen epäsopivat – ja ihan luvan kanssa! olen nyt ostanut enimmäkseen AVONin tuotteita (joita Virvekin jo pääsi testailemaan joku aika sitten), ja niillähän on täysi 3kk tyytyväisyystakuu, myös avatuilla/käytetyillä tuotteilla.
  tietysti ensin pyydän näytteet kiinnostavista tuotteista, jos niitä on saatavilla ja pyrin välttämään hukkaostoksia.. mutta on tosi kiva tietää että voi riskittömästi kokeilla mielenkiintoisia tuotteita, jotka voi kuitenkin palauttaa jos tuntuu pahalta. 🙂

 70. 70

  Mimmeli sanoo

  Tässä on nyt ekaa kertaa ihanan blogisi historiassa tilanne, jolloin olen kanssasi eri mieltä. 😀 Ymmärrän kyllä, että allergiapalautusten hyväksikäyttäjät ynnä muut nillittäjät ärsyttävät, mutta parista asiasta olen ihan eri linjoilla.

  Ensinnäkin: ei kai kukaan järkevä ihminen syytä myyjää, jos on saanut tuotteesta reaktion? Tottakai kyse on tuotteen viasta eikä myyjän.

  Toisekseen, tuohon "vika on sinussa eikä tuotteessa" -juttuun takerruin oikein kunnolla ja tekee mieli kysyä että tääähhh? Ei kai se ole kenenkään vika, jos on allerginen. Allergioita voi lisäksi puhjeta uusia elämän varrella. Lisäksi on järkevää, että allergiaoireista raportoidaan valmistavalle yritykselle, jotka toivon mukaan vähentävät yleisiä allergeeneja tuotteestaan. Ei kai me kosmetiikan käyttäjinä toivota, että firmat voivat tunkea tuotteisiinsa mitä tahansa p*skaa ja me vaan kiltisti maksetaan ja jemmaillaan sitten ihottumaa aiheuttavat tuotteet kaappeihin. Oikein suututtaa tuollainen ajattelutapa.

  Haluaisin vielä korostaa, että en ole koskaan tehnyt allergiapalautusta. Tämä on siis vain ja ainoastaan ideologinen kannanotto. 😉

 71. 71

  Anonyymi sanoo

  Mitä mieltä muuten olet niistä Proactiv tuotteista, mainostivat ainakin että sopii kaikille ihotyypeille, jota vähän epäilen..

 72. 72

  sanoo

  Anonyymi: Noita on tosiaan mukava tarkistella ja opetella itsekin systeemit ulkoa, niin voi jo liikkeessä kurkata. 🙂

  Pipsa: Minusta on fiksua mennä kysymään asiasta ja kyllä minä mielelläni aina välitän firmoille eteenpäin asiakkaiden tuotekommentteja ja reaktioita, mutta tuota hyvittämistä en vaan ymmärrä. 🙂

  Anonyymi: Yleensä nämä palauttelijat nimenomaan eivät koskaan ole millekään allergisia omien sanojensa mukaan. 🙂

  Taru: Anteeksi huono sanamuotoni, en tosiaankaan tarkoittanut, että olisi kenenkään oma vika olla allerginen jollekin, mutta tarkoitin, ettei tuotteessa ole vikaa vaan ns. vika on silloin asiakkaassa. Mutta ei siis tosiaankaan ole kenenkään vika, jos on allerginen. 🙂

  Anonyymi: Asiakaspalvelutehtävät ovat kaikilla aloilla välillä varsin hauskoja. 😉

  loreal: 🙂

  Epe: Olisi mielenkiintoista ihan kysyä Jenkeistä käytännöstä enemmänkin. MUA:n sivuilta on minullekin tosiaan moinen kuva tullut. 🙂

  pandalapsi: Kurjaahan se tosiaan on, jos ei sovi. :/

 73. 73

  sanoo

  juárez: Jos tuote on tosiaan aiheuttanut jotain reaktioita ja on joutunut menemään lääkäriin, niin monet sarjat/firmat jopa korvaavat lääkärikulut. 🙂

  VINSKI: Noinhan se tosiaan pitää liikkeessä vaan hoitaa. 🙂

  veeveera: Mukavaa, että jotkut sarjat antavat moisen takuun. 🙂

  Mimmeli: Valitettavan usein silloin vedetään kehiin se, että myyjä nimenomaan myi tällaisen tuotteen, vaikka hänhän on niin herkkä ettei sitä tarvitse ääneen edes sanoakaan.
  Mutta pahoittelen sanavalintaani, en tosiaan tarkoittanut, että olisi nimenomaan jonkun _vika_, jos on allerginen jollekin, mutta siis tuote voi olla 100% sitä oikeaa laatua ja täysin kunnossa, mutta asiakkaan iholle tämän raaka-aineet eivät vaan sovi, vaikka sopivat sadoille ja tuhansille muille. Tällöin vika on asiakkaassa, vaikkei allergiasta tietenkään asiakkaan vikana saisikaan puhua. En siis tarkoittanut niin, miten homman voisi pilkun tarkasti lukea.
  Suomeksi siis jos tuotteen laatu on sitä samaa, mitä muidenkin kunnollisten erien ja tuote sopii muille, ei minusta ole kenenkään ulkopuolisen vika, ettei asiakas voi käyttää tuotetta. 🙂

 74. 74

  sanoo

  Selvästikin keskustelua herättävä aloitus! 🙂 Itse en ole allerginen millekään kosmetiikalle, joskin iho reagoi aika nopeasti eräpäivän ylittäneisiin tuotteisiin.
  Kaksipiippuinen juttu: toisaalta kuitenkin rohkaisisin kuluttajia antamaan runsaasti palautetta käyttämiensä tuotteiden sopimattomuudesta. Tuo hupipalauttelu tuli minullekin vähän yllätyksenä, tai siis en tiennyt sen olevan yleistä.

 75. 75

  sanoo

  Anonyymi: Suomessa (ja Euroopassa) myytävästä versiosta puuttuu benzoyl peroxide (vaihdettu salisylihappoon), sillä sitä ei saa myydä kuin reseptituotteissa. Tämän takia vaikutuskin on miedompi kuin maailmalla myytävässä. En nyt usko, että kuivalle iholle toimii (ja sillähän se olisi hyödytönkin) ja tuokin lupaus "kaikille ihotyypeille" kertoo sen vaan sopivan mukamas kuivalle, rasvaiselle, normaalille ja sekaiholle. Silti joku voi olla tuotteelle herkkä. 🙂

  Sanna: Ehdottomasti saa kyllä käydä aina antamassa tuotteista palautetta ja pitääkin. Minusta on päin vastoin mukavaa, jos joku asiakas kertoo ihan rehellisesti käydessään uudelleen asiakkaanani, ettei joku hänelle myymäni tuote sopinutkaan. Näin voin välittää tietoa eteenpäin ja itsekin oppia myyjänä. Tämä on kuitenkin eri asia kuin tuotteen kiikuttaminen takaisin ja rahojen vaatiminen. 🙂

 76. 76

  sanoo

  Off-topicina tuli mieleeni, että jos myymälässä on esillä näytteitä, tai jos kassalla niitä on tiskin sivussa, onko ok ottaa näyte kysymättä? Entä voiko tällaisen näytteen ottaa, vaikka ei ostaisi mitään?

 77. 77

  Anonyymi sanoo

  Vallitseepa keskustelussa hegemonia.
  Virve, mikä olisi sinun mielestäsi pätevä syy palauttaa tuote, joka on ollut moitteettomassa kunnossa myytäessä, ellei nimenomaan se, ettei asiakas pysty sitä käyttämään? Tekstistäsi välittyi sellainen kuva, ettet oikeasti usko ihmisten saaneen allergista reaktiota.
  Olet saattanut itse välttyä tähän asti allergisilta reaktioilta, mutta ilmeisen runsaalla altistuksellasi erilaisille kosmeettisille yhdisteille, hajusteille ja säilöntäaineille tilanne ei välttämättä ole pysy samana.
  Niin, ja sen jogurtin ja vaikkapa Lancomen kasvovoiteen hinnalla on eroa.

  YT Eeva

 78. 78

  sanoo

  Sanna: Jos näytteet halutaan jakaa pois, niin silloin niitä nimenomaan laitetaan tyrkylle eikä anneta vain kassalta asiakkaille, joten kyllä minusta niitä saa ihan kohtuudella siitä ottaa. 🙂

  Eeva: Pahoittelen, jos tekstistä tuli sellainen kuva, etten uskoisi kenenkään saaneen allergista reaktiota, sillä kyllä minä ehdottomasti uskon ihmisten saavan reaktioita ja tiedän sen olevan varsin yleistä nykyään. Tekstini pointti oli tosiaankin se, etten vaan käsitä, kuinka se voi olla tuotteen vika, jos asiakas on itse allerginen.
  Ja titetysti menetetty summa ottaa pannuun ja itseänikin ottaisi, mutta jos tuote on kunnollinen, en ymmärrä tuotteen syyttelyä.

 79. 79

  Helinä sanoo

  Sanoisin, että kuluttaja ostaa tuotteen OMALLA VASTUULLAAN ja jos on yhtään järkevä, pyytää esim. kalliista voiteesta näytteen ennen ostopäätöstä (jos ei saa näytettä, ei tule kauppoja). Mutta jos halutaan käyttää sanaa "VIKA", niin kyllä minusta allergioiden ja aidon herkkäihoisuuden räjähdysmäinen lisääntyminen viime vuosikymmeninä on kosmetiikkateollisuuden vika. Ei myyjän tai kaupan vika, mutta sen, että markkinavoimien ahneuden vuoksi ihmisten käyttöön on hyväksytty tuhansia kemianteollisuuden aineita, joista ei voi olla pitkän aikavälin tietoa edes olemassa.

  Lisäksi kilometrin pituisesta inci-listata on melkoisen vaikeaa veikata, mikä mahdollisesti on alkanut ihoa herkistää. En tiedä, miten helppoa ja halpaa olisi mennä allergiatesteihin, joissa pyydettäisiin varmuuden vuoksi testaamaan ihan kaikki EU:n hyväksymät tuhannet kosmetiikka-aineet! Tämä ei ole minusta realistinen vaihtoehto, joten en syyttäisi kuluttajaa siitä, että hän saa herkistymis- tai allergiareaktion tuotteesta eikä tarkalleen tiedä, mistä se johtui.

  Siksi esim. luonnonkosmetiikan puolella tilanne on aivan erilainen, sillä ainesosat ovat olleet käytössä jo jopa tuhansia vuosia ja niiden vaikutuksista on varmempaa tietoa ja niistä moni osaa sanoakin helpommin, mikä aiheuttaa itselle allergiaa (esim. joku tietty eteerinen öljy tai vaikka manteliöljy tai kaneli) ja näitä on helpompi myös tutkia ja selvittää ihan jo ruoka-aineallergiatestien pohjalta. Luonnonaineet aiheuttavat toki myös paljon allergiaoireita, sitä en sano suinkaan, mutta niiden lyhyemmät ja ymmärrettävät inci-listat ovat vähän helpompia tulkita ja arvioida kuin nuo lähinnä siansaksaa sisältävät kemialliset normikosmetiikan tuotteet.

  Itse en pyytäisi rahoja takaisin tuotteesta, joka aiheutti minulle reaktion, mutta kertoisin myymälälle ja maahantuojalle ja mielelläni täyttäisin valmistajalle menevän kaavakkeen, jotta pikkuhiljaa markkinoilta saataisiin pois näitä myrkyllisimpiä aineita, joita onneksi juuri allergiaraporttien takia jatkuvasti vedetään pois markkinoilta. Jos tuote vain heitetään pois tai pannaan kiertoon kertomatta valmistajalle oireista, mahdollisesti vaarallisten ja allergisoivien aineiden käyttö jatkuu entistä pidempään! Eli kehottaisin ilman muuta informoimaan kaikista herkkyyttä aiheuttaneista tuotteista, vaikkei itse tietäisikään, mikä ainesosa oireet aiheutti (tässä odotetaan minusta jo muuten kuluttajalta liikaa käsitystä ja ammattitaitoa kemianteollisuudesta….). Sen sijaan rahojen takaisin pyytäminen jo käytetystä ja siis myymäkelvottomasta tuotteesta on eri asia, enkä itse sitä odottaisi, sillä ostinhan tuotteen omalla vastuullani.

  Ja mieluummin testataan toki ihmisillä kuin eläimillä niitä herkkyyksiä, sillä eihän se eläinten vika ole, että me ihmiset haluamme käyttää kosmetiikkaa! "Ihotautilääkärien valvonnassa testattu" -sloganit eivät todellakaan vakuuta minua muusta, kuin että tämä on mainoskikka. Eikös kaikki tuotteet ole testattava valvonnassa, testattiin niitä sitten ihmisillä tai eläimillä? Joku Allergia- ja astmaliiton-logo sen sijaan voi kertoa minulle, että tämä sisältää vähemmän niitä tunnettuja allergeeneja kuin muut, mutta ei minusta takaa mitään allergiattomuutta. =)

 80. 80

  Helinä sanoo

  Lisäys vielä edelliseen pitkään kommenttiiini vain hieman OT:nä:

  Pakko vielä mainita eväidensyöntikiellosta raportoineelle kommentoijalle, että itse olin lapsena ja nuorena aivan jumalattoman allerginen oikeasti lähes kaikelle (myös kylmälle: minulla oli paha kylmäurticaria, joka saattoi aiheuttaa shokkitilan ja jouduin kantamaan jatkuvasti mukanani adrenaliiniruiskua) ja esim. omenalle hengenvaarallisesti allerginen. Jos samassa huonetilassa joku puraisi omenaa, siitä vapautuneet allergeenit levisivät ilmassa siten, että sain äärimmäisiä silmäoireita ja hengenahdistusta. Jouduin usein esim. poistumaan bussista, jos joku alkoi kaivaa esiin omenaa. Voisin kuvitella esim. sitrushedelmien allergeenien leviävän yhtä tehokkaasti ilmassa. En nyt tiedä, voiko koko työyhteisöä pistää kieltoon sen takia, mutta voin sympatiseerata näitä allergikkoja… Onneksi aikuisiällä omat allergiani ovat lähes täysin hävinneet , mutta omenaa en silti itse kuorisi. 😉

 81. 81

  ihmiskokeiden uhri sanoo

  Koska kosmetiikkateollisuus rahastaa häpeämättömästi tuotteillaan ja käyttää ihmisiä sumeilematta koekaniineinaan, minusta on oikeus ja kohtuus, että allergiaa oikeasti aiheuttava tuote voidaan palauttaa ja siitä saa rahat takaisin.

  Kosmetiikkateollisuus on käyttänyt myös myrkkyjä tuotteissaan ja käyttää edelleenkin, mm. arsenikkia ja formaldehydiä, jopa lyijyä. Myös verenohennusaineena toimivia ainesosia löytyy tuotteista. Jos näille herkistyy, syynä on ahne kosmetiikkateollisuus, ei käyttäjä. Tästä syystä on aivan selvää, että vastuu on tuotteen valmistajalla, maahantuojalla ja myyjäliikkeellä.

  Asiakkaan rahastaminen kyseenalaisilla tuotteilla, kun ainoana tavoitteena on vain saada aina suurempia ja suurempia myyntilukuja ja -tuloja, on minusta todella siivotonta touhua. Jokaikinen allergiatapaus pitäisi ilman muuta raportoida eteenpäin hetkeäkään epäröimättä, koska vain sillä tavalla voidaan saada jotain järkeä tuhansiin ja taas tuhansiin ainesosiin, joiden laadusta ja pitkäaikaisvaikutuksista ei ole mitään tietoa.

  Onhan sekin melkoista venäläistä rulettia, että 90 % aurinkosuoja-aineista on syöpävaarallisia, ja silti niitä koko ajan suositellaan jatkuvaan käyttöön yhdellä jos toisellakin muka asiantuntevalla suulla. Kaikki tuollainen pitäisi saada kuriin ja mitä pikemmin, sitä parempi kaikille.

  Tuntuu, että vastuuta tuotteiden vaarallisuudesta ollaan hyvin herkästi sysäämässä maksavan asiakkaan niskoille, koska 'itsehän tuotteen vapaaehtoisesti ostit, ei kukaan pakottanut'.

  Allergiat ovat vain jäävuoren huippu, koska allerginen reagoi ärsykkeeseen ensin, vasta sitten muut ihmiset. Jokainen todellisen allergisen reaktion saanut on kuin hälytysmerkki siitä, että tuotteessa on jotain vialla. Jos asia jätetään selvittämättä, kohta reagoivia ihmisiä on läjäpäin. On todella kieroutunutta ajatella, että vastuu kosmetiikkateollisuuden tekemisistä olisi kuluttajalla. Ei ole, eikä koskaan tule olemaankaan.

  Kosmetiikkabisneksessä puhutaan miljardien suuruisista summista, joten niistä rahoista taistellessa ihmisten terveys on todellisuudessa ihan sivuseikka.

  Sama tilanne on toki myös erilaisissa pistoshoidoissa, joilla oiotaan ryppyjä. Jokainen, joka on nähnyt niiden aiheuttamista reaktioista dokumentteja, tietää, mistä on kysymys, eikä jälki todellakaan ole kaunista katseltavaa. Kun kauneusbisneksestä on kyse, kaikki keinot ovat sallittuja, valitettavasti.

 82. 82

  sanoo

  Mä annan tuotteista palautetta jos saan reaktion niistä.

  Ostin Lumenen silmämeikinpoistoaineen vesipestävälle meikille. Muistaakseni siinä luvataan sen sopivan piilolasien käyttäjille ja herkille silmille.
  Tuote poltti silmäluomeni ruvelle ja punaisiksi, en voinut meikata pariin päivään ( katastrofi! ) teki siis suomeksi sanottuna ns.Alienin silmät.
  Tottakai valitin tuotteesta suoraan Lumenelle, lähetin sen takaisin. Jos tuote luvataan sopivan minulle ja ostan sen niin pitäähän sen toimia! Tuotteessa ei vikaa ollut ja sain tuotehyvityksiä. Paska maku jäi, pystyn käyttämään kyllä Lumenen silmämeikin poistoainetta vedenkestävälle meikille mutta en tiedä mitä eroa on kun toinen poltti silmäluomet pilalle. Lumenella on tietyt tuotteet joita käytän mutta en osta uudestaan näitä jotka eivät minulle sovi.

  Toinen voide on Dermaglow 88e hintainen silmänympärysvoide. Toimi tosi hyvin puoli pulloa käytettyäni mutta yhtäkkiä aina laiton jälkeen rupesi polttamaan iholla, silmät rupesivat valumaan vettä ja niitä kirvelsi. Iho meni punaiseksi.
  Just joo, eipä tällä kertaa kalliilla saanut hyvää. Roskiin, enkä osta Dermaglow tuotetta enää ikinä. Harmi kun en tajunnut valittaa tästä.

  Ja mun mielestä ei ole mun vika jos pullossa sanotaan "Piilolasien käyttäjille" tai "Herkille silmille". Miksi sitten asiakasta kusetetaan jos se ei sovikaan mainituille silmille.
  Saahan puhelimenkin palauttaa jos se ei toimi, miksi ei siis saisi vaikka silmämeikinpoistoainetta kun se ei toimi luvatusti? En mä halua haaskata rahojani 🙂

 83. 83

  Anonyymi sanoo

  Ei ole itselläni tullut mieleenikään että moinen on edes mahdollista, palauttaa avattu tuote kun se ei sovi itselle.
  Tuotteet joista mulle on tullut jotain iho oireita, olen laittanut kiertoon kavereille.

  Sitten pari juttua mieleeni näitä kommentteja lukiessa. Aika moni tuolla sanoi, että jos ihminen on jollekin allerginen niin kyllähän hän sen itse tietää.
  No näin ei aina tosiaankaan ole. Mulle nimittäin kävi niin että sain ravintolassa pahan anafylaktisen kohtauksen. Kämmenet kutisia, käsivarret nousi täyteen pientä punaista näppyä, kasvot turposivat yli kaksinkertaisiksi samoin silmät, kurkku turposi, sain mielettömän vatsakivun ja yleisvointi romahti. Kaikki tämä tapahtui noin viidessä minuutissa.
  Ravintolasta lähdettiin sitten piipaa autolla kohti ensiapua jossa sain tilanteen rauhoittavan lääkityksen.

  Myöhemmin mulle tehtiin allergiatestit, testattiin 84 ainetta (mukaanlukien lisäaineet eli E-koodilla olevat) ja en ollut allerginen niiden mukaan millekään.
  Nykyään kuljen aina Epipen (adrenaliiniruisku) mukanani. Kohtaus ei ONNEKSI ole toistunut, mutta voin kertoa että kokemus oli todella kauhea.
  Näin siis, minä en tiedä mikä mulle allergisen reaktion aiheutti…vaikka mitä ilmeisimmin selkeesti jollekin olen allerginen.

  Joku tuolla aiemmin kirjoitti:"Meillä on töissä esimerkiksi eväiden syöminen omalla työpisteellä kielletty, sillä joku oli valittanut, että saattaa saada vieruskaverin hedelmistä allergiaa. Mahtaa olla hedelmillä pitkä kantama, kun ei täällä ihan vieri vieressä istuta…"
  Tämäkään asia ei niin yksioikoinen ole, minulla on eräs tuttava joka sai anafylaktisen kohtauksen käveltyään lentokentällä ravintolan ohi jossa juuri käsiteltiin äyriäisiä (hänellä paha allergia niihin). Ellei vastaan tuleva mies olisi ollut tietoinen kuinka tämmösessä toimitaan olisi tuttavani kuollut kohtaukseen. Mies tajusi heti katsoa käsilaukun löytyykö sieltä epipen ja osasi sen antaa.
  Eli ymmärrän tämän mikä kielto teillä on.

  Virve kirjoitti: Yleensä nämä palauttelijat nimenomaan eivät koskaan ole millekään allergisia omien sanojensa mukaan. 🙂

  Niin no tässä taas yksi kaksipiippuinen juttu. Tuolla ylempänä kerroi omasta kohtauksestani ravintolassa, kuitenkaan en voi sanoa olevani allerginen millekään.

  Mikään ei ole aina mustavalkoista vaan niitä variaatioita on muitakin…kuten tässäkin aiheessa.
  Itse en tosiaan ole palauttanut mitään…tuskinpa palauttaisin kovin monesta syystä, silloin jos tuote selkeästi olisi pilalla niin silloin kyllä, mut muuten…äh 😉

 84. 84

  Anonyymi sanoo

  Mulla oli sama homma, sain kerran ravintolassa tosi pahan reaktion, joka kesti suussani monta päivää. Ikinä ei saatu selville mistä johtui, enkä ole saanut thaimaalaisesta ravintolasta enää vastaavaa. Allergiatesteissä ei ole ollut mitään. Paitsi sille histamiinille testeissä jota laitettiin, alkoi pyörryttää. Meinasi hoitaja ettei voi johtua testien tekemisestä, mutta eipä ole ennen eikä jälkeen huipannut sillä lailla.

  Ihan kiva tietää, että allergiapalautuksiakin voi tehdä. Mulla ei ole kyllä tullutkaan kutinaa pahempia reaktioita, että olisin tullut ajatelleksikaan palauttaa kosmetiikkatuotetta, muusta syystä kuin että se on pilaantunut tai hajalla. Ei ole koskaan tarvinnut mitään kallista jättää käyttämättä, silloin ehkä olisin alkanut jo valittaakin.

  Kerran kyllä otti päähän kun ostin stockalta huulirasvan peltirasiassa, joku oli kokeillut sitä. Huomasin sen sitten vasta monen sadan km päässä hesasta, eikä asiaakaan ollut sinne pitkiin aikoihin.

  Sulla Virve on varmaan kokemuksia noista jotka testailee tuotteita muillakin kun testereillä ?? varmaan postauksenkin verran 😀

  Olisi kyllä kiva kun aina olisi vastassa asiantunteva kosmetiikan myyjä, jolta voisi kysyä. Nuori kundi jolta kyselin dödöistä apteekissa, ei kyllä tiennyt mitään, ja huti ostoshan siitä dödöstä tuli vaikka piti olla "hellävarainen"
  -Helinä

 85. 85

  sanoo

  Täh?! Mitä hittoa?! En ole ajatellut, että kosmetiikassakin voi törmätä tähän. Olen apteekissa töissä ja ihmiset yrittää vaihtaa/saada rahoja takaisin lääkkeistä. Kuten ruokaa, ei lääkkeitäkään vaihdeta, jos ne kotiin on jo kannettu. Sitähän ei voi enää muille myydä. Parhaimmat asiakkaat tuovat just vajaita paketteja ja yrittävät saada rahaa takaisin, koska se ei sopinut heille. Ei kai se apteekin vika ole, jos joku kokeiluun otettu lääke ei sovi. Esim. joku pitkäaikaislääkitys… Että jos vaikka lääkärin kanssa keskustelis ja oikeesti ottais ihan uudesta lääkkeestä pienemmän, edullisemman paketin.
  Tietty lääkkeet saa tuoda hävitettäväksi, mutta ei me aleta antaa rahaa takas 😉

  Lääkkeissä on vähän sama, että jos jotain odottamatonta haittaa tulee, voi siitä kertoa apteekkiin. Sitten tieto välitetään valmistajalle. Eli jos moni valittaa samasta, lisätään tieto haitasta pakkausselostukseen jne. Että sinäänsähän on hyvä idea noista allergiajutuista raportoida. Mutta en kyllä tajua ihan, miksi pitäisi saada rahat takaisin, ellei oikeesti ois kyse jostain myyjän virheestä (väittää esim. hajusteettomaksi tuotetta, joka sitä ei ole ja hajusteallegikko saa pahan reaktion…)

 86. 86

  Anonyymi sanoo

  Okei. Olen aiemmin ollut kanssasi samaa mieltä monesta asiasta, mutta nyt taisi keittää yli. Ainakin voisit kirjoittaa vähän nätimmin.

  Edes ihotautilääkärit eivät tiedä mille olen allerginen. En tiedä itsekään siis, ylläri. Mitään yksittäistä ainesosaa ei ole löytynyt. En osaa ajatella että minussa olisi siksi mitään "vikaa", tai että kroppani reaktiot olisivat oma syyni. Yhtä hyvin voisin syyttää sinua siitä, että et ole luonnonbrune – voit asialle ihan yhtä paljon.

  Viimeisin kosteusvoiteeni turvotti silmät umpeen. Yritän aina valita fiksusti: ei hajusteita, mahdollisimman vähän muuta ylimääräistä, eipä allergia- ja astmaliiton kanssa tehty yhteistyökään haittaa (jyi minua, johdateltavaa). Minkäs teet kun et tiedä, mitä ostat. Noh, onneksesi en palauttanut. En ole koskaan palauttanut mitään, koska en ole tiennyt että voisin ja toisaalta minun tuurillani vastaan olisi osunut kaltaisesi myyjä, joka keuhkoaa takahuoneessa muille typerää asiakasta. Olen aina vaan hiljaisesti kärsinyt. Eikö olekin ihanaa, että joku meistä oma-vika-mitäs-läksit -allergikoista pysyy pois tieltäsi?

 87. 87

  sanoo

  Helinä: Hyviä pointteja! 🙂

  ihmiskokeiden uhri: Toki on aina kurjaa, että tuotteisiin eksyy aineita, joita niihin ei missään tapauksessa saisi eksyä. :/
  Minustakin toki jokainen allergiatapaus pitäisi raportoida eteenpäin, jotta tietoa voidaan laittaa eteenpäin. (Vaikken itse siis tuotteiden palauttamista ymmäräkään.)

  Charming Nails: Minusta on fiksua kertoa eteenpäin reaktiosta, sillä sitä infoahan nimenomaan kaivataan. Toki jos tuotteen koostumus epäilyttää, voi aina ottaa maahantuojaan yhteyttä. 🙂
  Viimeisessä kappaleessasi oli hyvä pointti. 🙂

  Anonyymi: Hurjaa. :S Juu, näin ei aina tosiaan välttämättä ole, mutta siis lainaamasi tekstin pointtina oli, etteivät asiakkaat siinäkään vaiheessa hyväksy, että he olisivat olleet mukamas allergisia. Reaktio vain tapahtui ja se on tuotteen vika. Itse kuitenkin tiedostat olevasi mahdollisesti jollekin allerginen, vaikket saanutkaan seville, että mille. :/

  Helinä: Noista myyntituotteiden räpläilijöistä on tosiaan paljonkin kokemuksia. :/

 88. 88

  sanoo

  norppa: Juurikin näin. 🙂

  Anonyymi: Pahoittelen, mutta nyt sinulta taisi mennä koko tekstini pointti ohi. Näinkin käy välillä, kun meitä on erilaisia lukijoita ja kirjoittajia.

  Minulla ei ole mitään ongelmaa ihmisten allergioiden kanssa. Kukaan ei ole minun mielestäni tahallaan allerginen jollekin, mutta jos ihminen on allerginen, on poikkeavuus hänessä eikä tuotteessa. Jos tuotteet ovat tasalaatuisia ja yksi miljoonasta saa reaktion, ei vika vaan voi olla tuotteessa. Saa olla allerginen ja saa (ja pitääkin) kertoa saaneensa reaktion ja kun asiakkaat tulevat reaktioistaan kertomaan, suhteudun niihin vakavasti ja välitän tietoa eteenpäin. Jos myyn herkempi ihoiselle asiakkaalle jotain, pyydän, että hän tulee kertomaan kokemuksiaan seuraavan kerran lähistöllä pyöriessään. Mistä minä muuten mitään oppisin ellen asiakkailta!

  En naura asialle täällä (enkä takahuoneessakaan) kuten en ole tässäkään tapauksessa kertonut tekeväni. Tässä kun ei nyt ollut ollenkaan pointtina allergiat vaan allergiapalautukset.
  Pääpointtina oli, etten ymmärrä, miksi tuotteen saisi PALAUTTAA jos tuote on tasalaatuinen eikä siinä ole vikaa. Se minua hymyilyttää, mutta eipä meillä töissä noillekaan naureskella vaan tilanne hoidetaan ihan normaalisti ja todetaan, että tuli allergiapalautus ja that's it.

  Toivoisin siis, ettet keksisi itse minulle mielipiteitä, sillä minulla on tosiaan omatkin.

  Puhummekohan jo nyt yhteistä kieltä?

 89. 89

  Anonyymi sanoo

  Pitääpä vielä mainita sellaisesta asiasta, että allergia ja (iho)ärsytys ovat kaksi eri asiaa. Tuote voi ärsyttää ihoa tai silmiä väliaikaisesti, vaikkapa liian kevyt kosteusvoide talvella voi saada ihon punoittamaan ja hilseilemään ikävästi. Sen sijaan allergia tuo aina reaktion (kuten ruoka-aineet tai nikkeli) ja johtuu yleensä yhdestä tai parista ainesosasta, ei niinkään valmiista tuotteesta.

  Mielestäni avatun tuotteen palauttaminen rahat takaisin -periaattella ei ole todellakaan välttämättömyys enkä missään tapauksessa odota sitä. Lääkevertaus oli hyvä! Käyttämättömät vaatteet menevät myyntiin, alusvaatteita ei voi palauttaa, ihan reilua mun mielestä.

 90. 90

  Janina sanoo

  Voi Virve,
  ihana palata reissun päältä tänne koneen äärelle ja lukea monen monta postausta, ja vielä näitä kaikista parhaimpia – kosmetiikkamyyjän arkeen liittyviä juttuja, Lov'em!!!!!! 🙂

  Olen 100% samoilla linjoilla (taas, kuinka tylsää ;D) sinun kanssasi. Töissäni joudun ottamaan noita palautuksia vastaan usein, ja kuten sinäkin, ymmärrän asiakkaiden ärsytyksen, mutta en ymmärrä rahojen takaisinvaatimista, en pätkääkään. Itse olen saanut allergisia reaktioita (nokkosrokko) monesta kosmetiikan tuotteesta, ja nätisti olen käyttänyt voiteet jalkavoiteina, ripsivärit heittänyt roskiin ja hoitoaineet siirtänyt eteenpäin sitä tarvitsevalle. Kertaakaan ei ole edes tullut mieleeni tämä allergiapalautus, vaikka näitä allergioita on siis tullut monta vuotta ennen kosmetiikka-alalle siirtymistänikin.
  Nykyään käytänkin itseäni hyvänä esimerkkinä, kun asiakas kysyy, että "kai tämä VARMASTI sopii minullekin, eikä aiheuta MITÄÄN allergiaa". No, minä olen saanut allergisen reaktion rasvasta (Aqualan L), joka sopii noin 99,9% tietämilleni ihmisille. Minä olen myös allerginen banaanille, jolle ei tunnu melkein kukaan olevan allerginen.. AINA on joku, jolle tuote ei sovi. AINA. Se on vaan kylmä fakta, että millään ei voi tietää kokeilematta, että sopiiko tuote JUURI sinulle.

  Mikä täällä pisti kummastelemaan, oli tämä ihmetys siitä, että tuotteita ei saa kokeilla ennen ostamista… Pitää muka sikaa säkissä ostaa.. Meillä on ainakin lähes poikkeuksetta joka ikisestä rasvasta testeri, josta voimme mielellämme (!!!HUOM!!!) antaa näytteen kotiin, jos haluaa kokeilla tuotetta ennen ostopäätöstä. En kuitenkaan näe sitä tarpeelliseksi, että jos joku tulee kassalle tuotteen kanssa, että tarjoutuisin antamaan hänelle näytteen, "jos rouva onkin allerginen tälle tuotteelle". Annan näytteen enemmän kuin mielelläni, jos sitä joku pyytää varta vasten. En kuitenkaan katso hyvällä näitä "anna joku näyte jostain" -tyyppejä, jotka ovat usein vain ilmaisen tavaran perässä. Ihan mikä vaan näyte kelpaa, kunhan saa jotain, SE ärsyttää, mutta asialliset tuotenäytteet kotikokeiluun on vaan hyvää (ja miellyttävää) asiakaspalvelua…
  Elikkäs pyytämällä näytettä, saa helposti itselle hyvän mielen, ja välttyy hutiostoksilta, sekä mielipiteitä jakavalta allergiapalautukselta.

  "ei kai kukaan järkevä ihminen syytä myyjää, jos on saanut tuotteesta reaktion? Tottakai kyse on tuotteen viasta eikä myyjän."

  Voi kyllä minua on niin moneen kertaan syytetty henkilökohtaisesti tuotteesta, joka on aiheuttanut jollekin asiakkaalle allergian/reaktion.

  (p.s. luku sinänsä näistä palautuksista on tapaukset, joissa tuote ei ole vastannut asiakkaan oletuksia. esim. hilseshampoo ei ole poistanut hilsettä, joka on todellisuudessa rutikuivaa, irtoilevaa päänahkan ihoa, Q10-voide ei poistanutkaan ryppyjä, mascara ei pitänyt taivutuksia, ja lempparini: "kynsilakka" ei pysynyt varpaissa, koska oli huulikiilto.)

 91. 91

  sanoo

  Anonyymi: "Mitä mieltä muuten olet niistä Proactiv tuotteista, mainostivat ainakin että sopii kaikille ihotyypeille, jota vähän epäilen.."

  Virve: "Suomessa (ja Euroopassa) myytävästä versiosta puuttuu benzoyl peroxide (vaihdettu salisylihappoon), sillä sitä ei saa myydä kuin reseptituotteissa."

  Nyt hämmennyin. Suomessa ilman reseptiä myytävässä Basiron AC -aknelääkevoiteessa on vaikuttavana aineena juurikin tuo benzoyl peroxide. Et varmaankaan osaa vastata miksei tuota lääkeainetta sisältävää Proactivia saa myydä täällä?

 92. 92

  sanoo

  Anonyymi: Ero taitaa tosiaan mennä siinä noiden kahden reaktion välillä, että ärsytysreaktio lähtee parantumaan, mun ärsyttäjä lähtee iholta pois kun taas allergia voi vielä vaan pahentua senkin jälkeen. Näin olen ainakin itse oppinut. 🙂

  Janina: Ihanaa, että tätä lukee joku samalla alalla ja samojen asioiden kanssa työskentelevä. Sieltä saa aina varmasti ymmärrystä. 🙂

  Sanni: Siinä tapauksessa juttu menee ilmeisesti niin, että apteekissa saa myydä miedommalla pitoisuudella (lääkevoidehan tuo jollain muotoa on) reseptivapaasti ja isommat pitoisuudet sitten lääkärin määräyksestä. Eli kuten vaikkapa kortisonia ei saa myydä kuin apteekissa ja reseptivapaasti vain miedompia pitoisuuksia.
  Kiitos kysymyksestä, tajusin sen kautta itsekin vasta, miten asia mene. 🙂

 93. 93

  sanoo

  Pakko kommentoida, kun eräs anonyymi kirjoitti miten häntä ärsyttää kun omalla työpisteellä ei saa syödä hedelmiä, koska muut "liiottelevat" allergioitaan. Toki siis saattavat liiotella, mutta jos on pahasti allerginen, niin saattaa saada jopa anafylaktisen shokin siitä, että joku syö vieressä ruokaa jolle on allerginen. Tiedän työni kautta kala-allergisen naisen, joka joutui lopettamaan entisessä työpaikassaan, kun työ"kaverit" eivät jatkuvista pyynnöistä huolimatta voineet lopettaa tonnikalasalaattiensa syömistä avokonttorissa, se kun sattui aiheuttamaan hänelle nielun turpoamista. Eli eiköhän ole viisaampaa olla kommentoimatta muiden allergioiden mahdollista vakavuutta, terveisin ärsyyntynyt sairaanhoitaja.

  Mutta asiaan, enpä ole koskaan ajatellutkaan että allergian takia voi palauttaa jo avaamansa tuotteen?! Outo juttu, enpä kyllä itse kehtaisi 🙂

 94. 94

  k sanoo

  Mistä tavallinen asiakas voi tietää, onko myyjän suosittelema tuote viallinen vai, onko itse allerginen jollekin ainesosalle? Mistä asiakas siis tietää, saako tuotteen palauttaa vai ei? Jos ei ole aikaisemmin kyseistä tuotetta käyttänyt, ei oikein voi koostumuksesta tai tuoksustakaan mitään päätellä. Eikä varmaan viallisissa tuotteissa aina ole päälle päin huomattavaa eroa täysin toimivaan tuotteeseen.

  Ymmärrän kyllä tuskastumisen palautuksiin, kun itsekin olen töissä liikkeessä, jossa palautuksia ja hinnan alennuksia pyydetään mitä kummallisimmissa tilanteissa. Mutta itse yritän muistaa, että jotkut asiakkaat ihan oikeasti ajattelevat tekevänsä oikein palauttaessaan tuotteen – eivätkä yritä hyötyä tajutessaan tuotteen jäävän muuten vain käyttämättä.

  Itse en lähtisi palauttamaan tuotetta, josta ihoni ärtyisi. Voisin toki ajatella eri lailla tuotteesta, jonka pitäisi soveltua herkälle iholle, ja joka olisi myyjän kanssa valittu.

  Kerran pohdin, olisiko pitänyt palauttaa kampaamoliikkeestä ostamani hiusväri, jonka valitsimme myyjän kanssa. Arvelin, että kyseisellä värillä ei tulisi tarpeeksi tummaa lopputulosta, mutta myyjä vakuutti sen olevan minulle parempi kuin seuraava tummempi sävy. No, laitoin värin päähäni, eikä se tarttunut ollenkaan. Edes vaalealla raidoitetut kohdat hiuksistani eivät ottaneet väriä. En tiedä, mistä moinen johtui, kun olen aikaisemmin käyttänyt samaa tuotetta (eri sävyä) onnistuneesti jo useamman vuoden. Epäilen, että tuote oli viallinen tai että kampaaja suositteli liiam vaaleaa sävyä.

  Ikinä en kampaamoon mennyt valittamaan tai palauttamaan väriä, sillä en olisi jaksanut selvittellä asiaa, kun pahoitteluista saatika hyvitksestä ei olisi ollut mitään taetta.

 95. 95

  sanoo

  juille: Itsekään en kehtaisi tosiaan palauttaa, mutta palautetta on toki hyvä antaa. 🙂

  k: Hyvä pointti!
  Minusta on ok tulla näyttämään tuotetta, jolloin voidaan yhdessä asiakkaan kanssa pohtia, onko tuote kunnossa vai oliko reaktio kiinni asiakkaasta. En ymmärrä automaattista oletusta, että tuotteen voi tottakai palauttaa. 🙂

 96. 96

  Anonyymi sanoo

  Koko aihe on tosiaan melkoisen kaksipiippuinen.

  Toisaalta ymmärrän sinua ja ajatuksiasi: työskentelen myyjänä ja joskus kieltämättä miettii miksi jotkut ihmiset jotka tietävät olevansa jollekin allergisia eivät voi nähdä hieman vaivaa ja vahtia etteivät niitä aineita käytä, varsinkin jos allergia on vakava. Tai palauttavat jotakin vain siksi että se ei ollut kiva, vaikka se muuten toimisikin moitteettomasti.

  Toisaalta, pahan psoriasiksen omaavana, tiedän että aina ei vaan voi tietää mikä sen psorin tällä kertaa laukaisee (toki vältän sarjoja ja raaka-aineita jotka ovat aikaisemmin aiheuttaneet ongelmia), ja jos jokin kallis tuote aiheuttaa ihottumaa en syyllistä myyjää enkä taatusti myöskään itseäni, mutta silti jonkinasteinen hyvitys käyttökelvottomasta tuotteesta olisi oikein kiva juttu. Yleensä olen kysynyt liikkeestä miten minun kannattaa menetellä, eli kannattaako minun heidän mielestään ottaa itse yhteyttä maahantuojaan/valmistajaan, vai hoitavatko he sen.

  Allergia- ja ihottumalupauksiin en ole uskonut sen jälkeen kun aloitin työt nykyisessä työpaikassani ja jouduin tänne luonnonkosmetiikkaa myyvien edustajien innostuksen kohteeksi. Sanotaanko vaikka näin että mitä enemmän edustaja hehkuttaa tuotteensa olevan loistava psoriasiksen hoidossa sitä varmemmin kyseinen edustaja ei tiedä koko sairaudesta paljon mitään ja hehkutettu tuote laukaisee minulla ihottuman :D. Eli pitäydyn vanhoissa ja hyviksi havaituissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *