Kadonneiden ripsien arvoitus ja puikkotarinoita

Olin jo useamman päivän ajan katsellut yläripsiäni hieman kauhuissani. Osa niistä näytti nimittäin katkenneen ja yhtäkkiä ripseni näyttivät lyhyiltä ja epäsiisteiltä nysiltä siitä huolimatta, että olin juuri sutinut niihin ripsiväriä.

Mitä ihmettä, pitäisiköhän ostaa joku ripsiravinne käyttöön?

Onneksi kuitenkin asetuin peilin eteen hyvässä valaistuksessa ja tutkailin tilannetta tarkemmin. Ripsieni kadonneet latvat nimittäin kyllä löytyivät, mutta käytössäni ollut Chanelin Exceptionel de Chanel -mascara oli vaan kuivahtanut sen verran, ettei sen harja enää levittänyt massaa ripsieni latvoihin asti. Ihan tosi, jännä tapaus!

Kuten varmasti arvaattekin, lensi mascara roskiin. Täältä voitte kuitenkin katsoa, miltä mascara parhaina päivinään ripsissäni näytti.

Sitten asiasta ihan toiseen, eli pienen pieniin hankintoihin.

Olen ollut varsin tyytyväinen itseni kanssa sopimaan kuukausirahajärjestelmään. Tykkään muutenkin ihan älyttömästi halpisshoppailusta ja on paljon mukavempaa seurata kosmetiikkaan kulutettua rahamäärää kun tuotteiden lukumäärää. (Itseasiassa kilomääränkin seuraaminen on varsin mielenkiintoista.)

Tähän mennessä maaliskuun 20 euron budjetistani oli siis kulunut yhteensä 11,30 euroa (kaksi Natural Coden kynsilakkaa ja yksi Doven antiperspirantti), joten rahaa oli vielä yllin kyllin jäljellä. Päätinkin siis tuhl…anteeksi investoida kolme euroa seuraaviin tuotteisiin:

Ole tarkka ja osta Pirkka.

Olin kuullut kehuja näistä Pirkan huulivoidepuikoista ja kun nimiksi oli annettu ”Karpalo” ja ”Mustikka”, ei 1,50 euron kappalehinta tuntunut ollenkaan pahalta. Ei varsinkaan, kun inci oli kunnossa.

Kumpikin puikko on täynnä huulia pehmittäviä aineita, joten talvenkarheille huulille nämä ovat omiaan. Koostumus on mukavan pehmeä ja tuotetta irtoaa huulille suht helposti ja puikot tuntuvat huulilla todella mukavilta. Tuotteet ovat lähes identtisiä ihan pienillä INCI-eroilla. Suurin ero näissä on kuitenkin tämä:

Mustikkainen versio on huulilla täysin väritön.

Puikosta tulee kevyt kiilto, mutta tämä sopii myös miehille.

Karpalo-versiota en sitten välttämättä suosittele miehille. Tai ainakaan kaikille miehille. Tämä nimittäin antaa kevyen sävyn. Ei tosin yhtä hurjaa, miltä itse puikko näyttää.

Puikko antaa huulille kevyesti punertavaa väriä (jonka oikeaa sävyä oli muuten todella hankalaa vangita kuvaan). Juuri sopivasti punertavaa, muttei överisti. Ja jos vetoja ei vetele kuin muutaman hennon, on lopputulos tietysti kevyempi.

Oikein mahtavat käsilaukkutuotteet siis, vaikkei Pirkka-puikkojen esillekaivaminen olekaan kovin hohdokkaan näköistä… Itse nimittäin tykkään ehdottomasti kauniista hylsyistä ja pakkauksista ja katson aina hyvin tarkasti ja uteliaana, jos näen jonkun lähellä olevan ihmisen vetäisevän jonkun meikkituotteen esille. (Olen itseasiassa varsin hyvä tunnistamaan tuotteita nopean vilautuksen perusteella!) En nyt ylistä näitä kuitenkaan ihan supertuotteiksi, mutta ehdottomasti hintansa arvoisia!

Pirkka-tuotteiden joukosta löytyy itseasiassa yllättävän paljon hyviä löytöjä ja aion tulevaisuudessa testailla niitä enemmänkin. Näistä olen itseasiassa bongannut jopa paljon parempia sisältöjä kuin esim. X-tran tai Rainbown vastaavista, mutta Rainbow on viimeaikaisten bongailujeni perusteella kyllä loistava kakkonen.

Näiden halpistuotteiden jujunahan on se, että esim. Pirkka on vain valmistuttaja, ei valmistaja, eli tuotteen valmistetaan Pirkalle samoissa tehtaissa, missä muut valmistajat tekevät omia vastaavia tuotteita itselleen. Eli Pirkan hoitovoiteet voisivat ihan hyvin tulla todellisuudessa vaikkapa Erisanien kanssa samalta valmistuslinjalta ja Shampoot Simin shampoden kanssa samalta linjalta. (Nämä esimerkit olivat vain heittoja.) Jopa sisältö voi olla lähes identtistä jonkun toisen jo olemassa olevan tuotteen kanssa! Näin Pirkka pääsee halvalla valmistusprosessiensa kanssa ja tuotteita voidaan myydä edullisesti (toki mm. valtava myyntivolyymi ja olemattomat mainoskulut vaikuttavat myös hintaan).

Jälleen kerran näitä kosmetiikkateollisuuden (ja toki tässä tapauksessa monen muunkin alan) jänniä juttuja. Onkin aina mielenkiintoista kurkata, onko tuotteen valmistaja vai valmistuttaja joku tietty merkki, sillä näillä on huisi ero.

(Ja niin, nämä kyseiset huulirasvapuikot on muuten valmistettu Kroatiassa.)

Onko joku kokeillut näitä puikkoja?

(Kuukausirahasta on muuten nyt käytetty yhteensä 14,30 euroa.)

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Tuosta tuotebongailusta.. Teen ihan samaa vaatteiden kanssa.
  "Tota neuletta oli myynnissä toissa syksynä."
  "Oon myynyt ton paidan tolle tyypille."
  "Noita takkeja tuli vaan x määrä Suomeen."

  Mulle on myös kehittynyt varsin tarkka silmä tunnistamaan farkkumerkkejä takataskujen tikkausten perusteella.. Tää on mun mielestä tosi hauskaa, mutta Mies ei aina ihan ymmärrä mun hehkutusta. 😀

 2. 2

  sanoo

  Olen itse täysin eri alalla töissä kuin sinä. Kyseessä on kuitenkin suomalainen teollisuuden ala. Kyseisellä alalla valmistuksessa olevat tuotteet pakattiin niin Pirkka kääreeseen kuin valmistajan omaan pakkaukseen. Ja tuote ei linjalta vaihtunut. Eli valmistuttuja maksoi suomalaiselle yritykselle valmistuksesta. Eli ihan kaikki Pirkkatuotteet eivät tule Kroatiasta 😀

  Kuukausiraha ideasi on muuten kerrassaan mainio. Aion soveltaa samaa ideaa tulevina kuukausina. Nim. Kosmetiikkaostot kuriin. Ja kaappien sisältö hyötykäyttöön…

 3. 3

  Anonyymi sanoo

  Tykkään enemmän kokonaan "luonnonmukaisista" huulijutuista, vaikka tuo karpalon väri näyttää kyllä houkuttelevalta, hm…

  Ostin Pirkan silmänympärysvoiteen, mutta mitä inci:ssä oleva lactic acid oikeastaan tekee? Kuorii vai?

 4. 4

  sanoo

  Juu, samalla tavallahan homma menee esimerkiksi lihateollisuudessa. Entisessä kesätyössäni valmistimme päivittäin kymmeniätuhansia identtisiä jauheliharasioita ja lätkäistiin aina vaan erilainen tarra päälle: Kariniemi, Pirkka, Lidl… Kaikki samaa. Samasta lihaerästä tehtiin myös eri parasta ennen -päiväyksellä varustettuja paketteja. Eli todellakin uskon että homma toimii noin myös kosmetiikan puolella!

 5. 5

  Anonyymi sanoo

  Tuo karpalo- huulirasva löytyy. Itseasiassa sudin sitä huuliin juuri ennen kuin aloin lukea tätä postausta. 😀 En oikein osaa sanoa siitä mitään, hommansa hoitaa ihan ok:sti.

 6. 6

  Anonyymi sanoo

  Joskus väitetään, että iho veltostuu jos sitä hoitaa liikaa. Pitääkö se paikkansa?

 7. 7

  Anonyymi sanoo

  Olen kokeillut pikkusiskolta tota väritöntä 'mustikka' huulirasvaa. On mun mielestä kivan tuntuista huulilla ja kosteuttaakin aika kivasti 🙂

 8. 9

  Anonyymi sanoo

  ostin vähän aikaa sitten sellaisen tuplapakkauksen rainbown vaaleanpunaisia huulirasvoja ja olin ihan, että MITÄ? 😀
  Ne oli tosi huulipunamaisia, puikko näyttää aika paljolti joltain kuulto punalta ja jättää väriäkin ihan perus huulikiillon verran. Luulin, että ne olisi olleet jotakuinkin samoja, kuin miramen vaaleanpunaiset, mutta sellainen hileinen vaaleanpunainen kuultopuna noista lähinnä tulee mieleen.

 9. 10

  sanoo

  Olen itse kokeillut tuota karpalo-versiota ja olin tyytyväinen. Ei jätä huulia tahmeiksi ja antaa vähän sävyä.

 10. 11

  Anonyymi sanoo

  Ulkomaisia taitaa useimmat Pirkka-tuotteet olla, sillähän se edullisuuskin osittain selittyy. Valmistuttaja voi olla suomalainen, mutta valmistusmaa ei tosiaan ole Suomi. :/

 11. 12

  sanoo

  Tuo valmistaja/valmistuttaja-asia onkin tosi mielenkiintoinen. Sitä kannattaa tarkkailla muidenkin tuotteiden kuin kosmetiikan osalta. Etenkin näissä päivittäistavara-liikkeiden omissa eines-merkeissä (Pirkka, Rainbow jne) sillä niissä on etenkin kotimaisten tuotteiden osalta merkitty myös se oikea valmistaja. Olen usein hykerrellyt ostaessani Pirkka-eineksiä kun vieressä seisonut ventovieras on valinnut jotain kalliimpaa merkkiä. Hän ei nimittäin ole tiennyt sitä minkä minä tiedän (= Kummankin valitsemat tuotteet oli valmistettu samassa tehtaassa, eli olivat luultavasti lähes samaa tavaraa, toisessa vaan lukee Pirkka ja on siksi halvempi =) Se mitä eineksissä saattaa olla erona voi olla esim joku mauste.

 12. 13

  sanoo

  Minusta Pirkka on ehdottomasti paras näistä kaupan merkeistä. Pirkalla on ihan loistavat valikoimat elintarvikkeissakin ja osa on sellaisia erikoisuuksia, että kokee ostavansa jotain tosi jännää, eikä mitään "tylsää kaupan merkkiä". Pitääkin joskus suunnata Citymarketin kosmetiikka hyllylle tutkailemaan Pirkka-kosmetiikkaa. 🙂

 13. 14

  sanoo

  Tähän aiheeseen liittymättömästi, kysyisin, josko osaisit suositella minulle sopivaa/sopivia hiustuotteita. Tällä hetkellä pesen hiuksiani n. kahden päivän välein. Minulla on kuitenkin ongelma, nimittäin se, että päänahkani hilseilee. Silti minulla on helposti rasvoittuvat hiukset, joten niitä on oikeasti pakko pestä joka toinen päivä. (Muuten ne ovat niiiiin likaiset, että huhhuh..)

  Ainiin. Yleensä pesen hiukseni kampaamosta ostetulla shampoolla ja poispestävää hoitoainetta käytän myös. Lisäksi käytän lähes päivittäin hiuksissani lakkaa tai muita muotoilutuotteita.

  Joten osaisitko sinä auttaa ongelmassani ? 🙂

 14. 15

  sanoo

  Avauduin tuossa aikaisemmin Pirkka yövoiteesta (muistaakseni siinä deodoranttiketjussa). Kehuin sitä siis kovasti ja mietinkin, että minkä tuotteen halpisversio se on, koska tuoksu ja koostumus olivat niin tuttu. Valmistusmaa on Saksa. Alan nyt vahvasti kallistua siihen, että kyseessä saattaa olla joku Nivean voiteista. Hyvin se siis toimii ja hintaa oli 4,95 e. 😀

 15. 16

  Anonyymi sanoo

  Pakko sanoa, noi Pirkka-huulirasvat on ihan parhaita, suosikkini on "perus" kaksi-kappaletta-samassa paketti, ne puikot tuoksuu ihanasti vaniljalle ja on ihanan kosteuttavia.

  -Mon

 16. 17

  Anonyymi sanoo

  Hei! Piti sulta sellasta udella että osasitko kertoa jotakin Diorin magique cleansing water for face&eyes tuotteesta? Tulisi tieto tarpeeseen 🙂
  Terkuin Ansku

 17. 18

  punaposki sanoo

  heippa,voisitko suositella hyviä tuotteita couperosa iholle,iho on entinen akne tapaus ja tuntuu olevan myös hyvinhyvin silkkipaperin ohut,tukkeumia tulee myös helposti.Posket siis punottaa esim suihkun+rasvojen laiton jälkeen ja punotus lakkaa noin tunnissa,verisuonia näkyy pinnassa jos ihoa venyttää mutta ei muuten. Aamuisin iho on kuitenkin about tasavärinen lukuunottamatta vanhoja punottavia aknearpia,punotus ei myöskään mielestäni lisäänny iltaa kohden paitsi jos on kovassa pakkasessa tai muuta vastaavaa. Suonet eivät ole ennen näkyneet joten voiko tällä pakkastalvella olla tekemista sen kanssa? onko mitenkään mahdollista että suonet tavallaan katoisivat taaas syvyyksiin kesää kohden :DD Olen hieman ajatellut sitä chanelin calming emulsiota,mahtaiskohan siitä olla hyötyä punoituksen rauhotteluun?

 18. 19

  Anonyymi sanoo

  Mulla on käytössä Pirkka Sun-aurinkovoide varustettuna suojakertoimella 30. Ehkä olen sokea, mutten ole löytänyt minkään muun kohtuuhintaisen sarjan valikoimista vastaavaa.

 19. 20

  Anonyymi sanoo

  Ostin itse jokin aika sitten Rainbow'n Rose & shine -huulivoidepakkauksen ja olen tykännyt: hoitaa riittävästi, tuntuu hyvältä huulilla ja tuoksuu aivan ihanalle (sellaiselle kovalle kirsikkakarkille, muttei kuitenkaan liikaa). Tuplapakkaus maksoi noin 1,50 euroa, joten hintakin on todella ok. Suosittelen!

 20. 21

  Anonyymi sanoo

  Hei! Kysymys liittyen Lushin palasaippuoihin: onko saippuat koostumuksensa puolesta mahdollista paloitella kertakäyttöpaloiksi? Olisi ihanaa, jos kylpyhuoneessa olisi lautanen täynnä pieniä saippuanpaloja, joista voisi suihkuun mennessä valita sen juuri sillä hetkellä mieluisan -ja joka kuluisi sillä samalla kerralla loppuun, koska mielestäni märät palasaippuat ovat ällöttäviä :/ Hmm, taidan olla vähän kummallinen… Kiitos avustasi!

 21. 22

  Ninni sanoo

  Hei Virve, nyt tarvitaan pikaisesti apua!!

  Mieheni ehdoton lempihuulirasva on ollut Miramen aloe vera vaseline (kuva löytyy täältä: http://www.huulirasvariippuvuus.com/2007/10/14/mirame-aloe-vera/ ). Nyt se tuntuu kuitenkin olevan kadonnut kauppojen hyllyiltä ja paniikki on suuri!

  Osaatko kertoa mistä mahdollisesti moista löytäisin vielä, oletko kenties nähnyt tuotetta jossain tai osaisitko suositella jotain vastaavaa tilalle?

  nimim. apu-va 😀

 22. 23

  Anonyymi sanoo

  Mustikka on/oli todella hyvä pehmittäjä ja kosteuttaja. Tuoksu vähän imelä, mutta ihan ok. Tarvitsen itseasiassa pian uuden huulirasvan joten taidanpa ostaa tuon karpalohuulirasvan seuraavaksi! : ) Olen samaa mieltä kanssasi – tuotteet ovat hintaansa nähden oikein mainioita ja sisältävät hyviä ainesosia. Koskas muuten kirjoittelet siitä Pirkan sy-voiteesta? :__))

  – Itikka :DD

 23. 24

  Anonyymi sanoo

  Tämä ei nyt liity aiheeseen, mutta osaisitko suositella jotain alle 20-v sopivaa silmänympärysvoidetta? Kosmetologi totesi silmänalusten olevan kuivat ja varsin ohuet joten kaipaisivat vähän kosteutusta. En kuitenkaan viitsinyt neljänkympin pikkuriikkisen geelin kanssa paikasta lähteä vaan päätin kipittää nettiin markkinointihömpötysten ulottumattomiin vähän tutkimaan. Jotain kosteuttavaa ja ei-ryppyvoidemaista siis hakusessa! Kiitos jo etukäteen 🙂 blogisi on muuten huippu!
  (itsehän olisin aloittanut silmänympärysvoiteen käytön jo viisitoistavuotiaana, mutta äiti meinasi nauraa minut pihalle joten jäi sitten hankkimatta…)

 24. 26

  sanoo

  Hei Virve!

  Kävin tänään Raijan tunnilla ja kysyin sitä säilönäainejuttua. Sitä ei tosiaankaan löydy mistään, mutta oikeastaanhan omien kosmeettisten valmisteiden säilöntäainepitoisuudet voi laskea sen lainsäädännön avulla, koska siellä kuitenkin on ne maksimiprosentit, mitä kaikkia saa olla. Ja siis käytännössä koskaan mitkään säilöntäaineyhdistelmät eivät ylitä sitä yhtä prosenttia:)

 25. 27

  sanoo

  Hauskaa, kun testailet myös näitä halpismerkkejä, niin nähdään, onko niistä mihinkään. 😛

  Sellainen tuli mieleen, että onko kokemusta cliniquen meikkivoiteista, erityisesti mattaversioista? Selailin mansikkanetin tarjontaa ja sieltä löytyi monta potentiaalista mattameikkivoidetta, kuten vaikka superbalanced makeup, stay true ja superfit makeup. Onko niistä mihinkään? 😀

 26. 28

  Anonyymi sanoo

  Hyvin oot pysynyt kuukausirahassa 🙂

  Voiko Weledan Iris-sarjan Moisture Creamia käyttää yövoiteena, vai onko se liian kevyt? MInulla on todella vähän pintakuivuutta, muuten sekaiho 🙂 Entä mikä olisi joku kiva kosteuttava öljy yövoiteen alle, jos joskus sattuu olevan hiukan kuivempi iho 🙂

 27. 29

  Annina sanoo

  Aivan ihania ovat! menetin tosin mustikkani pesukoneen sisälle 🙁 uusi on ostettava.

 28. 30

  Anonyymi sanoo

  Moi,
  Mitä mieltä olet voikohan ns normaali iholle jolla siis ei ole couperoosaa, käyttää couperosa iholle tarkoitettua voidetta? Ostin nimittäin apteekista vahingossa sellaisen…

  T:Enni

 29. 31

  Anonyymi sanoo

  Mulla on toi karpalo-versiio ja tykkään tosi paljon 🙂

  Kiitos ihanasta blogista!

 30. 32

  sanoo

  kiukkupussi: Hih, muillakin on sama harrastus. 🙂

  Eiko: Moni tosiaan tulee ihan Suomesta, eli mistä vaan saa näppärästi ja edullisesti kelvollista laatua. 🙂

  Anonyymi: Tuota on varmasti niin pieni pitoisuus, ettei kykene kuorimaan vaan on lisätty uskoakseni lähinnä tasapainottamaan tuotteen pH:ta. 🙂

  Athelas: Mielenkiintoinen juttu tuo eri päiväysten laitto. 🙂

  Anonyymi: No sepäs sattui. 🙂

  Anonyymi: Puppua. Kosmetiikka saa vaikuttaa vain ihon pintaan ja kun iho veltostuu, tapahtuu se syvemmällä ihossa.

  Anonyymi: Nyyh, taisin juuri hävittää omani. :/

  Beauty Smartie: Ei taida oikein maistua pahemmin. 🙂

  Anonyymi: Kiva tietää. 🙂

  Laura: Sävy on kyllä kiva. 🙂

  Anonyymi: Veikkaan, että ruokateollisuuden puolella moni voi olla Suomesta, mutta muuten sitten ulkomailta. Pitääkin alkaa tutkimaan! 🙂

  Rhia: Periaatteessa olen tiedostanut tuon, mutta täytyy alkaa tarkkailemaan ihan oikeasti, mitä noissa lukee. 🙂

  Anna Banana: Minustakin se on merkkinä kiinnostavin. 🙂

  ssuperkata: Onko hilseesi sellaista kuivaa hilsettä vai rasvaista hilsettä? Cutrinin Bio+ -sarjaa olen kuullut kehuttavan kyllä, sieltä löytyy erilaisiin tarkoituksiin tuotteita päänahan hoitoon. 🙂

  Caitia: Pitäisikin vertailla sisältöjä Niveoiden kanssa. 🙂

  Mon: Kiitos vinkistä! 🙂

  Ansku: Kiva puhdistusvesi mielestäni. Jos esim. kasvoilla ei ole oikeastaan meikkiä tai vaikkapa aamulla haluaa olla huuhtelematta kasvojaan, on tuolla kiva pyyhkiä ennen kosteusvoidetta. Kiva tuote siis, mutta en suosittele yksinään käytettäväksi jatkuvati meikinpoistoon. 🙂

  punaposki: Chanelista olen itse saanut apua ja voidesuosikkini on ollut REN Hydra Calm Global Protection Day Cream. Oma ihoni lehottaa tällä hetkellä punaisena ja kuumottavana jatkuvasti ja nuo ovat olleet yhdessä mahtava apu. Imeytyvät kuitenkin hyvin, eli sopivat mineraalipohjankin alle. 🙂
  Kesällä kun ihollasi on enemmän päivetystä ja iho on muutenkin paksumpi aurinolta suojautumisen vuoksi (varsinkin loppukesästä), voivat verisuonet hyvinkin olla heikommin näkyvissä. 🙂

  Anonyymi: Millainen tuo on ollut käytössä?

  Anonyymi: Pitäisikin kokeilla, kiitos vinkistä. 🙂

  Anonyymi: On toki mahdollista, mutta niin pienellä palalla on varsin tuskaista yrittää ihoaan hinkata. Sanoisin, että sellaisiksi viiden-kuuden käyttökerran paloiksi voisi vielä olla mukava laittaa, mutta koska palat ovat riittoisia, on pienen pientä palaa todella kurja hankailla iholla. :/

  Ninni: Muistan itsekin tuon huulirasvan, oli kyllä kiva tuote. En nyt kyllä osaa sanoa yhtään enempää tuon kohtalosta tai korvaavuudesta. Mitäs jos kysyisit maahantuojalta: http://www.cederroth.fi/fi/Yhteystiedot/kontakt-info/#FI|125, saisit helpoiten varmasti vastauksen. 🙂

  Itikka: Tähän johonkin väliin koitan kirjoitella. 🙂

  Anonyymi: Pirkka silmänympärysvoide on mainio kosteuttaja ja hinta on todella edullinen. Jos silmänympärykset ovat todella kuivat, on apteekin Louis Widmerin silmänympärysvoide mainio, samoin Cliniquen All about Eyes Rich. Mutta Pirkka voisi olla kyllä kiva kokeilla ensin. 🙂

  Siny: Tuoksuvat hieman nimensämukaisesti, mutta eivät ihan aidoille. 🙂

  Reetta: Kiitos sinulle! 🙂

  LauraN: Mielestäni nuo kaikki ovat varsin mainioita. Superbalanced enemmän sekaiholle (jossa voi olla hitunen kuivuuttakin), Stay true taitaa olla pitkäkestoisin ja Superfit puolestaan peittävin. Täältä saa kivasti verrattua noita: http://www.clinique.com/products/CATEGORY4900/Makeup/Foundations/index.tmpl
  Oma suosikkini myydä on Perfectly Real, joka jättää mattapinnan, muttei ole liian kuivakka. Stay True ja Superfit ovat kuitenkin mattaisempia.

  Anonyymi: Voi käyttää periaatteessa, mutta tuo on se kaikkein kevyin voide. Alle voit laittaa mm. Manteliöljyä tarvittaessa. Muista levittää voide kosteall iholle, niin lukitsee kosteutta sisäänsä parhaiten! 🙂

  Anniina: Ja minä hukkasin juuri omani. :/

  Enni: Voi käyttää. 🙂

  Anonyymi: 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *