Inside the Industry 20 : Tarvitsisin selvennystä, hyvä herra!

Kun kosmetiikan lainsäädäntöä käy läpi nopealla istumalla, kuulostaa se varsin järkevältä. Kun kuitenkin ottaa suurennuslasin ajatuksella käteensä huomaa, että siellä on outoja ja mystisiä aukkoja, joihin kaipaa lisäselvitystä.
Minä olin Lontoossa koulussa ollessani se piinaavaa ja ärsyttävä suomalaistyttö, joka tahtoi aina tietää, että miksi ja miten niin, jos asiassa kuulosti olevan aukko (tai vaikka ei kuulostanutkaan, mutta en selkeästi nähnyt, mistä tiedon voisi itse lukea). En ollut kertonut luokkakavereilleni pitäväni blogia, joka oli yksi syy, miksi näitä aukkoja kaivan, joten voin vain kuvitella heidän ajatuksensa, kun tuhannen kerran nostin käteni luennolla pystyyn pyytäessäni tarkennusta, mutta onneksi olin sentään heidän riesanaan vain viime syksyn.
Kävimme blogissani läpi aiemmassa Inside the Industry -sarjan postauksessa läpi, kuinka kosmetiikkatuote määritellään. Se on siis ”aine tai seos, joka on tarkoitettu olemaan kosketuksissa ihmiskehon ulkoisten osien kanssa (epidermis, hiukset ja ihokarvat, kynnet, huulet ja ulkoiset sukupuolielimet) tai hampaiden ja suuontelon limakalvojen kanssa, tarkoituksena yksinomaan tai pääasiassa näiden osien puhdistaminen, tuoksun muuttaminen, niiden ulkonäön muuttaminen, niiden suojaaminen tai pitäminen hyvässä kunnossa tai hajujen poistaminen” ihan vaan suoraan laista lukien (paitsi että suomennuksessa puhutaan ihosta ja alkuperäisessä englanninkielisessä versiossa se tarkennetaan ihon pintakerrokseksi epidermikseksi, joksi sen siksi tässäkin muutin).
Yksi suuri kysymys heräsi mieleeni, kun meillä oli luentoja kosmetiikan aktiiviaineista ja tuotelupauksista. Parin luennon ajan sain nauttia kosmetiikkamaailman supermies Steve Bartonin viihdyttävästä tavasta ilmaista asiat, mutta myös samalla heittää hänelle kehiin ne kaikkein haastavimmat kysymykseni.
Eräällä luennollaan hän kertoi, kuinka mielettömiä tuloksia oli saanut aikaiseksi tutkimuksessaan, joka osoitti peptidien kollageenin aktivointiin liittyvää vaikutusta ihon dermiksessä. Eteemme heijastetut kuvat olivat puolestaan puhuvia ja raportista todellakin kävi ilmi, että hänen peptidinsä kykenivät vaikuttamaan dermiksessä erittäin hyvin lopputuloksin.
Nostin kärppänä jälleen käteni.
Tuo on todella vakuuttavaa tietoa, mutta miten sitä sovelletaan kosmetiikkatuotteisiin?
Mitä tarkoitat? Kosmetiikkatuotteissahan käytetään peptidejä.
Kuten lakikin määrittelee, on kosmetiikkatuote tuote, jota käytetään ihon ulkoisilla osilla ja nimenomaan epidermiksessä, joten nyt kun sinä osoitat tehoaineesi vaikuttavan dermikseen, niin miten se sitten toimii kosmetiikkatuotteessa, joka ei voi vaikuttaa sinne?
Ei missään sanota, ettei se voisi vaikuttaa sinne. Laki sanelee, että kosmetiikkatuotteeksi kutsuttava tuote vaikuttaa epidermiksessä, eli jos väittäisin sen vaikuttavan syvemmällä, menisivät lupaukseni lääketieteen puolelle, mutta koska en missään vaiheessa väitä (eng. claim) niin, on tämä siis kosmetiikkatuote.
Ahaa… eli siis tuote voi vaikuttaa epidermistä syvemmällä, mutta koska et väitä tuoteväitteessä (engl. product claim), että se tekisi niin, voit myydä sitä kosmetiikkatuotteena ja samalla säästää aikaasi ja rahaasi testauttamatta sitä lääkkeeksi?
Aivan.
Okei. Hyväksyin tämän selityksen. Kunnes sitten kotona mietin asiaa syvemmin.
Mehän olemme jo oppineet, että kun kosmetiikkatuotteen tuo markkinoille, on sille täytynyt tehdä turvallisuusraportti, jossa käsitellään kaikki sen ainesosat. Tätä puolestaan käytetään osana Product Information Filea, joka jokaisesta tuotteesta täytyy olla olemassa ja jossa käydään läpi kaikki tuotteesta olemassa olevat testitulokset, joihin sen väitteet perustetaan.
On siis oletettavaa, että jos tuote kerran kykenee korjaamaan ihon kollagenia peptideillään, on siitä kertova testidata olemassa Product Information Filessa. Kuinka mikään firma voi siis pitää hallussaan tuotteen PIF-dokumentia testituloksineen, jotka kertovat kosmetiikkana myytävän tuotteen ainesosien selkeästi vaikuttavan epidermistä syvemmälle, mutta eivät silti oikeastaan kuitenkaan väitä tuotteen tekevän niin?
Määritelläänkö kosmetiikaksi tarkoitettu tuote sittenkin siis ihan sen perusteella vaan, mitkä sen kuluttajille kohdistuvat markkinointilauseet ovat?
Olin siis jälleen valmis iskemään ja odotin kieli vyön alla seuraavaa luentoamme samaisen herran kanssa.
Muistako, kun kysyin viimeksi siitä, että mihin tuote saa vaikuttaa ja vastasit, että kun et väitä sen vaikuttavan epidermistä syvemmälle, olet turvassa?
Kyllä.
Onko siis niin, että laissa esitetty kosmetiikan määritelmä ei oikeasti tarkoitakaan sitä, miten kosmetiikkatuote itsessään oikeasti vaikuttaa, vaan laissa määritellään vain millaisena tuotteena kosmetiikkatuotetta saa markkinoida?
Kyllä.
Tarkistin asian vielä lainsäädännönopettajaltani päätyen samaan vastaukseen.
Kosmetiikkatuotteilla voi siis olla yllättävänkin tehokkaita ja tutkittuja vaikutuksia, mutta niistä ei vaan saa markkinoinnissa mainita, ettei tuotteesta tule lääkettä. Ohhoh.
Toisaalta vastaus masensi minua, sillä se tarkoitti, että kosmetiikka voisikin vaikuttaa syvemmällä vaikkei sitä olisi tutkittu yhtä tehokkaasti kuin lääkeaineita. Toisaalta se kuitenkin myös miellytti minua, sillä sehän tarkoitti sitä, että kosmetiikkatuote voisi vaikuttaa yllättävänkin tehokkaasti eikä kosmetiika suinkaa ollut pelkkää hölynpölyä. (Syy siihen, miksi Steve oli muuten ryhtynyt siihen edellisessä sarjan postauksessa esillä olleeseen peptidi-tutkimukseen oli siinä, että hän oli haastanut erään toisen herrasmiehen, joka oli eräässä tilaisuudessa väittänyt hänelle, ettei kosmetiikka voi tehdä mitään ja halusi osoittaa tämän väitteen vääräksi.)
Mutta miksei siitä kosmetiikaksi suunnitellusta tuotteesta sitten voisi vaan tulla lääkettä? Tai voidaanko kosmetiikkatuote oikeasti saada vaikuttamaan kovinkin syvällä? Mennään noihin asioihin lähitulevaisuudessa lisää tulevien Inside the Industry -postausten merkeissä!
Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Vastaus tuohon kysymykseen, miksi kosmetiikkatuotteesta ei voisi tulla lääke, on siinä, että se yksinkertaisesti maksaa liikaa ja vie aikaa. Vertaapa nyt vaikka siihen, että lääkekehityksen kaari on noin 10 vuotta, ja siihen sisältyy todella paljon kalliita ihmisillä tehtäviä tutkimuksia.

  T. Lääketutkimuksen ammattilainen

 2. 2

  sanoo

  Hmm.. Blogiasi pitkään seuranneena tämä oli erittäin mielenkiintoinen postaus! 🙂 Muistan, kun puhuit aiemmin juurikin siitä, että olit ajatellut kosmetiikkatuotteiden vaikuttavan vain ihon pintakerroksissa ja tietosi perustui nimenomaan kosmetiikkalainsäädäntöön, joka kuitenkin jättikin tällaisen "porsaanreijän". Itse en ole asiaan enempää perehtynyt ja jäänkin nyt innolla odottamaan jatkoa postaussarjallesi nimenomaan tässä vaikuttavuusasiassa! 🙂 Myös ylipäätänsä nämä kosmetiikan turvallisuuteen ja koostumuksiin perustuneet Inside the Industry -postaukset ovat olleet todella mielenkiintoisia! 🙂

 3. 4

  sanoo

  Nyt meni kyllä täällä tiedot uusiksi jos lakia tosiaan noin voi tulkita. Raija Kara yhdellä kurssilla opetti ihan eri tavalla. Mind blown!

 4. 5

  Anonyymi sanoo

  Musta tämä kuulostaa aika karmivalta. Eli kosmetiikkatuote saattaakin vaikuttaa syvemmällä, kuin minulle kerrotaan. Eikö se ole kuluttajan harhaanjohtamista? En ole ollenkaan varma, haluanko tuotteen vaikuttavan niin syvälle. Se voi myöhemmin paljastua haitalliseksi. En jotenkin nyt hahmota :/

  • 5.1

   sanoo

   Juurikin näin, mutta älä huoli: syvemmälle vaikuttaminen ei todellakaan tapahdu noin vaan vaan on todella haastavaa. Tästä tulossa lisää! 🙂

 5. 6

  sanoo

  Tiedätkö, mihin perustuu ns. liposomivoiteiden teho? Näissä mainostetaan ihon läpi imeytyvän eri aineita, (mm. nivelten kipua lievittävä MSM). Ei niitäkään tietämäni mukaan ole testattu lääkevalmisteiden vaatimalla tavalla 🙂

  • 6.2

   Anonyymi sanoo

   Liposomivoiteiden teho perustuu siihen, että ne sisältävät lipidivesikkeleitä, jotka voivat läpäistä ihon pintakerroksen. Liposomit ovat ambifiilisten fosfolipidien vedessä muodostamia pallomaisia rakenteita, joiden kaksoiskuori muodostuu lipofiilisistä rasvahapoista ja hydrofiilisistä osista, jotka suuntautuvat vettä sisältävään pallon keskiosaan ja ulkopuoliseen vesifaasiin. Samoin kuin soluissammekin. 🙂

   Liposomit imeytyvät ihon pintakerrokseen sarveissolujen välitilaan, jossa niiden sisältämät fosfolipidit ja muut rasvahapot jne. pääsevät imeytymään ympäröivään kudokseen sitä kosteuttaen.

   Lipidivesikkelit voivat kulkeutua dermikseen asti, riippuen tosin monesta tekijästä. Läpäisyyn on useampikin tapa riippuen vesikkelin lipidikoostumuksesta, koosta, kerroksista ja pintavarauksesta. Dermikseen kulkeutuminen voi tapahtua joko kokonaisena tai osina, hyödyntäen ihon osmoottista gradienttia ja kudoksen kosteus tasapainoa, lateraalista diffuusiota tai hikirauhasten/ihokarvojen jne…

   T. Biokemisti

  • 6.3

   sanoo

   Kiitos biokemistille perinpohjaisesta vastauksesta!
   Epäselvää on edelleen, mihin nuo mahdollisesti dermikseen asti kulkeutuvia aineita sisältävät voiteet kuuluvat lainsäädännössä – kosmeettisten tuotteiden vai lääkevalmisteiksi luokiteltujen kategoriaan..?
   Olen ymmärtänyt, että sekä esim. Yhdysvaltojen että EU:n lainsäädännön mukaan ihoon syvemmin vaikuttavat tuotteet ovat lääkevalmisteiden luokassa, vaikkakin sitten reseptivapaita 'over the counter'..
   Kuitenkin näen noita liposomivoiteiksi mainostettuja myynnissä hyvin avoimesti – esim. NOW -firman MSM-valmiste iherb-nettikaupassa. (NOW on todella tunnettu amerikkalainen brändi, jonka valikoimissa on kaikkea kuivatuista rusinoista, jauhoista ja lisäravinteista jalkavoiteisiin…)

  • 6.4

   sanoo

   Tämä riippuu ihan tosiaan vain siitä, mihin niillä tuotteilla väitetään vaikuttavan. Ja siis vaikka joku aine kykenisi tekemään jotakin syvemmällä ihossa tuotteen muu koostumus voi vaikuttaa paljonkin siihen kulkeutuuko se koskaan sinne asti. Mutta siis kosmetiikkalainsäädännöstä löytyy liite, jossa on aineet, joita ei saa käyttää kosmetiikkavalmisteissa (liite II).

 6. 7

  sanoo

  Nyt oli kyllä mielenkiintoinen postaus. Joo, aikamoista. Aika hämmentynyt olo jäi, että mitä tästä nyt pitäisi ajatella ja miten. Että toisaalta aika kiva, että tuotteet voivat oikeasti vaikuttaa tehokkaasti, mutta toisaalta aika epäilyttävää myös jos tuote toimii lääkkeenomaisesti, muttei sille ole tehty vastaavia tutkimuksia kuin lääkkeelle.

  • 7.1

   sanoo

   Älä silti huoli! Ihon tehtävänä on kuitenkin toimia suojana eikä sen läpi todellakaan voi helposti imeyttää aineita. Lisää juttua tulossa aiheesta. 🙂

 7. 8

  Anonyymi sanoo

  Huh, mikä postaus. Eikö tällainen ole jollain tavalla kuluttajien suoranaista huijaamista..? Mielenkiintoinen aihe todentotta.

 8. 9

  Anonyymi sanoo

  Hieno postaus! Minua on aina kauneudenhoitoalan opiskelijana kiinnostanut juuri tämä kysymys! Mutta vieläkin jäi kaivertamaan, että jos tuotetta ei saa markkinoida dermikseen asti vaikuttavana, niin miksi sitten kosmetiikkamainoksissa mainostetaan esimerkiksi että tuote kiihdyttää jotakin toimintoa joka kuitenkin tapahtuu dermiksessä? Ja kyllähän kuulee mainostettavan että "vaikuttaa syvällä ihossa". Onkohan tähänkin jokin porsaanreikä jolla voidaan asioita kierrellä?
  Hirveän mielenkiintoinen aihe! =)

  • 9.1

   sanoo

   Mainonnan harmailla rajoilla liikutaan esimerkiksi esittämällä, että tuote sisältää ainetta X, jonka tiedetään vaikuttavan siihen tähän ja tuohon. Näin ei sanota TUOTTEEN suoraan tekevän sitä, mutta aineen X on kyllä voitu _koeputkessa_ (josta on vielä pitkä matka iholla oikeasti niin vaikuttamiseen) todeta tekevän väitettyä asiaa.

 9. 10

  Anonyymi sanoo

  Olipas mielenkiintoista! Näin skeptikkona piti ihan käydä googlettamassa miten peptideiltä onnistuu aineiden kuljetus ihon läpi (hajoavat niin helposti ruoansulatus järjestelmän läpi kulkiessa, ettei peptidi hormoni pillereitä kannata ostaa, joskin niitäkin olen nähnyt markkinoitavan). Mitä ilmeisimminkin tämä on suht. uutta lääkkeiden kuljetuksen alalla, mutta vaikuttaa hyvin lupaavalta. Olipa mukava löytää jotain näin mielenkiintoista (vanhahko review aiheesta: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3061229/)

  Jaksan silti olla skeptinen sen suhteen kuinka paljon kosmeettiset aineet vaikuttavat syvällä ihossa. Sen lisäksi, että vaikuttava aine läpäisee ihon, pitää tietenkin ottaa huomioon onko se iholle päästessään enää stabili. Ja stabiiliuden varmistaminen riippuu valmistajan tarkkuudesta.. Silti on jännä ajatus, että osa kosmetiikkatuotteistani saattaakin olla tehokkaampia kuin entuudestaan kuvittelin. 🙂

  • 10.1

   sanoo

   Minäkin jaksan olla skeptinen, sillä vaikka ne teoriassa voisivat vaikuttaa on labrakokeista aina piiiitkä matka suurilla ihmisryhmillä oikeasti vaikuttamiseen. Mutta tämä vaikuttamisen mahdollisuus on olemassa noin teoriassa. 🙂

 10. 11

  Anonyymi sanoo

  Hauskaa kuitenkin, että moni selektiivinen brändi koulutuksissa promoaa tuotteitaan lauseilla "vaikuttaa hypodermiksessä asti". Ja kouluttajat painottavat, että näin pitäisi tulla myös asiakkaalle tuotetta mainostamaan. Eli mennäänkö tässä silloin laittomuuksiin koulutuksissa/asiakaspalvelussa?

  • 11.1

   sanoo

   Niin no kosmetiikkatuote on lain mukaan tuote, joka vaikuttaa ihon pinnalla eli epidermiksessä, eli… 🙂

 11. 12

  sanoo

  Ehkä sarjan kiinnostavin postaus! Mä olin aikuisiällä uutta ammattia opiskellessa vähän samanlainen kärppä – varainkin rakennusopin kirja sai mut hämmennyksiin sivulauseessa mainittujen, tiettyjen nykyisin laajalti seinärakenteissa käytettyjen materiaalien teknistä käyttöikää koskevien tietojensa kanssa. (Huh, sainpa oudon lauseen aikaiseksi!)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *